INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
daario naharis

#19326 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by daario naharis »

patio sma i ja za Ps1 pa mi babo nije imao platiti, suti i trpi. Po nekad se iznajmi za 6KM dan. Za ajfon od 3000KM bi zavrsio na ulici. :D
skupljac_zeljeza

#19327 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by skupljac_zeljeza »

dječak sa šibicama wrote: 26/08/2024 10:26 .... u feudalnom drustvu u kojem ti mali covjek nemas nikakva prava osim da placas takse i da te jebu u zdrav mozak.
Znam mladog čovjeka koji je kupio neki voćnjak i može se prenamjeniti u građevinsko zemljište za poslovni prostor i stan i ganja dozvole od proljeća i nije sve izganjao još, a sve se mora platiti. Svaka komisija, svaka dozvola. Hodanje od šaltera do šaltera i čekanja da izađu ili otvore košuljicu da vjerovatno većina odustane da sebi i drugima napravi radno mjesto i zasnuje ovdje porodicu u svojoj kući. Sada su otišli na odmore i sve tako soji i čeka. Izgleda da mora otići prvo u Njemačku pa zaraditi tamo gomilu para da bi mu dozvolili da pokrene neki mali biznis ovdje. A mi pitamo zašto Turci ulažu u Srbiju, a ne ovdje. Ovdje i Bošnjak se dvoumi.
Piaty

#19328 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Piaty »

Ispada da se covjek moze zestoko zajebati ako odgoji normalno dijete
1Dante1

#19329 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

daario naharis wrote: 26/08/2024 10:47 patio sma i ja za Ps1 pa mi babo nije imao platiti, suti i trpi. Po nekad se iznajmi za 6KM dan. Za ajfon od 3000KM bi zavrsio na ulici. :D
Da, ali danas ces ti djetetu uzeti ps5. Ako je jos malo za to, uzet ces mu nitendo. Mi smo gameboy cekali da neko uzme nesto modernije pa da nekako dodje do tebe, ili nas je 5 u redu cekalo da malo odigra.
Naslovnica

#19330 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Ima li neko od vas koji imaju dijete da smije da garantuje da dijete neće uraditi nešto suprotno onome kako je odgojeno?
Da neće zapaliti cigaretu ili đoju, da neće popiti čašicu, da neće slagati, ukrasti, opsovati, zezati druga zbog toga što muca, ili nešto deseto?!
De ba, pa i naši su nas vaspitavali šta se smije a šta ne pa smo opet sve to prošli, neki u manjoj neki u većoj mjeri.
Jbte, ja bio uber štreber, uzoran, ovakav-onakav, pa iz nekog razloga u osnovnoj školi ukr'o Kekec paštetu. Ko zna zašto sam to uradio, sigurno ne zato što sam bio gladan a nisam imao para.
:lol: :lol: :lol:
giannibelif

#19331 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by giannibelif »

Ja pamtim to raslojavanje i nakon rata kad sam krenuo u školu. Doduše, nije bilo kao današnje gdje se nepismena fukara sa dna kace obogatila, ali su postajala raslojavanja u intelektualnom smislu kojih sam ja vrlo rano postao svjestan. Moje društvo iz ranog djetinjstva su bila djeca ljekara i inženjera i ja sam tu bio "pozvan" jer sam unuk tada poznatog profesora i inženjera i oca inženjera. Nismo mi imali puno, niko od nas, osim jednog drugara čiji su roditelji bili ljekari, majka jako poznata u tim naučnim krugovima, ali se znalo ko se sa nama može družiti. Nije to uopšte bila stvar imovinskog statusa jer moj otac tada do odlaska u inozemstvo 1998. nije imao redovan posao, majka nastavnica. I danas sam ostao u dobrim odnosima sa tim ljudima i vrata su mi otvorena širom u bolnicama, bankama gdje rade sada ti moji jarani i jaranice. Danas je druga stvar, samo je lova u igri i onoliko materijalno koliko mogu izvući iz tebe i gdje mogu profitirati. Nije bitno ko si i čiji si, odakle ti?
Haris.ba

#19332 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

skupljac_zeljeza wrote: 26/08/2024 10:48
Znam mladog čovjeka koji je kupio neki voćnjak i može se prenamjeniti u građevinsko zemljište za poslovni prostor i stan i ganja dozvole od proljeća i nije sve izganjao još, a sve se mora platiti. Svaka komisija, svaka dozvola. Hodanje od šaltera do šaltera i čekanja da izađu ili otvore košuljicu da vjerovatno većina odustane da sebi i drugima napravi radno mjesto i zasnuje ovdje porodicu u svojoj kući.
Ma i na Zapadu ti je to procedura, a i kosta.

Ima i toga da se kod nas ceka da castis da ubrzaju. Ali, sve svakako ima svoje procedure i traje.
Nesta slicno i sam prolazim.
giannibelif wrote: 26/08/2024 10:52 Danas je druga stvar, samo je lova u igri i onoliko materijalno koliko mogu izvući iz tebe i gdje mogu profitirati. Nije bitno ko si i čiji si, odakle ti?
Cuj to samo danas....
Naslovnica

#19333 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Naslovnica »

Moj je glavonja izrazi želju, hoće nekakve Nike od 250-260KM.
Reko, jarane, ne dolazi u obzir, nema šanse.
Od nas ćeš dobijati tene do 130-140KM max i to je to.
Sve preko toga, ti plaćaš razliku.
Sakupljao lik pare, kada je skupio 130KM odemo do radnje i kupimo te od 250 i kusur.
Može i iPhone najnoviji, nema problema, pola platiš ti pola mi.
Ušutio se, qrko, skonto i da je Redmi 12 Pro sasvim dovoljno.
:lol:
HelaS

#19334 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by HelaS »

giannibelif wrote: 26/08/2024 10:52 Ja pamtim to raslojavanje i nakon rata kad sam krenuo u školu. Doduše, nije bilo kao današnje gdje se nepismena fukara sa dna kace obogatila, ali su postajala raslojavanja u intelektualnom smislu kojih sam ja vrlo rano postao svjestan. Moje društvo iz ranog djetinjstva su bila djeca ljekara i inženjera i ja sam tu bio "pozvan" jer sam unuk tada poznatog profesora i inženjera i oca inženjera. Nismo mi imali puno, niko od nas, osim jednog drugara čiji su roditelji bili ljekari, majka jako poznata u tim naučnim krugovima, ali se znalo ko se sa nama može družiti. Nije to uopšte bila stvar imovinskog statusa jer moj otac tada do odlaska u inozemstvo 1998. nije imao redovan posao, majka nastavnica. I danas sam ostao u dobrim odnosima sa tim ljudima i vrata su mi otvorena širom u bolnicama, bankama gdje rade sada ti moji jarani i jaranice. Danas je druga stvar, samo je lova u igri i onoliko materijalno koliko mogu izvući iz tebe i gdje mogu profitirati. Nije bitno ko si i čiji si, odakle ti?
Meni novac nije toliko bitan, imam ga sasvim dovoljno, ali ne pretjerano puno, poput mnogih današnjih finansijskih skorojevića, koji se mnoštvom stanova, bijesnim automobilima, putovanjima po Svijetu bahate i pokazuju svoju moć. Često sam u društvu s takvim ljudima, i kad god počne neka rasprava izdominiram ih znanjem i obrazovanjem. Tačno im se vidi znoj i nelagoda, i svaki put shvate svoj primitivizam. Meni je svejedno, ne likujem...
citroen xm

#19335 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

1Dante1 wrote: 26/08/2024 10:32 Kako objasnjavas djetetu da ne moze imati ajfon, jer mu ne treba, preskupa zezancija i da jednostavno ne prilici da ima tako skup telefon, kada mu drugari imaju, zezaju ga, provociraju i nabijaju komplekse? Svaki dan ga tjesis dok place, ili posustanes i kupis ajfon?
Eto, baš mu svi drugari nose Ajfon? Jesu li tebi roditelji priuštili sve za šta si zaplakao?

Meni nisu. Neke stvari jer nisu mogli, neke jer nisu htjeli. Zato su mi pružili sve ostalo, a naravno i materijalne stvari za koje su procjenili da je u redu da ih imam. Danas sam im zahvalan na tome.

Problem je što se sa djecom ne radi, ne posvećuje im se pažnja na druge načine, ne provodi se vrijeme sa njima dok su mali. Najlakše je provući kreditnu karticu i dati mu Iphone kada zaplače što ga nema.
Haris.ba

#19336 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Haris.ba »

citroen xm wrote: 26/08/2024 11:04
1Dante1 wrote: 26/08/2024 10:32 Kako objasnjavas djetetu da ne moze imati ajfon, jer mu ne treba, preskupa zezancija i da jednostavno ne prilici da ima tako skup telefon, kada mu drugari imaju, zezaju ga, provociraju i nabijaju komplekse? Svaki dan ga tjesis dok place, ili posustanes i kupis ajfon?
Eto, baš mu svi drugari nose Ajfon? Jesu li tebi roditelji priuštili sve za šta si zaplakao?

Meni nisu. Neke stvari jer nisu mogli, neke jer nisu htjeli. Zato su mi pružili sve ostalo, a naravno i materijalne stvari za koje su procjenili da je u redu da ih imam. Danas sam im zahvalan na tome.

Problem je što se sa djecom ne radi, ne posvećuje im se pažnja na druge načine, ne provodi se vrijeme sa njima dok su mali. Najlakše je provući kreditnu karticu i dati mu Iphone kada zaplače što ga nema.
Pa to je period odrastanja. Cuj zafrkavaju zbog ajfona. Pa valjda si objasnio djetetu kako da se ponasa u tim situacijama.
citroen xm

#19337 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by citroen xm »

To je realno najlakše opravdanje. Može i tvoje dijete njih zajebavati na milion drugih načina. Kupovina stvari da ga ne bi zajebavali je u startu pravljenje debila od djeteta koga će prvi povjetarac društva da odnese u tri pizde materine.
1Dante1

#19338 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by 1Dante1 »

heheh i najtvrdokronij popuste kada im dodje princeza uplakana jer ne moze da izadje u necemu kracem nego inace i sto se mora do 10h vratiti kuci. Malo po malo se pomjeri granica, jer je takvo okruzenje.
VladaFBiH

#19339 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

1Dante1 wrote: 26/08/2024 10:32
citroen xm wrote: 26/08/2024 10:18 Naravno da se može objasniti.
Kako objasnjavas djetetu da ne moze imati ajfon, jer mu ne treba, preskupa zezancija i da jednostavno ne prilici da ima tako skup telefon, kada mu drugari imaju, zezaju ga, provociraju i nabijaju komplekse? Svaki dan ga tjesis dok place, ili posustanes i kupis ajfon?
ovo što si napisao važi za apsolutno svaku zemlju na svijetu i ne vidim kako je to drugačije nego na zapadu ili možda jeste jer će tamo neko dijete imati iPhone optočen dijamantima - što se tiče ovih stvari "vani" su još veće socijalne razlike...
VladaFBiH

#19340 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by VladaFBiH »

skupljac_zeljeza wrote: 26/08/2024 10:48
dječak sa šibicama wrote: 26/08/2024 10:26 .... u feudalnom drustvu u kojem ti mali covjek nemas nikakva prava osim da placas takse i da te jebu u zdrav mozak.
Znam mladog čovjeka koji je kupio neki voćnjak i može se prenamjeniti u građevinsko zemljište za poslovni prostor i stan i ganja dozvole od proljeća i nije sve izganjao još, a sve se mora platiti. Svaka komisija, svaka dozvola. Hodanje od šaltera do šaltera i čekanja da izađu ili otvore košuljicu da vjerovatno većina odustane da sebi i drugima napravi radno mjesto i zasnuje ovdje porodicu u svojoj kući. Sada su otišli na odmore i sve tako soji i čeka. Izgleda da mora otići prvo u Njemačku pa zaraditi tamo gomilu para da bi mu dozvolili da pokrene neki mali biznis ovdje. A mi pitamo zašto Turci ulažu u Srbiju, a ne ovdje. Ovdje i Bošnjak se dvoumi.
zamisli sad ovo - moj drug je (a nije jedini koji mi je ovo pričao) je odselio u Njemačku i čekao 3 mjeseca da mu uvedu internet... a da ne nabrajam sve ostalo što mi je pričao on i drugi o sposobnosti "Nijemaca" i šta onda reći?
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#19341 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Truba »

nemoj da ti pričam koliko su čekali internet i mobilni broj i registraciju za bicikl u japanu
te kada su u japanskoj državnoj službi prešli s disketa na stikove

ili koliko se u francuskoj čeka opravak laptopa
Chloe
Photo mod

#19342 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Chloe »

Kako objasnjavas djetetu da ne moze imati ajfon, jer mu ne treba, preskupa zezancija i da jednostavno ne prilici da ima tako skup telefon, kada mu drugari imaju, zezaju ga, provociraju i nabijaju komplekse? Svaki dan ga tjesis dok place, ili posustanes i kupis ajfon?
A jel? Sutra poželi mercedes, jer kolega ga goni, a ona neka druga dva imaju bmw i audija pa ti mu moraš kupiti. Ako ne možeš, ono pada u depru, alkoholizira se, drogira ili traži način da dođe do mercedesa, a pošto ga želi sad i odmah, očekuj da će s druge strane zakona, ili kockarnicu ili neki treći belaj.
Ironmen

#19343 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Piaty wrote: 26/08/2024 10:49 Ispada da se covjek moze zestoko zajebati ako odgoji normalno dijete
Ako odgojis normalno dijete u svijetu ajkula i vukova sta mislis kako ce se snaci, roditeljstvo je vaga i treba biti mudar pri odgoju djeteta...

Recimo ja sam svojoj djeci odma u startu rekao da nikada nece dobiti Iphon, ne zato sto nemam para nego sam im objasnio zasto i mislim da su skapirala, kako budu rasla mislim da ce mi biti zahvalna sto sam im usadio neke svoje vrijednosti i poglede, kada budu imali svoju placu i novac mogu kupovati sto zele.
Ironmen

#19344 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Ironmen »

Chloe wrote: 26/08/2024 12:43
A jel? Sutra poželi mercedes, jer kolega ga goni, a ona neka druga dva imaju bmw i audija pa ti mu moraš kupiti. Ako ne možeš, ono pada u depru, alkoholizira se, drogira ili traži način da dođe do mercedesa, a pošto ga želi sad i odmah, očekuj da će s druge strane zakona, ili kockarnicu ili neki treći belaj.
Tu se onda napravilo brdo gresaka sa 2-3-4 godine uzrasta djeteta kada si doceko da pada u depru sto nece dobiti Iphone.
Drinski

#19345 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Drinski »

Nije problem sto ljudi nesto zele... i trebaju da zele... problem je kad nisu u sistemu u kojemu to mogu sebi priuštiti
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#19346 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by konektovan »

Gledam maloprije neki klip voditeljice Arduane iz Barcelone, tacnije...iz nekih marketa, i uporedjivabbe cikena, kolicine, ja sam ostao zatecen, ovi nasi nas plackaju samo tako...
suspect_zero

#19347 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by suspect_zero »

Naslovnica wrote: 26/08/2024 10:52 Ima li neko od vas koji imaju dijete da smije da garantuje da dijete neće uraditi nešto suprotno onome kako je odgojeno?
Da neće zapaliti cigaretu ili đoju, da neće popiti čašicu, da neće slagati, ukrasti, opsovati, zezati druga zbog toga što muca, ili nešto deseto?!
De ba, pa i naši su nas vaspitavali šta se smije a šta ne pa smo opet sve to prošli, neki u manjoj neki u većoj mjeri.
Jbte, ja bio uber štreber, uzoran, ovakav-onakav, pa iz nekog razloga u osnovnoj školi ukr'o Kekec paštetu. Ko zna zašto sam to uradio, sigurno ne zato što sam bio gladan a nisam imao para.
:lol: :lol: :lol:

Ništa mu ne vjerujem i hoće sve ako popustim....kad krene u srednju što sam uradila - uradila sam, hoće li zapaliti i probati alkohol to će ovisiti tada od njega i raje sa kojom bude.
A sada stvari su otprilike ovakve, hoću telefon u školu...nećeš jer ti ne treba a i zakon zabranjuje, pa drugi nose ...krše pravila i bit će sankcionirano (evo već dvije godine mi ovo polazi za rukom, i ove još bit će zauhar)....napelo mu se bilo govno u guzici isto za neki novi telefon, možeš kad zaradiš pare ....ja skupio bla bla, jesi skupio što je neko zaradio pa ti poklonio nisi zaradio.
Prekidam u startu te ispade i kad je sa drugom djecom, jedna mala se naklatika da im govori da nose fejk odjeću....mater i ona više me ne pozdravljaju.
akcija007

#19348 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by akcija007 »

3,50 KM sat parkinga u garazi preko puta Vijecnice
Zadnji put kada sam bio bilo je 2,50 KM sat
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19349 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by _BataZiv_0809 »

konektovan wrote: 27/08/2024 19:11 Gledam maloprije neki klip voditeljice Arduane iz Barcelone, tacnije...iz nekih marketa, i uporedjivabbe cikena, kolicine, ja sam ostao zatecen, ovi nasi nas plackaju samo tako...
Spanija i pogotovo Portugal su uvijek bili pristupacni sa cijenama, bar dok sam ja tamo skitao.

Dobro se sjecam banalan primjer- Coca cola od 2 litra kod nas tad bila 2.5 marke plus minus koji fening, u Portugalu je 0.95 EUR.

Dakle uvijek su nas pljackali a sad je to samo bezobzirnije.
Karikaturist

#19350 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH

Post by Karikaturist »

Skoro svugdje je hrana jeftinija i pristupacnija u Europi nego u BiH. To je meni porazavajuce.
Post Reply