Nova agresija na BIH?

Post Reply
pirpa

#1951 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

PM72 wrote:
pirpa wrote:
PM72 wrote:[
ti kad izvališ-baš se potrudis.
E baš će takva informacija doći do rezervnog policajca i ostalih linijasa :-)
naravno ,to je bila tako tajna operacija da si i ti tek saznao
Eno ti @ramzesa pa njega pitaj jesu li postojali takvi ljudi kod nas ;-)
spreca

#1952 Re: Nova agresija na BIH?

Post by spreca »

salik79 wrote:
GeeTnT wrote: Na samom pocetku ekipa u kojoj sam bio hvatamo lika koji je pucao iz stana po raji, a nakon par mjeseci i instruktora padobranstva bivseg aerokluba u Tz... bio je veza sa cetnicima, a u stanu smo pronasli pored stanice, oruzje i uniforme. Balte i policija tz je takvih na desetine privela, a osim polomljenih prsta i kojeg rebra nikom nista nije falilo. Neki su otisli u razmjeni, a neki su svoje odradili i niko ih nije dirao do kraja rata...
Gusti brkovi, zuckasto-naradzasti (od pusenja) s primjesama smedje?
Ne onda to nije taj......ovaj je pred samo rato nosio SMB beretku(padobransku)
Last edited by spreca on 22/02/2018 16:42, edited 1 time in total.
sumirprimus

#1953 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Ja sam cuo da je Fudo neke motorke iza neprijateljskih linija zarobio. :D
Drugo je to, klasicni vazdusni desant. :D
Ovi bolan hodaju po Tuzli, imaju isprave, dakleM jatake.
Amerikanci bi pola Tuzle u zatvor strpali da saznaju ko ih je udomio, ovi nasi po obicaju zblahnuti i neinformisani.
Ali, to je razlika izmedju ozbiljne vojske, obavjestajnih sluzbi, bezbjednjaka i nasih beskuraca.
Kakvi smo, dobro smo prosli. Sadake davati na svakom koraku.
Ma kakvo to fudo ba supljak na kvadrat.zna se kako su se oni prebacivali preko nase teritorije.
Kebote napravise od njih otpisane
General War

#1954 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

Fudo387 wrote:
Image

maderfaker, i knew it. :twisted:
Jovo a ne zdravko bog te nahajr okreno :D
Fudo387

#1955 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

sumirprimus wrote:zna se kako su se oni prebacivali preko nase teritorije.
Kako?
General War

#1956 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

sumirprimus wrote:
Fudo387 wrote:
madner wrote:Ja sam cuo da je Fudo neke motorke iza neprijateljskih linija zarobio. :D
Drugo je to, klasicni vazdusni desant. :D
Ovi bolan hodaju po Tuzli, imaju isprave, dakleM jatake.
Amerikanci bi pola Tuzle u zatvor strpali da saznaju ko ih je udomio, ovi nasi po obicaju zblahnuti i neinformisani.
Ali, to je razlika izmedju ozbiljne vojske, obavjestajnih sluzbi, bezbjednjaka i nasih beskuraca.
Kakvi smo, dobro smo prosli. Sadake davati na svakom koraku.
Ma kakvo to fudo ba supljak na kvadrat.zna se kako su se oni prebacivali preko nase teritorije.
Kebote napravise od njih otpisane
:lol: :thumbup:
Havajcima suplja linija ko djevdjir :D
sumirprimus

#1957 Re: Nova agresija na BIH?

Post by sumirprimus »

Fudo387 wrote:
Kako?
Pa znaju ovi upuceni.nek oni kazu :wink:

Ovo je gore od one da su pratili ko navece svjetlom navodi cete gdje da gadaju :lol: :skoljka:
PM72

#1958 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

pirpa je car.Svaki dokazni materijal svodi mu se na "pitajte pokojnu Savku -ona zna"
Fudo387

#1959 Re: Nova agresija na BIH?

Post by Fudo387 »

sumirprimus wrote:
Fudo387 wrote:
Kako?

Ovo je gore od one da su pratili ko navece svjetlom navodi cete gdje da gadaju :lol: :skoljka:

Ma nece, eno Borivoje se pravi lud i svaljiva na hvo... :D

SumLJivi ste. :twisted:
General War

#1960 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

sumirprimus wrote:
Fudo387 wrote:
Kako?

...i to okrenutim prema ozrenu :D
pirpa

#1961 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

PM72 wrote:pirpa je car.Svaki dokazni materijal svodi mu se na "pitajte pokojnu Savku -ona zna"
Koliko ja znam čovjek je živ i zdrav a sad to što ti okrećeš priču na drugu stranu je tvoj problem...

Pitao si, dobio si adresu...
PM72

#1962 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

samo nam misi rekao je li on bio taj insajder na Grbavici ili je špartao kroz neprijateljsku pozadinu glumeći četnički odred...mnogo filmova gledaš.
PM72

#1963 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

sumirprimus wrote::lol:
Ovo ono od usta do usta i na kraju cete imale valtera u tuzli. :lol: ja supljaka
Gdje se tacno i kad pucalo u tuzli sa zgrade na civile u ratu????
i mene ovo zanima
pirpa

#1964 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

PM72 wrote:samo nam misi rekao je li on bio taj insajder na Grbavici ili je špartao kroz neprijateljsku pozadinu glumeći četnički odred...mnogo filmova gledaš.
Toliko filmova gledam pa se još niko od onih silnih boraca na temi - Grbavica, Vrace pod okupacijom - se ne javi da me demantuje ili bilo šta napiše o likvidaciji načelnika obavještajnih poslova 115 brigade početkom 94 god...
asker

#1965 Re: Nova agresija na BIH?

Post by asker »

General War wrote:
asker wrote:Mislim da se @decembar referira na 10 Div sa Pelemisom na celu. Pogledajte njegov interview, zaista jeste sokantan. Jeste istina za Kosa, Erdemovica i Zigica, jesu likvidirali oficire (bar jednog) po Tuzli, jesu ulazili izlazili i setali ko po Banja Luci.

Ok, diverzanti, razumijem, ali i sam Pelemis govori da su imali insidere u Tz plus ove prebjege.

Ovo naravno ne umanjuje cinjenicu o herojskom TK i 2 Korpusu!
Ama joj ulazili su i nasi diverzanti njima za ledja..tesko se infiltrirati...obicni bjeli kartoncic sa slikom i pecat...ili kasnije knjizica, a ako hodas u maskirnoj uniformi niko te ni negleda niti te izasta pita. :roll:
Ispade sami tuzlaci pustali diverzante u grad :roll:
I koji je to oficir ubijen od njih?
Na mobu sam pa mi mrsko traziti video, mislim da je neki nas pukovnik bio, klasicna likvidacija.

Ima sve na yt, sa par klikova odgledas.

Ne treba se praviti mutav, ovoga je bilo u Tz. Izvodjenja Srba kroz linije i ostalog. A to ne radi neki coban sto cuva ovce, jos jednom ne praviti se mutav.
Licno podrzavam izvodjenje civila koji se iz ovog ili onog razloga ne osjecaju sigurno, neka se spase.

Ali gamad, bagra, krmci, monstrumi, sotone tipa Zigica, Kosa, Erdemovica, kao i oni Tuzlaci (ili Zivinicani, Lukavcani, nebitno) koji su im pomagali iznutra zasluzuju metak u celo. I onda i danas!
asker

#1966 Re: Nova agresija na BIH?

Post by asker »

archi_a wrote: Ja ne znam šta treba da pričamo ovdje. Znam da je u novonastaloj situaciji kada je rat uveliko trajao u Hrvatskoj, kada su preko Bosne nadlijetali migovi "jna" i preko rijeke Save raketirali položaje hrvata u Slavoniji, kada je iz Slovenije i dijela Hrvatske povučeno na stotine oklopnjaka i regruta koji su smještani po kasarnama, pogotovo u sjevernoj Bosni, kada su povučeni avioni i helikopteri dopremljeni i stacionirani na Dubravama kod živinica, kada si mogao kroz ogradu vidjeti da su u većini "jna" kasarni, na teritoriji BiH, već tada iskopani i utvrđeni rovovi i tranšeje, pojačan broj vojnika u krugu kasarni koji nisu bili prijateljski nastrojeni prema prolaznicima... .
Određen ibroj ljudi je znao što se sprema. Ja nikad Aliju nisam gledao kroz SDA stranku. On je za mene bio predsjednik u tom vremenu. Činjenica je da su ovlastili po par ljudi u svakoj općini, koji su kao nešto pokušavali da organizuju. Negdje su uspjeli potaknuti i spojiti jedan broj onih kojima je postalo jasno šta se sprema, negdje su doživjeli neuspjeh i nije se čulo za njih. Sve je to bilo malo i nedovoljno u odnosu na ono što su bosanski srbi imali na raspolaganju, potpomognuti miloševićevom jna. Kome to nije jasno, ili je generalno sebi uzeo zadatak da pokuša izjednačiti uloge četnika i ArmijeBiH u ratu, ili je naivan i glup.
Da podvučem crtu i kažem lično mišljenje. Po meni, SDA nije jedina zaslužna za odbranu od agresije u Bosni i Hercegovini. Po meni su zaslužnije sve one patriote koje su se javile, bez obzira na ime, koje su kad je puklo došle i prijavile se za odbranu! Moj otac je bio član sdp-a. Kada je vidio da neće na dobro, počeo se sastajati sa ljudima, učestvovati u organizovanju brze obuke, nabavljati neko oružje, trošiti lična sredstva i zalihe, jer smo imali privatnu firmu. I nije bio jedini. Osmatralo se kako jna patrole hodaju po naseljima, ulaze u zgrade naoružani dugim cijevima i rapovima, a izlaze nakon nekog vremena samo u uniformama. Radili su na predaji oružja i snabdjevanju lojalnih srba po naseljima. Otac je par puta bio u misiji dopremanja nekog kupljenog naoružanja sa grupom iz patriotske lige. Još je živ njegov amidža koji ga je jednu noć napao i rekao:"šta radite bolan, vi ste kriminalci, sve će vas milicija pohapsiti!!" :roll: A kad je zapucalo i kad je došlo da mu pale kuću bilo je zapomaganja da ga spasi i njegovu djecu izvučemo na slobodnu teritoriju. Amidža je primjer da mnogi nisu znali šta će četnički krvoloci napraviti. Ja, kad je došlo vrijeme sam se prijavio. Nisam bio ni u jednoj stranci. Niko od boraca nije razmisljao o strankama. Kakva crna SDA, branio se život i porodica! Bosna nije imala svoju vojsku, niti sistrm. Vojska se tek trebala stvoriti u vremenu kad si već imao agresorki sistem i uhodanu matricu po kojoj djeluju, prvo u Sloveniji, pa u Hrvatskoj a sljedeća je bila Bosna.
E sad, činjenica je da su uspostavljeni krizni štabovi po slobodnoj teritoriji. Ko je to organizovao? Kako se to pojavilo po općinama? Znači, neko je ipak o nečemu razmišljao, neka imena su bila zadužena. Ko i šta, historija će svjedočiti.
Činjenica je da su srbi imali sve, kompletnu podršku miloševićeve jna. Bosanski pokret nije i moralo se dovijati na razne načine. Obzirom da nije moglo biti javno, bilo je i netransparentno. U toj situaciji se naravno pojavljuju i razni mešetari i oni koji kradu i namiču sebi. Nije to mogao kontrolisati Alija, niti deset Alija. Nije se znalo gdje nam je guzica a gdje je glava. I otac i ja živimo za dan kad će se javno reći imena ljigavaca koji su profitirali! Za neke će se čuti, neki će se provući i nikad se neće stiditi. Tako je to. Jebeš mu mater, tako je.
Ali biti isključiv i samo pričati o tome, generalizirati stvari i kroz to pokušati ocrniti borbu bosanske vojske i bosanskog patriote, na to neću nikad pristati. Sa takvim ljudima neću razgovarati.
A da povučem i paralelu, obzirom na naziv teme....
92 nije postojao nikakav sistem. Muslimani nisu imali i nisu mogli imati nikakav sigurnosni sistem, nikakav ustroj. Sve se moralo napraviti od nule. Srbi su imali podršku tadašnjeg predsjednika Jugoslavije miloševića, koji je bio i zapovjednik jna, sve generale na svojoj strani. Srpski separatisti su imali ustroj i pomoć u vidu logistike, mts-a. Samo su morali skinuti petokraku sa kape ili prefarbati petokraku na oklopnjaku. Sad je to malo drugačije, sad imaš Bošnjaka i kao generala, oficira, brigadira, vojnika u OSBiH.
Malo bi drugačije stvari na terenu izgledale. Malo bi se drugačije organizovalo i lakše bi išlo u slučaju pokušaja rušenja ustavnopravnog poretka BiH, potpomognutog agresivnim "stranim" elementima. :D lp

:thumbup:
GeeTnT

#1967 Re: Nova agresija na BIH?

Post by GeeTnT »

sumirprimus wrote::lol:
Ovo ono od usta do usta i na kraju cete imale valtera u tuzli. :lol: ja supljaka
Gdje se tacno i kad pucalo u tuzli sa zgrade na civile u ratu????
Dan nakon izlaska kolona i vatrenog krstenja na BM..Sjenjak, ul. ismeta Mujezinovica, ...za Subasica znam da je pogodjen, na svu srecu nije bilo strasno, jer se metak odbio od asfalt...
PM72

#1968 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

pirpa wrote:
PM72 wrote:samo nam misi rekao je li on bio taj insajder na Grbavici ili je špartao kroz neprijateljsku pozadinu glumeći četnički odred...mnogo filmova gledaš.
Toliko filmova gledam pa se još niko od onih silnih boraca na temi - Grbavica, Vrace pod okupacijom - se ne javi da me demantuje ili bilo šta napiše o likvidaciji načelnika obavještajnih poslova 115 brigade početkom 94 god...
ti si pisao kako je komandant sa Breke poginuo prilikom izviđanja na Žuč samo nisi napisao koji i šta će on sa Breke na Žuči pa si pisao kako su i Titovoj u sred dana ubili zoljom nekog fočaka a da ne pominjem kako si dodijao i bogu i narodu pričom o tom navodnom ubistvu pred skupštinom,čak i srpske sajtove pitaš o tome...
ko iole zna o ratnom Sarajevu svjestan je kakve budalaštine pišeš
argyle

#1969 Re: Nova agresija na BIH?

Post by argyle »

asker wrote:Mislim da se @decembar referira na 10 Div sa Pelemisom na celu. Pogledajte njegov interview, zaista jeste sokantan. Jeste istina za Kosa, Erdemovica i Zigica, jesu likvidirali oficire (bar jednog) po Tuzli, jesu ulazili izlazili i setali ko po Banja Luci.

Ok, diverzanti, razumijem, ali i sam Pelemis govori da su imali insidere u Tz plus ove prebjege.

kad ih vec spominjes, nesto iz arhiva: (obrati paznju na drugu sliku)

Image
Image

i spisak zatvorenika logora Batkovic je interesantan, posebno datum zarobljavanja i izlazska iz logora u nekim slucajevima
Image
(izvor: Batkovic Camp a list of Persons detained there (BCS, 194 Pages), slucaj Stanisic, Zupljanin http://icr.icty.org/LegalRef/CMSDocStor ... 444308.TIF)
Po nalogu iz BiH, u Hrvatskoj je 22. jula 2011. bio uhapšen Franc Kos, koji je komandovao grupom koja je streljala ljude u Branjevu. Kos je Slovenac i po sopstvenom priznanju na početku rata bio je prvo u hrvatskoj, a zatim u muslimanskoj vojsci, kada su ga zarobile srpske snage, pa je tako regrutovan u 10. diverzantski odred. Osim njega, u logoru Batković kod Bjeljine regrutovani su Marko Bokšić, Hrvat koji je uhapšen u SAD-u 2005, kao i Bošnjak Zijad Žigić. Bokšić je FBI priznao da je pripadnicima 10. odreda bilo jasno da će streljati ljude kada su dobili naređenje da idu u Srebrenicu.
Prema dostupnim podacima, pripadnici 10. diverzantskog odreda, bili su (abecednim redom): Bobar (Tomislava) Nenad, Boškić (Jakova) Marko, Božić (Blaška) Mićo, Božić (Dimitrija) Ozren, Brezov (Mitka) Srđan, Bubalo (Josipa) Vid, Cvetković (Rade) Aleksandar, Čelić (Vase) Milo, Doić (Marka) Veselin, Dragić (Ilije) Nenad, Đošanović (Nedeljka) Draženko, Đukić (Stoleta) Dalibor, Đura (Stevana) Miroslav, Đurić (Petra) Aleksandar, Erdemović (Viktora) Dražen, Filipović (Dominka) Mladenko, Gagić (Vujadina) Nebojša, Gojković (Zora) Branko, Golijan (Velimira) Marinko, Golijan (Miloša) Vlastimir, Goronja (Gojka) Zoran, Grbić (Milana) Miladin, Ilić (Jovana) Saša, Jokić (Mladena) Luka, Josipović (Jove) Radovan, Jurošević (Milorada) Đorđo, Kalajdžić (Neđe) Jelenko, Kalinić (Katice) Srećko, Koljivrat (Tome) Dragan, Koso (Tmara) Franc, Kovačević (Laze) Vitomir, Kremenović (Miladina) Radoslav, Latsios (Panagitosa) Angelos, Lukić (Đorđija) Branko, Lukić (Jakova) Đorđija, Lulić (Tome) Goran, Majstorović (Dimitrija) Jakov, Maksimović (Čede) Radan, Manojlović (Ilije) Sara, Marinković (Ante) Marinko, Marinović (Petra) Matija, Marjanović (Rade) Savo, Marunović (Mire) Mladen, Mastilović (Đorđa) Goran, Matić (Budimira) Miloš, Međedović (Stevana) Ratko, Mićić (Nedeljka) Živko, Milešević (Mitra) Milovan, Milović (Ratomira) Draženko, Mitrović (Simeuna) Mile, Obrenović (Branka) Vojislav, Obrenović (Vojislava) Zoran, Ostojić (Dobroslava) Momir, Pelemiš (Miodraga) Milorad, Pelemiš (Rade) Miodrag, Popov (Vladimira) Borislav, Popović (Pantelije) Velimir, Pranjić (Marka) Stijepo, Prodanović (Miće) Dragica, Rašeta (Jovana) Zoran, Salamić (Živojina) Darko, Nović (Tomislava) Stanko, Savić (Vasilija) Budimko, Simanić (Rade) Milan, Stupar (Petra) Zoran, Tešić (Teodora) Dragan, Todorović (Miroslava) Dragan, Todorović (Tihomira) Ivanka, Tomić (Vujadina) Milosav, Tomić (Danijela) Ratko, Trifković (Paje) Milivoje, Vukašinović (Jove) Cvijetin, Vuković (Bože) Željko i Vulić (Radovana) Ostoja.
spisak naravno nije kompletan, ima ih jos koji se slobodno setaju i Tuzlom i okolinom
pirpa

#1970 Re: Nova agresija na BIH?

Post by pirpa »

PM72 wrote:
pirpa wrote:
ti si pisao kako je komandant sa Breke poginuo prilikom izviđanja na Žuč samo nisi napisao koji i šta će on sa Breke na Žuči pa si pisao kako su i Titovoj u sred dana ubili zoljom nekog fočaka a da ne pominjem kako si dodijao i bogu i narodu pričom o tom navodnom ubistvu pred skupštinom,čak i srpske sajtove pitaš o tome...
ko iole zna o ratnom Sarajevu svjestan je kakve budalaštine pišeš
Zato se samo ti javljaš da me kao demantujes linijski prašinaru rezervnog sastava...
General War

#1971 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

asker wrote:
General War wrote:

Ama joj ulazili su i nasi diverzanti njima za ledja..tesko se infiltrirati...obicni bjeli kartoncic sa slikom i pecat...ili kasnije knjizica, a ako hodas u maskirnoj uniformi niko te ni negleda niti te izasta pita. :roll:
Ispade sami tuzlaci pustali diverzante u grad :roll:
I koji je to oficir ubijen od njih?
Na mobu sam pa mi mrsko traziti video, mislim da je neki nas pukovnik bio, klasicna likvidacija.

Ima sve na yt, sa par klikova odgledas.

Ne treba se praviti mutav, ovoga je bilo u Tz. Izvodjenja Srba kroz linije i ostalog. A to ne radi neki coban sto cuva ovce, jos jednom ne praviti se mutav.
Licno podrzavam izvodjenje civila koji se iz ovog ili onog razloga ne osjecaju sigurno, neka se spase.

Ali gamad, bagra, krmci, monstrumi, sotone tipa Zigica, Kosa, Erdemovica, kao i oni Tuzlaci (ili Zivinicani, Lukavcani, nebitno) koji su im pomagali iznutra zasluzuju metak u celo. I onda i danas!
Ok slazem se, ali to je taktika suprotnih vojski i ovdje i u svijetu, dezerterima i zlocincima treba suditi i presuditi...ali sam mi nije jasno ova prica kada znas dobro i sam da je bilo toga i unutar same ABiH...recimo pokusaj ubistva Generala Sefera Halilovica i deset onih momaka kod konjica cini mi se, ubistva onih vojnika i policajaca od Cace...i to je prvo sto mi padne napamet a toga masa...ne vidim da se nesto radilo i uradilo po tom pitanju da se sve iznese na cistac.
PM72

#1972 Re: Nova agresija na BIH?

Post by PM72 »

linijski prašinaru rezervnog sastava
:lol:
Veoma domišljato.
salik79

#1973 Re: Nova agresija na BIH?

Post by salik79 »

spreca wrote:
salik79 wrote:
GeeTnT wrote: Na samom pocetku ekipa u kojoj sam bio hvatamo lika koji je pucao iz stana po raji, a nakon par mjeseci i instruktora padobranstva bivseg aerokluba u Tz... bio je veza sa cetnicima, a u stanu smo pronasli pored stanice, oruzje i uniforme. Balte i policija tz je takvih na desetine privela, a osim polomljenih prsta i kojeg rebra nikom nista nije falilo. Neki su otisli u razmjeni, a neki su svoje odradili i niko ih nije dirao do kraja rata...
Gusti brkovi, zuckasto-naradzasti (od pusenja) s primjesama smedje?
Ne onda to nije taj......ovaj je pred samo rato nosio SMB beretku(padobransku)

Ja mislim na ovoga sto su ga u stanu saletili. Dragoslav, bivsi nastavnik historije u O.S. Jusuf Jakubovic.
General War

#1974 Re: Nova agresija na BIH?

Post by General War »

:shock: :shock:
A sta je bilo sa dragoslavom?
Pa dragoslav je imao preko pedeset kad je meni nastavnik bio ( barem meni tako izgledao)...cisto sumnjam da je on kakav specijalac... :mrgreen:
salik79

#1975 Re: Nova agresija na BIH?

Post by salik79 »

General War wrote::shock: :shock:
A sta je bilo sa dragoslavom?
Pa dragoslav je imao preko pedeset kad je meni nastavnik bio ( barem meni tako izgledao)...cisto sumnjam da je on kakav specijalac... :mrgreen:

Samo je tako izgledo :lol: Bio je on Nurinih godina, ako ne i mladji. Ma nije bio specijalac, ali je - navodno - dobio partijsko zaduzenje....Davno bilo, ne mogu se sjetiti detalja, zato i pitam je li to on bio.
Post Reply