AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1951 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote: Jesi li ti stvarno bukvalista toliki ili je to jedino što imaš da ponudiš , to oponiranje bukvalizmom.
Oni su sebi od Kur'ana napravili idola, kojeg kao "slijede" , a idu okolo tog ajeta-znaka.
Ja živim na selu, imam kravu i uzmem dugačko uže svežem je za klin kojeg udarim u zemlju.
Nakon nekog vremena, ona kružeći oko klina, namotava uže na njega i odjednom nema više prostora, stoji
u mjestu. Ne zna se odmotati, ne zna da samo treba ići u kontra smjeru.
Sad ćeš ti kao novopečeni bukvalista reći : "ali vidi i to ti je primjer da treba neki red, inače bi je mogao pustati
da skače i ode u komšijin kukuruz!"
Jeste ali ti nisi krava. U tom Kur'anu u kojeg se zakljineš piše da si halifa, pa zašto praviš hajvana od sebe.
Dopustaš da te neko sveže, udari ti granicu dokle možeš ići i muze te?
Jesi li ikad posmatrao jata ptica kako se kreću sinhronizovano ? Kako se odjednom mjenja smjer, svi kao jedan.
Onda se opet rasprše svako na svoju stranu.
Ko njih organizuje?
Bice da je to jedino sto imam da ponudim. :D

Izvini, ali ti zivis u paralelnom svijetu.
Islam je vjera koja je propisana ljudima u Kur'anu, ako vjerujes da je Kur'an Allahova rijec. Islam je izuzetno jednostavan ali ga komplikuju mnogi.
Zakomplikovali su ga zatvaranjem vrata idztihada, sektama, derviskim redovima, vehabizmom, itd.

Allah je Stvoritelj. Covjek je Allahov namjesnik na Zemlji. Cilj je harmonija medju ljudima, sa prirodom, itd.
Covjek kao razumno bice, ispituje, otkriva, udruzuje se ...
Allah zna prirodu covjeka, pa mu je odredio kako ce se ponasati i u ratu.
Propisani su mu namazi, post, ali i zekat. Zekat, zato da bi se ponistavala finansijska nejednakost.

A to kakvog je oblika bilo drvo sa koje su ubrali voce Adem i Hava, sta je Haladz rekao, je l' mislio 'vako ili 'nako je posao besposlenih, uz duzno postovanje ...
Eto tebi tvoj svijet , meni moj :)
I tako je i pravedno , hajj živio , idem se kupati, možda čak i gologuz totalno.
Jes' da nije tako dobro po "islamu" , ali meni je pravo dobro.
Gojeni H

#1952 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Eto tebi tvoj svijet , meni moj :)
I tako je i pravedno , hajj živio , idem se kupati, možda čak i gologuz totalno.
Tako je. Uzivaj.
Ne brini ti sta je dobro po islamu, bitno je da je tebi dobro. A cim je tebi dobro, dobro je i meni. :D
zagortenej

#1953 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Odličan video na temu slušanje svoje intuicije vs slijepo slijeđenje vjere predaka

Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1954 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Tako je. Uzivaj.
Ne brini ti sta je dobro po islamu, bitno je da je tebi dobro. A cim je tebi dobro, dobro je i meni. :D
Veliš , ne diraj nam u igračke
salihh

#1955 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salihh »

Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:
Tako je. Uzivaj.
Nek si nam rekao o svojoj golotinji...
zagortenej

#1956 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by zagortenej »

Može li nemusliman u Božijim očima biti vrijedniji od muslimana. Naravno da može.

Gojeni H

#1957 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:
Gojeni H wrote:
Tako je. Uzivaj.

Vidis kakav si ti insan, i kad ti povladjujem tebi ne godi. :D

Opusti se ba i uzivaj, ovo ti je forum, nije dzenaza pa da svi budemo ozbiljni.
Gojeni H

#1958 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

zagortenej wrote:Može li nemusliman u Božijim očima biti vrijedniji od muslimana. Naravno da može.

TI se haman s melecima druzis. Sve znas. :D
Nurudin

#1959 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Čuj sad to, kakvi su to prelazi :-D
Ovo je forum, dakle mjesto ne kojem se sučeljavaju stavovi , a imaju i teme za zjbnicju.
Bilo je i ovdje toga pa je brisano, sa upozorenjem da se uozbiljimo.
Ima Hadžiefendijaga Leo svakog petka mini hutbu, korisnije ga pratiti nego ići na džumu.
Npr :lol: :lol: :

Image

Image
Diwan

#1960 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Gojeni H

#1961 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote:Čuj sad to, kakvi su to prelazi :-D
Ti govoris da ides da se okupas, pa ubacis ono "mozda cu gologuz" da mi pokazes po onom bosanskom kako si mi nesto uvalio i ispao smijesan.
Sad sam se ja trebao ibretit' ... :roll:
Eto, uvalio si mi, nisi bio bas smijesan, ali ako je tebi smijesno, kezicu se i ja.

Sad, opet mozemo po nekoj ozbiljnoj temi po tvom izboru.
Nurudin

#1962 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote:Čuj sad to, kakvi su to prelazi :-D
Ti govoris da ides da se okupas, pa ubacis ono "mozda cu gologuz" da mi pokazes po onom bosanskom kako si mi nesto uvalio i ispao smijesan.
Sad sam se ja trebao ibretit' ... :roll:
Eto, uvalio si mi, nisi bio bas smijesan, ali ako je tebi smijesno, kezicu se i ja.

Sad, opet mozemo po nekoj ozbiljnoj temi po tvom izboru.
Nisam ti ništa "uvalio" , to je bio samo primjer sloboda vs pravila. Nije mi bila namjera da te nešto zjbvm.
To si ti umislio . Ovo sad sa ovim Leo mi jeste namjera ali zato što si ti predložio.
Gojeni H

#1963 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Nisam ti ništa "uvalio" , to je bio samo primjer sloboda vs pravila. Nije mi bila namjera da te nešto zjbvm.
To si ti umislio . Ovo sad sa ovim Leo mi jeste namjera ali zato što si ti predložio.
Stvaras sebi stereotipe.

Ja trebam da branim Allaha i Njegovog Poslanika od nekog crtaca karikatura? Zar neko treba da brani Svemoguceg i POslanika a.s.?

Ja treba da reagujem na photoshop radove koje je napravio neko ko nema dodira sa ovozemaljskim svijetom? Ko ne zna kakvu utjehu pruza znanje da je Allah samnom u noci u rovu kada su svi protiv mene?
Ko veze nema sta znaci dzemat?

Dva prsta na ruci nisu ista, a da budu ljudi.
Nurudin

#1964 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Gojeni H wrote:
Nurudin wrote: Nisam ti ništa "uvalio" , to je bio samo primjer sloboda vs pravila. Nije mi bila namjera da te nešto zjbvm.
Stvaras sebi stereotipe.

Ja trebam da branim Allaha i Njegovog Poslanika od nekog crtaca karikatura? Zar neko treba da brani Svemoguceg i POslanika a.s.?

Ja treba da reagujem na photoshop radove koje je napravio neko ko nema dodira sa ovozemaljskim svijetom? Ko ne zna kakvu utjehu pruza znanje da je Allah samnom u noci u rovu kada su svi protiv mene?
Ko veze nema sta znaci dzemat?

Dva prsta na ruci nisu ista, a da budu ljudi.
Opusti se. Hoćeš se šaliti, pa nećeš.
Eto dobro, Allah je s tobom, a sa onim drugima nije. Allah je sa svima jer on i jeste sve.
Onaj koji je bliži je onaj koji je svijesniji toga.
No dobro ..
Gojeni H

#1965 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Gojeni H »

Nurudin wrote: Opusti se. Hoćeš se šaliti, pa nećeš.
Eto dobro, Allah je s tobom, a sa onim drugima nije. Allah je sa svima jer on i jeste sve.
Onaj koji je bliži je onaj koji je svijesniji toga.
No dobro ..
:lol:

Haj dobro.
Elem, neka Leonarda i neka photoshopova. :thumbup:
Irsar

#1966 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Diwan wrote:Jasno se kaže da je kod Allah najbolji onaj koji je najbogobojazniji - to samim tim daje do znanja da sve vaše različitosti nisu od ikakvog značaja, vaše porijeklo, pleme, kult,religija, a različitosti su forme, dok je bogobojaznost suština. Ti gledaš formu pa samim tim nalaziš različitost. Budimo ljudi pa makar se zvao Ilija, Hans, Zijo, Ju Dži.

Sad kad bi pitao prosjčnog čovjeka da li bi se zvao Ilija ummjesto Murat, ili Ferid umjesto Hans ili Mitar, večina nas bi rekla' sačuvaj Bože'. Toliko o našoj toleranciji. Ne mogu pisati i ne pišem dugometražne postove, pa ko konta skontaće, pa da objašnjavam svaku riječ ili misao.

Hebo nas koliko smo zadrti i zaostali
Nije tačno da te razlike "nisu od ikakvog značaja". Njihov značaj postoji, ali je ograničen na područje materijalnog. Kako vjera ne priznaje da je materijalno jedino što postoji, te kako ne priznaje da su materijalne osobine jedine sa nekom vrijednošću (pozitivnom ili negativnom), onda ima smisla da i nečija bogobojaznost (kao nematerijalna osobina) bude od značaja. Najvećeg značaja, tu se možemo složiti svi.

Istina je da je najbitnije koliko je neko "dobar čovjek", što je naravno područje vjere. No čovjek je i materijalno biće, te njegove materijalne osobine imaju značaja, problem nastaje kada ljudi samo u te osobine gledaju i samo na osnovu tih osobine se na neki način i postavljaju jedni spram drugih.

Kao što vidiš, u biti i ne sporim tvoj osnovni stav ("bogobojaznost je najbitnija"), samo ne možeš na osnovu tog stava reći da ništa drugo nije bitno, bar u praktičnom svakodnevnom životu. Inteligencija čovjeka je na primjer bitna. Ljepota žene je bitna. I tako dalje. Takvi pojedinačni stavovi ne poništavaju jedne druge.
Irsar

#1967 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:
Irsar wrote:
Nurudin wrote:Svako se kreće po svojoj prirodnoj putanji. Kradljivac krade i poteže argumnet kadera, a Omer ga
koristi i sječe mu ruku, asasin ubija Omera....škorpija ubija žabu koja je prenosi preko rijeke i onda se uguši.
Sve uloge igra samo jedan Glumac.
:lol:

Image
"Sve uloge igra samo jedan Glumac", reče forumaš Nurudin i time praktično zanegira da bilo ko drugi osim tog "Glumca" postoji. Po njegovoj vlastitoj filozofiji, onda je i sve što ja pišem također akt tog "Glumca" :wink:

Zapravo, po njemu, ja niti ne postojim, nego (kako on to vidi) ovdje Allah sam sebe ismijava i omalovažava :wink:

A onda još kaže da se poziva na Kur'an. Mora da je to neki specijalni prevod u duhu ljudi poput forumaša dadinja, gdje sve istovremeno može biti i ne može biti.
Nurudin

#1968 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Allah ismijava one koji misle da postoje pored njega. Tvoje postojanje je izmišljeno, dakle sastoji se od misli,
isto kao i mašta. Tijelo u kojem postojiš , kad zaspeš i prestaneš "postojati", odnosno kad umreš, i dalje živi ,
jer "ne obuzima ga drijemež niti san". Svi tvoji organi rade bez tvoje volje i učešća i prestat će da rade, također
bez tvoje volje.

P.S, Opet si počeo da govoriš "publici" , umjesto meni . Evo ti jedna pjesmica za laku noć, možda te probudi.

Znanje koje je stečeno
nije poput ovog. Oni koji ga imaju brinu da li će se ono
dopasti publici.
To je iskušenje slave.
Polemičko znanje ima potrebu za mušterijama.
Ono nema dušu.
Stameno i energično
pred svojom publikom, srozava se kada nikog nema.
RUMI
Irsar

#1969 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Nurudin wrote:Allah ismijava one koji misle da postoje pored njega.
:lol: Ovo sve bolje od boljeg. :lol:

Znači postoji samo Allah? Koji sam sebi objavljuje Kur'an da sam Sebe uputi, sam griješi, sam Sebi prašta grijehe i tako dalje. :lol:

Ali čekaj, postaje još bolje - zašto bi Allah ismijavao one koji misle da postoje "pored Njega"... ako "oni" zapravo i ne postoje? I zar se može ismijavati neko ko ne postoji? I zar može postojati neko ko "misli" da postoji, ali zapravo ne postoji? Niđe veze, kao i obično.
Tvoje postojanje je izmišljeno, dakle sastoji se od misli,
isto kao i mašta. Tijelo u kojem postojiš , kad zaspeš i prestaneš "postojati", odnosno kad umreš, i dalje živi ,
jer "ne obuzima ga drijemež niti san". Svi tvoji organi rade bez tvoje volje i učešća i prestat će da rade, također
bez tvoje volje.

P.S, Opet si počeo da govoriš "publici" , umjesto meni . Evo ti jedna pjesmica za laku noć, možda te probudi.

Znanje koje je stečeno
dopasti publici.
To je iskušenje slave.
Ono nema dušu.
Stameno i energično
RUMI
Jedino što je ovdje zaista posve izmišljeno, u smislu fantazije, jeste tvoje znanje o bilo čemu.
gtamoding

#1970 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by gtamoding »

Irsar wrote:
Nurudin wrote:Allah ismijava one koji misle da postoje pored njega.
:lol: Ovo sve bolje od boljeg. :lol:

Znači postoji samo Allah? Koji sam sebi objavljuje Kur'an da sam Sebe uputi, sam griješi, sam Sebi prašta grijehe i tako dalje. :lol:

Ali čekaj, postaje još bolje - zašto bi Allah ismijavao one koji misle da postoje "pored Njega"... ako "oni" zapravo i ne postoje? I zar se može ismijavati neko ko ne postoji? I zar može postojati neko ko "misli" da postoji, ali zapravo ne postoji? Niđe veze, kao i obično.
Tvoje postojanje je izmišljeno, dakle sastoji se od misli,
bez tvoje volje.

Znanje koje je stečeno
dopasti publici.
To je iskušenje slave.
Ono nema dušu.
Stameno i energično
RUMI
Jedino što je ovdje zaista posve izmišljeno, u smislu fantazije, jeste tvoje znanje o bilo čemu.
Mene brate u ovom drugom citatu podsjeti nesto situacija na jednu noc sa prskanom zelenarom...uhhhh....to je bio los trip....
Nurudin

#1971 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Nurudin »

Allah = Cjelina ili sve . To što ti imaš fix ideju o nekakvom svom Allahu, pa sad kad se kaže to ime
ti uvijek ga vežeš uz svoju fantaziju, to je baška.
Dakle,ti si svakako dio Cjeline-Allaha i glupo je to uopće dokazivati . Valjda je to jasno.
Tvoje postojanje je relativno, prolazno, tvoja forma se mijenja, nestaje, a energija koja ju je uvela u fizičko
postojanje, postojanje oblika, ne nestaje(Sve prolazi, ostaje samo lice Gospodara...) .
To je energija od cjeline, nije tvoja (la hawle we la kuwete..) i ona se transformiše u drugi oblik.
Ona nije odvojena od cjeline, niti si ti fizički odvojen (dišeš, hraniš se cjelinom), jedino što je tvoja ideja
o svome sebstvu , odvojena. Ona nema svoju vlastitu egzistenciju nego je posljedica tvojih misli o svojim životnim
iskustvima. Ona je tvoj vlastiti izmišljeni univerzum (sve što je od misli-izmišljeno je).
Ideja o odvojenosti djela od cjeline, je "protjerivanje iz dženneta" , odnosno stvaraš nered na Zemlji jer nisi
usklađen sa cjelinom, a najveći nered je u tvojoj glavi- umu.
Usklađenost = dženet ; neusklađenost = džehenem. Džini, Džehenem, šejtan...oni su svi "od vatre" ali oni nemaju
vlastitu egzistenciju , već proizilaze iz tebe kao što vatra izlazi iz drveta .
(Mi smo za džehenm pripremili gorivo od ljudi ...vatra koja će dopirati do srca)
Tako je to ;) Naravno, ti ništa od toga ne razumiješ, kao ni većina, osim malog broja . Neki koji su naizgled uz tebe
i veliki su "muslimani" , također znaju to kao što znaju svoje sinove ali sakrivaju to od vas.
Ti nemaš uopće potencijal da to razumiješ, pa ćemo se ja i ti rastati ovdje, jer, hajd što ne razumiješ ovu
tematiku o kojoj ja govorim, ti ne znaš očigledno ni ove klasične teološke stavove o tome.
Da znaš, ponudio bi neki kontra argument (Kur'an, sunet), jer to su teme stare čak 1000god. Tvoje batraganje
sa nečim što ti zoveš "logika" , nema veze sa objektivnom logikom i relanošu, već je to tvoj lični univerzum.
On mi dijeluje kao da je komplikovani labirint iz kojeg ne znaš izaći, pa sretno lutanje.
Irsar

#1972 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

Svašta ti napisa tu, čak i stvari koje su istina, no vjerovatno si u pravu kada kažeš da ja to "ne mogu" razumjeti. Ništa onda, možemo zaključiti diskusiju, do daljnjeg, obzirom da se nema vremena više.
Diwan

#1973 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

asurbanipal

#1974 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Diwan wrote:

Image
Diwan

#1975 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Diwan wrote:

Post Reply