Eto tebi tvoj svijet , meni mojGojeni H wrote:Bice da je to jedino sto imam da ponudim.Nurudin wrote: Jesi li ti stvarno bukvalista toliki ili je to jedino što imaš da ponudiš , to oponiranje bukvalizmom.
Oni su sebi od Kur'ana napravili idola, kojeg kao "slijede" , a idu okolo tog ajeta-znaka.
Ja živim na selu, imam kravu i uzmem dugačko uže svežem je za klin kojeg udarim u zemlju.
Nakon nekog vremena, ona kružeći oko klina, namotava uže na njega i odjednom nema više prostora, stoji
u mjestu. Ne zna se odmotati, ne zna da samo treba ići u kontra smjeru.
Sad ćeš ti kao novopečeni bukvalista reći : "ali vidi i to ti je primjer da treba neki red, inače bi je mogao pustati
da skače i ode u komšijin kukuruz!"
Jeste ali ti nisi krava. U tom Kur'anu u kojeg se zakljineš piše da si halifa, pa zašto praviš hajvana od sebe.
Dopustaš da te neko sveže, udari ti granicu dokle možeš ići i muze te?
Jesi li ikad posmatrao jata ptica kako se kreću sinhronizovano ? Kako se odjednom mjenja smjer, svi kao jedan.
Onda se opet rasprše svako na svoju stranu.
Ko njih organizuje?![]()
Izvini, ali ti zivis u paralelnom svijetu.
Islam je vjera koja je propisana ljudima u Kur'anu, ako vjerujes da je Kur'an Allahova rijec. Islam je izuzetno jednostavan ali ga komplikuju mnogi.
Zakomplikovali su ga zatvaranjem vrata idztihada, sektama, derviskim redovima, vehabizmom, itd.
Allah je Stvoritelj. Covjek je Allahov namjesnik na Zemlji. Cilj je harmonija medju ljudima, sa prirodom, itd.
Covjek kao razumno bice, ispituje, otkriva, udruzuje se ...
Allah zna prirodu covjeka, pa mu je odredio kako ce se ponasati i u ratu.
Propisani su mu namazi, post, ali i zekat. Zekat, zato da bi se ponistavala finansijska nejednakost.
A to kakvog je oblika bilo drvo sa koje su ubrali voce Adem i Hava, sta je Haladz rekao, je l' mislio 'vako ili 'nako je posao besposlenih, uz duzno postovanje ...
I tako je i pravedno , hajj živio , idem se kupati, možda čak i gologuz totalno.
Jes' da nije tako dobro po "islamu" , ali meni je pravo dobro.