Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
S4mpion

#19476 Re: Danasnji "feminizam"

Post by S4mpion »

breba wrote: 04/01/2022 00:36 Silovanje je oportunisticki čin. Nasilnik traži najslabiju žrtvu sa najmanje šanse da bude uhvaćen. Tako da su droga/alkohol, te neka vrsta podređenosti (hranitelj/poslodavac) daleko veći faktor koji omogućavaju silovanje bez opiranja, uzbunjivanja i umanjuje šansu da se žrtva jasno sjeća ili usuđuje prijaviti isto.

E sad, posto je tema feminizam, a ne kriminalistika, pravo ili psihologija, može se reći da za svako silovanje postoji jedan i samo jedan faktor rizika, a to je prisustvo nasilnika. Bez nasilnika nema ni silovanja.

Kada ćemo i da li ćemo kao društvo ikada doći do toga da je svim ljudima svako silovanje jednako ogavno kao i zlostavljanje djece recimo, ko zna? Ali i dalje imamo zlostavljace djece, ali se ne pitamo da li je dijete nosilo suknjicu ili mašinicu i zašto je bas to dijete privuklo nasilnika. Ogavno zar ne? Kad takvo razmišljanje bude za svako silovanje, bez da se propituje žrtva, bićemo u malo boljem svijetu.
Apsurd, ovakvo razmišljanje će nas odvesti direktno u raj za nasilnike.

Recimo, razumno bi bilo pitanje: "Gdje su bili i šta su radili staratelji tog djeteta ili oni koji su odgovorni za njegovu sigurnost?"

Razumijem da si pokušao izvesti analogiju, ali je nisi izveo na pravi način, odnosno, pogriješio si.
breba

#19477 Re: Danasnji "feminizam"

Post by breba »

S4mpion wrote: 04/01/2022 01:29
breba wrote: 04/01/2022 00:36 Silovanje je oportunisticki čin. Nasilnik traži najslabiju žrtvu sa najmanje šanse da bude uhvaćen. Tako da su droga/alkohol, te neka vrsta podređenosti (hranitelj/poslodavac) daleko veći faktor koji omogućavaju silovanje bez opiranja, uzbunjivanja i umanjuje šansu da se žrtva jasno sjeća ili usuđuje prijaviti isto.

E sad, posto je tema feminizam, a ne kriminalistika, pravo ili psihologija, može se reći da za svako silovanje postoji jedan i samo jedan faktor rizika, a to je prisustvo nasilnika. Bez nasilnika nema ni silovanja.

Kada ćemo i da li ćemo kao društvo ikada doći do toga da je svim ljudima svako silovanje jednako ogavno kao i zlostavljanje djece recimo, ko zna? Ali i dalje imamo zlostavljace djece, ali se ne pitamo da li je dijete nosilo suknjicu ili mašinicu i zašto je bas to dijete privuklo nasilnika. Ogavno zar ne? Kad takvo razmišljanje bude za svako silovanje, bez da se propituje žrtva, bićemo u malo boljem svijetu.

Recimo, razumno bi bilo pitanje: "Gdje su bili i šta su radili staratelji tog djeteta ili oni koji su odgovorni za njegovu sigurnost?"

Razumijem da si pokušao izvesti analogiju, ali je nisi izveo na pravi način, odnosno, pogriješio si.
Zapravo si fulio poentu i širi kontekst.

Kao društvo trebamo doći do toga da je odgovornost za seksualno nasilje samo i isključivo na nasilniku. Ne na ženi koja je zrtva, ne na roditelju čije dijete je žrtva, i ne na djetetu. Samo nasilnik je odgovoran.

I trebamo imati mehanizme zaštite i kazneni sistem koji to efikasno podržava.
Hakiz

#19478 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

breba wrote: 04/01/2022 03:27

Kao društvo trebamo doći do toga da je odgovornost za seksualno nasilje samo i isključivo na nasilniku. Ne na ženi koja je zrtva, ne na roditelju čije dijete je žrtva, i ne na djetetu. Samo nasilnik je odgovoran.

Zapravo si ti fulio. Ne govorimo o tome da bilo koji od faktora oko kojih se svađamo daje opravdanje silovatelju. Nego o tome šta će ga pobuditi na to.
KraljicaIzJajca

#19479 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 04/01/2022 09:28

Zapravo si ti fulio. Ne govorimo o tome da bilo koji od faktora oko kojih se svađamo daje opravdanje silovatelju. Nego o tome šta će ga pobuditi na to.
Odlično, tvrdiš da je muškarca moguće pobuditi na akt silovanja. :D :-) :lol:
vjeshalica

#19480 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

S4mpion wrote: 04/01/2022 01:29 Recimo, razumno bi bilo pitanje: "Gdje su bili i šta su radili staratelji tog djeteta ili oni koji su odgovorni za njegovu sigurnost?"

Opet vrtis svoju plocu iako sam ti ukazala gdje dijete moze biti zrtva predatora bez nadzora roditelja. Dakle tebi su i roditelji krivi zato sto nisu sjedili u skolskoj klupi a tu se nasao neki ucitelj pedfilicar da bali oko djeteta?
8-)
Na primjer ,roditelji su krivi jer se na plazu dovukao stari pedofil i slikava djecu koja su golcata u kupacim gacicama ono potajno hoda i slikava djecu?
vjeshalica

#19481 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Nisi mi odgovorio zasto me neko treba uhvatiti za sisu?

Jedna obicna klasicna kosulja ne stoji isto na zeni koja ima malo vece sise,ili je ravna kao daska ili ima uskladjene tjelesne proporcije ili je korpulentna ili je bas mrsava, da li si znao za to?

Dakle 2 tjelesno razlicite zene mogu obuci istu kosulju ali ce razlicito stajati zbog fizicke konsteukcije tijela, i naravno da ces ti poletiti da uhvatis onu na kojoj vidis sise, a ne onu koja nema sise. Zato sam te pitala, a nisi odgovorio, zasto bi me trebao uhvatiti za sise. Ne moram ja imati duboki V izrez ili biti raskopcana,dovoljno je da skladno stoji ili moram traziti slikovite primjere da ti pokazem razliku?
vjeshalica

#19482 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Hakiz wrote: 04/01/2022 09:28 Nego o tome šta će ga pobuditi na to.
A zasto bi trebao da silujes?
Bodkin

#19483 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bodkin »

Upravo to. Ali ljudi ubijeni u pojam bezvlascem i nedostatkom sistema pravde da misle da moraju djeca znati krav magu da se odbrane inace su oni sami krivi
saint_mirad

#19484 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

@vjeshalica ne treba niko da te siluje ili hvata za sisu, nije opravdanje za to nacin oblacenja. ali to niko ni ne zastupa kao poziciju vec kazemo da su vece sanse da se takve stvari dese kod specificnog nacina oblacenja.
Nierika

#19485 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

KraljicaIzJajca wrote: 04/01/2022 09:33

Ispravite me ako griješim ali mislim da silovatelj nema isti mentalni sklop kao ne-silovatelj. U slučaju nesilovatelja ni pored gole ni oskudno obučene ni zakopčane žene neće doći do silovanja, ali u slučaju silovatelja/potencijalnog silovatelja oskudna ili provokativna odjeća može povećati opasnost.
vjeshalica

#19486 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 11:29 @vjeshalica ne treba niko da te siluje ili hvata za sisu, nije opravdanje za to nacin oblacenja. ali to niko ni ne zastupa kao poziciju vec kazemo da su vece sanse da se takve stvari dese kod specificnog nacina oblacenja.
Ako nije opravdanje odakle ti ideja da se to desava kod specificnog nacina oblacenja jer isti dovodis u kontekst pomenutih radnji? :mrgreen:

I ne kaze se ne treba, vec ne smije. ;)
Last edited by vjeshalica on 04/01/2022 11:58, edited 1 time in total.
vjeshalica

#19487 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Nierika wrote: 04/01/2022 11:44

Ispravite me ako griješim ali mislim da silovatelj nema isti mentalni sklop kao ne-silovatelj. U slučaju nesilovatelja ni pored gole ni oskudno obučene ni zakopčane žene neće doći do silovanja, ali u slučaju silovatelja/potencijalnog silovatelja oskudna ili provokativna odjeća može povećati opasnost.
Oni ne zele da diskutuju o mentalnom sklopu silovatelja,fokus je na odjeci, ne na mozgu. Nije njihov domet da se sa tim bave.
Shodno njihovom posmatranju neka objasne kako je moguce da su mnoge hodale oskudno ili provokativno obucene pa im niko nista nije uradio.
saint_mirad

#19488 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 11:56
saint_mirad wrote: 04/01/2022 11:29 @vjeshalica ne treba niko da te siluje ili hvata za sisu, nije opravdanje za to nacin oblacenja. ali to niko ni ne zastupa kao poziciju vec kazemo da su vece sanse da se takve stvari dese kod specificnog nacina oblacenja.
Ako nije opravdanje odakle ti ideja da se to desava kod specificnog nacina oblacenja jer isti dovodis u kontekst pomenutih radnji? :mrgreen:
jer postoje istrazivanja koja ukazuju da muskarci polugole zene dozivljavaju kao objekte, a samim time je lakse i da ih siluju. sve i da nema istrazivanja vrlo dobro znam kako visak pokazane zenske koze moze da utice na muskarce.
vjeshalica

#19489 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 11:59
vjeshalica wrote: 04/01/2022 11:56

jer postoje istrazivanja koja ukazuju da muskarci polugole zene dozivljavaju kao objekte, a samim time je lakse i da ih siluju. sve i da nema istrazivanja vrlo dobro znam kako visak pokazane zenske koze moze da utice na muskarce.
Kad ih dozivljavaju kao objekte onda je odjeca nebitna. Nisu sve savrsene/atraktivne ljepotice, bile zrtve. Silovatelju je odjeca samo izgovor bitan je objekat tako da i visak koze nije utice toliko koliko smatraju zenu kao objekat u svojoj mozdanoj fiksaciji.
Zena lijepa zgodna tjelesno njegovana,atraktivne figure moze biti silovana i u pidzami jer je to stvar fiksacije u glavi silovatelja a ne kolicine pokazanje tjelesne ljepote.
saint_mirad

#19490 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:03

Kad ih dozivljavaju kao objekte onda je odjeca nebitna. Nisu sve savrsene/atraktivne ljepotice, bile zrtve. Silovatelju je odjeca samo izgovor bitan je objekat tako da i visak koze nije utice toliko koliko smatraju zenu kao objekat u svojoj mozdanoj fiksaciji.
kao objekte dozivljavaju samo polugole zene, ne sve. odeca tu jeste vazan kriterijum jer na odredjeni nacin u iskrivljenoj percepciji silovatelja salje poruku da zena to trazi time sto se tako obukla. nije bitno sto to nije istina, ako on veruje da je to tako, vece su sanse da je seksualno napastvuje.
vjeshalica

#19491 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:06]

kao objekte dozivljavaju samo polugole zene, ne sve. odeca tu jeste vazan kriterijum jer na odredjeni nacin u iskrivljenoj percepciji silovatelja salje poruku da zena to trazi time sto se tako obukla. nije bitno sto to nije istina, ako on veruje da je to tako, vece su sanse da je seksualno napastvuje.
To ti znas iz licnog iskustva ili?
1Dante1

#19492 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

Zena lijepa zgodna tjelesno njegovana,atraktivne figure moze biti silovana i u pidzami jer je to stvar fiksacije u glavi silovatelja a ne kolicine pokazanje tjelesne ljepote.
Jaca vizuelna stimulacija = veca napaljenost + objektifikacija = vece sanse da ce neki bolesnik nesto pokusat. Ne kazemo da je jedini ili glavni faktor faktor, ali nije irelevantan ko sto hocete prikazat.
saint_mirad

#19493 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:09
saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:06]

ne znam šta tačno insinuiras tim, zato sam kazao da postoje istraživanja kako muškarci vide oskudno obučene žene.
vjeshalica

#19494 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

1Dante1 wrote: 04/01/2022 12:12

Jaca vizuelna stimulacija = veca napaljenost + objektifikacija = vece sanse da ce neki bolesnik nesto pokusat. Ne kazemo da je jedini ili glavni faktor faktor, ali nije irelevantan ko sto hocete prikazat.
Zena od 50kg ili od 150kg ne izgleda isto u majici dubljeg V izreza ili u minjaku. ;)
1Dante1

#19495 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:13
1Dante1 wrote: 04/01/2022 12:12

Zena od 50kg ili od 150kg ne izgleda isto u majici dubljeg V izreza ili u minjaku. ;)
Tacno, ali to ne mijenja nista. :D
vjeshalica

#19496 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

saint_mirad wrote: 04/01/2022 12:12
vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:09

ne znam šta tačno insinuiras tim, zato sam kazao da postoje istraživanja kako muškarci vide oskudno obučene žene.
Procitaj sta si napisao pa ces skontati moj odgovor.
vjeshalica

#19497 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

1Dante1 wrote: 04/01/2022 12:14
vjeshalica wrote: 04/01/2022 12:13

Tacno, ali to ne mijenja nista. :D
Znaci te dvije osobe od 50 i 150kg,pod uslovom da su isto obucene imaju apsolutno ste sanse da budu silovane? Mozda da nam da neki prikriveni silovatelj odgovor na koga bi prvo skocio? :mrgreen: :mrgreen:
Nierika

#19498 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Nierika »

vjeshalica wrote: 04/01/2022 11:57

Oni ne zele da diskutuju o mentalnom sklopu silovatelja,fokus je na odjeci, ne na mozgu. Nije njihov domet da se sa tim bave.
Shodno njihovom posmatranju neka objasne kako je moguce da su mnoge hodale oskudno ili provokativno obucene pa im niko nista nije uradio.
Slažem se da uzrok leži u mentalnom sklopu odnosno silovatelju. Ali da me neka žena pita šta da uradi u blizini muškarca za kojeg smatra da bi mogao biti eventualni silovatelj, ili šta bih ja uradila u tako nekoj situaciji - pored drugih stvari bih se i zakopčala (iako ne znači da bih time izbjegla silovanje).
saint_mirad

#19499 Re: Danasnji "feminizam"

Post by saint_mirad »

ista osoba različito obučena ima različite šanse da bude silovana. to je suština.
KraljicaIzJajca

#19500 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Silovatelju je mozak spržen.
Post Reply