Demokratska fronta Željko Komšić

Post Reply
vee-jay

#19276 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

muzicar_iz_parka wrote:
vee-jay wrote:realno gledajuci, u ovoj vlasti DF nema sanse da sprovede bilo kakve reforme i samim time su osudjeni na propast.
osim toga, od prvog dana u vlasti, oni su/ce biti krivi za sva sranja koja se budu desavala u naredne dvije/cetiri godine.
prelazak bilo kakvih kadrova iz drugih stranaka u DF - nakon DFovog ulaska u vlast - im samo moze stetiti.
ako su primarno stvoreni da posluze ulasku BiH u NATO onda je to OK, ali cak i da se to cudo u naredne cetiri godine desi - za to cudo nisu izabrani.
NATO jeste naš interes, ali nisam siguran koliko se NATO-u žuri da nas primi. Oni da hoće mogli bi nas sutra uzeti odnosno mogli su prije par godina, ono za šta im trebamo već sad činimo tj. učestvovanje u mirovnim misijama kao ukras.
NATO jeste interes drzave BiH. I nazalost doslo je do toga da je NATO primarni interes drzave BiH jer je pored ovog poludjelog Putina po prvi put nakon Dejtona njena sigurnost u pitanju.

Ja ipak ne govorim o tim drzavnim nego o drustvenim ciljevima. Narod je gladan i bez posla i oni ljudi koji su glasali za DF zahtjevaju napredak i reforme. Ti glasaci nece DFu dati ni priblizno toliko vremena koliko su dali SDPu tako da svakim danom u vlasti, a bez napredka i reformi, DF ce gubiti na potpori u narodu. To se veoma dobro moze primjetiti na forumu: neposredno nakon ulaska u vlast sa SDA najmanje 80% DF simpatizera su im vec dali zuti karton. Posto je forum ipak ljevicarski, hajmo reci da je to u glasaca 25-30%. A cetiri godine vlasti sa SDA je tek pred njima.
vee-jay

#19277 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

palermo wrote:
vee-jay wrote:
Ali ja to kazem, ustvari ja to govorim vec citavo vrijeme. Zato i pisem "moglo bi se reci" :D

U politici nema nevinih a jedini put da DF prezivi naredne izbore ide preko "rada i reda". "Rad" nece moci uvesti dakle ostaje im samo jos "red", a "red" mogu samo sprovesti kao marketing na ledjima starih SDPovaca tipa Lipovaca jer je naravno u potpunosti logicno da ni u naredne cetiri godine ni jedan SDAovac nece zavrsiti iza resetaka. A svi smo svjesni cinjenice da je SDA najveca mafijaska institucija u BiH. Pitanje je da li je Komsic spreman da ide tim putem.
Ne bih ja bio toliko skeptičan prema budućnosti DF-a. Oni imaju jednio prilično otvoreno i široko polje,iimaju jednu bazu potencijalnih glasača,tih tzv "lelujavih" koji iz nekog razloga ne žele glasati za SDA,u nekim opcijama čak i za HDZ,ali istovremeno nisu nešto isuviše bliski ideološki tom uslovno govoreći ljevičarskom čistunstvu. Mislim, najvažnije im je ne praviti velike greške, i održat će se. Par puta pokazati zube, a istovremnpo paziti da to ne pređe u rigidnost. Ljudima je prilično dosadilo strančarenje pa makar bilo ono i na ideološkoj osnovi

Doduše bit će izloženi kritici ovih ljevičarskih čistunaca,ali bože moj.
Ti si DF upravo opisao kao populisticki pokret a ne kao politicku stranku. To ne znaci automatski da im je rok krajanja kratak ali cak i da je tako kako si napisao, oni su izabrani kao stranka koja zeli reforme i napredak (odlucno u promjene). Znaci zauzeli su gard i za to ih je njihova "baza" izglasala.

Kao i prije cetiri godine sa SDPom, DF je dala obecanje. Ako se u naredne cetiri godine ta obecanja ne ispune, DF ce dobro pasti. Ja sam misljenja da je SDA najveci problem politicke scene u BiH i da sa tom strankom na vlasti nikakvo "odlucno u promjene" nije moguce.
casica

#19278 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by casica »

vee-jay wrote:
Ja sam misljenja da je SDA najveci problem politicke scene u BiH i da sa tom strankom na vlasti nikakvo "odlucno u promjene" nije moguce.
Tačno :thumbup: :thumbup:
Kao i prije cetiri godine sa SDPom, DF je dala obecanje. Ako se u naredne cetiri godine ta obecanja ne ispune, DF ce..
DF će potrošiti dragocjeno vrijeme u svađi sa SDPom, NS isl.

SDA će se potruditi da ni do kakvih promjena ne dođe (ako šta i urade to neće biti pozitivno prikazano). To su uradili SDPu, SzBIH a sad je df pao na isto. Ukratko, zavadi ljevičare i građanske opcije i vladaj (hapaj).
palermo

#19279 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by palermo »

vee-jay wrote:
Ti si DF upravo opisao kao populisticki pokret a ne kao politicku stranku. To ne znaci automatski da im je rok krajanja kratak ali cak i da je tako kako si napisao, oni su izabrani kao stranka koja zeli reforme i napredak (odlucno u promjene). Znaci zauzeli su gard i za to ih je njihova "baza" izglasala.

Kao i prije cetiri godine sa SDPom, DF je dala obecanje. Ako se u naredne cetiri godine ta obecanja ne ispune, DF ce dobro pasti. Ja sam misljenja da je SDA najveci problem politicke scene u BiH i da sa tom strankom na vlasti nikakvo "odlucno u promjene" nije moguce.
Pa moram priznati da se meni čini daje BH društvo još uvijek u pretpolitičkom dobu i u tom kontekstu čini mi se da nekakvo ideološko profilisanje stranaka kao nekakva osnova za prerastanje u pravu političkju stranku sa jasno određenim ciljnim grupama, vrijednostima (ideološkim) i svim što ide uz to prilična utopija. Ali dobro, nije to toliko ni važno hoćemo li definisati kao pokret ili polsitičku stranku.

Nego,ovo sam hotio reći,nisam baš siguran da su ljudi glasali za DF zbog slogana #odlučno u promjene". Mislim da je to bio više izraz nemanja drugih opcija, SDP-ovskog poklanjanja biračkog tijela, Komšićeve harizme i slično.Ergo, ne mislim da ljudi očekuju da DF sada donese epohalne promjene,mislim da bi bili zadovoljni i sa malim, recimo da im se imena ne vežu za neke afere, da u nekim situacijama pokažu stav, i da što će biti jako bitno, ne budu skloni prevelikom kompromisertsvu o odnosu na hrvatske i srpske političke opcije.

Mislim trebalo bi zaista biti umjetnik razaranja pa praviti greške kao što je SDP radio.

Doduše, ja nisam DF-ovski insajder, nisam čak ni glasao za njih,i baš i ne znam profil ljudi koji vode DF i koji su njihvoi osnovni motivi za političko djelovanje
PapakizSarajeva

#19280 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by PapakizSarajeva »

palermo wrote:

Nego,ovo sam hotio reći,nisam baš siguran da su ljudi glasali za DF zbog slogana #odlučno u promjene". Mislim da je to bio više izraz nemanja drugih opcija, SDP-ovskog poklanjanja biračkog tijela, Komšićeve harizme i slično.Ergo, ne mislim da ljudi očekuju da DF sada donese epohalne promjene,mislim da bi bili zadovoljni i sa malim, recimo da im se imena ne vežu za neke afere, da u nekim situacijama pokažu stav, i da što će biti jako bitno, ne budu skloni prevelikom kompromisertsvu o odnosu na hrvatske i srpske političke opcije.

Mislim da si potpuno u pravu ... U ovakvoj situaciji samo slijep covjek ne vidi da su epohalne promjene u kratkom roku nemoguce ...
Lakat Jebić

#19281 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lakat Jebić »

mene najvise nervira ova defetisticka prica da se SDAom ne moze.

ako ne postoji niko sposoban da ovakvu SDA bar iskontrolise u mjeri da ne dozvoli da ga sazvace i ispljune, ne znam sta ocekujemo? treba pustit bakira i kompaniju kad su bez premca najsposobniji
vee-jay

#19282 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

palermo wrote:
vee-jay wrote:

Pa moram priznati da se meni čini daje BH društvo još uvijek u pretpolitičkom dobu i u tom kontekstu čini mi se da nekakvo ideološko profilisanje stranaka kao nekakva osnova za prerastanje u pravu političkju stranku sa jasno određenim ciljnim grupama, vrijednostima (ideološkim) i svim što ide uz to prilična utopija. Ali dobro, nije to toliko ni važno hoćemo li definisati kao pokret ili polsitičku stranku.

Mislim trebalo bi zaista biti umjetnik razaranja pa praviti greške kao što je SDP radio.

Doduše, ja nisam DF-ovski insajder, nisam čak ni glasao za njih,i baš i ne znam profil ljudi koji vode DF i koji su njihvoi osnovni motivi za političko djelovanje
BiH drustvo se lagano, puzevim koracima, uci slobodi i demokratiji. 40 godina Tita su dovele do toga da narod i dan danas trazi svoje "poglavnike", ogromna vecina naroda smatra sebe podjredjenim politicarima i to ovi naravno za sebe koriste.

U pravu si kada pises o tome da li su u BiH na vlasti pokreti ili politicke stranke. I ja sam misljenja da su trenutne politicke stranke blize nekim (plemenskim) pokretima nego modernim politickim partijama. Uz to se jos moze dodati i tema da juznoslavenski narodi nakon raspada Yuge jos uvijek traze svoj identiten i neki novi krov pod kojim ce se staviti. Sve se svodi na pricu o pastiru i ovcama. Ali o tome bi mogli godinama filozofirati, bez da se drustvo pomakne jedan dan. Dakle, bolje da stanem ovdje.

Komsic je sam rekao kako su ljudi glasali za DF: To su vecinom SDPovci koji su Lagumdziju i njegovu ekipu htjeli da kazne, sto se vise islo prema dole ljudi su ipak glasali za SDP. Narod koji je glasao za DF ne ocekuje epohalne promjene... ustvari vracamo se tamo sto sam juce napisao, pa cu ovdje kopirati:

U politici nema nevinih a jedini put da DF prezivi naredne izbore ide preko "rada i reda". "Rad" nece moci uvesti dakle ostaje im samo jos "red", a "red" mogu samo sprovesti kao marketing na ledjima starih SDPovaca tipa Lipovaca jer je naravno u potpunosti logicno da ni u naredne cetiri godine ni jedan SDAovac nece zavrsiti iza resetaka. A svi smo svjesni cinjenice da je SDA najveca mafijaska institucija u BiH. Pitanje je da li je Komsic spreman da ide tim putem.

Afera ce biti a DF ce automatski biti dio afera jer je dio vlasti. A afere ili generalno politicka nepravda uvijek dovode do sloma progresivnih stranaka a ne nacionalistickih. Ako je tako vec 20 godina, zasto bi ovaj put trebalo biti drugacije?
vee-jay

#19283 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by vee-jay »

Lakat Jebić wrote:mene najvise nervira ova defetisticka prica da se SDAom ne moze.

ako ne postoji niko sposoban da ovakvu SDA bar iskontrolise u mjeri da ne dozvoli da ga sazvace i ispljune, ne znam sta ocekujemo? treba pustit bakira i kompaniju kad su bez premca najsposobniji
Vidjet cemo da li je DF sposobna da to ne dozvoli. Do sada je SDA za sav svoj nerad i kriminal uvijek uspjela okriviti druge.

Ja sam generalno bio za to da DF udje u vlast, prvenstvno zato jer po meni drugog rjesenja nije bilo. Ali ja ne znam da li sam bio u pravu. Mozda su ipak bili u pravu @vjeciti, @banksy i ostali forumasi koji su evo DFu vec poceli odbrojavati dane...
JThomas

#19284 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by JThomas »

pa kad ljudi uđu u njihovu igru i po njihovim pravilima. ne treba više od ovih zadnjih prelazaka da pokaže da je DF već usvojio ta pravila, a po njima nikad ne može nadigrati onoga ko ih je u nas izmislio.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#19285 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Sretnu Novu 2015 Godinu , građanima Kantona Sarajevo , sramnom koalicijom sa Strankom Demokratske Akcije , od srca želi Demokratska Fronta (DF) !
Živjeli !
:thumbup:
drug_profi

#19286 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by drug_profi »

Ma sramota je biti politicar. To moras bas pregristi. Toliko postenih i casnih zanimanja i nacina da se zaradi, ali moras imati taj sklop u glavi da hoces lahkih para i da ti je obraz deblji od fapove gume.
Tako da sve sto politicari rade nije nikakva sramota. Oni rade ono sto im je prirodno.
Jedina je sramota biti u tom esnafu.
Lokman

#19287 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

Sva kritika DF-a se svela na činjenicu da je ušao u koaliciju sa SDA. Prešućuje se činjenica da je SDA izborni pobjednik i da bi izbacivanje SDA iz vlasti koje zastupaju radikalni komunisti i ateisti koji bi da kidnapuju politički projekat DF-a, iniciralo još veći haos i anarhiju iz kojega bi jedino trijumfovali bosanski i bošnjački arhineprijatelji Čović i Dodik. Da li će se SDA promjeniti, samim time da li će procesi krenuti u novom smjeru, ne ovisi od DF-a, nego od ishoda unutarnje borbe između Bakira Izetbegovića i ostataka Tihićevog psihopatogenog kadrovskog ološa koji je državu opljačkao i odveo u sunovrat tokom deset godina koliko je Tihić upravljao SDA. DF je zaslužan za dvije velike političke pobjede koje su stvorile novu nadu:
1. Prije svega da nije bilo DF-a Lagumdžija i SDP kao simboli korupcije, nepotizma i arogancije nikada ne bi bili nokautirani i poraženi
2. DF je iskoristio momentum ukrajinske krize i postizbornim manevrom omogućio izbacivanje Dodika iz državne vlasti što jeste početak kraja Dodika.
To su historijski fakti i neprocjenjive činjenice. Također je prava poslastica bilo gledati kako je Suljagić totalno rasturio simbol Tihićevog psihopatogenog kadrovskog naslijeđa, federalnog hodžu-ministra Kaplana. Ja nisam pesimista što se tiče angažmana DF-a u vlasti. DF jedini posjeduje potencijal za promjene ali ima nedostatak energičnih i sposobnih kadrova. Da je više Suljagića sve bi bilo vidljivije i konkretnije, ali to je objektivni problem svih stranaka ne samo DF-a. Jedan je Suljagić.
putokaz1

#19288 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by putokaz1 »

DF U SU GLASOVE DONIJELI *IDEALISTI* ONI KOJI SU VJEROVALI U IDEJU,ISTI ONI KOJI SU POBJEDU DONIJELI SDP 2010,TE DOBAR REZULTAT SBIH 2006.
KUDACE ONI OTICI,KOME CE SE OKRENUTI?????????????
skupljac_zeljeza

#19289 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

tvsabina wrote:Sretnu Novu 2015 Godinu , građanima Kantona Sarajevo , sramnom koalicijom sa Strankom Demokratske Akcije , od srca želi Demokratska Fronta (DF) !
Živjeli !
Kakvu koaliciju si ti priželjkivala?
ragib

#19290 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ragib »

Ovi sto kritiziraju DF generalno su operisani od realnosti. Nikad Komsic nije rekao da nece koalirati sa SDA, cak sta vise sve sto su se izbori priblizavali govorio je vise pozitivno po mome misljenju nego negativno i sad su kao eto glasaci razocarani.
Recimo da su dobili vecinu u FBiH i da im nije SDA bila potrebna, morali bi koalirati sa HDZ-om na FBiH nivou, opet bi ovi isti govorili kako to da Zeljko Komsic koalira sa HDZ-om kad oni hoce treci entitet.

Da su kojim slucajuem dobili vecinu i hrvatskog naroda rekli bih ja vidi ovih koaliraju sa SDS-om pa znaju li oni da je SDS izvrsio genocid nad bosnjacima itd. itd. koaliraju sa Karadzicevom kcerkom itd.itd.

Mislim da bi najpametnije bilo da DF kaze a to nece reci dajte nam recimo Elektroprivredu i tu neka pokazu svoje sposobnosti, dajte nam to i to ministarstvo i tu da pokazu svoju sposobnost, dajte nam Autoceste i tu da pokazu kako se radi posteno. Ovako samo obicna suplja prica kao eto SDP je izgubio zato sto je koalirao sa SDA to je samo pusta demagogija. SDP da je radio kako treba tamo gdje su imali svoje ljude siguran sam da bi duplo vise glasova dobili nego 2010 godine. Recimo ja znam da radnici mnogih firmi nisu bili zadovoljni sa svojim direktorima koji su bili usko vezani za SDP i zbog toga nisu izasli na izbore ili nisu glasali za tu opciju. SDP bi do podne koalirao sa SDA a poslje podne sa SBB-om, pa opet sa SDA-om i tako su napravili blokadu federacije i to je svaka osoba vidjela. SDP da je znao i htio mogao je iskoristiti SDA i postenom politikom poslati ih u pemziju, međutim svakodnevno je bilo tu nekih afera.
__Phoenix__

#19291 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by __Phoenix__ »

skupljac_zeljeza wrote:
tvsabina wrote:Sretnu Novu 2015 Godinu , građanima Kantona Sarajevo , sramnom koalicijom sa Strankom Demokratske Akcije , od srca želi Demokratska Fronta (DF) !
Živjeli !
Našu stranku sa tri mandata kao predvodnicom vlasti u kantonu!
ragib

#19292 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by ragib »

__Phoenix__ wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
Živjeli !
Našu stranku sa tri mandata kao predvodnicom vlasti u kantonu!
ovi iz nase stranke ne znaju prvo kako se zovu i prezivaju pa nesto mjenjaju imena i prezimena, pa onda nacije, sve je kod njih neodredjeno. Kao bosnjakinja mogla se puno bolje izboriti za prava ostalih. Mislim Zeljko Komšić ne moze se porediti sa ovim iz NS. Zeljko je prije svega iskren covjek, dobronamjeran pa onda sve ostalo.
Lokman

#19293 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

skupljac_zeljeza wrote:
Živjeli !
Rukovodstvo Naše stranke predlaže stečaj GRAS-a u kojem rade hiljade socijalnih očajnika, od kojih je svaki naoružan, i sa ludakom koji ima metak u glavi na čelu sindikata. To je pamet Sabine Čudić. Teorija i nestvarni liberalizam. Ali istovremeno ne spominju milione koji se bacaju na beskorisne filmove u kojima se bošnjački narod prikazuje kao narod neradnika i sitnih kriminalaca. DF je prava narodna stranka i naravno da neće pristati na elitističku politiku koja generiše siromaštvo i očaj.
skambrljo

#19294 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skambrljo »

Zar ima neko ko ozbiljno shvata Našu stranku? DF i SDA će uraditi velike stvari, živi bili pa vidjeli.
skupljac_zeljeza

#19295 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by skupljac_zeljeza »

skambrljo wrote:Zar ima neko ko ozbiljno shvata Našu stranku? DF i SDA će uraditi velike stvari, živi bili pa vidjeli.
Dali će moći uraditi velike stvari to je teško reći, ali ono što je sigurno da ako ne počnu odmah raditi i ti rezultati ne budu vidljivi neće dugo. Računam na to da oni računaju na izgubljeno strpljenje naroda. Većina stanovnika ove zemlje i ne zna ko sve sjedi u skupštinskim klupama i u kojim su kombinacijama, ali itekako ih zanima da li penzija kasni ili su određeni lijekovi na esencijalnoj listi ili....
Lokman

#19296 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by Lokman »

skambrljo wrote:Zar ima neko ko ozbiljno shvata Našu stranku? DF i SDA će uraditi velike stvari, živi bili pa vidjeli.
Problem svake, pa i ove vlasti,jeste u činjenici da nema para za finasiranje ovog nakaradnog sistema u kojem je uspostavljena hegemonija birokratije. SDA spašava samo iznenadni i ogromni priliv novca od najmanje 4-5 milijardi eura. toliko je potrebno da se privreda vrati u balans i da imaju minimalne osnove za sanaciju štete. Tih para nema niti će ih biti. Ako prodaju telekom i zdrave dijelove elektroprivrede (hidroelektrane) mogu iskupiti možda 1 milijardu i to je dovoljno za kupovinu jedne ili dvije godine mandata. Oni sada retariraju od predizbornih obećanja o ekonomskom procvatu i hiljadama radnih mjesta i pokušavaju da podijele odgovornost za neminovnu katastrofu sa DF-om. Ničija popularnost nije cementirana i to je suština demokratije. SDA neće dugo moći opstajati na lažima i praznim obećanjima i već danas imaju nerješivu finansijsku krizu u svim kantonima. Plate svima kasne, nelikvidnost guši privatni biznis, nema kapitala za nove investicije, dakle nema ni radnih mjesta u realnom sektoru. Odmah na početku mandata poskupili su struju i treba očekivati novi lanac poskupljenja što govori o kakvim buadalama i diletantima se radi. Niko u istočnoj Evropi koja je poharana krizom i ne razmišlja o poskupljenju struje samo su to uradili SDA i DF. Meni se situacija čini bezizlaznom pogotovo u bošnjačkom korpusu čija je populacija sabijena u nekoliko urbanih centara koji ne mogu osigurati ni puko preživljavanje za većinu stanovništva. Ova koalicija će brzo nestati u vrtlogu nadolazećih kriza i socijalnih nemira.
putokaz1

#19297 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by putokaz1 »

ja uradit ce federalni poslanici df pravnici bez posla tu usli da zarade nesto te gospodja sa 182 glasa iz K10,df dobije u lokalnoj sredini 1000 glasova a kandidat iz te sredine samo 10 eto koliko ih neko zna.postuje il cijeni,najcesce je bilo glasam za listu DF samo x pored stranke i to uglavnom bivsi sdp ovi ili oni koji su donijili rez 2010 sdp ili 2006 Harisu, ili neutralni biraci,rezultat u Hrvatskim sredinama je minoran,kako stoje stvari u domu naroda DF skoro da i nema,tako da ce SDA vladat isto ko i dosad loshe,dobro je samo kvazi biznismenima,te zaposlenim u upravi
nisam glasoa za df a sada posebno necu a za koga stvarno neznam
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#19298 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by sabina1 »

Svom koalicionom partneru Stranci Demokratske Akcije (SDA) , Sretnu Novu 2015 Godinu od srca želi - Demokratska Fronta (DF).

150 najtežih godina zajedno....
branimir stulic

#19299 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by branimir stulic »

Svom kumu Mići iz Laktasa sretnu Novu i predstojece pravoslavne praznike zeli Slucajni prolaznik.

https://www.youtube.com/watch?v=5vy0TwdRPa0
shibonja

#19300 Re: Demokratska fronta Željko Komšić

Post by shibonja »

Sacekajmo Zeljka,da se vrati sa skijanja :D
Post Reply