Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
lerdi wrote:
Svako od nas ima pravo na "svoju teoriju" jer ovo je demokratska zemlja. Ipak u mojoj teroriji rad Peđe Kojovića kao zastupnika u skupštini te kao člana kluba Srba treba odvojiti. U prvoj svojoj ulozi ima svako pravo i obavezu da se vodi interesima stranke dok u drugoj mora uzimati u obzir i prava naroda u čijem klubu zastupnika sjedi. Isto tako u obje varijante ima obavezu i prema svim građanim kako kantona tako i FBiH da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi isti dobili one koje će ih voditi bio on u tom timu ili ne jer ga ti građani na koncu plačaju. Ja ne vidim da Peđa štiti bilo čiji interes osim interesa svoje stranke. Niti je svojim radom omogućio da Srbi budu jednako kao i ostali narodi zastupljeni u organima skupštine kantona niti je omogućio da narod ima vlast kojoj će moći ispostavljati račune za propuste. Ovo što on radi ide samo u prilog SDP-u koji ga je očito povukao za sobom jer isti ima sve mehanizme vlasti u FBiH a nemaju nikakve odgovornosti. Bojim se da mu ne bude kasno kad skonta da ga ovi okolo vodaju ko kera i manipulišu sa njim. U opstrukciji nema ništa principijelno. Principijelno je kada onima koji su obezbjedili večinu dospustiš da formiraju vlast jer imaju dovoljno ruku a onda ih gaziš i prozivaš za svaki pogrešan poziv. Ovo što on radi samo i može izači iz jedne kuhinje kakva je SDP-ova. Ipak nadao sam se da je malo pametniji i da je naučio neke stvari u godinama iz nas.
Relativizirati rad Peđe Kojovića kao opozicionog poslanika je legitimna stvar u svim uslovima. Na osnovu uslova se dobije uvid u stvarno stanje i stiče se zaključak. Peđa je udvostručio i utrostručio broj glasova pa je uvid u raspoloženje glasača - jasno.
Anatemisati i polemizirati o Peđinom srpstvu zarad skupštinske većine koju želi da sastavi Almedin Konaković Dino - Kifla zajedno sa svojim koalicionim jaranom Samerom Rešidatom je nedopustivo , podlo a upotrebljavajući snažnije riječi naglasila bih jadno i bijedno. Da bi se ostvarila skupštinska većina kojoj Kifla i Samer hrle , potrebno je uspostaviti skupštinu kojoj je potreban baš - Peđa. A Peđa je nosioc liste Naše Stranke prevashodno kao sjajna osoba , čovjek , političar , građanin , Sarajlija pa tek onda kao Srbin ili pravoslavac.....dakle nema on obavezu kao Srbin prema bilo kome a ponajmanje prema onima kojima je potreban da uhljebi naučene i na trk spremne stražnjice za udobne preplaćene fotelje i pozicije. Plaćaju Peđu , Sabinu i Edina građani ali oni plaćaju i preostala 32 zastupnika uključujuči dične Srbe Plehu , Smajića odnosno sve one koje ne postavljaju Srbe na pozicije da budu izabrani. U čemu je problem ? Što nemamo Srba , što ne postavljamo Srbe na liste ili što ne biramo Srbe u parlament ? I sad to da plati Peđa i NS radi Kifle i Samera...hvala Vam !
Kao koalicija imate 6 puta više poslanika od Naše Stranke a istu pozivate na odgovornost...stidite se...
Ono što je Peđa uradio za sve građane ovog Kantona uključujući i Srbe svojim britkim , jasnim i TRANSPARENTNIM djelovanjem pozivajući da se mijenjaju stvari je mnogo više od svih dejtonskih privilegija koje ti Srbi imaju a koje opet uživaju samo privilegovani Srbi. Reći da ga neko voda "ko kera" je tipičan izraz načina buduće vladavine onih koji su nas tako srozali da ni sami više ne znamo šta nam fali i šta sve nemamo a njih opet podržavaju do srži ovi samozvani reformisti koji će kobajagi sa SDA nešto da reformišu....pa to je vic čak i za crtani film Mumijevi....
Njegov stav da ima - stav vi nazivate opstrukcijom samo zato što je Srbin...strašno vulgarno , nepristojno...užasavam se bilo kakve daljw polemike sa takvim" diskutantima".....
HM 2011 wrote:
molim cjeneno citateljstvo da izbroji srbin u gornjem postu...
kada citam post osjecam se kao da gledam rtrs - bravo za stranku bravo za sabinu.....
bitno je biti srbin.....
Svako dalje poređenje mojih postova sa paljanskom Srnom ili banjalučkim RTRS-om tj. onom televizijom koja ima zvaničan logo RTRS ću uredno prijavljivati moderaciji.
Vaša majstorija "prezentacije" činjenica nas je dovela dotle da smo najnerazvijenija , najsiromašnija i najneobrazovanija evropska država....
HM 2011 wrote:
molim cjeneno citateljstvo da izbroji srbin u gornjem postu...
kada citam post osjecam se kao da gledam rtrs - bravo za stranku bravo za sabinu.....
bitno je biti srbin.....
Svako dalje poređenje mojih postova sa paljanskom Srnom ili banjalučkim RTRS-om tj. onom televizijom koja ima zvaničan logo RTRS ću uredno prijavljivati moderaciji.
Vaša majstorija "prezentacije" činjenica nas je dovela dotle da smo najnerazvijenija , najsiromašnija i najneobrazovanija evropska država....
Dosta Vas je....
Njegova uloga na ovom forumu u reziji SDA se nimalo ne razlikuje od uloge rtrs u reziji snsd-a
Mi gradjani (no g nema u jmb jos uvjek) - nije bitno ko se kako zove - svi isti djelimo se na ugrozene i neugrozene - ljevica - ma ljepota - prevashodno gradjani -
a na drugu stranu etnicka pitanja do te mjere da post lici na reportaze iz perioda đoge.....
ne sporim ja da je to obiljezije politickog sistema BiH - sporim ublehu koja se prosipa na ko biva kulturan nacin...
i kada im se ukaze koliki je stepen ublehastva jos se i bune.....
cadburry wrote:
SDP ima na raspolaganju niz mehanizama da opstruiše proces, npr. nedolaskom na sjednice. Ali to ništa ne koriste.
JThomas wrote:
ovo je i jedini SDPov potez koji bar liči na principijelan u ove četiri i po godine. vi ste vlast, oni su opozicija, izvolite sami praviti vlast. šta je problem?
JThomas wrote:
da ste lijepo stavili dovoljno srba na liste, pošto ste znali kakav je sistem, ne bi sa mnogo više glasova od SDPa imali jednog u domu naroda a oni šest. i lijepo bi, opušteno, napravili vlast i poslali esu radeljaša u zatvor. a ovako ćete lijepo morati da mu date sve što traži, a vjerujem da nije malo...i neka, kad je čovjek guru političkih sistema i ustavnog prava za sve vas i vaše eksperte.
lerdi wrote:
Svako od nas ima pravo na "svoju teoriju" jer ovo je demokratska zemlja. Ipak u mojoj teroriji rad Peđe Kojovića kao zastupnika u skupštini te kao člana kluba Srba treba odvojiti. U prvoj svojoj ulozi ima svako pravo i obavezu da se vodi interesima stranke dok u drugoj mora uzimati u obzir i prava naroda u čijem klubu zastupnika sjedi. Isto tako u obje varijante ima obavezu i prema svim građanim kako kantona tako i FBiH da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi isti dobili one koje će ih voditi bio on u tom timu ili ne jer ga ti građani na koncu plačaju. Ja ne vidim da Peđa štiti bilo čiji interes osim interesa svoje stranke. Niti je svojim radom omogućio da Srbi budu jednako kao i ostali narodi zastupljeni u organima skupštine kantona niti je omogućio da narod ima vlast kojoj će moći ispostavljati račune za propuste. Ovo što on radi ide samo u prilog SDP-u koji ga je očito povukao za sobom jer isti ima sve mehanizme vlasti u FBiH a nemaju nikakve odgovornosti. Bojim se da mu ne bude kasno kad skonta da ga ovi okolo vodaju ko kera i manipulišu sa njim. U opstrukciji nema ništa principijelno. Principijelno je kada onima koji su obezbjedili večinu dospustiš da formiraju vlast jer imaju dovoljno ruku a onda ih gaziš i prozivaš za svaki pogrešan poziv. Ovo što on radi samo i može izači iz jedne kuhinje kakva je SDP-ova. Ipak nadao sam se da je malo pametniji i da je naučio neke stvari u godinama iz nas.
Relativizirati rad Peđe Kojovića kao opozicionog poslanika je legitimna stvar u svim uslovima. Na osnovu uslova se dobije uvid u stvarno stanje i stiče se zaključak. Peđa je udvostručio i utrostručio broj glasova pa je uvid u raspoloženje glasača - jasno.
Anatemisati i polemizirati o Peđinom srpstvu zarad skupštinske većine koju želi da sastavi Almedin Konaković Dino - Kifla zajedno sa svojim koalicionim jaranom Samerom Rešidatom je nedopustivo , podlo a upotrebljavajući snažnije riječi naglasila bih jadno i bijedno. Da bi se ostvarila skupštinska većina kojoj Kifla i Samer hrle , potrebno je uspostaviti skupštinu kojoj je potreban baš - Peđa. A Peđa je nosioc liste Naše Stranke prevashodno kao sjajna osoba , čovjek , političar , građanin , Sarajlija pa tek onda kao Srbin ili pravoslavac.....dakle nema on obavezu kao Srbin prema bilo kome a ponajmanje prema onima kojima je potreban da uhljebi naučene i na trk spremne stražnjice za udobne preplaćene fotelje i pozicije. Plaćaju Peđu , Sabinu i Edina građani ali oni plaćaju i preostala 32 zastupnika uključujuči dične Srbe Plehu , Smajića odnosno sve one koje ne postavljaju Srbe na pozicije da budu izabrani. U čemu je problem ? Što nemamo Srba , što ne postavljamo Srbe na liste ili što ne biramo Srbe u parlament ? I sad to da plati Peđa i NS radi Kifle i Samera...hvala Vam !
Kao koalicija imate 6 puta više poslanika od Naše Stranke a istu pozivate na odgovornost...stidite se...
Ono što je Peđa uradio za sve građane ovog Kantona uključujući i Srbe svojim britkim , jasnim i TRANSPARENTNIM djelovanjem pozivajući da se mijenjaju stvari je mnogo više od svih dejtonskih privilegija koje ti Srbi imaju a koje opet uživaju samo privilegovani Srbi. Reći da ga neko voda "ko kera" je tipičan izraz načina buduće vladavine onih koji su nas tako srozali da ni sami više ne znamo šta nam fali i šta sve nemamo a njih opet podržavaju do srži ovi samozvani reformisti koji će kobajagi sa SDA nešto da reformišu....pa to je vic čak i za crtani film Mumijevi....
Njegov stav da ima - stav vi nazivate opstrukcijom samo zato što je Srbin...strašno vulgarno , nepristojno...užasavam se bilo kakve daljw polemike sa takvim" diskutantima".....
Tako sam ponosna što u našoj političkoj bari ima makar malo - čistoće....
Izvini ali ja u životu nisam pročitao više slova a da sam manje iz njih mogao nešto konkretno isčitati. Svašta ti nešto napisa a ništa konkretno ne reče. Peđa, kao u ostalom i svi ostali zastupnici u KS, ima dužnost prema građanima KS da uradi sve u svojoj moći kako bi kanton dobio novu vlast što prije jer ovi u tehničkom mandatu imaju maksimum privilegija a minimum odgovornosti. Svakom ko ima imalo zdravog razuma jasno je da je puno bolje imati bilo koju vladu u punom nego u tehničkom mandatu. Kada je vlada u mandatu imaš pravu adresu za sve pritužbe dok ovim šta god da kažeš odgovaraju da su oni tu zato što moraju biti dok ovi drugi ne dođu. Za to vrijeme naravno mi ih sve uradno plačamo a oni uredno uzimaju pare sa banke. Pored toga Peđa kao član kluba Srba ima dužnost da uradi sve što je u njegovoj moći kako bi Srbi u skupštini bili jednako zastupljeni kao i ostali narodi. Ako svi narodi imaju svog predstavnika u organima uprave skupštine a Srbi ne, onda klub poslanika ispred tog naroda nije uradio nešto kako treba. Zbog toga i postoje klubovi zastupnika iz svih naroda.
Kada sam rekao da ga "vodaju ko kera" nisam zaista mislio ništa loše već sam tim htio dočarati situaciju u koju su ga uvukli SDP-ovci. Budi sigurna da ja imam mnogo veće poštovanje prema Peđi i njegovom radu nego mnogi koji ga sad tapšu po ramenima. Samo mi je krivo kada nasjedne na ovako smišljene opstukcije a onda i njega u sve to uguraju. Ipak po njegovim potezima i izvještajima sa sjednice kluba na federalnom nivou vidim da je odprilike skontao odakle vjetar puše.
Nema smisla, samo pozicija ima odgovornost da oformi vladu.
Pozicija koja nije bila u stanju procitati nacin formiranja vlasti i shodno tome napraviti stranacke liste ne zasluzuje poziciju. Tj. ne ispunjava uslove.
Pa, evo vas tamo. Napravite vlast bez DF-a, SDA i HDZ-a koji ne zaslužuju poziciju i koji imaju uvjerljiv, neupitan legitimitet građana FBIH.
Jedina razlika između ljudi koji prave vlast i SDP-a je u tome što je SDP spreman da FBiH padne na koljena samo kako bi oni mogli likovati nad razvalinama.
DF je na svojim listama imao približno isti broj Srba kao što ih je imao i SDP. Odnos snaga u klubu Srba nema veze sa brojem Srba na listama već sa brojem Srba koji su izabrani od strane naroda. SDP-ovi su prošli, DF-ovi nisu. Narod je tako odabrao i to je suština čitave priče a ne broj Srba na listama. DF je pri kreiranju lista posebno pazio na nacionalnu, spolnu i zastupljenost mladih. Ko god želi može uzeti listu za kantonalnu skupštinu i vidjeti da je to tako.
lerdi wrote:DF je na svojim listama imao približno isti broj Srba kao što ih je imao i SDP. Odnos snaga u klubu Srba nema veze sa brojem Srba na listama već sa brojem Srba koji su izabrani od strane naroda. SDP-ovi su prošli, DF-ovi nisu. Narod je tako odabrao i to je suština čitave priče a ne broj Srba na listama. DF je pri kreiranju lista posebno pazio na nacionalnu, spolnu i zastupljenost mladih. Ko god želi može uzeti listu za kantonalnu skupštinu i vidjeti da je to tako.
Meni onda to ,u svakom slucaju, govori o strukturi glasaca DF-a, o clanstvu stranke, odnosno nedostatku poznatih i glasa vrijednih kandidata iz reda "manjinskih naroda" u kantonu. Ili su isti bili samo reda radi na listi, dok je stranka svojom infrastrukturom pomagala neke druge.
Da iskoristim priliku, i dodam, koliko god bilo tesko stanje u Federaciji, bezobrazno je optuzivati gubitnike-opoziciju za neformiranje vlasti. Malo samokriticnosti pobjednicima ne bi falilo.
Obicno ne bira narod bas Srbe, nego ih stave visoko na liste da se ogrebu od popularnost drugih.
Ma bile su i pozicije dobre, ali jednostavno nisu dobili povjerenje građana. Otvorene su liste i ljudi su glasali za one koje su htjeli vidjeti u klupama. U KS su prošli ljudi koji su bili na pozicijama 1, 3, 4, 6, 11, 20 i 22 i upravo su ova zadnja tri "kriva" što nije upao i minimalno jedan Srbin iz prvih 10. To je tako kako je tj. kako je narod htio ali nema veze sa brojem Srba na listama kako se ovdje tvrdi.
Aman majko, multietniĆara.. Poredali Srba samo radi fotelja... "Stavi Srba nek' imamo delegata". "Al, predsjedniče, nije sposoban i ne zna ništa ?!", "Nema veze, nek' je Srbin."
Predsjednice, hocemo li da budemo pozicija ili opozicija?
Pozicija, da nesto uradimo konkretno.
De onda da malo procitamo ovaj ustav sto bi da mjenjamo, da ne dodjemo u situaciju da imamo broj glasova ali ne ispunjavamo druge uslove.
E to ti je dobra ideja, ali obavezno sve te gluposti promjeniti...
Sve bi to bilo super da vam činjenice idu u prilog. Broj Srba na listama DF-a i SDP-a se puno ne razlikuje, pa ni pozicije na istim nisu u velikoj disproporciji ali narod je ipak više birao SDP-ove Srbe i to je jednostavno tako. U suštini se radi o teme da je SDP išao sa svojim ustaljenim kandidatima na liste, jer je mislim samo Slaviša novi SDP-ov Srbin u domu naroda, dok je DF išao sa nekim novim ljudima što je bilo očekivano od njih. Postoji više razloga koji su doveli do ovakvog sastava kluba Srba u domu naroda a niti jedan od njih nije nedovoljna zastupljenost Srba na DF-ovim kandidatskim listama za skupštine kantona. Sve i jedan SDP-ov delegat, osim Slaviše Šućura, je već u prošlom mandatu bio u istom klubu i to samo po sebi govori dovoljno.
Za DF mi nije čudno. Ipak se radi o amaterima. Ali čudi me SDA. Oni su toliko iskusni u formiranju vlasti da me zaista čudi kako nisu skontali da DF nema dovoljno Srba?
A DF je upao u istu kaljugu kao i SDP... Razlog ovaj ili onaj, ali ce, kao i SDP, biti upravo oni prikazani kao negativni, a SDA cista. Tacno kako sam i predvidio prije godinu dana