Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
John Cleese

#1951 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by John Cleese »

Ja ga tamo spasim od javnog vjesanja, a on meni ovako... :|

A tako mi i treba...
Sto bi rekli Dalmatinci - ucini dobro, izidi... da ne lajem...
medvjed23

#1952 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

:lol: moro sam guglati tu dalmatinsku :D
nije da nema istine u njoj :|
piupiu

#1953 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Edit: Neću više da se igram, dogadjaji su se oteli kontroli. :(
Last edited by piupiu on 10/10/2016 17:59, edited 1 time in total.
piupiu

#1954 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

John Cleese wrote:Ja ga tamo spasim od javnog vjesanja, a on meni ovako... :|

A tako mi i treba...
Sto bi rekli Dalmatinci - ucini dobro, izidi... da ne lajem...

:D :run:
Gojeni H

#1955 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Gojeni H »

Izvinjavam se ako post ne pripada ovoj temi. Ne otvara mi se posebna tema, ali eto red je da spomenemo da je otisao covjek kojeg zna svako ko je bio dijete ili tinejdzer 80-ih proslog vijeka.

Image

Preminuo Saša Zurovac
Poseban šarm dvama najboljim yu-filmovima svih vremena dali su naturščici. U Ko to tamo peva Slobodana Šijana, prvom od dva, to je prije svih bio nezaboravni Stanojlo Milinković u ulozi Čiče Koji Ore Drumove (“Decoooo!”). Mladi sarajevski režiser Emir Kusturica 1981, za svoj prvi cjelovečernji igrani film Sjećaš li se, Dolly Bell, izabrao je svega 5-6 profesionalnih glumaca, dok su ostatak činili naturščici, uglavnom Kustina raja iz njegove i okolnih mahala. Uz Mirsada Zulića Campu u ulozi Šintora (“A ti si, Dino? E pa nećemo tako! Nećemo… neće-mo!”), svakako najupečatljiviji bio je Saša Zurovac u ulozi Vlade Klikera.

Kliker je mentalno ograničen sin palog borca. Druži se sa klincima iz mahale od kojih je očigledno mnogo stariji i uživa da priča svakojake izmišljotine o svojim seksualnim podvizima. Zurovac je ulogu Klikera odigrao sa nevjerovatnom autentičnošću, što i ne treba da čudi, s obzirom da je, kao i svi naturščici, igrao — sebe. Pjesma koju Kliker stalno pjeva u filmu (“Na morskome plavom žalu”) odmah je postala hit za sva vremena koji ste naprosto morali znati, čak i ako niste bili ni rođeni kada je nastala. I pjesma, i film, i Vlado Kliker — Saša Zurovac su opšta mjesta yu-mitologije, nekih ljepših i sretnijih vremena u kojima su ljudi poput Zurovca mogli imati svojih pet minuta slave.

Život se okrutno poigrao sa Sašom. Poslije Dolly Bell imao je vrlo malu ulogu u drugom Kustinom filmu, Otac na službenom putu, i nešto veću u Životu radnika, Miroslava Ćire Mandića, a onda je nestao. Očito nije mogao izdržati nadolazeće opšte ludilo, pa je pobjegao u vlastito. Već godinama se nalazi u mentalnom zavodu Bakovići kod Fojnice, i tek rijetke novinarske ekipe ga s vremena na vrijeme posjete, te podsjete i nas i njega ko je bio čovjek koji je nekada davno zapjevao kako je na morskom plavom žalu plavušu bajnu snio… Zapjevao i ušao u legendu da tu i ostane.

http://www.leksikon-yu-mitologije.net/zurovac-sasa/
http://dnevnik.hr/showbuzz/preminuo-sas ... 53056.html
piupiu

#1956 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Pripada, kako ne pripada. Nek' si stavio.

Nek mu je laka ... :(
medvjed23

#1957 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:Edit: Neću više da se igram, dogadjaji su se oteli kontroli. :(
tako to biva kad se od naroda otima :D
medvjed23

#1959 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

96/14=7 priča dnevno.. previše za moj tempo čitanja :|
piupiu

#1960 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Haj', pomoću ti ja, stavim ocjenu ili komentar ili zanimljiv pasus ili neku drugu impresiju ...

Osamdeset i neka

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... eka/182652

"Moj je tata na kraju ipak ostavio mamu. Ostavio ju je u onom jedinom slučaju kako je i obećao onog dana kad joj je ljubio novu burmu. Rastavilo ih njegovo srce jednog popodneva."

Mala, sjetna vinjeta...

Skočit ću s mosta

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... sta/182631

"Bezzavičajnost izbjeglice najbolji je znak rađanja suludog povjerenja u univerzalnog Boga koji ostaje s tobom uvijek i posvuda. I jedino u to izbjeglica vjeruje.

Da, i u to da je taj Bog dobar.

Idem sad. Neću skočiti s nekog tamo dalekog europskoga mosta, nezamislivo mi je da opet budem izbjeglica, sve sam svoje nade bio položio u povratak."

Ovu je i medo mogao napisati ... u pauzi izmedju dva slušanja Nirvane. :D

Zašto ostati u Bosni i Hercegovini

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... ini/182630

"Ne okrećite leđa svojoj budućnosti to je poenta ove priče.I na kraju šta još reći kada će riječi umrijeti,kada ćemo i mi nestati, a naša voljena Bosna i Hercegovina živjeti vječno sa našim nasljednicima.Mi koji i pored svih teškoća i dalje se nadamo da će ovi što vode ovu zemlju shvatiti da nije sve u bogatsvu i novcu, da je patriotizam i domoljublje najveće blago ovoga svijeta."

Ovo je patriotski blog nekog mladog, pomalo tužnog i jako idealističnog čovjeka, koji pak, vjerujem, nikada nije pročitao "Lijepa je ova zemlja, meni najdraža".... iako je do lakata zapleten u kolaž patriotskog kiča ... Da sam ilustrator, bilo bi zastava sa zvjezdicama u kolažu s ćevapima, kaldrmom, nišanima, bistrim potokom, preko kolaža crvena ruža, a po njoj rosa, motivi naivne vjere u simbole, zastave, 'voljenje ponosnih ljudi, i ratara i pastira i frulice kad zasvira'...

Idiot

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/idiot/182660

"Iz dana u dan radni zadaci, preporučene projekcije, predavanja i izlasci, sve to strpano sasvim slučajno u šest dana koji su bili po svemu augustovski, dva kišna i četiri sunčana."

Ova priča nema veze s Dostojevskim, već s Geteom (šifra: Verter :D). Nesretna ljubavna priča umotana u kritiku festivalskih (SFF) zbivanja. Treba joj lektor. Simpatična.

Stršljen

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/strsljen/182635

"Ukočena sam figura, ispred očiju mi prolaze slike mog spavanja u toj sobi, i laganog lebdenja stršljena iza kauča, koji se primiče meni i ubada me u usne. U oči u zjenice! U jezik! Ulazi mi u grlo i drnda po sluzokoži! Struže sve, kida glasnice, ulazi u srce!"

Šifra "Suncokret" ima potencijal. Samo ne znam šta je ovim piscima - svaki drugi guta slova - "Oči su mi ispuštale sjajni miris sočni krušaka..."

Odsječeni udovi i ostali kućni ljubimci

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... mci/182651

"Ne znam ni to još uvijek. Za sad, imam dio u kojem mu prepričava kako mu je Marica oprostila prevaru. Ejub je jedan dan došao kući, a Marica je na stolu u trpezariji razastrla sva ljubavna pisma koja je Ejub godinama razmjenjivao sa nekom ženom u Sloveniji za koju još uvijek nemam ime. Onda su oboje sjeli, a Marica mu je rekla 'čitaj'. I onda je Ejub nevoljko sjeo za sto, nadlaktio se i svako pismo pojedinačno uzeo u obje ruke i čitao. Marica nije plakala, samo ga je gledala bez treptaja. Ejub je, doduše, plakao, ali mu Marica nije dala da odustane. Kad je završio, uzela je sva pisma i bacila ih u peć, i nastavila kuhati ručak. I nikada više nisu progovorili o tome."

Ovo pretendira na ozbiljnu priču. Od sredine ... Prva bez pravopisnih grešaka, čini mi se.

Parfimerija

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... ija/182649

"Kupila je Lady Million, parfem provjetravanja uma koji iz nekog razloga podsjeća na prve sunčane proljetne dane. Sa ovakvom asocijacijom buđenja miris postaje stimulans za oslobađanje mašte koju do ekstaze vodi nekako blago, pravocrtno, bez kaotičnih rastrzavanja kakva se javljaju kod ostalih parfema koji se ne mogu svrstati u standardne slatkaste ili biberaste mirise. No ono što ovaj parfem uistinu čini parfemom paradoksa je to što kako miris s vremenom nestaje, baš kao da se razvodnjava, tako više i draži i od smirenosti počinje stvarati neku srditost, poput gladi."

Hm. Obavezno pročitati.
Last edited by piupiu on 13/10/2016 17:37, edited 1 time in total.
piupiu

#1961 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:
piupiu wrote:Edit: Neću više da se igram, dogadjaji su se oteli kontroli. :(
tako to biva kad se od naroda otima :D
Moj medjede, krenulo da me smijeni, a ja sam proces vodila pošteno i po zakonu. :( :D
piupiu

#1962 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:96/14=7 priča dnevno.. previše za moj tempo čitanja :|
U prvom 'naletu' pročitala 7, metodom slučajnog uzorka ... :zoka:
piupiu

#1963 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Bobby, the Noble Nobel

Visions Of Johanna

Ain’t it just like the night to play tricks when you’re tryin' to be so quiet?
We sit here stranded, though we’re all doin’ our best to deny it
And Louise holds a handful of rain, temptin’ you to defy it
Lights flicker from the opposite loft
In this room the heat pipes just cough
The country music station plays soft
But there’s nothing, really nothing to turn off
Just Louise and her lover so entwined
And these visions of Johanna that conquer my mind

In the empty lot where the ladies play blindman’s bluff with the key chain
And the all-night klix they whisper of escapades out on the “D” train
We can hear the night watchman click his flashlight
Ask himself if it’s him or them that’s really insane
Louise, she’s all right, she’s just near
She’s delicate and seems like the mirror
But she just makes it all too concise and too clear
That Johanna’s not here
The ghost of ’lectricity howls in the bones of her face
Where these visions of Johanna have now taken my place

Now, little boy lost, he takes himself so seriously
He brags of his misery, he likes to live dangerously
And when bringing her name up
He speaks of a farewell kiss to me
He’s sure got a lotta gall to be so useless and all
Muttering small talk at the wall while I’m in the hall
How can I explain?
Oh, it’s so hard to get on
And these visions of Johanna, they kept me up past the dawn

Inside the museums, Infinity goes up on trial
Voices echo this is what salvation must be like after a while
But Mona Lisa musta had the highway blues
You can tell by the way she smiles
See the primitive wallflower freeze
When the jelly-faced women all sneeze
Hear the one with the mustache say, “Jeeze
I can’t find my knees”
Oh, jewels and binoculars hang from the head of the mule
But these visions of Johanna, they make it all seem so cruel

The peddler now speaks to the countess who’s pretending to care for him
Sayin’, “Name me someone that’s not a parasite and I’ll go out and say a prayer for him”
But like Louise always says
“Ya can’t look at much, can ya man?”
As she, herself, prepares for him
And Madonna, she still has not showed
We see this empty cage now corrode
Where her cape of the stage once had flowed
The fiddler, he now steps to the road
He writes ev’rything’s been returned which was owed
On the back of the fish truck that loads
While my conscience explodes
The harmonicas play the skeleton keys and the rain
And these visions of Johanna are now all that remain
Banksy

#1964 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by Banksy »

obradovalo me kao malo šta u zadnje vrijeme...

ipak se isplati, vrijedi, dobro je i biće... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
medvjed23

#1965 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:96/14=7 priča dnevno.. previše za moj tempo čitanja :|
U prvom 'naletu' pročitala 7, metodom slučajnog uzorka ... :zoka:
ja imam attention span ko zlatna ribica.. mogu ja za dan pročitati čitav roman, al nazor :D a sa uživanjem i punom koncentracijom čitam 10 do 20 stranica dnevno..

korisni komentari :thumbup:
piupiu

#1966 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Banksy wrote:obradovalo me kao malo šta u zadnje vrijeme...

ipak se isplati, vrijedi, dobro je i biće... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
:thumbup:

Čovjek pjesmuje 50 godina, pošteno, zasukanih rukava! A i vrijeme je da se malo počnu pomjerati granice izmedju zamišljenih 'visokih' i 'niskih' kultura...
piupiu

#1967 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:ja imam attention span ko zlatna ribica.. mogu ja za dan pročitati čitav roman, al nazor :D a sa uživanjem i punom koncentracijom čitam 10 do 20 stranica dnevno..

korisni komentari :thumbup:
Pokratke su pričice ... a i ko se danas može koncentrisati, 140 slova, rafalno .... maksimum! :D
medvjed23

#1968 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

zato ja volim poeziju.. u par stihova često stane mnogo toga..

malo šaram po šiframa autora i naslovima priča, pa vidim: Arthur Bandini - A para će biti, Bože zdravlja :D
klikam na priču i nadam se najboljem :D
piupiu

#1969 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Javi šta je bilo. :D
medvjed23

#1971 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

Svakom treba neko da ga isprati, jer težak je pogled preko ramena, koji se ne sudari sa poznatim očima.
ima istine u ovome.. znam, kad se jedan moj pogled preko ramena sudario s leđima ugodno popunjenog stvora, koji se gambao po majskoj kiši, umjesto s njegovim očima, bilo mi je to dijelom smiješno, a dijelom teško..
piupiu

#1972 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

Istorija koju niste učili u školi: Pozorište Šekspirovog vremena

Za vreme vladavine kraljice Elizabete I (Elizabeth I Tudor), Engleska je doživela takav preporod da to doba s pravom nosi njeno ime – elizabetansko doba. Procvetale su ekonomija, kultura, filozofija i umetnost. Zlatno doba Engleske vinulo je dramu u nebeske visine i popularizovalo pozorište kao osnovni vid zabave i interesovanja ljudi svih staleža.

Početak

Renesansa je u Englesku stigla s malim zakašnjenjem, pa je u drugoj polovini 16. veka London i dalje izgledao kao srednjovekovni grad. Brojao je oko 200,000 stanovnika, bio bez kanalizacije i osvetljenja na ulicama. Iako su u Italiji već bili nikli prvi univerziteti, London je mogao da se pohvali samo pravnim školama i brojnim crkvama, kojih je bilo čak stotinu. Ljudi su se okupljali i u gostionicama, pa su prve pozorišne predstave igrane na svim mestima gde je bilo publike: u crkvama, školama, dvorištima gostionica, na ulici, ali i na dvorovima.

Glumačke družine

Uvođenje protestantske vere odrazilo se i na pozorišnu umetnost. Među protestantima bilo je puritanaca koji su ispoljavali prezir prema pozorištu. Kako su bili veoma strogih moralnih načela, smatrali su da pozorište širi nemoral, pa je1572. godine glumcima zabranjen rad, osim ako nisu bili pod zaštitom nekog plemića. Tako nastaju brojne glumačke trupe, u okviru kojih su glumci radili, a dramski pisci pisali svoja dela koja su postajala vlasništvo te trupe. Kada se iz Stratforda doselio u London, Šekspir (William Shakespeare) je prvo radio kao glumac, da bi tek kasnije počeo da piše drame.

1642. godine puritanci su zabranili sva pozorišta u Engleskoj, ali zabrana nije dugo trajala.

Kako je popularnost drame rasla, vlasti su zabranile prikazivanje predstava na ulicama. To je dovelo do gradnje prve zgrade pozorišta, 1576. godine. Ipak, najpoznatije londonsko pozorište koje danas ima veliki istorijski značaj, sagradila je 1599. godine Šekspirova glumačka družina. “Gloub” (Globe) je bilo vodeće pozorište sve do 1613. godine kada je izgorelo prilikom ispaljivanja topa u jednoj Šekspirovoj predstavi. Sagrađeno je ponovo dve godine kasnije i trajalo punih 29 godina.

Ovo pozorište imalo je kružni oblik. Izgrađeno je od drveta obloženog malterom, a krov iznad galerija (jer su samo galerije imale nastrešnicu) bio je pokriven slamom. Pozornica je bila okružena gledaocima sa sve četiri strane. Bilo je mesta za 2,000-3,000 ljudi. Siromašniji posetioci bili su smešteni ispred same pozornice i na galerijama, dok su bogati imali lože iznad scene.

Predstave

Pozorišne predstave uvek su igrane danju, uglavnom oko 14 časova i trajale su oko dva sata. Nije postojala nikakva scenografija, niti su glumci koristili rekvizite, osim pojedinih simboličnih predmeta. Recimo, s obzirom na vreme izvođenja predstava, nosili su sveću da bi dočarali noć. Odeća je imala ogromnu simboliku. Kostimi su bili izuzetno raskošni, a ako su glumili ličnosti iz višeg staleža, glumci su nosili skupocenu odeću posutu pravim zlatom. Nosili su plašt ukoliko je trebalo da dočaraju nevidljivost, žute čarape za zaljubljenost, crnu boju za žalost, belu za nevinost… Podizanje i spuštanje zavese omogućavalo je brzu smenu scena, pa su predstave bile veoma dinamične.

Glumci

Iako su ih puritanci smatrali za dokoličare, glumcima posao uopšte nije bio lak. Zbog kuge, premijere su izvođene svake nedelje, pa su glumci morali da u glavi drže i više od deset uloga. Kako je kuga bila čest razlog zatvaranja pozorišta, glumačke družine održavale su predstave po unutrašnjosti. Šekspirova družina bila je veoma poznata, radila je leti i zimi i dosta zarađivala. Muzika je bila sastavni element svake predstave, a izvodili su je glumci koji su morali da ovladaju sviranjem nekoliko muzičkih instrumenata.

Glumci su mogli biti samo muškarci, ženama ovaj posao nije bio dostupan. Njih su tumačili dečaci i to oni koji još nisu ušli u pubertet, pa im glas nije mutirao. To objašnjava zašto u renesansnim dramama ima tako malo ženskih uloga. Oskarom nagrađen film “Zaljubljeni Šekspir” (Shakespeare in Love) govori upravo o devojci koja se prerušava u muškarca kako bi dobila ulogu Romea u Šekspirovoj tragediji.

Arene za borbu životinja bile su glavna konkurencija pozorištu, ali očito je da umetnost uvek nađe put do srca publike. Pozorište elizabetanskog doba opstajalo je uprkos svim preprekama i tako utrlo put razvoju ove umetnosti, koja i vekovima kasnije nalazi iskrene poklonike.

http://wannabemagazine.com/istorija-koj ... g-vremena/
medvjed23

#1973 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by medvjed23 »

šekspir mi je bio prva asocijacija kad si rekla da dylan pjesmuje :D
Jela se smorila, što od vreća a što od spoznaje da će morati poći za Sinišu. Znala je da bi bilo kakva rasprava samo otegla stvari i da bi atak na njenu matericu postao sve brutalniji. Pravo se smorila.

„Dobro.“, nehajno mu odgovori, gledajući u stranu. „Udaću se za Sinišu. Nije problem.“

Stari je bio iznenađen, nije očekivao da će ići ovo tako lako, ali nije mogao ni da sakrije oduševljenje.

„Dobro Jelo. Ako je to tvoja želja.“

„Udaću se sutra.“

„Sutra? Ali, ne možemo sve da pripremimo.“

„Morate. Sutra se udajem.“

Sada se smorio stari, ali nije bilo kuda.
:lol: :lol:

http://www.oslobodjenje.ba/kun/kultura/ ... dja/182596
piupiu

#1974 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:
Jela se smorila
:lol: :lol:
Sad kad te Jela zamezi .... :D :meza1:
piupiu

#1975 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:šekspir mi je bio prva asocijacija kad si rekla da dylan pjesmuje :D
Meni je Šekspir bio prva asocijacija na dramu oko Frljića. :D
Post Reply