Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Converse

#1951 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Converse »

Sjećam se kako sam Vam kazala da su najljepši i najčvršći prsten Vaše ruke oko mojih ramena. Oni hladni obruči oko prsta, bez obzira na vrstu i vrijednost materijala od kojeg su napravljeni, predstavljaju samo simbol. Ne trebaju mi simboli, želim živi prsten oko sebe!
Tkd

#1952 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

Najveći pisci današnjice se prezivaju ateisti ili agnostici zato što se boje priznati da postoji misteriozna granica, sviđalo se to nama ili ne, i to ih čini inferiornim.

Sve bitke u životu služe da nas nečemu nauče - uključujući i one koje gubimo. Kad porasteš, otkrit ćeš da si često branio laž, obmanjivao sebe ili patio zbog gluposti. Ako budeš dobar ratnik, nećeš sebe optuživati zbog toga - ali nipošto ne dozvoli da se tvoje greške ponove

Ako budeš dovoljno jak, nemoj se uopće stidjeti izigravati slabića; to će nagnati tvog neprijatelja da izgubi opreznost i napadne prije vremena.

Na Svijetu uvijek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu,bilo da je nasred neke pustinje ili usred velikog grada. A kad se te osobe sretnu i njihovi se pogledi ukrste,sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj.Samo postoji taj trenutak i ta nevjerovatna sigurnost da je sve stvari pod suncem ispisala jedna ista ruka, ruka koja je stvorila po jednu dušu blizanku za svaku osobu i koja je u njima probudila ljubav bez koje ni jedan san ljudske rase ne bi imao smisla !

Smatrajuci da je svaki dan isti - mozes oslepiti.
Svaki dan je drugaciji, i svaki dan donosi novo cudo. Samo treba obratiti paznju na to cudo...
potočanka

#1953 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by potočanka »

ako me se i sjetiš ponekad, nemoj mi se javiti. jer ti ćeš se javiti iz puke dosade, a ja ću opet pomisliti da ti je stalo. već sam se jednom tako zarazila s tobom. ovaj put ne bih podnijela.... :roll:
smak

#1954 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by smak »

potočanka wrote:ako me se i sjetiš ponekad, nemoj mi se javiti. jer ti ćeš se javiti iz puke dosade, a ja ću opet pomisliti da ti je stalo. već sam se jednom tako zarazila s tobom. ovaj put ne bih podnijela.... :roll:

sto me nadje....
Ambrozija

#1955 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Najjača kušnja je bijeda. I najmudrije ribe glad tjera na udicu.
Ambrozija

#1956 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

whenever I start feeling sad, because I miss you, I remind myself how lucky I am to have someone so special to miss.
Ambrozija

#1957 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Djetinjstvo nam ostaje u sjećanju kao čitava decenija, mladost kao godine, zrelost kao mjeseci, starost kao nedjelje.
Ambrozija

#1958 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Kasno je. Ležiš u krevetu i ne možeš da zaspiš. Ulica je mirna, s vremena na vrijeme vjetar u baštama pomjeri drveće. Negdje zalaje pas; udaljenom ulicom prolaze kola. … A sna nema. … Ne pomaže ti da ideš gore-dolje, da ustaneš i ponovo legneš. To je jedan od onih časova u kojima nema načina da pobjegneš od samog sebe. Tobom će zagospodariti misli i kretanja duše, a društva nema da se, kao obično, ispričaš. Onome ko je u tuđini, pred oči izlaze kuća i bašta u domovini i djetinjstvo, šume u kojima je proživio najslobodnije i najnezaboravnije dječačke dane, sobe i stepeništa na kojima se čula graja njegovih dječačkih igara. Slike roditelja, strane ozbiljne, ostarjele, sa ljubavlju, brigom i tihim prijekorom u očima. Pruža ruku i uzalud očekuje da i njemu neko pruži desnicu, prekrivaju ga velika tuga i usamljenost; izranjaju i drugi likovi i u nesigurnim i ozbiljnim raspoloženjima ovih sati čine nas, gotovo sve, tužnim. Ko u mladosti nije zadavao brige svojim najbližima, odbijao ljubav i prezirao naklonost, ko nije bar jednom iz inata i obijesti izbjegao sreću koja je pred njim stajala, ko nikada nije povrijedio svoj ili tuđ ponos, ili se ogriješio o prijatelje nekom nesmotrenom rječju, nekim ružnim i uvredljivim ponašanjem? Sada svi oni stoje pred tobom, ne govore ništa i čudno te gledaju mirnim očima, a tebe je sramota od njih i od samog sebe. … U našem užurbanom i neosjetljivom životu začuđujuće je malo sati u kojima duša može da bude svjesna sebe, u kojima život ustupa mjesto smislu i duhu, a duša neskriveno stoji pred ogledalom uspomena i savjesti. To se vjerovatno dešava pri preživljavanju velikog bola, vjerovatno nad kovčegom majke, vjerovatno na bolesničkoj postelji, na kraju nekog dugog usamljeničkog putovanja, u prvim satima ponovnog vraćanja u život, ali to uvijek prate nemiri i mučenja. Vrijednost ovakvih budnih noći je baš u tome. U njima duša uspijeva da bez snažnih spoljašnjih potresa dođe do onoga što je pravedno, bez obzira da li je to čudno, ili zastrašujuće, da li je za osudu, ili za žaljenje.
Ambrozija

#1959 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Satkane su od lagane mjesečine, pomješane sa morskom pjenom, od sjaja dragog kamenja i ezoteričnih ulja, nježne i čežnjive, tajanstvene i požudne...Podarene su muškarcima kao dar Božiji, kojim oni nikad ne naučiše da pravilno "rukuju", pa im je to često stvaralo glavobolju. Mogu da usreće, rastuže, uzdignu i obore, probude i uspavaju. Mogu da budu najdivniji prijatelji, ali i dostojni neprijatelji. U svakom slučaju ih trebamo voljeti, inače nježna i tajanstvena mjesečina, ili živahna i razigrana morska pjena začas nestane i muškarcu ostane mrkla noć, ili prazno more. Često su oprezne kao srne ili ratoborne kao lavice, ali kada im uliješ povjerenje, kada ih "pripitomiš" ljubavlju i pažnjom, razumjevanjem i nježnošću, kada im se dokazeš svojom snagom (naravno, ne fizičkom) i postojanošću - shvatiš da ne postoji ništa divnije na ovom svijetu....Ali uvijek i ponavljam uvijek moraš biti dostojan njihove ljubavi. Poklekneš li, osjetiće te kao tigrice, nepogrješivo i hladno i ti si završio. Bez mnogo samilosti, bez mnogo priče, hladno će odsvirati kraj.
Aleluja

#1960 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aleluja »

Dok drugi objašnjavaju život, ti mahni rukom i odživi ga! :D
Tkd

#1961 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

Da nisu varali pojedinci ne bi ni bilo ljubavnih citati o toj jakoj ali ipak slomljivoj ljubavi. ;-)
Ambrozija

#1962 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Tri stvari odaju čovjeka: njegove oči, njegovi prijatelji i njegovi omiljeni citati.
nevidljiva_
Location: tamo gdje snovi postaju stvarnost, gdje mašta nema granica, a zvijezde mogu da se dohvate........

#1963 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by nevidljiva_ »

Postoje oni od kojih ne možete otići. I oni kojima se uvijek vraćate. Postoje i oni od kojih ste otišli, a oni još uvijek nisu otišli od vas. Susretanja, sudaranja. Slučajni i namjerni saputnici.Istopljena
prijateljstva. Promašene ljubavi. Po neki ispušten znak. Gdje tebe da smjestim? U one od kojih ne idem, ili one kojima se uvijek vraćam. :roll:
Ambrozija

#1964 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

veze s vezom wrote:Treba uvek biti pijan. Sve je tu: i početak i kraj mudrosti. Da ne biste osećali strašno breme Vremena koje vam slama pleća i povija vas prema zemlji, treba da se opijate bez predaha.
A čime? Vinom, poezijom ili vrlinom, kako vam je volja. Ali opijajte se.
Pa ako se katkad, na stepeništu kakve palate, na zelenoj travi u nekom jarku, u sumornoj samoći svoje sobe probudite, kad je pijanstvo već popustilo ili nestalo, zapitajte vetar, talas, zvezdu, pticu, časovnik, sve što juri, sve što huči, sve što peva, sve što govori, zapitajte koji je čas; i vetar, talas, zvezda, ptica, časovnik, odgovoriće vam: “Čas je da se opijate! Da ne biste bili mučeničko roblje Vremena, opijajte se bez prestanka! Vinom, poezijom ili vrlinom, kako vam je volja”
8-)
:thumbup:

( :D )
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1965 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"I imao je pravo, moglo se zaista dogoditi da i ne stignemo, ali smo stigli, a kad bi svi ljudi malo bolje promislili, uvjerili bi se da život ne zavređuje da se o njemu toliko brinemo..." - Mihail Jurjevič Ljermontov, "Junak našeg doba"
stachu

#1966 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by stachu »

veze s vezom wrote:Ponekad žena oprosti onome ko zloupotrebi priliku, ali nikad ne oprosti onome ko je propustio.
I ovo moze sa obrnutim ulogama... :D
Aleluja

#1967 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aleluja »

Sve će to narod pozlatiti a dao Bog i pomlatiti! :mrgreen:
stachu

#1968 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by stachu »

.
Ambrozija

#1969 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Nikada joj nisam rekao da je volim, ne zato što je nisam volio, nego zato što sam znao da će te dvije riječi pokvariti sve. Bezobrazna, uvijek se durila, glumila da je ravnodušna, nepopravljiva, sposobna da voli i mrzi u isto vrijeme. Znala me zavesti, ona sama, kao deset drugih. Znala me izludjeti, naljutiti, kao niko nikada. Osposobila me da zavolim, baš nju. Ali zauvijek onesposobila da volim ijednu drugu onako jako, onako ludo, nezrelo, bahato, ali svejedno vjerno .. Zauvijek.
honky tonk

#1970 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by honky tonk »

Entropio wrote:"I imao je pravo, moglo se zaista dogoditi da i ne stignemo, ali smo stigli, a kad bi svi ljudi malo bolje promislili, uvjerili bi se da život ne zavređuje da se o njemu toliko brinemo..." - Mihail Jurjevič Ljermontov, "Junak našeg doba"
:thumbup: odlicna knjiga.
Sabirni centar

#1971 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Sabirni centar »

Postoje oni od kojih ne možete otići. I oni kojima se uvek vraćate. Postoje i oni od kojih ste otišli, a oni još uvek nisu otišli od vas. Susretanja, sudaranja. Slučajni i namjerni suputnici. Istopljena prijateljstva. Promašene ljubavi. Poneki ispušten znak. Gde tebe da smestim? U one od kojih ne idem ili one kojima se uvek vraćam?
Ambrozija

#1972 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ambrozija »

Kada mi se neki pisac hvali kako perfektno govori šest jezika, obično mu savetujem da se zaposli na nekoj hotelskoj recepciji. Tamo čeznu za takvima! Ja, lično, imam velikih muka i sa maternjim. Jedva nađem reci koje su mi potrebne za sva čuda koja nam se događaju...
Ljuska_u_BaklaFi

#1973 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

"..i tako ti Boga, ne vraćaj se u moj život. Ja sam sretna onoliko koliko to može biti nesretan čovjek."
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#1974 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Entropio »

"Kasno je, sjećanja, uzalud se javljate, beskorisne su vaše nemoćne utjehe i podsjećanja na ono što je moglo da bude, jer što nije bilo, nije ni moglo da bude. A uvijek izgleda lijepo ono što se nije ostvarilo." - M. Selimović
Tkd

#1975 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Tkd »

S kim si - takav si :)
Post Reply