Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
m_l

#1951 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

arzuhal wrote:Bediuzeman Said Nursi je to lijepo sve opisao
Kad ga spomenu, cesto se sjetim jednog njegovog citata, nevezano za trenutnu temu:

Ako upitas ko si ti pa da pobijas te znamenite ljude (govori o filozofima i onima koji ih slijede), jesi li poput muhe koja se uplice u let sokola? Odgovaram: ako ja imam Bespocetnog Ucitelja, a to je Kur'an-i-kerim, onda ne mislim da moram biti obazriv makar koliko i krilo musice prema tim sokolima koji su ucenici filozofije ukaljane zabludom i razuma zarazenog iluzijama. Njihov ucitelj je za neograniceni broj stepeni nizi od mog Ucitelja. Zaslugom mog Ucitelja i njegovim uplivom materija koja je njih potopila meni nije mogla nakvasiti ni stopala. Da, obicni vojnik koji nosi zapovjedi Mocnog Suverena moze imati takve zasluge kakve ne moze ni marsal kod nekog lokalnog vladara.

Tako nekako, po sjecanju...
asurbanipal

#1952 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

arzuhal wrote:U početku islamske države u Medini, dok su još nastajale institucije i slično, hazreti Alija je imao sličnu ulogu spram Ebu Bekra, Omera i Osmana, dok su bili halife.

Navodno je Ebu Bekru dao bejat tek nakon šest mjeseci, i to nakon što je Hazreti Fatima s.a. preselila na Ahiret. O ostalim detaljima šta i kako je bilo ne želim pričati i raspravljati. Bilo je toga dosta, ali se kriju i trpaju stvari pod tepih. Naravno, Islamska zajednica BiH je izbacila Ehli-bejt a.s. iz svog učenja, i da nije ono malo derviških sijela ne bi se znalo ni za to. Ali rauzumijem, bitniji su Selmanovi i Al-Thanijevi petrodolari nego Ehli-bejt a.s.. To je vime IZ BiH.
arzuhal

#1953 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

asurbanipal wrote:
arzuhal wrote:U početku islamske države u Medini, dok su još nastajale institucije i slično, hazreti Alija je imao sličnu ulogu spram Ebu Bekra, Omera i Osmana, dok su bili halife.

Navodno je Ebu Bekru dao bejat tek nakon šest mjeseci, i to nakon što je Hazreti Fatima s.a. preselila na Ahiret. O ostalim detaljima šta i kako je bilo ne želim pričati i raspravljati. Bilo je toga dosta, ali se kriju i trpaju stvari pod tepih. Naravno, Islamska zajednica BiH je izbacila Ehli-bejt a.s. iz svog učenja, i da nije ono malo derviških sijela ne bi se znalo ni za to. Ali rauzumijem, bitniji su Selmanovi i Al-Thanijevi petrodolari nego Ehli-bejt a.s.. To je vime IZ BiH.
Što ne reče, po ideološkoj navici, zvjerska zajednica, pošto sam i ja član te IZ, a trpate nas u četnike, emevije i zvjeri... :thumbup:

Među bošnje, među zviri
i vehabije
me stavi leć...
Ako za te
ja ne vridim
ništa ti lipo
niman reć...

Kada sam slušao ili razgovarao, naprimjer, s šejhom Ekberom Ejdijem, on se nikada nije tako izražavao o IZ BiH, o našoj ulemi, o bh. muslimanima, naprotiv. Bit će da je on kukavica, akademska iranska špija, tekijaš, socijalni mimikričar i sl. pa ne smije kazat ovako hrabro o bh. muslimanima i IZ BiH kao što smijete ti i diwanija, razbijati laži i kidati koprene. A možda niste samo hrabriji i iskreniji od Ejdija, možda ste i učeniji, nikad ne znaš dokle kakav bošnjo umije dobacit, nije šala...
arzuhal

#1954 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Reis i IZ BiH nije odgovarala niti odgovara ni našim šiijama, ni našim vehabijama, ni našim tekfirijama, ni dodiku i dodikovcima, nikome...Samo nama četnicima, maloumnicima, prodatima dušama, mutikašama i zvijerima.
arzuhal

#1955 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Dođe nakav pa napadne vehabije, selefije, tekfirlije i te skupine i podskupine, a pri tome oplete i po Kur'anu, sunnetu, itd. Šiije i wannabe sufije tada šute, smjehulje se u sebi jer taj nakav ''treha'' njima mrske skupine (sam ga Allah poslao da se vidi kako i nemuslimani uviđaju neistinu!). Nema veze što taj pri tome pljucne koji put i po Kur'anu, po Allahu, po Poslaniku... ;-) ...Dobro je sve dok primarno napada vehabije, nećemo ga dirat, neka kaže istinu, pa pravo veli čovjek...Nema veze i što se s Kur'anom izigrava, ta on se zeza s vehabijskim Kur'anom, ne sa pravim...

Kada dođe taj isti ili sličan njemu, pa počne da napada šiije, kada dovodi u pitanje smisao, taharet i položaj Ehli bejta, kada dovede u pitanje šerijat u Iranu ili fetvu imama Homenija - tada se vehabije, selefije i ko sve već, ušute jer je napao ''pravu stranu'' (isto da je Ehli bejt porodica firauna ili Ebu Leheba, a ne našeg Pejgambera, alejhi-salatu we selam), a šiije se tek tada uznemire i skaču u odbranu ''svog dijela'' islama i ummeta...

Kada dođe neko (možda opet taj isti fakin iz gornjih slučajeva, navadio se lik, ne odustaje :mrgreen: ) pa - ili nakon ili prije napadanja i vehabija i šiija - oplete po bh. muslimanima/hanefijama/kvazisunijama/poludervišima/sljedbenicima hodžusija/''francuzicama''/ehlu-taklid, itd. onda se odmore naša selefijska i šiitska braća, sjednu da ogule mandarinu i dahnu dušom jer je neko, konačno, uzeo pravu metu na nišan, ove naše bh. muslimane koji su 'nit vino nit' voda', 'lutke od krve bez trunke ideje', indoktrinirani, ubiVeni u pojam, zavedeni, slijepi poslušnici iskvarene uleme...nema veze što onaj isti opet pljuje i po islamu, i po Kur'anu, i po toliko ajeta i hadisa, toliko uputa imama, i ehlibejtskih i drugih: bitno je samo da neko kritikuje i ruga se onima kojima i treba...

Mea'zellah...

Allahumme salli we sellim 'ala zati muhammedije
wag-firlena ma jekunu we ma kad kane...
Fudo Bosna

#1956 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Fudo Bosna »

arzuhal wrote:Dođe nakav pa napadne vehabije, selefije, tekfirlije i te skupine i podskupine, a pri tome oplete i po Kur'anu, sunnetu, itd. Šiije i wannabe sufije tada šute, smjehulje se u sebi jer taj nakav ''treha'' njima mrske skupine (sam ga Allah poslao da se vidi kako i nemuslimani uviđaju neistinu!). Nema veze što taj pri tome pljucne koji put i po Kur'anu, po Allahu, po Poslaniku... ;-) ...Dobro je sve dok primarno napada vehabije, nećemo ga dirat, neka kaže istinu, pa pravo veli čovjek...Nema veze i što se s Kur'anom izigrava, ta on se zeza s vehabijskim Kur'anom, ne sa pravim...

Kada dođe taj isti ili sličan njemu, pa počne da napada šiije, kada dovodi u pitanje smisao, taharet i položaj Ehli bejta, kada dovede u pitanje šerijat u Iranu ili fetvu imama Homenija - tada se vehabije, selefije i ko sve već, ušute jer je napao ''pravu stranu'' (isto da je Ehli bejt porodica firauna ili Ebu Leheba, a ne našeg Pejgambera, alejhi-salatu we selam), a šiije se tek tada uznemire i skaču u odbranu ''svog dijela'' islama i ummeta...

Kada dođe neko (možda opet taj isti fakin iz gornjih slučajeva, navadio se lik, ne odustaje :mrgreen: ) pa - ili nakon ili prije napadanja i vehabija i šiija - oplete po bh. muslimanima/hanefijama/kvazisunijama/poludervišima/sljedbenicima hodžusija/''francuzicama''/ehlu-taklid, itd. onda se odmore naša selefijska i šiitska braća, sjednu da ogule mandarinu i dahnu dušom jer je neko, konačno, uzeo pravu metu na nišan, ove naše bh. muslimane koji su 'nit vino nit' voda', 'lutke od krve bez trunke ideje', indoktrinirani, ubiVeni u pojam, zavedeni, slijepi poslušnici iskvarene uleme...nema veze što onaj isti opet pljuje i po islamu, i po Kur'anu, i po toliko ajeta i hadisa, toliko uputa imama, i ehlibejtskih i drugih: bitno je samo da neko kritikuje i ruga se onima kojima i treba...

Mea'zellah...

Allahumme salli we sellim 'ala zati muhammedije
wag-firlena ma jekunu we ma kad kane...
Aferim ti brate na ovome...

"...Jučer vidjeh na pazaru jednoga lončara,
kako zemlju bez milosti gn'ječi i udara;
zemlja će mu: "Nemoj tako udarati jako –
ono što si, ja sam bila – u vremena stara!..."

Omer Hajjam, jedna poučna rubajia...

Vidimo trun u oku drugog, ne vidimo balvan u svom. Istražujemo mahane drugih, a ne pripremamo se za vječnost, a Dunja je samo trenutak, a mi musafiri , u prolazu...
Kroksica

#1957 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

asurbanipal wrote:
Kroksica wrote: How about demokratija? Ni Allah swt ni Poslanik as nisu imali potrebu da imenuju Poslanikova nasljednika iz prostog razloga - to bi narusilo demokratiju tj. slobodu naroda da biraju svoje predvodnike.

Kakva demokratija, kakvi bakrači ? Pa znaš li u kakvom su društvu Arapi živjeli ? Plemensko-rodovske zajednice. Poslanik je nastojao ukinuti te podjele, ali nažalost, nakon njegovog preseljenja na Ahiret, sve je vraćeno na staro. Gdje vidiš danas demokratiju u arapskom svijetu ? Kraljevi, šeici, prinčevi...

Evo šta kaže marksistička historiografija:
Shvaticu ovo kao neki sarkazam, jer ja govorim o Islamu jok o Arapima i nadam se da si i ti svjestan toga. ;)
Kroksica

#1958 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

arzuhal wrote: ubiVeni u pojam,
:lol: :thumbup:
zijancer

#1959 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

''Želim vam predložiti da pronađete knjigu: "Rekonstrukcija religiozne misli u Islamu". Ne govori se o bilo kojem darul-ulum (svijet znanja). Kada nadjete tu knjigu pregledajte prva dva poglavlja, ali si prije toga osigurajte nekoliko tableta protiv glavobolje. Razlog je taj što on piše na visokom nivou. Proučavao sam (tu knjigu) kao master (iznad magistra) student filozofije i ta dva poglavlja sam pročitao jedno dvadeset puta, kako bih izašao na ispit. Tada nisam uspio razumjeti Igbala sve dok nisam isčitao suru Kehf iz Kur ana.''
simpaticni cikica :-D
Diwan

#1960 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

arzuhal wrote:Reis i IZ BiH nije odgovarala niti odgovara ni našim šiijama, ni našim vehabijama, ni našim tekfirijama, ni dodiku i dodikovcima, nikome...Samo nama četnicima, maloumnicima, prodatima dušama, mutikašama i zvijerima.
Pa recimo da ti želim da budeš u društvu na sudnjem danu sa reisom i sa cijelom tom klikom IZ-e, s obzirom da su oni tvoji vodići i da se na njih pozivaš. Pošteno od mene, i neka svako bude sa onim koga voli i koga brani i koga podržava.

Opet bih podsjetio na ajete iz Časnog Kur'ana koji kažu:

Ahzab:
67. I govoriće: “Gospodaru naš! Uistinu, mi smo poslušali poglavare naše i velikane naše (vjerski učenjaci i političari), pa su nas zaveli s puta.

A vidi se i da čitaš neke stvari koje sam odranije postavljao, i to je pohvalno i vidi se neki pomaci kod tebe, ali još je to daleko.

I smanji malo doživljaj, nije ovo džuma, i mimbera; hvala Bogu pa je Bog dao internet pa stege jednoumlja i monopola na vjeru sve više slabe.
asurbanipal

#1961 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

zijancer wrote:''Želim vam predložiti da pronađete knjigu: "Rekonstrukcija religiozne misli u Islamu". Ne govori se o bilo kojem darul-ulum (svijet znanja). Kada nadjete tu knjigu pregledajte prva dva poglavlja, ali si prije toga osigurajte nekoliko tableta protiv glavobolje. Razlog je taj što on piše na visokom nivou. Proučavao sam (tu knjigu) kao master (iznad magistra) student filozofije i ta dva poglavlja sam pročitao jedno dvadeset puta, kako bih izašao na ispit. Tada nisam uspio razumjeti Igbala sve dok nisam isčitao suru Kehf iz Kur ana.''
simpaticni cikica :-D

Dobar je Iqbal :thumbup:
Diwan

#1962 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Na zvaničnoj stranici rijaseta stoji u odgovoru na postavljeno pitanje o Muaviji:
Stav o Muaviji r.a.
ŠtampaEl. pošta
Objavljeno četvrtak, 06 Decembar 2012 11:37
Pitanje:

Es Selamu Alejkum uvazeni Efendijo,

Poto sam doznao da se nas Hanefijski mezheb zasniva na prenosice hadisa Ashaba r.a iz Kufe, koji su bili uz Hazreti Aliju r.a. i Abdullaha ibn Mes'uda r.a. pitao bih da li mi muslimani Hanefije trebamo Halifu Muaviju sina Ebu Sufjanovog nazivati sa Hazreti Muavija r.a. da li je Muavija Poslanikov Ashab?

Odgovor:

Esselamu alejkum!

Hazreti Muavija b. Ebi Sufjan je ugledni Poslanikov a.s. ashab, jedan od pisara Objave. U odnosu prema njemu nema razlike između sljedbenika hanefijskog mezheba i sljedbenika drugih ehli-sunnetskih mezheba (malikije, šafije i hanbelije). Šije i haridžije prave razliku među ashabima, u smislu da neke uvažavaju, a neke ne. To nije pravac ehli-sunneta, koji iskazuje poštovanje i čast prema svim ashabima. Taj pravac slijede i hanefije.
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=514

Dakle, IZ-a, da Islamska zvjerska zajednica, je na istom fonu vehabija, odnosno munafika.

Kad stav bude promjenjen i drugačiji, kad se ne budu izjednačavali i stavljali u istu ravan Alija a.s. i Muavija, onda će se promjeniti i moj stav prema njima.
nasa

#1963 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

A fakat ne smatras losim nazvati je zvjerskom zajednicom, mislim...hajde mogu skontati da ti se ne svidja kao institucija i pojednci unutar iste ali kako mozes nazvati sve te ljude tako ....
Zasto tolika mrznja u tebi, kakav je to islam u kojem ti cak i ne kazes ok, mozda ne kontaju nego si ubjedjen da su zvijeri i da je sve smisljeno protiv nekog, bolje reci ni manje ni vise nego protiv muslimana.
Towelie

#1964 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

nasa wrote:A fakat ne smatras losim nazvati je zvjerskom zajednicom, mislim...hajde mogu skontati da ti se ne svidja kao institucija i pojednci unutar iste ali kako mozes nazvati sve te ljude tako ....
Zasto tolika mrznja u tebi, kakav je to islam u kojem ti cak i ne kazes ok, mozda ne kontaju nego si ubjedjen da su zvijeri i da je sve smisljeno protiv nekog, bolje reci ni manje ni vise nego protiv muslimana.
IZ i njegov stav prema njoj su zapravo njegovo ogledalo prema sebi. Pa onda kad je on nazove zverskom zajednicom, on sebe vidi kao zver, pre svega.
Diwan

#1965 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Towelie wrote:
nasa wrote:A fakat ne smatras losim nazvati je zvjerskom zajednicom, mislim...hajde mogu skontati da ti se ne svidja kao institucija i pojednci unutar iste ali kako mozes nazvati sve te ljude tako ....
IZ i njegov stav prema njoj su zapravo njegovo ogledalo prema sebi. Pa onda kad je on nazove zverskom zajednicom, on sebe vidi kao zver, pre svega.
Samo čisti ljudi, poput Poslanika a.s. mogu biti ogledalo, nikako oni korumpirani i koji su svoju vjeru prodali za petro dolare + kada pišeš, nemoj iznositi nebuloze i laži. Uostalom, tvoji pretci su se ogledali u Poslaniku a.s., poput Ebu Leheba.
zijancer

#1966 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

''Nasa zena robinja je i dalje dole (u rupi). I mi zelimo znati kako je ona rodila gospodaricu. Kada noc zeli postati dan, ne samo da ona gubi svoju zenstvenost. Ona gubi jos nesto a vi ste svjedoci tome u Singapuru. Ona gubi svoju plodnost. Ne moze radjati djecu. Ova zemlja ima gotovo najveci pad nataliteta u svijetu. Upravo ovo singapursko ostrvo.
Ona (gospodarica) ne moze imati bebu, ali ona putuje prvom klasom. Sjecamo se toga? Pa odakle joj beba? Jedan od nacina je: robinja iz dubine (broda). Ona je presiromasna da bi postala dan i njena materica je i dalje plodna. Njena materica postala je fabrika, i njoj biva placeno za tu uslugu. Devet mjeseci ona zivi kao kraljica. Nista genetski modificirana hrana da se jede. Samo prirodna. Nista ni mlijeko sa hormonima niti meso sa hormonima. Ona mora dobiti pravo meso i pravo mlijeko. I tako ona zivi devet mjeseci poput kraljice jer je u njoj beba iz prve klase. Kada se beba rodi, ode beba u prvu klasu, a surogat majka se vraca u dubinu broda. I tako zena robinja rodi gospodaricu a to je vec otpocelo, a islamska ulema i dalje jede halvu. To je vec otpocelo.''
zijancer

#1967 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

ako su imali onoga koji ima znanje, zasto ga nisu izabrali
opet riđa krava
Towelie

#1968 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Diwan wrote:
Towelie wrote:
Samo čisti ljudi, poput Poslanika a.s. mogu biti ogledalo, nikako oni korumpirani i koji su svoju vjeru prodali za petro dolare + kada pišeš, nemoj iznositi nebuloze i laži. Uostalom, tvoji pretci su se ogledali u Poslaniku a.s., poput Ebu Leheba.
Hadis kaze da je vernik ogledalo verniku, pa ne znam kako si uspeo ubaciti Ebu Leheba u pricu, zaista. Ko je ciju veru prodao i za sta je malo teze pitanje, i zaista mislim da ti nisi kompetentan da o tome donosis sud. A jos manje o tome, ko su moji (ideoloski) preci. Tastatura trpi svasta. :-)
nasa

#1969 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by nasa »

Ovo nesto kao medjumuslimansko vrijedjanje, Ebu Leheb....sta reci :lol:
RNG_25

#1970 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Towelie wrote:Hadis kaze da je vernik ogledalo verniku, pa ne znam kako si uspeo ubaciti Ebu Leheba u pricu, zaista. Ko je ciju veru prodao i za sta je malo teze pitanje, i zaista mislim da ti nisi kompetentan da o tome donosis sud. A jos manje o tome, ko su moji (ideoloski) preci. Tastatura trpi svasta. :-)
Traćiš trud na uvrijeđenost. Uvrijeđenost je protraćen trud, uvijek...
RNG_25

#1971 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

Diwan wrote:Samo čisti ljudi, poput Poslanika a.s. mogu biti ogledalo, nikako oni korumpirani i koji su svoju vjeru prodali za petro dolare + kada pišeš, nemoj iznositi nebuloze i laži. Uostalom, tvoji pretci su se ogledali u Poslaniku a.s., poput Ebu Leheba.
Osim što "čisti" ljudi, poput toga koga spominješ, su mrtvi. Ili nisu, Allah nikako da neke stvari raščisti sam sa sobom.

Također, koja ironija da spominješ tuđe "nebuloze i laži", kad se istima obilato koristiš kao pokušaj argumenta...
RNG_25

#1972 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zijancer wrote:''Nasa zena robinja je i dalje dole (u rupi). I mi zelimo znati kako je ona rodila gospodaricu. Kada noc zeli postati dan, ne samo da ona gubi svoju zenstvenost. Ona gubi jos nesto a vi ste svjedoci tome u Singapuru. Ona gubi svoju plodnost. Ne moze radjati djecu. Ova zemlja ima gotovo najveci pad nataliteta u svijetu. Upravo ovo singapursko ostrvo.
Ona (gospodarica) ne moze imati bebu, ali ona putuje prvom klasom. Sjecamo se toga? Pa odakle joj beba? Jedan od nacina je: robinja iz dubine (broda). Ona je presiromasna da bi postala dan i njena materica je i dalje plodna. Njena materica postala je fabrika, i njoj biva placeno za tu uslugu. Devet mjeseci ona zivi kao kraljica. Nista genetski modificirana hrana da se jede. Samo prirodna. Nista ni mlijeko sa hormonima niti meso sa hormonima. Ona mora dobiti pravo meso i pravo mlijeko. I tako ona zivi devet mjeseci poput kraljice jer je u njoj beba iz prve klase. Kada se beba rodi, ode beba u prvu klasu, a surogat majka se vraca u dubinu broda. I tako zena robinja rodi gospodaricu a to je vec otpocelo, a islamska ulema i dalje jede halvu. To je vec otpocelo.''
Strašno.
zijancer

#1973 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

''Главное - душа, а она сюда вложена (: Круто''
Towelie

#1974 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

RNG_25 wrote:
Towelie wrote:Hadis kaze da je vernik ogledalo verniku, pa ne znam kako si uspeo ubaciti Ebu Leheba u pricu, zaista. Ko je ciju veru prodao i za sta je malo teze pitanje, i zaista mislim da ti nisi kompetentan da o tome donosis sud. A jos manje o tome, ko su moji (ideoloski) preci. Tastatura trpi svasta. :-)
Traćiš trud na uvrijeđenost. Uvrijeđenost je protraćen trud, uvijek...
Nisam uvredjen. Ne moze me uvrediti nesto sto mi kaze skup nula i jedinica na Internetu. :-D
Diwan

#1975 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kaže hodža da nije dozvoljeno nositi lacosta kaiš za pantalone jer na njemu ima krokodil ..... to je 'naša' IZ-a :D :lol: :mrgreen:
Post Reply