RUSIJA

Post Reply
Gojeni H

#1951 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

sarajevoxxxx wrote:
Izraelci imaju novca ali su i vrijedni, pametni, rade crnački.Kuvajćani jesu trgovci, čuo sam i za tu izreku, ali daleko su oni od Jehudija.Ne znam za ta izdvajanja, moguće, ali vjeruj mi znam Kuvajćane, daj Bože da je to istina i da oni to mogu sutra svojim generacijama zaista ostaviti.Lično smatram da su Kuvajćani u velikom problemu, ne možeš novcem sve imati.Znati raditi, proizvoditi, pa makar i skromno živjeti je bolje nego imati milione a da za drugima zaostaješ u inovacijama, proizvodnji, privređivanju, poštenjem i bogatstvom duha, ili kako se već kaže za one koji znaju obavljati bilo kakav posao.Ovo oni što rade teško da se to može nazvati poslom.To su često nekakva mešetarenja, nema tu nikakve strategije, to je slično kocki, uloži i zakotrljaj, pa šta Bog da.Bog zna koliko se tu novca i izgubi.

Sabah jeste dosta toga posložio, ali je mogao daleko bolje.Koliko Norveška ostavlja za svoje generacije? Kolike su plate u Kuvajtu u privatnom sektoru? Jesu li radnici iz Bangladeša, Pakistana, Nepala, Egipta osigurani? Koliko se poštuju prava tih radnika?Je li zaista pod moranje da daju tako mizerne plate tim ljudima a njima mjesečni budžet iznosi od 15-20 hiljada KM.To društvo, ti primjeri nelogičnosti, nekakve epske nepravde od koje može da ti se kosa digne na glavi, teško da to izdobri.

Evo sada je aktuelna ova situacija u vezi IS-a i robinja iz Sindžara, šta misliš koliko robinja i robova ima u Kuvajtu koje rade 24/7 za 50 kuvajtskih dinara (oko 250-300 KM)?

Kuvajcani su sebi uredili drzavu onako kako njima odgovara. Strance koji rade tamo niko nije natjerao da dodju.
O vjerskom i moralnom aspektu ovakvih zakona mozemo raspravljati, ali pricamo o trenutnoj cijeni nafte i efektima na privredu Rusije.

Note: Da Kuvajcani, Emiracani i ostali daju svima prava kakva su data imigrantima u evropskim zemljama, ovi bi im odavno preoteli drzave. Jednostavno, premalo ih je.
sarajevoxxxx

#1952 Re: RUSIJA

Post by sarajevoxxxx »

Gojeni H wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Izraelci imaju novca ali su i vrijedni, pametni, rade crnački.Kuvajćani jesu trgovci, čuo sam i za tu izreku, ali daleko su oni od Jehudija.Ne znam za ta izdvajanja, moguće, ali vjeruj mi znam Kuvajćane, daj Bože da je to istina i da oni to mogu sutra svojim generacijama zaista ostaviti.Lično smatram da su Kuvajćani u velikom problemu, ne možeš novcem sve imati.Znati raditi, proizvoditi, pa makar i skromno živjeti je bolje nego imati milione a da za drugima zaostaješ u inovacijama, proizvodnji, privređivanju, poštenjem i bogatstvom duha, ili kako se već kaže za one koji znaju obavljati bilo kakav posao.Ovo oni što rade teško da se to može nazvati poslom.To su često nekakva mešetarenja, nema tu nikakve strategije, to je slično kocki, uloži i zakotrljaj, pa šta Bog da.Bog zna koliko se tu novca i izgubi.

Sabah jeste dosta toga posložio, ali je mogao daleko bolje.Koliko Norveška ostavlja za svoje generacije? Kolike su plate u Kuvajtu u privatnom sektoru? Jesu li radnici iz Bangladeša, Pakistana, Nepala, Egipta osigurani? Koliko se poštuju prava tih radnika?Je li zaista pod moranje da daju tako mizerne plate tim ljudima a njima mjesečni budžet iznosi od 15-20 hiljada KM.To društvo, ti primjeri nelogičnosti, nekakve epske nepravde od koje može da ti se kosa digne na glavi, teško da to izdobri.

Evo sada je aktuelna ova situacija u vezi IS-a i robinja iz Sindžara, šta misliš koliko robinja i robova ima u Kuvajtu koje rade 24/7 za 50 kuvajtskih dinara (oko 250-300 KM)?

Kuvajcani su sebi uredili drzavu onako kako njima odgovara. Strance koji rade tamo niko nije natjerao da dodju.
O vjerskom i moralnom aspektu ovakvih zakona mozemo raspravljati, ali pricamo o trenutnoj cijeni nafte i efektima na privredu Rusije.

Note: Da Kuvajcani, Emiracani i ostali daju svima prava kakva su data imigrantima u evropskim zemljama, ovi bi im odavno preoteli drzave. Jednostavno, premalo ih je.
Postoje međunarodne norme, nešto što se zove fer, poštenje.Mnoge stvari nisu napisane, ali se podrazumjevaju.Ljudsko dostojanstvo mislim da je strašno da se tako malo poštuje u zemlji koja može bez problema da poštuje sva moguća prava radnika.Mislim da se tu ne radi o strahu, već da je u pitanju na žalost jedan mentalitet, kultura.Radnik, ili osiguranik, stiče pravo na radnu penziju nakon određenog vemenskog perioda.To su norme koje su u mnogim zemljama usvojene, i koje naravno da imaju smisla.Kao i plata koja može osigurati osnovne stvari.

Na žalost Nepalac nakon 30 ili 35 godina rada u Kuvajtu vratit će se u svoju zemlju bez ikakve nadoknade ili starosne penzije.To nema veze je li Kuvajćana malo ili puno, već sa poštenjem fer odnosom, poštovanjem čovjeka i njegovog posla.To je njegovo pravo, i mislim da ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa time što je on bio primoran da dođe i radi čitav život za kiflu.Ima nešto što se zove fer.Imati platu od 10 000 KM i plaćati sluškinju koja radi sve što joj se naredi 24/7 za 300 KM je strašno.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1953 Re: RUSIJA

Post by japin_mutapi »

Gojeni H wrote: Celi misli da je Kina spas Rusije. Ja kazem da Kinu zaboli za Rusijom. Oni imaju svoju strategiju i svoje planove ... a najvise izvoze u SAD. ;-)
zapravo je suprotno
rusija tj. prostranstva sibira su spas za kinu ... ako uspiju svoj uticaj proširiti na zemlje srednje azije još bolje

slabija rusija = jača kina
kina i sjedinjene države igraju u istom timu po pitanju rusije
Gojeni H

#1954 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

Ko je čovjek kojeg se moćni Vladimir Putin sada boji najviše od svih?
..........
– On je konačno svjetlo na kraju tunela – kaže o Navaljnom Stanislav Belkovski, jedan od vodećih ruskih politologa i autor zapažene knjige o Vladimiru Putinu. Navaljni je čovjek koji odgovara ruskom političkom biću koje se definiralo u tranzicijskim vremenima postsovjetske Rusije. On je idealna karizmatična jaka osoba koja odgovara najširim slojevima ruskog društva. Ima 39 godina, “arijevskog je izgleda, plavokos”, što znači da je “čiste krvi i neupitni Rus” (ne mogu mu izbrojati “ tuđa krvna zrnca”). Obrazovan je, pravnik, doškolovao se na Yaleu i dobrog je i podobnog porijekla – otac Anatolij bio je oficir sovjetske armije, dakle prihvatljiv je i s te patriotsko-velikoruske strane.
..........
Iako ponekad vlada drugačija percepcija, Stanislav Belkovski smatra da bi prokremaljska politička, a u prvom redu ekonomska (oligarsi) elita prihvatila Alekseja Navaljnog jer ona želi sebe (i svoje nasljednike koje uglavnom školuju u najprestižnijim engleskim, američkim, francuskim i njemačkim školama, koledžima i fakultetima) pozicionirati na Zapadu. Putin je bio taj koji je to trebao omogućiti, a sada kad je suočen sa sankcijama i otpadništvom od “savremenog svijeta”, rastu i šanse Navaljnog.
..........
Njegovo biračko tijelo je jasno profilirano: urbano, mlađe obrazovano stanovništvo velikih gradova te srednji sloj koji se najviše našao na udaru antiputinovskih američko-evropskih sankcija. Osim toga, on je gotovo mesijanski uspio u samo nekoliko mjeseci 2010. godine okupiti na prosvjedima od nekoliko tisuća do čak 200 hiljada nezadovoljnika Putinovom vlašću te poveo prosvjednike da prvi put zabrinu Kremlj svojim pozivima “Putine, odlazi”.
.........
Navaljni je tako pomalo apokaliptički zaključio da glavna prepreka promjenama nije Putin, nego činjenica što “mnogi obični Rusi ne vjeruju da Rusija ima budućnost”.

http://www.citajmo.info/2014/12/27/ko-j ... e-od-svih/
Zeljoooo

#1955 Re: RUSIJA

Post by Zeljoooo »

Rusija ima dvije opcije. Jedna je da se Putin sagne Americi i da krenu pregovori o skidanju sankcija i sl.

Druga opcija je da Putin sam ode ili ipak da ga skinu sa vlasti gdje bi dosao drugi i sankcije bi se skinule.

Trece opcije nema!
Challenger__

#1956 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Navaljni je notorna budaletina, zapadni mit, halucinacija.
Gojeni H wrote:Celi misli da je Kina spas Rusije.
Korekcija krivog navoda. Mislim da će Kina odigrati presudnu ulogu u amortizaciji gubitaka Irana i Venecuele, s tim što nisam siguran da će uspjeti spasiti vladavinu Madura. Veliki su izgledi za bankrot Venecuele pri ovim trendovima.

Venecuela je najslabija karika u lancu.

Sa "druge strane" je također veliki spisak potencijalnih kolaterala, tako da će biti vanredno zanimljivo gledati kako će se stvari dalje odvijati.
jastuk1

#1957 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Navaljni je notorna budaletina, zapadni mit, halucinacija.
Gojeni H wrote:Celi misli da je Kina spas Rusije.
Korekcija krivog navoda. Mislim da će Kina odigrati presudnu ulogu u amortizaciji gubitaka Irana i Venecuele, s tim što nisam siguran da će uspjeti spasiti vladavinu Madura. Veliki su izgledi za bankrot Venecuele pri ovim trendovima.

Venecuela je najslabija karika u lancu.

Sa "druge strane" je također veliki spisak potencijalnih kolaterala, tako da će biti vanredno zanimljivo gledati kako će se stvari dalje odvijati.
Dragi Čeli, :mrgreen:

Joj ništa se nisi promijenio, ni 2 posto. :lol:

Pod broj jedan - shvati da Kina nije bulldog ko Rusija koja kad zgrabi "saveznika" nikada ga ko kost ne pušta. Kina je puno pragmatičnija i pustit će saveznika niz vodu kad joj to odgovara. Kina neće amortizirati nikakve gubitke Irana i Venecuele, već će ići na preuzimanje dobara. Ono - trabaju vam pare, ok "no hay problemas" - vako ćemo: "to i to prodaćete nama i evo para." Oni će na to - ali draga Kino, mi bismo da nam daš kredit, a Kina će - šta vi mislite da sam ja pala s Marsa. :-) Već sam vam dala određeni kredit (Venecueli), vidite da više neću više ni amarički dug da kupujem, a da kupujem vaš, pa da na meni sutra izvršite neplaćanje (default). Za kredite se obratite MMF-u.

Kina je nešto kao novi mini MMF. Dođe i stisne te tamo gdje si kao najtanji.

Što se tiče potencijalnih kolaterala, izračunali su oni ovo do u dolar moj čeli. I koliko će spustiti naftu i koliko dugo je smiju držati na tom niskom nivou.

A ako ovo s padom nafte nije dogovarano, odnosno ako je fakat reakcija tržišta na manijakalni oversupply kojem se ne vidi kraj jer niko neće da trepne i smanji proizvodnju, onda je tek RF nahebala. Ako i nisu dogovarali krah cijena, zapadni lihvaro cionisti će žrtvovati fracking u SAD-u i Kanadi, i proizvodnju u Sjevernom moru, sve u cilju što većeg ekonomskog iscrpljivanja RF radi lakšeg preuzimanja bogatih, ruskih državnih firmi.

Jednostavno, isplati im se žrtvovati fracking, čak i po cijenu velikih gubitaka od po nekoliko milijardi zbog neplaćanja kredita fracking firmi koje mogu propast - fracking je i omogućen uz ogromno zaduživanje. I kod kraha nekretnina 2008. - opet će biti banking bailout - i gotova priča. Isplati im se žrtvovati fracking i raditi novi bailout banaka, ako će nagrada biti udio u ruskom prirodnom bogatstvu.

A ako se slučajno neki Saudijci ili zaljevčani usude da se "kofrče," to će da se uguši 10 puta jače nego što je Siso-Krme-njetina poklao hiljade svojih protestanata.

Cilj je kao što sam davno rekao preuzeti prorodna bogatstva RF. Ako ne milom onda silom. I za sve one šamare koje je RF zadala zapadnim lihvaro cionistima u Siriji, žestoko, žestoko joj se osvetiti.

Putin je trebao čistke davno da napravi. Onako mu zemlju uništiše silni petokolonaši zapadnih lihvaro-cionista.

I ako jednog dana krene igranka u Rusiji, znaj da su to, između ostalog, i kletve stotina hiljada sirijaca čije je klanje i kasapljenje aminovala Rusija štiteći genocidaša. Assadisti jeste napravljena igranka, ali sam je postao najveći genocodaš današnjice, uz pomoć RF-a i Irana.
Challenger__

#1958 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

jastuk1 wrote:...
Challenger__ wrote:
Gojeni H wrote:Glasine medju poslovnim obavjestajcima je da Saudija ustvari gura nisku cijenu i ne smanjuje proizvodnju iz 2 razloga:

- Da americkim gospodarima a i sebi pomognu u "obaranju" Rusije i Irana.
- Da obore a onda i preuzmu manje proizvodjace poput Tunisa na primjer.

Svi su u jednom safu s Amerikom. Nema talasanja.
- Da su zemlje Zaliva u "jednom safu" sa svojim "američkim gospodarima" je savršeno jasno, kao što nije nikakva tajna da je obaranje cijene nafte posljedica političke operacije koju su dogovorili John Konjska faca i kralj Abdullah. O tom dogovoru uveliko pišu i msm mediji. Međutim, postavlja se sljedeće pitanje: da li će lovci postati lovina?

- Kako sada stvari stoje, mnogi američki vazali postaju kolateralna šteta ove ambiciozne operacije, od britanske naftne industrije, preko Emirata (krah berze), Norvežana (neisplativost istraživanja po ovim cijenama), malih američkih kompanija i na kraju sama Saudijska Arabija.

Kakva su predviđanja ekonomskih stručnjaka?

- Razlčita. Međutim, ipak, ipak preovladava ton kojim odiše izlaganje prof. Michael Hudsona (Economic Prof., Univ. of Missouri, Kansas City, USA) koji tvrdi da USA nemaju moć da naude ruskoj ekonomiji:
HUDSON: The capital to build the pipelines takes two forms. One, it takes the form of domestic currency. And Russia’s central bank can create enough rubles to defray all of the domestic costs. Russia doesn’t need dollars for domestic ruble costs. And the rest of the costs will be supplied by China. And instead of the Europeans or the Americans making this deal and the other raw materials for the pipelines, China’s making all of this. And China’s providing this on credit. And in exchange for the credit that China and other countries are providing, they’re taking their payments in future oil and gas. So, essentially, Russia doesn’t need the dollar credit and it doesn’t need financial credit. It’s making a currency swap that it’s paying off in future oil and gas deliveries. So what America believed to be a threat turns out to be a paper tiger. It’s a paper financial tiger, something that has almost zero effect on Russia.
:arrow: Michael Hudson, Russian pivot

-Ukratko, prema njemu, prema mnogim drugim autorima, ova operacija neće ozbiljno nauditi Rusiji. Da li će nauditi Iranu i Venecueli? Venecuela je u najtežoj poziciji iako je Kina izrazila spremnost da joj kreditira deficit. Isto tako sam mišljenja da će Iran premostiti ovu krizu, tim prije što mu se otvaraju velika tržišta Evroazije (Rusija, Kina, Indija) i alternativne kreditne organizacije.

_______

Lično mišljenje? Špekulanti ciljaju medvjeda a pucaju u sopstvenu nogu.
madner

#1959 Re: RUSIJA

Post by madner »

Tsk, ti kao da si prespavao 80te. Naravno da se ovako RF moze srezati, samo je to operacija koja ce trajat malo duze.
Challenger__

#1960 Re: RUSIJA

Post by Challenger__ »

Reprize nema jer nema pretpostavki iz osamdesetih. Ti kao da ne čitaš šta se postavlja u linkovima, a postavlja se mišljenje uglednog američkog autora: reprize nema.
jastuk1

#1961 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

Challenger__ wrote:Reprize nema jer nema pretpostavki iz osamdesetih. Ti kao da ne čitaš šta se postavlja u linkovima, a postavljaju se mišljenja uglednih američkih autora: reprize nema.
U svakom slučaju SAznat ćemo vrlo brzo. Ako nafta ostane još tri mjeseca na ovom nivou (55) - otrovno sjeme zapadnih lihvaro cionista koje sade širom Rusije će bojim se uspjeti proklijati i prve naznake Majdana u Rusiji su itekako izgledne. Ako se nafta značajno oporavi (slabe su šanse jer je na tržištu žestok oversupply), pokušaj destabilizacije Rusije se odgađa do daljnjeg, te se Ukrajina dalje truje i nahuškava da pokazuje zube Rusima.... :roll:
haos1

#1962 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

jastuk1 wrote:
Challenger__ wrote:Reprize nema jer nema pretpostavki iz osamdesetih. Ti kao da ne čitaš šta se postavlja u linkovima, a postavljaju se mišljenja uglednih američkih autora: reprize nema.
U svakom slučaju SAznat ćemo vrlo brzo. Ako nafta ostane još tri mjeseca na ovom nivou (55) - otrovno sjeme zapadnih lihvaro cionista koje sade širom Rusije će bojim se uspjeti proklijati i prve naznake Majdana u Rusiji su itekako izgledne. Ako se nafta značajno oporavi (slabe su šanse jer je na tržištu žestok oversupply), pokušaj destabilizacije Rusije se odgađa do daljnjeg, te se Ukrajina dalje truje i nahuškava da pokazuje zube Rusima.... :roll:
sve moze, ali u rusiji ono sto je u ukrajini bilo nece biti. ako sta bude, raskol unutar vladajuce strukture je jedino moguca opcija, bilo ko izvan te garniture bice pregazen, i izgubice mu se svaki trag. to je tako, putina podrzava 85% stanovnistva, to nije situacija kao u siriji, iraku, ukrajini sa oko 50% protiv i tek 60% za. u drzavi u kojoj predsjednik ima ovoliku podrsku naroda, on ce ostati na vlasti bez obzira sta, do konacnog poraza izdajnika.

sve ove revolucije koje su se desile u siriji, ukrajini i drugdje su proizvod nacionalne netrpeljivosti, nitko od njih nije rusio vlast zbog malo nizeg standarda zivljenja kao sto to nece ni u rusiji koliko god vi to htjeli. jedini ko ce ovom logikom biti omrzen su strani nacionalisti iz vasingtona i brisela, a domaci ce biti podrzan u borbi protiv njih.
jastuk1

#1963 Re: RUSIJA

Post by jastuk1 »

haos1 wrote:
sve ove revolucije koje su se desile u siriji, ukrajini i drugdje su proizvod nacionalne netrpeljivosti, nitko od njih nije rusio vlast zbog malo nizeg standarda zivljenja kao sto to nece ni u rusiji koliko god vi to htjeli. jedi ko ce ovom logikom biti omrzen su strani nacionalisti iz vasingtona i brisela, a domaci ce biti podrzan u borbi protiv istih.
Ne budi djetinjasto naivan.

Ukrajina ti je pravi primjer šta se sa upumpavanjem milijardi ispod stola i sijanjem zla i mržnje može napraviti. Ako su priznali da su dali 5 milijardi za destabilizaciju Ukrajine i istrgavanje iste iz ruske orbite, moš mislit kolko od prošle godine upumpavaju razno-raznim oprečnim strujama i frakcijama u Rusiji da siju međusobnu mržnju i razdor.

Meni se zgadilo, prosto zgadilo kad se nekad jesenas na "mirovnim protestima" u srcu Rusije u St. Petersburgu skandiralo slava ukrajini! Talk about obezglavljen, pokvaren, izmanipulisan i dobrim dijelom bezobrazan i nezahvalan narod. Pogotovu ako je riječ o Ukrajincima u RF.

Izgleda da sada kletve i genocodi po srednjoj aziji i predkavkazju počinjeni zadnjih 150, 200 godina stižu RF-u na naplatu. Džavo u vidu zapadnih lihvaro cionista dolazi po svoje. Nemam ništa protiv ako se Rusi uspiju odbraniti od kancerogene najezde. Ali znajući ovaj glupi slavenski mentalitet, teško da će uspjeti bez velikih kompromisa i ustupaka.
Klavikula

#1964 Re: RUSIJA

Post by Klavikula »

u posljednjih nekoliko dana se pise da je Rusija napravila neku zajebanciju na berzi i ubrala milijarde, te da su otkupili dobar dio dionica svojih energetskih kompanija koje su do sad bile u vlasnistvu Europljana i Amera. moze neko pojasniti o cemu se radi? hvala.
walter kurtz

#1965 Re: RUSIJA

Post by walter kurtz »

dobar udarac je rusiji zadan, ali pricati o propasti rusije je koliko god to neki priželjkivali smijesno ;-) mislim nije rusija tamo neka africka drzavica koju mozes pritisnuti tako sto ces joj sprijeciti izvoz kaka-a
Gojeni H

#1966 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

sarajevoxxxx wrote:

Postoje međunarodne norme, nešto što se zove fer, poštenje.Mnoge stvari nisu napisane, ali se podrazumjevaju.Ljudsko dostojanstvo mislim da je strašno da se tako malo poštuje u zemlji koja može bez problema da poštuje sva moguća prava radnika.Mislim da se tu ne radi o strahu, već da je u pitanju na žalost jedan mentalitet, kultura.Radnik, ili osiguranik, stiče pravo na radnu penziju nakon određenog vemenskog perioda.To su norme koje su u mnogim zemljama usvojene, i koje naravno da imaju smisla.Kao i plata koja može osigurati osnovne stvari.

Na žalost Nepalac nakon 30 ili 35 godina rada u Kuvajtu vratit će se u svoju zemlju bez ikakve nadoknade ili starosne penzije.To nema veze je li Kuvajćana malo ili puno, već sa poštenjem fer odnosom, poštovanjem čovjeka i njegovog posla.To je njegovo pravo, i mislim da ne bi trebalo da ima bilo kakve veze sa time što je on bio primoran da dođe i radi čitav život za kiflu.Ima nešto što se zove fer.Imati platu od 10 000 KM i plaćati sluškinju koja radi sve što joj se naredi 24/7 za 300 KM je strašno.
Kakve medjunarodne norme? Kojeg medju-naroda? Jel' ti to mene pokusavas da ubijedis da bi neka 80 miliona Nijemaca moglo da obezbijedi peMziju za 170 miliona Turaka, Srba, Bosnjaka, Italijana, itd.? Jer omjer je tu negdje. Ma, bjaaazi!

Uglavnom, ovo nema nikakve veze s temom.

Reagovao sam na tvoj upis da Saudija i zaljevske zemlje ne mogu izdrzati dugo s niskim cijenama nafte. Moj argument je da mogu bolje od Rusije.
Rekao sam vec da ne mislim da ce se Rusija raspasti, ali da ce morati saviti siju, to ni ne sumnjam.
Joe McCarthy

#1967 Re: RUSIJA

Post by Joe McCarthy »

Gojeni H wrote: Note: Da Kuvajcani, Emiracani i ostali daju svima prava kakva su data imigrantima u evropskim zemljama, ovi bi im odavno preoteli drzave. Jednostavno, premalo ih je.
A druže aj mi pošteno reci, kako bi reagovo da se Krišćani u Europi ponašaju poput Arapa prema braći muslimanima u njihovim zemljama?
Gojeni H

#1968 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

Joe McCarthy wrote:
Gojeni H wrote: Note: Da Kuvajcani, Emiracani i ostali daju svima prava kakva su data imigrantima u evropskim zemljama, ovi bi im odavno preoteli drzave. Jednostavno, premalo ih je.
A druže aj mi pošteno reci, kako bi reagovo da se Krišćani u Europi ponašaju poput Arapa prema braći muslimanima u njihovim zemljama?
Imao bih isto misljenje kao sto imam i prema ovim beduinima. Mislim da ni ti ni @sax niste shvatili sta sam govorio. Nema potrebe za emocijama.
To da li mi kucu Saud vidimo kao grupu nezajazljivih i pohlepnih ubica, pedera, pedofila i robovlasnika je sasvim nebitno za temu.

Prije 2 mjeseca sam bio na mega projektu na saudijsko-jemenskoj granici vrijednom vise milijardi dolara. Taj projekat nema apsolutno nikakvu ekonomsku opravdanost. Da bi obicni forumas shvatio, zamisli da ti kazem da imas cjevovod od 300 km. Ti kazes da je u redu ali napravi cjevovod od 700 km koji ce kostati 2 i po puta vise samo da bi prosao kroz podrucje gdje bi stanovnistvo moglo blagonaklono gledati na Al Kaidu iz Jemena ili siitske Hutije. Dakle, Saudija je u ovom trenutku je spremna da spiska vise milijardi dolara radi socijalnog mira i da gradi projekte poput ovog.

Zasto? Zato sto joj se moze. I to je bila poenta sve price. Saudija, Kuvajt i Emirati mogu par godina bez problema izdrzati cijenu nafte od oko 40-50 dolara. Rusiji u ovom trenutku treba par stotina milijardi "viska" koje nemaju.
dpjokala26

#1969 Re: RUSIJA

Post by dpjokala26 »

Gojeni H wrote:
sarajevoxxxx wrote:
Gojeni H wrote:
Upravo tako. Zaljevske NOC's (National Oil Corporations) sebi mogu priustiti ono sto IOC's (International Oil Companies) ne mogu ... a to je da idu do nivoa od 40 $ po barelu. Sta ce ih zaustaviti i nasekirati? Da nece dionicari kao sto bi bio slucaj kod Shell-a, na primjer? :D

Rusija sebi ovaj luksuz ne moze priustiti.

Jest, srušit će Rusiju jer eto nema šanse da dobiju bitku sa zaljevskim bogatašima :-)

Prije će biti da je ovo očajnički potez Saudije, kakva crna Saudija i njena cijena nafte.

Rusija se ne moze tako srusiti. Amerikanci to nisu pokusali ni onda kad su Rusi imali za vodje zbunjenog Gorbaceva i pijanog Jeljcina.
Rusija se samo moze dovesti u poziciju da mora pregovarati (citaj: slusati).

S onim sto SAD sada rade sa fracking-om i Saudijom kao predvodnikom najvecih proizvodjaca nafte, Rusija se moze oboriti na koljena.
Celi misli da je Kina spas Rusije. Ja kazem da Kinu zaboli za Rusijom. Oni imaju svoju strategiju i svoje planove ... a najvise izvoze u SAD. ;-)
nije to bas tako.lancana reakcija bi se nastavila na mnoge drzave.da li bi rusi sami "pali' sigurno NE.
http://www.dw.de/koliko-bi-njema%C4%8Dk ... a-17492656
LDLT

#1970 Re: RUSIJA

Post by LDLT »

Struktura Njemačkog izvoza, po zemljama
https://www.destatis.de/EN/FactsFigures ... cationFile
Image

Njemačka više izvozi u Poljsku i Belgiju.
EU 27 izvoz u Rusiju je cca 110 milijardi dolara, manje od Švicarske. To je negdje oko 10% trgovine.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_th ... pean_Union
EU 28 GDP je 18 200 milijardi dolara, izvoz u Rusiju je manje od 0,7% GDPa.

EU uvoz iz Rusije je oko 200 milijardi dolara.
Teško da će bilo tko na zapadu pasti radi ruske recesije.
sarajevoxxxx

#1971 Re: RUSIJA

Post by sarajevoxxxx »

Gojeni H wrote:
sarajevoxxxx wrote:

Kakve medjunarodne norme? Kojeg medju-naroda? Jel' ti to mene pokusavas da ubijedis da bi neka 80 miliona Nijemaca moglo da obezbijedi peMziju za 170 miliona Turaka, Srba, Bosnjaka, Italijana, itd.? Jer omjer je tu negdje. Ma, bjaaazi!

Uglavnom, ovo nema nikakve veze s temom.

Reagovao sam na tvoj upis da Saudija i zaljevske zemlje ne mogu izdrzati dugo s niskim cijenama nafte. Moj argument je da mogu bolje od Rusije.
Rekao sam vec da ne mislim da ce se Rusija raspasti, ali da ce morati saviti siju, to ni ne sumnjam.
Mislim da griješiš, kakav crni omjer živ bio.Mogu oni dati penziju, ne radi se o brojnosti, već jednostavno o pukoj odluci.On kaže zašto da mu dajem penziju, zaradio je svoje, platio sam mu i vozdra.U Kuvajtu ima oko 600 000 Egipćana i oko 700 000 Indijaca.Niko od njih ili rijetki nakon povrtaka u svoju domovinu ne ostvari pravo na radnu penziju.Čitav život je radio za 300 ili 400 KM, bez radnog vremena, radio kao crnac i na kraju nema ništa.

Tu se radi jednostavno o nepoštovanju, o lošem sistemu, neuređenim zakonima, državi koja o tome ne brine, koja zapravo uopšte ne vidi problem u tome.Kuvajćanin ti može u svakom trenutku doći i kazati od sada je ovaj restoran moj, biznis kojeg je recimo zajedno pokrenuo sa nekim Egipćaninom.Ako se pobuniš dobiješ još batine.ako insistiraš na nekoj pravdi možeš biti protjeran.

I da imaš neke međunarodne norme.Radnik ima svoja prava, ima nešto što su svi usvojili, robovi su bili prije hiljadu godinu, danas ih nema.U čemu je problem?

Svijesni su i vlasti tih zemalja Zaljeva o tome, ali jednostavno NEĆE da bilo šta mijenjaju.Da li je u pitanju kultura, mentalitet, nivo civilizacije, vjerovatno ima svega pomalo, ali činjenica je da oni nisu spremni da razgovaraju o pravima radnika.Udri bagru koliko god možeš, kožu mu oguli, njegov san je bio da dođe da radi kod nas hahaha

Vidi samo kako se odnose prema sirijskim izbjeglicama, niti jednu izbjeglicu nisu primili.Spominješ Jemen, pa zar Jemen nije najbolji dokaz kako razmišljaju.Tolike milijarde dolara imaju, a samo par kilometara od Saudije se nalazi jedna od nasiromašnijih zemalja svijeta.A sve muslimani su braća, ibadeti se kod Kabe koja je od Jemena udaljena par stotina kilometara, a ljudi umiru od gladi.

Mogu od Jemena napraviti najbogatiju zemlju, a umjesto toga zemlja sa kojom Saudija graniči 155 zemlja po siromaštvu od ukupno 170 zemalja.Koliko nafte imaju, koliko milijardi dolara, mogli su sve Jemence pozapošljavati, da su htijeli.Sada im prave nekakve gasovode kako kažeš, bacanje para.Huti, Al Kaida :-)

Mentalitet, mentalitet, i samo to.Ubila ih nafta to ništa drugo.

Pričao sam sa Kuvajćaninom.Kaže radi u elektroprivredi, posao mu počinje oko 9 ili 10 ujutro završava oko 2 popodne :-) sa njime u kancelariji ih još ima gomila.Prvo ide pijenje čaja, i taj ritual traje ihihi, i onda se još malo vrti, i kući.Ne mora dolaziti svaki dan, dva ili tri dana u sedmici dovoljno. Plata tričavih 1500 dinara, tj oko 7500 KM.I on i žena rade.

Od države ima pravo na stan ili zemlju, ali kako kaže još živi pod kirijom, 300 dinara tj oko 1500 KM.Za deset godina dao je oko 200 000 KM za kiriju.Kada sam ga upitao zašto, kaže ma čekam da izbace ovo za zemlju.Trebalo bi se to uskoro dijeliti, kao to je bolje od stana. :-)

Znaš kako u Saudiji plaćaju komunalce?Nikako.Nemaju plate.Usukani, mršavi, ljudi im daju kao da se radi o pukim siromasima na ulici.Daju im jer ne mogu gledati smeće na ulicama.Plata kasni i po 6 mjeseci, a plata je nekih 200 KM, spavaju u nekakvim kontejnerima.I kada im kažeš zašto to.Eeee a ti ne znaš da on u slobodno vrijeme perući auta može zaraditi još 200 ili 300 mjesećno kao od šale hahaha :oops:

Evo na netu sam našao neku sliku tih radnika u zemljama Zaljeva :-)

Odmor nakon teškog posla:

Image
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#1972 Re: RUSIJA

Post by pici »

S&P će ruski rejting spustiti na razinu "smeća"
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 24.12.2014. - 08:47:52
MOSKVA - Standard&Poor's razmatra rezanje ruskog rejtinga zbog najteže ekonomske krize u toj zemlji od 1998. godine.
Tako bi Rusija prvi put u ovom desetljeću mogla izgubiti investicijski rejting.

S&P u priopćenju ističe da postoji barem 50 posto šansi da će Rusija biti snižena na razinu "smeća" unutar idućih 90 dana. Moody's i Fitch Ratings drže ruski rejting jednu razinu iznad S&P-ovog rangiranja. Podsjetimo, S&P je u travnju spustio ruski rejting na BBB-.

Najveći problem Rusije jesu padajuće cijene nafte i zapadne sankcije te pad vrijednosti rublje. Rublja je u posljednja tri dana ojačala prema dolaru no još uvijek je 40 posto slabija od američke valute u odnosu na početak godine. Time je druga najgora valuta prema Bloombergovima podacima, odmah iza ukrajinske hrivnje.
Image

udri brigu na veselje...nek je liliputanko zamrzo cijenu Votke...da se ruje ne truju Špiritom :mrgreen:
haos1

#1973 Re: RUSIJA

Post by haos1 »

Standard & Poor's is an American financial services.. kako ne shvatate da se jebe rusima za to smece iz amerike? ne jebu to rusi 1%, po europi rade sta hoce... dok je prva ekonomija svijeta kina iza rusije, ma mozete obarat rejtinge koliko hocete.
L u c i f e r

#1974 Re: RUSIJA

Post by L u c i f e r »

Radio je i Slobo svojevremeno... :nargila:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1975 Re: RUSIJA

Post by japin_mutapi »

haos1 wrote:Standard & Poor's is an American financial services.. kako ne shvatate da se jebe rusima za to smece iz amerike? ne jebu to rusi 1%, po europi rade sta hoce... dok je prva ekonomija svijeta kina iza rusije, ma mozete obarat rejtinge koliko hocete.
i srbija brale i srbija
Post Reply