Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
Elims

#1926 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

^^dobro druže,ali kakve veze Osmanlije imaju sa time?Osmansko carstvo je bila okupatorska država koja je izvršila agresiju na ove prostore,prostore i Bošnjaka i Hrvata,a i Srba.Osmanlije su našu državu držale 500 godina pod okupacijom,a ta država je i tvoja i moja.Te iste Osmanlije su ubile posljednjeg bosanskog kralja,tvoga i moga,te asimilirale ove prostore u Osmansko carstvo.Da si ti Bošnjački nacionalista,preziro bi tadašnje agresore svoje države.Ali dobro,to je već veliki off.

Gdje baš Travnik nađe kao primjer krvavog sukoba HVO-a i Armije BiH,to je valjda grad,gledajući obadvije strane,gdje je se najmanje krvi prolilo,da bi isti bio zauzet/oslobođen od strane jedne od te dvije vojske.

Dalje miješaš Hrvatsku i Srbiju sa Hrvatima i Srbima iz Bosne i Hercegovine,nije nitko iz Viteza kriv za progon srpskih civila iz krajine.

Svatko tko pali državne spomenike i vjerske objekte je idiot i za takve postupke mora odgovarati.Tu se slažemo.

Kakvi različiti mentaliteti,bar je mentalitet isti :mrgreen: . Ne vraćaju se jer im je očigledno bolje vani,a ta priča od izdaji Posavine je davno ispičana.
Bosnjak333

#1927 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Elims wrote:^^dobro druže,ali kakve veze Osmanlije imaju sa time?Osmansko carstvo je bila okupatorska država koja je izvršila agresiju na ove prostore,prostore i Bošnjaka i Hrvata,a i Srba.Osmanlije su našu državu držale 500 godina pod okupacijom,a ta država je i tvoja i moja.Te iste Osmanlije su ubile posljednjeg bosanskog kralja,tvoga i moga,te asimilirale ove prostore u Osmansko carstvo.Da si ti Bošnjački nacionalista,preziro bi tadašnje agresore svoje države.Ali dobro,to je već veliki off.

Gdje baš Travnik nađe kao primjer krvavog sukoba HVO-a i Armije BiH,to je valjda grad,gledajući obadvije strane,gdje je se najmanje krvi prolilo,da bi isti bio zauzet/oslobođen od strane jedne od te dvije vojske.

Dalje miješaš Hrvatsku i Srbiju sa Hrvatima i Srbima iz Bosne i Hercegovine,nije nitko iz Viteza kriv za progon srpskih civila iz krajine.

Svatko tko pali državne spomenike i vjerske objekte je idiot i za takve postupke mora odgovarati.Tu se slažemo.

Kakvi različiti mentaliteti,bar je mentalitet isti :mrgreen: . Ne vraćaju se jer im je očigledno bolje vani,a ta priča od izdaji Posavine je davno ispičana.
Da Osmanlije nisu zavladale Bosnom zavladala bi Ugarska i na kraju bi to bilo isto samo sto moji preci ne bi primili islam nego katolicanstvo i to bi tebi vjerovatno bilo draze,ali hvala Bogu to se nije desilo.Haski sud je rekao da je Hrvatska izvrsila agresiju na BiH,je li to znaci da ju sada treba mrziti?

U samom gradu Travniku jeste proliveno najmanje krvi,ali zato se odmah juzno od grada na Ilovaci ginulo za svaku kucu,a to je 300 m od samog centra.Gornji Dolac je npr. bilo hrvatsko selo u kojem je bio sukob izmedju ARBiH i HVO u kojem su Hrvati porazeni,ali katolicka crkva nije zapaljena.

Nije mentalitet isti,daleko od toga.Milion puta sam do sada spomenuo,ali evo ponovo cu razoruzavanje Bosnjaka Stoca i Capljine i odvodjenje u logore,sto se npr. nije desilo Hrvatima Tuzle ili Bihaca.Mi ne znamo biti podli,to je globalno problem svih Bosnjaka kako u ratu tako i u kreiranju danasnje politike na nivou BiH.
Elims

#1928 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

Bosnjak333 wrote: Da Osmanlije nisu zavladale Bosnom zavladala bi Ugarska i na kraju bi to bilo isto samo sto moji preci ne bi primili islam nego katolicanstvo i to bi tebi vjerovatno bilo draze,ali hvala Bogu to se nije desilo.Haski sud je rekao da je Hrvatska izvrsila agresiju na BiH,je li to znaci da ju sada treba mrziti?

U samom gradu Travniku jeste proliveno najmanje krvi,ali zato se odmah juzno od grada na Ilovaci ginulo za svaku kucu,a to je 300 m od samog centra.Gornji Dolac je npr. bilo hrvatsko selo u kojem je bio sukob izmedju ARBiH i HVO u kojem su Hrvati porazeni,ali katolicka crkva nije zapaljena.

Nije mentalitet isti,daleko od toga.Milion puta sam do sada spomenuo,ali evo ponovo cu razoruzavanje Bosnjaka Stoca i Capljine i odvodjenje u logore,sto se npr. nije desilo Hrvatima Tuzle ili Bihaca.Mi ne znamo biti podli,to je globalno problem svih Bosnjaka kako u ratu tako i u kreiranju danasnje politike na nivou BiH.
Ništa meni ne bi bilo draže,okupator je okupator,a koja je dominirajuća religija kod toga okupatora je nebitno.U Tuzli i Bihaću nije bilo sukoba između Hrvata i Bošnjaka,u zapadnoj Hercegovini jeste.Logori i zatvaranja su druga tema i naravno da je to sramota tih jednicica HVO-a i osoba koje su izdale takva naređenja.Postoje zakoni ove države,a dalje i međunarodnih sudova koji moraju takve osobe procesuirati.

Ovo o podlosti i ostalo zvuči dječije,pa ću preskočiti.
Bosnjak333

#1929 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Elims wrote:
Bosnjak333 wrote: Da Osmanlije nisu zavladale Bosnom zavladala bi Ugarska i na kraju bi to bilo isto samo sto moji preci ne bi primili islam nego katolicanstvo i to bi tebi vjerovatno bilo draze,ali hvala Bogu to se nije desilo.Haski sud je rekao da je Hrvatska izvrsila agresiju na BiH,je li to znaci da ju sada treba mrziti?

Ništa meni ne bi bilo draže,okupator je okupator,a koja je dominirajuća religija kod toga okupatora je nebitno.U Tuzli i Bihaću nije bilo sukoba između Hrvata i Bošnjaka,u zapadnoj Hercegovini jeste.Logori i zatvaranja su druga tema i naravno da je to sramota tih jednicica HVO-a i osoba koje su izdale takva naređenja.Postoje zakoni ove države,a dalje i međunarodnih sudova koji moraju takve osobe procesuirati.

Ovo o podlosti i ostalo zvuči dječije,pa ću preskočiti.
Samo mi je drago da ima osoba koje ce priznati istinu,a ne kriti se iza onoga da je HVO-a bilo strah izdaje od strane Bosnjaka ili da je dzamija u Livnu zapaljena iz odmazde i slicne gluposti.Ako vec treba biti odmazda onda u mjestu gdje se dogadjaju sukobi ili u okolini,a ne 150 km daleko i to u mjesto koje nije vidjelo rata.
sokkia

#1930 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

e vidiš jaro, ovo ti je najveci zajeb.
naredbu za formiranje tih logora i odvođenje zarobljenih Bošnjaka u njih nije izdao nikakav lokalni komandant niti neka samovoljna jedinica.
nadam se da si toliko ozbiljan da shvatiš da je to bilo nemoguce organizovati na nižem nivou RIKa.
naredbu za to je izdao politicki i vojni vrh paradržavne tvorevine hzhb i da su osuđeni za UDRUŽENI ZLOCINACKI PODUHVAT i da cekaju drugostepenu presudu u hagu.
Elims

#1931 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:
e vidiš jaro, ovo ti je najveci zajeb.
naredbu za formiranje tih logora i odvođenje zarobljenih Bošnjaka u njih nije izdao nikakav lokalni komandant niti neka samovoljna jedinica.
nadam se da si toliko ozbiljan da shvatiš da je to bilo nemoguce organizovati na nižem nivou RIKa.
naredbu za to je izdao politicki i vojni vrh paradržavne tvorevine hzhb i da su osuđeni za UDRUŽENI ZLOCINACKI PODUHVAT i da cekaju drugostepenu presudu u hagu.
pa ništa ja ne kažem,sve po lancu odgovornosti...političare i visoke vojne činovnike tzv. herceg bosne osuditi za izdaju države i udruženi zločinački poduhvat...takvi su izdali i Bosnu i Hercegovinu i bosanske Hrvate,jer ukoliko nisi bio u ekskluzivnom dometu te tvorevine za njih i nisi bio Hrvat,a da ne govorim o tome ako već jesi bio uključen u tzv. herceg bosnu,da te nitko nije pitao da li ti zapravo želiš takvu tvorevinu i da li uopće želiš živjeti u njoj.Nemam ja nikakvih simpatija prema takvim,takvi su osramotili sve bosanske Hrvate i doveli te iste Hrvate u situaciju da toliko godina nakon Hrvati još uvijek nose breme te umjetne tvorevine.Od mene za njih sve najgore.
sokkia

#1932 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

ok.
osvrnucu se samo još na jedno,
bošnjak333 kaže bošnjaci nisu podli pa nisu cinili takve stvari,
mislim da nije baš suština u tome, nego politika i ideja bošnjackog rukovodstva nije to planirala ni naređivala takve stvari.
narod je lako zavesti i na zlo nagovoriti.
pa nisu svi Srbi zlocinci i ubice,ali rijetki su ustali i usprotivili se zlocinima koje su radili u ratu.
zašto?
zato što im je SANU isprala mozgove i oni su naprosto zaslijepljeni mržnjom vjerovali da cine ispravnu stvar :(
Elims

#1933 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote:ok.
osvrnucu se samo još na jedno,
bošnjak333 kaže bošnjaci nisu podli pa nisu cinili takve stvari,
mislim da nije baš suština u tome, nego politika i ideja bošnjackog rukovodstva nije to planirala ni naređivala takve stvari.
narod je lako zavesti i na zlo nagovoriti.
pa nisu svi Srbi zlocinci i ubice,ali rijetki su ustali i usprotivili se zlocinima koje su radili u ratu.
zašto?
zato što im je SANU isprala mozgove i oni su naprosto zaslijepljeni mržnjom vjerovali da cine ispravnu stvar :(

Kako sam ja shvatio kolegu bosnjak333 i u čemu se slažem sa njim je ne to da Bošnjaci nisu sposobni da budu zli(to je valjda svima jasno da je to glupost,ne bira poremećen um etničku pripadnost)...nego da su Bošnjaci bili zadnji koji su se uključili u tu igru grobnica za nevine,jer su bili oni koji su najduže vjerovali u multietičnost i tolerantnost i to je istina,no kada je i taj trenutak došao i kada su iluzije pukle,nije se ni Bošnjačka strana ustručavala da se priključi već dobro uhodanom kalupu...e sad tu se i nalazi moj JEDINI problem sa Armijom BiH i stavom većine Bošnjaka,a to je prosta činjenica da se shvati da ni Armija BiH nije bila samo med i mlijeko i da je također činila gnusna djela,te da se kao što to moraju i Hrvati i Srbi za svoje,Bošnjaci ograde od pojedinih jedinica i komandanata koji su učestovali u takvim djelima.Jer imamo onaj sastanak 93' između Halilovića i Petkovića gdje Halilović govori da će se na licu mjesta streljati oni koji počine bilo kakav kompromitirajući čin sa strane Armije BiH prema Hrvatima i Srbima,a nedugo nakon toga se dešavaju najveći zločini do tada protiv hrvatskih civila od strane ABiH.Rezime,je li ijedna od tih postrojbi razoružana,je li itko streljan ili makar uhapšen... nije naravno.Što hoću da kažem,bilu je i tu štićenja pojedinaca samo zato što su "naši",bez obzira kakvi ti pojedinci bili.
sokkia

#1934 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Kako sam ja shvatio kolegu bosnjak333 i u čemu se slažem sa njim je ne to da Bošnjaci nisu sposobni da budu zli(to je valjda svima jasno da je to glupost,ne bira poremećen um etničku pripadnost)...nego da su Bošnjaci bili zadnji koji su se uključili u tu igru grobnica za nevine,jer su bili oni koji su najduže vjerovali u multietičnost i tolerantnost i to je istina,no kada je i taj trenutak došao i kada su iluzije pukle,nije se ni Bošnjačka strana ustručavala da se priključi već dobro uhodanom kalupu...e sad tu se i nalazi moj JEDINI problem sa Armijom BiH i stavom većine Bošnjaka,a to je prosta činjenica da se shvati da ni Armija BiH nije bila samo med i mlijeko i da je također činila gnusna djela,te da se kao što to moraju i Hrvati i Srbi za svoje,Bošnjaci ograde od pojedinih jedinica i komandanata koji su učestovali u takvim djelima.Jer imamo onaj sastanak 93' između Halilovića i Petkovića gdje Halilović govori da će se na licu mjesta streljati oni koji počine bilo kakav kompromitirajući čin sa strane Armije BiH prema Hrvatima i Srbima,a nedugo nakon toga se dešavaju najveći zločini do tada protiv hrvatskih civila od strane ABiH.Rezime,je li ijedna od tih postrojbi razoružana,je li itko streljan ili makar uhapšen... nije naravno.Što hoću da kažem,bilu je i tu štićenja pojedinaca samo zato što su "naši",bez obzira kakvi ti pojedinci bili.
neznam po koji put ovo ponavljam,
velika, odnosno ogromna je razlika između pojedinacnih ili ekscesnih zlocina (koje niko ne spori da je bilo od strane pripadnika ABH) i planiranih zlocina sa najveceg vojnog i politickog vrha koje je HVO provodio tokom ovog sukoba.
pa bili su u Hagu i Halilovic i Delic i Oric i oslobođeni.
zašto???
pa vjerovatno ne zato što tribunal u Hagu simpatiše i voli Bošnjake, nego što nije bilo njihove krivice i zato što nisu izdavali naređenja za cinjenje zlocina.
Elims

#1935 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

sokkia wrote: neznam po koji put ovo ponavljam,
velika, odnosno ogromna je razlika između pojedinacnih ili ekscesnih zlocina (koje niko ne spori da je bilo od strane pripadnika ABH) i planiranih zlocina sa najveceg vojnog i politickog vrha koje je HVO provodio tokom ovog sukoba.
pa bili su u Hagu i Halilovic i Delic i Oric i oslobođeni.
zašto???
pa vjerovatno ne zato što tribunal u Hagu simpatiše i voli Bošnjake, nego što nije bilo njihove krivice i zato što nisu izdavali naređenja za cinjenje zlocina.
sve ok onda,nisam ni rekao da je bilo planirano,zato sam i napisao pojedine jedinice

uglavnom u pravu si u ova zadnja 2-3 posta,te se slažem sa tobom,da ne idemo sad u krug
Bosnjak333

#1936 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

Sefer Halilovic pokusava skinuti ljagu sa sebe pljujuci po drugima,a za vrijeme njegovog komandovanja ARBiH je dozivjela najvece poraze i pocinila jedine zlocine,obicno djubre od covjeka.Koliko ljuti je obmanuo sa svojim sumskim pricama dokazuje broj glasova na izborima.
Seoskivaralica

#1937 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Seoskivaralica »

Slazem se sa bosnjakom 333 vidi se bio je tamo daleko.. Bio sam i ja al drugom prilikom mozda o tom...
Cinjenice govore svoje , nije lako biti uvijek iskren ali u ovom slucaju sam bas upucen....
Po pitanju hrvata u BiH samo citaj opise Bosne iz perspektive Hrvatskih i Srpskih politicara i mislilaca 19 vijeka i pocetka 20...opis nije potreban ko je ko u Bosni...kako da drzavnost Bosne tamo u Kraljevoj Sutjesci najvise fol furaju Hrvati koji sebe nazivaju naslijednicima Bosne koju bi caskom dijelili ili pripojili Hrvatskoj....mislim....identificirajte se sami da vas mi ne moramo drzati za ruku....

U drugom svjetskom ratu Ante smatra Bosnjake cvijecem Hrvatske nebi li ginuli za njegove ciljeve sto mnogi i jesu, medjutim velika vecina su bili partizani , od pocetka dokraja , sto se kasnije pokazalo kao veliki kiks, gdje bi bolje bilo da se stalo sa strane i ono slijegalo ramenima.....srbi iz cetnika postadose svi prvoborci a ustase postadose degradirana jugoslovenska ljaga i sram...znam to po svom komsiluku gdje mi jaran od starog nije mogao ici na vojnu akademiju jer mu je caca bio ustasa, moj je mogao ali nije htjeo jer mi je dedo i nakon logora u koji su ga ovele shvabe iz partizana dobio samo go k.... , a komsija stevo koji je bio cetnik dobio naku zlatnu zvezdu na crvenoj lenti, fol spasio nakvog komesara u akciji gdje je on bio " partizan" ...bio cato u dedinoj firmi i kasnije imao penziju duplu dedinu zbog ratnih zasluga....neise o to tolko...

U ovom sad ratu poznajem dobro desavanja armija-hvo...bio ucesnik i znam do tancina skoro sve....
Nisu bas svi hrvati bili odusevljeni sukobom sa bosnjacima tj. Bosnom koju su oni jedini uistinu branili....
Zna li iko ko je Blaz Kraljevic , neka ukuca na you tube pa ce se upoznati , vidjeo sam covjeka dvaput , progovorio nikad , ali znam sta je pricao i sta je zagovarao....posteni ljudi ga poduhane....recimo da je moj komsiluk dosao iko da cisti od drugih nacija bilo bi drzava protiv moje mahale...naravno nisu hrvati bas bili zadojeni ko srbi ,kojih je svakako vecina dosla u ovu drzavu iz svoje matice zato im i jest nasa zemlja djedovina, gdje kumovi svi istu noc nestadose.....zanocili a nisu osvanuli u kucama sto rece moj dedo otisli opet nozeve da ostre.....i opet ce nas da zajj...skoro su i uspijeli.... Za dan puce sa njma....
sa hrvatima bi drugacije....gdje su bili hrvati u vecini furali se na veceg brata za sta smatraju hrvatsku u kojoj je na njihovu srecu bio shushak koji je svesrdno gonio na podjelu Bosne dok je jos situacija vruca ,,,
Blaz Kraljevic a vjerovatno i drugig je bilo , su bili za svoju zemlju Bosnu ali nisu prevagnuli, nazalost....
Da je on uspjeo sad ova tema ne bi ni postojala....
Covjek je govorio idemo do Drine , nosio ljiljane i smatrao se oslobodilackom vojskom BiH...Armijom BiH....dok mu je HVO sve osporavao do zadnjeg dana, gdje su ga i likvidirali doslovce hinjski....

Tesko je biti jak i imati snage reci istinu da niko nije imao cistije namjere od Bosanske strane u ovom ratu....mislim boriti se za multietnicku drzavu je stvarno bilo apsurdno 93. Al eto mi smo to radili...nije bila besprijekorno cisto izvedena ta borba ali u svakom zitu ima kukolja.... Sramim se i stidim da je bilo onih koji su ubijali zene i djecu u moje ime i ime svih Bosnjaka , jer ko je to radio pod plastom ARBiH cinio je u ime Bosne a samim tim i Bosnjaka , mada se moze reci da je i ARBiH bila multietnicka tokom cijelog rata, sto druge dvije strane ni sa 1% ne mogu progurati...
Pod tim mislim na ljude sa puskom u rovu a ne neke radne vodove isl.,uglavnom pod prisilom,...

Isl itd"..
sokkia

#1938 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Bosnjak333 wrote:Sefer Halilovic pokusava skinuti ljagu sa sebe pljujuci po drugima,a za vrijeme njegovog komandovanja ARBiH je dozivjela najvece poraze i pocinila jedine zlocine,obicno djubre od covjeka.Koliko ljuti je obmanuo sa svojim sumskim pricama dokazuje broj glasova na izborima.
niti je tema niti mi se raspreda o Halilovicu, al tvoje mišljenje je samo tvoje a ja se mogu slagati ili ne slagati sa njim.
ABH nije pocinila zlocine nego njeni pojedinci.
da ih je cinila po komandi i organizovano tad bi mogao to reci ali ovako NE.

koje popraze je doživjela za njegovoga komandovanja, tad još uvijek bez ozbiljnije organizacije, uvezanog RIKa, i potrebnog MTSa. tad je bio uspjeh zadržati bilo koji objekat, naselje, grad na kojeg su cetnici i ovi drugi nasrtali.
Sefer je bio teški fajter i nije davao nikome pardona, sve što je rekao o Alinim ulizicama je bio u pravu.
i molim te kakve veze sad imaju glasovi na izborima sa njim, pa i Dudakovic (nadam se se da i njega ne sporiš) da se kandiduje za neku politicku funkciju i ne dobije glasove znaci li to da nije valjao kao komandant.
Tutnjavac

#1939 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Nikada visoki oficir Armije BiH nije osuđen za naređivanje ratnog zločina nego samo za nekažnjavanje ili jer nije znao a mogao je znati. To su smiješne kazne od po par godina i zločini u kojima je ubijen jako mali broj ljudi u poređenju s drugim zločinima.

Vrhovni komandant Armije osuđen je za zločine koje su počinili mudžahedini. Naravno, po defaulte je kriv jer je komandant, ali Delić nikada nije bio za mudžahedine, naprosto ih je morao trpiti.

Armiji BiH zločin nije bio ni taktičko ni strategijsko sredstvo niti cilj. Zašto? To možemo do Sudnjeg dana raspredati, i ono "da su mogli i oni bi" možete okačiti mačku o rep. Jesu li mogli ili ne - ne znam - ali NISU!
Bosnjak333

#1940 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Bosnjak333 »

sokkia wrote:
Bosnjak333 wrote:Sefer Halilovic pokusava skinuti ljagu sa sebe pljujuci po drugima,a za vrijeme njegovog komandovanja ARBiH je dozivjela najvece poraze i pocinila jedine zlocine,obicno djubre od covjeka.Koliko ljuti je obmanuo sa svojim sumskim pricama dokazuje broj glasova na izborima.
niti je tema niti mi se raspreda o Halilovicu, al tvoje mišljenje je samo tvoje a ja se mogu slagati ili ne slagati sa njim.
ABH nije pocinila zlocine nego njeni pojedinci.
da ih je cinila po komandi i organizovano tad bi mogao to reci ali ovako NE.

koje popraze je doživjela za njegovoga komandovanja, tad još uvijek bez ozbiljnije organizacije, uvezanog RIKa, i potrebnog MTSa. tad je bio uspjeh zadržati bilo koji objekat, naselje, grad na kojeg su cetnici i ovi drugi nasrtali.
Sefer je bio teški fajter i nije davao nikome pardona, sve što je rekao o Alinim ulizicama je bio u pravu.
i molim te kakve veze sad imaju glasovi na izborima sa njim, pa i Dudakovic (nadam se se da i njega ne sporiš) da se kandiduje za neku politicku funkciju i ne dobije glasove znaci li to da nije valjao kao komandant.
Nisam mislio na planske zlocine nego na pojedinacne,ali sam se pogresno izrazio.Medjutim,ostajem pri tome da je on kriv jer pocinioci nikada nisu kaznjeni niti je on osudio njihove postupke.Dudakovic je susta suprotnost,ljudske velicina!Covjek koji se nikada nije prodavao po medijima,casno je odradio svoju ratnu duznost i za svoje ratne neuspjehe ne krivi nikoga.Sigurno bi pobijedio da se kandiduje za clana predsjednistva,nikome se nije zamjerio pa da ne glasa za njega za razliku od Sefera koji je obicno gundjalo.
Tragos

#1941 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tragos »

anthraxQ wrote:
Tragos wrote:@ antrax i sekkia

Bilo bi krajnje glupo da ja držim ovdje neko predavanje o povijesti i hrvatima i srbima na području bosne. Možemo mi pričat rekla- kazala koliko hoćemo, ali ne možemo "počinjati" povijest odakle nam paše. O čemu možemo pričati? Samo o dokazima, pismima, spomenicima... Ovo nije tema o tome, pa neću dalje.
Ne. Ja nisam za cijepanje Bosne , niti je za to 95% ljudi u hrvatskoj. Bosna nije tema ni u kojoj od priča koje se odvijaju tokom dana u našoj državi, tako da možete odahnuti što se toga tiče... :)
Ja sam da Bosna bude u današnjim granicama. Bosna je multietnička. Ne bez razloga. Srbin se ima pravo izjasniti da je Srbin. Hrvat da je Hrvat, Bošnjak da je Bošnjak. To je cijela priča.
ok.

pa u cemu je problem, jaro onda? :)

realno priznaj da nema bosnjaka da bi bosna bila samo uspomena? to je i pticama na grani jasno.
Priznajem. :thumbup:

Bošnjaci imaju jedan drugi "problem". Oni drugih opcija nemaju. Srbi i hrvati mogu kalkulirati, ali bošnjaci ne mogu. Bošnjaci u BiH nemaju svoju "maticu". Da su bošnjaci u ratu bili sa "maticom", "satelitima" i "prijateljskim silama" kalkulirali bi oni i gore od srba i hrvata. ;-) Bošnjaci su sami sebi "matica".

srbi iz BiH gledaju put Beograda
hrvati iz BiH gledaju put Zagreba

Priznajem da se njih šljivi za državu u kojoj bi muslimani iz Sarajeva gospodarili njihovim sudbinama. Zašto je to tako?
Da li su im kroz povijest ikada donijeli nešto dobro? Od kuda toliko nepovjerenje i odbojnost? Što je razlog tome?

p.s.
Ima tu neki korisnik koji se čudom čudio u sponi između muslimana i ustaša. :D Ništa drugo ne mogu reći nego predložiti korisniku da se pozabavi to literaturom.

Eto, mi hrvati (iz hrvatske) smo napokon prekinuli optuživati druge za vlastite neuspjehe. Napokon se stvorila klima u kojoj se vidi da je to sve šuplja priča. "Kao nama su krivi drugi što se mi ne možemo razvijati i bla, bla..." Vjerujte mi bošnjaci, 95% ljudi iz hrvatske ne interesira BiH u nikakvom obliku. Ovdje je ljude čak svojedobno bio strah da se Hercegovina ikada pripoji hrvatskoj, jer, kako god to čudno zvučali, to bi kao hrvatskoj donijelo samo ekonomski pad i još veću nezaposlenost. Što sam htio reći? Htio sam reći da bošnjaci imaju naviku non- stp nekoga krivit za svoje stanje, nekakve urote su tu prisutne, neprijateljske namjere svakoga onoga tko spomene BiH... Nije baš to sve tako... Vidit će te vi da je sve to šuplja priča koji plasiraju neki dok upravo u ovome trenu pune džepove tisućama eura. I sve to kuneći se u Alaha, muslimane i sve sveto u Bih. Vlastitu nesposobnost prekrivaju šupljim pričama.
muflon1977

#1942 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Ovaj sokkia je stvarno neki glupan...taj tvoj seferina je najvise nastetio BIH.Dudakovic ajmo reci bio je jaci fajter od njih svih.Nezaboravimo da je Sefer naredjivao granatiranje Dubrovnika,jezicinu ima kad se prica da bi on i Pentagon uzeo.
Malo sutra koga je on to kaznio radi pobijenih civila?Nikoga, zagovarao je neku akciju do mora,fijasko pobijeni ljudi izgubilo se dosta ljudstva...boli ga kurac nisu njegovi iz sandzaka,i sta dalje kad su fasovale Here.Vidilo se da nista nema od njegovih obecanja.Suplja prica,no medjutim moram reci da je veliki retorik.Sve u svemu bilo je postenih oficira ali bilo je i spadala.
A njegova stranka dobija na glasovima samo uz jedan nacin da on samo prica kako nece biti 3 entiteta,i sta da bude jednog dana?Promjenit ce se nesto?Nista sve ce biti isto samo dok takvi imaju pravo glasa ovde dobro nemoze biti...
cindrlimindrli

#1943 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by cindrlimindrli »

Tragos wrote:Što sam htio reći?
This! :skoljka:
sokkia

#1944 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

muflon1977 wrote:Ovaj sokkia je stvarno neki glupan...taj tvoj seferina je najvise nastetio BIH.Dudakovic ajmo reci bio je jaci fajter od njih svih.Nezaboravimo da je Sefer naredjivao granatiranje Dubrovnika,jezicinu ima kad se prica da bi on i Pentagon uzeo.
Malo sutra koga je on to kaznio radi pobijenih civila?Nikoga, zagovarao je neku akciju do mora,fijasko pobijeni ljudi izgubilo se dosta ljudstva...boli ga kurac nisu njegovi iz sandzaka,i sta dalje kad su fasovale Here.Vidilo se da nista nema od njegovih obecanja.Suplja prica,no medjutim moram reci da je veliki retorik.Sve u svemu bilo je postenih oficira ali bilo je i spadala.
A njegova stranka dobija na glasovima samo uz jedan nacin da on samo prica kako nece biti 3 entiteta,i sta da bude jednog dana?Promjenit ce se nesto?Nista sve ce biti isto samo dok takvi imaju pravo glasa ovde dobro nemoze biti...
:lol: :lol: :lol:
nije ni cudo što ga mrzite,tamanio je ustaše ko buba švabe :-D
a to ko je glupan vidi se iz priloženog.
tri rijeci ne znaš da sastaviš kako treba seljacino glupa :twisted:
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1945 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Tragos wrote: Priznajem. :thumbup:

Bošnjaci imaju jedan drugi "problem". Oni drugih opcija nemaju. Srbi i hrvati mogu kalkulirati, ali bošnjaci ne mogu. Bošnjaci u BiH nemaju svoju "maticu". Da su bošnjaci u ratu bili sa "maticom", "satelitima" i "prijateljskim silama" kalkulirali bi oni i gore od srba i hrvata. ;-) Bošnjaci su sami sebi "matica".

srbi iz BiH gledaju put Beograda
hrvati iz BiH gledaju put Zagreba

Priznajem da se njih šljivi za državu u kojoj bi muslimani iz Sarajeva gospodarili njihovim sudbinama. Zašto je to tako?
Da li su im kroz povijest ikada donijeli nešto dobro? Od kuda toliko nepovjerenje i odbojnost? Što je razlog tome?

Sarajevo je glavni grad ove drzave. Bosnjaci su 99% patriota ove drzave, i sto je to cudno da mi odlucujemo najvise o ovoj drzavi? Hrvati neka oducuju o hrvatskoj, mene hrvatska niti bilo koja druga, tudja, drzava ne zanima. Nemam nikakve teznje...
problem je sto vi i srbi, podrzani od politika iz Zg i Bg pokusavate Bosnjake da sikanirate - a realno je da bosnajci imaju najveci udio vlasti u ovoj drzavi, i sama drzava je domovina samo Bosnjacima, realno.
A da se prestane sa hrvatiziranjem i srbiziranjem Bosne ili njenih dijelova, mnogo lakse bi bilo. U ovome ratu, sto je paradok, su isti ti srbi i hrvati pokazali cija je ova drzava. Niko vas nije tjerao da pravite neke republike, sami ste to zeljeli. Sami ste se ogradili od drzave uopce - ne kazem drzave u kojoj su bosnjaci gazde, nego uopce postojanja Bosne, jer je tako. Bosna za hrvate i srbe moze biti samo neka pokrajina i it, nikad drzava. A kad se to desava, onda ste stranci u njoj i ne cudi se kad vam bosnjaci kazu da ako je ne volite, selite se. Jer tako i ispada. Apsolutno NISTA se cinite da se drzava osnazi, naprotiv i sta onda ocekujete?
palite zastave Bosne po Sirokom, da li s ljiljanima da li ove oficijelne, jer vam svaki oblik opstojnosti ove drzave smeta.
A srbi i hrvati ovdje su kao srbi u Hrvatskoj i SAO Krajina, samo sto ovdje vi idalje postojite sa svojim politickim ciljevima.
muflon1977

#1946 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Eto sokia ti si pametan.On tamanio ustase :-)
Ajd ako je ustase,ali koliko je bilo ustasa?morao je i nesto ti rodbine pobiti
jabuka nepada daleko od stabla.Daj da ne govorim i nespustam se na nivo jednog mahalasa
kojem su mozak isprali.Seljak jesam, kako stoje stvari ponovno ces kapu okretati ono kako bude vjetar puhao....
Elims

#1947 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Elims »

anthraxQ wrote:
problem je sto vi i srbi, podrzani od politika iz Zg i Bg pokusavate Bosnjake da sikanirate - a realno je da bosnajci imaju najveci udio vlasti u ovoj drzavi, i sama drzava je domovina samo Bosnjacima, realno.
samo ovo,nije realno,jer konstitutivnost upravo znači da su svi politički jednaki,bili oni patriote ili ne

primat nema i ne može imati nitko,sve drugo je kršenje ustava ove države,a to baš i nije patriotski
sokkia

#1948 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

muflon1977 wrote:Eto sokia ti si pametan.On tamanio ustase :-)
Ajd ako je ustase,ali koliko je bilo ustasa?morao je i nesto ti rodbine pobiti
jabuka nepada daleko od stabla.Daj da ne govorim i nespustam se na nivo jednog mahalasa
kojem su mozak ispral
i.Seljak jesam, kako stoje stvari ponovno ces kapu okretati ono kako bude vjetar puhao....
naravno da nisu, nemaju šta .
frombosna

#1949 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

sokkia wrote:
muflon1977 wrote:Ovaj sokkia je stvarno neki glupan...taj tvoj seferina je najvise nastetio BIH.Dudakovic ajmo reci bio je jaci fajter od njih svih.Nezaboravimo da je Sefer naredjivao granatiranje Dubrovnika,jezicinu ima kad se prica da bi on i Pentagon uzeo.
:lol: :lol: :lol:
nije ni cudo što ga mrzite,tamanio je ustaše ko buba švabe :-D
a to ko je glupan vidi se iz priloženog.
tri rijeci ne znaš da sastaviš kako treba seljacino glupa :twisted:

Ko koga mrzi vidjelo se kada je Alija izdao naređenja da ga se smakne. Ako je bio "patrijota" a ne petokolonaš Srbijanac zašto je to onda tako bilo???
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1950 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by anthraxQ »

Elims wrote:
anthraxQ wrote:
samo ovo,nije realno,jer konstitutivnost upravo znači da su svi politički jednaki,bili oni patriote ili ne

primat nema i ne može imati nitko,sve drugo je kršenje ustava ove države,a to baš i nije patriotski

vi ste komicni...

trazite prava, ne zelite nikakve obaveze.

iscitaj sta znati pojam konstitutivni narod i kakav je odnos toga naroda prema drzavi.
Post Reply