INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ironmen

#19451 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

fortaleza wrote: 03/09/2024 17:58
bumerangss wrote: 03/09/2024 14:21 I pita poskupila za pola marke svaki zvrk u buregdžinuci "zvrk" na ilidži

Sad najjeftinija krompiruša 3 KM zvrkić
Zeljanica sirnica i tikvenica 3,5 a burek 4 KM :-)
Vrijeme je da se prestane jesti nezdravo.

Nikad se jeftinije nije bilo zdravo hraniti.

Pola kg oraha 5.5 KM, manje od dva zvrka krompirače.
Koji rucak ili veceru planiras napraviti sa 0,5 kg oraha :-D Orah samo moze u baklavu.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19452 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Baklavu.. :mrgreen:
fortaleza

#19453 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Ironmen wrote: 03/09/2024 18:00
bumerangss wrote: 03/09/2024 14:21 I pita poskupila za pola marke svaki zvrk u buregdžinuci "zvrk" na ilidži

Sad najjeftinija krompiruša 3 KM zvrkić
Zeljanica sirnica i tikvenica 3,5 a burek 4 KM :-)

Koji rucak ili veceru planiras napraviti sa 0,5 kg oraha :-D Orah samo moze u baklavu.
Ruku na srce ni komad krompirače nije ručak.

Orah ima veću nutritivnu vrijednost kao i dodatne masti.

Baklavu ne pamtim kad sam jeo, a orahe jedem skoro svaki dan. Jutros sam izmiješao orahe, bademe, lješnjake, brusnicu, datulje za doručak.

Super idu i sa kuhanim zobenim, s kakaom, proteinima, kokosom, chia...

U svakom slučaju mislim da omjer žive hrane, poput voća, povrća, sjemenki nikad nije bio na ovakvoj razini u odnosu na prerađeno, pogotovo fast food.
skupljac_zeljeza

#19454 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by skupljac_zeljeza »

Drva bi mogla biti jeftinija...
Cijena visoka: Hiljade kubika drva trunu zbog slabe prodaje

Na šumskim putevima širom Srpske trune oko 300.000 kubika posječenog drveta, koje "Šume RS" nemaju kome prodati. Čak i prodaja drva za ogrev je drastično pala, jer je prošla zima bila izuzetno blaga, pa je u mnogim domaćinstvima, koja se griju na drva, ostalo ogreva od lani.

Tako “Šume RS” drva za ogrev prodaju po 105 KM po kubiku. Iz sedam kubika se može dobiti 10 prostornih metara drveta, što znači da, nabavka drva na ovaj način košta oko 74 KM po metru, ali uz to valja platiti i prevoz.

I privatni dobavljači, kao i lani, drva prodaju drva cijeni od oko 100 KM po metru, s tim da je u ovu cijenu uračunat i prevoz.

https://www.rtvbn.com/4064887/cijena-vi ... be-prodaje
Naslovnica

#19455 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

fortaleza wrote: 03/09/2024 18:50
Ironmen wrote: 03/09/2024 18:00

Ruku na srce ni komad krompirače nije ručak.

Baklavu ne pamtim kad sam jeo, a orahe jedem skoro svaki dan. Jutros sam izmiješao orahe, bademe, lješnjake, brusnicu, datulje za doručak.

U svakom slučaju mislim da omjer žive hrane, poput voća, povrća, sjemenki nikad nije bio na ovakvoj razini u odnosu na prerađeno, pogotovo fast food.
Ne znaš šta propuštaš.
A to što ti jedeš to naše kokoši i vrapci jedu.

Image
dixi5

#19456 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dixi5 »

fortaleza wrote: 03/09/2024 17:58 Nikad se jeftinije nije bilo zdravo hraniti.
moze li primjer barem dorucka i rucka koji su zdravi a jeftii?
VladaFBiH

#19457 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

dixi5 wrote: 09/09/2024 09:40
dodaj i dio da se možeš najesti :) jer mogu napraviti zdravo i jetino ali neće biti dovoljno ni za papagaja :D
vaučer

#19458 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vaučer »

dixi5 wrote: 09/09/2024 09:40 moze li primjer barem dorucka i rucka koji su zdravi a jeftini?
Doručak ili međuobrok: Jaja, zobena kaša, sardine, mladi sir, jabuke
Ručak: Kupus (kiseli, svježi, kuhani - sve odlično), cijelozrna riža ili tjestenina kao prilog, Kuhano povrće (mrkva, krompir, grašak), Meso šta već voliš u umjerenim količinama. Ako hoćeš jeftin ručak, kupi pretis lonac i nauči ga koristiti. Doslovno ubaciš kilo dva, jeftinih sastojaka i imaš super kuhano za dva dana.
VladaFBiH

#19459 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

vaučer wrote: 09/09/2024 10:20
dixi5 wrote: 09/09/2024 09:40 moze li primjer barem dorucka i rucka koji su zdravi a jeftini?
Ručak: Kupus (kiseli, svježi, kuhani - sve odlično), cijelozrna riža ili tjestenina kao prilog, Kuhano povrće (mrkva, krompir, grašak), Meso šta već voliš u umjerenim količinama. Ako hoćeš jeftin ručak, kupi pretis lonac i nauči ga koristiti. Doslovno ubaciš kilo dva, jeftinih sastojaka i imaš super kuhano za dva dana.
hajde mi napravi zdrav ručak dok sam na poslu od 08 do 18 sati kada se vraćam kući i da mogu da ručam u 18 sati jer je i to na granici sa večerom.

Možeš i pretis lonac koristiti ali ne znam šta ćeš s njim...

Što se tiče doručka tu ima i poneka zdrava alternativa ali ako imaš mogućnost da jedeš na poslu odnosno moraš da imaš kuhinju a ako nemaš opet si osuđen na "kupovnu zdravu hranu"

da ne bude da sam negativan jer sam ovo napisao jer se i sam trudim da pojedem nešto zdravo samo ti skrećem pažnju da većina ljudi u toku radne sedmice nema baš neke mogućnosti za "zdrav" ručak odnosno da takav načih hranjenja po restoranima baš košta
vaučer

#19460 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vaučer »

VladaFBiH wrote: 09/09/2024 10:34
hajde mi napravi zdrav ručak dok sam na poslu od 08 do 18 sati kada se vraćam kući i da mogu da ručam u 18 sati jer je i to na granici sa večerom.

Možeš i pretis lonac koristiti ali ne znam šta ćeš s njim...

Što se tiče doručka tu ima i poneka zdrava alternativa ali ako imaš mogućnost da jedeš na poslu odnosno moraš da imaš kuhinju a ako nemaš opet si osuđen na "kupovnu zdravu hranu"

da ne bude da sam negativan jer sam ovo napisao jer se i sam trudim da pojedem nešto zdravo samo ti skrećem pažnju da većina ljudi u toku radne sedmice nema baš neke mogućnosti za "zdrav" ručak odnosno da takav načih hranjenja po restoranima baš košta
Gledaj, sve je stvar navike i prioriteta.

Ako ti je prioritet da jedeš zdravije, prva stvar koju trebaš regulirati je raspored obroka i uvesti neko planiranje u to šta kupuješ i kad jedeš. Ljudi uglavnom funkcioniraju po principu 'u jebote gladan sam - moram jesti sad i odmah'. Zatekla ih glad nespremne na poslu, nisu jadni znali da će nakon 8-10 sati ogladniti, otkud glad odjednom. Mislim, isprike, ništa drugo - onda pojedu neko sranje i to postane navika i normala.

Postoje na svijetu i posude za ponijeti obrok na posao. Dovoljno je odvojiti 30-tak minuta navečer za pripremiti obrok i možeš imati i za posao i za jesti nakon povratka s posla. Meni treba 12 minuta da pripremim sve za bogovski gulaš u pretis loncu, stavim na vatru i ugasim nakon pola sata. Neku rižu/pastu s povrćem spremim za 15 minuta. Ujutro zobenu ili jaja za doručak maksimalno za 5 minuta napravim. Ništa komplicirano, sve zdravo i brzo. U najgorem slučaju možeš sastaviti i relativno zdrav sendvič i ponijeti nešto voća.

Ništa to nije naročito ni komplicirano ni teško, ali kako mrekoh - mora ti biti prioritet, inače je naravno jednostavnije pojesti pitu ili sjesti u restoran.
daario naharis

#19461 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

Hranu treba unositi u skladu sa svojim energetskim potrebama.

Ako sjedim na poslu 9 sati i buljim u ekran, nisam siguran da mi je potrebno 0.5 kg bureka za obrok.

Voda, kockica/dvije cokolade, proteini i zdrave masti za funkcionisanje mozga.

Dobar dorucak ujutro je jako vazan. 2 jaja nije tesko ispeci a i moze se noc prije skuhati.

:thumbup:
fortaleza

#19462 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

dixi5 wrote: 09/09/2024 09:40
https://web.coolinarika.com/recept/vega ... 8d537080f8

Ovo je danas na meniju, al bez umaka, jer je nepotrebno dodatno. plus porcija ćevapa meso iz mesnice (em jeftinije em bolji ćevapi nego sojini u ćevabdžinicama).

Naravno improvizacija, neću otvarat/kupovat bocu vina, a ako nemam neki začin stavim drugi itd.
Last edited by fortaleza on 09/09/2024 11:19, edited 1 time in total.
fortaleza

#19463 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by fortaleza »

Naslovnica wrote: 09/09/2024 09:31
fortaleza wrote: 03/09/2024 18:50 Ruku na srce ni komad krompirače nije ručak.

Ne znaš šta propuštaš.
A to što ti jedeš to naše kokoši i vrapci jedu.

Image
Pa nisam rekao da ne jedem pite, samo ne kao prosječni Balkanac. Kefir domaći pravim od gljive.

Btw u tim pitama je većina obično bijelo tijesto, nije ti to baš hranjivo.

Ajd barem će jaja biti dobra. :D
Dozer

#19464 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Veliki problem kod nas, sto se tice divljanja cijena, jeste cinjenica da je "otvoreno trziste" shvaceno na vrlo pogresan nacin, a to znaci da se drzava ni na koji nacin ne petlja u trgovacke marze.
Vlada FBiH je u jednom momentu, kao, uvela limite trgovackih marzi za neke osnovne namirnice u onom momentu kad je sve prvi put otislo u nebo, medjutim time se zapravo nije nista postiglo jer su trgovci onda digli marze na svemu ostalom.

Poznato je da su trgovacke marze u BiH cak i do 10x vise nego u EU, sto se moze vrlo jednostavno vidjeti iz cijena istih proizvoda tamo i ovdje, a pri tome niko ziv ne zna koje su ulazne cijene svega i svacega sto se prodaje.

Ovdje drzava mora reagovati kako bi zastitila gradjane, i to na vrlo jednostavan nacin - ogranicavanjem distributerskih i trgovackih marzi.
Postave se maksimalni limiti, npr. 30%, i to je to. Trgovci ce se onda dogovarati da uvije drze max. 30%, i OK, ali ne moze preko toga. Pri tome, inspekcijska kontrola ulaznih faktura svima na redovnoj bazi, uz rigorozne kazne. I za 3-4 mjeseca bi sve doslo u normalu, jer bi trgovci shvatili da im se ne isplati prekucavati maksimalu posto je kazna drakonska.
Nisam siguran, ali mislim da su trgovacke marze u EU ogranicene na max. 30%. Kod nas su te marze i po 50, pa do 200%, sto je suludo. I niko ne reaguje. Ni vlast, ni narod.

U HR su, recimo, trgovacke marze izmedju 25 i 28% (trgovine, marketi i sl.), a cak su i takve prilicno iznad ostatka EU, gdje je 12-18% normalna trgovacka marza. Distributerske su nesto nize ili iste.

Zasto kod nas nema regulacije trzista na ovaj nacin?
Zasto je sve prepusteno trgovcima na slobodnu volju, a samim tim i njihovov enormno bogacenje preko ledja gradjana?
Brine li ova vlast i drzava o bilo cemu drugom osim o vlastitim zicamagu, i kako da klepe na javnim nabavkama i tenderima?
Zasto narod suti?

Ovako kako je sad, drzava se hvali ubiranje preko 7 milijardi od PDV-a od pocetka godine. Pa naravno da ce ubirati kad su cijene svega kakve jesu, ali njih to ne zanima. Oni sad samo razmisljaju kako ce poklepati sve te viskove u budzetu.
dvajt

#19465 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dvajt »

Kod nas problema nema, trgovački centri i supermarketi su krcati, ne pamtim kad nisam čekao u redu na kasi. Novi centri se otvaraju, narod navalio kao da se džabe dijeli. Ja stvarno ne vidim problem, nije ironija.
Dozer

#19466 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

Onda nam je dobro. Hebo penzionere i 80% onih koji se ne guraju u supermarketima.....
Naslovnica

#19467 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

vaučer wrote: 09/09/2024 10:20
Reci to radniku na baušteli nabio bi nizbrdo i tebe i tvoje zobene kaše i mrkve, sa sve pretisom...
:lol:

edit...i ovog sa veganskim punjenim paprikama :lol:
vaučer

#19468 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vaučer »

Naslovnica wrote: 09/09/2024 11:59
Reci to radniku na baušteli nabio bi nizbrdo i tebe i tvoje zobene kaše i mrkve, sa sve pretisom...
Ja i? Našao si primjer radnika na baušteli koji su koliko posto ukupne radne snage? Većina ne radi na baušteli, niti uopće fizički rad. Oni koji rade na baušteli trebaju više ugljikohidrata i mogu si napraviti sendvič ili rižu/tjesteninu. Ništa to nije teško, može se jesti zdravo i jeftino.
Naslovnica

#19469 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

vaučer wrote: 09/09/2024 12:10
Ja i? Našao si primjer radnika na baušteli koji su koliko posto ukupne radne snage? Većina ne radi na baušteli, niti uopće fizički rad. Oni koji rade na baušteli trebaju više ugljikohidrata i mogu si napraviti sendvič ili rižu/tjesteninu. Ništa to nije teško, može se jesti zdravo i jeftino.
Ja,i?
Većina radi neki fizički rad, ne trljaju svi 3,14čke i drkaju qrtze pored kompjutera, ne jedu chia, goji, avokado i ostala sranja od hrane.
Na tim zdravim cici-mici pederskim hranama mogu jedino živjeti kompjuteraši i kancelarijski uhljebi.
dječak sa šibicama

#19470 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Ma ja super se zivi svi smo bogati, mala Svicarska, temu zatvoriti nema se tu sta vise pisati. Treba hljeb biti 20 markica, prejeftino je ovo.
komsinica_s_drugog

#19471 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by komsinica_s_drugog »

Poskupio puter u Njemackoj :D Dje ja dodjem to se raspada :lol:
vaučer

#19472 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by vaučer »

Naslovnica wrote: 09/09/2024 12:23
Ja,i?
Većina radi neki fizički rad, ne trljaju svi 3,14čke i drkaju qrtze pored kompjutera, ne jedu chia, goji, avokado i ostala sranja od hrane.
Na tim zdravim cici-mici pederskim hranama mogu jedino živjeti kompjuteraši i kancelarijski uhljebi.

:lol: Hm, da.
Napravi onda 400g zobene umjesto 150g. Razbij 8 jaja umjesto 3. Skuhaj 400g tjestenine umjesto 150g. Ili kalorije ne vrijede za radničke mase ako iste ne dolaze iz ulja za pečenje?
Dozer

#19473 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Dozer »

dječak sa šibicama wrote: 09/09/2024 12:23 Ma ja super se zivi svi smo bogati, mala Svicarska, temu zatvoriti nema se tu sta vise pisati. Treba hljeb biti 20 markica, prejeftino je ovo.
Ljudi ne kontaju da je ono sto vide po marketima cca. 20, max 30% ljudi u BiH. Ostalo jedva sastavlja kraj s krajem.
Trappist

#19474 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Trappist »

Naslovnica wrote: 09/09/2024 12:23
Ja,i?
:lol: :lol: ma jasta, samo je pita prava hrana, ako iz nje ulje ne curi to je sranje od hrane :bih:
dječak sa šibicama

#19475 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by dječak sa šibicama »

Dozer wrote: 09/09/2024 12:54
dječak sa šibicama wrote: 09/09/2024 12:23 Ma ja super se zivi svi smo bogati, mala Svicarska, temu zatvoriti nema se tu sta vise pisati. Treba hljeb biti 20 markica, prejeftino je ovo.
Ljudi ne kontaju da je ono sto vide po marketima cca. 20, max 30% ljudi u BiH. Ostalo jedva sastavlja kraj s krajem.
Ma da je i toliko, pa svi idemo u markete, ja nemam naviku raditi veliki nabavke a recimo moji odu pocetkom mjeseca obave veliku kupnju 400 km recimo, nekad je to bilo 250 :D i poslije dokupljuju. Recimo da su dobrostojeci, sestra preko 2 milje plata, zet ja mislim izadje i na 3 milje plus neke dnevnice, i opet ne mogu reci da su bogati ljudi. Krediti za auto, opremanje kuhine, kupatila itd itd, na kraju mjeseca glic ko tic.

I ja fino zaradjujem, ali daleko sam od tog blagostanja o kojem se ovdje pise. Ispade da mi ne znamo sta cemo sa parama, odes u granap kupis nista istreses 50 maraka, skupo je preskupo je uzasno je skupo, ali mislim da vise nema smisla o tome. Uvjeravace nas i dalje da smo bogata zemlja.
Post Reply