Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1951 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Nisi jedini.
Walther

#1952 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Nisi jedini.
Bit recenice nije u zrtvama vec u nemoralu ubijanja drugih za svoju "srecu". Covjek mora biti jako naivan (ili nesto drugo) da misli kako bi poraz HR donio nesto dobro Bosnjacima.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1953 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Bolje i nemoralan, nego protjeran, ubacen u masovne grobnice i 4 godine ubijan.
Walther

#1954 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Bolje i nemoralan, nego protjeran, ubacen u masovne grobnice i 4 godine ubijan.
Nije... Ako vec znas da ces biti ubijen onda bolje otici cista obraza... Sve ono sto se smatra vrhom humanizma je u biti glupost, zar ne?. Treba klati i ubijati za evropsku buducnost........ I ta prica. I onda se neko cudi zasto su Srbi u BIH radili to sto su radili...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1955 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Koja demagogija :-)
Walther

#1956 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Walther »

_BataZiv_0809 wrote:Koja demagogija :-)
Nije to demagogija... Hiljade Bosnjaka je umrlo jer nisu htijeli robovati Srbima. Doslovce. Cak i neki Srdjan je (bar tako kazu) poginuo zbog nekih ideala tj. demogogije. A njega se slavi kao vrh cojstva....

Valjda je to trebao biti Drazen Erdemovic. Mozda mu treba postaviti spomenik u Sarajevu jer je prezivio...

njegove srece i rahatluka....
prog321

#1957 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

Walther wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Bolje i nemoralan, nego protjeran, ubacen u masovne grobnice i 4 godine ubijan.
Nije... Ako vec znas da ces biti ubijen onda bolje otici cista obraza... Sve ono sto se smatra vrhom humanizma je u biti glupost, zar ne?. Treba klati i ubijati za evropsku buducnost........ I ta prica. I onda se neko cudi zasto su Srbi u BIH radili to sto su radili...
Koji Bosnjak ne bi spasio svoje voljene zbog neke tamo Hrvatske?
Zaboli nas kurac za anam onamo.
Da su Srbi bili pitomi i ponudili Bošnjacima ravnopravan dogovor naravno da bi objeručke prihvatili.
Ali tada Srbima nije ni padalo na pamet za to.
Mislili su da su nepobjedivi.
Ilić im pjevao 'ne može nam niko ništa jači smo od sudbine' non stop na radiju.
Levati stvarno pomislili da su nebeski narod :lol:
Paul F.

#1958 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

_BataZiv_0809 wrote:Sve sto je potrebno da rata na teritoriju BiH ne bude, za mene je prihvatljivo.
Svi bi mi voljeli da nije bilo rata. Pitanje je da li je uopće to bilo moguće jer je moguća alternativa bila srpsko-hrvatski rat na teritoriji BIH gdje bi mi bili topovsko meso. Tada su svi mislili da će Bosna šaptom pasti a danas će i jedni i drugi triput razmisliti prije nego pomisle da dignu ruku na ovaj narod. Ogromna razlika.
Edin H.

#1959 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Edin H. »

prog321 wrote:
Walther wrote:
Da su Srbi bili pitomi i ponudili Bošnjacima ravnopravan dogovor naravno da bi objeručke prihvatili.
:thumbup: :lol: :lol: :lol:

Nije bas tako, bili su pritisnuti vec sankcijama, Alija je trebao biti prvi predsjednik.
Jedino se nisu mogli dogovoriti da li ce biti zajednica drzava ili republika.
Alija se povukao, jer je konto da je "hrvatsko cvijece!. :-)
prog321

#1960 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by prog321 »

To je srbofilska ubleha. Funkcija predsjednika ništa ne znači kad je vojska i policija u srpskim rukama.
Mi koji smo živjeli u većinski srpskim opstinama znamo kako su Srbi tad razmišljali.
Kao da su citirali isječke iz Mein Kampfa.
Muslimani bi im morali dati 'pravo prve bračne noći' i opet ne bi bili zadovoljni.
Srbe tad ništa nije moglo umiriti osim sile.
Paul F.

#1961 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

Pa Mesić je izjavio da je rat u Hrvatskoj služio samo kao kapisla da bi se rat u BiH zapalio.
Paul F.

#1962 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Paul F. »

prog321 wrote:To je srbofilska ubleha. Funkcija predsjednika ništa ne znači kad je vojska i policija u srpskim rukama.
On se zajebava meš čini. Tad nisu imali sankcije. Inače, Alija je izjavio da je najveća podvala koju je ikad dobio upravo to mjesto pretsjednika.
hatemondays

#1963 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by hatemondays »

Da se htjelo ostajati u krnjoj mi bi ostali, demagogija je prizivati Jugu a djeca se krila kod rodbine da ne odu na sluzenje vojnog roka kad je belaj poceo u Sloveniji.Ja sam krio svog rodjaka iz Pofalica kad je trebao u vojsku, doduse tad je rat bio u Hrvatskoj u senaest.
E sad taj isti rodjak kaki kao zao mu Juge i bla bla,nisam mogao da mu nabijem na nos taj njegov patriotizam nedavno, pa junace sto je ne odbrani od Hrvata.Jos sam vadio drugog rodjaka sa Vukavarskog ratista,ko iz akcionih filmova, kasnije je zijanio glavu od cheta u svojoj mahali, komsija mu nabacio sto pobjeze bolan ostavi nas da ratujemo sami i ode glava.Zakljucak je tezak smo mi narod u pm, nebi nam niko ugodio, kad je trebalo Jugu braniti, mojne mene, a sad placu joj kako nam je dobro bilo i ostale zabokrecine.
Imao sam priliku citati taj sporazum sto je Tunjo sa Fadilom spremio jos na samom pocetku, cak sam ga kopirao na svom poslu za sefa koji je bio u Glavnom odboru Bosnjacke stranke ( i on je zijanio glavu od Batka na Grbavici nazalost), fino sve napisano ali za taj sporazum je falila druga strana a ta druga strana nije nikog hebavala u tom momentu a za ljubav treba dvoje,znamo kako se zavrsilo.
PM72

#1964 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Najkomičnije je kad ljudi koji imaju pasoše i državljanstva drugih zemalja tumače o Bosni...šta smo i kako smo trebali. :-)
Ommadawn

#1965 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ommadawn »

PM72 wrote:Najkomičnije je kad ljudi koji imaju pasoše i državljanstva drugih zemalja tumače o Bosni...šta smo i kako smo trebali. :-)
Je, oni najbolje znaju zbog čega su tu gdje jesu i NAJGLAVNIJE zbog čega posjeduju državljanstvo tuđe zemlje.
Najstrašniji su ti koji bi njima oduzeli pravo da se oglašavaju po pitanju matične države i problema u njoj.
nosara

#1966 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

PM72 wrote:Najkomičnije je kad ljudi koji imaju pasoše i državljanstva drugih zemalja tumače o Bosni...šta smo i kako smo trebali. :-)
:lol:

To je sarma... Oni meso, mi kupus... "Neka vas dole u slobodi, bas vam zavidimo, a mi cemo se ovdje patit po zapadu i navijat za "nase""... :D :bih:
Drinski

#1967 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Drinski »

Ommadawn wrote:
Je, oni najbolje znaju zbog čega su tu gdje jesu i NAJGLAVNIJE zbog čega posjeduju državljanstvo tuđe zemlje.
Najstrašniji su ti koji bi njima oduzeli pravo da se oglašavaju po pitanju matične države i problema u njoj.
Meni je najkomicnije da ljudi koji nemaju clansku karticu SDA tumace o SDA...
malimbi

#1968 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

PM72 wrote:
Nekako s proljeća wrote:Ako mogu ja da se uključim sa odgovorom na pitanje...
JNA je doslovno otela naoružanje Teritorijalnoj odbrani Bosne i Hercegovine i tako uz MUP postala oružana sila koja je mogla da tu silu upotrijebi za dobrobit svih onih koji su je decenijama činili i učinili silom u koju su vjerovali da će je zaštiti ako bude trebalo od vanjskog ili unutrašnjeg neprijatelja. Nažalost, ona to nije uradila. A mogla je. To je bio jedini ispravan put za sve narode i narodnosti, za sve republike i autonomne pokrajine u SFRJ.

Desila se izdaja i to se mora jasno i glasno uvijek reći jer je to činjenica. Ko smatra da nije tako, neka me također činjenično demantuje.
Slažem se s tobom.

samo,ima tu i naših grešaka.naoružanje sarajevske TO je bilo smješteno u Faletićima.Faletići prigradsko naselje sa 100% muslimanskim stanovništvom.Topove i haubice (oko 30 komada),minobacače (preko 100 komada) bestrzajni topovi,20 000 pušaka i hiljade sanduka municije i granata čuvalo osam vojnika JNA .Poslije doveli 20.I svaki metak nam odnjeli ispred nosa.

Ko je kriv?

I da mu ustanem kad ga neko pomene :lol: :lol: :lol:

Ovo sam potpuno promasio, pa sada da te pitam nesto. Tvrdis da si bio u Sarajevu 92-95 pa odkud ti struja citavo to vrijeme: prioritet, izvor nafte za generator ili kamara para da je kupujes svaki dan ?
LBVIEW

#1969 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

Edin H. wrote:
Nije bas tako, bili su pritisnuti vec sankcijama, Alija je trebao biti prvi predsjednik.
I ti stvarno vjerujes u tu ublehu,kako bi Aliija bio predsjednik sa punim ovlastima u toj prosirenoj Srbiji,ovaj krnjoj Jugi.Sto se tice ovog "hrvatsko cvijece",to upravo svjedoci o tome koliko Srbi Bosnjake uzimaju za ozbiijno-isti izgleda nemaju pravo na vlastite politicke intetese pa se takvi po automatizmu svedu na one nekog drugog,u ovom slucaju Hrvata.
LBVIEW

#1970 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:Bice da je tema stvarno istrosena i da je vakat da zovem čmolju da joj pukne katanac.

Jer nema smisla da te pitam kako da to muslimani u Sandzaku ostadose zivi. Nema smisla da pitam je li se mozda moglo biti spremnije za taj "neizbjezni" sukob, nakon 3-4 godine.

Nema smisla da pitam kako to Crnogorci koji su ucestvovali u agresiji na Hrvatsku prodjose bolje nego mi kojima je izgleda Hrvatska bila vaznija od nas samih.

Ne, nema smisla stvarno..
Bolje i katanac na temu nego "subara na glavi" kad,u nedostatku argumenata,postiras snimak ispitivanja logorasa od strane ratnog zlocinca u serpskom logoru. :oops:
Sto se tice crnogorske sudbine,tipicna naknadna pamet,nakon sto su odluke vec donesene,a historijski slijed dogadanja uvjetovan istim tekao kako jeste.
Da pojasnim:ne mozes u kompleksnoj jednacini zanemariti jednu tako bitnu "varijablu" te ocekivati isti rezultat.Da ne spominjem kako je modeliranje drustvenih fenomena problem tima strucnjaka sa enormnim "computing" kapacitetom i kako bi "rasirenih ruku" docekali takvog strucnjaka. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1971 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Paul F. wrote: Svi bi mi voljeli da nije bilo rata. Pitanje je da li je uopće to bilo moguće jer je moguća alternativa bila srpsko-hrvatski rat na teritoriji BIH gdje bi mi bili topovsko meso. Tada su svi mislili da će Bosna šaptom pasti a danas će i jedni i drugi triput razmisliti prije nego pomisle da dignu ruku na ovaj narod. Ogromna razlika.
Pa zar se to nije desilo :-?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1972 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Edin H. wrote:
prog321 wrote:
:thumbup: :lol: :lol: :lol:

:thumbup:

I nije Miroslav Ilic nego Mitar Miric :kontrabas:
nosara

#1973 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by nosara »

_BataZiv_0809 wrote:
Paul F. wrote: Svi bi mi voljeli da nije bilo rata. Pitanje je da li je uopće to bilo moguće jer je moguća alternativa bila srpsko-hrvatski rat na teritoriji BIH gdje bi mi bili topovsko meso. Tada su svi mislili da će Bosna šaptom pasti a danas će i jedni i drugi triput razmisliti prije nego pomisle da dignu ruku na ovaj narod. Ogromna razlika.
Pa zar se to nije desilo :-?
Nije, mi smo pobijedili, to svaki dijasporac zna... :roll:

Samo sda, zauvijek, na svim nivoima, u porazu je pobjeda, u slabosti je snaga... :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1974 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

nosara wrote:
Nije, mi smo pobijedili, to svaki dijasporac zna... :roll:

Samo sda, zauvijek, na svim nivoima, u porazu je pobjeda, u slabosti je snaga... :-)
I Vukovar nam je trebao biti vazniji od Sarajeva. A nema logike da se naoruzavas i ides u rat.

Zaklucci sa ove teme :D
Banksy

#1975 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Banksy »

Paul F. wrote:
Svi bi mi voljeli da nije bilo rata. Pitanje je da li je uopće to bilo moguće
Nije.

Locked