juga 1950.-1990.
- Hajvan
#1951 Re: juga 1950.-1990.
Bogami ja stajo ko klinac u redu u lokanlom Granapu na Kovčima..
Svi nešto imaju amneziju u vezi toga…
ja to nikad necu zaboraviti jer mi je u pocetku bilo cudno, a kasnije i deprimirajuce…
nie to dugo trajalo- ali meni ko klincu je bila vjecnost.
ja to nikad necu zaboraviti jer mi je u pocetku bilo cudno, a kasnije i deprimirajuce…
- Doda37
#1952 Re: juga 1950.-1990.
Sjecam se također, karton velicine kreditne kartice (mozda malo vece) gdje su se stavljale tockice za proizvod koji si preuzeo za određeni mjesec.Hajvan wrote:Bogami ja stajo ko klinac u redu u lokanlom Granapu na Kovčima..
Niko nije spomenuo puter ( maslac) koji se također dijelio na ovaj nacin, kava se dijelila 20 dkg po punuljetnoj osobi u domacinstvu
- muha_sa
#1953 Re: juga 1950.-1990.
ma jašta vec bilo i to pocetkom il sredinom osamdesetih.Doda37 wrote:Sjecam se također, karton velicine kreditne kartice (mozda malo vece) gdje su se stavljale tockice za proizvod koji si preuzeo za određeni mjesec.Hajvan wrote:Bogami ja stajo ko klinac u redu u lokanlom Granapu na Kovčima..
Niko nije spomenuo puter ( maslac) koji se također dijelio na ovaj nacin, kava se dijelila 20 dkg po punuljetnoj osobi u domacinstvu
kilometarski redovi za benzin---auto guraš mic po mic--taman dodješ na red a on veli nestalo
- vazi
#1954 Re: juga 1950.-1990.
3l ulja, vreca faksa, ona kanta marmelade pa neki margarin neukusan da neukusniji ne moze bitiDoda37 wrote:Sjecam se također, karton velicine kreditne kartice (mozda malo vece) gdje su se stavljale tockice za proizvod koji si preuzeo za određeni mjesec.Hajvan wrote:Bogami ja stajo ko klinac u redu u lokanlom Granapu na Kovčima..
- LBVIEW
#1955 Re: juga 1950.-1990.
Redovi za kafu,deterdzent,margarin i ulje(par clanova familje, inace se znalo ostati praznih ruku
)- kako polako ali sigurno blijedi slika blagostanja u bivsoj nam domovini.
A meso je najsigurnije bilo kupiti kod nekog privatnika sto se opskrbljuje po okolnim selima jer nikad nisi bio siguran sto ovi po drzavnim mesnicama podvaljuju, pa fino u "skrinju" koju je,btw., svako ozbiljnije domacinstvo posjedovalo.
A ljeti na more preko sindikata,ujutro namaz-premaz, a za rucak premija- skusa na zaru,dakako za ovu manjinu slabijeg imovinskog stanja,vecina je ionako ljetovala po Italiji,Grckoj i Spaniji.
A ljeti na more preko sindikata,ujutro namaz-premaz, a za rucak premija- skusa na zaru,dakako za ovu manjinu slabijeg imovinskog stanja,vecina je ionako ljetovala po Italiji,Grckoj i Spaniji.
- vazi
- Ommadawn
#1960 Re: juga 1950.-1990.
Uh jarane, toga se niko ne sjeca.LBVIEW wrote:Redovi za kafu,deterdzent,margarin i ulje(par clanova familje, inace se znalo ostati praznih ruku)- kako polako ali sigurno blijedi slika blagostanja u bivsoj nam domovini.
A meso je najsigurnije bilo kupiti kod nekog privatnika sto se opskrbljuje po okolnim selima jer nikad nisi bio siguran sto ovi po drzavnim mesnicama podvaljuju, pa fino u "skrinju" koju je,btw., svako ozbiljnije domacinstvo posjedovalo.
![]()
Otac poslao iz Iraka paket po jaranu koji je odlazio na odsustvo u Jugoslaviju, a potrefila se nestasica kafe - sjecam se da je bilo ljeto i da smo bili kod dede i nene na selu. Sestri je bila neka lijepa haljinica, mami neki lijep komplet sa suknjom, bluzom i sakoom a meni dva para farmerica. Otpakujemo mi to, kad u farmericama zamotano 2 kg sirove kafe!! Sad valja to isprziti ali hajde u sred bijela dana, eto ti sijaset komsija na kafu kasnije. Sjeti se deda da raspalimo rostilj, te se prvo bacilo meso a onda su uzeli onu valjkastu posudu koja ima zavarenu stanglu na jednom kraju, usuli u nju kafu i przili. Kad hoces kod nekoga, uzmes kafe, uspes u vrecicu i poneses pa obradujes.
Ko se sjeca bombonjera "lutalica"?
- Doda37
#1961 Re: juga 1950.-1990.
Zvane šetaliceOmmadawn wrote:Uh jarane, toga se niko ne sjeca.LBVIEW wrote:Redovi za kafu,deterdzent,margarin i ulje(par clanova familje, inace se znalo ostati praznih ruku)- kako polako ali sigurno blijedi slika blagostanja u bivsoj nam domovini.
![]()
Otac poslao iz Iraka paket po jaranu koji je odlazio na odsustvo u Jugoslaviju, a potrefila se nestasica kafe - sjecam se da je bilo ljeto i da smo bili kod dede i nene na selu. Sestri je bila neka lijepa haljinica, mami neki lijep komplet sa suknjom, bluzom i sakoom a meni dva para farmerica. Otpakujemo mi to, kad u farmericama zamotano 2 kg sirove kafe!! Sad valja to isprziti ali hajde u sred bijela dana, eto ti sijaset komsija na kafu kasnije. Sjeti se deda da raspalimo rostilj, te se prvo bacilo meso a onda su uzeli onu valjkastu posudu koja ima zavarenu stanglu na jednom kraju, usuli u nju kafu i przili. Kad hoces kod nekoga, uzmes kafe, uspes u vrecicu i poneses pa obradujes.
- ranger
#1962 Re: juga 1950.-1990.
.. zvana šišDoda37 wrote:Zvane šetaliceOmmadawn wrote:Uh jarane, toga se niko ne sjeca.LBVIEW wrote:Redovi za kafu,deterdzent,margarin i ulje(par clanova familje, inace se znalo ostati praznih ruku)- kako polako ali sigurno blijedi slika blagostanja u bivsoj nam domovini.
![]()
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
-
radostan dan
#1964 Re: juga 1950.-1990.
Većina starijih od 50 godina smatra da je u SFRJ bilo bolje
Autor:
Agencije
Datum objave:
7 April 2015, 20:16
Istraživanje portala MojeVrijeme.hr pokazuje da čak 82 odsto hrvatskih ispitanika s velikim iskustvom života u SFRJ misli da se tada živjelo bolje, 74 da bi se moglo pod određenim uslovima ponovno živjeti u jednopartijskom sistemu, a 40 odsto smatra Josipa Broza Tita pozitivnom osobom.
Istraživanje “Da li nam je nekad bilo bolje?” provedeno je među generacijama starijim od 50 godina, a učestvovalo je više od 2.200 građana Hrvatske i BiH, pernosi Hina.
Da se u bivšoj državi živjelo bolje ili mnogo bolje misli 82 odsto ispitanika iz Hrvatske, da je bilo lošije tvrdi četiri odsto njih, dok je “ne daj Bože da se ponovi” bio odgovor šest odsto. Pri tome 14 odsto anketiranih za sebe otvoreno kažu da su jugonostalgičari, dok ih 62 odsto misli da nisu. Povremenih jugonostalgičara je 22 odsto.
Među izričitim vjernicima je 12 odsto deklarisanih jugonostalgičara, a 19 odsto povremeno. Čak 60 odsto ispitanika je reklo da bi bez problema moglo živjeti u jednopartijskom sistemu, ako bi taj život provodili u blagostanju, a 14 odsto bi to prihvatilo, u zavisnosti koja bi partija bila na vlasti.
Istraživači zaključuju da to znači da bi čak 74 odsto ispitanika, koji imaju iskustvo života u SFRJ, moglo ponovno živjeti u društvu s jednom političkom strankom, dok je tek svaki peti ispitanik (21 odsto) kategorički tvrdio da ne bi mogao živjeti u jednoumlju.
O Titu 40 odsto ispitanika misli kako je bio pozitivna osoba, a svega
osam odsto smatra da je riječ o diktatoru. Među izričitim vjernicima 14 odsto misle da je Josip Broz diktator, dok ga 31 odsto smatra bezuslovno pozitivnom osobom.
Da u SFRJ nije bilo diskriminacije na osnovu nacionalnosti smatra 83 odsto anketiranih, dok 13 odsto smatra da su bili diskriminisani. Među hrvatskim ispitanicima 56 odsto se izjasnilo da su vjernici, a 36 odsto da nisu. Na bogoslužja je u vrijeme SFRJ odlazilo 78 odsto ispitanih, a 38 odsto je redovno odlazilo u crkvu ili džamiju.
Korupcija je danas vodeći problem hrvatskog društva, smatra 69 odsto ispitanika, koji tvrde da je korupcije u Jugoslaviji bilo manje nego danas, a samo dva odsto misli da je korupcije ranije bilo više nego u samostalnoj Hrvatskoj.
Žal za kupovnom moći iz vremena SFRJ pokazuje 55 odsto ispitanika, dok 28 odsto tvrdi da je danas mnogo veća. U poređenju sa svojim odrastanjem u SFRJ, čak 91 odsto ispitanih misli da današnja djeca odrastaju u nesigurnijem okruženju, dok ih samo četiri odsto misli da su sigurnija.
Za povratak nekad popularnih omladinskih radnih akcija glasalo bi 73 odsto hrvatskih ispitanika starijih od 45 godina, a protiv 15 odsto.
Ispitivanje u BiH pokazuje da tamošnji građani stariji od 45 godina iskazuju uglavnom pozitivne stavove i osjećanja prema nekadašnjoj zajedničkoj državi u još većoj mjeri od hrvatskih.
Tako, 87 odsto ispitanika iz BiH smatra da ne bi bio loš povratak u jednopartijski sistem, njih 92 odsto ocjenjuje da se nekad živjelo bolje, čak 66 odsto ispitanika misli da je život u Jugoslaviji bio mnogo bolji, dok Tita pozitivnom osobom smatra visokih 65 odsto ispitanika, a diktatorom svega tri odsto.
- Stoner
#1965 Re: juga 1950.-1990.
Odavno ne viđoh gluplju propagandu. De jugoidi dohavizajte se. Ili cca. 80% naroda želi nazad u mrak ili sve vrvi od nacionalista, vašista, četnika, ustaša i inih drugih što sjebaše zemlju dembeliju...
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1966 Re: juga 1950.-1990.
Stoner je bog.
- Stoner
#1967 Re: juga 1950.-1990.
Tito ti se prevrce u grobu.
- Point.
#1968 Re: juga 1950.-1990.
Tito je bio Tito. Naravno da se bolje zivjelo u Jugi. Gledaj ove sirotinje sad. Al vazno je da imamo hejbet saudijskih dzamija i crkvi na svakom koraku.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1969 Re: juga 1950.-1990.
Mrtve treba ostaviti da pocivaju u miru.
- Stoner
#1970 Re: juga 1950.-1990.
Ok, ajde u Jugi se bolje zivjelo. Moj post se odnosio na ovo tzv.istrazivanje i brojke do kojih su istrazivaci lifestyle magazina dosli. Ne moze biti toliko klerofasista, desnicara na vlasti i novoizgradjenihh bogomolja i u isto vrijeme ovakvi rezultati istrazivanja.Point. wrote:Tito je bio Tito. Naravno da se bolje zivjelo u Jugi. Gledaj ove sirotinje sad. Al vazno je da imamo hejbet saudijskih dzamija i crkvi na svakom koraku.
- Stoner
#1971 Re: juga 1950.-1990.
Osim ako su historijske licnosti._BataZiv_0809 wrote:Mrtve treba ostaviti da pocivaju u miru.
- madner
#1972 Re: juga 1950.-1990.
Stoner ne moze prihvatiti cinjenice.
Nista novo.
Nista novo.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1973 Re: juga 1950.-1990.
Stoner nikad pameti doći.
-
eifel
#1974 Re: juga 1950.-1990.
Cenzura u Alanu Fordu
U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).
U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvoga izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane kako bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugoga izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka precrtana je tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" zapravo se i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato kako je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovitoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovoga stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS". U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".
U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15., vjesnikovoga izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje Gorbačovljevom.
Epizode sa intenzivnim prikazom blokovske podjele svijeta ili neonacizma "Formule" (10), "Hladni pol" (86), "Otok Mračnjaka" (125) i "Olimpijski plamen" (180) su ostale neobjavljene ili su objavljene naknadno.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#1975 Re: juga 1950.-1990.
Jao sto ljudi zale za cenzurisanim kukastim krstovimaeifel wrote:Cenzura u Alanu Fordu
U bivšoj Jugoslaviji i komunističkome režimu niti strip nije ostao pošteđen, te je i on kao i književna i likovna djela, filmska ostvarenja i još mnogo toga prolazio kroz ruke cenzora. Na žalost ta sudbina nije zaobišla niti Alan Ford u kojemu su prepravljani pojedini kadrovi, vršene intervencije na crtežu, korekcije u tekstu, ili se pak primjenjivala i najjednostavnija metoda, izbacivanje cijelih stranica ili pasica (sličica).
U trećem broju u svima osim u prvome izdanju cenzurirano je nacističko znakovlje na Kreutzerovoj uniformi i to na stranicama 102-105.
Ni sve epizode prvoga izdanja nisu prošle bez cenzure. U epizodi "Traži se Alex Barry", na stranici 29, u Grunfovoj izbi prectana je slika na zidu u svim izdanjima. U originalu je to slika Hitlera ispod koje je zapaljena svijeća s vjenčićem i piše: "Allo zio Adolfo" (Stricu Adolfu), a u hrvatskoj verziji je umjesto toga nacrtana raketa i to prilično loše, kao i cigle što su docrtane kako bi se izbrisala svijeća i vjenčić.
Tekst u epizodi "(Ne) Glasajte za Notaxa" cenzuriran je od drugoga izdanja nadalje, kao i jedna sličica u kojoj Notaxov protivnik diže desnu ruku u zrak uzvikujući "Heil!". U drugom izdanju njegova podignuta ruka precrtana je tako da izgleda kao da je spuštena uz tijelo a izmjenjen je i tekst.
U epizodi "Trojica iz Yume" nedostaje jedna stranica u svim izdanjima osim u prvome. Na toj stranci bolničari ludnice koji kupe Laffayeta i ekipu sa plaže, prije polaska stavljaju SS kape i pozdravljaju Treći Reich. Izmjene su nastale u drugom izdanju.
Kod epizode "Ponovo Baby Kate" zapravo se i ne radi o pravoj cenzuri ali malo je poznato kako je ovaj strip zapravo objavljen u pravo vrijeme i u cijelosti međutim ne i u redovitoj seriji.
U epizodi "Opasnost iz svemira" obrisan je kukasti križ na zastavi koju nacistički znanstvenici postavljaju na Mjesec.
Epizoda "Kriminal & comp." u Vjesnikovom izdanju ovoga stripa skraćena je za čak pet stranica.
U Vjesnikovom izdanju epizode "Hik, hik, hura!" na stranici 21 izbrisani su kukasti križevi na zidu kao i grafiti "Porci!" i "W I Nasizt!" a ironični grafit "Forza AIDS" (Naprijed AIDS) preveden je kao "Dolje AIDS". U Borgisovom izdanju nema cenzure a grafiti su prevedeni kao "Naprijed AIDS", "Svinje" i "Živjeli nacisti".
U epizodi "Perestrojka" izbačena je jedna stranica odnosno 2 pasice (sličice) koje bi se trebale nalaziti na stranici 15., vjesnikovoga izdanja, između prve i druge pasice. Na tim izbačenim pasicama čovjek Staljinovu sliku koja se nalazi na zidu okreće i zamjenjuje Gorbačovljevom.
Epizode sa intenzivnim prikazom blokovske podjele svijeta ili neonacizma "Formule" (10), "Hladni pol" (86), "Otok Mračnjaka" (125) i "Olimpijski plamen" (180) su ostale neobjavljene ili su objavljene naknadno.