Irak
-
jastuk1
#1951 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ma nema u Saudiji nikakve igranke šta ti je, pa lihvaro-cionisti koji tolike milijarde zarađuju od nafte iz Saudije bi odma okom na Američku vojsku, a ona bi skokom. ha ja
- Challenger__
#1952 Re: ISIS zauzeo Mosul
Joe McCarthy - "The heart of Kali Yuga".
Kakva legitimacija, uffffffffff!

Kakva legitimacija, uffffffffff!
- vivaldi
#1953 Re: ISIS zauzeo Mosul
pa sve sto ima saudija ima i iran. ko moze garantovati da ameri sutra nece promjeniti partnera? to im svakako ne bi bio prvi putjastuk1 wrote:Ma nema u Saudiji nikakve igranke šta ti je, pa lihvaro-cionisti koji tolike milijarde zarađuju od nafte iz Saudije bi odma okom na Američku vojsku, a ona bi skokom. ha ja
- jon_jovi
#1954 Re: ISIS zauzeo Mosul
Iskreno, fali mi Muhamed Hajdarević, kolumnista Walter magazina i kasnije veleposlanik u Danskoj. On je razotkrivao sve aktere na Bliskom Istoku, ogoljivao ih je do kostiju
- amoninan
#1955 Re: ISIS zauzeo Mosul
Otprilike.Joe McCarthy wrote:Saudijska vojska je doslovno kombinacija pakistanskih "taktika" i iračke "hrabrosti i lojalnosti" centralnoj vladi. U nadi da se ne ponovi neki državni udar od strane vojske ili tajne službe poput 70% arapskih država, Saudijci su namjerno sabotirali obučavanje svoje vojne aparature i Saudijska vojska nije ništa drugo nego papirni tigar, dobro opremljen papirni tigar, ali i dalje iluzija koja se zasniva na bacanju novca na problem u nadi da će se riješiti ili barem sakriti dovoljno.amoninan wrote: Ama Saudijcima nije problem ISISov prelazak granice, odnosno invazija. o bi riješili lahko. Nego popularni talas koji prave... problema će biti u zemlji ako se ne zaustavi njihovo jačanje i fama koja ih prati. Revolucija u Saudiji, može biti samo islamistička, i to u najradikalnijem obliku - tzv džihadska.
Bez Amerike i njihove podrške namjerno hendikepiranim dijelovima Saudijskog državnog aparata Saudija bi otišla u kurac poslije Islamske revolucije u Iranu. ISIS i njihov "džihad" u Saudiji bi bio perfektan cover za raznorazne fakcije unutar Saudijskog režima da se promoviraju svoje intrese kroz uništavanje njihove opozije od strane trećeg igrača (zamisli Assadovu igru na puno većem planu). A kako god okreneš Saudiji idu crni dani, karma je jebena kučka kad skontaš
Podržavam takav scenarij generalno. Ima unutar saudijskog režima hajr ljudi, itekako. Još kad bi to završilo povezivanjem teritorija od Saudije preko Iraka do Sirije. Odlično
-
jastuk1
#1956 Re: ISIS zauzeo Mosul
Dobar mix:
Inače, evo orginala. Spominje Iraqi law, zato stavljam ovdje:
Inače, evo orginala. Spominje Iraqi law, zato stavljam ovdje:
- amoninan
#1957 Re: ISIS zauzeo Mosul
To je joker!jastuk1 wrote:Ma nema u Saudiji nikakve igranke šta ti je, pa lihvaro-cionisti koji tolike milijarde zarađuju od nafte iz Saudije bi odma okom na Američku vojsku, a ona bi skokom. ha ja
A ima igranki, ozbiljne igranke unutar porodice traju još od atentata na rahmetli Fejsala.
Last edited by amoninan on 26/06/2014 20:42, edited 1 time in total.
- Joe McCarthy
#1958 Re: ISIS zauzeo Mosul
Znači ti potajno podržavaš oživljavanje ideje Erānšahr-a, "Velike zemlje Arijevaca"? Pošto Ameri će baciti svu podršku iza Perzijanaca (u nadi da spriječe da se situacija proširi po njihovim drugim satelitima) koji hoće da se prošire na tradicionalne Iranske zemlje poput Iraka, Kurdistana, Afganistana, Tadžikistana i stavljanje poput Turanistana pod njihov utjecaj.amoninan wrote: Otprilike.
Podržavam takav scenarij generalno. Ima unutar saudijskog režima hajr ljudi, itekakoJoš kad bi to završilo povezivanjem teritorija od Saudije preko Iraka do Sirije. Odlično
Onda nisi sam drug moj

Slava Aryamehru Khameniju! Nasljedniku Darija i Kira, svijetlu Arijevaca i obnovitelju carstva Svijetla
- amoninan
#1959 Re: ISIS zauzeo Mosul
ko će biti gornji, ko donji - to ćemo da vidimoJoe McCarthy wrote:Znači ti potajno podržavaš oživljavanje ideje Erānšahr-a, "Velike zemlje Arijevaca"? Pošto Ameri će baciti svu podršku iza Perzijanaca koji hoće da se prošire na tradicionalne Iranske zemlje poput Iraka, Kurdistana, Afganistana, Tadžikistana i stavljanje poput Turanistana pod njihov utjecaj.amoninan wrote: Otprilike.
Podržavam takav scenarij generalno. Ima unutar saudijskog režima hajr ljudi, itekakoJoš kad bi to završilo povezivanjem teritorija od Saudije preko Iraka do Sirije. Odlično
Onda nisi sam drug moj![]()
Slava Aryamehru Khameniju! Nasljedniku Darija i Kira, svijetlu Arijevaca i obnovitelju carstva Svijetla
e, čuj zemlje Arijavaca
- Challenger__
#1960 Re: ISIS zauzeo Mosul
Korporacija ISIL "prijeti Balkanu" - "...portal Lajmet.net, koji se oslanja na “pouzdane međunarodne izvore” koji tvrde da..."
- Joe McCarthy
#1961 Re: ISIS zauzeo Mosul
Iran doslovno znači "zemlja Arijevaca"amoninan wrote:ko će biti gornji, ko donji - to ćemo da vidimoJoe McCarthy wrote:Znači ti potajno podržavaš oživljavanje ideje Erānšahr-a, "Velike zemlje Arijevaca"? Pošto Ameri će baciti svu podršku iza Perzijanaca koji hoće da se prošire na tradicionalne Iranske zemlje poput Iraka, Kurdistana, Afganistana, Tadžikistana i stavljanje poput Turanistana pod njihov utjecaj.amoninan wrote: Otprilike.
Onda nisi sam drug moj![]()
e, čuj zemlje Arijavaca
Last edited by Joe McCarthy on 26/06/2014 20:47, edited 1 time in total.
- Challenger__
#1962 Re: ISIS zauzeo Mosul
Iran, er'Arjan, zemlja Arijevaca.amoninan wrote:e, čuj zemlje Arijavaca
- amoninan
#1963 Re: ISIS zauzeo Mosul
ma znam... nego me prebaci na neke druge epizode. Pa mi šega. 
- Fantassin
#1964 Re: ISIS zauzeo Mosul
Nego, jel ko skontao kako mi mozemo iskoristiti ovu novonastalu sansu za profit
.Zasto BiH nema profesionalnih zastitarskih/PMC kompanija? Zasto ne iskoristiti mlade energicne potencijale nasih zemalja kao sto to Amerika,Britanija,Francuska,Portugal itd rade ?
-
Kat
- General War
#1966 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne znam je li neko vec prenio...ali onaj sudija sto je navodno pogubljen od strane ISISA a koji je osudio Sadama je ziv i zdrav i u Kurdistanu...
The judge who former Saddam Hussein to death is alive!
RBIL, Kurdistan Region – The Kurdish judge who sentenced former Iraqi leader Saddam Hussein to death is alive and well, contrary to international media reports he was executed by the jihadi-led insurgents blazing across Iraq, a Kurdish official and a family member told Rudaw.
A spokesperson for the Kurdistan Regional Government’s (KRG) Ministry of Justice in Erbil said he had personally spoken to Rauf Rashid Abdulrahman, the judge who sentenced Saddam to death by hanging in 2006, and that reports he had died were false.
"Those are only rumors and they are totally baseless,” Nariman Talib Moryasi told Rudaw. “I personally contacted Judge Rauf yesterday and he is well and living his normal life.”
Abdulrahman was the chief judge of the Supreme Iraqi Criminal Tribunal, which tried Saddam and a number of his top aides. He was accused of being prejudiced by some critics because he is from Halabja, the Kurdish town that was bombarded with poison gas by Saddam’s forces during the closing weeks of the 1980-88 war with Iran.
Abdulrahman reportedly lost several relatives in the attack, which killed 5,000 Kurdish civilians, many of them women and children. There are also unconfirmed claims he was imprisoned and tortured by Saddam’s men in the 1980s.
International media reports that Abdulrahma had been executed began circulating shortly after the insurgents -- who include the jihadist Sunni Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) and loyalists of Saddam’s former Baath regime -- began a blitz a fortnight ago that has seen them conquer cities and installations and close in on Baghdad.
A close family member of Abdulrahman told Rudaw that nothing untoward had happened to the judge since he moved to the Kurdistan Region, the three-province Kurdish enclave that has remained the only peaceful and economically prospering portion of Iraq.
“Judge Rauf was the target of multiple assassination attempts while he was in Baghdad, but no such incident has happened in the Kurdistan Region,” said the family member, speaking on condition of anonymity for safety reasons.
“He has not been captured or killed by ISIS and he is well and currently in a safe place,” the relative confirmed.
Since the trial and Saddam’s execution, Abdulrahman and his family have shunned media attention, mostly for security reasons and to avoid threats.
Rumors of his execution “must be the work of the Baathists, aimed at increasing their own publicity,” the judge’s relative said.
The relative added that security officials in Kurdistan had asked the family to take extra security measures, in light of the turmoil in the rest of Iraq.
The judge who former Saddam Hussein to death is alive!
RBIL, Kurdistan Region – The Kurdish judge who sentenced former Iraqi leader Saddam Hussein to death is alive and well, contrary to international media reports he was executed by the jihadi-led insurgents blazing across Iraq, a Kurdish official and a family member told Rudaw.
A spokesperson for the Kurdistan Regional Government’s (KRG) Ministry of Justice in Erbil said he had personally spoken to Rauf Rashid Abdulrahman, the judge who sentenced Saddam to death by hanging in 2006, and that reports he had died were false.
"Those are only rumors and they are totally baseless,” Nariman Talib Moryasi told Rudaw. “I personally contacted Judge Rauf yesterday and he is well and living his normal life.”
Abdulrahman was the chief judge of the Supreme Iraqi Criminal Tribunal, which tried Saddam and a number of his top aides. He was accused of being prejudiced by some critics because he is from Halabja, the Kurdish town that was bombarded with poison gas by Saddam’s forces during the closing weeks of the 1980-88 war with Iran.
Abdulrahman reportedly lost several relatives in the attack, which killed 5,000 Kurdish civilians, many of them women and children. There are also unconfirmed claims he was imprisoned and tortured by Saddam’s men in the 1980s.
International media reports that Abdulrahma had been executed began circulating shortly after the insurgents -- who include the jihadist Sunni Islamic State in Iraq and Syria (ISIS) and loyalists of Saddam’s former Baath regime -- began a blitz a fortnight ago that has seen them conquer cities and installations and close in on Baghdad.
A close family member of Abdulrahman told Rudaw that nothing untoward had happened to the judge since he moved to the Kurdistan Region, the three-province Kurdish enclave that has remained the only peaceful and economically prospering portion of Iraq.
“Judge Rauf was the target of multiple assassination attempts while he was in Baghdad, but no such incident has happened in the Kurdistan Region,” said the family member, speaking on condition of anonymity for safety reasons.
“He has not been captured or killed by ISIS and he is well and currently in a safe place,” the relative confirmed.
Since the trial and Saddam’s execution, Abdulrahman and his family have shunned media attention, mostly for security reasons and to avoid threats.
Rumors of his execution “must be the work of the Baathists, aimed at increasing their own publicity,” the judge’s relative said.
The relative added that security officials in Kurdistan had asked the family to take extra security measures, in light of the turmoil in the rest of Iraq.
-
jastuk1
#1967 Re: ISIS zauzeo Mosul
Haj kopiraj - mora se registrovat da se pročita...
-
jastuk1
#1968 Re: ISIS zauzeo Mosul
Aha evo našao sam slične vijesti.
Moj komentar - fino, fino. Valjda je već svima jasno da su dešavanja u Iraku vezana za naftno-plinska razgraničenja između tri grupe i da je sunutima i Kurdima dosta više čerečenja u bescjenje. Inače gasna i naftna polja u južnom Iraku koja drže šijti su pod kontrolom Kineskih kompanija koje imaju ugovore sa Iračkom vladom.
20.6.
First oil delivery from disputed Kurdish pipeline set for Israel
http://www.dailystar.com.lb/Business/Mi ... z35mc9JWL4
25.6.
Iraqi Kurdistan sells second piped oil cargo for $106M
http://www.dailystar.com.lb/News/Middle ... z35mc9JWL4
Moj komentar - fino, fino. Valjda je već svima jasno da su dešavanja u Iraku vezana za naftno-plinska razgraničenja između tri grupe i da je sunutima i Kurdima dosta više čerečenja u bescjenje. Inače gasna i naftna polja u južnom Iraku koja drže šijti su pod kontrolom Kineskih kompanija koje imaju ugovore sa Iračkom vladom.
20.6.
First oil delivery from disputed Kurdish pipeline set for Israel
http://www.dailystar.com.lb/Business/Mi ... z35mc9JWL4
25.6.
Iraqi Kurdistan sells second piped oil cargo for $106M
http://www.dailystar.com.lb/News/Middle ... z35mc9JWL4
- amoninan
#1969 Re: ISIS zauzeo Mosul
Iraqi Defense Official: Army Has Lost 7 Divisions; Losses at $10b
http://rudaw.net/english/middleeast/iraq/26062014
- General War
#1970 Re: ISIS zauzeo Mosul
Cestitamo ispred kolektiva...totalni debakl...njima ni Ciro Blazevic ne moze dici moralamoninan wrote:Iraqi Defense Official: Army Has Lost 7 Divisions; Losses at $10b
- amoninan
#1971 Re: ISIS zauzeo Mosul
E, sad, zamisli da je ovo moglo biti i mnogo - mnogo efektnije. Da su naredbe OBL, odnosno Zawahirija, odnosno Abu Musaba al Surija sproveli u djelo... Ovako, i pored svega, su i sebi i ostatku sunijskog ustanka ipak i omča oko vrata.General War wrote:Cestitamo ispred kolektiva...totalni debakl...njima ni Ciro Blazevic ne moze dici moralamoninan wrote:Iraqi Defense Official: Army Has Lost 7 Divisions; Losses at $10b
- amoninan
#1972 Re: ISIS zauzeo Mosul
Kad smo kod Kineza... primjetio sam jedan zanimljiv detalj. Znamo da je u Siriju ušla masa oružja, preko ovih, ili onih kanala. Ono što mi je 'nako upalo u oko su kineski MANPADi ( jedini sistemi te vrste koji su ušli iz vana), i M99. Znamo i kakva je politika Z bila glede MANPADa, pogotovo. Ni po koju cjenu ne smiju unutra.jastuk1 wrote:Aha evo našao sam slične vijesti.
Eh, kineski su ušli, i to isključivo viđeni u rukama islamista s vezama s Katarom. Na crnom tržištu ih nema, kinezi to dobro kontrolišu. Qatar-Sudan - Kina. Eh, znamo kako to ide s ugovorima o naružanju, ne možeš ti to tek tako prodat trećoj strani bez dozvole, u ovom slučaju Kine. Šta je kineski motiv iza tog odobrenja? Čisto da ih probaju u akciji? Ili valjaju i oni neku igru tu..i koju?
Već neko vrijeme sam u sumnji da su im Rusi dopizdili. Da ganjaju neku treću varijantu... interesatan je i turski odabir kineskih PVO sistema na račun američkih..
Mislim, ovo su neki detalji, koji ne moraju da znače konkretno ništa značajno. Ali eheto...
- Kikibombona
#1973 Re: ISIS zauzeo Mosul
Od Rusa izvlace koliko mogu, kao i Rusi od njih.amoninan wrote:Već neko vrijeme sam u sumnji da su im Rusi dopizdili. Da ganjaju neku treću varijantu... interesatan je i turski odabir kineskih PVO sistema na račun američkih..
Kinezi su veliki narod kao i njihove aspiracije. Sigurno da dugorocno zele uploviti na BI. Vec imaju dobru saradnju sa Iranom koju ce neminovno siriti dalje.
- amoninan
#1974 Re: ISIS zauzeo Mosul
Imaju oni dobre veze i s ispostavom AQ u LibijiKikibombona wrote:Od Rusa izvlace koliko mogu, kao i Rusi od njih.amoninan wrote:Već neko vrijeme sam u sumnji da su im Rusi dopizdili. Da ganjaju neku treću varijantu... interesatan je i turski odabir kineskih PVO sistema na račun američkih..
Kinezi su veliki narod kao i njihove aspiracije. Sigurno da dugorocno zele uploviti na BI. Vec imaju dobru saradnju sa Iranom koju ce neminovno siriti dalje.
- Kikibombona
#1975 Re: ISIS zauzeo Mosul
Ne sumnjam. Nema tu morala, samo interes.amoninan wrote:
Imaju oni dobre veze i s ispostavom AQ u Libiji