Gojeni H wrote:sarajevoxxxx wrote:
Postoje međunarodne norme, nešto što se zove fer, poštenje.Mnoge stvari nisu napisane, ali se podrazumjevaju.Ljudsko dostojanstvo mislim da je strašno da se tako malo poštuje u zemlji koja može bez problema da poštuje sva moguća prava radnika.Mislim da se tu ne radi o strahu, već da je u pitanju na žalost jedan mentalitet, kultura.Radnik, ili osiguranik, stiče pravo na radnu penziju nakon određenog vemenskog perioda.To su norme koje su u mnogim zemljama usvojene, i koje naravno da imaju smisla.Kao i plata koja može osigurati osnovne stvari.
Na žalost Nepalac nakon 30 ili 35 godina rada u Kuvajtu vratit će se u svoju zemlju bez ikakve nadoknade ili starosne penzije.To nema veze je li Kuvajćana malo ili puno, već sa poštenjem fer odnosom, poštovanjem čovjeka i njegovog posla.To je njegovo pravo, i mislim da ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa time što je on bio primoran da dođe i radi čitav život za kiflu.Ima nešto što se zove fer.Imati platu od 10 000 KM i plaćati sluškinju koja radi sve što joj se naredi 24/7 za 300 KM je strašno.
Kakve medjunarodne norme? Kojeg medju-naroda? Jel' ti to mene pokusavas da ubijedis da bi neka 80 miliona Nijemaca moglo da obezbijedi peMziju za 170 miliona Turaka, Srba, Bosnjaka, Italijana, itd.? Jer omjer je tu negdje. Ma, bjaaazi!
Uglavnom, ovo nema nikakve veze s temom.
Reagovao sam na tvoj upis da Saudija i zaljevske zemlje ne mogu izdrzati dugo s niskim cijenama nafte. Moj argument je da mogu bolje od Rusije.
Rekao sam vec da ne mislim da ce se Rusija raspasti, ali da ce morati saviti siju, to ni ne sumnjam.
Mislim da griješiš, kakav crni omjer živ bio.Mogu oni dati penziju, ne radi se o brojnosti, već jednostavno o pukoj odluci.On kaže zašto da mu dajem penziju, zaradio je svoje, platio sam mu i vozdra.U Kuvajtu ima oko 600 000 Egipćana i oko 700 000 Indijaca.Niko od njih ili rijetki nakon povrtaka u svoju domovinu ne ostvari pravo na radnu penziju.Čitav život je radio za 300 ili 400 KM, bez radnog vremena, radio kao crnac i na kraju nema ništa.
Tu se radi jednostavno o nepoštovanju, o lošem sistemu, neuređenim zakonima, državi koja o tome ne brine, koja zapravo uopšte ne vidi problem u tome.Kuvajćanin ti može u svakom trenutku doći i kazati od sada je ovaj restoran moj, biznis kojeg je recimo zajedno pokrenuo sa nekim Egipćaninom.Ako se pobuniš dobiješ još batine.ako insistiraš na nekoj pravdi možeš biti protjeran.
I da imaš neke međunarodne norme.Radnik ima svoja prava, ima nešto što su svi usvojili, robovi su bili prije hiljadu godinu, danas ih nema.U čemu je problem?
Svijesni su i vlasti tih zemalja Zaljeva o tome, ali jednostavno NEĆE da bilo šta mijenjaju.Da li je u pitanju kultura, mentalitet, nivo civilizacije, vjerovatno ima svega pomalo, ali činjenica je da oni nisu spremni da razgovaraju o pravima radnika.Udri bagru koliko god možeš, kožu mu oguli, njegov san je bio da dođe da radi kod nas hahaha
Vidi samo kako se odnose prema sirijskim izbjeglicama, niti jednu izbjeglicu nisu primili.Spominješ Jemen, pa zar Jemen nije najbolji dokaz kako razmišljaju.Tolike milijarde dolara imaju, a samo par kilometara od Saudije se nalazi jedna od nasiromašnijih zemalja svijeta.A sve muslimani su braća, ibadeti se kod Kabe koja je od Jemena udaljena par stotina kilometara, a ljudi umiru od gladi.
Mogu od Jemena napraviti najbogatiju zemlju, a umjesto toga zemlja sa kojom Saudija graniči 155 zemlja po siromaštvu od ukupno 170 zemalja.Koliko nafte imaju, koliko milijardi dolara, mogli su sve Jemence pozapošljavati, da su htijeli.Sada im prave nekakve gasovode kako kažeš, bacanje para.Huti, Al Kaida
Mentalitet, mentalitet, i samo to.Ubila ih nafta to ništa drugo.
Pričao sam sa Kuvajćaninom.Kaže radi u elektroprivredi, posao mu počinje oko 9 ili 10 ujutro završava oko 2 popodne

sa njime u kancelariji ih još ima gomila.Prvo ide pijenje čaja, i taj ritual traje ihihi, i onda se još malo vrti, i kući.Ne mora dolaziti svaki dan, dva ili tri dana u sedmici dovoljno. Plata tričavih 1500 dinara, tj oko 7500 KM.I on i žena rade.
Od države ima pravo na stan ili zemlju, ali kako kaže još živi pod kirijom, 300 dinara tj oko 1500 KM.Za deset godina dao je oko 200 000 KM za kiriju.Kada sam ga upitao zašto, kaže ma čekam da izbace ovo za zemlju.Trebalo bi se to uskoro dijeliti, kao to je bolje od stana.
Znaš kako u Saudiji plaćaju komunalce?Nikako.Nemaju plate.Usukani, mršavi, ljudi im daju kao da se radi o pukim siromasima na ulici.Daju im jer ne mogu gledati smeće na ulicama.Plata kasni i po 6 mjeseci, a plata je nekih 200 KM, spavaju u nekakvim kontejnerima.I kada im kažeš zašto to.Eeee a ti ne znaš da on u slobodno vrijeme perući auta može zaraditi još 200 ili 300 mjesećno kao od šale hahaha
Evo na netu sam našao neku sliku tih radnika u zemljama Zaljeva
Odmor nakon teškog posla: