Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kica

#1951 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kica »

Ne znam sto ne date otkaz u firmama i pocnete freelencati - i problem rijesen.
Melo15

#1952 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Melo15 »

Steph wrote:
Melo15 wrote:
Neki ljudi su baš kivni što drugi zarađuju više od njih :) Većina freelancera NEMA RADNO VRIJEME. Danas može biti 5h, ali sutra može biti 15h. Može biti cijelu sedmicu po 12h.

Jbte neki zamišljaju da freelansanje znači malo kuckanja po tastaturi u prst u uho.
Kivan sto neko zaradjuje vise? Nikad...Kivan sto bi da se izbjegne placanje poreza drzavi dok nekima skoro pola plate ode drzavi bez da se ima neke koristi od tog, to da..I da, ko od freelancera radi 12h dnevno, cisto sumnjam da taj uzima ovih 1100 mjesecno :wink:
Treba da uzima 500, bezobraznik, nek' se javi nekom domaćem robovlasniku![/quote]
Haj procitaj opet, pa onda jos jednom...
Ako ce raditi tih 12h za ovih 1100km, bolje onda da se javi "robovlasniku" pa da radi za duplo vecu platu 8h :wink:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1953 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by pici »

i ja bih linkove od tih kompanija 10K+... dze god odem ubisHe me pakistanci i indijci s cijenom usluge
ExNihilo

#1954 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Ma ja ba...

Stvarno... Koji ti je? Sta ti je covjece?

Citas li ti ovo sto pises?
Da li si sposoban napisati nešto smisleniji od "koji ti je kurac", "čitaš li šta pišeš" i popratnih smajlija?
Jesam, ali nisi zasluzio.

Ocito je da si tu samo da bi trollao i provocirao, pa ne vidim zasto bi ti odvajao vrijeme kao nekoj ozbiljnoj osobi.
Pa ipak odvajaš pišući petu repliku. Hajde pokušaj bez forumskih floskula.
Steph

#1955 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

ExNihilo wrote:
Steph wrote:
ExNihilo wrote:
Svi imaju zdravstveno. Ali na račun onih koji plaćaju porez.
Ja nemam zdravstveno.
To je tvoj izbor, a ne nemogućnost da osiguraš isto.
Što znači da tvoja teza iznad nije tačna. Pratio sam inače tvoje postove na temi o onoj lokalnoj kompaniji i sad mi te uopšte nije žao. :mrgreen:
Melo15 wrote: Ako ce raditi tih 12h za ovih 1100km, bolje onda da se javi "robovlasniku" pa da radi za duplo vecu platu 8h :wink:
Naravno da nije. Svako ko nije primoran da radi za Bošnjaka i ne treba da radi.
Alfons Kauders

#1956 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Da li si sposoban napisati nešto smisleniji od "koji ti je kurac", "čitaš li šta pišeš" i popratnih smajlija?
Jesam, ali nisi zasluzio.

Ocito je da si tu samo da bi trollao i provocirao, pa ne vidim zasto bi ti odvajao vrijeme kao nekoj ozbiljnoj osobi.
Koji cu kurac odvajati vrijeme na lika koji smatra da su ljudi koji u BiH zarade milju na crno bogatasi?

Samo ti se mogu smijati
stobasja

#1957 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by stobasja »

Friško stigao odgovor od PU mailom:

"Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva ne predviđa priznavanje rashoda u visini od 20% ostvarenog prihoda.

Prema članu 21. stav 2. Zakona o Poreznoj upravi Federacije BiH porezni obveznik nosi teret dokazivanja da određivanje porezne obaveze nije ispravno, te ćete u tom smislu nadležnoj poreznoj ispostavi predočiti svu relevantnu dokumentaciju kojom ćete dokazivati poreznu obavezu, ukoliko posjedujete istu. Ukoliko dokumentaciju više ne posjedujete, porez na dohodak će se obračunati na osnovu podataka dobivenih od banaka.

Mjesečno prijavljivanje vrši se u roku od 5 (pet) dana od dana primitka dohotka putem prijave Obrazac AMS-1035-Akontacija poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inostranstva, što znači da ćete svaki put prilikom primitka dohotka predati obrazac AMS-1035, te će te na taj način za svakog isplatitelja predati zaseban obrazac AMS-1035.

U slučaju da je porez koji je također iskazan na Paypal računima plaćen u drugoj državi, potrebno je provjeriti da li su na snazi ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Pravna hijerarhija jasno predviđa da međunarodni ugovori imaju prednost u primjeni u odnosu na domaće propise. U slučaju da postoji potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, rezidentnost i pravo oporezivanja se utvrđuje po odredbama tog Ugovora radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. U slučaju da ne postoji Ugovor, porez na dohodak se utvrđuje po odredbama Zakona o porezu na dohodak.

Javni poziv je upućen na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 01.01.2009. godine i prema kojem su pozvani porezni obveznici bili dužni sami prijaviti oporezive prihode iz inostranstva. "

Najjače mi je ovo da za svakog isplatitelja moram predati zaseban obrazac (a nekad imam i po 20-30 kupaca mjesečno sa iznosima od 5,10, 20, 30 $). I to u roku od 5 dana od primitka dohotka.

Vrlo logično, nema šta
Melo15

#1958 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Melo15 »

@Steph
Pa dobro, ko misli da ne treba i ne mora, al onda fino platis porez za ono sto naplatis iz inostranstva i budes pravi hadzija...Opet kazem, ne slazem se ad treba da naplacuju unazad par godina, kad nisu na vrijeme ne trebaju ni sad, al da treba da postoji zakon kojim ce i freelanceri placati porez kao i ovi koji su uposleni u BiH, to sigurno treba. Ti ako mislis drugacije, to je onda tvoj problem i gledas kako zajebati drzavu i nisi nista bolji od tih "robovlasnika" koje spominjes na temi :wink:
ExNihilo

#1959 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:
ExNihilo wrote:
Steph wrote:
Ja nemam zdravstveno.
Što znači da tvoja teza iznad nije tačna. Pratio sam inače tvoje postove na temi o onoj lokalnoj kompaniji i sad mi te uopšte nije žao. :mrgreen:
Odlično. Jer posljednje što bih želio jeste da me bilo ko žali.
ExNihilo

#1960 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote: Jesam, ali nisi zasluzio.

Koji cu kurac odvajati vrijeme na lika koji smatra da su ljudi koji u BiH zarade milju na crno bogatasi?

Samo ti se mogu smijati
Ko je rekao da su bogataši? Nije lijepo imputirati nešto što nije rečeno.

Vjerujem da nije bilo namjere i preporučujem pažljivije čitanje naredni put. :D
Alfons Kauders

#1961 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Steph wrote:
ExNihilo wrote:
Nemaš brige.

Niko neće žaliti sociopatu bez empatije koji ismijava ljude koji na crno zarade manje od prosječne plate, i naslađuje se njihovim problemima.
Steph

#1962 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Pa žalim samo tvoje razmišljanje da je to ispravno poslovanje i da ti svi trebamo tako raditi bez obzira na sposobnosti. :mrgreen:
ExNihilo

#1963 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Steph wrote:
Nemaš brige.

Niko neće žaliti sociopatu bez empatije koji ismijava ljude koji na crno zarade manje od prosječne plate, i naslađuje se njihovim problemima.
Sad smo već prešli na vrijeđanje? To što nosimo razlike u mišljenju ne opravdava primitivizam, prijatelju.
Alfons Kauders

#1964 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Melo15 wrote:@Steph
Pa dobro, ko misli da ne treba i ne mora, al onda fino platis porez za ono sto naplatis iz inostranstva i budes pravi hadzija...Opet kazem, ne slazem se ad treba da naplacuju unazad par godina, kad nisu na vrijeme ne trebaju ni sad, al da treba da postoji zakon kojim ce i freelanceri placati porez kao i ovi koji su uposleni u BiH, to sigurno treba. Ti ako mislis drugacije, to je onda tvoj problem i gledas kako zajebati drzavu i nisi nista bolji od tih "robovlasnika" koje spominjes na temi :wink:

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Znaš li razliku između doprinosa i poreza?
ExNihilo

#1965 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:Pa žalim samo tvoje razmišljanje da je to ispravno poslovanje i da ti svi trebamo tako raditi bez obzira na sposobnosti. :mrgreen:
Raditi kako?
Alfons Kauders

#1966 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Nemaš brige.

Sad smo već prešli na vrijeđanje? To što nosimo razlike u mišljenju ne opravdava primitivizam, prijatelju.
Nije vrijeđanje već prilično tačan opis tvog trollanja na ovoj temi.
Steph

#1967 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Ma nikako, pointless su ove rasprave. Tl; dr je da ako mislite da tako lako padaju pare s neba bujrum nađite sebi već nešto

I da, 1.000 KM je nikakva para, s tim ću završiti. :D
ExNihilo

#1968 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Alfons Kauders wrote:
ExNihilo wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nemaš brige.

Nije vrijeđanje već prilično tačan opis tvog trollanja na ovoj temi.
Nije troll svako ko se ne pretplati na tvoje mišljenje. Dobronamjeran savjet: grindaj emocionalnu inteligenciju i nauči da razlika u mišljenju nije obavezno konflikt.
Alfons Kauders

#1969 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Ja ba, i 1000KM mjesečno su velike pare.
ExNihilo

#1970 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:Ma nikako, pointless su ove rasprave. Tl; dr je da ako mislite da tako lako padaju pare s neba bujrum nađite sebi već nešto

I da, 1.000 KM je nikakva para, s tim ću završiti. :D
Ja bih, opet, rekao da je to relativno. Nekome ko prehranjuje porodicu sa 400 KM, 1k je san. Neko 1k skrši do podne. Tako da ne valja generalizirati, ali aritmetička sredina kaže da je to više no što prosječna osoba ove države zaradi.
kusur

#1971 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by kusur »

" Kako freelanceri mogu koristiti lični odbitak i zašto plaćaju četiri posto za zdravstvo
https://faktor.ba/vijest/kako-freelance ... tvo-304822 "

Da su mi ovo znali objasniti u Poreznoj bilo bi sjajno...
Alfons Kauders

#1973 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Alfons Kauders »

Aha, jer 1000KM brutto je više od 848KM netto.

:D
Steph

#1974 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Steph »

Nije relativno, i jedno i drugo su male i nikakve pare, dovoljne za preživjeti na jedan ili drugi način.

Da je čovjek kroz historiju razmišljao na taj način crnci bi još uvijek bili roblje, žene bi samo kuhale i mi nikada ne bismo znali šta je internet. :mrgreen:
ExNihilo

#1975 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ExNihilo »

Steph wrote:Nije relativno, i jedno i drugo su male i nikakve pare, dovoljne za preživjeti na jedan ili drugi način.

Da je čovjek kroz historiju razmišljao na taj način crnci bi još uvijek bili roblje, žene bi samo kuhale i mi nikada ne bismo znali šta je internet. :mrgreen:
Zapravo, da čovjek kroz historiju nije uvidio potrebu javnih dobara i modus finansiranja istih, ne bismo danas ovo pisali jer ne bi bilo infrastrukture za takvo šta.
Alfons Kauders wrote:Aha, jer 1000KM brutto je više od 848KM netto.

:D
Porez nije plaćen. Dakle, govorimo o čistih 1.100 KM. Sve i da je plaćen, onako kako Zakon o porezu na dohodak propisuje, neto bi iznosio cca 950 KM. Još uvijek iznad prosjeka države.
Last edited by ExNihilo on 25/07/2018 11:18, edited 1 time in total.
Post Reply