minjonja wrote:O'zone wrote:
Nije jedini ima njih još popriličan broj osuđenih ubica,manijaka,silovatelja..., koji hodaju ulicama a da niko nije svjestan toga. Ako se nevaram zadnji put se pričalo o cifri od 900 osoba kje su pravosnažno osuđene i čekaju na izdržavanje kazne a do tada su na slobodi.
a ko je kriv zato sto su oni na slobodi? koja instituacija? moze li mi neko molim vas odgovoriti, moze i privatnom porukom da se ne bi opet o politici ovdje pricalo.
Nema tu priče o politici jednostavno sve je truhlo kompletno društvoda bi se neko izdvojio ali evo po meni je uvjek najveći krivac tužilaštvo i sud.
Zašto?
Pa recimo zato što prvo određuju blage kazne i ne žele da koriste sistem odnosno zakon do kraja. Jedan od primjera je član zakona koji govori o određivanju kazne društveno korisnog rada koja do danas nikom nije izrečena nego se izriče zatvorska kazna za sva djela a zatvori puni a evo svi znamo koliko je zanimljivo lopatati snijeg iz zadnje ove nepogode koja nas je pogodila a da ne govorimo o tucanju kamena, prokopavanju kanala, čišćenju ulica, obnavljanju povratničkih naselje i objekata od javnog značaja...,.
Druga stvar je uzimanje olakšavajućih okolnosti pri izricanju presude, da se razumijemo to postoji svugdje u svijetu ali kod nas je to već prešlo granice zdravog razuma da nekome nakon tri ili više izvršenih krivičnih dijela sudija uzima u obzir olakšavajuće okolnosti.
I po meni najvažnija krivica koju snosi tužilaštvo,sud kao i ministarstvo pravde FBiH je ne vršenje pritiska na zakonodavne organe za mjenjanje članova zakona za koje i oni sami znaju da nisu ispravni ali koga briga plata liježe svaki mjesec a beneficije razvaljuju.
Ne bih smio izdvojiti ni građanstvo koje sve ovo posmatra previše mirno,kažu da zmija može da paralizira miša samo pogledom i prije nego što ga ujede to se i nam otprilike dešava svi smo paralizirani i previše inertni zaplašeni sa tonu nekih gluposti koje nam serviraju svaki dan a koje nemaju veze sa životom.
Sistem vrijednosti je nestao nije više dobar čovjek ko je stvarno dobar nego je dobar čovjek koji je kriminalac jer on je spretan zaradio preko noći a vidi onog poštenjačine radi čitav život i ništa. Omladina to gleda i šta mislite za koji životni put bi se prije oprijedjelili čak bih i ja da sam mlađi

bio u iskušenju evo otvoreno priznajem što nebih? Šta mi mogu?