pa to sam i reko, nije on mogo ništa sam.Haris.ba wrote: ↑09/01/2024 12:21Prema ovome sto Becarevic pise, on je upoznao vladu sta i kako treba za obezbjediti sredstva.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:03tačno imam osjećaj da je Bećarević to sve namjerno uradio da ga zakajla vladi. ali ko im je kriv kad niko nije potego pitanje da će biti problema, što su svi odmah mogli skontati.challmander wrote: ↑09/01/2024 12:00 Ona, kao ni mnogi drugi, nista nisu uradili sto je protuzakonito. To sto je vlada usrala stvar sa lose sastavljenim pozivom je drugi par cipela.
Za ovaj cirkus je iskljucivi krivac vlada, ljudi su samo iskoristili rupe u pozivu da sebi dignu sanse da dobiju neke pare.
Vlada je izglasala sve, nije sam mogao nista ministar.
Ima intervju i novog ministra i reakcija starog. Vise logike i a sto Becarevic pise.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1951 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
- drug_profi
#1952 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Znači poslije nje dofu promijenio tim 
Ja koje ste mahaluše
Ja koje ste mahaluše
- joint union
#1953 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Moze li Hota bez Uka uvesti SAFER u obrazovanje?Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:24pa to sam i reko, nije on mogo ništa sam.
- Chmoljo
#1954 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
ne znam. treba vidjeti šta piše u zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju da li je za te stvari potrebna saglasnost vlade. a meni se pravo da ti kažem, ne da gledati.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:26Moze li Hota bez Uka uvesti SAFER u obrazovanje?
- Haris.ba
#1955 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Mislim da mora Vlada izglasati plan i program.
- joint union
#1956 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa nekako bi bilo logicno da o ovako bitnim stvarima treba odlucivati i dati amin i skupstina i sama vlada. I za obrazovanje, a i za ove subvencije.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:28ne znam. treba vidjeti šta piše u zakonu o osnovnom i srednjem obrazovanju da li je za te stvari potrebna saglasnost vlade. a meni se pravo da ti kažem, ne da gledati.
No u nasem sistemu, pogotovo u vladama sastavljenim od nekoliko stranaka, to bas i nije slucaj.
- joint union
#1957 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
- Haris.ba
#1958 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Ministarstvo predlaze, vlada usvaja. Tako je za vecinu stvari. Uk moze samo ne staviti na sjednicu za glasanje dok mu se ne svidi prijedlog. To je jedina moc premijera.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:34I ja nesto kontam, no u tom slucaju bi Uk morao imat vlastito misljenje, a nisam siguran da je to slucaj.
- Chmoljo
#1959 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
ma nema šanse da skupština odlučuje o takvim pojedinačnim stvarima.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:33Pa nekako bi bilo logicno da o ovako bitnim stvarima treba odlucivati i dati amin i skupstina i sama vlada. I za obrazovanje, a i za ove subvencije.
No u nasem sistemu, pogotovo u vladama sastavljenim od nekoliko stranaka, to bas i nije slucaj.
na kraju krajeva, ima budžet, za njega se glasa i ćao. ne bi nikad ništa završio da za ovakve stvari ideš na skupštinu. nije to samo baci papir i hadje ko je za ko je protiv. nego sve što ode na skupštinu mora proći vladu, pa onda procedura sazivanja, pa skupštinske komisije, pa onda tek skupština i rasprave unedogled da bi se usvojilo nešto.
- Chmoljo
#1960 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
- Haris.ba
#1961 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Mislim na nastavni plan i program.
- joint union
#1962 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa realno, mozda je jedina, ali nimalo mala moc.Haris.ba wrote: ↑09/01/2024 12:36Ministarstvo predlaze, vlada usvaja. Tako je za vecinu stvari. Uk moze samo ne staviti na sjednicu za glasanje dok mu se ne svidi prijedlog. To je jedina moc premijera.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:34I ja nesto kontam, no u tom slucaju bi Uk morao imat vlastito misljenje, a nisam siguran da je to slucaj.
- joint union
#1963 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pa ovo i nisu bas beznacajne stvari, obrazovanje pogotovo.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:36ma nema šanse da skupština odlučuje o takvim pojedinačnim stvarima.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:33Pa nekako bi bilo logicno da o ovako bitnim stvarima treba odlucivati i dati amin i skupstina i sama vlada. I za obrazovanje, a i za ove subvencije.
na kraju krajeva, ima budžet, za njega se glasa i ćao. ne bi nikad ništa završio da za ovakve stvari ideš na skupštinu. nije to samo baci papir i hadje ko je za ko je protiv. nego sve što ode na skupštinu mora proći vladu, pa onda procedura sazivanja, pa skupštinske komisije, pa onda tek skupština i rasprave unedogled da bi se usvojilo nešto.
- Chmoljo
#1964 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
naravno da je subvencija beznačajna. ogromne pare se troše na razne stvari koje masi prolaze ispod radara. subvencija malo odskače jer je fina cifra za pojedinca.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:39Pa ovo i nisu bas beznacajne stvari, obrazovanje pogotovo.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:36ma nema šanse da skupština odlučuje o takvim pojedinačnim stvarima.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:33
Pa nekako bi bilo logicno da o ovako bitnim stvarima treba odlucivati i dati amin i skupstina i sama vlada. I za obrazovanje, a i za ove subvencije.
a što se tiče nastavnog plana i programa, to je stvar operative i te se stvari opet kažem ne usvajaju na skupštini. skupština postavlja okvire kroz zakone, kroz glasanje o izvještajima, kroz usvajanje strategija razvoja, budžeta...
vlada je operativa i ona može biti dovoljno fleksibilna da prati ove stvari u okvirima koje postavi skupština.
opet kažem da takve stvari idu na skupštinu, život bi stao u kantonu.
- joint union
#1965 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Zahvaljujem, dopustam da sam prenaglio sa uplitanjem same skupstine u odredjene operativne stvari, ovo sto si napisao zaista stoji. No i dalje sam misljenja da za bitne stvari rasprava treba biti i na skupstini, makar jedini razlog bio sire upoznavanje plebsa o takvoj temi putem TV-a.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 13:25naravno da je subvencija beznačajna. ogromne pare se troše na razne stvari koje masi prolaze ispod radara. subvencija malo odskače jer je fina cifra za pojedinca.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:39Pa ovo i nisu bas beznacajne stvari, obrazovanje pogotovo.Chmoljo wrote: ↑09/01/2024 12:36
ma nema šanse da skupština odlučuje o takvim pojedinačnim stvarima.
a što se tiče nastavnog plana i programa, to je stvar operative i te se stvari opet kažem ne usvajaju na skupštini. skupština postavlja okvire kroz zakone, kroz glasanje o izvještajima, kroz usvajanje strategija razvoja, budžeta...
vlada je operativa i ona može biti dovoljno fleksibilna da prati ove stvari u okvirima koje postavi skupština.
opet kažem da takve stvari idu na skupštinu, život bi stao u kantonu.
Za subvenciju (ovakva kakva je sad) se slazem za njenu beznacajnost, no ono sto bi se moglo postici sa istom, naravno u drugacijem obliku, nije beznacajno, no neise.
Nego, procitah ovaj tekst oko subvencija https://www.klix.ba/vijesti/bih/subvenc ... /231213039 i vidim da je kriterij od minimalno tri godine boravka u KS, prema bivsem ministru, ukinut zbog navodne diskriminacije, jer sto nije jedna ili pet. Kako onda nije diskriminacija sto su mladim proglasili sve ispod 38 godina, sto granica nije 40 ili 35?
Ja, i ovo mi je zvucalo odnekle poznato: "On je kazao da razumije da može biti zloupotreba, ali intencija nije bila da se omogući pravo na subvenciju onima koji će zloupotrebljavati subvencije."
- Chmoljo
#1966 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
pa ono, sve može dok sud ne kaže da ne možejoint union wrote: ↑09/01/2024 13:49
Zahvaljujem, dopustam da sam prenaglio sa uplitanjem same skupstine u odredjene operativne stvari, ovo sto si napisao zaista stoji. No i dalje sam misljenja da za bitne stvari rasprava treba biti i na skupstini, makar jedini razlog bio sire upoznavanje plebsa o takvoj temi putem TV-a.
Za subvenciju (ovakva kakva je sad) se slazem za njenu beznacajnost, no ono sto bi se moglo postici sa istom, naravno u drugacijem obliku, nije beznacajno, no neise.
Nego, procitah ovaj tekst oko subvencija https://www.klix.ba/vijesti/bih/subvenc ... /231213039 i vidim da je kriterij od minimalno tri godine boravka u KS, prema bivsem ministru, ukinut zbog navodne diskriminacije, jer sto nije jedna ili pet. Kako onda nije diskriminacija sto su mladim proglasili sve ispod 38 godina, sto granica nije 40 ili 35?
Ja, i ovo mi je zvucalo odnekle poznato: "On je kazao da razumije da može biti zloupotreba, ali intencija nije bila da se omogući pravo na subvenciju onima koji će zloupotrebljavati subvencije."
ako se dobro sjećam mislim da je neki lik krenuo u neku borbu u smislu zašto baš 38 godina kao neka granica za npr oslobađanje od poreza, jer po svim nekim međunarodnim dokumentima koji tretiraju mlade ljude, sve je to dosta niže, do 30 godina.
a ta zadnja rečenica je smjehotresna. za nekog tako namazanog mislio da ljudi eto neće gledati da uzmu peterocifre iznos. ono fin narod i tako to
- joint union
#1967 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
A i tad mozeChmoljo wrote: ↑09/01/2024 14:11pa ono, sve može dok sud ne kaže da ne možejoint union wrote: ↑09/01/2024 13:49
Zahvaljujem, dopustam da sam prenaglio sa uplitanjem same skupstine u odredjene operativne stvari, ovo sto si napisao zaista stoji. No i dalje sam misljenja da za bitne stvari rasprava treba biti i na skupstini, makar jedini razlog bio sire upoznavanje plebsa o takvoj temi putem TV-a.
Ja, i ovo mi je zvucalo odnekle poznato: "On je kazao da razumije da može biti zloupotreba, ali intencija nije bila da se omogući pravo na subvenciju onima koji će zloupotrebljavati subvencije."![]()
ako se dobro sjećam mislim da je neki lik krenuo u neku borbu u smislu zašto baš 38 godina kao neka granica za npr oslobađanje od poreza, jer po svim nekim međunarodnim dokumentima koji tretiraju mlade ljude, sve je to dosta niže, do 30 godina.
a ta zadnja rečenica je smjehotresna. za nekog tako namazanog mislio da ljudi eto neće gledati da uzmu peterocifre iznos. ono fin narod i tako to![]()
Nisam cuo za borbu tog lika, bas proguglam, zanima me sta bi na kraju, kakav odgovor je dobio.
Zadnja recenica je prepisana od one izrecene kod usvajanja zakona o prebivalistu, ako se dobro sjecam.
Sad ne znam je li Becarevic (u)mislio da ju je izmislio, ili je samo zahebavao partnere u vlasti.
- Thorgerson
#1968 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Upravo tako.Haris.ba wrote: ↑15/12/2023 20:01 Ljudi dragi postoji kantonalni stambeni fond ciji je upravo posao ovo sto pisete. Da pravi stanove za mlade po povoljnijim cijenama.
Nije ni to idealan sistem, ali barem poveca broj stanova na trzistu.
To sto je namjerno sabotiran taj sistem i sto svake godine ne pusti minimalno 100 stanova na trziste je druga prica.
Ja sam za to da se ti stanovi prodaju po povoljnim cijenama. Jer, drugacije se odrzava zgrada sta god mi pricali, i ne treba toliko stanova kantonu. I ima veci povrat ulozenog da se opet mogy praviti nove zgrade.
Nek zadrzi dva tri stana kanton po projektu za neku dodjelu i to je to.
Postoji nebroj lokacija po gradu koje su u vlasnistvu opstine ili kantona.
Umjesto da kanton te parcele iskoristi i napravi zgrade, kao sto je to uradjeno na Dobrinji 5 ili Vogosci. Ni to nije bilo idealno, ali hajd bilo je barem nesto. Oni su poceli te parcele sad u potpunosti davati privatnim firmama da oni grade.
Evo primjer gdje je taj isti Fond imao zemljiste dole kod aerodroma, planirali praviti zgradu. I neki dan vidim Butmir pravi zgradu. Na stranici KSFS ni rijeci o tome.
I umjesto da na taj nacin pomognu, oni jos dodatno odmazu tako sto prodaju te parcele gradjevinskim firmama koje podigose cijene u nebesa.
-
last mohicans
#1969 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Može Hota šta god hoće i kako joj se ćeifne. Lijepo su bili upozoreni od strane ljudi sa kojima je sarađivala da je ta osoba spremna na sve, gaziti preko mrtvih, da išćera svoje. Pored ove "futurističke" reforme, u KS je na snazi kurikularna reforma koja je još veća šuplja i propaganda od SAFERa u čijem radu je učestvovala skupina njenih ahbaba, haverica i poltrona, uz ovu trojicu plaćenika. Kurukularna reforma nije ni zaživjela, niti je ima u novom zakonu, a futiristička ministrica je spremila novu.
-
Hakiz
#1970 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Hota kaže hoću, Uk kaže ne dam.joint union wrote: ↑09/01/2024 12:26Moze li Hota bez Uka uvesti SAFER u obrazovanje?
Šta misliš šta će tada biti sa odnosima NiP-NS i trojkom?
Tako da, Uk možda formalno može blokirati, ali dobro će paziti da to ne uradi.
U sadašnjem odnosu snaga, prije bi prošlo da NS ministar hoće, a NiP premijer blokira. To bi izazvalo manje potresa nego sadašnja konstalacija odnosa u trojci i snagama stranaka.
Vidjet ćemo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1971 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Ne citas pazljivo
Dofu je nju koristio da sakrije za koji tim igra.
- joint union
#1972 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Upravo sam i mislio na ovakvu (hipotetsku) situaciju, samo preslikanu na odnos Uk-Becarevic. Moguce da je u visestranackoj vladi na snazi (precutan) dogovor da se ne kvartaju jedni drugima u resore, bas da ne bi dolazilo do ovih stvari koje si naveo. Naravno, mana ovog "dzentlmenskog" dogovora je medjusobno prebacivanje odgovornosti kada dodje do razlaza izmedju tih stranaka. U tom slucaju je premijer, kao najodgovorniji, u svakom slucaju donji.Hakiz wrote: ↑09/01/2024 21:41Hota kaže hoću, Uk kaže ne dam.
Šta misliš šta će tada biti sa odnosima NiP-NS i trojkom?
Tako da, Uk možda formalno može blokirati, ali dobro će paziti da to ne uradi.
U sadašnjem odnosu snaga, prije bi prošlo da NS ministar hoće, a NiP premijer blokira. To bi izazvalo manje potresa nego sadašnja konstalacija odnosa u trojci i snagama stranaka.
Vidjet ćemo.
- Haris.ba
#1973 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Pozitivno iznenadjen vladinim stavom da nece naci lovu za subvencije za mlade za kupovinu stanova.
Sta li se desava?
Sta li se desava?
- nivla
#1974 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
nema love, glupavo je da se zaduzis dodatno za tramvajsku prugu 5 miliona i da garant bude vlada federacije, a onda vise od 5 miliona iz budzeta dodijelis za subvencije, nema logike
- MuaDib
#1975 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026
Da kanton napravi zgradu i bude stanodavac mladim pod povoljnim uslovima, opet bi se našle profesionalne bundžije u bundama od nerca, da pametuju kako vlada ne želi da mladi kupuju stanove, kako vlada uvodi socijalističko podstanarstva i izrabljuje mlade itd.
Ovo razvodnjavanje uslova je urađeno kako bi se izbjegla priča o diskriminaciji, a dovelo je do toga da se prijavilo pola Federacije da živi u Sarajevu i da je iznos subvencije s porastom podnosiocu zahtjeva drastično pao. Vladi zato i zamjeram što se oportunistički postavila, a onda svojom šutnjom dala prostor da im po glavi se*u ljudi koji bi da se ogrebu o svaku budžetski marku.
Nek uvedu imovinski cenzus kao presudni faktor, pa neće se onaj ko ima ni truditi da dokazuje da nema.
Ovo razvodnjavanje uslova je urađeno kako bi se izbjegla priča o diskriminaciji, a dovelo je do toga da se prijavilo pola Federacije da živi u Sarajevu i da je iznos subvencije s porastom podnosiocu zahtjeva drastično pao. Vladi zato i zamjeram što se oportunistički postavila, a onda svojom šutnjom dala prostor da im po glavi se*u ljudi koji bi da se ogrebu o svaku budžetski marku.
Nek uvedu imovinski cenzus kao presudni faktor, pa neće se onaj ko ima ni truditi da dokazuje da nema.