Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Armin2013

#1951 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

madner wrote:Hifa mislim da tusi svoj pelet.

Ode tone i tone istog, ali bar nema puno odpada. :D
Možda griješim ali mislim da Hifa nema svog peleta, nego firma Euro Still Doboj proizvodi i prodaje pelet, rodbinski su povezani koliko znam. A firma Euro Still proizvodi i kupuje pelet od drugih proizvođača pa prodaje ili kao svoj ili u vrećama tih dobavljača.
Armin2013

#1952 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Samo da kažem, za one koje interesuje to, nestašica je peleta.
almirkoba

#1953 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

sto se tice pretvaraca dobio sam info da nemoze svaki tj da mora biti cisti sinus a ne modificirani nebitno koliko je w jak inverter. ista stvar je i sa agregatima. eh jos malo da istrazim pa cu nesto kupit od toga.
SaltCity__

#1954 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by SaltCity__ »

Nema ljudi peleta nigdje ni vrečice.
Tuzla.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#1955 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

Armin2013 wrote:Samo da kažem, za one koje interesuje to, nestašica je peleta.
Arma je li to nestalo ili je nestasica ? :D
probook

#1956 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by probook »

Ma nema peleta u cijeloj drzavi. Cijelo jutro zovem telefone. Da li neko zna gdje ga ima kupiti?
krogans

#1957 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

probook wrote:Ma nema peleta u cijeloj drzavi. Cijelo jutro zovem telefone. Da li neko zna gdje ga ima kupiti?
Imaš u bingu Vladrag 5.95km vreča

send with Xperia
Armin2013

#1958 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Slo Burner wrote:
Nestašica, nadje se pokoja vreća.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#1959 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Slo Burner »

Armin2013 wrote:
Slo Burner wrote:
Nestašica, nadje se pokoja vreća.
Nađi dvije tone :D, navraticu danas po jednu turu
Armin2013

#1960 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Armin2013 »

Nestašica, nadje se pokoja vreća.[/quote]
Nađi dvije tone :D, navraticu danas po jednu turu[/quote]

Zbog ograničenih količina prodajemo samo po cca 20 vreća, trenutno.
merjem-2006

#1961 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

sabanss wrote:
merjem-2006 wrote:Još jedan novi korisnik grijanja na pelet od prije 15 dana. Naime, imam Thermoflux peć Interio 14 kw sa kojom zagrijavam 64 kvadrata stana. Zgrada je dobro izolovana zidovi 40-tak cm pune cigle, stolarija pvc. Zagrijavam 4 prostorije (radijatori Vaillant 4600 W, 3680 W, 3220 W i kupaonički 1277 W). Na radijatorima termo ventili. Grijanje regulišem preko Vaillant termostata. Podešena temperatura 24,5 stepena. U ovim danima prosječno dnevno peć radi oko 12-13 sati. Od ponoći do 07:00 sati ujutro ne radi (termostat podesim na 20 stepeni i ne upali se nikad, jedino je kada je bilo -26 se upalila ujutro u oko 04:30). Potrošnja za 15 dana 22 vreće. Pelet kupljen u Sarajevu (Kemoprom). Teperatura vode u kotlu podešena na 60 stepeni. Relativno brzo postigne tu tempetaturu i onda ide u modulaciju. Da li neko koristi ovu peć i da li je zadovaljan? Ima li preporuka iskusnijih kakve postavke u pogledu temperature vode u kotlu treba postaviti?
Unaprijed hvala...
Ista pec, malo veca kvadratura, slicna potrosnja... Po meni je sve ok. Jedino sto mozda mozes smanjiti snagu ukoliko pec prebrzo ide u modulaciju - mada ako se nikad ne pregrije i kotao se ne gasi i to je ok.

Kako si zadovoljna peletom? Obzirom da je ovo kamin i vrlo malu posudicu za sagorijevanje: ostaje li sljake? Koliko ciklusa paljenje-gasenje pec moze odraditi prije ciscenja posudice?
Pošto tek 15 dana se grijem na pelet mogu reći da se tek "uhodavam". Do prije 3 dana sam dosipao pelet u spremnik direktno iz vreće dva putana dan, jednom ujutro i jednom pred veče. Primjetio sam da kada sipam iz vreće ima poprilično prašine (vjerovatno prilikom pakovanja, transporta i skladištenja vreća) i posuda za sagorjevanje mi se punila preko pola nekada i do vrha. Bilo je više prašine nego šljake i posudu sam praznio svako jutro. Onda sam pelet iz vreće sipao prvo u kantu pa onda u spremnik. Na taj način sam uspio postići da većina prašine ne ode u spremnik, i rezultat je očigledan. Nema gotovo nikako šljake ni prašine u posudi za sagorjevanje. Svu šljaku i prašinu peć kada se ugasi i ide u hlađenje izbaci van u posudu za pepeo. Evo već dva dana nema potrebe da čistim posudu. Što se tiče paljenja i gašenja u toku dana 6-7 puta se peć pali i gasi. Jutros u 07:20 peć se upalila, temperatura vode u kotlu bila 26 stepeni, u stanu 20 stepeni. Nakon 15-tak minuta voda dostigla 50 stepeni i počela kružiti kroz sistem (opadala do 46 stepeni dok je dolazila hladna voda iz radijatora). U 07:55 temperatura vode se ustabilila i počela konstantno kružiti kroz sistem. U 08:35 dostigla 59 stepeni i peć radila u modulaciji. Temperatura stana 22,5 stepeni a termostat podešen na 24. U 12:10 temperatura stana dostigla vrijednost 24,5 i peć se ugasila. Tokom rada je nekoliko puta " izlazila" iz modulacije i radila na snazi 2. Grijala 4 prostorije i pored toga kombinovani bojler od 80 litara. Sve u svemu zadovoljan sam. Možda ima neko neke preporuke u vezi režima rada i podešavanja patametara (temperatura vode u kotlu isl.)

Poslano sa mog F5 koristeći Tapatalk
sabanss

#1962 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Vjerovatno imas pec sa novijom elektronikom. Evo mojih parametara za staru elektroniku sa 30 stavki:

15 - 03 - 13 - 1.6 - 0.9 - 1.3 - 1.7 - 2.4 - 2.7 - 3.0 - 00 - 05 - 45 - 220 - 40 - 12 - 13 - 13 - 14 - 14 - 14 - 09 - 30

Nadam se da nisam fulio neku od cifri. Generalno su vrijednosti duzine ubacivanja peleta nesto nize dok je jacina ventilatora za prisis zraka nesto veca zbog iskustava koje sam imao sa losim peletom. Mada sad mi je ok otkako ne uzimam pelet iz Rogatice.

Moja radi na ovim nizim stepenima snage tj. P1 i P2. Nikad ne ide u modulaciju pa se nikad i ne pali / gasi u toku rada sto mi je logicno obzirom da ciklus potpale traje 10-tak minuta. Generalno mi je samo bitno da drzi temperaturu vode u sistemu iznad otprilike 50 stepeni tj. da pumpa non-stop radi. Cak i pri ovim ekstremnim temperaturama radijatori ugriju stan sa temperaturama vode od oko 55 stepeni.

Dakle moja taktika je drzati nesto nizu temperaturu vode tako da se pec nikad ne gasi ali da radijatori uspijevaju odrzavati zadane temperature po prostorijama. Ne znaci da ce kod tebe to funkcionisati jer ima i drugih faktora ali probaj smanjiti snagu, izbaciti termostat (digni ga na npr. 30 stepeni) kad vec imas termoglave i onda ce ti se pec manje gasiti. Trebalo bi da trosi i nesto manje peleta obzirom da imas 5-6 ciklusa potpale koje ces izbaciti ovim pristupom.
merjem-2006

#1963 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by merjem-2006 »

Što se tiče parametara u meniju tehničke postavke tu nebih ništa mjenjao da nebih izgubio garanciju, ili možda griješim, ovlašteni serviser thermofluksa mi je rekao da u tom meniju ništa ne diram. Preporučio mi je da peć radi na višoj snazi i sa termostatom koji će paliti-gasiti peć. Još je rekao da ako radi na snazi 1 ili 2 konstantno bez termostata onda će više puniti posudu sa šljakom. Kod mene ujutro za 7-8 minuta potpali pelet, a u toku dana kada je peć "topla" za 4-5 minuta. Po meni ja bih samo povećao količinu vazduha koja dolazi kako bi sagorjevanje bilo još bolje. Probaću da peć jedan dan radi na manjoj snazi i temperaturi vode u kotlu pa ću usporediti.

armin_jocker

#1964 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by armin_jocker »

krogans wrote:
probook wrote:Ma nema peleta u cijeloj drzavi. Cijelo jutro zovem telefone. Da li neko zna gdje ga ima kupiti?

send with Xperia
U kojem bingu ima, ja sam sinoc bio u skoro svim i nema nigdje.
krogans

#1965 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by krogans »

armin_jocker wrote:
krogans wrote:

send with Xperia
Jbg u Bijeljini

send with Xperia
adoadop

#1966 Re: RE: Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

krogans wrote:
Jbg u Bijeljini

send with Xperia[/quote][/quote]
Šta kukate , samo dižete cijenu peletu.
Ima ga i u Konjicu i u Ilijasu.
isx

#1967 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Rade li ovi iz Novog grada dostavu jedne tone? Cujem dobra iskustva za njihov pelet.
belfy

#1968 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

merjem-2006 wrote: Pošto tek 15 dana se grijem na pelet mogu reći da se tek "uhodavam". Do prije 3 dana sam dosipao pelet u spremnik direktno iz vreće dva putana dan, jednom ujutro i jednom pred veče. Primjetio sam da kada sipam iz vreće ima poprilično prašine (vjerovatno prilikom pakovanja, transporta i skladištenja vreća) i posuda za sagorjevanje mi se punila preko pola nekada i do vrha. Bilo je više prašine nego šljake i posudu sam praznio svako jutro. Onda sam pelet iz vreće sipao prvo u kantu pa onda u spremnik. Na taj način sam uspio postići da većina prašine ne ode u spremnik, i rezultat je očigledan. Nema gotovo nikako šljake ni prašine u posudi za sagorjevanje. Svu šljaku i prašinu peć kada se ugasi i ide u hlađenje izbaci van u posudu za pepeo. Evo već dva dana nema potrebe da čistim posudu. Što se tiče paljenja i gašenja u toku dana 6-7 puta se peć pali i gasi. Jutros u 07:20 peć se upalila, temperatura vode u kotlu bila 26 stepeni, u stanu 20 stepeni. Nakon 15-tak minuta voda dostigla 50 stepeni i počela kružiti kroz sistem (opadala do 46 stepeni dok je dolazila hladna voda iz radijatora). U 07:55 temperatura vode se ustabilila i počela konstantno kružiti kroz sistem. U 08:35 dostigla 59 stepeni i peć radila u modulaciji. Temperatura stana 22,5 stepeni a termostat podešen na 24. U 12:10 temperatura stana dostigla vrijednost 24,5 i peć se ugasila. Tokom rada je nekoliko puta " izlazila" iz modulacije i radila na snazi 2. Grijala 4 prostorije i pored toga kombinovani bojler od 80 litara. Sve u svemu zadovoljan sam. Možda ima neko neke preporuke u vezi režima rada i podešavanja patametara (temperatura vode u kotlu isl.)

da dodam svoj komentar ovdje. mislim da mnogima moze dobro doci. ovo je jedan od razloga sto sam protiv samociscenja. redovan pregled kotla te moze spasiti vecih troskova i duzeg ostanka bez grijanja.

sto se tice prasine - ona je meni igrala pozitivnu ulogu. kotao se sa istom brze potpaljuje i dodavac radi fluidnije. naravno, ovo sve pada u vodu ako je prasine previse i efekat je suprotan u oba slucaja.

po mom licnom iskustvu iskoristivost kotla je najveca kada radi na najmanjoj snazi/temperaturi (u zavisnosti sta automatika koristi kao parametar) da bi pumpa radila, a da kotao nema periode paljenja/gasenja. izuzetak su topliji periodi gdje je dovoljno da kotao dnevno radi 12 ili 18h. tada se odstupanja moraju gledati pojedinacno i mislim da je nemoguce iznijeti generalni stav...
golfiista

#1969 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Citam i kontam, treba jedan semestar odslusati na Elektrotehnici kako bi se mogao grijati na pelet. Te neki parametri, modulacije, grijaci, pretvaraci, rezimi, p1 P2, ups, agregati .... pa mislim ono jbt. Nejse.
Peleta ima na Hifinoj pumpi na Ilidzi, 6,5 KM/vreca. Sipao gorivo prije sat vremena pa da javim kome treba.
belfy

#1970 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

golfiista wrote:Citam i kontam, treba jedan semestar odslusati na Elektrotehnici kako bi se mogao grijati na pelet. Te neki parametri, modulacije, grijaci, pretvaraci, rezimi, p1 P2, ups, agregati .... pa mislim ono jbt. Nejse.
Peleta ima na Hifinoj pumpi na Ilidzi, 6,5 KM/vreca. Sipao gorivo prije sat vremena pa da javim kome treba.
pa uvijek mozes platiti majstora da dodje i budes hadzija. nista drugacije od auta. ;-)
almirkoba

#1971 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by almirkoba »

kratko sam u ovim vodama ali mislim da se tu nemože previše uštediti sa dodatnim tuningom opcija.
golfiista

#1972 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Ma kako je ovo pocelo, jos ce poceti i plin ugrađivati radi manje potrosnje, pa mislim stvarno, napravise ljudi nauku cijelu od kotla za grijanje.
isx

#1973 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by isx »

Ja sam zadnjih 20 dana spucao paletu. Samo trpam. Nek' tandrće.
Kataklinger

#1974 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kataklinger »

Ja zadnjih 15 dana potrosio 0kg. Nisam kod kuce xd
rovac13

#1975 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

almirkoba wrote:kratko sam u ovim vodama ali mislim da se tu nemože previše uštediti sa dodatnim tuningom opcija.
Slicno mislimo :-D
Od 2008.g. kad smo uveli pelet sam pokusavao nastimat......znale me noge bolit po koliko puta sidjem u kotlovnicu i vratim se na sprat.......sve moguce nacine isprobavao mjerio testirao..........zidni termostat,termo glave,kombinacija oboje,paljenje gasenje kotla,niza temp vode,visa temp vode ne znam ni ja sta..........sta god uradio kotao trosi od 1 vrecu dnevno kad je manje hladno do 2 vrece dnevno kad zahladni................i na kraju roditelji ne gase nikad,24h na istu temp, i opet im potrosnja tu negdje :D
Post Reply