Republika Turska
-
sekerbay
#19451 Re: Republika Turska
Zna se ko diktira tržištem a samim tim i nacionalnom valutom.
Što se tiče ekonomije, naravno da se osjeti jer turska još uvijek više uvozi nego što izvozi.
Ali, turska će uskoro raspolagati nečim što će učiniti da se uvoz smanji za barem 50 milijardi.
Samo polako.
Igre sa lirom su jedini način da ih malo uzdrmaju.
Samo,i oni znaju da to nije dugog vijeka.
Recimo, lakše je srušiti moćnu njemačku privredu nego što će preko lire ugušiti tursku.
Jer, iako je njemačka svjetski prvak u izvozu, treba znati da ogromnu većinu prihoda donose autoindustrija i mašine, nekih 40%
Visoke carine i njemačka privreda će pasti na nekih 700 milijardi.
Valja se uvlačiti predsjednicima drugih zemalja otvarajuci postrojenja u njihovim državama.
Sve u svemu, ako Bog da pišemo za nekih 5 godina i gledamo gdje je turska.
Što se tiče kine, oni će ušiti ostale. Još uvijek mnogo uvoze pa su na drugom mjestu što se tiče izvoza, tik iza njemačke, ali će ih prestići.
Što se tiče ekonomije, naravno da se osjeti jer turska još uvijek više uvozi nego što izvozi.
Ali, turska će uskoro raspolagati nečim što će učiniti da se uvoz smanji za barem 50 milijardi.
Samo polako.
Recimo, lakše je srušiti moćnu njemačku privredu nego što će preko lire ugušiti tursku.
Jer, iako je njemačka svjetski prvak u izvozu, treba znati da ogromnu većinu prihoda donose autoindustrija i mašine, nekih 40%
Valja se uvlačiti predsjednicima drugih zemalja otvarajuci postrojenja u njihovim državama.
Što se tiče kine, oni će ušiti ostale. Još uvijek mnogo uvoze pa su na drugom mjestu što se tiče izvoza, tik iza njemačke, ali će ih prestići.
- animus
#19452 Re: Republika Turska
Turska pozicija u duropi se zadnjih mjeseci popravila neocekivano brzo. Zapadne vlade prihvataju Erdogana i lagano ga pocinju podrzavati. Vidio sam na primjeru njemacke i svedske. Jedini problem ostaje amweika koja igra svoju igru sa svim drzavamo koje su im problem. Prvo napadne teump pa onda zakaze sastanak gdje se kao nesto dogovori. To smo vidjeli sa rusijom, njemačkom, korejom. Sad je na redu iran pa turska. Ocekujem sastanak sa erdoganom. Sa iranom to im nece proci. Uglavnom turska je prosla veliku krizu i sada lagano ponovo napreduju.
- славянин
#19453 Re: Republika Turska
Imam vremena na pretek pa cu te malo ... informisati.sekerbay wrote:Zna se ko diktira tržištem a samim tim i nacionalnom valutom.
Samo polako.
Srusiti Njemacku privredu nego ugusiti preko lire Tursku
China: $2.272 trillion (Up 2.8% from 2013)
United States: $1.547 trillion (Down -2%)
Germany: $1.450 trillion (Down -0.1%)
Japan: $698.1 billion (Down -2.4%)
Netherlands: $651.8 billion (Down -3%)
South Korea: $573.7 billion (Up 2.5%)
Njemacka je 3. Izvoznik na svijetu.
-------------------------------------------------------
1 United States 19,390,600
2 China 12,014,610
3 Japan 4,872,135
4 Germany 3,684,816
5 United Kingdom 2,624,529
6 India 2,611,012
7 France 2,583,560
8 Brazil 2,054,969
9 Italy 1,937,894
10 Canada 1,652,412
4. Najaca ekonomija na svijetu, sa 3 684 816 000 000 USD - Sada kako ti predvidjas pad na 700 milijardi... vjerovatno kako planiras poraziti RS sa dvije brigade vojske uz nasumicno puskaranje
Vjerovatno ce vojska meleka doci i unistiti erdoganove neprijatelje
-
sekerbay
#19454 Re: Republika Turska
Ugasite mu internet, molim vas. Čojk se samo provaljuje.
-
rz brzotrz
#19455 Re: Republika Turska
Bi li ti malo elaborirao taj napredak kroz cifre da nas prosvijetlis?animus wrote:Turska pozicija u duropi se zadnjih mjeseci popravila neocekivano brzo. Zapadne vlade prihvataju Erdogana i lagano ga pocinju podrzavati. Vidio sam na primjeru njemacke i svedske. Jedini problem ostaje amweika koja igra svoju igru sa svim drzavamo koje su im problem. Prvo napadne teump pa onda zakaze sastanak gdje se kao nesto dogovori. To smo vidjeli sa rusijom, njemačkom, korejom. Sad je na redu iran pa turska. Ocekujem sastanak sa erdoganom. Sa iranom to im nece proci. Uglavnom turska je prosla veliku krizu i sada lagano ponovo napreduju.
-
sekerbay
#19456 Re: Republika Turska
Nego, šta je sa 2023. godinom i turskom? Ugovori, prirodna bogatstva, granice i sl. Ima l tu istine? 
- madner
#19457 Re: Republika Turska
Ne zna se ko vece gluposti lupa na ovoj temi. Kiki napokon dobio konkurenciju. 
- animus
#19458 Re: Republika Turska
Ne pisem ja o ciframa. Ja govorim o poziciji drzave na globalnom nivou. Ta pozicija odredjuje cifre koje kasnije dolaze. Posljedica ove promjene je da ove godine ocekuju povecanje od 8 miliona stranih turista u odnosu na proslu godinu najvise rusa i europljana. E sada ti to multipliciraj i vidi sta znaci za ekonomiju drzave.rz brzotrz wrote:Bi li ti malo elaborirao taj napredak kroz cifre da nas prosvijetlis?animus wrote:Turska pozicija u duropi se zadnjih mjeseci popravila neocekivano brzo. Zapadne vlade prihvataju Erdogana i lagano ga pocinju podrzavati. Vidio sam na primjeru njemacke i svedske. Jedini problem ostaje amweika koja igra svoju igru sa svim drzavamo koje su im problem. Prvo napadne teump pa onda zakaze sastanak gdje se kao nesto dogovori. To smo vidjeli sa rusijom, njemačkom, korejom. Sad je na redu iran pa turska. Ocekujem sastanak sa erdoganom. Sa iranom to im nece proci. Uglavnom turska je prosla veliku krizu i sada lagano ponovo napreduju.
-
aratet
#19459 Re: Republika Turska
Ma ovi Erdoganovi su najjaci, svako malo dodju pisati o ogromnom rastu Turske otkako je dosao Erdogan za koji ne postoje brojke ali su eto oni vidjeli kad su isli na ljetovanje u Anataliju.madner wrote:Ne zna se ko vece gluposti lupa na ovoj temi. Kiki napokon dobio konkurenciju.
- madner
#19460 Re: Republika Turska
Turska jeste imala ogroman rast od 1990 do danas. Tada su imali duplo gori standard od nas.
Medjutim problem je sto je taj rast zasnovan na investicijama i kapitalom izvan drzave. Ako Turska medjutim nije sigurna zemlja za ulaganje, nema ni kapitala.
Zato i ovaj pad lire, pumpaju lovu oni kao protivteg u nadi da ce kapital opet doci.
Mada mi je opet smjesniji ovaj Kurdi samo sto nisu pobjedili
Medjutim problem je sto je taj rast zasnovan na investicijama i kapitalom izvan drzave. Ako Turska medjutim nije sigurna zemlja za ulaganje, nema ni kapitala.
Zato i ovaj pad lire, pumpaju lovu oni kao protivteg u nadi da ce kapital opet doci.
-
Lopez1981
#19461 Re: Republika Turska
Zivot prosjecnog Turcina danas i prije 15 godina je kao nebo i zemlja, to ce ti svaki Turcin reci. Ne mozes cinjenice negirati, Turski ekonomski bum dolazi sa pojavom AKP i Erdogana to je cinjenica.aratet wrote:Ma ovi Erdoganovi su najjaci, svako malo dodju pisati o ogromnom rastu Turske otkako je dosao Erdogan za koji ne postoje brojke ali su eto oni vidjeli kad su isli na ljetovanje u Anataliju.madner wrote:Ne zna se ko vece gluposti lupa na ovoj temi. Kiki napokon dobio konkurenciju.
-
aratet
#19462 Re: Republika Turska
Mislim da se ovdje milion puta postavljalo, a i ja licno sam postavljao, vise mi se neda, da je Turski rast krenuo na samom kraju 80-ih.Lopez1981 wrote:Zivot prosjecnog Turcina danas i prije 15 godina je kao nebo i zemlja, to ce ti svaki Turcin reci. Ne mozes cinjenice negirati, Turski ekonomski bum dolazi sa pojavom AKP i Erdogana to je cinjenica.aratet wrote:Ma ovi Erdoganovi su najjaci, svako malo dodju pisati o ogromnom rastu Turske otkako je dosao Erdogan za koji ne postoje brojke ali su eto oni vidjeli kad su isli na ljetovanje u Anataliju.madner wrote:Ne zna se ko vece gluposti lupa na ovoj temi. Kiki napokon dobio konkurenciju.
-
aratet
#19463 Re: Republika Turska
Turska je i dalje iz godine u godinu medju liderima po neto stopi imigracije u Evropi, ali naravno gledajuci odozdo.madner wrote:Turska jeste imala ogroman rast od 1990 do danas. Tada su imali duplo gori standard od nas.![]()
To su im i najvjerniji investitori.
- Bosanac sa dna kace
#19464 Re: Republika Turska
krenulo je sa dolaskom Turguta Özala na vlast 1982 g., ali se zahuktao kad se zemlja pocela otvarat pa je ukinuta zabrana nosenja i razmjene deviza cini mi se1987. godine. Ta godina kada je dozvoljeno posjedovati devize i razmijeniti ih je oznacena kao godina kada je poceo privredni napredak Turske.aratet wrote: Mislim da se ovdje milion puta postavljalo, a i ja licno sam postavljao, vise mi se neda, da je Turski rast krenuo na samom kraju 80-ih.
-
sekerbay
#19465 Re: Republika Turska
Šta bi sa turskom i 2023. godinom?
Ima l istine u toj spiki? Šta stoji u tom ugovoru potpisanom u švici?
I posljednje pitanje, ima li turska pravo da vrati mosul i alepo, inače njihove gradove?
Et, toliko od mene
I posljednje pitanje, ima li turska pravo da vrati mosul i alepo, inače njihove gradove?
Et, toliko od mene
- Kikibombona
#19466 Re: Republika Turska
BiH ce iste godine vratiti Herceg Novi i Zadar.sekerbay wrote:Šta bi sa turskom i 2023. godinom?
Et, toliko od mene
Otkud to da su Alep, Mosul (i Kirkuk, zaboravio si) i desetine drugih gradova sjeverne Sirije i Iraka turski gradovi? Sve da ti gradovi postanu dio Turske, sto je glupost na kvadrat, turskim nacionalistima ne bi odgovaralo. U tom slucaju bi Turci zvanicno postali manjina u svojoj drzavi. I ovako sve ide ka tome da postanu manjina...
Za Tursku bi bilo najbolje da je slijedila primjer Japana i Juzne Koreje, da su se bazirali na ekonomiju i privredu, a Amerikancima pustili vanjsku politiku. Mogli su postati zemlja za divljenje sto jesu Japan i Juzna Koreja. Umjesto toga, oni teze imperijalistickim snovima i konfrontiraju se sa puno jacim od sebe. Zaboravljaju kako su prosle druge zemlje koje su usle u sukob sa Amerikom. Sovjetski savez, Irak, Libija, Iran, Sjeverna Koreja, Venecuela, Srbija itd itd.
- Kikibombona
#19467 Re: Republika Turska
AKP oficijelna stranica

-
sekerbay
#19468 Re: Republika Turska
Nakon Iraka, šta god ti prognoziraš, kladim se na suprotno 
Al ok, ni pkk teroristi nisu glupi. Ako proglase nezavisnost, znaju da će ih erdo satrat i uzet tu teritoriju
Al ok, ni pkk teroristi nisu glupi. Ako proglase nezavisnost, znaju da će ih erdo satrat i uzet tu teritoriju
-
Haman2
#19469 Re: Republika Turska
Ako ode u zagrljaj Rusima a okrene ledja Amerikancima, moze se nadati pocetku rata sa Kurdima i gubitka teritorija. Zamjerila se nekoliko puta Izraelu, zamjera se Amerikancima ali i Evropljanima. Izgleda da su zaboravili ko je kroz povjest crtao granice u Africi, Aziji i na Biliskom Istiku pa i kod nas na Balkanu a u poslednjem ratu i u BiH.
Zapad ce potaknutirat sa Kurdima, materijalno ce pomagati Kurde a Jevreji ce odraditi svoj posao kroz sredstva informisanja. Turska ima jaku i blesavu opoziciju koja iz rata u Siriji nije izvukla nikakvu pouku. Vlast se mijenja na izborima demokratkim putem a ne onako kako ona pocinje, demonstracije a sutra puskica u ruku i rusenje svega onog sto je vijekovima gradjeno.
Sta je dobila Sirija. Narod pobijen, rasdeljen, zemlja bez naroda pripremljena je da izraelski vojnici slobodno usetaju. Asadu ce dati parce zemlje. Tako ce nastati Veli Izrael koji terorisati sve zemlje u svojoj okolini.
Zapad ce potaknutirat sa Kurdima, materijalno ce pomagati Kurde a Jevreji ce odraditi svoj posao kroz sredstva informisanja. Turska ima jaku i blesavu opoziciju koja iz rata u Siriji nije izvukla nikakvu pouku. Vlast se mijenja na izborima demokratkim putem a ne onako kako ona pocinje, demonstracije a sutra puskica u ruku i rusenje svega onog sto je vijekovima gradjeno.
Sta je dobila Sirija. Narod pobijen, rasdeljen, zemlja bez naroda pripremljena je da izraelski vojnici slobodno usetaju. Asadu ce dati parce zemlje. Tako ce nastati Veli Izrael koji terorisati sve zemlje u svojoj okolini.
- Kikibombona
#19470 Re: Republika Turska
Sta se desava sa lirom?
Ovo je ipak prebrzo...
Razmisljanja Marka Bentlija, strucnjaka za ekonomiju i geopolitiku, uposlenika Bloomberga

Danasnja poruka Erdogana
Erdoğan: "They may have their dollars, but we have our Allah."
https://twitter.com/t24comtr/status/1027674996037042176
Ako je uzdanja u Boga, za kojeg nismo sigurni da li postiji, plan Erdogana, onda neka mu je sretno...
Ovo je ipak prebrzo...
Razmisljanja Marka Bentlija, strucnjaka za ekonomiju i geopolitiku, uposlenika Bloomberga
The lira hits 5.43/$ Things are getting very very messy, very fast It’s now clear that Erdogan has over-played his hand on Brunson and its all about Halkbank. The U.S. isn’t budging. Time for Erdogan to fold and release the pastor
Sure enough, Halkbank/Iran sanctions are part of the problem, US officials say Erdogan appears to be riding his luck on this and getting nowhere. Do you really want to push the Trump administration when they are so hot on Iran sanctions anyway?

Danasnja poruka Erdogana
Erdoğan: "They may have their dollars, but we have our Allah."
https://twitter.com/t24comtr/status/1027674996037042176
Ako je uzdanja u Boga, za kojeg nismo sigurni da li postiji, plan Erdogana, onda neka mu je sretno...
- cyprus
#19471 Re: Republika Turska
Bijah ovih dana na moru u Turskoj... Čim smo stigli, vodič nam govori da je OK u mjenjačnicama da za euro dobijemo 5,2 lire... Ja sutradan u mjenjačnicu, kad ono 5,5 lira... Par dana kasnije dobijem 5,6 
-
detroit-mercy
#19472 Re: Republika Turska
Pa kad za guvernera centralne banke postavis zetacyprus wrote:Bijah ovih dana na moru u Turskoj... Čim smo stigli, vodič nam govori da je OK u mjenjačnicama da za euro dobijemo 5,2 lire... Ja sutradan u mjenjačnicu, kad ono 5,5 lira... Par dana kasnije dobijem 5,6
Jedino ti preostaje da se uzdas u visu silu
-
detroit-mercy
#19473 Re: Republika Turska
-17% to USD danas. Ja se vratih neki dan iz Turske, trebao sam planirati put par sedmica kasnije 
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#19474 Re: Republika Turska
MOLE SE SVI VJERNICI DA DANAS DOVE ZA LIRU
- Kikibombona
#19475 Re: Republika Turska
Lira danas dosegla na 6 prema dolaru

Analiza
https://e-markets.nordea.com/#!/article ... -bloodbath
Prepali pregovori Amerike i Turske vezane za pastora. Vidjet cemo sta ce dalje biti...
Erdogan izjavama pokazuje da nije pri sebi, uzda se u Alaha.
Analiza
https://e-markets.nordea.com/#!/article ... -bloodbath
Prepali pregovori Amerike i Turske vezane za pastora. Vidjet cemo sta ce dalje biti...
Erdogan izjavama pokazuje da nije pri sebi, uzda se u Alaha.