Egipat (pročitati prvi post)

Post Reply
omega369

#1951 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by omega369 »

e moja pameti. cuj nezavisna vojska?! :lol: :lol:

nema tu previse pametovanja. ne pomaze ni klasicna karadzicevsko-milosevicevska medijska hajka

i sisija i njegove generale i baradeia i njegove nalogodavce treba pred sud zbog ovih zlocina
Kikibombona

#1952 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

omega369 wrote:e moja pameti. cuj nezavisna vojska?! :lol: :lol:

nema tu previse pametovanja. ne pomaze ni klasicna karadzicevsko-milosevicevska medijska hajka

i sisija i njegove generale i baradeia i njegove nalogodavce treba pred sud zbog ovih zlocina
http://www.advance.hr/vijesti/muslimans ... stitucija/
vatrogasac

#1953 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vatrogasac »

Nezavisna tamam toliko koliko je bila i JNA. :mrgreen:
Kikibombona

#1954 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

vatrogasac wrote:
Nezavisna od politicke vlasti?
Sta vam nije jasno?

Generalu Sisiju niko iz egipatske vlasti ne izdaje naredjenja.
vatrogasac

#1955 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by vatrogasac »

Kikibombona wrote:

Koja bi ovo po redu bila zabrana djelovanja MB? Bili su ih puni zatvori i prije. Predaleko je sve ovo otišlo da bi baš tako nestali, a o tome je bilo u dvije analize Al Jazeere što sam sinoć postavio ovdje (ne kontam razlog što je moderacija obrisala).

Kikibombona wrote:
vatrogasac wrote:
Nezavisna od politicke vlasti?
Sta vam nije jasno?

Generalu Sisiju niko iz egipatske vlasti ne izdaje naredjenja.
Što nije bila neovisna kada su bile anti Mursi demonstracije? Ipak je u ovoj priči riječ o političkoj poziciji i opoziciji.
omega369

#1956 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by omega369 »

Kikibombona wrote:

Tako smo i mi pucali iz bolnica pa nas je karadzic ni kriv ni duzan morao gadjati :roll:

mislim, zar je tolika mrznja prema jednoj skupini da ste u stanju sve progutati?! ne kontam, koliko bolestan neko mora biti da opravdava ovo sto se radi u egiptu. nevjerovatno :-x
Kikibombona

#1957 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

omega369 wrote:
Tako smo i mi pucali iz bolnica pa nas je karadzic ni kriv ni duzan morao gadjati :roll:

mislim, zar je tolika mrznja prema jednoj skupini da ste u stanju sve progutati?! ne kontam, koliko bolestan neko mora biti da opravdava ovo sto se radi u egiptu. nevjerovatno :-x
Mani se nakaradnih komparacija...

Da bi shvatio, ako zelis shvatiti, uzet cu primjer BiH...

Mogu pripadnici SDA biti islamisti u svojoj kuci, ali ne mogu nametati islamske zakone svakom gradjanu drzave. Meni nije problem zivjeti pod vlascu 'islamista' sve dok slobodno mogu cugati pivu ispred zgrade, izaci sa djevojkom koja preferira kratke suknjice, slusati muziku kakvu zelim i tako dalje i tako dalje. Ako neko pokusa ugroziti moje osnovne slobode, moj nacin zivota, pobunit cu se, nece me zanimati ni demokratija, ni legalitet, ni legitimitet. Pobunit cu se ako budem imao dovoljno istomisljenika da uspijemo sa pobunom. Ako ne, sigurno bih se iselio.

Ovo vjerski fanatici nikako ne mogu ili ne zele shvatiti.

(SDA ne smatram islamistickom strankom. Cisto hipoteticka postavka.)
mujke82

#1958 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

U ime Allaha Svemilosnog Milostivog

El-Fauzânov savjet Egipćanima
Govornik: ´Alim Sâlih bin Fauzân el-Fauzân
Izvor: www.sahab.net/forums/index.php?showtopic=139221

Pitanje:

Vi znate kroz koja iskušenja i pritisak Egipat prolazi upavo sada.
Kako savjetujete muslimane Egipta u cjelini a posebno studente kao pojedince?

Odgovor:

Ovo je iskušenje. Musliman treba izbjegavati i kloniti se što dalje od iskušenja.
Treba da govori samo ono što će svima koristiti i uz to ono što će iskorijeniti fitnu i ukloniti zlo od muslimana.
Ako ne može poboljšati stanje između zaraćenih strana, onda treba šutjeti i izbjegavati iskušenje.
Umjesto toga dovit će se za njih, uvjek je moguće doviti. Može doviti za sve muslimane svjeta uključujući i Egipat i druge, tako da ih Allâh spasi.

Molim Allaha da bude korisno i da olaksa muslimanima amin
5 0 5

#1959 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

@mujke82: zalosti moja.
mujke82

#1960 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

505sCrtom wrote:@mujke82: zalosti moja.
Kako ja vidim tebe nesto muci, a sta je to samo Allah subhane wa ta `alla zna.

Nemoj da citas ako ti je tesko.
Co0l

#1961 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Co0l wrote:
Ti izgleda ne shvatas koliko je besmisleno tvoje stalno osudjivanje Bratstva i okrivljavanje njih za danasnja desavanja jer,eto,nisu uvazili nezadovoljstvo navodno miliona koje je trajalo jako kratko prije nego je izvrsen vojni udar a sa druge strane ti je normalno sto evo vec sedmicama ista ta vojska koja je srusila prvu demokratski izabranu vladu ne samo da ne mari za proteste miliona nego ih nemilosrdno i brulatno ubija na stotine,ako ne i hiljade.

Mursija se moze osuditi sto nije pokusao ostvariti neki dijalog sa opozicijom kada su poceli izlaziti na ulice,to svakako,ali traziti njegovu odgovornost za danasnja desavanja je suludo
.Pa ni u tzv. zapadnim demokratijama vlade ne padaju tako lako kada izadju protestanti na ulice a kamoli da se to u Egiptu promptno desi.Sve i da je htio sici na vlast zbog toga imao je odgovornost i prema milionima koji su ga izabrali pa ako ne zbog sebe,nije zbog njih mogao tek tako lako da ode.

P.S.Ne bih se upustao u paralele sa Sirijom jer puno vise ima razlika sa tamosnjom situacijom nego slicnosti,barem po mom misljenju koje ne mora biti tacno.
U prva dva pasusa zakljucno sa boldanom recenicom kontriras logici :-D .
Da se Mursi upustio u dijalog sa opozicijom do svega ovog ne bi ni doslo.
Mursijevo odbijanje dijaloga sa opozicijom jeste iz nase vizure pogresno ali ni u kojem slucaju nije i ne moze biti ni razlog ni opravdanje za masakre koje vojska nakon vojnog udara svakodnevno cini.Tu nema nikakve rasprave.Koristiti SBBKBB logiku da pravdas sadanju situaciji je upravo to sto meni imputiras-protivno logici.Ne mozes SBBKBB situaciju (izbijanje gradjanskog rata da je legalno i legitimno izabrani predsjednik ostao na vlasti) za koju niko ne zna da li bi se odigrala koristiti kao opravdanje i objasnjenje danasnje stvarne situacije masakriranja politickih neistomisljenika za koje svi znamo da se iz dana u dan desavaju.
Stotine ljudi u Egiptu vojska svakodnevno ubijaja a ti ides logikom da tako treba da bude jer u slucaju da je Mursi ostao na vlasti mozda bi bilo i gore i jos za sve to optuzujes ne vojsku koja je izvrsila vojni udar i koja cini te masakre nego Mursija :-)
Ne vrijedi ti odgovarati na pitanja koja si postavio da li se slazem sa Sisijevom izjavom da Mursi nije predstavljao cijeli Egipat kad ne mozes da shvatis da vojska pod vodjstvom upravo tog Sisija danas radi grozne stvari koje ne podrzava jos vise Egipcana nego sto ih je bilo protiv Mursija.Nije mi jasno kako neko moze insistirati da je Mursi trebao da ode jer ga nisu podrzavali svi Egipcani (kao da npr. u SAD-u ili Francuskoj predsjednika podrzavaju svi u drzavi) a zmiriti na cinjenicu da protiv njegovog svrgavanja i protiv vojske koja ga je svrgnula i ubija narod jos vise Egipcana svakodnevno protestvuje po cijenu zivota.
Pa sam nacin na koji se Mursi odnosio prema demonstrantima i nacin na koji se danas vojska odnosi je dovoljan da dobronamjernoj osobi pokaze ko vise zasluzuje vlast u Egiptu.Da ne spominjemo nacine na koji su jedni i drugi dosli na vlast.

Konacno.vojska nije stala na jednu od strana-vojska jeste jedna od strana.Pogotovo nije stala na stranu naroda kojeg bi trebala da brani.U protivnom ne bi taj isti narod nemilosrdno ubijala.
5 0 5

#1962 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by 5 0 5 »

mujke82 wrote:

i ne citam. idealistic piece of thrush. ali zalim kad vidim ljude ispranih mozgova kojima su cak zabranili i da misle svojom glavom. to je ono sto mene muci. to je najfundamentalnije pravo svakog ljudskog bica, koje je nazalost tebi uskraceno.
mujke82

#1963 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by mujke82 »

505sCrtom wrote:
mujke82 wrote:

i ne citam. idealistic piece of thrush. ali zalim kad vidim ljude ispranih mozgova kojima su cak zabranili i da misle svojom glavom. to je ono sto mene muci. to je najfundamentalnije pravo svakog ljudskog bica, koje je nazalost tebi uskraceno.

To ti tako mislis, ja vise volim jesti kamenje u ime Allaha subhane wa ta`alla i da mi bude ovako ispran mozak kao sto ti kazes, nego da budem kao ti. Vidimo se na Sudenjem Danu in sha Allah pa ce mo da vidimo kome je ispran mozak.

Ne bih vise da komentarisem.

Molim Allaha da nas uputi amin
omega369

#1964 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by omega369 »

Kikibombona wrote:
omega369 wrote:

Mani se nakaradnih komparacija...

Da bi shvatio, ako zelis shvatiti, uzet cu primjer BiH...

Mogu pripadnici SDA biti islamisti u svojoj kuci, ali ne mogu nametati islamske zakone svakom gradjanu drzave. Meni nije problem zivjeti pod vlascu 'islamista' sve dok slobodno mogu cugati pivu ispred zgrade, izaci sa djevojkom koja preferira kratke suknjice, slusati muziku kakvu zelim i tako dalje i tako dalje. Ako neko pokusa ugroziti moje osnovne slobode, moj nacin zivota, pobunit cu se, nece me zanimati ni demokratija, ni legalitet, ni legitimitet. Pobunit cu se ako budem imao dovoljno istomisljenika da uspijemo sa pobunom. Ako ne, sigurno bih se iselio.

Ovo vjerski fanatici nikako ne mogu ili ne zele shvatiti.

(SDA ne smatram islamistickom strankom. Cisto hipoteticka postavka.)
a sta ako 'islamisti' imaju isto misljenje kao ti? mogu li imati ista prava koja ti ocekujes i zahtjevas? imaju li oni pravo da se pobune prtiv tvoje pive i kratke suknjice? ili je demokratija samo ono sto tebi i slicnima odgovara? ne kontam, moras mi to pojasniti
Challenger__

#1965 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Challenger__ wrote:- Iako rizkujem da na sebe navučem gnjev (uglavnom čestitih, ali neupućenih) emotivaca, želim da kažem sljedeće: i MB i AKP su prozapadnjačke, masonske, kriptocionističke tvorevine;

- Obično članstvo koje strada na ulicama o ovome zna malo ili nimalo;

- MB se uništava u Siriji, zabranjuje u Egiptu, a zapad, kome su kriptocionisti Erdogan i Mursi dali dušu i zemlju, po njemu "prstom ne mrdaju". Zato je nervozan, očekuje da upregnu sve kapacitete (Izrael, SAD i NATO), jer u protivnom, Turska je sljedeća na redu.

Zato je Erdogan nervozan.
Da ovo potkrijepim najnovijom izjavom nervoznog Tajipa:
Image
Turski premijer Erdogan: "Egipat vrši državni terorizam, Sisi i Assad su isti"

LINK 1
LINK 2
Challenger__

#1966 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

Lijep dan želim i istomišljenicima i neistomišljenicima i znalcima i neznalicama.

:wink:
Kikibombona

#1967 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

Cool

Ok, sa tobom se moze komunicirati. Vrijedi nastaviti :).

Priznajes da je Bratstvo pogrijesilo.

Njihova prva greska je nametanje islamizma i uvodjenje serijata na mala vrata. Erdogan je Mursiju porucio, 'Ja sam predstavnik sekularne drzave, nadam se da ce i Egipat biti sekularan'. Erdogan je islamista, al to nije problem dok islam i islamske zakone/moralne norme primjenjuje na sebi. Turska je slicna Egiptu. Nametanje bilo cega u takvim zemljama vodi ka nasilju. To zna Erdogan, Mursi ne.

Dakle, prva greska je bila ucinjena. Opomena je stigla u vidu visemilionski protesta. Ni to Mursiju nije bilo dovoljno, ignorisao je. Stigao je ultimatum vojske. I to je ignorisao. Sada rade sve da drzavu odvedu u opste krvoprolice.

Imali su vise prilika da poprave prvobitnu gresku. Nijednu nisu iskoristili. To je odlika svakog radikalizma, nepopustljivost bez obzira na cijenu.

Mursi je imao nekoliko prilika preduhitriti reakciju vojske. Znao je kako je prosao Mubarak. I nista.

Vojska je isla linijom manjeg otpora. Lakse je smijeniti Mursija nego se suprostaviti milionima odlucnim da skinu Bratstvo sa vlasti. Interes vojske i Egipta se podudara - njihov interes je mir. Vojska je najjaca snaga u Egiptu, gradjanski rat im nikako ne treba. Ne treba ni Egiptu. Ne treba cak ni 'glupim glavama'.

Vojska jeste upotrijebila prekomjernu silu. Stradalo je dosta ljudi koji vjerovatno nisu imali namjeru nikog povrijediti. Nisam simpatizer egipatske vojske, samo konstatujem cinjenice.

Ne radi se o logici SBBKBB. Nedavno je pao Mubarak. Na ulicama je bilo na stotine hiljada protivnika i pristalica rezima. Da vojska nije skinula Mubaraka, te dvi skupine bi ratovale do istrebljena. To je bilo vise nego ocigledno. Isto se ponovilo sa Mursijem. Na ulice su izasli milioni. Oni ne bi odustali, sigurno bi krenuli loviti celnike Bratstva. Na ulice bi izasle i pristalice Bratstva i eto belaja. Pristalice jednih i drugih su dvi strane u sukobu, vojska je sudija. Razlika izmedju pristalica Mubaraka i Mursija je sto su ovi prvi prihvatili realnost, dok ovi drugi srljaju i pokusavaju nemoguce, dobiti sukob sa vojskom.

Naravno da ne zelis odgovoriti na pitanja ciji ti odgovori ne idu u prilog argumentaciji :). Niko od tvojih istomisljenika na ovu temu nije odgovorio na postavljena pitanja. Razumijem i zasto.

Razlog mimoilazenja u Egiptu nije ekonomska politika, hoce li se ili ne na prostoru parka graditi stambeni objekti, hoce li porez na luksuz biti manji ili veci, hoce li ulagati manje ili vise u ovaj ili onaj sektor... Ne volim ni ja SDA i SDP, ali ih ne mislim ici nasilno svrgavati. Moje osnovne slobode pod njihovom vlascu nisu ugrozene. Da sutra krenu odredjivati kakvu muziku smijem slusati, koja pica smijem piti, kako se trebam oblaciti, kakve moralne vrijednosti trebam uproznjavati itd.. Isao bih ih rusiti iz istih stopa. U takvim prilikama, sto vise cekas vise si najebao.

Poredjenje sa zapadnim demokratijama je suludo. Porediti bi mogao ako bi Angela Merkel nametala kao obavezne morlane norme iz Biblije.

Pametan si ti momak, sve je tebi ovo jasno :).

Pitanja za Siriju si izbjegao iz gore navedenog razloga.

Znaj i ovo. Prije nego donese bilo koju odluku, Sisi se sjeti Sirije. Radi se o istom narodu i slicnim problemima.

Ako Sirija izbjegne gradjanski rat, vojska je odradila 'dobar' posao. Dobar pod navodnike radi nevino stradalih. Al svako objektivan zna da imaju ispunjene sve preduslove za krvavi gradjanski rat, u kojem bi se zrtve brojale desetinama i stotinama hiljada.
Kikibombona

#1968 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Kikibombona »

omega369 wrote: a sta ako 'islamisti' imaju isto misljenje kao ti? mogu li imati ista prava koja ti ocekujes i zahtjevas? imaju li oni pravo da se pobune prtiv tvoje pive i kratke suknjice? ili je demokratija samo ono sto tebi i slicnima odgovara? ne kontam, moras mi to pojasniti
Zasto bi se bunili? Ne bunim se ni ja protiv dzamije, hidzaba, ezana i tako dalje. Vjernici imaju svoj - ovi drugi svoj zivot.

Razumijem da osjecaj odbojnost prema pivi i suknjicama, ali ako zelis biti dobronamjeran, moras se oduprijeti nagoni i uvaziti da postoji drugi i drugaciji. Trebas braniti pravo drugog na slobodu, iako nije kao ti.

Da budem iskren... I meni ponekad zasmeta ezan i crkveno zvono. Probudi me. Ima jedna pokrivena djevojka koju bih volio vidjeti u uskoj suknjici. Moja je pretpostavka da je najzgodnija djevojka u mahali. Osjecam nelagodu kada se nadjem u prostoriji koja vise lici na oltar ili dzamiju. Nervira me kada mi rodjena mater pocne nametati neke za mene bezvezne moralne norme naucene u 'Bozijoj knjizi'.

T o l e r a n c i j a. Ucite se toleranciji.

Ja ne bih imao problem zivjeti u Turskoj gdje je na vlasti islamisticka Erdoganova partija, ali bih imao problem zivjeti u Egiptu pod vlascu Bratstva. Skontajte zasto.
Co0l

#1969 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Co0l »

@Kiki
Ma ne izbjegavam ja odgovore nego ti kazem da je besmisleno odgovarat na takva pitanja kad se u samom pitanju vidi da ne razumijes koliko ti je kontradiktoran stav.Nista vise.I onda kao rezultat dobijes kilometarske postove u kojima se ovako ili onako ponavljaju iste kontradiktornosti samo napisane na drugi nacin a u kojima se sve svodi na to da je Mursi morao otici jer se nisu svi slagali sa njegovom politikom pa umjesto da ga na normalan i demokratski nacin sklone sa vlasti na isti nacin na koji je i dosao,a to je izborima,(sto ne bi bio problem ako je izgubio podrsku naroda kako kazes) ok je da ga sklone vojnim udarom a sada kada ista ta vojska nema podrsku naroda i jos masovniji se protesti protiv nje desavaju a koje krvavo pokusavaju da uguse,e to je onda samo tough luck.Besmisleno je.

Svako dobro ti zelim.
Objektivni navijac

#1970 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Objektivni navijac »

mujke82 wrote:

:thumbup:
Ti si jedini vjernik na ovoj temi . :D
Sta bi sa onim mishevima sto su se sakrili u djamiji,jesu li ih pohvatali i povadili. :? Evo citam,krenuli su redom po kucama hapsiti islamiste iz MB a i ostalih slicnih pokreta,spremaju i zabranu djelovanja MB . Vojski je trebalo vremena ali idu dobrim putem ( konacno ).
Bosanac sa dna kace

#1971 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Bosanac sa dna kace »

Kikibombona wrote:Njihova prva greska je nametanje islamizma i uvodjenje serijata na mala vrata. Erdogan je Mursiju porucio, 'Ja sam predstavnik sekularne drzave, nadam se da ce i Egipat biti sekularan'. Erdogan je islamista, al to nije problem dok islam i islamske zakone/moralne norme primjenjuje na sebi. Turska je slicna Egiptu. Nametanje bilo cega u takvim zemljama vodi ka nasilju. To zna Erdogan, Mursi ne.
Greska odma, serijat je neodvojivi dio ustavno-pravnog poretka u Egiptu, i kad je Mubarak bio, i Sadat i Nase, malo bolje procitaj npr. o tome za sta se Naser predstavlajo, za vodju koje 3 strane u tadasnjems svijetu :).
Kad je Erdogan reko da je predstavnik sekularne drzave on je bio upravu, ali isto tako je bio upravu i Mursi kad je reko da je predstavnik jedne islamske drzave, jer serijat jeste jedan od izvora na kojem se bazira ustavno-pravni poredak Egipta. Npr.porodicno pravo u Egiptu je gotovo u potpunosti serijatsko.
Challenger__

#1972 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by Challenger__ »

U samo praskozorje egipatskih dešavanja napisao sam na ovoj temi da je zapad - (odlaskom Mursija a dolaskom Sisija) - izgubio Egipat.

Image

Američki i neamerički izvori potvrđuju zabrinutost USA administracije i tačnost iznesene tvrdnje:

- The New York Times
- Al Jazeera
- Press TV

- LINK 4
- LINK 5

________

Svijet u kojem živimo se ubrzano mijenja, on više nije jednosmjerna ulica i za njega više ne važe, prevaziđene i umrle jednodimenzionalne paradigme.
udrch

#1973 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by udrch »

Kikibombona wrote:
udrch wrote: čovječe koji cinizam..nisam to očekivao od tebe..
u istoj rečenici spominješ vojsku, policiju, ekstremiste i nevine žrtve..ali ispadne tako da su ekstremisti ovi što su ubijeni, jer vojska i policija je na pravom putu..

zapamti da je Mubarak bio tri puta jači i organizovaniji od ovoga, pa mu je narod sudio..
ista sudbina čeka i Sisonju i sve one koji su mu pomogli..
Baradej je stari lisac..nije on odstupio što mu je žao Egipćana, već što želi da sačuva svoj život i sigurnost svoje porodice..
MB su rasformirali davno, ali ne možeš uništiti nešto što živi u narodu..
čak i da njih sve unište, ostaće puno onih koji neće zaboraviti ove masakre..
Uopste nije cinizam. Ne znam kako si razumio komentar na koji si se osvrnuo.

Da sutra izadjemo na proteste u zelji da skinemo nasu vlast, da li bi stajao rame uz rame sa 'demonstrantima' naoruzanim vatrenim oruzjem? Vec sam jednom rekao, od takvih protesta bih odmah odustao, jer je jasno cemu to vodi i kako ce na to odgovoriti vojska i policija.

Ne opravdavam vojsku i policiju, vjerujem da su pojedinci neodgovorno postupili, sto radi straha - sto iz nekih drugih razloga.

Ocekivati od vojska i policije da ne zapucaju na skupinu medju kojim ima naoruzanih ljudi je suludo. Svaka vojska bi pucala.

Najvecu krivicu za masakr snose..

1. Bratstvo
2. Naoruzani ekstremisti
3. Vojska i policija

Dakle, ovi treci su zadnji u lancu nasilja.
kada ljudi izađu na demonstracije jedine snage sigurnosti koje trebaju da osiguravaju takav skup jeste policija..
ta policija treba biti naoružana standardnim kratkim cijevima, opremljena za razbijanje demonstracija ukoliko dođe do eskalacije nasilja..

kada vojska koja je zadužena za vanjskog neprijatelja izađe sa tenkovima i oklopnjacima da razbija demonstracije, svaki građanin te zemlje je dužan istu da napadne svim raspoloživim sredstvima..

braniti ubijanje demonstranata smijurijom kako su demonstranti naoružani, posebno što ne znamo ko su i šta su i kako su se snimci odjednom pojavili na internetu, a imajući u vidu da je sa druge strane armija sa nekoliko stotina hiljada vojnika, koja protiv demonstranata koristi tenkove, helikoptere, avione, snajperiste i svi odreda su naoružani dugim cijevima je cinizam i ništa drugo..
potpuno si neobjektivan i u svom svijetu navijaš za što veći broj mrtvih demonstranata..
jer u protivnom bi znao da ako neko ima za cilj da se bori protiv vojske oružanim putem, onda ne bi organizirao kampove na trgovima, pješačio prema mostovima, zabarakidirao se u džamijama, već bi izvodio napade na vojna uporišta i komande..

mi smo ovdje imali posla sa najgorom sortom..koljačima, dobrovoljcima, ubicama i šljamom svakakve vrste, a sve se završilo etničkim čišćenjem i genocidom..
čovječe kad to poredim sa našim počecima, pa se sjetim da su četnici pucali na nenaoružani narod i ubili Suadu i Olgu i ranili nekoliko ljudi čisto se prestravim..i oni su to pravdali da je među demonstrantima bilo naoružanih..
da li je moguće da su navodni sekularisti u Egiptu veći šljam od naših četnika..

naravno, ti ćeš i dalje reći da je MB krivo za sve..vjerovatno to pravdaš čnjenicom da su krivi što su pobjedili na izborima..vojska je morala odlučno da reaguje, da destkuje njihove članove i simpatizere, jer se plaši za sudbinu Egipta..

a koliko si objektivan i kako ti razumiješ demokratiju govori ovaj podatak:
Procjenili su da je za Egipat najbolje rjesenje uklanjanje stranke koja se svojim radom ostro konfrontira najmanje trecini Egipcana. Imati u drzavi trecinu ogorcenih je glavni preduvjet za stalne nemire i sukobe.
u Britaniji, Australiji, SAD-u poslije svakih izbora imaš skoro polovinu ogorčenih koji pripadaju istoj političkoj opciji, a i u svim ostalim zemljama je taj broj veći od trećine, ali to ne znači da država treba da se uređuje prema njihovim željama, već željama većine koja je dobila izbore..to je demokratija, volja većine..vremenom se ogorčenje smanjuje, a stavovi približavaju, razlike umanjuju..za Egipat je sve to sljedećih 20 godina daleko, osim ako ovaj vojni udar uspije..onda će volju narod čekati duže onoliko koliko vojna hunta bude na vlasti..
volju trećine treba poštovati, ali ne nametati, posebno njihova volja ne treba da se nameće tenkovima i ubijanjem većine..
semirizsvemira

#1974 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by semirizsvemira »

Cuj Sud . pa sto nisu sudili Gadafiju . Metak u celo bez sudjenja , zasto trositi pare na zivotinje poput Sisija ,Asada, Karadzica , Mladica . Oni ne pripadaju ljudskom rodu , reci da pripadaju ljudskom rodu je zlocin
udrch

#1975 Re: Egipat (pročitati prvi post)

Post by udrch »

m_l wrote:
udrch wrote:
Kikibombona wrote:
Bratstvo treba zabraniti i rasformirati.
MB su rasformirali davno
Jeste li sigurni? I na pocetku su neki (zna se ko) mislili kada ubiju vodju(Hasan el-Benna) ubili su pokret, ali su se prevarili.

Sta su sve ti ljudi prosli! Nove generacije, nova iskusenja.
ovo sam napisao u drugačijem tonu..samo da kažem da nikakve zabrane i nekakva rasformirnaja neće ugušiti i uništiti MB..
svi su ih proganjali, ubijali, zatvarali i mučili desetljećima..zabrnaili su ih stotinu puta, ali oni su i dalje tu..
nakon ovog vojnog udara biće jači i čvršči..iz velikih događaja se rode veliki ljudi..
Post Reply