Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
bizet

#1951 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

crni100 wrote:Pozeljno je imati vagu kod odvikavanja prvih dana a posle dva mjeseca ja sam cak omrsavio.
jasno....imam...nadam se istom :D

(ubi ovo konstantno logiranje...sad smo izgleda poceli i odgovorati na rate)
Mali_Vuk

#1952 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Mali_Vuk »

Ma meni je bila uživancija to što napokon mogu osjetiti pravi okus hrane i njen miris :) I nema ništa bolje od dobrog apetita :D Ne kažem da ne bih volio da su ovih nekoliko kilograma viška malo racionalnije raspoređeni :lol: ali nije loše ni ovako. Nije to ništa što ne mogu iskontrolisati, za razliku od onog otrova :x

Baš je super ponovo udahnuti zrak punim plućima, a da te nimalo ne zaboli :mrgreen:
bakterija

#1953 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bakterija »

bakterija wrote:Ja nisam uspjela prestati pusiti nikad, i nekad imam osjecaj da sam pravi rob... A iskreno, nisam ni pokusala i ne bih mogla zamisliti kafu bez cigareta. Sto na kraju znaci ne piti kafu, kako zivjeti bez kafe u Bosni!?!?
Samo sam htjela reci da sam prestalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pusti :) ovo gore je iz 2009! :P :P :P
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1954 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

bakterija wrote:
bakterija wrote:Ja nisam uspjela prestati pusiti nikad, i nekad imam osjecaj da sam pravi rob... A iskreno, nisam ni pokusala i ne bih mogla zamisliti kafu bez cigareta. Sto na kraju znaci ne piti kafu, kako zivjeti bez kafe u Bosni!?!?
Samo sam htjela reci da sam prestalaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa pusti :) ovo gore je iz 2009! :P :P :P
:lol: :lol: :lol:

Svaka cast :)
I pijes li kafu ?
iSwagga

#1955 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by iSwagga »

Yahel wrote:
bakterija wrote:

I pijes li kafu ?
Vec 5. mjesec kako ne pusim (pusio 10 godina) i kafa mi nije problem. Najnormalnije idem na kafu s rajom, kuci je pijem, znaci isto kao i prije samo bez cig. Vise mi se ne trazi cigara uz kafu, samo uz alkohol - ali malo 'vece' kolicine (1-2 pive nista) :bih: . A ako bacim alkohol sta mi onda ostaje u zivotu?? :dance:
pakica_

#1956 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

mjesec dana bez! op op! :D
i btw, to uz kafu, uz alkohol, uz ovo-ono, poslije ovo-ono :lol: ma ja cu je zapalit ako mi prahne, pa kad bi Bog cudo stvorio! vidim da nije neki bauk prestat, dakle ovisnost mogu pobijediti, cejf cemo jos da vidimo :D do sad mi nije prahnula ni uz kafu, ni uz alkohol, ni uz ovo-ono, ali kazem, ako bude stani, pa'ni, pripalim danas jednu, a sutra k'o da nista nije bilo :D ha ja :D
sljedeci korak je pokusati skidati kile :D ovisnost o hrani ce biti malo teze pobijediti :lol: :lol:
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1957 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

@ iSwagga
Normalno :) ni meni nije kafa nikada predstavljala problem 8-)

@ pakica_
Zar ima mjesec :-) ko' da si juce pisala... :lol: :lol: Cestitam
pakica_

#1958 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

Yahel wrote:@ iSwagga

@ pakica_
ima, ima :D 29. 10. sam zapisala markerom na onu kutiju neotvorenu.. stoji kako stoji u cosku stola :D
SportLux

#1959 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by SportLux »

Ko da gledam da si jednu zapalila cisto nako iz cejfa :D a sutra nastavila ko da nista nije bilo :)
pakica_

#1960 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

SportLux wrote:Ko da gledam da si jednu zapalila cisto nako iz cejfa :D a sutra nastavila ko da nista nije bilo :)
stoji celofan na kutiji uredno :D ni otvorena nije :D
Image
Image
sokkia

#1961 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sokkia »

pakica_ wrote:
Yahel wrote:@ iSwagga

@ pakica_
ima, ima :D 29. 10. sam zapisala markerom na onu kutiju neotvorenu.. stoji kako stoji u cosku stola :D
ne upratih jesil rekla kako je bez poslije djidi midji :D
pakica_

#1962 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

sokkia wrote:
e to je najgore :( nema cejfa na kraju cejfa.. crnjak :lol: ako mi opet 'nako prahne, ima da je zapalim, kud puklo da puklo :lol:
sokkia

#1963 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sokkia »

pakica_ wrote:
sokkia wrote:
e to je najgore :( nema cejfa na kraju cejfa.. crnjak :lol: ako mi opet 'nako prahne, ima da je zapalim, kud puklo da puklo :lol:
nemoj, ne budi luda kad si toliko izdržala, bolje ponovi prvi ćef :D
pakica_

#1964 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

sokkia wrote: nemoj, ne budi luda kad si toliko izdržala, bolje ponovi prvi ćef :D
pa sta mislis, da sam bez oba ostala :P Boga mi, nisam :lol: :lol:
drug_profi

#1965 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by drug_profi »

Samo da ispricam jednu anegdotu iz prvih nekoliko dana moje apstinencije.
Tad nije bilo bas ovih elektricnih cigara, a ja nikako nisam mogao da se snadjem sa onom kafom poslije rucka bez cigare. Sve ono drugo ok, bez problema, ali ta kad dodje, onda nastupi borba neopisiva.

I kupim ja one Honeyrose u apoteci. Mjesavina nekakvih trava, ko biva da zamjeni duhan.

Sjeo ja, zalipa, bio novembar hladnoooo, zatvoreni prozori.
Ljudi moji to smrdi ko da si zapalio ono sjeno sto je bilo u stali ispod krava, zapisano i usrano, a oblak dima je gusci nego od najjace krdze. Bukvalno kad puhnes ne vidis kroz njega, a stipa za pluca i oci. Zatvoren prozor, ja kasljem, zena kaslje, djeca placu... komsije zovu vatrogasce... i tako se ja prodjoh i te cigare uz kafu....
Ako ko hoce dacu mu tu kutiju, fali samo jedna cigara. :lol:
bakterija

#1966 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bakterija »

Yahel wrote:
bakterija wrote:

I pijes li kafu ?
Pijem kafu! Inace sam hedonista! Sto ja volim da uzivam i ne znam sta mi bi sa ovim cigarama!
hahahaha malo mi je sve jos cudno! Nekako ne znam ni sto sam prestala, ustala ujutro skontala: ¨ma de ne pusi mi se!¨ i prosao dan i evo.... Ide, ne pusi mi se, nemam glavobolje, nemam mucnine, ni vrtoglavice, ne kasljem, nemam nikakvih kontra efekata :lol: al ih stoicki ocekujem, cak nemam ni nervoze, ni jedna od mojih drugarica ne pusi i ni jedna nije primjetila da sam PRESTALA.... a znale su drobit kako puno pusim i blablabla :D razocarale su me ;-)
Nekako ni ne razmisljam samo sam ih prekrizila i nisam prestala samo ne pusim i ponasam se kao nepusac :D
Kad izlazim pijem pivo, vino i ok jednom se bas i zalomilo i ujutro ustala nemam onaj bljutavi osjecaj u ustima i bila sam presretna, samo mi je garderoba usmrdila sobu na onaj fuj smek dima...
Sada vise ne, ali u pocetku mi je bilo neobicno poslije rucka. Kuci nam je bio ritual, rucak, pa slatko, pa cigarica, pa pricica i dremez il ko sta hoce sad nekako sugavo! Ja se odmah dignem prati sudje! Uhvati me srklet! Jedino bih to mogla navesti kao neku recimo nostalgiju :D
bizet

#1967 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

meni jos uvijek fali cigara...ne osjecam neke krize da moram zapaliti, ali fali mi taj neki mir koji imam dok povlacim dim...ne znam koliko je proslo dana, ne brojim...odlucna sam da vise nikad ne zapalim...kad u mojoj blizini neko pusi gledam da se smaknem dovoljno da dim ne ide u mene...nemam zalju da sebi otezavam i da se mucim udisuci dim cigare....e jesam preksinoc opet sanjala da sam zapalila...ne sjecam se sna, znam da sam kao bila svjesna sto je san i bi mi krivo sto sam se probudila....prva stvar koju sam pomislila je sto je barem u snu ne sprzih do kraja...neki polu san valjda

ugl. dani pusenja su iza mene i isto zelim svima ovdje :)

@pakica, ta kutija cigara ima da doceka unucad neotvorena...@bakterija, samo nemoj sutra da kazes kako ipak kafa ne moze bez cigare....jer moze :D...ali da ne lazem presla sam sa crne gorke kafe na bijelu sa secerom...a jos veci mi je cejf kad je sipam u soljice i pijem sa kockom (zaboravila sam kako je dobar ovaj cejf :) )...do sad je bila gorka crna, a sad napokon uzivam u kafi...i pijem je manje...popijem tek nakon dorucka i jos jednom poslijepodne, dok sam ranije pila litrima i to jake gorke crne kafe
sto se tice zivaca, vjerujem da su dobri...kao da se i vise smjeskam ili sam to sebi umislila, ali osjecam se bolje, veselija sam, ipak nije ova promjena se desila preko noci, a ima se tu jos sto sta popraviti i promijeniti :)
BAN___KAI

#1968 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by BAN___KAI »

Tacno 11 mjeseci da nepusim xD
bizet

#1969 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

BAN___KAI wrote:Tacno 11 mjeseci da nepusim xD
:thumbup:
doguracu i ja do te cifre :)
pakica_

#1970 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by pakica_ »

sinoc sam sjedila i cugala i naumpala mi je k'o nikad, al' je ne pripalih, iako sam imala izbor od 4 kutije raznih cigara oko mene :D bravo ja :D
sad kad pijem kafu- nista!
bizet

#1971 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bizet »

bravo pakica :thumbup: :D

ja jutros budim se i dnevna "mirise" na cigare...kontam joj mogla sam zapaliti jednu, ma samo par dimova povuci, ne moram je ispusiti do kraja, ne bi muz ni primjetio...a onda pomislim hajd ti mala cugni svoje rakije za lijeka, pa si pristavi kafu i pojedi narandzu i mani se corava posla :)
upravo gledam ParaNorman-a, a sve mastam o puteru i marmeladi jamiiiii :oops: ...jedna snita, mozda dvije :lol: ...ParaNorman je odlican za sad, a ja idem skoknuti do piljare da kupim frisko pecivo za dorucak
Veliko Stopalo

#1972 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Veliko Stopalo »

samo jedno jutro rekao sebi e nechesh vishe, prodje od tad 7 godina a ja je ne zapalih. i na ljude koji pushe sve vishe gledam kao na nizha bicha. :skoljka:
winnie

#1973 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by winnie »

godinu dana neki dan. ne nedostaju mi ni sekunde. sanjao par puta i to je sve.
prekinite čim prije jer je pušenje glupost žešća
MajcinaDusica

#1974 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by MajcinaDusica »

Imate program odvikavanja od pušenja u Psihološkom savjetovalištu ABC.
http://psiholoskosavjetovaliste.ba/
HaHaHa2

#1975 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by HaHaHa2 »

U BiH će početkom sljedeće godine većina cigareta poskupjeti od deset do 60 feninga po kutiji, dok će neke, uprkos povećanju akciza, zadržati stare cijene

ako je rok za dostavu bio petak, 30. novembra, niko od proizvođača i distributera nije želio prvi obznaniti svoje nove cijene te su iskoristili mogućnost da kalkulaciju pošalju poštom, posljednjeg dana roka.

U UIOBiH podsjećaju da su u septembru donijeli Odluku o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete koja će se primjenjivati od početka naredne godine. Tom odlukom definirano je da će se na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza od 0,75 KM za kutiju cigareta od 20 komada.

- Ako je ukupna akciza (proporcionalna plus posebna) niža od minimalne, onda će se plaćati minimalna akciza u iznosu od 1,82 KM po kutiji cigareta - kažu u Upravi,.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Evropskoj uniji.

Cijene od 1. januara

Fabrika duhana Sarajevo

Aura red 3,50
Aura gold 3,50
Aura silver 3,50
Royal blue 2,70
Royal white 2,70
Drina gold i silver 3,00
Drina jedina 3,00
Drina jedina zlatna 2,80
Drina denifine 2,80
8 2,80