Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
drndalo

#1926 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

Iz novina sa pocetka gradnje... Sjecam se jer mi je bilo puno neobicnije cuti "Dom za umirovljene svecenike" nego "Studentski dom"... E sad, ako je bio Avaz, razne su greske moguce... :wink:
Logovan

#1927 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

nosara wrote:
Image

Ovdje se treba zabraniti daljnja prodaja stanova, ta firma se treba blokirati na sve moguce nacine, sto znaci racune, imovina vlasnika, ama bas sve blokirati sudski i ovdje tuzioc treba da ima posla preko glave jer ocigledno da je ovo uradjeno sa korupcijom. Ovakvo nesto se bez korupcije ne moze uraditi. Ovdje je sprceno sedam objekata na parceli koja maksimalno moze primiti tri objekta. Ta kiseljacka mafija koja pravi ovo, njih treba hapsiti i vrsiti im zaplijenu imovine zbog ovog. Tog koji je dozvolio ovaj urbicid, njega takodjer treba hapsiti. Ovo je nesigurno za stanare, nedaj boze kakvog pozara, vatrogasci ne bi mogli prici nekim stranama objekata, ovo je urbicid i taj urbicid moze uzrokovati ljudsku katastrofu velikih razmjera.
skyscrapercity.com...
:shock: :shock: Pa nisam znao da su zgrade ovako stisnute. :-) Znao sam da su blizu ali ovoliko... :shock: A što je najgore imaju u planu da izgrade još ovakvih zgrada jednu do druge.
SmokingMan

#1928 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by SmokingMan »

Ma joj da mi je prodati kuću,da bježim od familije,sit sam ih... :oops: ,ima Boga mi finih stanova u novogradnji za probrati,sreća pa nisu daleko od mene,selidba za čas posla... 8-)
dustaban

#1929 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

Image
Ima i gorih primjera od ovoga
Image

:mrgreen:

Ali sad ozbiljno. Fakat je ova Tibra stisnuta. Ali to vam je tako kad se sretnu privatni kapital i korumpirana gradska uprava. Privatnik naravno nastoji da na zemlji koju je kupio zaradi sto vise, jebe ga se zivo za norme i standarde. Bagra u opcinskim sluzbama hoce takodje nesto da zaradi, yebe ih se zivo za urbanizmom. Raja sto kupuje stanove hoce najbolji stan za svoje pare i hoce da im je u kuci fino, yebe ih se za izgled kuce i naselja.

Elem, svi se oko ovoga sikiraju vise od onih koji ovo prave, koji daju dozvole i koji kupuju.
manekenka u penziji

#1930 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by manekenka u penziji »

Postoji li bilo gdje u zakonu neka odredba vezana za eventualno propisanu udaljenost većih stambenih objekata kao sto su zgrade ili s druge strane tvornice, firme... od kuca, tj.naselja.
Da bi me shvatili sta želim da kažem:npr.živim u kuci koja ima sve dozvole i koja je naravno u gruntu, komšija s kojim moj plac granici želi da proda svoj plac i na njemu bi se izgradila ili neka fabrika ili neki stambeni komplex. Ima li osnova za žalbu?
charrrmed

#1931 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by charrrmed »

dustaban wrote:
Image
Ima i gorih primjera od ovoga
Image

Ali sad ozbiljno. Fakat je ova Tibra stisnuta. Ali to vam je tako kad se sretnu privatni kapital i korumpirana gradska uprava. Privatnik naravno nastoji da na zemlji koju je kupio zaradi sto vise, jebe ga se zivo za norme i standarde. Bagra u opcinskim sluzbama hoce takodje nesto da zaradi, yebe ih se zivo za urbanizmom. Raja sto kupuje stanove hoce najbolji stan za svoje pare i hoce da im je u kuci fino, yebe ih se za izgled kuce i naselja.

Elem, svi se oko ovoga sikiraju vise od onih koji ovo prave, koji daju dozvole i koji kupuju.
Ma da ovo ima planiranih 6 spratova, ovo bi izgledalo potpuno drugacije, ali ovako je :run:
Jedina pohvala sto im je boja fasade uvijek ista, i normalna...zamislite neku zutu ili zelenu :D
Naslovnica

#1932 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Naslovnica »

Logovan wrote:
nosara wrote:
Image

Ovdje se treba zabraniti daljnja prodaja stanova, ta firma se treba blokirati na sve moguce nacine, sto znaci racune, imovina vlasnika, ama bas sve blokirati sudski i ovdje tuzioc treba da ima posla preko glave jer ocigledno da je ovo uradjeno sa korupcijom. Ovakvo nesto se bez korupcije ne moze uraditi. Ovdje je sprceno sedam objekata na parceli koja maksimalno moze primiti tri objekta. Ta kiseljacka mafija koja pravi ovo, njih treba hapsiti i vrsiti im zaplijenu imovine zbog ovog. Tog koji je dozvolio ovaj urbicid, njega takodjer treba hapsiti. Ovo je nesigurno za stanare, nedaj boze kakvog pozara, vatrogasci ne bi mogli prici nekim stranama objekata, ovo je urbicid i taj urbicid moze uzrokovati ljudsku katastrofu velikih razmjera.
skyscrapercity.com...
:shock: :shock: Pa nisam znao da su zgrade ovako stisnute. :-) Znao sam da su blizu ali ovoliko... :shock: A što je najgore imaju u planu da izgrade još ovakvih zgrada jednu do druge.
Kada se gleda preko Google Earth izgleda još strašnije!
:shock:
drndalo

#1933 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by drndalo »

manekenka u penziji wrote:Postoji li bilo gdje u zakonu neka odredba vezana za eventualno propisanu udaljenost većih stambenih objekata kao sto su zgrade ili s druge strane tvornice, firme... od kuca, tj.naselja.
Da bi me shvatili sta želim da kažem:npr.živim u kuci koja ima sve dozvole i koja je naravno u gruntu, komšija s kojim moj plac granici želi da proda svoj plac i na njemu bi se izgradila ili neka fabrika ili neki stambeni komplex. Ima li osnova za žalbu?
Provjeri s nekim od pravnika ispraksanih oko toga, mora negdje pisati nesto oko toga sta i koliko minimalne udaljenosti od tvoje medje/zida mora biti. I ne samo sta pise da moze, nego sta se moze poduzeti protiv toga, i biti pripremljen za podnosenje zalbi/tuzbi... Mislim kad gradis nesto preblizu komsiji da je jedan od papira saglasnost tog komsije...
StupskaBitanga

#1934 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

U ovoj novoj Tibri na Stupu otvara se Bingo za koji dan
Interesuje me gdje će moći auto da se ostavi ima li parkinga ili ne
macmoodan

#1935 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by macmoodan »

StupskaBitanga wrote:U ovoj novoj Tibri na Stupu otvara se Bingo za koji dan
Interesuje me gdje će moći auto da se ostavi ima li parkinga ili ne
:shock: Gdje tačno? Onaj parking oko C objekta (najbliži petlji) je uvijek poluprazan ;-)
BadCopy

#1936 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by BadCopy »

Propis za rastojanje izmedju zgrada ne postoji.postoji samo propis o rastojanju zgrade od ivice parcele

od zla oca od gore matere
StupskaBitanga

#1937 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Pa ondje gdje je planiran supermarket onaj mali dio sto spaja lamele
manekenka u penziji

#1938 Re: Odg: Novogradnja u Sarajevu?

drndalo wrote:
manekenka u penziji wrote:Postoji li bilo gdje u zakonu neka odredba vezana za eventualno propisanu udaljenost većih stambenih objekata kao sto su zgrade ili s druge strane tvornice, firme... od kuca, tj.naselja.
Provjeri s nekim od pravnika ispraksanih oko toga, mora negdje pisati nesto oko toga sta i koliko minimalne udaljenosti od tvoje medje/zida mora biti. I ne samo sta pise da moze, nego sta se moze poduzeti protiv toga, i biti pripremljen za podnosenje zalbi/tuzbi... Mislim kad gradis nesto preblizu komsiji da je jedan od papira saglasnost tog komsije...
Znam da mi ne smije uskratiti neke pravnosti služenja ali na to se bas i ne bih mogla pozvati u ovom slucaju,sve i kada bi mi zgrada pod prozorom nikla.
Minimalna udaljenost i da je 3 metra od moje ograde ipak ne mijenja puno stanje ukoliko se napravi neki trgovački centar ili zgradurine kao sto su tibrine, a prostora za to svakako ima na njegovom placu.
Cut ce se...
Haris.ba

#1939 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

O ovome bi se moglo pisati satima, ali najvažnije ti je što se nalazi u regulacionom planu.
Ako je tu spratnost npr.5.spratova, to je to. Nema tu puno mogućnosti za bunu.
Te kako su građevinske linije na regulacionom planu izvedene (otprilike, to ti je linija koja određuje gdje bi se objekat mogao praviti na parceli). Mada danas stavljaju tu građevinsku liniju često na čitavu parcelu, pa dolazi do "tibra" situacija.

Da je sve normalno, procenat izgrađenosti jedne parcele bi opadao kako se ide iz centra grada kada su u pitanju kolektivni stambeni objekti. Tako onemogućiš investitora da pravi zgradu do zgrade, tj. natjeraš ga na park i slično.
manekenka u penziji

#1940 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Hvala!
dustaban

#1941 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

StupskaBitanga wrote:Pa ondje gdje je planiran supermarket onaj mali dio sto spaja lamele
Ja sam cuo da ce u lameli C na sedmom spratu biti ispostava kiseljackog univerziteta !
StupskaBitanga

#1942 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Dustaban ako je tebi do zezancije mislim da nije to ni mjesto ni vrijeme a radi se o ovome
Image
Boxon_123

#1943 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Boxon_123 »

Evo ja bih jedan ovakav ako nije problem. :) 150 kvadratica. :) http://stanoviizvor.com/sprat-6-stan-ph-3/
OldMayor

#1944 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by OldMayor »

Ne tako davno, izasli su 3d renderi za Tibru. Prelijepo je izgledalo...ali da, to su bili samo renderi.

Sad je tesko naci te slikice, ali evo jedna.

Znam da je bas lijepo izgledalo. Nize zgradice, lijepo uredjeni trotoari sa nekim plocama, malo zelenila, parkica, igraliste.
Image

I evo kako je to kad se 3d renderi pretoce u stvarnost.
Image

Ljepota. :run:
Čudna sorta

#1945 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Čudna sorta »

Boxon_123 wrote:Evo ja bih jedan ovakav ako nije problem. :) 150 kvadratica. :) http://stanoviizvor.com/sprat-6-stan-ph-3/
Hjoj stana i ljepote... :cry:
OldMayor wrote:Image

Kako je bilo lijepo zamišljeno, a nigdje veze sa sadašnjim stanjem. :-)
bach

#1946 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bach »

Gledam jučer zgradu Dvor na MD

Image

Ljudi moji šta je ono? Ko je ono mogao odobriti. Ne mogu vjerovatni da je neki školovani inžinjer mogao onakvu skalameriju projektirati. Stanovi unutra su možda kvalitetniji ali na zgradi nema baš što bi se moglo nazvati luksuznim. Jeftina kičasta blijeda pink fasada koja će nakon dvije kiše da posivi , seljačka drvnena crvena stolarija, selječke jeftine ogradice na fasadi...

Užas jedan... Još jedna Papagajka u centru Sarajeva
StupskaBitanga

#1947 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

Prozori su dođe mi da vrisnem
bach

#1948 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bach »

StupskaBitanga wrote:Prozori su dođe mi da vrisnem
Da su ovako ostavili...

Image

Bilo bi puno bolje...
Logovan

#1949 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

bach wrote:Gledam jučer zgradu Dvor na MD

Image

Ljudi moji šta je ono? Ko je ono mogao odobriti. Ne mogu vjerovatni da je neki školovani inžinjer mogao onakvu skalameriju projektirati. Stanovi unutra su možda kvalitetniji ali na zgradi nema baš što bi se moglo nazvati luksuznim. Jeftina kičasta blijeda pink fasada koja će nakon dvije kiše da posivi , seljačka drvnena crvena stolarija, selječke jeftine ogradice na fasadi...

Užas jedan... Još jedna Papagajka u centru Sarajeva
Do kad je rok za izgradnju??

Ne ocjenjujte a nije se ni zavrsilo. Sacekajmo pa cemo onda davati ocjene.

Sent from my GT-S5830i using Tapatalk 2
johntra

#1950 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by johntra »

Pa fasada je gotova ili misliš da će još jednom postavljati skelu? :D
Post Reply