Grof wrote: ↑20/07/2026 11:40
SmokingMan wrote: ↑20/07/2026 11:12
Kako se sjećam, rekla mi je da će joj osnovica u početku biti 2.200 KM. U sektoru nabavki.
Ako je istina ovo vezano za platu, onda me i ne čudi za moje odbijenice. Pitanje je samo za koliku platu im radi neko na istoj poziciji u Njemačkoj. A ovu platu danas možeš kod nas zaraditi bilo gdje, bez toliko stresa i odgovornosti kao u Lidlu.
Vjerovatno da te odbili zbog iznosa, i mene su kada sam u IMTEC išao na razgovor proljetos, nedavno sam im opet poslao CV i motivaciono, nisam dobio odgovor. Iskreno, niko ne ide na razgovor za posao iz dosade, ide da traži sebi bolje uslove. Ali generalno je pravilo da svi žele čuti kako želiš da ti početna plata bude minimalac, pa da te uopšte uzmu u obzir kao "ozbiljnog kandidata". Sve ovo što u konkursima pišu je manje više pro-forme da bi motivisali ljude da se prijavljuju za posao, već kada dođeš, niko ne želi konkurenciju da ga potišneš sa njegove pozicije. Tu u većini slučajeva i nastaje problem, posebno ako vide kako ti rješavaš probleme. To je bošnjački mentalitet koji će nas upropastiti ako se ne dozovemo.
Generalno, nisam karijerista, da svake godine ganjam prekomandu zbog većeg iznosa novca, volio bih naći stabilan posao gdje bi mogao "ispeglati" svoje znanje, pa da mi firma plati obuku. Ovako, nemam neki orijentir u šta novo bi se mogao upustiti. Naučiti ovo ili ono, kada nekada moraš da pristaneš da radiš drugi posao samo zbog finansija. Ljudi recimo rade sa fotografskom opremom a ne znaju šta prodavaju, ja sam to naučio kroz hobi do gotovo savršenstva, pa kada pošalješ CV jednoj kompaniji za uopražnjeno mjesto i to 2 x u sedmici i ne dobiješ niakakav feedback je baš obeshrabrujuće.