Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Opetja033 wrote:Kada pogledamo ponasanje rulje i sljama u Baltimoru, ukoliko smo trunku realni, mozemo zakljuciti da bi se broj ubijenih "demonstranata" u bastionima slobode poput Moskve, Havanne, Pekinga, Minska - mjerio u desetinama, ako ne i stotinama.
Drotovima se mora cestitati na suzdrzanosti i prisebnosti.
Naubijaju se oni u svakodnevnim akcijama protiv djece, trudnica, invalida, naravno nenaoruzanih, po mogucstvu s ledja...
Ovako kad je baja face to face izgleda da nemaju isti merak...?
Putnik ali stvarno wrote:So africki amerikanci imaju vecinu od Washington a do St Louis a, sem Floride. Manje vise. Nije bas Sipovo, Kresevo - Donji Kamengrad
U nijednoj US saveznoj državi crnci nisu većina.
Najveći udio je na jugu, u Mississippiju i Louisiani.
U Missouri je oko 11%.
Američki grad pod opsadom - VIDEO: jurišne puške i oklopna vozila - nacionalna garda na ulicama Baltimorea
Scene s ulica američkog grada Baltimore podsjećaju na ratnu zonu - kroz grad se kreću oklopna vozila, dok ulice patroliraju pripadnici američke nacionalne garde s jurišnim puškama. Tisuće pripadnika interventne policije i nacionalne garde ušli su u grad kako bi silom održali "red i mir" nakon što sukobi s prosvjednicima eskalirali početkom tjedna.
Putnik ali stvarno wrote:Nisu vecina u odnosu na koga ?
Pa na sve ostalo, pošto se iz tvog posta dalo naslutiti da je od Washingtona do St. Louisa sa izuzetkom Floride (St. Louis je btw. gledano iz Washingtona skoro pa da kontra smjer od Floride) većina onih koji se vode kao crnci sa nekim manjim "enklavama" koji su valjda nešto drugo. Ali ono, prvenstveno na bijelce.
Makar, definicija šta je to bijelac se stalno mijenja.
Prije nekih 100-150 godina ni Talijani ni Irci nisu uvrštavani u bijelu rasu, kao ni ostali sa Mediterana. Mislim da su čak i u nekim popisima stanovništva bile kategorije - bijelac, talijan, slaven i sl. Danas teško nać Talijana ili Irca koji se ne smatra white. To će se vjerojatno desiti i Latinoamerikancima i manjem dijelu azijata, pošto se daleko najviše miješaju. Brakovi između Latinoamerikanaca i bijelaca su čak 3 puta veći od ostalih.
Fact: despite accounting for 17% of the populace. Hispanics primarily Mexicans in the Southwest account for 60-67% of all interracial relationships yearly. Whites only married Hispanics in the states of California, Texas, Nevada and Colorado when they did marry out in America. The largest share of white interracial unions happened in this area of America. Nearly everywhere else in the USA whites had numbers as low as 9 in every 1000 marriages being interracial. The rates of white interracial marriages in the Southwest was almost triple as it was in any other region. By far the largest share of white interracial relationships was located here. Places like NY, the East, South had such few numbers of whites marrying out that if the Southwest didn't bolster white interracial marriage , statistically whites would have nearly no interracial marriages at all in America. As an example: There are more white/Latino marriages in California than their are black/white across the entire USA.
Crnci su druga priča jer su dosta segregirani, dobrim dijelom krivicom ostatka društva ali sve više i vlastitom krivicom.
Ali ono..nije kao da je to baš toliko bitno...izabrali su crnca za predsjednika. i to 2x.
Putnik ali stvarno wrote:Afrikan American, tamo je zabranjeno reci Vlaha, rasni popisi se rade godisnje ali to je radi statistike I u naucne svrhe iskljucivo.
So africki amerikanci imaju vecinu od Washington a do St Louis a, sem Floride. Manje vise. Nije bas Sipovo, Kresevo - Donji Kamengrad
Nije zabranjeno ko ti je to rekao? Vlasi su narod.
Nego sta si htjeo reci koju poruku poslati ? Ja sam napisao u vecini drzava ih ima manje od povratnika u Sipovo procentualno i ti to i potvrdi svojom mapom dvije trecine mape ti se zute crnci u tim drzavama na nivou statisticke greske.
P.S. African American su samo oni crnci koji su dosli ko izbjeglice ili imigranti iz Afrike, oni koji su rodjeni u Americi su Crni Amerikanci.
Mislio sam da je to prezivljena i prezvakana prica, da nisi ti od tih Vlaha ?
Znaci ovi Buffalo soldiers su Crni amerikanci, a IDP & Imigrants oni su Afro amerikanci ?
Jel to iz neke afro / crno americke kategorizacije ili KKK varijanta ?
Putnik ali stvarno wrote:Nisu vecina u odnosu na koga ?
Pa na sve ostalo, pošto se iz tvog posta dalo naslutiti da je od Washingtona do St. Louisa sa izuzetkom Floride (St. Louis je btw. gledano iz Washingtona skoro pa da kontra smjer od Floride) većina onih koji se vode kao crnci sa nekim manjim "enklavama" koji su valjda nešto drugo. Ali ono, prvenstveno na bijelce.
Makar, definicija šta je to bijelac se stalno mijenja.
Prije nekih 100-150 godina ni Talijani ni Irci nisu uvrštavani u bijelu rasu, kao ni ostali sa Mediterana. Mislim da su čak i u nekim popisima stanovništva bile kategorije - bijelac, talijan, slaven i sl. Danas teško nać Talijana ili Irca koji se ne smatra white. To će se vjerojatno desiti i Latinoamerikancima i manjem dijelu azijata, pošto se daleko najviše miješaju. Brakovi između Latinoamerikanaca i bijelaca su čak 3 puta veći od ostalih.
Fact: despite accounting for 17% of the populace. Hispanics primarily Mexicans in the Southwest account for 60-67% of all interracial relationships yearly. Whites only married Hispanics in the states of California, Texas, Nevada and Colorado when they did marry out in America. The largest share of white interracial unions happened in this area of America. Nearly everywhere else in the USA whites had numbers as low as 9 in every 1000 marriages being interracial. The rates of white interracial marriages in the Southwest was almost triple as it was in any other region. By far the largest share of white interracial relationships was located here. Places like NY, the East, South had such few numbers of whites marrying out that if the Southwest didn't bolster white interracial marriage , statistically whites would have nearly no interracial marriages at all in America. As an example: There are more white/Latino marriages in California than their are black/white across the entire USA.
Crnci su druga priča jer su dosta segregirani, dobrim dijelom krivicom ostatka društva ali sve više i vlastitom krivicom.
Ali ono..nije kao da je to baš toliko bitno...izabrali su crnca za predsjednika. i to 2x.
Znam da nije korektno ai ne radim radi zloupotrebe vec da skratimo.
Pa na sve ostalo, tako pocinjes, to sam i hteo da ti kazem. Bas zato sto se i dalje prica Afro amerikanci vs sve ostalo, ta mi je prica
u nekoj odmakloj feudalnoj fazi.
Zavrsavas sa Crnci su druga prica, to sam hteo da ti kazem Afro amerikanci su druga prica tamo i dalje.
Moje drage USA su kastinsko drustvo n°1, daleko ispred Indije.
Sve te kategorizacije po bojama koje su prvi dokument koji ti poture pod nos govore da su oni zesci bolesnici po toj osnovi.
Valjda tek od pre par godina je dozvoljeno da odbijes da ispunjavas tu rasnu statistiku.
Ajmo bolje o nekoj muzici, putovanju... za to su n°1.
U Americi ima značajno manje barijera za uspjeh i za dostić neki socijalni status no što ti misliš. Manje čak nego u ogromnoj većini država na svijetu, pa čak i u većini EU država.
To što je netko nekog prije +150 godina tjerao da bere pamuk nije i neko opravdanje za dropout rate, ili za to da unatoč svim poticajima ne uspjevaju završit fakultet, za to da dobar dio crnaca ne zna tko im je otac ali bi otprilike pogodili kad bi pretpostavili da je velika šansa da je u zatvoru ili da je u nekoj fazi života bio. Ili za to da dobar dio djece se rodi van braka, ili za to da većina brakova završava u razvodu.
Najlakše je sisati welfare.
LDLT wrote:U Americi ima značajno manje barijera za uspjeh i za dostić neki socijalni status no što ti misliš. Manje čak nego u ogromnoj većini država na svijetu, pa čak i u većini EU država.
To što je netko nekog prije +150 godina tjerao da bere pamuk nije i neko opravdanje za dropout rate, ili za to da unatoč svim poticajima ne uspjevaju završit fakultet, za to da dobar dio crnaca ne zna tko im je otac ali bi otprilike pogodili kad bi pretpostavili da je velika šansa da je u zatvoru ili da je u nekoj fazi života bio. Ili za to da dobar dio djece se rodi van braka, ili za to da većina brakova završava u razvodu.
Malo je to komplikovanije nego sto tvrdis. Svaka prica je: welfare itd.
U mnogim drzavama u SAD (juznim prvenstveno) imas tkz. institucionalizirani rasizam. Npr. u Alabami je notorno nizak porez na nekretnine. Ta drzava ima skole koje nemaju prozora, ucitelji moraju raditi u McDonaldsu da bi prezivjeli itd. Takodje, u toj drzavi ces naci neke od najboljih privatnih skola u Americi. Sve su skoro sonovane 1955 i 1956 godine nakon Brown vs. Board of Education.
Sljedece, Marihuana u SAD se vodi pod Klasom 1, zajedno sa Heroinom, LSD-om itd. Naravno, Kokain, droga bogate bijele djece se vodi pod Klasom 2.Stoga, ako si crnac koji pusi travu u getu, dobit ces vecu kaznu nego bijelo dijete koje smrce kokain u svom Pick-up truck koji je "babo" kupio. Takodje, minimalna satnica, za koju mnogi crnci rade jer nemaju dovoljno obrazovanja (jer su skole karastrofa itd) ne moze da obezbjedi dovoljno sredstava za zivot, jer korporacije kao sto je Wal-Mart, target, McDonalds itd, lobiraju da se minimalna satnica ne povecava pod izgovorom kapitalizma, ponude-potraznje itd. U stvarnosti, te korporacije igraju na kartu da ce drzava uskociti i pogurati njihove radnike i to se desava. Prosle godine radnici tih kompanija su kostali porezne obveznike SAD 153.7 milijardi dolara.
Nema govora da mnogi crnci igraju na kartu zrtve, ali nije bas onako kao sto tvrdis.
jefferson wrote: jer korporacije kao sto je Wal-Mart, target, McDonalds itd, lobiraju da se minimalna satnica ne povecava pod izgovorom kapitalizma, ponude-potraznje itd. U stvarnosti, te korporacije igraju na kartu da ce drzava uskociti i pogurati njihove radnike i to se desava. Prosle godine radnici tih kompanija su kostali porezne obveznike SAD 153.7 milijardi dolara.
Nema govora da mnogi crnci igraju na kartu zrtve, ali nije bas onako kao sto tvrdis.
...ako je tako kako kažeš, a nema razloga da ti ne vjerujem, jer si na licu mjesta, onda je to apsurd parexellence...nije li ti svojevrsna potpora socijalnoj državi, a protiv koje se svojedušno zalaže nelibberalni kapitalizam kroz totalnu privatizaciju?...ovo me upućuje na zaključak, ne da država neće nikada propast, nego će kroz ovaj 'aranžamn' i da ojača...
...oduvjek je vrijedila ona 'ko kome jamu kopa sam u nju pada'...bumernag revolucija se vratila u crnoj, mada je izvežena u narandžastoj boji...ovo su samo zagrijavanja pred velike 'utakmice'...crnci neće doživjeti sudbinu Indijanaca...
Nemoj da prizeljkujes nesto takvo nije lijepo prema crnim Amerikancima njih ima samo 13% u cijeloj Americi a vecini drzava ih ima manje u procentima nego Bosnjaka povratnika u Sipovo.
...nisi ti razgovjetno pročitao moj post...crnci su u Americi zadnji kojima bih ja poželio zlo...naravno uz Indijance...nije potrebno pojašnjavat zašto...
jefferson wrote: jer korporacije kao sto je Wal-Mart, target, McDonalds itd, lobiraju da se minimalna satnica ne povecava pod izgovorom kapitalizma, ponude-potraznje itd. U stvarnosti, te korporacije igraju na kartu da ce drzava uskociti i pogurati njihove radnike i to se desava. Prosle godine radnici tih kompanija su kostali porezne obveznike SAD 153.7 milijardi dolara.
...ako je tako kako kažeš, a nema razloga da ti ne vjerujem, jer si na licu mjesta, onda je to apsurd parexellence...nije li ti svojevrsna potpora socijalnoj državi, a protiv koje se svojedušno zalaže nelibberalni kapitalizam kroz totalnu privatizaciju?...ovo me upućuje na zaključak, ne da država neće nikada propast, nego će kroz ovaj 'aranžamn' i da ojača...
Pa naravno da je apsurd. To je politika. Apsurd je kada Bakir kaze da stiti Muslimane od Dodika, a jedan bez drugog ne bi mogli zivjeti. Tako je i ovo. Na TV se konstantno govori o krutom kapitalizmu, a sve te korporacije ustvari koriste poreske obveznike da oni ne bi morali da nose teret. U SAD si prije 40 godina mogao da prehranis 3 djece sa minimalnom satnicom, danas ne mozes sam sebe, upravo zbog tog tkz. neoliberalnog kapitalizma, dok vamo ustvari koriste vladu kao kravu muzaru. Pri tome svi hoce da placaju manje poreza, i onda imas deficit.
Takodje ne treba zaboraviti ni pravu komunisticku ustanovu u SAD, americku vojsku, koja uziva sve beneficije kao da su drzavljani Norveske i Svedske, ali pri tome su najveci protivnici da i ostali ljudi koji zive u ovoj drzavi imaju iste beneficije ili bar slicne.
Najbolji primjer ti je Lockheed-Martin. SAD trebaju novi borbeni avion, LM izlobira da se ne ide u natjecaj, nego direktno dobije posao razvoja novog borbenog aviona pod izgovorom da ce to smanjiti troskove. Poslije 327 milijardi dolara koje je LM izmuzao od poreskih obveznika, avion ne moze da stoji na jakom suncu, okrece se gore od MGI-21 u zraku, motori se pale itd. Mornarica vec ima Plan B, narucuje usavrsene F-18 kao ia vijacija koja vec naslucuje debakl iako su oni najveci zagovornici F-35, pa caskaju o F-15S. Naravno, Boeing je namirisao krv, pa je sve to jedna hajka preko poreskih obveznika.
U sustini, kao i svugdje u svijetu, politicari bjeze od pravih problema, obrazovanja, neimastine, lose infrastrukture i mlate gloginje tudjim qrtzem.
Naravno, ne treba smetnuti sa uma, da u SAD je vjerovatno laske uspjeti u zivotu nego bilo gdje drugo, jer je dosta otvorenija zemlja nego nmnoge druge, najveca je ekonomija itd. Takodje stoji da mnogi jednostavno nece da rade i statistika, iako je kao bikini, pokazuje puno ali krije najvaznije djelove, govori kako azijati u SAD imaju nezaposlenost od 2.6% a crnci oko 16%. Stoga mnogo se moze pripisati crncima, ali govoriti kako eto to se desava samo zato sto oni nece da rade i hoce da zive od socijale je ignorantnost, neobrazovanje itd.
LDLT wrote:U Americi ima značajno manje barijera za uspjeh i za dostić neki socijalni status no što ti misliš. Manje čak nego u ogromnoj većini država na svijetu, pa čak i u većini EU država.
U mnogim drzavama u SAD (juznim prvenstveno) imas tkz. institucionalizirani rasizam. Npr. u Alabami je notorno nizak porez na nekretnine. Ta drzava ima skole koje nemaju prozora, ucitelji moraju raditi u McDonaldsu da bi prezivjeli itd. Takodje, u toj drzavi ces naci neke od najboljih privatnih skola u Americi. Sve su skoro sonovane 1955 i 1956 godine nakon Brown vs. Board of Education.
Sljedece, Marihuana u SAD se vodi pod Klasom 1, zajedno sa Heroinom, LSD-om itd. Naravno, Kokain, droga bogate bijele djece se vodi pod Klasom 2.Stoga, ako si crnac koji pusi travu u getu, dobit ces vecu kaznu nego bijelo dijete koje smrce kokain u svom Pick-up truck koji je "babo" kupio. Takodje, minimalna satnica, za koju mnogi crnci rade jer nemaju dovoljno obrazovanja (jer su skole karastrofa itd) ne moze da obezbjedi dovoljno sredstava za zivot, jer korporacije kao sto je Wal-Mart, target, McDonalds itd, lobiraju da se minimalna satnica ne povecava pod izgovorom kapitalizma, ponude-potraznje itd. U stvarnosti, te korporacije igraju na kartu da ce drzava uskociti i pogurati njihove radnike i to se desava. Prosle godine radnici tih kompanija su kostali porezne obveznike SAD 153.7 milijardi dolara.
Samo da se potpisem na ovo sto je Jefferson napisao
ovo za skole si u pravu, tek kad sam dosao u ameriku normalno bacali su nas po getu, tako smo isli u getu skolu. nas 30-40 bosanaca 1000 crnaca nije lose bilo . Elem jaranica imala sve A ocjene (ili po naski petice) GPA 4.0 i koji te koledz nebi prihvatio. Tako jaranica ode u GA TECH da se upise, kaze nisi isla u dovoljno JAKU skolu i mi to ne priznajemo ovdje , ono u smislu mora ici na neki manji koledz dvije godine pa ce se transfer ako bude odlicna ucenica. I sta ce odradila te dvije godine pa se prebacila, ali eto primjera samo dzaba im i da se skoluju kad im pola koledza u americi nece priznatii ili moraju da idu tamo vamo, njima je jedina sansa da preko sporta nesto ostvare. Mislim na ove crnce iz geta.
i da isao sam u skolu gdje nema prozora, ko zatvor , mrtvi south
Putnik ali stvarno wrote:Afrikan American, tamo je zabranjeno reci Vlaha, rasni popisi se rade godisnje ali to je radi statistike I u naucne svrhe iskljucivo.
So africki amerikanci imaju vecinu od Washington a do St Louis a, sem Floride. Manje vise. Nije bas Sipovo, Kresevo - Donji Kamengrad
Nije zabranjeno ko ti je to rekao? Vlasi su narod.
Nego sta si htjeo reci koju poruku poslati ? Ja sam napisao u vecini drzava ih ima manje od povratnika u Sipovo procentualno i ti to i potvrdi svojom mapom dvije trecine mape ti se zute crnci u tim drzavama na nivou statisticke greske.
P.S. African American su samo oni crnci koji su dosli ko izbjeglice ili imigranti iz Afrike, oni koji su rodjeni u Americi su Crni Amerikanci.
Mislio sam da je to prezivljena i prezvakana prica, da nisi ti od tih Vlaha ?
Znaci ovi Buffalo soldiers su Crni amerikanci, a IDP & Imigrants oni su Afro amerikanci ?
Jel to iz neke afro / crno americke kategorizacije ili KKK varijanta ?
Pa nema crnca koji je rodjen i par generacija unazad svi mu rodeni da se indentifikuje ko Afro Amerikanac po sistemu ja Afrike nikad nisam vidijeo osim na tv to je ko kad raspale oni tamo o turcima a ono Bosanaca sto je vidjelo Tursku islo u Antalju ili u sverc '80 godina proslog vijeka.
jefferson wrote:
Na TV se konstantno govori o krutom kapitalizmu, a sve te korporacije ustvari koriste poreske obveznike da oni ne bi morali da nose teret. U SAD si prije 40 godina mogao da prehranis 3 djece sa minimalnom satnicom, danas ne mozes sam sebe, upravo zbog tog tkz. neoliberalnog kapitalizma, dok vamo ustvari koriste vladu kao kravu muzaru. Pri tome svi hoce da placaju manje poreza, i onda imas deficit.
...balkanština na američki način...
jefferson wrote: Takodje ne treba zaboraviti ni pravu komunisticku ustanovu u SAD, americku vojsku, koja uziva sve beneficije kao da su drzavljani Norveske i Svedske, ali pri tome su najveci protivnici da i ostali ljudi koji zive u ovoj drzavi imaju iste beneficije ili bar slicne.
...i ovo podsjeća na balkanske prilike...ne znam koliko ti je poznata činjenica o trgikomičnoj neravnopravnosti u BiH i Hrvatskoj, a koja se odnosi na ratne i civilne invalide...ovi prvi se osjećaju elitnom klasom i na one druge gledaju s visoka kao da su su Nefili...pogledaj emisiju Aleksandra Stankovića u kojoj je gostovao roditelj civilnog invalida, a koji se obratio otvorenim pismoom Đuri Glogoškom...
jefferson wrote: Najbolji primjer ti je Lockheed-Martin. SAD trebaju novi borbeni avion, LM izlobira da se ne ide u natjecaj, nego direktno dobije posao razvoja novog borbenog aviona pod izgovorom da ce to smanjiti troskove. Poslije 327 milijardi dolara koje je LM izmuzao od poreskih obveznika, avion ne moze da stoji na jakom suncu, okrece se gore od MGI-21 u zraku, motori se pale itd. Mornarica vec ima Plan B, narucuje usavrsene F-18 kao ia vijacija koja vec naslucuje debakl iako su oni najveci zagovornici F-35, pa caskaju o F-15S. Naravno, Boeing je namirisao krv, pa je sve to jedna hajka preko poreskih obveznika.
...mito i korupcija drustva koje je u silaznoj putanji utemeljeno na nehumanim vrijednostima poput materijalizma i konzumerizma...
jefferson wrote: U sustini, kao i svugdje u svijetu, politicari bjeze od pravih problema, obrazovanja, neimastine, lose infrastrukture i mlate gloginje tudjim qrtzem.
Naravno, ne treba smetnuti sa uma, da u SAD je vjerovatno laske uspjeti u zivotu nego bilo gdje drugo, jer je dosta otvorenija zemlja nego nmnoge druge, najveca je ekonomija itd. Takodje stoji da mnogi jednostavno nece da rade i statistika, iako je kao bikini, pokazuje puno ali krije najvaznije djelove, govori kako azijati u SAD imaju nezaposlenost od 2.6% a crnci oko 16%. Stoga mnogo se moze pripisati crncima, ali govoriti kako eto to se desava samo zato sto oni nece da rade i hoce da zive od socijale je ignorantnost, neobrazovanje itd.
...uzroci američke moći su mi poznati...istina je da su Ameri i svojim radom tome doprinijeli, ali najvećim djelom to je posljedica otimačine prirodnih resursa drugih drzava i naroda...
...moram priznat da ti je post poprilično objektivan...ali sa druge strane sam začuđen tvojom opijenošću Amerikom...nije vljda ona ta i takva ideal kojem treba da teži svo čovječanstvo...ne kažem ni da je Rusija, jer ti mene doživljavaš kao rusofila, ali bogami nije ni Amerika, ppogotovo ovakva kakvu je ti opisa u ovome svome postu...
...mislim da je Amerika imala zlatno doba pod Keynezijevom ekonomijom...uloga države je nezamjenjiva...eksperimenti će biti i proći, ali ona će opstati, jer je njena osnovna uloga da brine o svome stanovnistvu...'čikaška škola' je eksperiment koji će sigurno propasti, jer je jedina uloga korporacije ubiranje profita...
@Kaligula:
Pored toga sto Amerika ima svojih mana, ne treba zaboraviti neke osnovne cinjenice:
1. Ovo je imigrantsko drustvo: Npr. danas vise stranih studenata pohadja skole za inzinjera (razlika je oko 100 studenata, ali dovoljno govori o tome). Oko 50% svih stranih studenata u svijetu (onih koji studiraju izvan maticne zemlje) studiraju upravo u SAD. Zbog tolerantnsti prema imigrantima i nekih osnovnih ljudskih prava koja se nikad ne diraju niti se smiju dirati (npr. kada je Snowden otkrio tajne, Greenwald i The Guardian su trazili od NYT da pohrani dokumente jer su smatrali da bez obzira sto su to tajne SAD, da su sigurnije od policije nego u Velikoj Britaniji. To se na kraju pokazalo tacnim), SAD su jos uvijek najprivlacnija zemlja za razne narode koji traze srecu izvan svoje zemlje. Upravo zato sto ogromna velicina tih imigranata trazi priliku a ne socijalu, to cini SAD vrlo dinamicnom i daleko fleksibilnijom nego EU ili Japan.
2. Tip O'Neal je 80-tih rekao da je sva politika lokalna. Znaci da ako neki americki kobgresmen hoce da ostane gdje jeste, tj. zadrzi fotelju, on prvenstveno MORA da zadovolji svoje glasacko tijelo u svom distriktu pa tek onda Wal-Mart itd. U praksi to funkcionise vise nego uspjesno, iako se da raspravljati o tome koliko je to prakticno i dobro za zemlju. Npr. mnogi kongresmeni traze da se rezu nepotrebni programi za vojsku. Medjutim, kada dodje do prijedloga da se reze neki program koji obezbjedjuje radna mjesta u njihovom disktriktu, tada nema teorije. Tako danas SAD imaju 3 puta vise C17 aviona nego sto je potrebno i slicno. Medjutim, to isto znaci da su ti distrikti i njihovi interesi vrlo dobro zastupljeni u Washingtonu. Npr. institucija za koju ja radim (javna) ima redovni mjesecni sastanak sa nasim kongresmenom, i vjeruj mi, iako je tip kreten na TV, u stvarnosti, kada su u pitanju vrlo liberalni projekti za nasu zajednicu, on nikada ne postavlja ideolosko pitanje, nego vrlo prakticna pitanja, a jos nije rekao NE ili nemoze.
Takodje, kongresmeni koji hoce da zadrze fotelju, obicno provode u svom distriktu bar vikende ili dva puta mjesecno ako dolaze sa zapada (kongresmen mora sam platiti troskove putovanja u svoj distrikt), obilazeci restorane, drzeci panele itd, itd. U slucaju da to ne rade, vjeruj mi nece ni ostati dugo u Washingtonu. Ta prica kako korporacije upravljaju politikom je tacna, ali ne bas tako jednostavna. Razlog je sto se za lobiranje korporacija uvijek placa u protuusluzi za distrikt ili drzavu. Nekoliko kongresmena u zadnjih par godina je pokusalo da im korporacije plate putovanja i sl, i vise nisu u kongresu, a boga mi nekoliko njih ce izgleda iza resetaka.
3. Zbog toga sto mediji u SAD mogu da pricaju sta hoce, i zasticeni su kao medvjedi, ti ili bilo ko drugi u svijetu zna tacno sta se desava u SAD jer najjaci mediji u svijetu i poticu iz SAD. Medjutim, nisi ti ciljani kupac tih medija nego prosjecni Amerikanac, koji ima malo drugaciju predstavu sta se desava u SAD. U sustini, tebi je ni u dzep ni iz dzepa, za prosjecnog Amerikanca to nije tako. Mediji su zbog proliferacije WEB 2.0 aplikacija postali daleko agresivniji i senzacionalisticki. Proslo je vrijeme kada su ljudi dobijali pred kucna vrata ili kupovali na kiosku novine gdje bi procitali vrlo dobro napisan kao i vrlo obrazovan clanak. Danas je provjera informacija i kredibilitet tih infomacija u velikoj vecini slucajeva presla sa uredjivackih odbora na citaoca. Do citaoca je da sagleda jel ta informacija samo bombastican pokusaj da se poboljsa posjecenost web stranice ili je istinita informacija.
4. Iako je LM potrosio 327 milijardi dolara, ne treba zaboraviti da je to americka kompanija koja opet zaposljava preko 100,000 ljudi direktno i bog zna koliko indirektno. Kao i svaka drzava, i SAD ima svoje projekte koji nekada nemaju smisla (a mozda i imaju, bili zivi pa vidjeli) ali se u svrhu potrosnje guraju. Nasa drzava je imala x takvih projekata i ljudi koji su dobivali platu nisu se bas zalili na te stvari (npr. J-22 Orao, Novi Avion i slicno).
5. Da li je Amerika u padu? Ja mislim da nije. Ja licno mislim da ovo sto se desava je dobro jer stvari ce se morati mjenjati. Drustvo nije staticna pojava (kao sto po mom misljenju Rusija pokusava da bude, tj. da odredjena elita drzi drustvenu dinamiku konstantnom radi svojih interesa, prvenstveno sigurnosni aparatus). Ako pogledas Americku istoriju, ona je puna ovakvih desavanja, od svog zacetka do danas. Fazon je sto danas svako ima iPhone, Galaxy S3 i sta ja znam sa kamerom, pa se sve to zabiljezi. Neko bi pomislio svijet se rusi, a u sustini, samo smo blize desavanjima. Takodje, vladine institucije (policija i slicno) nisu se bas najbolje snasli kada su socijalni mediji u pitanju, pa otud i netrpeljivosti. Ali to je istorijski tako sa birokratijom.
6. Zemlji koja ima zvanicno od ove godine 91.000 raznih vlada (federalna, drzavne, okruzi, skolski distrikti itd) i u kojoj imas takvu stabilnost sistema, ipak treba dati, sto bi rekli amerikanci, benefit of doubt.
Jeffersone grijesis Kokain nije ilegalan vjerovao ili ne nego mora se platiti porez na kokain ( kokain se dodavao u coca colu i prodavao normalno u apotekama kao lijek protiv zubobolje, glavobolje i sl. tako da je porez na kilo kokaina 150 hiljada dolara.) znaci upoterbom kokaina vrsis prekrsaj ne placanja poreza drzavi drugo ti sto smrcu kokain ne voze pick-up trucks nego porse i ferarije pick up ti je ponos redneka ko Bosnji Golf 2.
Onaj iz geta dobije vecu kaznu jer mu je to 8-10 prekrsaj a onom iz pick up truck je prvi, onog iz geta brani javni pravobranioc ili se nagodi sa tuziocem a onaj iz pick up unajmi najboljeg advokata i zato se izvuce.
Nisu krive skole u te skole idu i crna djeca koja zavrse fakultete, idu i hispanici a i bijelci nego malo je mama kao ona u Baltimoru sto prekuce nalupa onog svog hajvana sto hoce da baca kamenje na policiju .