Konzumiranje duhana na javnim mjestima
- Ateista
#1951 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Nisam srecom dugo imao potrebu da idem po tim kancelarijama, zadnje sto se sjecam kad sam registraciju izgubio i ganjao papire, isto tako udjem u mup u neku kancelariju tamo dime ko da su 60-te, ne mogu da vjerujem da je to jos uvijek tako...
Neobicno je inace po filmovima i serijama kad prikazuju neka prije vremena, ljudi puse u NASA-i, u avionu, po tome se isto vidi kako se stvari malo po malo mijenjaju, za 20-tak godina ce tako ljudima biti cudno vidjeti snimke kako se prije po kafanama i restoranima pusilo.
Neobicno je inace po filmovima i serijama kad prikazuju neka prije vremena, ljudi puse u NASA-i, u avionu, po tome se isto vidi kako se stvari malo po malo mijenjaju, za 20-tak godina ce tako ljudima biti cudno vidjeti snimke kako se prije po kafanama i restoranima pusilo.
-
joojj semine
#1952 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
da kod nas zaživi u objektu pola-pola

-
sarajevsko_pivo
#1953 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
A u Vatri? Trebali su i iqos zabranitidefender46 wrote: ↑13/06/2024 14:26 U Metropolis Bingo su zabranjene cigare unutra moze iqos.
Vani u basti se moze sve.
-
Hakiz
#1954 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Meni nikako nije jasno zašto IQOS nije, takođe, zabranjen.
Neko podmićivanje, vjerovatno.
Neko podmićivanje, vjerovatno.
-
sarajevsko_pivo
#1955 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Kakvo je stanje?
-
konami666
#1956 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Jesu li zabranili cigare u bosni ili se jos ceka zadnji papir?
- GAU8
#1957 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ugostitelji ne kontaju da ce imati vise prometa kad zabrane pusenje.
Kad se moze pusiti, ne treba ti nista posebno osim kafe koju cuclas pola sata jer stiklas cigare jednu za drugom...
To je isto da odes u restoran i poneses svoje pice...
Onako bez cigare, nervoza, garant ces naruciti jos nesto...
Zivi bili pa vidjeli.
Kad se moze pusiti, ne treba ti nista posebno osim kafe koju cuclas pola sata jer stiklas cigare jednu za drugom...
To je isto da odes u restoran i poneses svoje pice...
Onako bez cigare, nervoza, garant ces naruciti jos nesto...
Zivi bili pa vidjeli.
- insaneinthebrain
#1958 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
U kafanama nista novo. Cekaju da im kazne pocnu naplacivati pa da pocnu kukati kako nisu imali vremena da se pripreme
-
HelaS
#1959 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ako nema inspekcija, nema ni kazni, odnosno - nema ni adekvatnog provođenja Zakonainsaneinthebrain wrote: ↑27/06/2024 08:58U kafanama nista novo. Cekaju da im kazne pocnu naplacivati pa da pocnu kukati kako nisu imali vremena da se pripreme![]()
Nadležnot u provođenju ovog Zakona pripada federalnim i kantonalnim inspekcijama rada, tržišnim i zdravstvenim, a njih je premalo da pokriju ogroman broj ugostiteljskih objekata.
Ovakva "inspektorska" prava, treba dati privatnim firmama, posebno licenciranim za nadzor nad javnim komunalnim i sličnim propisima. Državne inspekcije su samo birokratske organizacije, smještene na budžet, skoro pa lihvarske, naslonjene na mjesečne norme, i sa malo učinkovitosti.
- iClass
#1960 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ateista wrote: ↑14/06/2024 08:27 Nisam srecom dugo imao potrebu da idem po tim kancelarijama, zadnje sto se sjecam kad sam registraciju izgubio i ganjao papire, isto tako udjem u mup u neku kancelariju tamo dime ko da su 60-te, ne mogu da vjerujem da je to jos uvijek tako...
Meni, kao mlađem čovjeku koji nije živio u Jugoslaviji je uvijek bilo čudno gledati te snimke iz filmova.
Scena u filmu npr. dođu roditelji na informacije i onda roditelji i učitelji zajedno puše dok pričaju o učeniku. Čak i u sportskim savezima pola puši cigare, jedva se vide ljudi od dima.
Napredovali smo u tome društveno ako ništa.
- GAU8
#1961 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Cigare su bile filmski rekvizit, jbg. Puno je jednostavnije odraditi scenu kada imas nesto na sto se fokusiras. Zato je u filmovima postojao dojam da je pusenje jos rasprostranjenije nego sto je to stvarno slucaj.iClass wrote: ↑27/06/2024 11:21Ateista wrote: ↑14/06/2024 08:27 Nisam srecom dugo imao potrebu da idem po tim kancelarijama, zadnje sto se sjecam kad sam registraciju izgubio i ganjao papire, isto tako udjem u mup u neku kancelariju tamo dime ko da su 60-te, ne mogu da vjerujem da je to jos uvijek tako...
Meni, kao mlađem čovjeku koji nije živio u Jugoslaviji je uvijek bilo čudno gledati te snimke iz filmova.
Scena u filmu npr. dođu roditelji na informacije i onda roditelji i učitelji zajedno puše dok pričaju o učeniku. Čak i u sportskim savezima pola puši cigare, jedva se vide ljudi od dima.
Mada kancelarije i zbornice, to je stvarno bilo da Bog sacuva. Otvoris vrata, zid dima.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1962 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ja na ispitu 1999 profa odvali cigar i lagano indekse i pitanjaiClass wrote: ↑27/06/2024 11:21Ateista wrote: ↑14/06/2024 08:27 Nisam srecom dugo imao potrebu da idem po tim kancelarijama, zadnje sto se sjecam kad sam registraciju izgubio i ganjao papire, isto tako udjem u mup u neku kancelariju tamo dime ko da su 60-te, ne mogu da vjerujem da je to jos uvijek tako...
Sjecam se nastavnice na igmanu pusi...ovi pametniji pitaju a sta ste ono pricali cigare skracuju zivot
Ja fuckam ne uvlacim
Da ne spominjemo proslave nove godine 1982 s cigarom i raijom dijete od 3 godine slikaju
- oldtajmer
#1963 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
pamtim to kao da je bilo danas ......kabinet blagote lucica na ekonomiji,ispit iz matematike,sjedis za stolom a ispred tebe josip broz na slici u prirodnoj velicini,za drugim stolom profesor sa nekim covjekom tuce maksuziju i dime,doslo i meni od nervoze da zatrazim jednu cigaru i stamplic,ali nisam smio,mada mozda bi mi i dali ko zna .....
-
swanfilter
#1964 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Sve nekako, al kada sam kod Jadranke na popravak zuba dosao, smrdi kao nekada kancelarije. Jer se Jadranka vratila iz ZG, kontam ne bi ona to sebi dozvolila i da je prostor takav. Boga mi, Jadranka vise nije znala bil zub popravljala il bi koji dim povukla
.
Valjda je danas isto. Mada nije za pohvaliti navika, meni je bitan zub na kraju. A on i danas drzi ...
Valjda je danas isto. Mada nije za pohvaliti navika, meni je bitan zub na kraju. A on i danas drzi ...
- stubrijez
#1965 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
ja sam pusac, da mi dodjemo u fazu bar da se zabrani po kaficima i restoranima pusiti dobro bi bilo. I na radnim mjestima naravno, to je vec cini mi se krenulo manje vise. Poganluk, djeca se naviknu pa i sami pocnu pusit. Ne valja...
-
sarajevsko_pivo
#1966 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Super ideja ovo za privatne firme!HelaS wrote: ↑27/06/2024 11:14Ako nema inspekcija, nema ni kazni, odnosno - nema ni adekvatnog provođenja Zakonainsaneinthebrain wrote: ↑27/06/2024 08:58U kafanama nista novo. Cekaju da im kazne pocnu naplacivati pa da pocnu kukati kako nisu imali vremena da se pripreme![]()
![]()
Nadležnot u provođenju ovog Zakona pripada federalnim i kantonalnim inspekcijama rada, tržišnim i zdravstvenim, a njih je premalo da pokriju ogroman broj ugostiteljskih objekata.
Ovakva "inspektorska" prava, treba dati privatnim firmama, posebno licenciranim za nadzor nad javnim komunalnim i sličnim propisima. Državne inspekcije su samo birokratske organizacije, smještene na budžet, skoro pa lihvarske, naslonjene na mjesečne norme, i sa malo učinkovitosti.
- iClass
#1967 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da li može neki kafić staviti znak da se u njemu puši i da tako riješi problem? Kome smeta neka ne ulazi i to je to?
- manuchao91
#1968 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Evo u Tešnju me konobar oćero sa šanka kaže idi zapali napolje ,ja izašao kulturno unutra lijepo sve miriši haha nema više pečurke dima
-
Hakiz
#1969 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Može.
Samo, onda ti ide obaveza ugradnje odgovarajuće ventilacije itd.
Pa ako ne uključiš ventilaciju zato što ti odvali bubrege, neko ti zove inspekciju.
- Logovan
- Edin H.
#1971 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
-
Hakiz
#1972 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Dva standardna trika:
Preglasna muzika u klubovima i barovima da ljudi ne bi mogli razgovarati i onda nemaju šta drugo raditi nego da više piju.
Kada naručiš hranu i piće, odmah donesu piće, ne čekaju da piće donesu sa hranom. Niti nude opciju odmah piće ili čekati ga sa hranom. Popiješ dok čekaš hranu, pa naručiš drugo kada hranu donesu.
- Edin H.
#1973 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Ili malo presole hranu da si žedan, a ima i onaj kokuzni sa slanim kikirikijem,.Hakiz wrote: ↑28/06/2024 23:40Dva standardna trika:
Preglasna muzika u klubovima i barovima da ljudi ne bi mogli razgovarati i onda nemaju šta drugo raditi nego da više piju.
Kada naručiš hranu i piće, odmah donesu piće, ne čekaju da piće donesu sa hranom. Niti nude opciju odmah piće ili čekati ga sa hranom. Popiješ dok čekaš hranu, pa naručiš drugo kada hranu donesu.
-
foton
#1974 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Da li moze neki kafic da stavi znak da ne placa porez i tako rijesi problem fiskalnih kasa? Ko hoce da postuje zakon neka ne ulazi i to je to.
Nije poenta da se zadovolje svi ljudi nego da se obrazuju i uvide sta je dobro i za drustvo i njih same.
- iClass
#1975 Re: Konzumiranje duhana na javnim mjestima
Glupa analogija. Da je ta analogija ispravna to bi značilo da sad imamo dio kafića koji je ograđen i u kojem se ne plaća porez i da ima dio kafića u kojem se plaća porez.