Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
-
drugi_profil
#1926 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Kad smo imali zakon da covjek sa kokosinjcem moze traziti koliko hoce. Sad je eksproprijacija ubrzana i ici ce to brze. Plus sto nema vise zahebancije sa SCT i slicnim firmama.
- Alfons Kauders
#1927 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
i?VjecitiStudent wrote:Alfons Kauders wrote:pa zauzet cojk, sam kazes da gradi cesteshake69 wrote:Ovaj "tec" se razmazio i umislio, nekolicina nas ga ovdje gotivimo i fino postavimo pitanja posto je covjek upucen, gradi ceste, 'iznutra' je, a on nece ni na jedno pitanje da nam odgovori!?![]()
mene je neki dan pravo obradovo za lot3, da je uskoro gotov tender i da ide u izgradnju vec ovo ljeto![]()
![]()
"ide u izgradnju već ovo ljeto" ... punu DECENIJU nakon što nam je EBRD dala kredit za njegovu izgradnju.
http://www.property-magazine.eu/ebrd-le ... -3706.html
-
tec
#1928 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Naravno da si ti ustvari pročitao link koji si postavio da je kredit odobren od EBRD 2004, on je potpisana je 2005 sa drugim od tri kredita koji čine financijsku konstrukciju projekta. Nitko neće početi izgradnju bez kompletnog financijskoga pokrića.VjecitiStudent wrote:Alfons Kauders wrote:pa zauzet cojk, sam kazes da gradi cesteshake69 wrote:Ovaj "tec" se razmazio i umislio, nekolicina nas ga ovdje gotivimo i fino postavimo pitanja posto je covjek upucen, gradi ceste, 'iznutra' je, a on nece ni na jedno pitanje da nam odgovori!?![]()
mene je neki dan pravo obradovo za lot3, da je uskoro gotov tender i da ide u izgradnju vec ovo ljeto![]()
![]()
"ide u izgradnju već ovo ljeto" ... punu DECENIJU nakon što nam je EBRD dala kredit za njegovu izgradnju.
http://www.property-magazine.eu/ebrd-le ... -3706.html
Naravno to veze nema sa tim jer kad je taj kredit bio opravdan taj lot je trebao biti dvosmjerna cesta sa dvije trake 1x1.
Od tada do danas se dosta toga izmijenilo. 2005 u BiH smo imali 11km autoputa izgrađenoga a 13km u izgradnji a danas imamo 80km izgrađenoga autoputa, 82km u izgradnji i u ovoj godini bi trebalo početi još oko 60 km.
- fidoremilienko
#1929 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Brzina od 120/130 km/h je "krajnja brzina", pri kojoj čovjek može da reaguje a da pri tome spasi svoj i tuđi život. Poznat je i efekat tuneliranja ili suzavanja vidnog polja koji raste sa povecanjem brzine.... i sve brzine preko te, su na vlastiti rizik i odgovornost. Zbog toga je svugdje u svijetu to ograniceno na 120/130 km/h. Ima neko ko se bavi i takvim istrazivanjima...Drvosjeca iz Dejcica wrote:Spora vožja ne znači automatski sigurnu vožnju tako da se treba pridržavati donjih minimalnih ali naravno i maksimalnih ograničenja. Preporučena brzina od 130 km/h ne znači da morate voziti 130 već je samo preporuka, dakle može i sporije a boga mi i znatno brže. Uslovi na cesti također diktiraju brzinu, tempo i način vožnje. Samo pregledna i oprezna vožnja je sigurna vožnja a ona može biti i od 170 km/h.
-
_đes_ba_
#1930 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
suhodol-tarčin
http://prntscr.com/157f04
http://prntscr.com/157fi1
http://prntscr.com/157fn1
http://prntscr.com/157fu6
kakva je ovo mašina ..jeli već krenula druga faza izgradnje tunela tj betoniranje gdje će tunel dobiti svoj pravi oblik
http://prntscr.com/157f04
http://prntscr.com/157fi1
http://prntscr.com/157fn1
http://prntscr.com/157fu6
kakva je ovo mašina ..jeli već krenula druga faza izgradnje tunela tj betoniranje gdje će tunel dobiti svoj pravi oblik
Last edited by _đes_ba_ on 16/05/2013 21:34, edited 1 time in total.
- shiljak
-
_đes_ba_
#1932 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
dobro drug vidiš da sam novi nemoraš odmah zezatii možeš slobodno i pomoći i objasniti kako ide
- shiljak
#1933 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
haha, ma tu smo da se zezamo
Dobre slike 
-
_đes_ba_
#1934 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
hajde ako nije problem objasni jaranu kako da ubuduće postavljam slike kako trebashiljak wrote:haha, ma tu smo da se zezamoDobre slike
i kakva je ovo mašina ..jeli već krenula druga faza izgradnje tunela tj betoniranje gdje će tunel dobiti svoj pravi oblik
- karanana
#1935 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
molim za info o tizih 80 km izgradjenih. koje su to dionice koje su u funkciju koje kada se saberu daju 80km?tec wrote: Naravno da si ti ustvari pročitao link koji si postavio da je kredit odobren od EBRD 2004, on je potpisana je 2005 sa drugim od tri kredita koji čine financijsku konstrukciju projekta. Nitko neće početi izgradnju bez kompletnog financijskoga pokrića.
Naravno to veze nema sa tim jer kad je taj kredit bio opravdan taj lot je trebao biti dvosmjerna cesta sa dvije trake 1x1.
Od tada do danas se dosta toga izmijenilo. 2005 u BiH smo imali 11km autoputa izgrađenoga a 13km u izgradnji a danas imamo 80km izgrađenoga autoputa, 82km u izgradnji i u ovoj godini bi trebalo početi još oko 60 km.
i ako moze i objasnjenje za 82 km u izgradnji. ako mogu te dionice koje daju tih 82km?
hvala i pozdrav.
karanana
- fidoremilienko
#1936 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Ovo je obični kran, na šinama i preko njega stavljena metalna nazovi oplata. Pretpostavljam da onda ide izlivanje betona a ovo čudo čuva taj beton da ne padne. Mada ovo još dosad nisam vidio da se ovako radi, pa pretpostavljam da griješim.
-
_đes_ba_
#1937 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fidoremilienko wrote:Ovo je obični kran, na šinama i preko njega stavljena metalna nazovi oplata. Pretpostavljam da onda ide izlivanje betona a ovo čudo čuva taj beton da ne padne. Mada ovo još dosad nisam vidio da se ovako radi, pa pretpostavljam da griješim.
ma to je najvjerovatnije nema šta drugo biti , ali ja koliko znam ovaj tunel nije još ni probijen a već je krenula druga faza radova...ovdje su turci izgleda sklopili posao da završe sve do kraja pa zato mogu raditi kako njima odgovara..nije slučaj kao kod tunela vijenac gdje je prvo izvršeno probijanje pa tek onda tender za izgradnju druge faze radova
- fidoremilienko
#1938 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Koliko ja znam, turci su dobili sve objekte na ovim dionicama, iz jednostavnog razloga, imaju masineriju_đes_ba_ wrote:fidoremilienko wrote:Ovo je obični kran, na šinama i preko njega stavljena metalna nazovi oplata. Pretpostavljam da onda ide izlivanje betona a ovo čudo čuva taj beton da ne padne. Mada ovo još dosad nisam vidio da se ovako radi, pa pretpostavljam da griješim.
ma to je najvjerovatnije nema šta drugo biti , ali ja koliko znam ovaj tunel nije još ni probijen a već je krenula druga faza radova...ovdje su turci izgleda sklopili posao da završe sve do kraja pa zato mogu raditi kako njima odgovara..nije slučaj kao kod tunela vijenac gdje je prvo izvršeno probijanje pa tek onda tender za izgradnju druge faze radova
-
_đes_ba_
#1939 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prvu fazu izgradnje tunela vijenac su obavili euro-asfalt i žgp neznam tačno vrijednost radova ..a prije par dana je bilo potpisivanje ugovora izgradnje druge faze tunela vijenac vrijedne 48 mil KM i taj posao su dobile iste ,naše firme ... znači da imaju mašine i znanje za to. pa i onaj viadukt na izlasku iz tunela vijenac dužine preko 400 m koji je rađen postupnim naguravanjem uradio je ŽGP sarajevo ... nadam se da će na ovim projektima dobro zaraditi i uložiti u razvoj firme da mogu raditi još zahtjevnije poslove i da imaju kapaciteta za velike projekte kao turci 
- fidoremilienko
#1940 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Sta je prva a sta druga faza?
ZGP je jedina firma u BiH koja ima opremu/nesto od opreme da moze graditi tunele i mostove. I to je upitno.
ZGP je jedina firma u BiH koja ima opremu/nesto od opreme da moze graditi tunele i mostove. I to je upitno.
-
_đes_ba_
#1941 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
prva faza je grubo probijanje tunela i postavljanje osnovne betonske viseće podgrade ,a druga faza podrazumijeva izgradnju hidroizolacije, sekundarne podgrade, kolovozne konstrukcije i elektroinstalacija i sve ostalo što je potrebno da tunel bude spreman za saobraćaj ... na ovaj način je rađen tunel vijenac
- fidoremilienko
#1942 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Pa dobro. Najveci problem je probijanje i betoniranje tunela. Ostalo svaka iole ozbiljna firma u BiH moze odraditi.
-
_đes_ba_
#1943 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
nego ima li kakvih novih dionica koje bi mogle biti otvorene za izgradnju u ovoj godini ili čekamo sledeće izbore ..
došli su sa izgradnjom do zenice sledeća dionica bi trebala biti zenica-žepče ..tu je po meni ujedno i najgora magistrala gdje je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva , gdje ima veliki promet pa ljudi ludo voze pa tu stalno imamo sudare
nego ima li kakvih novih dionica koje bi mogle biti otvorene za izgradnju u ovoj godini ili čekamo sledeće izbore ..
došli su sa izgradnjom do zenice sledeća dionica bi trebala biti zenica-žepče ..tu je po meni ujedno i najgora magistrala gdje je zabilježen najveći broj smrtnih slučajeva , gdje ima veliki promet pa ljudi ludo voze pa tu stalno imamo sudare
-
matematicar_teski
#1944 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
svilaj-odzak_đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
i nema vise nijedne dionice ni u planu,nazalost,, mozda samo prvi lot obilaznice oko zenice ako se kuvajcani sjete da uplate kredit sto su obecali
- fidoremilienko
#1945 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Rekao bih da su to vec danas primitivne metode gradnje tunela, bar u svijetu._đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
-
_đes_ba_
#1946 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
ja sam mislio da se to u zenici punom parom radi a znači situacija je takva ...i kako misliš to zaobiliaznica oko zenice .mislim da si tu pogriješio ..jer valjda kuvajćani trebaju dati pare za glavnu gradsku saobraćajanicu koja će zenicu spajati na koridor 5c
-
_đes_ba_
#1947 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
fidoremilienko wrote:Rekao bih da su to vec danas primitivne metode gradnje tunela, bar u svijetu._đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
ovakve mašine se koriste za izgradnju podzemnih željeznica i ovo je mašina koja koja se kreće na šinama i kako se ona kreće tako se završavaju svi poslovi ..znači dok oni naprijed buše ovi iza rade na betonu ovi iza njih na izolaciji i tako deruu sve u pokretu
-
tec
#1948 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
Dobro je znati da ima toliko stručnjaka i da 90% tunela na svijetu se kopa sa tim tebi primitivnim načinom. TBM odnosno mašina koju si ti ovdje postavio odnosi manje od 10% tunela isključivo se koristi na vrlo dugim željezničkim tunelima, izgradnji metro i putnih tunela u urbanim/podvodnim sredinama, jako rijetko se koristi na putnim tunelima pogotovo onim ispod 5km i onda samo ako je potreban za specifičan tip kopanja. Ne samo da je znatno (i to više od 2 puta ) skuplji sistem gradnje tunela i osim u specifičnim slučajevima (kao ispod vode i grada) za tunele ispod 5-6 km ne dobije se vremenski.fidoremilienko wrote:Rekao bih da su to vec danas primitivne metode gradnje tunela, bar u svijetu._đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
Nijedan od najdužih tunela u hrvatskoj nije građen sa TBM a na Variante di Valico u Italiji od svih tunela koristi se samo na jednom tunelu zbog morfologije terena ali ne na najdužem koji je 8,6km gdje se koristi ista metoda kao Vijenac i Suhodol.
Primjera radi San Gottard koji će biti najduži željeznički tuneli (2x57km) na svijetu su kopali 40% tunela klasičnim načinom 60% TBM i pored toga sto su koristili 8 TBM mašina. Cijena od prvobitne je na kraju skočila 2,5 puta i ako su morali odustati za sada od nekih dijelova projekta.
-
tec
#1949 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
matematicar_teski wrote:svilaj-odzak_đes_ba_ wrote:ma ja sam sredinom januara bio u obilasku tunela vijenac ..nisu tu potrebne neke posebne mašine jer sve se svodi na bušenje čela tunela zatim miniranje ,izvoz tog materijala običnim mašinama pa onda prskanje betonom
i nema vise nijedne dionice ni u planu,nazalost,, mozda samo prvi lot obilaznice oko zenice ako se kuvajcani sjete da uplate kredit sto su obecali
Svilaj-Odzak
Lot 3 Sarajevske Zaobilaznice
Prnjavor-Banjaluka
Drivusa - Klopča
Zaviseći od odobravanju zatraženih kredita:
Klopča-D.Gračanica-Banlozi (Kuwait Investment Authority (KIA))
Zvirovići-Počitelj (EiB)
Ne uplaćuje se nikakvi kredit nego se plača izvođaču za završeno kako je ugovoreno. Nisu ovo lični krediti koji ti digneš na banci pa ti stave novac u račun.
-
convict
#1950 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje
.
Last edited by convict on 12/02/2014 20:29, edited 1 time in total.