Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
bleicher

#1951 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

bleicher wrote:A sad neka posteno kaze ostala dijaspora, da li se ovakav slucaj moze desiti u njihovim zemljama. Ali posteno. Moze, al u kurcu a u Bosni je ova praksa na redovnoj bazi i za svaki konkurs.
A onda neka posteno kazu ljudi koji zive u Bosni, da li misle da ce ovakvi slucajevi prestati biti praksa. Ali posteno. Prestace al...
Ljudi, ucite jezike i cupajte se kako znate, ako nista zbog djece. Mozda je sad nelose, da ne kazem dobro ali doci ce vrijeme kad ce vasa djeca trebati doktoru specijalisti sa diplomom iz Travnika, kad ce traziti posao, kad ce ih uciti profesori bez znanja, nastavi niz
moonca

#1952 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Sto je najgore, sve je po zakonu i nemas se na sta zaliti jer DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA ima taj zakon (namjerno malim slovom) gdje stoji da bez obzira na rang listu, Ministar prima koga hoce pod uslovom da je prosao osnovni test. Nas 11 ostalih, mahom nezaposlenih je zbog tog konkursa potrosilo minimum 150 KM, sto zbog papirologije sto zbog putovanja, da ne govorim da se nadas tom poslu 3 mjeseca i sa nestrpljenjem cekas rezultate. Tog 8-plasiranog igrom slucaja znam, cesto smo pili kafu na fakultetu, musliman, dzamija, selam alejk, bradica, SDA, vec radi u drzavnoj sluzbi i smjeska se onako dok smo cekali da polazemo.
Manje vise, tako je gdje god da trazis posao, bez obzirana i na drzavu.

Najbolji na testu ne znaci i da je osoba koja njima treba za odredjeni rad. To sto je 8/mo plasirani vec radi u DS je dovoljno da se za njega odluce.

Nazalost, bacene pare - ili skupa 'lekcija', tako shvati da si platio, da vidis kako sistem radi.
uglavnomja

#1953 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

u norveskoj se 60-70% radnih mjesta ne oglasava, posao se dobija poznanstvima, preporukama ... to je normalno

od mjesta koja se oglasavaju ogormnu vecinu daju agencije za zaposljavanje, profesionalci, kojima njihov posao zavisi od kvaliteta kandidata
radije ce ponoviti oglas ili obavijestiti poslodavca da nema kandidata nego da se upuste u avanturu sa ljudima koji imaju iskustva iz zemalja drugog mentaliteta, obrazovanja, ... svega sto se ne moze provjeriti niti se iskustvo priznaje
pogotovo nema sansi ono: dacemo mu priliku da se pokaze :-)
i naravno jezik :-)

pricam o poslovima koji traze malo vise znanja i vjestina nego sto treba za nosanje suta po gradilistima
usput, tesko da ce iko dobiti radnu dozvolu za slabo placen posao pored gomile "domacih" kandidata i azilanata + eu radna snaga
bleicher

#1954 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

moonca wrote:
Sto je najgore, sve je po zakonu i nemas se na sta zaliti jer DRZAVA BOSNA I HERCEGOVINA ima taj zakon (namjerno malim slovom) gdje stoji da bez obzira na rang listu, Ministar prima koga hoce pod uslovom da je prosao osnovni test. Nas 11 ostalih, mahom nezaposlenih je zbog tog konkursa potrosilo minimum 150 KM, sto zbog papirologije sto zbog putovanja, da ne govorim da se nadas tom poslu 3 mjeseca i sa nestrpljenjem cekas rezultate. Tog 8-plasiranog igrom slucaja znam, cesto smo pili kafu na fakultetu, musliman, dzamija, selam alejk, bradica, SDA, vec radi u drzavnoj sluzbi i smjeska se onako dok smo cekali da polazemo.

Najbolji na testu ne znaci i da je osoba koja njima treba za odredjeni rad. To sto je 8/mo plasirani vec radi u DS je dovoljno da se za njega odluce.

Nazalost, bacene pare - ili skupa 'lekcija', tako shvati da si platio, da vidis kako sistem radi.
Ispostavice se da tom supcicu mogu zahvaliti jer me taj slucaj ponukao da se ispalim vani.
bleicher

#1955 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

uglavnomja wrote:u norveskoj se 60-70% radnih mjesta ne oglasava, posao se dobija poznanstvima, preporukama ... to je normalno

od mjesta koja se oglasavaju ogormnu vecinu daju agencije za zaposljavanje, profesionalci, kojima njihov posao zavisi od kvaliteta kandidata
radije ce ponoviti oglas ili obavijestiti poslodavca da nema kandidata nego da se upuste u avanturu sa ljudima koji imaju iskustva iz zemalja drugog mentaliteta, obrazovanja, ... svega sto se ne moze provjeriti niti se iskustvo priznaje

pricam o poslovima koji traze malo vise znanja i vjestina nego sto treba za nosanje suta po gradilistima
usput, tesko da ce iko dobiti radnu dozvolu za slabo placen posao pored gomile "domacih" kandidata i azilanata + eu radna snaga
Kako si ti uspio, kako si nasao eto ti posao?
moonca

#1956 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

bleicher wrote:
moonca wrote:

Ispostavice se da tom supcicu mogu zahvaliti jer me taj slucaj ponukao da se ispalim vani.
Da, neki nacin, pomogao ti je i mislim da si dobro reagovao.
No, ne mozes ni njega previse kriviti. On se vec ubacio u 'sistem' i pliva. Mozda bi ti bilo lakse da je 1 -vi na listi primljen, no svejedno ti taj posao nisi dobio.
uglavnomja

#1957 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

bleicher wrote:
uglavnomja wrote:u norveskoj se 60-70% radnih mjesta ne oglasava, posao se dobija poznanstvima, preporukama ... to je normalno

Kako si ti uspio, kako si nasao eto ti posao?
trajalo je prilicno :|
i ucenje jezika i stvaranje mreze poznanstava

prvo pripravnicki staz -dzaba ... preko jednog norvezanina koji zna nekog lika koji ima firmu ... poslije hiljadu ljudu i odgovora: ako nesto saznam, javicu ... -zavrsilo sa dobrim preporukama
ali drugi put lakse, na odredjeno - sa jos boljim preporukama
treci put jos lakse, isto na odredjeno - jos jos bolje
4. je ok

a prvo cekanje na boravisnu dozvolu, spajanje porodice, brak ... oteglo se gotovo dvije godine
srecom egzistencija nije zavisila od mog posla

edit: i jos stotine poslanih prijava na razne konkurse :zzzz:
Last edited by uglavnomja on 01/12/2018 18:17, edited 1 time in total.
bleicher

#1958 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Tako ce i svi ostali kao i ti, na pocetku naci bilo sta pa napredovati
uglavnomja

#1959 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

bleicher wrote:Tako ce i svi ostali kao i ti, na pocetku naci bilo sta pa napredovati
nisi shvatio poentu

trajalo je nekoliko godina do pristojnog znanja jezika i prvog posla.
sve te godine smo zivjeli od jedne plate.

ostali, koji misle doci sami bilo gdje to sebi ne mogu priustiti.
pocinjuci od stana, koji kosta recimo 1000 eur plus 3 kirije depozita = 8.000 maraka samo za krov nad glavom da se uselis, bez struje, interneta ... hrane, prevoza ...

i moje iluzije su bile tu negdje kao i tvoje, ono tuku na ulici ko nece da radi :lol:
i to je potrajalo dok se nije svelo na realnu mjeru, tacno onako kako su davno rekli: 5 godina zivota vani je mjera da sagledas stvarno stanje
vinko_5

#1960 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by vinko_5 »

Tudjina nije ono sto se vama cini jer je istina uvijek na sredini.
Mogu reci da u svijetu covjekova vrijednost se mjeri po tome koliko vrijedi drzava iz koje dolazi.
Cijenit ce te po tome jer porijeklo je strancima jako vazno, posebice sad u vrijeme kad ekstremna desnica uzima sve vise maha u zapadnim zemljama.
Ja cvrsto vjerujem da ovi sto najvise idealiziraju savrsen zivot negdje u tudjini zapravo tamo nikad nisu zivjeli, cak sto vise tamo nisu ni otisli, pa makar turisticki.
Valjda su ozlojadjeni prejadnom situacijom u sredinama u kojima trenutno zive, pa utjehu pronalaze u masti da je tamo negdje daleko mnogo bolje i savrsenije.
Zive tu gdje zive i mastaju da negdje mora biti bolje.
Treba reci da svaka medalja ima dvije strane.

Naposlijetku, u drugoj krajnosti postoje ljudi sa ovih prostora koji tamo godinama zive i koji ce na prvi pomen zapadnjackog zivota na sav glas zakukati i nikad nece reci bilo sto pozitivno. Sto li?
Boje se.
Postoji jedan specifican mentalitet koji se vezuje za ljude sa ovih podrucja a to je da se u tudjini zivi sa prijeporom u ocima ka sunarodnjaku iz domovine.
Postoji taj neki nevidljivi prag i ta toksicna doza ljubomore na tudji uspjeh , a posebno su osjetljivi ako je neki njihov uspjesniji i sposobniji od njih samih.
To se ne oprasta, samo se pakira u finocu koja ti zamagli oci pa ne vidis otkud vjetar puse.

Ljudi sa ovih prostora (HR,SRB,BIH) se u tudjini drze dalje jedni od drugih, komunikacija je na jednoj poslovnoj razini bez puno osobnih interakcija, a i kad dodje do faze lazne prisnosti i nazovi prijateljstva opet se gleda sa prezirom ako imalo odskaces od prosjeka.
Ja poznam mnogo ljudi iz Hercegovine koji su u svojim selima digli kucerine i svakog ljeta dolaze da se sepure sa tim podlim stavom ka svojim susjedima, rodbini.
To je nesto sto se moze definirati pod pojmom - Balkan.
Sve mi to djeluje kao opsesivno i imaginarno natjecanje sa izmisljenim neprijateljem sto je nas specifikum jer su germanski i skandinavski narodi bitno drugaciji od ovog gore nabrojanog.

Svi vi odlasci iz HR i BIH mi djeluju kao jedna trenutacna zasljepljenost i modni trend koji se na sva zvona ubacuje u eter samo da bi se ljudi jos vise nabrijali na odlazak.
Vjerujte mi da onaj tko zeli promjenu na bolje na sebe trazit ce je na lokalnoj razini i sredini u kojoj zivi.
Ne moze se sada 20 milijuna Balkanaca preseliti u Njemacku zato jer to Njemacka ne dozvoljava.

Postoje odredjeni kriterijumi i nacin na koji se moze i treba zasluziti odlazak u Njemacku ili bilo koju drugu razvijenu zemlju, mukotrpan je proces posebice za gradjane BIH jer vecina EU zemalja ima stroge zabrane za zaposljavanje BH drzavljana, u mnogim situacijama i nemoguc.
Sa HR dokumentima je sve dosta lakse.
Austrija i dalje drzi svoje trziste rada zatvorenim za HR drzavljane, do 2020.
Previse se idealizira, pliva se u nekim nerealnim ocekivanjima, Njemacka se ljubi jer je samo Njemacka
a hladan tus i otreznjenje obicno uslijedi tek onda kada se ode.
Zato preporucam svima da se ohrabre, stisnu gas i da pokusaju, ako vec zele
Jer ovako, otvarajuci besmislene teme gdje pisu neozbiljni ljudi koji nikad nece preci Savu u pravcu Njemacke se nista ne postize.
Mada razumijem da ljudi tako olaksavaju vlastite frustracije.
Onaj tko je ozbiljan u odlasku i tko zeli da ode, on puno ne prica i ne pise po forumu vec spremi kofere i krene.
Ostalo se sve moze podvesti - pod mlacenje prazne slame.
Svako dobro.
bleicher

#1961 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

uglavnomja wrote:
bleicher wrote:Tako ce i svi ostali kao i ti, na pocetku naci bilo sta pa napredovati
nisi shvatio poentu

pocinjuci od stana, koji kosta recimo 1000 eur plus 3 kirije depozita = 8.000 maraka samo za krov nad glavom da se uselis, bez struje, interneta ... hrane, prevoza ...

i moje iluzije su bile tu negdje kao i tvoje, ono tuku na ulici ko nece da radi :lol:
i to je potrajalo dok se nije svelo na realnu mjeru, tacno onako kako su davno rekli: 5 godina zivota vani je mjera da sagledas stvarno stanje
Cudni su putevi Gospodnji sto bi se reklo, drug mi sa engleskim jezikom otisao. Slao preko interneta i upalilo mu 10-tak prijava. Razgovore za posao radio preko Skypa. Na kraju skupio love i otisao raditi, stan mu dala firma za neke male pare, to mu odbija od plate. Sad je tamo, radi i uci jezik. Nije cak ni fakultet, sa zanatom lik otisao. Ima jos te raje, samo cujes otisao u Norvesku nasli neki kanal. Jos se niko nije vratio, vec godinama to traje.
uglavnomja

#1962 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

bleicher wrote:
uglavnomja wrote:
nisi shvatio poentu

Cudni su putevi Gospodnji sto bi se reklo, drug mi sa engleskim jezikom otisao. Slao preko interneta i upalilo mu 10-tak prijava. Razgovore za posao radio preko Skypa. Na kraju skupio love i otisao raditi, stan mu dala firma za neke male pare, to mu odbija od plate. Sad je tamo, radi i uci jezik. Nije cak ni fakultet, sa zanatom lik otisao. Ima jos te raje, samo cujes otisao u Norvesku nasli neki kanal. Jos se niko nije vratio, vec godinama to traje.
ne znam za tvog druga ili drugove, ali ovo boldirano obicno znaci sobica u kolektivnom smjestaju i uz to ide minimalna plata.

to je poljski specijalitet, ali i drugi to koriste, za izrabljivanje stranaca. iznajme kucu sa puno soba, pa onda izdaju sobe po relativno malim cijenama, ali puno iznad stvarne cijene koju su oni platili, tako da i tu zaradjuju na njima.

ko prezivi u tome par godina dok nauci jezik i dobije preporuke moze dalje, ali valja to prezivjeti ... pogotovo neko ko je dosao iz komfora.
Last edited by uglavnomja on 01/12/2018 20:31, edited 1 time in total.
moonca

#1963 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Ljudi sa ovih prostora (HR,SRB,BIH) se u tudjini drze dalje jedni od drugih, komunikacija je na jednoj poslovnoj razini bez puno osobnih interakcija, a i kad dodje do faze lazne prisnosti i nazovi prijateljstva opet se gleda sa prezirom ako imalo odskaces od prosjeka.
Ne bih se slozila sa tvojom konstatacijom. Nije uopste hladan odnos, ni manje ni vise, kao i poznanstva ili prijateljstva u rodnom kraju.
Ako nekome treba neki majstor, prvo se pozove neko nas, da li je u mogucnosti pomoci.

Porodice sa djecom su zbilja zauzeti svojim obavezama, tako da i da hoce nemaju vremena za neka intenzivnija druzenja.
Rizvan

#1964 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rizvan »

Pod komforom u Bosni se valjda podrazumjeva život sa roditeljima do ženidbe/udaje, a neki nastave živjeti i poslije ženidbe. Nekoliko generacija po istim krovom. :-)

A što se tiče cimera, i kod nas prije pedesetak godina, svaki grad koji je imao razvijeniju industriju, imao je i samačke hotele, gdje su radnici djelili zajednički životni prostor i to je omogučilo mnogima iz zabačenih krajeva da zauvijek promjene svoje živote i stanu na noge. Isti slučaj i u SAD-u, mladi ljudi u početku žive sa cimerima, a onda kad stanu na noge, žene se i sele u predgrađa. To nije nikakvo preživljavanje, to je uobičajen životni ciklus.
HAVANA

#1965 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

bleicher wrote:
uglavnomja wrote:
nisi shvatio poentu

Za dobrog zanatliju se ne sekiram uopste.Ko zna rukama, najbrze ide taj prelaz iz odlaska u dolazak...Trazeni su i bice sve vise.I neka ce.Zavisi koja zanimanja,neki manje,neki vise ali tapetar,monter centralnog grijanja,keramicar,parketar,vodoinstalater,elektricar,varioc,automehanicar...ce uvijek i brzo naci posao.Ali dobar,ne ove priucene budale kojih je puna bosna.E sad baska sto ovaj koji je stvarno dobar u vecini slucajeva nece da ide.Ja pitao svog mehanicara hoce li da ide u belgiju,1800 eura plata i obezbijedjen stan.Crce frajer od sege.Znas sta mi je rekao? Dovedi ti meni covjeka koji ce uraditi obim posla koji ja mogu postici svojim znanjem i organizacijom radnog dana,dacu mu ja ovde 2700 km platu.Eno vidis onog mamlaza tamo,1400 km mu je plata plus topli obrok...Citav dan mijenja set kvacila za koji su ruke 100 km.To je njegov maksimum.A kosta me oko 70 km dnevno,i jos struje,troskova...100. To je sto je on zaradio danas.Sebi,meni nista.Sta ce mi? Ja radim 3 seta otprilike za dan.Da mi je takav,na 2700 a sa tom brzinom i znanjem,vise ce sebi zaraditi a i meni odlicno.Otpustio je onog sutradan.Tako je otprilike i u drugim stvarima.I zidar kuka slabo placen.Ok,koliko sazidas za dan,daj da izracunamo koliko vrijedis.Lako je za placanje.Svabo ce ti platiti al zna se sta je norma i sta moze jedan covjek u toku radnog dana.Probaj je ne ispuniti.VSS je vec nesto drugo.Sama diploma ti nece probiti put.Mnogo dokazivanja,ucenja treba, i stvarnog znanja da bi dosao do rezultata.Naravno ima i tu izuzetaka koji brze dodju do cilja,programeri,medicina...Idite,sve ce vam se samo kazati,bezveze naprdjujemo...
uglavnomja

#1966 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Rizvan wrote:Pod komforom u Bosni se valjda podrazumjeva život sa roditeljima do ženidbe/udaje, a neki nastave živjeti i poslije ženidbe. Nekoliko generacija po istim krovom. :-)

A što se tiče cimera, i kod nas prije pedesetak godina, svaki grad koji je imao razvijeniju industriju, imao je i samačke hotele, gdje su radnici djelili zajednički životni prostor i to je omogučilo mnogima iz zabačenih krajeva da zauvijek promjene svoje živote i stanu na noge. Isti slučaj i u SAD-u, mladi ljudi u početku žive sa cimerima, a onda kad stanu na noge, žene se i sele u predgrađa. To nije nikakvo preživljavanje, to je uobičajen životni ciklus.
sve se slazem

samo zelim reci da nikoga ne ceka vila sa bazenom ili bar dvosoban stan u nekom pristojnom kvartu. niti plata koja ce mu to omogucuti narednih 5 godina

i sto je covjek stariji i pogotovo ako je nesto imao i postigao u zivotu (poput onog medicinara iz nisa sto se vratio prvi dan) - to mu je teze

o tome pricam, o ocekivanju, odricanju i trajanju tog stanja
najvise o dolasku i pocecima.

i realno postoje te izrabljivacke firme koje dovlace ocajne ljude koji pristaju na uslove na koje domaci nikada ne bi.
neko se nadje u tome, jer je to jedini nacin da dobije papire, prezivi "porodjaj" i nastavi dalje
neko pukne i vrati se

ali ljudi vjeruju u facebook slike, provode, izlete, sijela ... :-)
ili bajku da je par posudio 10.000 eur, dosao u norvesku bez papira :lol: i zaradili za godinu ili dvije da kupe stan u norveskoj, kucu u selu, auto svakom i jos plate svadbu 20-30.000 maraka :D
numersi

#1967 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by numersi »

HAVANA wrote: Za dobrog zanatliju se ne sekiram uopste.Ko zna rukama, najbrze ide taj prelaz iz odlaska u dolazak...Trazeni su i bice sve vise.I neka ce.Zavisi koja zanimanja,neki manje,neki vise ali tapetar,monter centralnog grijanja,keramicar,parketar,vodoinstalater,elektricar,varioc,automehanicar...ce uvijek i brzo naci posao.Ali dobar,ne ove priucene budale kojih je puna bosna.E sad baska sto ovaj koji je stvarno dobar u vecini slucajeva nece da ide.Ja pitao svog mehanicara hoce li da ide u belgiju,1800 eura plata i obezbijedjen stan.Crce frajer od sege.Znas sta mi je rekao? Dovedi ti meni covjeka koji ce uraditi obim posla koji ja mogu postici svojim znanjem i organizacijom radnog dana,dacu mu ja ovde 2700 km platu.Eno vidis onog mamlaza tamo,1400 km mu je plata plus topli obrok...Citav dan mijenja set kvacila za koji su ruke 100 km.To je njegov maksimum.A kosta me oko 70 km dnevno,i jos struje,troskova...100. To je sto je on zaradio danas.Sebi,meni nista.Sta ce mi? Ja radim 3 seta otprilike za dan.Da mi je takav,na 2700 a sa tom brzinom i znanjem,vise ce sebi zaraditi a i meni odlicno.Otpustio je onog sutradan.Tako je otprilike i u drugim stvarima.I zidar kuka slabo placen.Ok,koliko sazidas za dan,daj da izracunamo koliko vrijedis.Lako je za placanje.Svabo ce ti platiti al zna se sta je norma i sta moze jedan covjek u toku radnog dana.Probaj je ne ispuniti.VSS je vec nesto drugo.Sama diploma ti nece probiti put.Mnogo dokazivanja,ucenja treba, i stvarnog znanja da bi dosao do rezultata.Naravno ima i tu izuzetaka koji brze dodju do cilja,programeri,medicina...Idite,sve ce vam se samo kazati,bezveze naprdjujemo...
:thumbup:
DzordzHodzic

#1968 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by DzordzHodzic »

Kakvih gluposti i kompleksasa se ovdje cojk nece nacitat
Boemica

#1969 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Ma poljaci vas ubiše :D
Edin H.

#1970 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Boemica wrote:

Ma poljaci vas ubiše :D
Poljaci su giganti socijale :mrgreen: dobrim dijelom zbog njih izglasan u Engleskoj Brexit.

Dodju, rade godinu dana, onda mole gazdu da im da otkaz, ali da nije njihovom krivicom, onda dovedu zenu i djecu, traze stan, bolesni, svasta nesto. :D
Boemica

#1971 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Boemica »

Edin H. wrote: Poljaci su giganti socijale :mrgreen: dobrim dijelom zbog njih izglasan u Engleskoj Brexit.

Dodju, rade godinu dana, onda mole gazdu da im da otkaz, ali da nije njihovom krivicom, onda dovedu zenu i djecu, traze stan, bolesni, svasta nesto. :D
Ne znam za to. Ono što znam za No je iz priča ovih moijh prijatelja.

Bosna nije Eu, oni je faktički smatraju zemljom trećeg svijeta, i kad dođeš mora ti dati platu koju bi dao i nekom Norvežaninu. S druge strane Poljaci jesu u Eu i po zakonu, njima mogu dati znatno nižu platu. I zato su radna snaga, mahom upravo poljaci. Bar u ovom djelu gdje oni žive. Ne znam za Eng. :D
Edin H.

#1972 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Boemica wrote:
Edin H. wrote: Poljaci su giganti socijale :mrgreen: dobrim dijelom zbog njih izglasan u Engleskoj Brexit.

Ne znam za to. Ono što znam za No je iz priča ovih moijh prijatelja.

Bosna nije Eu, oni je faktički smatraju zemljom trećeg svijeta, i kad dođeš mora ti dati platu koju bi dao i nekom Norvežaninu. S druge strane Poljaci jesu u Eu i po zakonu, njima mogu dati znatno nižu platu. I zato su radna snaga, mahom upravo poljaci. Bar u ovom djelu gdje oni žive. Ne znam za Eng. :D
U Engleskoj se dosta smanjio broj Poljaka i poljskih prodavnica od referenduma
Hendrix

#1973 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Dajte ba pa ne moze se poredit zapad i mi nikako, cak i da kao imas iste pare. Nivo stresa i budalastina kod nas jedino mozes spoznati zivotom vani.

Kod mene kolegica se stresira ima par dana jer joj u zgradi ima neki komsija koji ne reciklira pravilno smece i zena se sjebaje oko toga, pokrece peticije i sastanak u zgradi da se rijesi krizna situacija. Neko je bacio limenke u kantu za obicni otpad...ja gledam i kontam jebote, zajebano nema sta. :D

Druga kolegica ima problem generalno sa plasticnim otpadom, zena je u par grupa ekoloskih i zadaje se oko toga ono bas, nije oni neki lazni nevladin sektor kao kod nas...fakat vjeruje u to sve i radi od srca.

Kolega ide da spasava nekakve tuljane i usput vodi svoju grupu djece koju mentorise godinama oko zastite zivotinja, volontira covjek u bruku organizacija i svi to rade bukvalno.

Glavna vijest na dnevniku sport i svi samo o tome pricaju, pola mojih kolega ne zna ime trenutacnog premijera.

Meni ono shega sve to, al ustvari sam ja shega. Ja dolazim iz zemlje gdje ljudi hladno bace sporet u rijeku i sikiraju se oko Dodika i Covica navece od pola 8 do 8, dok je dnevnik i gdje se volontira u opstini ne bi li se smilovali da ti daju stalni posao.

Nema tu usporedbe brate, jednostavno nema.
JanuaryJones

#1975 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by JanuaryJones »

Monitori organizacije "Ekoakcija" u Sarajevu su sinoć izmjerili indeks zagađenosti zraka koji je iznosio čak 289, što je okvalificirano kao izuzetno opasno stanje po zdravlje ljudi.
Jedan od top 5 razloga za otići odavde.
Post Reply