Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

wewa

#1951 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

Lobotomija wrote:Vezano za pojacan iscjedak-uradila sam tovar nekih nalaza,analiza na bakterije,gljivice...i sve je super.Medjutim skoro stalno imam to go.no :(. Probala i razne vaginalete,tablete,cajevi,preparati od meda... ali nista. Ni doktorici nije bas jasno sta je (ili zena ne zna :? ). Ima li neka u slicnoj situaciji? Do ludila dovodi :(
homeopatija?

iscjedak je kod nekih zena prirodno pojacan. jest da je smetnja, ali ne mora znaciti da postoji ikakav problem. jednako kao sto kod nekog pojacano rade lojne ili znojne zlijezde...
Lobotomija

#1952 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

wewa wrote:
Lobotomija wrote:Vezano za pojacan iscjedak-uradila sam tovar nekih nalaza,analiza na bakterije,gljivice...i sve je super.Medjutim skoro stalno imam to go.no :(. Probala i razne vaginalete,tablete,cajevi,preparati od meda... ali nista. Ni doktorici nije bas jasno sta je (ili zena ne zna :? ). Ima li neka u slicnoj situaciji? Do ludila dovodi :(
homeopatija?

iscjedak je kod nekih zena prirodno pojacan. jest da je smetnja, ali ne mora znaciti da postoji ikakav problem. jednako kao sto kod nekog pojacano rade lojne ili znojne zlijezde...
Nisam to probala.Nesto moram.Taman se malo smiri pa opet haos :)
Tnx :)
MedenoSrce

#1953 Re: Ginekologija i vagine....

Post by MedenoSrce »

wewa wrote: imam prijateljicu kojoj je trudnoca izvrsno sanirala endometriozu ;-)

a nasim 'strucnjacima' problem je i pojacan iscjedak, a kamoli stvarna zdravstvena poteskoca. cast izuzecima.

Valja sa endometriozom doci do trudnoce :)
Lobotomija

#1954 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

MedenoSrce wrote:
wewa wrote: imam prijateljicu kojoj je trudnoca izvrsno sanirala endometriozu ;-)

a nasim 'strucnjacima' problem je i pojacan iscjedak, a kamoli stvarna zdravstvena poteskoca. cast izuzecima.

Obicno za sve prvi savjet je-trudnoca :). Kao s njom vecina stvari prolazi.
Lounge Act

#1955 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lounge Act »

.a
Last edited by Lounge Act on 03/01/2015 12:42, edited 1 time in total.
orange

#1956 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Unaprijed se izvinjavam ako ponavljam pitanje i ako je prica o ovome bila negdje prije, nisam sve stranice detaljno pregledala...

Zanima me na koji nacin mogu otici i naruciti se za pregled u Opcoj bolnici? Nebitno koji ljekar, samo da me naruce za pregled i da mogu da racunam na nekakve redovne preglede i odlaske tamo.

Jucer su me "preljubazne" gospodje u Skerlica natjerale na plac, jer doktorica Hasanagic nije bila u stanju da me primi i da mi napise uputnicu za hormonalni status... Nisam bila narucena, lijepo sam dosla, ljudski kulturno zamolila da me primi, da cu sacekati koliko bude trebalo i da necu ici preko reda zena koje su narucene. Medjutim iako sam sve to sacekala i vise nije bila nijedna zena u cekaonici za pregled, drska sestra je izasla i rekla da doktorica nece da me primi jer nisam narucena i da one vise ne zele da ih se tako iskoristava. Doduse rekla mi je da dodjem ujutro u 8 i da cekam pa mozda bude neki drugi doktor pristao da mi napise tu prokletu uputnicu. Kad sam joj rekla da ne mogu, da od 8 radim i da mi je atmosfera na poslu takva da ne mogu napustati radno mjesto, i da sam zato i dosla popodne, samo me pogledala blijedo i rekla: E pa sta cu ti ja onda.
Aferim, rekla sam, svaka vam cast za to, okrenula se i sisla na kartoteku gdje me je docekala sestra koja je gledala u mene a vidjela zid iza mene, i nakon sto sam je doslovno molila, molim vas dajte mi recite bilo koju doktoricu koja me moze primiti u toku ove sedmice, za najobicniju uputnicu koja se ispise za 2,5 minute, samo mi je najhladnije na svijetu rekla: nemam ti nikoga.
Tu sam pocela plakati, sto od svoje brige, sto od nenormalne isfrustriranosti i nevjerice da te neko toliko moze poniziti, samo zato sto si dosla tu da trazis pomoc koju su ti one duzne dati.
Dosad sam taj Zavod gledala kao pozitivnu ustanovu, cak i sa kamarom nedostataka i nepravilnosti, ali isla sam i cijenila sam ih. Juce sam sama sebi obecala da moja noga tamo vise nece krociti po cijenu bilo cega.

Sa Opcom bolnicom nemam iskustava a po svemu sto sam procitala, ljekarski tim im je dobar. Voljela bih znati kakve su procedure?
wewa

#1957 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

MedenoSrce wrote:

ma moze se, a prehrana cuda cini. samo ne treba slusati crne prognoze!
otherside

#1958 Re: Ginekologija i vagine....

Post by otherside »

orange wrote:
Zanima me na koji nacin mogu otici i naruciti se za pregled u Opcoj bolnici? Nebitno koji ljekar, samo da me naruce za pregled i da mogu da racunam na nekakve redovne preglede i odlaske tamo.
mislim da je najjednostavnije da od svog porodicnog ljekara trazis uputnicu za ginekologa u OBS (opca bolnica sarajevo) i da direktno ides tamo. nazalost, njihove ambulante ne rade poslije 15h pa bi morala na zakazivanje pregleda ili na pregled doci prije podne.
Lobotomija

#1959 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

orange wrote:Unaprijed se izvinjavam ako ponavljam pitanje i ako je prica o ovome bila negdje prije, nisam sve stranice detaljno pregledala...

Jucer su me "preljubazne" gospodje u Skerlica natjerale na plac, jer doktorica Hasanagic nije bila u stanju da me primi i da mi napise uputnicu za hormonalni status... Nisam bila narucena, lijepo sam dosla, ljudski kulturno zamolila da me primi, da cu sacekati koliko bude trebalo i da necu ici preko reda zena koje su narucene. Medjutim iako sam sve to sacekala i vise nije bila nijedna zena u cekaonici za pregled, drska sestra je izasla i rekla da doktorica nece da me primi jer nisam narucena i da one vise ne zele da ih se tako iskoristava. Doduse rekla mi je da dodjem ujutro u 8 i da cekam pa mozda bude neki drugi doktor pristao da mi napise tu prokletu uputnicu. Kad sam joj rekla da ne mogu, da od 8 radim i da mi je atmosfera na poslu takva da ne mogu napustati radno mjesto, i da sam zato i dosla popodne, samo me pogledala blijedo i rekla: E pa sta cu ti ja onda.
Aferim, rekla sam, svaka vam cast za to, okrenula se i sisla na kartoteku gdje me je docekala sestra koja je gledala u mene a vidjela zid iza mene, i nakon sto sam je doslovno molila, molim vas dajte mi recite bilo koju doktoricu koja me moze primiti u toku ove sedmice, za najobicniju uputnicu koja se ispise za 2,5 minute, samo mi je najhladnije na svijetu rekla: nemam ti nikoga.
Tu sam pocela plakati, sto od svoje brige, sto od nenormalne isfrustriranosti i nevjerice da te neko toliko moze poniziti, samo zato sto si dosla tu da trazis pomoc koju su ti one duzne dati.
Dosad sam taj Zavod gledala kao pozitivnu ustanovu, cak i sa kamarom nedostataka i nepravilnosti, ali isla sam i cijenila sam ih. Juce sam sama sebi obecala da moja noga tamo vise nece krociti po cijenu bilo cega.

Sa Opcom bolnicom nemam iskustava a po svemu sto sam procitala, ljekarski tim im je dobar. Voljela bih znati kakve su procedure?
Evo ti br.tel.Informacije- ginekol. pacijenti 285-369, Kabinet 285-285 najlakse je da prvo nazoves i pitas,da se ne malteretiras da ides i cekas u bolnici jer je haos a i sestre nisu pretjerano ljubazne
orange

#1960 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Lobotomija wrote: Evo ti br.tel.Informacije- ginekol. pacijenti 285-369, Kabinet 285-285 najlakse je da prvo nazoves i pitas,da se ne malteretiras da ides i cekas u bolnici jer je haos a i sestre nisu pretjerano ljubazne
Puno ti hvala, idem odmah nazvati... vjerujem da je haos i da su guzve ogromne, ne trazim ni nekakvu pretjeranu ljubaznost od sestara, ne moraju mi se smijati i pricati sa mnom o lijepom vremenu, ali covjek ocekuje barem trunku ljudskosti... niko im nije dosao tamo jer mu je kod kuce dosadno vec zato sto treba pomoc...

Hvala jos jednom, idem pokusati! :)
Lobotomija

#1961 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

orange wrote:
Lobotomija wrote: Evo ti br.tel.Informacije- ginekol. pacijenti 285-369, Kabinet 285-285 najlakse je da prvo nazoves i pitas,da se ne malteretiras da ides i cekas u bolnici jer je haos a i sestre nisu pretjerano ljubazne
Puno ti hvala, idem odmah nazvati... vjerujem da je haos i da su guzve ogromne, ne trazim ni nekakvu pretjeranu ljubaznost od sestara, ne moraju mi se smijati i pricati sa mnom o lijepom vremenu, ali covjek ocekuje barem trunku ljudskosti... niko im nije dosao tamo jer mu je kod kuce dosadno vec zato sto treba pomoc...

Sretno
orange

#1962 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Lobotomija wrote:
orange wrote:

Sretno
Danas izgleda nemam srece, niko mi se ne javlja ni na jedan od brojeva. Nema veze, zovem ujutro...
LaCici

#1963 Re: Ginekologija i vagine....

Post by LaCici »

Probaj iza 14 h. Ujutro im je ogromna guzva pa se zato ne javljaju. Zovi izmedju 14 i 15 h.
orange

#1964 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

LaCici wrote:Probaj iza 14 h. Ujutro im je ogromna guzva pa se zato ne javljaju. Zovi izmedju 14 i 15 h.
Super, hvala na savjetu, zvacu odmah danas, sacekacu jos nekih pola sata-sat vremena pa cu nazvati... thanx :)
madame noire

#1965 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madame noire »

MedenoSrce wrote:Više volim njega slušati jer ima znanje, nego kod pojedinih takve gluposti da se samo pitam kako su zavrsili specijalizaciju.
Ja imam specifican problem, endometrioza. Da ne pricam da me je jedna doktorica dvije godine uvjeravala da je to ovulacijska cista i da su moji bolovi uzrokovani infekcijom urinarnog trakta i svaki mi pregled naplatila 100KM.

Ili jedna koja mi je predlagala "umjetnu menopauzu" :shock:

Sada sam takva da se o svakom "problemu" koji imam tako dobro informisem da ne bih vjerovala raznoraznim kvazispecijalistima.
Hocu da kazen da ako sam dosla po strucno misljenje, hocu to i da dobijem a ne glađenje m..da

Za probleme ednometrioze definitivno preporucujem dr. Divanovica.
Covjek je mahner za probleme PCOS-a, endometroize, cisti generalno i kao sto wewa rece maher za ultrazvuk.
Medjutim, slozila bih se sa La Cici da je ters 1/1.
Dijagnoze saopstava hladno kao da vam prica vic, meni to i nije bilo toliko bitno...Bilo mi je bitno da mi da tacnu dijagnozu i preporuku za dalje.
Ja sam jedna od mnogih koja nije mogla ostvariti trudnocu sa endometriozom, medjutim 15 mjeseci nakon operacije mama sam jedne divne bebice :D
Do sada endometrioza se nije vratila, medjutim ta bojazan uvijek postoji, s endometrijskim cistama se nikad ne zna...
U svakom slucaju sretno i preporucam dr. Divanovica, s tim da ne ocekujes tople rijeci, ljubaznost i sl.
orange

#1966 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Samo da prijavim da sam uspjela dobiti Opcu bolnicu, termine daju petkom od 14 do 15 i sestra mi je rekla da tada nazovem, da cu dobiti termin kod nekog od ljekara.

Eto ako nekome jos zatreba...
Maybach

#1967 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Maybach »

@enisa,asc-us se upravilu ne treba lijeciti ako nema nikakvih drugih tegoba.ta pojava na papa testu se zna pojaviti naon neke infekcije,hormonalnih promjena i sl,i u vecini slucajeva,ukolko nema nista drugo zabrinjavajuce na nalazima,dovoljno je ponoviti pretragu za neka 4 mjeseca sa evtualnom kolposkopijom,jer u u vecini slucajeva asc-us do druge kontrole sam iscezne.Ako se pojavi i na kontrolnom nalazu,onda treba uraditi daljne pretrage tipa briseva na hpv i ostalo.U medjuvremenu izmedju te dvije kontrole dobro je raditi na jacanju imuniteta..
Lobotomija

#1968 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

orange wrote:Samo da prijavim da sam uspjela dobiti Opcu bolnicu, termine daju petkom od 14 do 15 i sestra mi je rekla da tada nazovem, da cu dobiti termin kod nekog od ljekara.

Eto ako nekome jos zatreba...
Probaj da se izboriš kod Dr. Mašića.Cova je :thumbup:
orange

#1969 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Super hvala Lobotomija, i ja sam isto to mislila. :thumbup:

Cula sam jako puno lijepih i pozitivnih stvari o njemu pa bih voljela da me on "zapadne", krajnje mi je potreban jedan normalan i dobar ginekolog, nikako da potrefim na pravog...
Lobotomija

#1970 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lobotomija »

orange wrote:Super hvala Lobotomija, i ja sam isto to mislila. :thumbup:

Cula sam jako puno lijepih i pozitivnih stvari o njemu pa bih voljela da me on "zapadne", krajnje mi je potreban jedan normalan i dobar ginekolog, nikako da potrefim na pravog...
Mene je iz mrtvih izvukao :)
Javni jesi li njega ukebala :)
orange

#1971 Re: Ginekologija i vagine....

Post by orange »

Lobotomija wrote:
orange wrote:Super hvala Lobotomija, i ja sam isto to mislila. :thumbup:

Mene je iz mrtvih izvukao :)
Javni jesi li njega ukebala :)

Dogovoreno :)
Lounge Act

#1972 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lounge Act »

.
Maybach

#1973 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Maybach »

I ja bih zeljela,prvu doduse :-D Bijelo pranje ti je sada vjerovatno i od tih silnih antibiotika.A kakve su promjene na grlicu?to bi trebalo pisati na papa testu.Sa eserihijom imam iskustva,i pored ostalog probaj i dosta cajeva,prirodnih mjesavina i slicno,mnogo toga ima da se nadje na internetu.i dosta vitamina c.ne vjerujem da bilo sta od toga moze posebno da utice na mogucnost zaceca,ali u svakom slucaju bolje je ne pokusavati dok se sve ne sredi.Tako bar i doktori kazu :) Ukoliko imas neke promjene na grlicu,ne bi bilo lose uraditi briseve na sve sto se moze.sretno!
muhanata

#1974 Re: Ginekologija i vagine....

Post by muhanata »

Vaša preporuka za ginekologa u Kumrovcu?
Lounge Act

#1975 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Lounge Act »

.
Post Reply