Položaj žene u islamu
- MaD_ProfessoR
#1952 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Zaista jeste dječije i naivno očekivati od tebe da ću unositi volju i trud u otvaranje dijaloga koji je već u začetku osujećen brisanjem, jer se nije tebi svidio, a ne jer sam ijednom rječju kršio pravila, vrijeđao, offtopičario.Bloo wrote:Pa evo ja i dalje dječje i naivno čekam da daš neki lucidan osvrt...čak i u korelaciji sa linkom.MaD_ProfessoR wrote:Nije to ništa strašno, uobičajene moderatorske dječije bolesti, ko krzamak i pljuskavice, dok to preleži bit će sve kako treba.
Nešto jezgrovito i to the point.
Kontrola "moći" je nužna u svemu, da zaključim ovu jalovu raspravu sa tobom. Lijep pozdrav i sve najbolje ti želim.
- Bloo
- Globalna šefica
#1953 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Vise srece onda zelim na drugoj ponudenoj temiMaD_ProfessoR wrote:
Zaista jeste dječije i naivno očekivati od tebe da ću unositi volju i trud u otvaranje dijaloga koji je već u začetku osujećen brisanjem, jer se nije tebi svidio, a ne jer sam ijednom rječju kršio pravila, vrijeđao, offtopičario.
Kontrola "moći" je nužna u svemu, da zaključim ovu jalovu raspravu sa tobom. Lijep pozdrav i sve najbolje ti želim.
-
Niemand
#1954 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne shvatam najbolje pitanje, htjela sam ti to jos juce reci, al tema je bila zakljucana, konkretno nije mi jasno sta mislis pod tradicijski propisi?Bloo wrote:
Drago mi je što si se i ti javila na ovu temu (da ne naprđujemo samo ateisti, mudo party).
I da, zanimljivo je da na ovoj temi uglavnom palamude muškarci. Uz poneki navod šta je njihova dužnost, povremeno navodeći arhaične (za mene) tipa: da obezbijedi sve ženi, stub kuće, onbaj koji zarađuje etc...skoro pa nesvjesni da danas većina žena radi i privređuje.
S obzirom da u kući u kojoj sam ja odrasla nije bilo nikakvih tradicija čija je osnova religija, kakvo je tvoje iskustvo sa istim? Pozitivno? Negativno? Da li ima neki tradicijski propis sa kojim se nisi slagala?
Tradicija i religija nisu ista stvar. Dimije su npr bile dio tradicije bosanskih muslimana, danas su ocuvane vjerovatno u pokojem selu i folklornom drustvu, al one nemaju neke veze sa religijom, iako su ih nosile muslimanke. Bar meni nije poznato da su ih i druge zene nosile, al moguce da grijesim. Kolko je kome stalo do tradicije i sta misli o istoj je neka druga tema i nije nuzno vezana za vjerovanje ili nevjerovanje.
A ovo drugo, to i jeste duznost muskarca, da placa njene zivotne troskove, to medjutim ne znaci da zena ne moze zaradjivati ili imati vlastiti novac i imovinu. Zenina imovina nakon stupanja u brak se ne spaja sa suprugovom, odnosno on nema pravo raspolagati sa njom, a ni ona nije duzna dirati ista od te imovine za bilo kakve troskove nit polagati ikome racun sta radi sa svojom imovinom, osim sto je duzna dati zekat, kao sto su i muskarci. Ista stvar sa zaradom, njena zarada je njena licna imovina. U sustini, sistem za stekanje para sa strane il trosenja plate na sminku (u tvom slucaju bi to vjerovatno bilo na neke pljeskavice, stripove i tako to).
Ili ti-moja plata je moja plata, dok je tvoja plata i moja plata.
Jel to fer il nije bi postenije ipak bilo pitati muski svijet. U sustini, citav sistem je osmisljen tako da zena zapravo ne bi trebala doci u situaciju da nema sredstava za zivot i sopstvene imovine, dakle suprotno onom bosanskom razmisljanju o zenama koje trpe sve i svasta jer nemaju kud i dje i od cega zivjeti. Po meni je ovo pozitivno, kada bi ljudi to zapravo i primjenjivali jel, al nejse.
Ta njihova duznost dakle nema veze s tim jel zena zaradjuje il ne. To isto ne znaci da zena ne moze pokloniti muzu dio imovine il da ne moze trositi na njih dvoje, to je prvenstveno zastita imovine. Ovo napominjem za forumske bukve.
Nego, nurudin je prepravio uvodni post al ovaj put nema crtica o seksualnim odnosima ponizene zene.
Sta ti je muski ego. To se uredno zeza i ismijava kako je zena duzna imati seksualne odnose kad god ono hoce i dje god ono hoce. Kad mu kazes da je isto tako muskarac duzan da tu zenu zadovolji- svaki put, gdje god i kad god, jelte, prvo je to neka tamo verzija nekog tamo hadisa. Kad se skonta da je to bracno pravo, odjednom nije tako smijesno pa to vise necemo ni spominjati u prepravljenim verzijama.
A to je potpuno validan razlog i za razvod braka, ako muskarac nije u stanju zadovoljiti zenu il ako nema seksualne odnose sa njom odredjen period.
Hocemo se zezati i dalje? Smijesno, ha?
Pa da, nista se te zene ne pitaju ionako. To je doslovno ko lutka na napuhuvanje. Kako da ne.
Zamislite da se zene krenu ismijavati sa muskarcima na tu temu? Citajuci pdf lj&s mislim da bi bilo i suza, pozivalo bi se na Boga, kako On nije nikog opteretio vise nego sto moze podnijeti..
Znanje je farz i muskarcu i zeni. Svaka zena muslimanka koja ne zna svoja prava kao ni duznosti je sama sebi kriva.
Toj ponizenoj zeni islam ne samo da priznaje uopste seksualne potrebe, jer nas mnogi dozviljavaju pretezno ko rasplodne krave, nego ih i stiti, podstice i garantuje.
Sto se mene i teme tice over&out. Previse budalastina.
Pozdrav bloo, selam arzi.
- Connaisseur Karlin
#1955 Re: da li je žena u islamu ponižena?
religija i tradicija , hm, nemaju mejdusobne veze
[quote]Religion is a collection of cultural systems, belief systems, and worldviews that relate humanity to spirituality and, sometimes, to moral values. Many religions have narratives, symbols, traditions, and sacred histories that are intended to give meaning to life or to explain the origin of life or the universe.[/quote]
[quote]Religion is a collection of cultural systems, belief systems, and worldviews that relate humanity to spirituality and, sometimes, to moral values. Many religions have narratives, symbols, traditions, and sacred histories that are intended to give meaning to life or to explain the origin of life or the universe.[/quote]
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1956 Re: da li je žena u islamu ponižena?
@Niemand
jes, jes , prepravio sam taj dio baš zato
ako ti misliš da su muškarci zato nešto prepadnuti, onda moram reći da se divim tvome libidu
ako ti misliš da su muškarci zato nešto prepadnuti, onda moram reći da se divim tvome libidu
- arzuhal
#1957 Re: da li je žena u islamu ponižena?
ve alejki-s-selam ve rahmetullahiNiemand wrote:selam arzi.![]()
- pussysmoke
#1958 Re: da li je žena u islamu ponižena?
.
Last edited by pussysmoke on 26/12/2019 01:01, edited 1 time in total.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#1959 Re: da li je žena u islamu ponižena?
zanimljiva analiza ravnopravnosti spolova , u inače dosta dobroj emisiji "peti dan" .
od 32 do 54 minute , koga zanima
od 32 do 54 minute , koga zanima
-
Niemand
#1960 Re: da li je žena u islamu ponižena?
arzuhal wrote:ve alejki-s-selam ve rahmetullahiNiemand wrote:selam arzi.![]()

- Bloo
- Globalna šefica
#1961 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ne znam kako iko smije assumat išta u vezi tebe...lijepi strah.
Sad će mi opet nešto proučit iz gepeka, znam.

Sad će mi opet nešto proučit iz gepeka, znam.
- arzuhal
#1962 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Niemand wrote:arzuhal wrote:ve alejki-s-selam ve rahmetullahiNiemand wrote:selam arzi.![]()

-
Niemand
#1963 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Moderatori.. 
- arzuhal
#1964 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Sasam išo na viewing profil, nisam fulio ništa sa selamom niti pretpostavio, samo sam bio trznut s tim memetomNiemand wrote:Moderatori..

- Bloo
- Globalna šefica
#1965 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Džabe pišeš, ne čuje te.arzuhal wrote:Sasam išo na viewing profil, nisam fulio ništa sa selamom niti pretpostavio, samo sam bio trznut s tim memtomNiemand wrote:Moderatori..
Zaključana je u gepeku, jer ne šuša, dok ja, Dale i Ommi vozimo na more.
Ima sve što joj treba (valjda i zraka).
Povremeno se čuje nešto ayreh feek i neko mrmljanje, ali to je samo znak da je živa.
-
Niemand
#1966 Re: da li je žena u islamu ponižena?
A sta ce insan kad ga i selamom diskriminiraju..
A ti bloo
A ti bloo
- Men_of_Numenor
#1967 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Najjače mi je kada pojedini kažu kako je Islam oslobodio ženu okova i dao joj potpunu slobodu
A po islamskom zakonu evo kao primjer muško može imati četiri žene a žensko samo jednog muškarca
O ostalim stvarima da i ne govorim.
A po islamskom zakonu evo kao primjer muško može imati četiri žene a žensko samo jednog muškarca
-
kerima1
#1968 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Mogu micku paterinu de nek jednu valjanu nadju.Men_of_Numenor wrote:Najjače mi je kada pojedini kažu kako je Islam oslobodio ženu okova i dao joj potpunu slobodu![]()
A po islamskom zakonu evo kao primjer muško može imati četiri žene a žensko samo jednog muškarca![]()
- Idemedosumom
#1969 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Eve ga, još jedan padobranac koji će nama objasniti. 
- arzuhal
#1970 Re: da li je žena u islamu ponižena?
E, ajmo još jedan krug...

- Men_of_Numenor
#1971 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Je li se to na mene odnosi?
Izvini nisam znao da trebam imati propusnicu da uđem na ovu temu. Tek sam nekoliko dana ovdje pa još nisam čuo za tu fetvu...
Evo kaznit ću se sa deset udaraca bičem.
Ili to neko drugi za mene treba da uradi?
Izvini nisam znao da trebam imati propusnicu da uđem na ovu temu. Tek sam nekoliko dana ovdje pa još nisam čuo za tu fetvu...
- Idemedosumom
#1972 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Ja predlažem humaniju varijantu, da uzmeš abdest hladnom vodom. Može i šiitski, bez pranja nogu.
- Bloo
- Globalna šefica
#1973 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Men_of_Numenor wrote:Je li se to na mene odnosi?
Uđi slobodno, ....
Odgovor na tvoju dilemu leži u ekonomiji i položaju žena u ta doba.
-
kerima1
#1974 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Bloo wrote:Men_of_Numenor wrote:Je li se to na mene odnosi?
![]()
Uđi slobodno, ....
Odgovor na tvoju dilemu leži u ekonomiji i položaju žena u ta doba.
- Men_of_Numenor
#1975 Re: da li je žena u islamu ponižena?
Poslanik je rekao da možemo imati četiri žene. Dakle možemo oženiti četiri žene. Međutim nije ništa rekao za one sa strane