Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Drinski

#1952 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Drinski »

Arteta wrote:
Drinski wrote:"plate parazitima na drzavnoj sisi."

moze li se malo obratiti paznja na rjecnik?

A sto se tice tema, a sta kazati, zavalili su nas za narednih 30 godina.
Pronasao se?
aham, razmisljam kako ce biti nasoj djeci
skupljac_zeljeza

#1953 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by skupljac_zeljeza »

Leons wrote:Nisam ja izetbegovicima advokat, oni su u mojoj prici negativci. U tome i jedte problem, taj mentalitet ili si s nama ili protiv nas.
Rečenica koja je vrijedna da se ponovi. Ne smiješ naći mahane Jugoslaviji jer ako nađeš odmah si u SDA ili Bakirovac i kao sada to te dalje diskvalifikuje da bilo šta kažeš. U kakve argumente u logici tako nešto pripada?
dezurni_ucenik

#1954 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

Arteta wrote:
Malih bendova imas i danas, imao si i poslije rata i u ratu, ali mi ne govorimo o malim bendovima.
Da ponovo napisem, Rock scena Jugoslavije je bila ocajna.

To poredjenje sa zapadom ti je nezrelo, "E Englezi imaju Iron Maiden, sta smo imali", tako ti zvucis.

U svakom slucaju, nastavi ti kreirati svoje misljenje preko onog sto ti tv nudi. I samo mi jos na nesto odgovori, vidim cijelo vrijeme pises kako je rock mrtav. Jel mislis samo na ove prostore ili rock je mrtav u cijelom svijetu. Ako je na ovo drugo pitanje odgovor potvrdan, bice mi cast da te nastavim ismijavati i dalje.

I jos jednom za kraj : Pankrte vrtio John Peel. A ako ne znas ko je Peel, nemoj se provaljivati vise ziv bio i komentarisati muzicku scenu.
Last edited by dezurni_ucenik on 28/08/2015 17:53, edited 1 time in total.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1956 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Domaci izdajnik »

Vedran Božić svirao sa Hendriksom....ako znate ko je to ;-)
kox

#1957 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

5 0 5 wrote:
kox wrote: Nebitno, samo sam pojasnio šta čovjek govori.
Jugoslovenske firme su funkcionisale u zatvorenoj ekonomiji, sa vrlo malo strane konkurencije i većinom bi propale onog trenutka kada bi se to promijenilo. Ove danas funkcionišu u uslovima slobodnog tržišta. I tako bi se mogli preganjati još 100 strana. Već sam napisao svoj stav, pokušava se porediti neuporedivo.
nisam ekonomista i u te stvari se malo razumijem. ako i ikako. ali znam, i ustvari potpuno sam siguran, da ne postoji bosanska kompanija danas, koja bi mogla iznijeti ni 10% projekta koji su mogli onda. zasto vranica ne uzme projekat u kataru da gradi stadione za svjetsko prvenstvo? kao prvo imamo muslimanske lobije u vlasti, koji se dicu dobrom povezanosti sa arapskim zemljama (po vjeri). imamo istu tu firmu, skupa sa radnicima, tehnikom i tehnologijom. zasto ne? ili to funkcionise samo u obrnutom smjeru. kada oni trebaju dobiti atraktivne lokacije za svoje shopping centre u nasoj drzavi?
Dok je kod nas trajao rat došli su neki novi globalni igrači i zauzeli prostor, naše firme izgubile ljude i opremu pa poslije toga morale proći kroz privatizaciju, Jugoslavija propala a ni Nesvrstanih više nema pa da preko njih dobijamo poslove.
5 0 5

#1958 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: Dok je kod nas trajao rat došli su neki novi globalni igrači i zauzeli prostor, naše firme izgubile ljude i opremu pa poslije toga morale proći kroz privatizaciju, Jugoslavija propala a ni Nesvrstanih više nema pa da preko njih dobijamo poslove.
a joooooooj. screparajuce. :blento: pa zato imamo dobre prijatelje u arapskim zemljama, da nas poguraju. da nam daju po koji posao. ako je mogao broz izlobirati, moze vala i izetbegovic. iste je vjere. ah da, rekao si. nema ko da gradi. propalo sve. sistem je dobar, ali su ljudi govna. je li tako? :lol: :lol:
Leons

#1959 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Lajavikrelac wrote:Vedran Božić svirao sa Hendriksom....ako znate ko je to ;-)
Ko je to
Domaci izdajnik

#1960 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

:roll:
dezurni_ucenik

#1961 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dezurni_ucenik »

Lajavikrelac wrote:Vedran Božić svirao sa Hendriksom....ako znate ko je to ;-)
A Srdjan Jul sa Sisters Of Mercy.
kox

#1962 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

5 0 5 wrote:
kox wrote: Dok je kod nas trajao rat došli su neki novi globalni igrači i zauzeli prostor, naše firme izgubile ljude i opremu pa poslije toga morale proći kroz privatizaciju, Jugoslavija propala a ni Nesvrstanih više nema pa da preko njih dobijamo poslove.
a joooooooj. screparajuce. :blento: pa zato imamo dobre prijatelje u arapskim zemljama, da nas poguraju. da nam daju po koji posao. ako je mogao broz izlobirati, moze vala i izetbegovic. iste je vjere. ah da, rekao si. nema ko da gradi. propalo sve. sistem je dobar, ali su ljudi govna. je li tako? :lol: :lol:
Pa ne znam da li vijesti stižu kod tebe u 1989, ali naša tradicionalna tržišta (Irak, Libija) imaju odredjenih problema :lol: Šalim se, ali mi se čini da ti pričaš sam sa sobom. Niti sam rekao da nema ko da gradi, niti da je sve propalo. Probaj pročitati postove na koje odgovaraš, ne škodi.
sinuhe

#1963 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

5 0 5 wrote:
Jugoslovenske firme su najvise radile u onim socijalistickim arapskim drzavama. Libija, Irak, Egipat, Alzir. Istina Kuvajtu su prodali i tenkove.
To je bilo i doba kad je tim drzavama trebala najobicnija infrastruktura.
5 0 5

#1964 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: Pa ne znam da li vijesti stižu kod tebe u 1989, ali naša tradicionalna tržišta (Irak, Libija) imaju odredjenih problema :lol: Šalim se, ali mi se čini da ti pričaš sam sa sobom. Niti sam rekao da nema ko da gradi, niti da je sve propalo. Probaj pročitati postove na koje odgovaraš, ne škodi.
nisi rekao ti, ali su rekli mnogi prije tebe. a evo da i tebe priupitam, jesu li propale? imali smo dvije decenije od zavrsetka rata da izlobiramo bar neke projekte po arapskim zemljama. sjecam se da je silajdzic vozio konja gadafiju i da smo zauzvrat dobili par miliona za betonsku nikadzavrsenu skalamurdiju na kovacima. a vidim da se dobro gradi u muslimanskim zemljama. pa bi covjek rekao, zasto vranica, gro put, hidrogradnja... ne gradi tamo. imamo sve preduslove.
kox

#1965 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

5 0 5 wrote:
kox wrote: Pa ne znam da li vijesti stižu kod tebe u 1989, ali naša tradicionalna tržišta (Irak, Libija) imaju odredjenih problema :lol: Šalim se, ali mi se čini da ti pričaš sam sa sobom. Niti sam rekao da nema ko da gradi, niti da je sve propalo. Probaj pročitati postove na koje odgovaraš, ne škodi.
nisi rekao ti, ali su rekli mnogi prije tebe. a evo da i tebe priupitam, jesu li propale? imali smo dvije decenije od zavrsetka rata da izlobiramo bar neke projekte po arapskim zemljama. sjecam se da je silajdzic vozio konja gadafiju i da smo zauzvrat dobili par miliona za betonsku nikadzavrsenu skalamurdiju na kovacima. a vidim da se dobro gradi u muslimanskim zemljama. pa bi covjek rekao, zasto vranica, gro put, hidrogradnja... ne gradi tamo. imamo sve preduslove.
Veliki sistemi su uglavnom propali sa krajem rata iz poznatih razloga. Nakon toga je onaj ostatak podijeljen na manje dijelove i djelimično privatiziran, što je dovelo do gubitka još najmanje par godina. U tom periodu su njihova ranija tržišta preuzeli drugi. Geopolitička situacija se promijenila, Nesvrstani koji su nam otvorili put na tržišta BI su postali nebitni, Jugoslavije više nije bilo i samim tim se i domaće tržište za te velike sisteme drastično smanjilo. Ostao je dio Energoinvesta koji je dosta toga uradio na BI i nešto malo neke druge firme. Na sve to je njihova tradicionalna tržišta (Sudan, Libija, Irak pa periodično i Alžir i Etiopiju) zahvatilo to što im se i sada dešava. Helem, promijenio se svijet a skupa sa svim tim promjenama i ekonomija BiH i regiona.
5 0 5

#1966 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: Veliki sistemi su uglavnom propali sa krajem rata iz poznatih razloga. Nakon toga je onaj ostatak podijeljen na manje dijelove i djelimično privatiziran, što je dovelo do gubitka još najmanje par godina. U tom periodu su njihova ranija tržišta preuzeli drugi. Geopolitička situacija se promijenila, Nesvrstani koji su nam otvorili put na tržišta BI su postali nebitni, Jugoslavije više nije bilo i samim tim se i domaće tržište za te velike sisteme drastično smanjilo. Ostao je dio Energoinvesta koji je dosta toga uradio na BI i nešto malo neke druge firme. Na sve to je njihova tradicionalna tržišta (Sudan, Libija, Irak pa periodično i Alžir i Etiopiju) zahvatilo to što im se i sada dešava. Helem, promijenio se svijet a skupa sa svim tim promjenama i ekonomija BiH i regiona.
sve je to ok. ja te opet pitam, zasto nasi politicari, koji se hvale svojim vezama u arapskom svijetu, nisu mogli lobirati za te nase kompanije da dobiju slicne poslove? recimo u kataru gdje nicu zgrade ko pecurke. ili u saudiji. irak prn'o u cabar. ima drugih. a ima li smo firme koje su mogle te projekte iznijeti u, kako ti kazes 1989. pa bi valjda i u 2015 mogle.
kox

#1967 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by kox »

5 0 5 wrote:
kox wrote: Veliki sistemi su uglavnom propali sa krajem rata iz poznatih razloga. Nakon toga je onaj ostatak podijeljen na manje dijelove i djelimično privatiziran, što je dovelo do gubitka još najmanje par godina. U tom periodu su njihova ranija tržišta preuzeli drugi. Geopolitička situacija se promijenila, Nesvrstani koji su nam otvorili put na tržišta BI su postali nebitni, Jugoslavije više nije bilo i samim tim se i domaće tržište za te velike sisteme drastično smanjilo. Ostao je dio Energoinvesta koji je dosta toga uradio na BI i nešto malo neke druge firme. Na sve to je njihova tradicionalna tržišta (Sudan, Libija, Irak pa periodično i Alžir i Etiopiju) zahvatilo to što im se i sada dešava. Helem, promijenio se svijet a skupa sa svim tim promjenama i ekonomija BiH i regiona.
sve je to ok. ja te opet pitam, zasto nasi politicari, koji se hvale svojim vezama u arapskom svijetu, nisu mogli lobirati za te nase kompanije da dobiju slicne poslove? recimo u kataru gdje nicu zgrade ko pecurke. ili u saudiji. irak prn'o u cabar. ima drugih. a ima li smo firme koje su mogle te projekte iznijeti u, kako ti kazes 1989. pa bi valjda i u 2015 mogle.
To zaista moraš pitati te političare, ja pojma nemam kakve oni veze imaju ili nemaju u Kataru i Saudiji.
5 0 5

#1968 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by 5 0 5 »

kox wrote: To zaista moraš pitati te političare, ja pojma nemam kakve oni veze imaju ili nemaju u Kataru i Saudiji.
pa pretpostavljam da imaju dobre, cim dobijaju najatraktivnije lokacije u glavnom gradu za svoje shopping centre, luksuzna naselja i bogomolje. u nasem glavnog gradu, da budem jasan. ne u njihovim. :D
Fudo387

#1969 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Fudo387 »

PM72 wrote:Imali smo trenerke Jassa,pojam kvaliteta za sadašnje trenerke...
yassa pojam sportske opreme?

Image
:D :lol:
Domaci izdajnik

#1970 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Pili Fudo pili po svom....a da upališ motorku možda bude bolje? :mrgreen:
Leons

#1971 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

nemojte spominjati te trenerke, rokere, pjesnike, fudbalere u kontekstu socioekonomskog standarda osim ako se ne bavite komedijom
Dozer

#1972 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

Fudo387 wrote:
PM72 wrote:Imali smo trenerke Jassa,pojam kvaliteta za sadašnje trenerke...
yassa pojam sportske opreme?

Image
:D :lol:
Koji si ti pacijent :lol: :lol: :lol: :lol:
Za pocetak, Yassa je tada bila u rangu Adidasa, a Adidas, ili bilo koji drugi brend, nisu imali nista drugaciji dizajn i materijale od Yasse.
Hoces da ti opet postavim slike iz tog doba iz raznih zemalja, da opet bezuspjesno pokusas naci razlike? :lol: :lol: :lol:

Znas sta je jos bitnije? Yassa je bila nasa. Sta danas imamo u tom rangu? :D
Domaci izdajnik

#1973 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Alma Ras :mrgreen: gaće iznenađenja - svako pranje druga nijansa boje :lol:
Leons

#1974 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Leons »

Lajavikrelac wrote:Alma Ras :mrgreen: gaće iznenađenja - svako pranje druga nijansa boje :lol:
ne seri almaras je u rangu loui vitona
Domaci izdajnik

#1975 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Jest donji bijeli veš, ali ove stvari za svaki dan, majice i drugo sve što sam kupio su sranje :run: Inače sav donji veš mi je njihov :thumbup:
Post Reply