IRAN

Post Reply
King Theoden

#19451 Re: IRAN

Post by King Theoden »

SmokingMan wrote:Ne vape svi,ali uvijek ima onih koji teže za većom slobodom,kako u Iranu tako i u Saudiji,ili bilo gdje drugdje.A ima i onih koji preuveličavaju stvari,pa se to naravno iskoristi u vidu propagande.Nešto što smo već vidjeli...
Odlično rečeno.
Lično sam mišljenja da je dvotrećinska većina na strani mula. Ako bi nekada izostala ta podrška, mule više ne bi bile na vlasti.
arzuhal

#19452 Re: IRAN

Post by arzuhal »

Nisu Iranci protiv Islamske Republike, ali je velik broj Iranaca zamoren konceptom proizašlim iz jedne revolucije koja nije njihova ("Svaka generacija ima svoju revoluciju"), konceptom koji može počivati i na najljepšim idejama i namjerama, ali koncept koji nije, kako Kur'an kaže, "nagovještaj svog vremena". Odatle otpor konceptu koji se pokušava sačuvati takav okoštao, nespreman na reforme i fleksibilnost. Odatle, onda, otpor, nezadovoljstvo i negativan stav dobrog dijela mladih prema unutrašnoj politici Irana. A iz svega toga, onda, proizlazi i okretanje od vjere jednog broja mladih Iranaca...
salik79

#19453 Re: IRAN

Post by salik79 »

Dino34 wrote:
SmokingMan wrote:Ne vape svi,ali uvijek ima onih koji teže za većom slobodom,kako u Iranu tako i u Saudiji,ili bilo gdje drugdje.A ima i onih koji preuveličavaju stvari,pa se to naravno iskoristi u vidu propagande.Nešto što smo već vidjeli...
Odlično rečeno.
Lično sam mišljenja da je dvotrećinska većina na strani mula. Ako bi nekada izostala ta podrška, mule više ne bi bile na vlasti.
Upravo. Kada na ulicama Irana na obiljezavanjima bitnih datuma ne budete vidjali milione ljudi, tada mozete ocekivati "smjenu rezima". Do tada samo mantranje.
The 51st State

#19454 Re: IRAN

Post by The 51st State »

tesko vidjeti milione ljudi na ulici u zemilji od 80tak miliona stanovnika, jak argument bas.
salik79

#19455 Re: IRAN

Post by salik79 »

Eto, de, okupi kod nas 1000 ljudi na Dan nezavisnosti, ili drzavnosti!
The 51st State

#19456 Re: IRAN

Post by The 51st State »

to su manifestacije za uhljebe, kako ovdje tako svugdje.
SmokingMan

#19457 Re: IRAN

Post by SmokingMan »

Govorim iz razloga što je šteta koju prouzrokuje rat veća od njegove koristi.A ni geografski nije povoljno pokušavati bilo kakvu invaziju,iz razloga što je Iran politički i teritorialno Rusiji suviše blizu.Većina perzijanaca su takvi kakvi su,da ih sve do jednog okreneš naglavačke neće se promjeniti,ni za pedalj. :D
salik79

#19458 Re: IRAN

Post by salik79 »

The 51st State wrote:to su manifestacije za uhljebe, kako ovdje tako svugdje.
Ma ja, znao sam. :roll:
geralt

#19459 Re: IRAN

Post by geralt »

salik79 wrote:
Dino34 wrote:
Odlično rečeno.
Upravo. Kada na ulicama Irana na obiljezavanjima bitnih datuma ne budete vidjali milione ljudi, tada mozete ocekivati "smjenu rezima". Do tada samo mantranje.
Bili su i na prvomajskim paradama 1991. u SSSR-u milioni ljudi. Nista to ne znaci.
geralt

#19460 Re: IRAN

Post by geralt »

Gledaj mase i zanosa. Komunizam nikad jaci. Amerika i Engleska bice zemlja proleterska
jeza u ledja

#19461 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote: Da ponovim. Autoprojiciras. Doduse, mozda ti i nadjes nekoga ko i kritikuje, ja ne. Ja govorim o apsolutnoj vecini, kojoj je Islamska republika svetinja, kao i njen Lider.
Stice se dojam da ti nije jasno znacenje rijeci “autoprojekcija”.

Rekao si da ce “Iranci kritikovati sve osim rezima”. Nisi koristio brojcane klasificikacije tipa “vecina”. O kojoj se brojci radi to mozemo nagadjati, ali sigurno se radi o znacajnoj brojci.
Ja do sad nisam upoznao Iranca koji nije kritikovao bar nesto u vlasti, a vecina je kritikovala upravo rezim. Znaci od ekipe Iranaca koji su mi popravljali krov na kuci do akademika i djece ajatolaha, do velike grupe ljudi na okupljanju oko vjencanja usred Teherana.
Tebi pak usi filuju propagandisti i aparatciki koji rade za drzavu ili oni koji od nje imaju haira.
Covjek bio direktni ucesnik revolucije, neka fela, zesci vjernik, pa samo sve najgore o mulama.
Al ne, dodje salik pametnica kaze nije to tako.

Postoji spektar nezadovoljstva u Iranu. Od onih sto su nezadovoljni odvozom smeca, do onih sto bi skinuli glavu svima. Vrlo je tesko tu govoriti u apsolutnim brojevima jer nezadovoljstvo jednim cesto slijedi nezadovoljstvo necim vecim.
U svakom slucaju, svako ima nesto da kritikuje. salik pak - nema nista. Od hiljada i hiljada postova o Iranu, nije rekao nijednu losu rijec. Nije mu nikad palo na pamet da se pozabavi nekim problemima, ne moraju imati nikakve veze sa medjunarodnim odnosima ili uopste rezimom. Znaci neke najosnovnije stvari koje se ticu zivota Iranaca. Nista. Ali zato ovdje danonocno prodaje ublehu o zemlji meda i mlijeka.
The 51st State

#19462 Re: IRAN

Post by The 51st State »

E sad si najebo kad ti postavi slike smeca Iz njujorka sedamdesetih :lol:
ioannes

#19463 Re: IRAN

Post by ioannes »

nemate pravo kritizirati Iran.... Ustrojenje Iranske republike je jedino stvar Irana i njegovih građana. To je jedini pravilan i moralan stav. Iran imaju pravo kritizirati samo njegovi građani.

zauzimanje kritičkog stava u sistemu u kojem živite je najnužnija stvar koja postoji.... u pogledu toga su pojedini na ovom forumu totalno zakazli, moralno i ljudski.
salik79

#19464 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote: Da ponovim. Autoprojiciras. Doduse, mozda ti i nadjes nekoga ko i kritikuje, ja ne. Ja govorim o apsolutnoj vecini, kojoj je Islamska republika svetinja, kao i njen Lider.
Stice se dojam da ti nije jasno znacenje rijeci “autoprojekcija”.

Rekao si da ce “Iranci kritikovati sve osim rezima”. Nisi koristio brojcane klasificikacije tipa “vecina”. O kojoj se brojci radi to mozemo nagadjati, ali sigurno se radi o znacajnoj brojci.
Ja do sad nisam upoznao Iranca koji nije kritikovao bar nesto u vlasti, a vecina je kritikovala upravo rezim. Znaci od ekipe Iranaca koji su mi popravljali krov na kuci do akademika i djece ajatolaha, do velike grupe ljudi na okupljanju oko vjencanja usred Teherana.
Tebi pak usi filuju propagandisti i aparatciki koji rade za drzavu ili oni koji od nje imaju haira.
Covjek bio direktni ucesnik revolucije, neka fela, zesci vjernik, pa samo sve najgore o mulama.
Al ne, dodje salik pametnica kaze nije to tako.

Postoji spektar nezadovoljstva u Iranu. Od onih sto su nezadovoljni odvozom smeca, do onih sto bi skinuli glavu svima. Vrlo je tesko tu govoriti u apsolutnim brojevima jer nezadovoljstvo jednim cesto slijedi nezadovoljstvo necim vecim.
U svakom slucaju, svako ima nesto da kritikuje. salik pak - nema nista. Od hiljada i hiljada postova o Iranu, nije rekao nijednu losu rijec. Nije mu nikad palo na pamet da se pozabavi nekim problemima, ne moraju imati nikakve veze sa medjunarodnim odnosima ili uopste rezimom. Znaci neke najosnovnije stvari koje se ticu zivota Iranaca. Nista. Ali zato ovdje danonocno prodaje ublehu o zemlji meda i mlijeka.
Hajde sadab rocitaj sta sam ja napisao, pa ponovo kreni palamuditi:
salik79 wrote:
Ni blizu, ali trude se. Zato ti velim, otidji tamo, pricaj s rajom, cini mi se da nema vecih kriticara vlasti od njih, nas (zemlje ex yu) i Njemaca. Sve ce kritikovati, od A do Z, samo jedno ne - Ustav (Islamsku republiku) i Lidera. Znam, ti ces reci "iz straha", a ja cu ti reci - iz ljubavi. Iranci su, inace, narod koji se nicega ne boje, naravno - osim Boga dragog, i tako ih od malih nogu odgajaju.
jeza u ledja

#19465 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:samo jedno ne - Ustav (Islamsku republiku) i Lidera
Ovaj dio je netacan.
Fudo387

#19466 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:
Dino34 wrote:
Odlično rečeno.
Kakav ti je ovo argument?
Znaci kad one mase u sjevernoj koreji cmizdre za voljenim firerom, oni su fakat tuzni?
Nista rezim, nista represija, nista sudzuk preko ledja ako se ne zakocenes?
salik79

#19467 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:samo jedno ne - Ustav (Islamsku republiku) i Lidera
Ovaj dio je netacan.
Moze biti, ali ne dozivih, niti iko koga znam.
salik79

#19468 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fudo387 wrote:
Znaci kad one mase u sjevernoj koreji cmizdre za voljenim firerom, oni su fakat tuzni?
Da odes, pa vidis kako su "isprepadani", mozda bi i skont'o.
Fudo387

#19469 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:
Fudo387 wrote:
Ne pada mi na pamet.
Nisam bio ni u Sjevernoj Koreji, sto ne znaci da ne znam kako se ti budalasti sistemi odrzavaju.
Ima onih koji su pobjegli iz te “dobrote”, reknu ti ljudi sta su ostavili iza sebe.
Baki19

#19470 Re: IRAN

Post by Baki19 »

Iranci nikada nece skloniti rezim Islamske Revolucije jer taj rezim jednom kad se uvede ne moze se svrgnuti. Inace, Amerika ne moze diktirati Irancima sta je za njih bolje. Iranci su ponosni sto zive u Islamskoj republici jer ona daje prava svim gradjanima da praktikuju Islam. U Iranu ima znacajan broj sunnita koji su zadovoljni rezimom i koji sve ulaze na razvoj Islama u toj drzavi. Iran jaca svakim danom i to je jedna bogata zemlja koja nikada nece prestati sa svojim razvojem.
salik79

#19471 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fudo387 wrote:
salik79 wrote:
Fudo387 wrote:
Ne pada mi na pamet.
Nisam bio ni u Sjevernoj Koreji, sto ne znaci da ne znam kako se ti budalasti sistemi odrzavaju.
Ima onih koji su pobjegli iz te “dobrote”, reknu ti ljudi sta su ostavili iza sebe.
Nista onda. Vjeruj kome hoces, a ja cu vlastitim ocima i usima.
salik79

#19472 Re: IRAN

Post by salik79 »

Samo, Fudo, ne vidim onda razlog sto se s onima "koljes" na temi o podobnim i nepodobnom. Ljudi ti pricaju ono sto su "dozivili" i sto "dozivljavaju". Ha ja.
Fudo387

#19473 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:Samo, Fudo, ne vidim onda razlog sto se s onima "koljes" na temi o podobnim i nepodobnom. Ljudi ti pricaju ono sto su "dozivili" i sto "dozivljavaju". Ha ja.
Ma lazu ko i ti za Iran.
Tebe i razumijem, dobra lova, boli te briga.
Oni su opet samo besplatno zlobni.
salik79

#19474 Re: IRAN

Post by salik79 »

Fudo387 wrote:
salik79 wrote:Samo, Fudo, ne vidim onda razlog sto se s onima "koljes" na temi o podobnim i nepodobnom. Ljudi ti pricaju ono sto su "dozivili" i sto "dozivljavaju". Ha ja.
Ma lazu ko i ti za Iran.
Jeste, lazu, ja sam placen, a ti si jedini iskreni, istinoljubivi...
Fudo387

#19475 Re: IRAN

Post by Fudo387 »

salik79 wrote:
Fudo387 wrote:
Ma lazu ko i ti za Iran.
Jeste, lazu, ja sam placen, a ti si jedini iskreni, istinoljubivi...
Tako nekako.
Post Reply