Alfons Kauders wrote:
i to na 4 vode, prava bosanska...![]()
PS. Skinite ovu antenu, .... satelitska je u modi, ....
Moderator: Chloe
Alfons Kauders wrote:
Sad mi je sve jasno.pape wrote:Alfons Kauders wrote:
Molim vas, .... moze li joj neko dodati oluke i odvod do rijeke, .... pa da je serbez, ..... do kraja iskopaju.
PS. Skinite ovu antenu, .... satelitska je u modi, ....
Meni ovo lichi na piramidu antiPiramidashaVodenjak wrote:Iskreno, ne vjerujem da su prije par hiljada godina otpadi otkupljivali oluke...Alfons Kauders wrote:ma uradili su i oluke, evo gledam projektnu dokumentaciju, al navodno su ih prije par hiljada godina poskidali cigani i prodali kao sekundarne sirovine...pape wrote:Loshe, .... loshe ....
.... tako kapitalan objekt, a zaboravili mu oluke napraviti, .... loshe, ... loshe, ...
![]()
![]()
Prije toga mozda, ali bas tad kad ti kazes - cisto sumnjam!
stickitout wrote:H wrote:?H wrote:Jedno pitanje za moderatore i forumaše: -Može li se napraviti jedna tema, da se na njoj prikupe SAMO fotografije iskopavanja na brdu Visočica, BEZ postiranja komentara?! Bilo bi jako lijepo kada bi ovo neko organizovao, čisto da se može pratiti šta se dešava na toj lokaciji, a da se pri tome ne moraju čitati hrpe (uglavnom besmislenih) komentara.
HVALA!
sve ok, ali nemoj ti biti ko neki antipiramidashi pa vrijedjati tako...XIII wrote:2007 god. Svi su sretni i ponosni shto su Bosanci i Hercegovci.
![]()
Ko kaze da u Bosni nema Piramida?! Josh samo par antiTokmaka.
![]()
![]()
Samo oni sa IQ 12 (i Prenj i pape i Vodenjak i ludost i Alfons K.) suprotno tvrde. (prije che im u guzicu nego u glavu)
![]()
![]()
![]()
AntiPiramidashi posataju sad Piramidashi. Iz Visokog vech se zidovi piramide vide..
![]()
![]()
![]()
![]()
Sve je manje onih shto se smiju, antiPiramidashi se polahko rasipaju..
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Vode se javne rasprave i debate, kakvo to Bosanci kamenje vade ?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
AntiPiramidashki blok josh uvjek je jak, ali inteligentni uvidjaju da tu ipak necheg ima.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
AntiPiramidalna peticija se pishe. Mr. Dr. Doc. Prof. Selj. itd.
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ublehash, amater, lazhov i lopov.. stechke odkopava, kraljevski grad unishtava..
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
U Bosni ima piramida ? Osniva se Prvi antiPiramidashki front..
Pomaze, pomazePropast1 wrote: Pomaze li ovo ista?
Propast1 wrote: Sta ces, uvijek sam bio protiv zarađivanja novca na racun hendikepiranih ljudi.
ludvig wrote: Osudjujes proizvodjace invalidskih kolica ?![]()
Propast1 wrote: A turizam nije luksuz vec svako putovanja koje nema u cilju neku zaradu ili biznis. Rekoh ti procitaj pa napisi.
ludvig wrote: Haski pritvorenici su znaci na turistickom putovanju
Iz ovoga se da naslutiti kako vjeruješ da su te otkrivene ploče Rimljani postavljali. Dobro, hajde da za trenutak pretpostavimo da je tako.Propast1 wrote:Kaze Guru Sem, nije bilo mogućnosti da se stavi blok tezak 20-tak tona....
Procitah sinoc komentare o Rimskoj arhitekturi i viđoh da je njihov izum KOLUTURA (Obicna kolutura valjda se i kod nas jos uvijek tako zove), koja je mogla podizati kamene blokove nekoliko desetina tona pri gradnji rimskih bazilika (molim da se ovo ne poistovjecuje sa krscanskim bazilikama) prije vise od 1000 godina prije krista....
Interesantno, ali ona plocica sa natpisom sto je pokazana na ovom forumu dosta slici plocicama koje su veoma cesto pronalaze na arheoloskim mjestima rimskog doba....
Pomaze li ovo ista?
pa dje nadje rimljane prije 1000 godina svega ti ?!El-bosniaco wrote:ma vjeruj te i da je rimska piramida sagradjena prije 1000 godina ja bi bio rahat , samo da je piramida ispod
Evo pravog naucnog pristupaAlfa_Ze wrote:
Nisu piramide nego sedimente stijene
Pod brdom Visočica u blizini Sarajeva ne nalazi se monumentalna stepenasta piramida, nego se radi o prirodnim tvorevinama, sedimentnim stijenama – tvrdi profesor povijesti i arheologije Enver Imamović.
Ma to su cetvrtaste sedimentalne stijeneludvig wrote:Evo pravog naucnog pristupaAlfa_Ze wrote:
Pod brdom Visočica u blizini Sarajeva ne nalazi se monumentalna stepenasta piramida, nego se radi o prirodnim tvorevinama, sedimentnim stijenama – tvrdi profesor povijesti i arheologije Enver Imamović.![]()
Sjedis u kancelariji i iz daljine vidis sta su pronasli istrazivaci. To mogu samo extra experti![]()
Jos samo da nauci koristiti e-mail
Iako gos. Imamovic nije bio na licu mjesta, omoguceno mu je da ''strucno'' prati iskopavanje preko :Martin Mystere wrote:Ma to su cetvrtaste sedimentalne stijeneludvig wrote:Evo pravog naucnog pristupaAlfa_Ze wrote:
Pod brdom Visočica u blizini Sarajeva ne nalazi se monumentalna stepenasta piramida, nego se radi o prirodnim tvorevinama, sedimentnim stijenama – tvrdi profesor povijesti i arheologije Enver Imamović.![]()
Sjedis u kancelariji i iz daljine vidis sta su pronasli istrazivaci. To mogu samo extra experti![]()
Jos samo da nauci koristiti e-mail![]()
![]()
Idiote, uzmi postove svoje mame pa copy paste. Kad smislis jednu suvislu prosirenu recenicu napisi pa se javi.ludvig wrote:Pomaze, pomazePropast1 wrote: Pomaze li ovo ista?
Propast1 wrote: Sta ces, uvijek sam bio protiv zarađivanja novca na racun hendikepiranih ljudi.ludvig wrote: Osudjujes proizvodjace invalidskih kolica ?![]()
![]()
Propast1 wrote: A turizam nije luksuz vec svako putovanja koje nema u cilju neku zaradu ili biznis. Rekoh ti procitaj pa napisi.ludvig wrote: Haski pritvorenici su znaci na turistickom putovanju
![]()
Pisi jos, molim te
![]()
Ama nije bolan sekretar SIZ-a, nego profesor marksizma..semm wrote:Tako je bilo u SAMOUPRAVNOM SOCIJALIZMU dok su bili SIZ-ovi za kulturu pa su pare kapale iz fondova. Uzmeš lopaticu i metlicu u ruke malo raskopaš i hop evo para a bogami i disertacija.
I sad šta vrijede sateliti ,geolozi ,arheolozi, onolike lopate i kubici zemlje kad sekretar SIZ-a kaže da je njegova zadnja.
Ma u antici je svasta građeno. Oni su gradili da od brda naprave amfiteatar od 35000 sjedista (vidjeti pod Delfe).... Pa to su ljudi koji su prvi izmislili zidanu gradnju (vezivnu smjesu za kamenje). Brda su im bila prilicno interesantna jer su to uvijek povezivali sa svojim bogovima.seljak_cojek wrote:Iz ovoga se da naslutiti kako vjeruješ da su te otkrivene ploče Rimljani postavljali. Dobro, hajde da za trenutak pretpostavimo da je tako.Propast1 wrote:Kaze Guru Sem, nije bilo mogućnosti da se stavi blok tezak 20-tak tona....
Procitah sinoc komentare o Rimskoj arhitekturi i viđoh da je njihov izum KOLUTURA (Obicna kolutura valjda se i kod nas jos uvijek tako zove), koja je mogla podizati kamene blokove nekoliko desetina tona pri gradnji rimskih bazilika (molim da se ovo ne poistovjecuje sa krscanskim bazilikama) prije vise od 1000 godina prije krista....
Interesantno, ali ona plocica sa natpisom sto je pokazana na ovom forumu dosta slici plocicama koje su veoma cesto pronalaze na arheoloskim mjestima rimskog doba....
Pomaze li ovo ista?
Šta su to onda gradili (etoo pretpostavimo i da nije piramida), čemu je ta građevina služila. Ima li kakva slična građevina još negdje u svijetu.
Nije dovoljno samo reći ne znam šta je al' nije piramida... garant.
Koop , potpuno se slazem s tobom . Mislim da ni sam ne bih bolje opisao svoj boravak na Visocici .koop wrote:Prije par dana sam i sam bio na visocici. Prije nego mi neko sahrani ovaj post, iz mojih ranijih postova mozete vidjeti da sam citavo vrijeme svoje postove pisao kao skeptik, u smislu da po meni jos uvijek nema dovoljno jakih argumenata da se ovo prekine, ali da jos uvijek ne vjerujem da je piramida u pitanju.
Elem, nakon, (za dugogodisnjeg aktivnog pusaca, i hedonistu) dugih 20-ak minuta "pentranja" uz visocicu, u koloni ljudi, dosli smo do tih takozvanih sondaznih bunara. Sve skupa izgleda puno drugacije nego na slikama, ovdje mislim na proporcije kamenih blokova.
Iskreno, jos uvijek ne mislim da je u pitanju piramida, zidovi starog grada, nekropola itd. Iz jednostavnog razloga sto je za sada jos premalo toga iskopano da bi se mogli stvarati zakljuci takvog tipa. Ono sto znam, da kao laiku, ono sto je do sada iskopano, u najmanju ruku izgleda cudno.
Blokovi su razlicitih velicina, i ovi veci moraju teziti nekoliko tona (najmanje). Na sastavima se jasno vidi da su ploce obradjivane (htjedoh reci rezane, jel' mi je to tada prvo palo na pamet, ali da se ne bi digla hjka odmah,..).
Sto se tice terena na kojem rade, ocisceno je (citaj: uklonjeno drvece i rastinje) na nekih 500-1000 m2, (praaavo slobodna procjena, ali manje bitna u citavoj prici) i tu su svi sondazni bunari (SB). Najveci SB je nekih 50-60 m2, i tu se jasno vidi ovo o cemu sam pricao, znaci ploce koje su poredane jedna do druge, u raznim velicinama.
Zanimljivo je bilo da su ploce pravilnije rasporedjene nego sto se na prvu moze uciniti, a to se vidi po kolicini zemlje koja je skinuta. Na nekim mjestima se kopalo samo 10ak centimetara da bi se doslo do ovih ploca na nekima i preko 2 metra, ali deformacija je bila u tom sloju zemlje, ali ploce su perfektno poravnate.
Ono sto je bitno je da do starog grada treba jos puno, puno, i da ako stari grad pocinje i blizu toga gdje se sada vrse iskopavanja, onda bi to bilo jedno od najvecih starih gradova koje sam vidio ili za koje sam cuo, bar na ovim prostorima.
Znaci kada bi se radovi nastavili na ovih 500-1000 m2 koji su vec ocisceni od rastinja, i koji su jako udaljeni od starog grada, ne vidim kako bi to moglo ugroziti bilo sta?
Opet, kao laiku (a vjerujem da je 99,99999... % posjetitelja i autora ovoga foruma u istoj kategoriji, iako bi neki da se prodaju kao razni strucnjaci), ono sto sam vidio ne izgleda kao dijelo prirode. Sta je tacno u pitanju (Titov bunker, ili piramida), mislim da je samo jedan nacin da se sazna.