Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ovaj tunel je izlazio ispod Hrasno brda dole prema Lukavici.Ulaz u taj tunel je bijo medjuzona po 10-20 metara ispred lijije i nase i njihove.Znaci nije ispod Vraca vec ispod Hrasno Brda tacno gdje Miliklanska ulazi u Novopazarsku.
Nisi u pravu.Evo i zašto.
Ulaz sa naše strane je u krugu vodovoda u Hrasnom.Čelična vrata i cjevka 500 mm.Visina tunela je oko 2 metra sa širinom jedan metar.
Izlaz je bio sa druge strane brda Hrasnog brda a ne Vraca (moja greška mada sam isto mislio) ,duboko iza srpskih linija.Nekih 200 metara od njihove glavne ceste Vraca - Lukavica.Linija je bila iznad.
Bio sam sa obje strane tunela tako da vrlo dobro znam o čemu pričam.Sa srpske strane sam bio 1998 i prisustvovao deminiranju ulaza u tunel.Na ovoj našoj strani su mine skinute odmah iza rata.
Iako se slazem sa 99% tvoji postova moram te razuvjeriti.Prvo tu sam proveo svoje djetinjstvo i odigrao 1000 utakmica
Evo ti slika.Zelena linija je nasi polozaji.Crvena linija su polozaji vojske RS-a.Tamno plavi (mali) krug je ulaz u tunel.A veci svijetlo plavi krug je bivse igraliste.Inace to se zove Djukica potok a mi smo ga zvali Dolina mira.
Iako se slazem sa 99% tvoji postova moram te razuvjeriti.Prvo tu sam proveo svoje djetinjstvo i odigrao 1000 utakmica
Evo ti slika.Zelena linija je nasi polozaji.Crvena linija su polozaji vojske RS-a.Tamno plavi (mali) krug je ulaz u tunel.A veci svijetlo plavi krug je bivse igraliste.Inace to se zove Djukica potok a mi smo ga zvali Dolina mira.
Ne znam kako se zove ta strana ili potok,uglavnom,bio sam dva puta po par sati prilikom deminiranja ulaza u tunel.Išli smo glavnom cestom pa skrenuli u nekakav sokak sa par kuća i onda pješke do ulaza u tunel.Znam da je bio močvaran teren,zarastao u šipražje.Tu je bio ulaz u tunel,betonska rupa sa čeličnim vratima.Ta cijev je dolazila sa Tilave i snabdjevala vodovod u Hrasnom.Sjećam se također neprijateljskih pogleda lokalnog stanovništva i jednog mladića bez noge u kući ispod te cjevke.Navodno je tu na liniji ostao bez noge a ja sam tad pomišljao kud nije ostao bez glave.Sad mi ga je i žao.Bio je prisutan UN ( znam da su bili u onim francuskim transporterima i požurivali nas).Slažemo li se oko ovoga?
Izlaz tunela je bio u krugu vodovoda u Hrasnom,iznad Majmunovića kuća.Oko toga nema rasprave.
Ne znam kako se zove ta strana ili potok,uglavnom,bio sam dva puta po par sati prilikom deminiranja ulaza u tunel.Išli smo glavnom cestom pa skrenuli u nekakav sokak sa par kuća i onda pješke do ulaza u tunel.Znam da je bio močvaran teren,zarastao u šipražje.Tu je bio ulaz u tunel,betonska rupa sa čeličnim vratima.Ta cijev je dolazila sa Tilave i snabdjevala vodovod u Hrasnom.Sjećam se također neprijateljskih pogleda lokalnog stanovništva i jednog mladića bez noge u kući ispod te cjevke.Navodno je tu na liniji ostao bez noge a ja sam tad pomišljao kud nije ostao bez glave.Sad mi ga je i žao.Bio je prisutan UN ( znam da su bili u onim francuskim transporterima i požurivali nas).Slažemo li se oko ovoga?
Izlaz tunela je bio u krugu vodovoda u Hrasnom,iznad Majmunovića kuća.Oko toga nema rasprave.
Hahahah sada nisam siguran da pricamo o istome tunelu.Evo ti slika.Crveno je sud BiH na Aneksu a drugo crveno je stadion Grbavica da bi se mogao lakse orjentisati .Plavo je ulaz u tunel u Hrasnu u ulici Miliklanska a izlaz je u ovome potoku dole.Ti mozda pricas o drugome tunelu jer su Majmunovici negdje iznad stadiona Grbavica ako se ne varam.
Hahahah sada nisam siguran da pricamo o istome tunelu.Evo ti slika.Crveno je sud BiH na Aneksu a drugo crveno je stadion Grbavica da bi se mogao lakse orjentisati .Plavo je ulaz u tunel u Hrasnu u ulici Miliklanska a izlaz je u ovome potoku dole.Ti mozda pricas o drugome tunelu jer su Majmunovici negdje iznad stadiona Grbavica ako se ne varam.
Zbunili te Majmunovići. Ne pišem o mesnici Majmunović na Grbavici.
Karta ti je dobra,ulaz je u onom potoku koji si pomenuo a izlaz u vodovodu u Hrasnom a to dođe iznad restorana Ruža.Imaš veliki objekat vodovoda sa rezervoarima.Iznad samog objekta je taj tunel.To je nekad bilo porodično imanje porodice Majmunović.I sad je njihova skoro sva livada-desno od izlaza tunela.Imaju veliku kuću od bijele fasadne cigle a u njoj živi još jedna žena.Njen muž,Branko, umro je prije par godina.Bio je vrlo fin čovjek,gospodin.Bio je čitav rat u gradu,dao je golfa za armiju a njegova žena i majka su čitav rat davali mlijeko komšijskoj djeci.Imali su u par krava.
OK.To je to.Malo si me zbunio kada si rekao da si isao da razminiras ulaz.Sad tek kontam da su7 oni ulaz minirali jer ga nisu direktno drzali.Rovovi im bili iznad samog ulaza u potoku.Nasi rovovi bili iznad sa druge strane.Nikada poslije rata nisam otisao dole.A nekada se cijeli vikend provodio dole sa loptom.Turniri se odzavali.Bilo idealno.Daleko od naselja lopta ne moze nigdje pobjeci a ispod igralista bila cesma to jeste cijev sa vodom.
Kada kazes mocvarno ja se nasmijao.Jer je ustvari to 80% kanalizacija od ovi kuca iznad.Nesto su to sanirali prije par godina a do tada se kanalizacija tu bas izlijevala od 15-20 kuca .
riko-ga wrote:OK.To je to.Malo si me zbunio kada si rekao da si isao da razminiras ulaz.Sad tek kontam da su7 oni ulaz minirali jer ga nisu direktno drzali.Rovovi im bili iznad samog ulaza u potoku.Nasi rovovi bili iznad sa druge strane.Nikada poslije rata nisam otisao dole.A nekada se cijeli vikend provodio dole sa loptom.Turniri se odzavali.Bilo idealno.Daleko od naselja lopta ne moze nigdje pobjeci a ispod igralista bila cesma to jeste cijev sa vodom.
Kada kazes mocvarno ja se nasmijao.Jer je ustvari to 80% kanalizacija od ovi kuca iznad.Nesto su to sanirali prije par godina a do tada se kanalizacija tu bas izlijevala od 15-20 kuca .
Bio sam prisutan kao "posmatrač" ispred firme za koju sam radio a drugi su skidali mine.A močvarno i blatnjavo jeste bilo samo nije tuknulo , pravo da ti kažem,tako je vrijeme bilo da nešto nisam puno ni zagledao.Jedva sam čekao da se to završi pa da razgulim.
Aaaaaa, pa ne mogu da vjerujem da sam nasho ovaj forum. Volio bi da vidim imal koga da se sjecham il komshija sa Vraca.
Baba i deda su imali kuchu na Vracama, Rajko i Slavica Vinchich. Ja sam zivio negdje u Sarajevu u neboderu sa starcima a vikendima ishli na Vraca u posjetu, pentrali se po brdu i ganjali ovce i koze komshije Ratka, mislim da mu je to bilo ime.
U svakom sluchaju, pobjegli smo chim je pochelo da kuha, stari Srbin i stara Hrvatica a ja i buraz imali 10-11 godina, bjezali smo po cijeloj Jugi dok devedeset chetvrte nismo otishli u Shpaniju.
Pa tako to, evo chitam svih ovih 90 stranica i nadam se da chu nach neke izgubljene jarane.
To je tradicionalni način pisanja afrikata, nezvanični standard ukoliko postoji sumnja da će se znakovi prikazati na pravi način ili korisnik nema instalirane afrikate.
E izvinjavam se, tipkam na americkom tipkalu pa nema č/š, a OCD mi neda tipkat c/s u oci me ubija, al nema frke potrudicu se kolko god mogu.
Ali ovo mi je stvarno ne vjerovatno, od '94 da nisam ni cuo ni znao nista sto se desilo osim to malo sto smo ko djeca vidjeli. Evo poceo sam citat na poslu jutros u 10, sad je poslje ponoc i stigao sam do pedeset osme stranice. Pa da se to snimi sto se desilo na grbavici i vracama bio bi filmcina ipo.
Sad ne mogu vise, moram da previjem kutak stranice pa se sutra vracam.
Dozer wrote:Pa imas Remake, koji prilicno dobro pokazuje sta se desilo na Grbavici...
Hmmm, ... prilično dobro - ali ne i istinito niti dokumentaristički precizno, što je uostalom mana i svakog igranog (umjetničkog) filma. Gledajući film ne možeš se oteti utisku "personal touch-a" dvojca Topčić/Mustafić, niti njihovog načina slanja filmske poruke, a bogami ni subjektivizma.
Nejse, poredeći "Remake" i onu Angelininu nebulozu - biram prvo
Mislim da se nikada nece desiti film koji ce u kompletu opisati sve sto se desavalo unutar Grbavice, jer toga, tih budalastina, gadosti i gluposti je tamo, pogotovo u prvim mjesecima rata, bilo nemilice.
Ja sam imao priliku razgovarati s ljudima koji su se tamo zadesili u aprilu, maju i junu '92, sto muslimanima/Bosnjacima, sto Hrvatima, ali i Srbima koji su bili u mijesanim brakovima.
Recimo, stvari koje su se desavale u garazama ispod Shoppinga su bile pravi horor. A Remake je to prikazao samo ovlas, onako, umjetnicki...
Po stanovima su se takodjer desavali uzasi, a to u filmu nije prikazano, itd.
Last edited by Dozer on 01/01/2014 21:27, edited 3 times in total.
hatemondays wrote:Ozone sad znam koji se, da ne dupliramo pisacu ono sto se desavalo van naseg okruzenja ,vise vezano za vod i ostale dogadjaje oko istog.Pozdrav i maksuz selam staroj.
Jesi li poznavao nekog srpskog vojnika Nikolića,mlađi vojnik,na početku rata imao 18-19 godina?Veći dio rata proveo na Grbavici gdje je bio na straži prema rijeci Miljacki.Imali su mu roditelji stan na Grbavici.
Guster G wrote:Odlicna tema. Ozon vrlo slikovitio i realno opisuje atmosferu i desavanja. Ja sam sa 11 godina proveo godinu dana na okupiranoj Grbavici. Zivio sam u Zagrebackoj kod slasticarne Jadranka i bilo je svega...
Volio bih napomenuti (cudim se da to vec neko nije uradio) da postoje dvije odlicne knige koje se bave ovom tematikom. ”Skola stradanja” je dnevnik Jakova Jurisica koji je zivio na Grbavici i koji je nazalost ubijen. Knjiga ”Pale” Mladena Vuksanovića je vrlo slicna ali se bavi njegovim boravkom na palama. On je nazalost umro nakon rata.
Iako je bilo dosta ”akcije” meni su ovako, sa distance, najinteresantniji bili medjuljudski odnosi u tom periodu. To je bio jedan totalni tragicni cirkus, bilo je svega i svacega. O tome bi se mogla napraviti jedna duza serije tipa Dinastija.
Recimo, jedan totalni paradoks. Mi smo se pravo radovali kad su nam, doduse vrlo rijetko, padale granate oko zgrade. Sakrijemo se u hodnik i kontamo evo nasa ofanziva. Lome se stakla po stanu, geleri frcaju okolo a nama drago.
Primjer drugi, komsiju Srbina mobilisali i poslali na jevrejsko a zena mu Hrvatica i gleda dnevnik kod nas u stanu. Nasi javljaju da u su lafo probili linije na jevrejskom i pobili neke cetnike. I nama i njoj drago, a on gore cuci…
Jedna stvar mi nikada nece biti jasna. Snajper (ne mogu reci nas) iz grada je pucao prilicno cesto i to po civilima; starijim zenama, radnom vodu, obicnim ljudima i to su cesto bili Hrvati i Muslimani. Normalno ne bi bilo ok ni da su gadjali srpske civile, samo hocu da ukazem na toliku suludost. Pored tolikih uniformisanih bradatih spodoba kojima na celu pise da su zlocinci gadjati babe je za mene cisti zlocin.
Sto se tice vojnika, i tu je bilo svega. Bilo je dosta mladjih momaka iz provincije koji su bili dosta korektni. I sami su bili isprepadani od svega i nisu bili agresivni prema nesrbima na Grbavici. Cak mislim, da jedan dio njih nije ni uzivao u razaranju grada. Bilo je i onih krvolocnih i oni su, sto je donekle bilo iznenadjujuce, cesto bili sarajlije. Tako da ta prica da su ovi seljaci sa strane bili najgori ne stoji bas, vise je to na individualnom nivou.
Ponovo citam ovu temu sa pocetka. Sjajni su bili ovakvi postovi, interesantno bi bilo opet imati aktivne ljude na temi koji su bili na Grbavici tokom okupacije. Siguran sam da se tu ima jos mnogo ispricati.
na krovu se vide posljedice granate, a u pozadini shoping,
jos uvijek citav, zadnji spratovi jos uvijek nisu bili unisteni u pozaru.
Došao sam do 18. stranice čitanja i naletim na ovu sliku.
Ispravite me ako griješim ali mislim da su ovo naši uradili, tj. znam tačno trojicu koji su ispalili ovu glupost prema Grbavici, sad da li je na ovoj slici baš to o cemu pišem, jer znam da su spomenuli da su projektilom uništili krov jednoj ženi.
Ovo je ex. Marjana Barona, danasnja H. Brkica. Iako je velika vjerovatnoca da je granata nasa jer je ovo bila njihova pozadina nije iskljuceno da je bio podbacaj i sa njihove strane, jer je linija mozda nekih 200m zracne linije, a artiljerija nije bas precizna hirurgija, a pogotovo zato sto je ovo negdje na pocetku dok su neboderi bili citavi i dok mi nismo imali bas nesto previse artiljerije. Inace na tom potezu ex. M. Barona i R. Jankovic, odnosno danasnjih H. Brkica i B. Mutevelica na vise mjesta se mogu vidjeti tragovi minobacackih granata na asfaltu.
Sto se tice price te trojice, ako je istina to sto tvrde, vece su sanse da su to uradili negde iza ove zgrade gdje pocinje linija privatnih kuca oko Zeljinog jer su ovdje unistili krov zgrade, a ne zeni.
Na reintegrisanu Grbavicu sam ušao istu noć na dan reintegracije i to jaran i ja preko mosta Bratstva i Jedinstva bez dokumenata da smo živjeli tamo jer i nismo. Bez zaustavljanja smo na trehu prošli pored drota koji je legitimisao raju i jednostavno ušli. Za mene koji sam proveo rat pod opsadom to je bilo totalno nadrealno iskustvo. Pod jedan puno zelenila, očuvane fasade mimo prve linije i totalna pustoš...
Nismo ulazili u zgrade, niti smo silazili sa asfalta jer je mnogo upozorenja bilo vezano za ostavljene mine...