Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
-
Zgoljo
#1951 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Nekima je ocito stalo da po svaku cijenu izjednace stanje u dva entiteta.
Kod nas je isto uzas ali reci da je isto kao kod njih jednostavno je laz.Ne znam odakle potreba za tim.
Pa evo covjek je fino nabrojano neke vrlo konkretne stvari,najvece koke nisu prodate i samim tim svakodnevno donose dobit,zatim zaduzenost po glavi stanovnika je doplo manja,zatim rast BDP-ja,zatim stabilan bankarski sektor,zatim porast investicija,zatim javni radovi,prilicno vece penzije.....Sve to sa tendencijom ka gore,dok je tamo sav taj jad s tendencijom ka dole.
Pa sta jos treba konkretnije?
Lose je i ovdje ali daleko bolje nego tamo,ko ne moze podnijeti sta cu mu ja.
Kod nas je isto uzas ali reci da je isto kao kod njih jednostavno je laz.Ne znam odakle potreba za tim.
Pa evo covjek je fino nabrojano neke vrlo konkretne stvari,najvece koke nisu prodate i samim tim svakodnevno donose dobit,zatim zaduzenost po glavi stanovnika je doplo manja,zatim rast BDP-ja,zatim stabilan bankarski sektor,zatim porast investicija,zatim javni radovi,prilicno vece penzije.....Sve to sa tendencijom ka gore,dok je tamo sav taj jad s tendencijom ka dole.
- sinuhe
#1952 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Pazi sad da Mile ne pretvori Lijevce u malinjak 
-
radostan dan
#1953 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
ti kao da si od juče ovdje...30 posto je ovdje radi druženja, 70 po preporuci ljekara.vivaldi wrote:
ne nego je vivaldi uvijek ovdje sa crnim figurama. A da vivaldi s bijelim figurama jednom napravi kafu i odigra prvi potez tek bi onda drame bilo.
ali meni to nije cilj, nego prosto ne mogu da vjerujem da neki ljudi stvarno vjeruju u ono sto pisu
- General War
#1954 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
hooj ljebeZgoljo wrote:Nekima je ocito stalo da po svaku cijenu izjednace stanje u dva entiteta.
Vivaldi, mozes li objasniti spinerskom pucanstvu sve benefite federalnih zlatnih koka, peMzija odakle se nadomiruju,....itd.
- General War
#1955 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Idi viseradostan dan wrote:ti kao da si od juče ovdje...30 posto je ovdje radi druženja, 70 po preporuci ljekara.vivaldi wrote:
ne nego je vivaldi uvijek ovdje sa crnim figurama. A da vivaldi s bijelim figurama jednom napravi kafu i odigra prvi potez tek bi onda drame bilo.
ali meni to nije cilj, nego prosto ne mogu da vjerujem da neki ljudi stvarno vjeruju u ono sto pisu
-
statixx
#1956 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Brkas pojmove, sredstva za Autoceste ili EP su projekti jer ih vracaju preduzeca od vlastith prihoda. Krediti za bolnicu ili univerzitet samo poboljsavaju kvalitet zivota, odnosno usluge ali gotovo nikako prihode. Druga je sad prica ko kako ulaze i koliko ce izdrzati sa otplatom, nakon cega obaveze preuzimaju gradjani, odnosno vlada kao sto je slucaj npr. sa Zeljeznicama. Ja znam da je sve u 5 deka, ali glupo je misliti da postoji razlika u kvalitetu studiranja ili zdravstva zbog navodno mnogo vece ulaganja.vivaldi wrote:pa i napisao sam "kolko para tolko muzike". sa ovim smjesnim gdp-em ne mozes ni imati kapitalnu investiciju u pravom smislu te rijeci.statixx wrote:Sve sto si naveo takodjer nisu kapitalni projekti, ali ako jesu onda moja konstatacija stoji.
i pored svih para sto smo dali neki dan rekose da da je za zavrsetak koridora potrebno preko 4 milijarde maraka plus kamate. i tu ti je kraj.
o cemu da pricamo?
-
prog321
#1957 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Kako vas Vivaldi opet prca u zdrav razum.
Gorazde ima 22 hiljade stanovnika, dok Derventa 56 hiljade.
Svi ostali podaci su mu lazni. Samo se malo potrudite da ga analizirate prije nego komentirate.
vivaldi wrote: gorazde ima godisnje 100 miliona uvoza i 135 izvoza. derventa ima isti broj stanovnika ko gorazde, isti broj zaposlenih i 215 miliona uvoza i 240 miliona izvoza. ,
Gorazde ima 22 hiljade stanovnika, dok Derventa 56 hiljade.
Svi ostali podaci su mu lazni. Samo se malo potrudite da ga analizirate prije nego komentirate.
Last edited by prog321 on 16/05/2016 21:04, edited 1 time in total.
-
statixx
#1958 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Nego kako stoji Unis?
Nece valjda IGA dzaba propasti.
Nece valjda IGA dzaba propasti.
-
Zgoljo
#1959 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Cuj ja spinerGeneral War wrote:hooj ljebeZgoljo wrote:Nekima je ocito stalo da po svaku cijenu izjednace stanje u dva entiteta.
Lose je i ovdje ali daleko bolje nego tamo,ko ne moze podnijeti sta cu mu ja.![]()
Vivaldi, mozes li objasniti spinerskom pucanstvu sve benefite federalnih zlatnih koka, peMzija odakle se nadomiruju,....itd.
Pa sta ce mi objasnit,mislis ako napise kilometarski post i razvodni sustinu da ce dokazati tezu kako nam je isto?
Kratko poredano,konkretno.Konkretno demantuj
-
PM72
#1960 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Srećom,ne crpe svi pamet iz Wikipedije kao ti.Nisi nikad ni bio u Goraždu a kamoli u Derventi a sad bi pisao doktorske disertacije.Goražde je jedno od rijetkih mjesta u BiH gdje ljudi dolaze sa strane na posao,plastenika,farmi i fabrika na svakom čošku,nešto slično kao što ti gledaš u deželi. 
-
radostan dan
#1961 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
ajmo na -rusiju-da se prcamo, dosadno mi ovo više...General War wrote:Idi viseradostan dan wrote:ti kao da si od juče ovdje...30 posto je ovdje radi druženja, 70 po preporuci ljekara.vivaldi wrote:
-
Zgoljo
#1962 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
PM72 wrote:Srećom,ne crpe svi pamet iz Wikipedije kao ti.Nisi nikad ni bio u Goraždu a kamoli u Derventi a sad bi pisao doktorske disertacije.Goražde je jedno od rijetkih mjesta u BiH gdje ljudi dolaze sa strane na posao,plastenika,farmi i fabrika na svakom čošku,nešto slično kao što ti gledaš u deželi.
Haha,jes vidio lika sta nadrobi
- LBVIEW
#1963 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ma situacija u sumskoj je bajna,ne vjerujte svojim ocima vec Yug-u-on zna najbolje.
Nocni zivot,koke,flasa Chivas-a svaki izlazak,vile po Beogradu,par puta po 3 tisuce maraka za odmor godisnje,150 tisuca eura na stednoj i tako to.
A cajke-trofrtaljke salijecu po magistrali i nude usluge za 20 km-ova.
Nocni zivot,koke,flasa Chivas-a svaki izlazak,vile po Beogradu,par puta po 3 tisuce maraka za odmor godisnje,150 tisuca eura na stednoj i tako to.
A cajke-trofrtaljke salijecu po magistrali i nude usluge za 20 km-ova.
- vivaldi
#1964 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
vidi, ti si jedan od tek nekolicine koji o ekonomiji nesto stvarno zna mimo naslova i instatnt guglanja.statixx wrote:Brkas pojmove, sredstva za Autoceste ili EP su projekti jer ih vracaju preduzeca od vlastith prihoda. Krediti za bolnicu ili univerzitet samo poboljsavaju kvalitet zivota, odnosno usluge ali gotovo nikako prihode. Druga je sad prica ko kako ulaze i koliko ce izdrzati sa otplatom, nakon cega obaveze preuzimaju gradjani, odnosno vlada kao sto je slucaj npr. sa Zeljeznicama. Ja znam da je sve u 5 deka, ali glupo je misliti da postoji razlika u kvalitetu studiranja ili zdravstva zbog navodno mnogo vece ulaganja.
opet kazem koliko para toliko muzike. javni dug na ovoliko malu ekonomiju totalno nebitan jer ne moze biti u sluzbi razvoja. jednostavno ne moze.
zasto ne moze? pa zato sto razvoj kosta i zato sto se ne broji u milionima, desetinama miliona, stotinama miliona pa ni milijradama. da bi bi bilo razvoja potrebne su dvocifrene milijarde i to u kontinuitetu.
blok 7 u tuzli ce ti izaci sa kamatama i taksama 2 milijarde. to je trecina ukupnog duga federacija kada sve zivo saberes, i prijeratni dug, i ratnu stetu, i staru deviznu stednju i sve nove kredite za sve i svatsa, i sve kredite do sada autoput...
samo jedna jedina elektrana ce povecati dug za trecinu jer ce federacija biti garant i naravno da ce se voditi u dug.
cak i da to nije zamjenski blok vec dodatni kapacitet hoce li se ikakav vidljiv napredak desiti na niovu entieta? naravno da se nece osjetiti taman da je nuklearna. da bi se osjetilo nesto trebalo bi ih napraviti 7-8 sto je naravno s-f.
razvoja nema bez velikih stranih investicija, bez novih tehnologija i bez sticanja novih vjestina sirokih radnickih masa.
ovako mali budzeti mogu biti samo servisi gradjanima u vidu tih sitnih stvari koje ljudima znace.
naravno da nece 100 miliona u zdravstvo produziti zivotni vijek jer je to smjesan iznos, ali isto tako onda ne moze biti prodavanja muda za bubrege pa pricat o 100 milion kao o spasonosnoj ekonomskoj cifri. opet kazem, koliko para toliko muzike.
rs je u ovoj godini u vegetativnom modu, zato i jesu u prva 4 mjeseca vise duga vratili nego uzeli novog. ali to nije nikakav uspjeh
- GeeTnT
#1965 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Zalila vam ga Halil vivaldi pravo....
- General War
#1966 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
I tebi kazem, idi na druge teme...cak imas temu kako PC zivi na drzavnoj sisi ciji je pederacija dio...oni padaju na dno ali vuku i nasu jadu za sobom...bez njih svejedno cemo mi propasti mozda malo kasnije....Zgoljo wrote:Cuj ja spinerGeneral War wrote:hooj ljebeZgoljo wrote:Nekima je ocito stalo da po svaku cijenu izjednace stanje u dva entiteta.
Lose je i ovdje ali daleko bolje nego tamo,ko ne moze podnijeti sta cu mu ja.![]()
Vivaldi, mozes li objasniti spinerskom pucanstvu sve benefite federalnih zlatnih koka, peMzija odakle se nadomiruju,....itd.![]()
Pa sta ce mi objasnit,mislis ako napise kilometarski post i razvodni sustinu da ce dokazati tezu kako nam je isto?![]()
Kratko poredano,konkretno.Konkretno demantuj
-
Zgoljo
#1967 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Bez zeze,treba braci arapima rec da nam krpe rupe par godina a da im vratimo kad mognemo a vamo odbijat bilo kakve aranzmane sa MMF-om pa cemo upitamo laktasenka treba li mu drzava i moze li drzava pc da se sama izvuce iz govana.
- GeeTnT
#1968 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Turci su cini mi se prosle godine ponudili usluge kreditiranja MMF-u, tako da ti to dodje na isto...Zgoljo wrote:Bez zeze,treba braci arapima rec da nam krpe rupe par godina a da im vratimo kad mognemo a vamo odbijat bilo kakve aranzmane sa MMF-om pa cemo upitamo laktasenka treba li mu drzava i moze li drzava pc da se sama izvuce iz govana.
-
prog321
#1969 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Al ga Viva zabija i ne vadi
Prvi dopremljeni kontigent vrijedan je 1.200.000 eura, a cjelokupna oprema vrijedna je 6.400.000 eura. Ostatak bi, prema riječima ministra Murića, trebao biti dopremljen sukscesivno u narednih mjesec i pol..
u Bihaću kaže kako će se pored centralnog dijela zgrade, sredstvima Vlade USK-a u iznosu od 300.000 KM u zgradi koja nije stradala u požaru obnoviti Odjel transfuziologije i Onkologija. „Dobit ćemo savremeni odjel koji će imati dnevnu bolnicu i dvanaest bolesničkih postelja za one pacijente koji su dosad iz udaljenih općina svakodnevno putovali na kemoterapiju, kaže dr. Havić. Kako bi se unaprijedila poslovna suradnja Kantonalne bolnice i NP Una stiglo je imoderno sanitetsko vozilo s defibliratorom koje bi trebalo biti na usluzi stanovništvu na području NP Una, njegovim zaposlenicima i posjetiteljima.
http://www.krupljani.ba/usk/kantonalna- ... edita.html
Ima jos.
U svakoj Vivinoj recenici po par greski ali mrsko mi sad
Kantonalna bolnica u Bihaću dobila opremu iz austrijskoga kreditavivaldi wrote:
bolnica u bihacu i prije nego je izgorila je trazila 10-ak miliona kredita za opremu. dobila je kitu. u rs-u uzmu kredita miliona i naprave novi blok bolnice u gradiski.
,
Prvi dopremljeni kontigent vrijedan je 1.200.000 eura, a cjelokupna oprema vrijedna je 6.400.000 eura. Ostatak bi, prema riječima ministra Murića, trebao biti dopremljen sukscesivno u narednih mjesec i pol..
u Bihaću kaže kako će se pored centralnog dijela zgrade, sredstvima Vlade USK-a u iznosu od 300.000 KM u zgradi koja nije stradala u požaru obnoviti Odjel transfuziologije i Onkologija. „Dobit ćemo savremeni odjel koji će imati dnevnu bolnicu i dvanaest bolesničkih postelja za one pacijente koji su dosad iz udaljenih općina svakodnevno putovali na kemoterapiju, kaže dr. Havić. Kako bi se unaprijedila poslovna suradnja Kantonalne bolnice i NP Una stiglo je imoderno sanitetsko vozilo s defibliratorom koje bi trebalo biti na usluzi stanovništvu na području NP Una, njegovim zaposlenicima i posjetiteljima.
http://www.krupljani.ba/usk/kantonalna- ... edita.html
Ima jos.
U svakoj Vivinoj recenici po par greski ali mrsko mi sad
-
statixx
#1970 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Ma vidi, slazem se ja su to sitna sredstva, ali dovoljno da ne moramo imati najlosiju infrastrukturu u regionu - ostalo je do politicara.vivaldi wrote: opet kazem koliko para toliko muzike. javni dug na ovoliko malu ekonomiju totalno nebitan jer ne moze biti u sluzbi razvoja. jednostavno ne moze.
Ma potrebna su stvarna ulaganja, a ne zdauzivanje sto nasi novinari nazivaju "investicijama", pa onda narod pise kako Kuvajt, Koreja ili neko treci ulaze. To ulazu gradjani jer svaki fening vratit ce kada god budu placali PDV.zasto ne moze? pa zato sto razvoj kosta i zato sto se ne broji u milionima, desetinama miliona, stotinama miliona pa ni milijradama. da bi bi bilo razvoja potrebne su dvocifrene milijarde i to u kontinuitetu.
Ne znam, nisam upucen, znam da je odrzavanje rudnika dugorocno propast, jebote kao da plemenite metale vadeblok 7 u tuzli ce ti izaci sa kamatama i taksama 2 milijarde. to je trecina ukupnog duga federacija kada sve zivo saberes, i prijeratni dug, i ratnu stetu, i staru deviznu stednju i sve nove kredite za sve i svatsa, i sve kredite do sada autoput...
samo jedna jedina elektrana ce povecati dug za trecinu jer ce federacija biti garant i naravno da ce se voditi u dug.
cak i da to nije zamjenski blok vec dodatni kapacitet hoce li se ikakav vidljiv napredak desiti na niovu entieta? naravno da se nece osjetiti taman da je nuklearna. da bi se osjetilo nesto trebalo bi ih napraviti 7-8 sto je naravno s-f.
Umjesto da gledaju kako ce likvidirati penzinere oni im produzavaju zivotni vijek, losa je to ekonomska politika, salim se.razvoja nema bez velikih stranih investicija, bez novih tehnologija i bez sticanja novih vjestina sirokih radnickih masa.
ovako mali budzeti mogu biti samo servisi gradjanima u vidu tih sitnih stvari koje ljudima znace.
naravno da nece 100 miliona u zdravstvo produziti zivotni vijek jer je to smjesan iznos, ali isto tako onda ne moze biti prodavanja muda za bubrege pa pricat o 100 milion kao o spasonosnoj ekonomskoj cifri. opet kazem, koliko para toliko muzike.
rs je u ovoj godini u vegetativnom modu, zato i jesu u prva 4 mjeseca vise duga vratili nego uzeli novog. ali to nije nikakav uspjeh
Naravno da nije, to je samo odraz loseg finansijskog polozaja i fiskalne politike.
- General War
#1971 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Tako je, laze Vivaldi...sve se da stranskijem kreditom ispeglat...neka para u razvojnoj banci zlu netrebalo za jos kakav trzni centar.
-
statixx
#1972 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
Druze kada bi OPEC krenuo kreditirati deficite drugih zemalja pojeo bi ih MMF.Zgoljo wrote:Bez zeze,treba braci arapima rec da nam krpe rupe par godina a da im vratimo kad mognemo a vamo odbijat bilo kakve aranzmane sa MMF-om pa cemo upitamo laktasenka treba li mu drzava i moze li drzava pc da se sama izvuce iz govana.
MMF mozes izbjeci prodajom JP ili zaduzivanjem na trzistu kapitala. Tu su zemlje u regionu u prednosti zbog emisija na medjunarodnom trzistu, i pored toga uzimaju i od MMF-a, jer su im povoljniji uslovi od onih koje dobivaju na aukcijama. Ali blentiteti to samo mogu na domacim berzama SASE i BL. To je ipak vrlo ograniceno trziste i nedovoljno njihovim apetitima, a i vise kosta u odnosu na MMF. Zar vi stvarno mislite da bi se oni zajebavali sa MMF-ovim uslovljavanjem da ne moraju.
- vivaldi
#1973 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
pa ok, slazem se u nacelu, ali niko ne moze sada donijeti ocjenu jel bolje uloziti koji milion u skolu, bolnicu, put, vodovod, bazen...pogovor na lokalu. potrebe su ogromne, a para nema dovoljno ni blizu niti ce ih ikada biti jer nema ko da ih pravi.statixx wrote:Ma vidi, slazem se ja su to sitna sredstva, ali dovoljno da ne moramo imati najlosiju infrastrukturu u regionu - ostalo je do politicara.
ma naravno, ali opet kazem da je sa ovkavim gdp-em kreditni potencijal minimalan. sve su ovo investicije i tekuca odrzavanja, ali drzava kao investitor bas i nema nekog izbora osim u energetiku, a to je preskupo. tu onda ne govorimo o mnozini vec u jednini. jedan projekat i to je to.statixx wrote:Ma potrebna su stvarna ulaganja, a ne zdauzivanje sto nasi novinari nazivaju "investicijama", pa onda narod pise kako Kuvajt, Koreja ili neko treci ulaze. To ulazu gradjani jer svaki fening vratit ce kada god budu placali PDV.
jebiga kad vise nema vremena. to se trebalo davno raditi. TE su vec odavno o produzecima, njima sada treba veliki remont svake godine. ako nista uskoro ne napravimo pocecemo sa uvozom. bolji i kinezi nego nista.statixx wrote:Ne znam, nisam upucen, znam da je odrzavanje rudnika dugorocno propast, jebote kao da plemenite metale vade , a ne idu im u prilog ni ovi green standardi. Zato EU institucije ne zele kreditirati ovaj projekat, pa se banda okrenula Kinezima. Vjerujem da EP ima kakvu-takvu studiju izvodljivosti, a vrijeme ce pokazati svoje.
sto se tice fisklane politike, rekao sam ti nedavno da me ona bas i ne zanima, ali ja se generalno drzim druge devize "ako imas platu 400 maraka ti si teska fukara. tvoj glavni problem nije kako potrositi tih 400 vec kako napraviti novih bar 100, a onda jos novih 100..statixx wrote:Naravno da nije, to je samo odraz loseg finansijskog polozaja i fiskalne politike.
sa 400 stoje si fukara kako god da ih trosis taman da ti zena od sake brasna moze napraviti 1000 ustipaka.
fokus treba biti na stranim investicijama i kako ih privuci. pitanje od milion dolara
- vivaldi
#1974 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
ma ovog delegata ignorisem odavno. zaljepio sam za mene odavno, a valja gluposti na dulume.General War wrote:Tako je, laze Vivaldi...sve se da stranskijem kreditom ispeglat...neka para u razvojnoj banci zlu netrebalo za jos kakav trzni centar.
sat vremena guglo moje podatke, a onda inapise d derventa ima 60 hiljada ljudi. mora da doboj ima 100 milja.
ili ova druga glupost o nekakvih 6 miliona eura i link iz 2014.
a prosli mjesec tekst na klixu.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/tri-godi ... /160327044
" Do sada je uloženo blizu tri miliona KM u obnovu bolnice", a i ta tri miliona se skupljala sadaka od turaka ceha, undp...
pitaj ga gdje nestadose ti milioni eura iz 2014? da ih austrijanci ne odnesose nazad.
ustvari ne pitaj ga bogati nista.
-
radostan dan
#1975 Re: Protesti u RS 14.05 : opoziciono izrežirano "Srpsko proljeće?"
ja imam puno povjerenje u mila i baketa...oni redovno servisiraju sva moja potraživanja.