Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
notsure

#19276 Re: Zeničani

Post by notsure »

clio_dci120 wrote:Eh, sve ovih dana hocu nesto pitati, pa nikako da se sjetim...Da li bi dobili manje zagadjenje prelaskom na elektro-lucne peci?
Manje sumporom i prašinom, jer bi se ugasile visoka peć i aglomeracija, ali nikad niko nije mjerio benzen i slične kancerogene otrove sa kuvajtske elektropeći, jer dok je ona radila to se nije mjerilo. U toj peći bi se topilo staro željezo, a uz školjke automobila koje su tu većina šarže idu sve one plastike i farbe koje su pune takvih otrova.

Ja čisto sumnjam da će Mital ugasiti visoku peć, jer je upravo zato kupio ovu željezaru. Nigdje na svijetu ne može ovako jeftino i prljavo od rude praviti željezo, i uz ovoliko zagađenje. Osim toga, visoka peć mu treba kao i koksara, i kao izvor džabnog energenta - koksni i visokopećni plin.
Sve su ovo finte i pritisci na vladu RS da ne dozvoli prodaju Izraelcima, jer bi im onda nužno poskupila ruda i ne bi više mogao zarađivati milione nego samo stotine hiljada. A sva ova priča im odlično dođe i kao izgovor da opet odgađaju ulaganja u ekologiju.
clio_dci120

#19277 Re: Zeničani

Post by clio_dci120 »

Hvala na odgovoru. :thumbup:

Ovo pitam jer imam neku rodbinu koji su bas na dobrim pozicijama (inzinjeri) u jednoj zeljezari u EU, pa su mi rekli da bi se instaliranjem elektro-lucne peci znatno smanjilo zagadjenje. I dalje bi bilo prisutno, ali navodno znatno manje. Onda ispada da bi glavni cilj nekih buducih pregovora trebalo biti institiranje na uspostavljanju elektro-lucne prozivodnje. Samo opet sto kazes hajd znaj sta bi se sve topilo kod nas...
ExNihilo

#19278 Re: Zeničani

Post by ExNihilo »

Je li Almira ona što se sjeba skrolajući po FB za vrijeme sjednica? Od prve do zadnje minute cura drka telefon.
wasabi

#19279 Re: Zeničani

Post by wasabi »

notsure wrote:
Osim toga, visoka peć mu treba kao i koksara, i kao izvor džabnog energenta - koksni i visokopećni plin.
Da li to znaci ako bi ugasio visoku pec i koksaru i presao na elektro lucnu pec da bi onda ostao i bez koksnog i visokopecnog plina koji su spominjani uz prirodni gas kao goriva za kotlove radi grijanja grada. Ako ostaje samo prirodni gas za kotlove ne vidim svrhu da grad ulazi u tu nekakvu zajednicku kompaniju kad grad i sam onda moze instalirati te kotlove i koristiti prirodni gas u kotlovima za grijanje grada.
belfy

#19280 Re: Zeničani

Post by belfy »

notsure wrote:
clio_dci120 wrote:Eh, sve ovih dana hocu nesto pitati, pa nikako da se sjetim...Da li bi dobili manje zagadjenje prelaskom na elektro-lucne peci?
Manje sumporom i prašinom, jer bi se ugasile visoka peć i aglomeracija, ali nikad niko nije mjerio benzen i slične kancerogene otrove sa kuvajtske elektropeći, jer dok je ona radila to se nije mjerilo. U toj peći bi se topilo staro željezo, a uz školjke automobila koje su tu većina šarže idu sve one plastike i farbe koje su pune takvih otrova.
sumpora i prasine ne bilo nikako, kao ni bezena. no isto tako ne bi bilo ni visoke peci, aglomeracije, koksare, a bio bi nepotreban i veliki dio energetike, kao i cijeli konvertorski dio celicane. mnogo ljudi bez posla...
notsure

#19281 Re: Zeničani

Post by notsure »

wasabi wrote:
notsure wrote:
Osim toga, visoka peć mu treba kao i koksara, i kao izvor džabnog energenta - koksni i visokopećni plin.
Da li to znaci ako bi ugasio visoku pec i koksaru i presao na elektro lucnu pec da bi onda ostao i bez koksnog i visokopecnog plina koji su spominjani uz prirodni gas kao goriva za kotlove radi grijanja grada. Ako ostaje samo prirodni gas za kotlove ne vidim svrhu da grad ulazi u tu nekakvu zajednicku kompaniju kad grad i sam onda moze instalirati te kotlove i koristiti prirodni gas u kotlovima za grijanje grada.
Tačno, ostao bi bez tih plinova i zato sam siguran da samo blefira.
Ne vjerujem da će gasiti koksaru, jer on koks izvozi, ne troši sve samo za vlastite potrebe.
A tačno je i to da nema smisla ulaziti u investiciju u plinsku toplanu jer je zemni plin skup (zato je i KTG propao).
Ci-Nick

#19282 Re: Zeničani

Post by Ci-Nick »

Treba se sjetiti kakvo je zagađenje bilo do pokretanja integralne proizvodnje 2008. godine.
Bilo je bolje u svakom slučaju.
Ta el.lučna peć je radila do 2008. godine i proizvodnja je bila oko 600 hiljada tona gotovih proizvoda.
Pokretanjem integralne proizvodnje povećana je proizvodnja na 800.000 tona gotovih proizvoda.
Ne znam kolika je proizvodnja bila prošle godine ali vjerovatno preko milion tona.
Mislim da Mittal blefira jer nema šanse da otpusti 1700 radnika od 2300, prije pokretanja integralne proizvodnje broj uposlenih je bio približan današnjem, dalje, ruda se može uvesti.
I prije rata se uvozila kvalitetna ruda i mješala sa ovim smećem iz Prijedora.
Priče o propasti željeznica također nemaju smisla jer bi umjesto rude dovozile otpadno željezo i odvozile gotove proizvode.
E sad da li bi Mittal u znak protesta zaustavio proizvodnju i poslao ljude na čekanje to je teško prognozirati.
Možda to ne bi bilo tako ni loše jer bi vjerovatno dotuklo Dodika za sva vremena.
channel10

#19283 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Tu bi jedino narod u Zenici hajrovao. Zagadjenje bi se dobro smanjilo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#19285 Re: Zeničani

Post by Bobi »

Kad ekonomisti, pravnici, elektricari raspravljaju o metalurgiji :D...dobiješ lijepo upakovano ništa :lol: .
channel10

#19286 Re: Zeničani

Post by channel10 »

Ne bi radila visoka pec, aglomeracija,koksara. Prepolovilo bi se zagadjenje. Ali eto, ku.ko Nurko. Sad ce jos dodati gas :(
vwlover

#19287 Re: Zeničani

Post by vwlover »

Da se kratko pozalim na ovaj nas narod u Zenici , Kod mene bliza porodica digla jedva kredit i kupili zemlju i posadili maline , potpisali ugovor sa nekom firmom i sad jedva cekaju da rodi da se ima za rate i svaku im noc neko ulazi i reze maline da ne bi sta ostalo , 2 puta policija dolazila kaze ne mozemo mi nista , eto morao sam ovo napisat da znaju svi kakav smo pogan narod , komsija ti dodje i nanese stetu samo da ti ne bi imao sta a iovako ljudi nemaju nista al et . Nek im je na dusu ko god da to radi .
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#19288 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

vwlover wrote:Da se kratko pozalim na ovaj nas narod u Zenici , Kod mene bliza porodica digla jedva kredit i kupili zemlju i posadili maline , potpisali ugovor sa nekom firmom i sad jedva cekaju da rodi da se ima za rate i svaku im noc neko ulazi i reze maline da ne bi sta ostalo , 2 puta policija dolazila kaze ne mozemo mi nista , eto morao sam ovo napisat da znaju svi kakav smo pogan narod , komsija ti dodje i nanese stetu samo da ti ne bi imao sta a iovako ljudi nemaju nista al et . Nek im je na dusu ko god da to radi .
Meni su neki dan uhvatili mačku i skinuli ogrlicu sa nje. Nema dalje...
Zaitsev

#19289 Re: Zeničani

Post by Zaitsev »

Zato nabavis dobermana pa da vidim ta muda ko ce prici ogrlici :D
cvijet s reverom

#19290 Re: Zeničani

Post by cvijet s reverom »

vwlover wrote:Da se kratko pozalim na ovaj nas narod u Zenici , Kod mene bliza porodica digla jedva kredit i kupili zemlju i posadili maline , potpisali ugovor sa nekom firmom i sad jedva cekaju da rodi da se ima za rate i svaku im noc neko ulazi i reze maline da ne bi sta ostalo , 2 puta policija dolazila kaze ne mozemo mi nista , eto morao sam ovo napisat da znaju svi kakav smo pogan narod , komsija ti dodje i nanese stetu samo da ti ne bi imao sta a iovako ljudi nemaju nista al et . Nek im je na dusu ko god da to radi .
:(
Zato mi je ovaj tekst " u sridu"
http://balkans.aljazeera.net/blog/ovi-s ... ati-devize

Ovde nažalost vlada pasjaluk i najprimitivniji oblik homo sapiensa.Elita pravi imperije buđetskim novcem preko leđa sirotinje,muftije od zekjatskih para prave vikendice po Vlašiću i kupuju najbolje automobile,studenti gledaju kako poluprofesori guze njihove kolegice za malo bolju ocjenu na jadnom univerzitetu...
Norm

#19291 Re: Zeničani

Post by Norm »

...ali mi tako 'iscemo', mi tako hocemo i mi smo 'evoluirali' do tog stadija da nam je to pozeljna osobina...i svi pristajemo na to da trazimo i iskoristimo pa makar i onu tetu u trafiKi sto je znamo da dobijemo zvake preko reda...o zavisti i 'klipovima medju tockove' suvisno je i govoriti... i nije vise u pitanju ni cesto koristen i izlizan izgovor o borbi za egzistenciju...to je preraslo na neki visi nivo pakosti i podmetanja...i ne doff, nemam kvalitetno rjesenje za model ovakvog ponasanja :D...
Ali mene tjesi to da ovo nije dno...mozemo mi i jos nize...
Last edited by Norm on 18/05/2017 10:35, edited 1 time in total.
Norm

#19292 Re: Zeničani

Post by Norm »

.
Kralj Tvrtko I.

#19293 Re: Zeničani

Post by Kralj Tvrtko I. »

Gradska arena "Husein Smailović".
:?

Mišljenja?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#19294 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ma nece to niko ziv izgovarat.

Ko to za Zetru kaze Huan Antonio Samaran ili za Skenderiju (dvoranu) Mirza Delibasic?

Misljenja sam da je bolje kakvu nagradu ili manifestaciju nazvati po njemu.
cvijet s reverom

#19295 Re: Zeničani

Post by cvijet s reverom »

Protiv
Neka mu almy,muftija,dzananovic i ekipa daju unucima imena.
doff

#19296 Re: Zeničani

Post by doff »

Ti koji su predložili, rade protiv njegove volje, za života je rekao da ne bi volio da neka ulica pa i arena nosi ime po njemu.

Nije Huso od svojih para izgradio arenu, nego našim parama. Njegova je bila zamisao da se novac uloži i završi kompleks na Kamberoviću.

Al eto, Vijeće će odlučit u naše ime...
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19297 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

Ma haj mi svakako volimo svakih 50 godina prepakovat imena ulica. Ne nose ni stare zenicke ulice, zgrade, a ni bulevar ime po onima koji su ih gradili :D
nacho_

#19299 Re: Zeničani

Post by nacho_ »

_BataZiv_0809 wrote:Ma haj mi svakako volimo svakih 50 godina prepakovat imena ulica. Ne nose ni stare zenicke ulice, zgrade, a ni bulevar ime po onima koji su ih gradili :D
Pa dobro, iako ga nije gradio, kralj Tvrtko zaslužuje da jedan bulevar nosi njegovo ime. :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#19300 Re: Zeničani

Post by _BataZiv_0809 »

nacho_ wrote:
Pa dobro, iako ga nije gradio, kralj Tvrtko zaslužuje da jedan bulevar nosi njegovo ime. :mrgreen:
Ili Ezo ono sto mu se pripise da je gradio. :D

Umjesto da se Metalurg zove po njemu :lol:
Post Reply