Sirija
-
sumirprimus
#1926 Re: Sirija
il ko po obicaju cekaju da vide kako ce se sitacija razvit,pa da se priklone slejdecem diktatoru 
- AliceInChains
#1927 Re: Sirija
Po obicaju kao npr. gdje i kad?sumirprimus wrote:il ko po obicaju cekaju da vide kako ce se sitacija razvit,pa da se priklone slejdecem diktatoru
-
sumirprimus
#1928 Re: Sirija
kao npr u iraku,iranu,libiji,egiptu,jordanu,sirji,palestini,alziru i svim ostalim....AliceInChains wrote:Po obicaju kao npr. gdje i kad?sumirprimus wrote:il ko po obicaju cekaju da vide kako ce se sitacija razvit,pa da se priklone slejdecem diktatoru
a otkad,pa otkako postoje,svima ima je valjo sadam dok nie doso jaci baja,kolko ono dobi na izborima 102%???wtf?dodje novi aga,oni sadama papucama po kipovima,i objesise ga ko cuku...
slicno i gadafi prodje.... tako i ben ali,,,tako i mubarak.... a sve stoprocentna podrska...do pada...
koljevke civilizacije...dogovore se napast izrael,al jedni drugim ne jave,dokad,koliko i sta je konacni cilj,i onda jedni stanu,svoje ostvare a beje ih se zivo za ove druge,a ovi drugi nadrapaju...jedni vrate sinaj,a drugi vise i dan danas za golan...
a sve demokratski izabrani...
- AliceInChains
#1929 Re: Sirija
1. Kako se sjecam, jedini, koji je u Iraku gadan papucama, je bio George Bushsumirprimus wrote:kao npr u iraku,iranu,libiji,egiptu,jordanu,sirji,palestini,alziru i svim ostalim....AliceInChains wrote:Po obicaju kao npr. gdje i kad?sumirprimus wrote:il ko po obicaju cekaju da vide kako ce se sitacija razvit,pa da se priklone slejdecem diktatoru
a otkad,pa otkako postoje,svima ima je valjo sadam dok nie doso jaci baja,kolko ono dobi na izborima 102%???wtf?dodje novi aga,oni sadama papucama po kipovima,i objesise ga ko cuku...
slicno i gadafi prodje.... tako i ben ali,,,tako i mubarak.... a sve stoprocentna podrska...do pada...
koljevke civilizacije...dogovore se napast izrael,al jedni drugim ne jave,dokad,koliko i sta je konacni cilj,i onda jedni stanu,svoje ostvare a beje ih se zivo za ove druge,a ovi drugi nadrapaju...jedni vrate sinaj,a drugi vise i dan danas za golan...
a sve demokratski izabrani...
2. Sto su vijesili Amerikanci Saddama u nekom bunkeru, umjesto da to rade negdje na otvorenom? Sto nisu dali narodu sansu, da to na otvorenom malo proslavi?
3. Kako je ono prosao Gadafi? Zar to nije bilo sa metkom u glavi? Sto mu nisu sudili, kad je narod vecinski bio spreman da ga pljuje?
4. U vezi Mubaraka: Narod ocekuje , da mu se konacno presudi. A jadnik nesta bolestan, pa ga moraju lijeciti.....valjda, zato sto je bio korektan sa Amerikom, pa da mu na neki nacin uzvrate. Sto i njega ne upucaju jednostavno u glavu? Sro ga ne objese? (izvini, malo sam polemicno ovdje argumentirao, kao i ti uobicajeno)?
Nego bolje ti malo argumentuj na ono, sto sam ja, ili neko drugi napisao, prije nego sto izvaljujes bezmislene recenice u cilju omalovazavanja stava sugovornika. Dosad mi se malo pravi slika, kao da nemas veze sa mozgom. Nemoj, da ostane tako
-
sumirprimus
#1930 Re: Sirija
nema potreba da idemo na kartu licnog prepucavanja,ne omalovazavam,nego pokusavam shvatit,ako si bio ovde u ratu,kako onda???
prvi dan amera u bagdadu,oborise kip,braca iracani ga papucama iscipelarili(to je bilo godinama prije busha)...dje ode onih 100% podrske na njihovim tzv izborima,referendumu sta je vec bilo?
bas kako su ubili gadafija,njegovi,libijci,tako bi i sadama,iracani da ga ameri nisu sklonili u po bagdada godinama...ko sto su ga na kraju i objesili....gledo si taj klip,ono nesto muktada muktada,urlaju...
bas kako ce i u siriji,kad tad,vecinski suniti,skinut manjinske alavite, i da ce to biti krvav i neslavan kraj,i osveta za krvavu i neslavnu revoluciju,a i za decenije demokratije prije...
za mubaraka,,narod se u arapskom sviejtu ne pita nista,nije se nikad ni pito,inace nebi ginuli u desetinama hiljada u zadnje vrijeme,jer NEMAJU PRAVO GLASA!!!mubaraka je instalirala njegova vojska,vojska ga je i skinula..vojska se pita,a nju financira amerika...i to zato da ih ne bi financirala rusija,opet!jer dok ih je rusija finansirala,bilo je ratova sa izraelom,sad su valjda pod mirovnim sporazumom je`le???
i tako u krug.,..car je mrtav zivio car...
prvi dan amera u bagdadu,oborise kip,braca iracani ga papucama iscipelarili(to je bilo godinama prije busha)...dje ode onih 100% podrske na njihovim tzv izborima,referendumu sta je vec bilo?
bas kako su ubili gadafija,njegovi,libijci,tako bi i sadama,iracani da ga ameri nisu sklonili u po bagdada godinama...ko sto su ga na kraju i objesili....gledo si taj klip,ono nesto muktada muktada,urlaju...
bas kako ce i u siriji,kad tad,vecinski suniti,skinut manjinske alavite, i da ce to biti krvav i neslavan kraj,i osveta za krvavu i neslavnu revoluciju,a i za decenije demokratije prije...
za mubaraka,,narod se u arapskom sviejtu ne pita nista,nije se nikad ni pito,inace nebi ginuli u desetinama hiljada u zadnje vrijeme,jer NEMAJU PRAVO GLASA!!!mubaraka je instalirala njegova vojska,vojska ga je i skinula..vojska se pita,a nju financira amerika...i to zato da ih ne bi financirala rusija,opet!jer dok ih je rusija finansirala,bilo je ratova sa izraelom,sad su valjda pod mirovnim sporazumom je`le???
- AliceInChains
#1931 Re: Sirija
Ovaj text ima dvije kontradikcije:sumirprimus wrote:nema potreba da idemo na kartu licnog prepucavanja,ne omalovazavam,nego pokusavam shvatit,ako si bio ovde u ratu,kako onda???
Prva argumentacija iz napisanog:
Druga argumentacija iz napisanog:bas kako ce i u siriji,kad tad,vecinski suniti,skinut manjinske alavite, i da ce to biti krvav i neslavan kraj,i osveta za krvavu i neslavnu revoluciju,a i za decenije demokratije prije...
Znaci, ako ce po tebi ostati sve isto, sto ti je tako drago, da ce konacno doci jedan sunit na tron?i tako u krug.,..car je mrtav zivio car...
Nema veze, vazno je, da su konacno neki i poginuli, a drugi po svijetu raseljeni.
Nema ovo veze sa BIH: Kad su Bosnjaci vidili, sta im crna "Jugoslavenska" Narodna Armija radi, niko od Bosnjaka se za nju nije borio. To je, jaro, velika razlika u odnosu na ovaj konflikt u Siriji
-
sumirprimus
#1932 Re: Sirija
gdje je kontradikcija?
tako to hega,jedni ce skinut druge,i satrat im sjeme...ne likujem,ne slavim,ne nadam se,nego tuzno konstatiram...
i tako u krug,do nekog novog vodje, i neke nove slobode...a ovo na duge staze,sigurno nece biti povoljno za asadov klan,etnicku skupinu,pleme,kako god ih nazvo...
haj bar sam jaro,nisam dusman
i naravno da nema veze sa bih...jadna bi nam majka bila,kad bi bili organizirani,i borili se ko arapi..nedo bog tek to nikom....
tako to hega,jedni ce skinut druge,i satrat im sjeme...ne likujem,ne slavim,ne nadam se,nego tuzno konstatiram...
i tako u krug,do nekog novog vodje, i neke nove slobode...a ovo na duge staze,sigurno nece biti povoljno za asadov klan,etnicku skupinu,pleme,kako god ih nazvo...
i naravno da nema veze sa bih...jadna bi nam majka bila,kad bi bili organizirani,i borili se ko arapi..nedo bog tek to nikom....
-
joe_black
#1933 Re: Sirija
Nesto interesantno iz Sirije:
Siriji dopremljeni S300MU2 sistemi koji pokrivaju 80%zracnog prostora Sirije...Rusija iz kroz novine uzvjestava i upozorava Tursku da ce njeni avioni padati kao patkice u luna parku ako se odluci a sudjelovanje u napadu na Siriju...
Izgleda da je i rusima koliko toliko stalo do Sirije...
Siriji dopremljeni S300MU2 sistemi koji pokrivaju 80%zracnog prostora Sirije...Rusija iz kroz novine uzvjestava i upozorava Tursku da ce njeni avioni padati kao patkice u luna parku ako se odluci a sudjelovanje u napadu na Siriju...
-
sumirprimus
#1934 Re: Sirija
pa narvno da im je stalo,tu sve luke i pomorske baze drze ameri(citaj izrael,turska egipat,nema vise ni libijske pustahije),ostala je sirija sa svojim bazama i lukama... kontra tabor,kontra brodovi,flote,naftovodi,plinovodi...joe_black wrote:Nesto interesantno iz Sirije:
eh ljepi naši dodik tihic i lagumĐija
- AliceInChains
#1935 Re: Sirija
Gledaj, u sustini mi sa misljenjem nismo daleko. Samo sto ja mislim, da nema potrebe da se Asad i njegov aparat nasilno skine izvana. Istinska demokratija moze samo niknuti iznutra, a nikako ovako, i bas zbog te cinjenice znam, da se poslje Asada nista nece promjeniti.sumirprimus wrote:gdje je kontradikcija?
Zao mi je, sto je moralo doci do mrtvih i sto se rusi LJUDSKO BLAGO, radi nekih spoljnopolitickih novokonstelacija.
EDIT: Najgluplje je, da ce ovaj rat baciti Sirijski narod unazad, sta se tice razvoja. Bas kao sto se to desilo i kod nas.
- Klavikula
#1936 Re: Sirija
ako je istina da sirijska armija posjeduje S300PMU2 onda ce bogami i padati ko patkice u luna parku, i ne samo turski vec i avioni ostalih drzava koje bi se usudile napasti Siriju..a kad smo vec kod Turske da spomenemo i to da oni imaju oko 200 F16 aviona, dok su procjene za Siriju da imaju 40-60 Mig 29 + solidnu PVO (bez S300PMU2)..
e sad omjer napadac:branioc bi trebao biti 4:1 da bi doslo do pobjede (teorija)..u praksi je sve moguce ali tesko da bi Turci sami mogli poraziti Siriju u zraku..mozda i bi ali pitanje je koliko su Turci spremni zrtvovati svoju avijaciju..za Siriju je jasno, oni nemaju sta izgubiti, oni ce ici do kraja, al za Turke nisam siguran, 200 F16 izgubiti u glupom sukobu, koji se itekako moze izbjeci..cisto sumnjam...dok sad sa S300PMU2 situacija se drasticno okrece u korist Sirije..ako je zaista istina da ovo posjeduju mislim da niko nece imati muda da ih napadne i da im jedini problem ostaju teroristi, koji ce nadam se ubrzo rijesiti..
e sad omjer napadac:branioc bi trebao biti 4:1 da bi doslo do pobjede (teorija)..u praksi je sve moguce ali tesko da bi Turci sami mogli poraziti Siriju u zraku..mozda i bi ali pitanje je koliko su Turci spremni zrtvovati svoju avijaciju..za Siriju je jasno, oni nemaju sta izgubiti, oni ce ici do kraja, al za Turke nisam siguran, 200 F16 izgubiti u glupom sukobu, koji se itekako moze izbjeci..cisto sumnjam...dok sad sa S300PMU2 situacija se drasticno okrece u korist Sirije..ako je zaista istina da ovo posjeduju mislim da niko nece imati muda da ih napadne i da im jedini problem ostaju teroristi, koji ce nadam se ubrzo rijesiti..
- AliceInChains
#1937 Re: Sirija
Bas ne znam, zasto je ovo trebalo Turskoj. Evo su sad otvorno usli i u konflikt sa Iranom....
- madner
#1938 Re: Sirija
Gdje li se uci ova teorijaKlavikula wrote:ako je istina da sirijska armija posjeduje S300PMU2 onda ce bogami i padati ko patkice u luna parku, i ne samo turski vec i avioni ostalih drzava koje bi se usudile napasti Siriju..a kad smo vec kod Turske da spomenemo i to da oni imaju oko 200 F16 aviona, dok su procjene za Siriju da imaju 40-60 Mig 29 + solidnu PVO (bez S300PMU2)..
- Klavikula
#1939 Re: Sirija
na West Pointumadner wrote:Gdje li se uci ova teorijaKlavikula wrote:ako je istina da sirijska armija posjeduje S300PMU2 onda ce bogami i padati ko patkice u luna parku, i ne samo turski vec i avioni ostalih drzava koje bi se usudile napasti Siriju..a kad smo vec kod Turske da spomenemo i to da oni imaju oko 200 F16 aviona, dok su procjene za Siriju da imaju 40-60 Mig 29 + solidnu PVO (bez S300PMU2)..
-
nemoguce vruce
#1940 Re: Sirija
Zato sto jaka Turska ne odgovara USA a kamoli Cionistima. Sije i cionisti su odvajkada bili dobri prijatelji, te im je zajednicki interes slabiti zemlje u kojima su suniti na vlasti. Treba malo pogledati historiju nekadasnjih kalifata, ko su bili najveci i najljuci neprijatelji? Upravo sije.AliceInChains wrote:Bas ne znam, zasto je ovo trebalo Turskoj. Evo su sad otvorno usli i u konflikt sa Iranom....
Za vrijeme Otomanske imperiije, dok su Osmanlije bile pred vratima Beca, noz u ledja su i to bukvalno zabile sije. Mozda bi Bec pao, da Osmanlije nisu morale ogromnu vojsku i MTS poslati na svoje istocne granice i istovremeno ratovati sa najgorim neprijateljima islama.
Svako ko misli da ce Ameri i cionisti napasti Iran, grdno se vara. Iran igra ulogu koj su mu Ameri i cionisti odredili. Vec godinama se rezim u Teheranu satra "prijeteci" cionistima, i sta je rezultat? jedno veliko nista, sem sto cionisti nakon halabuke u Iranu, dobiju medijslko pokrice da se mogu rahat izivljavati nad Palestincima.
Siej su odvajkada bile din dusman i to ce ostati do Sudnjeg dana...
- MuaDib
#1941 Re: Sirija
Ovdje niko ne shvata, da se u Siriji dešava klasični imperijalistički pohod. I da mi kao zemlja koja je žrtva sličnog pohoda, ni u kom slučaju ne bi smjeli podržavati takve akcije. Rasprava da li je u Siriji vlast demokratska ili ne, jako je upitna zbog referenduma o Ustavnoj reformi koji je velikom većinom podržana u Siriji. Jel se iko od vas zapitao, odakle pobunjenici u Homsu koji je prepišaj hoda od libanonske granice, odnosno Alepu koji je vrlo blizu turske granice. Da li ste pogledali malo članke koji govore o centrima za obuku terorista u Turskoj, Saudijskoj Arabiji ili Kataru. Da li se iko zapitao odakle čisti Evropljani među redovima pobunjenika. Jel iko razmislio odakle ista ikonografija pobunjenika u Siriji i prošlopgodišnjih pobunjenika u Libiji. Ne, Ali svi smatrate da mi trebamo ljubiti dupe Amerikancima i Zapadu, koji nas je iznevjerio bezbroj puta i na kraju doveo da mira, u kom smo dobili daleko manje od onoga, što su kao garantovali.
E ja ne mislim da mi moramo slijepo slijediti Ameriku, vać moramo postaviti stvari na pravo mjesto i razmotriti stanje, o kom treba da damo svoje mišljenje. A to je da u Siriji, pobunjenici podržani od Zapada, koji pripadaju radikalnom vehabijskom pokretu, vode rat protiv vlade Sirije, a do jučer Libije. Čak šta više, mene zabrinjavaju neki vaši odgovori. Iz njih izbija nevjerovatna mržnja prema alavitima, prema šiitima, prema druzim, a o neobjektivnom pogledu Bošnjaka na Kurde i da ne govorim. Vaši odgovori su puni nerazumjevanja stanja u Siriji i ovom rezolucijom se ne spriječava ubijanje, već sasvim suprotno podržava se masovni pokolj, koji će ako pobunjenici uspiju Siriju odvesti u višedecenijski rat. Ovdje fakat treba mnogima pojasniti i da slom Sirije direktno jača Izrael, a imali smo priliku vidjeti kako je Libanon završio poslije odlaska sirijske vojske prije koju godinu i šta se od tada dešava u području Gaze. Ako padne Sirija slijedeći na listi je Jordan i eto vam sutra Arapskog halifata, na čelu s debilnom Al-Saud dinastijom. Koja glumi muslimane, a prisustvuje svim obredima svjetske masonerije koja je njima namjenila ulogu vladara Arapskog svijeta. Ali vi ne vidite stvari, koje treba vidjeti. A ovo sve je jedna smišljena akcija Zapada i prodanih arapskih duša. Koje su islam izobličile u vrlo agresivnu ideološku formu vehabizma, koja u Bahreinu ubija šiite, u Iraku ubija šiite, u Pakistanu i Afganistanu sunite jer ne misle kao oni, pa i kod nas su htejli Ajvatovicu dići u zrak, nakon Bugojna, a suta će povesti rat protiv svih koji niasu kao oni, što se već dešava u Libiji, drma Egipat i u Alžiru uzrokuje dugogodišnji građanski rat. A to sutra znači rat u kome će se muslimani od sutra do ko zna kada između sebe ubijati zbog ideologije.
E ja ne mislim da mi moramo slijepo slijediti Ameriku, vać moramo postaviti stvari na pravo mjesto i razmotriti stanje, o kom treba da damo svoje mišljenje. A to je da u Siriji, pobunjenici podržani od Zapada, koji pripadaju radikalnom vehabijskom pokretu, vode rat protiv vlade Sirije, a do jučer Libije. Čak šta više, mene zabrinjavaju neki vaši odgovori. Iz njih izbija nevjerovatna mržnja prema alavitima, prema šiitima, prema druzim, a o neobjektivnom pogledu Bošnjaka na Kurde i da ne govorim. Vaši odgovori su puni nerazumjevanja stanja u Siriji i ovom rezolucijom se ne spriječava ubijanje, već sasvim suprotno podržava se masovni pokolj, koji će ako pobunjenici uspiju Siriju odvesti u višedecenijski rat. Ovdje fakat treba mnogima pojasniti i da slom Sirije direktno jača Izrael, a imali smo priliku vidjeti kako je Libanon završio poslije odlaska sirijske vojske prije koju godinu i šta se od tada dešava u području Gaze. Ako padne Sirija slijedeći na listi je Jordan i eto vam sutra Arapskog halifata, na čelu s debilnom Al-Saud dinastijom. Koja glumi muslimane, a prisustvuje svim obredima svjetske masonerije koja je njima namjenila ulogu vladara Arapskog svijeta. Ali vi ne vidite stvari, koje treba vidjeti. A ovo sve je jedna smišljena akcija Zapada i prodanih arapskih duša. Koje su islam izobličile u vrlo agresivnu ideološku formu vehabizma, koja u Bahreinu ubija šiite, u Iraku ubija šiite, u Pakistanu i Afganistanu sunite jer ne misle kao oni, pa i kod nas su htejli Ajvatovicu dići u zrak, nakon Bugojna, a suta će povesti rat protiv svih koji niasu kao oni, što se već dešava u Libiji, drma Egipat i u Alžiru uzrokuje dugogodišnji građanski rat. A to sutra znači rat u kome će se muslimani od sutra do ko zna kada između sebe ubijati zbog ideologije.
- jeza u ledja
#1942 Re: Sirija
AliceInChains wrote:A ti znas, da je vecina stanovnistva protiv Assada, zato sto pripada manjini? Odakle ti ta informacija, iz neke Americke ankete?
Inace, realno: Da je vecinski narod istinski protiv te manjine, znatno manje ljudi/vojnika (vojnici se ne sastoje samo od manjinskih Alavita, niti su vecina!) bi ga branili i znatno bi se brze rat zavrsio u korist Free Syrian papci. Sto se duze prolongira ova rebel-govnarija, sve vise sam uvjeren, da Asad i ima neku reputaciju u Sirijskom stanovnistvu.
Uostalom kao i u Libiji. Nebi rebel-placenici sanse imali, da se NATO, a pogotovo Francuska, nije umjesao u konflikt.
Sta se tice npr. Egipta, vojska je pokusala putem represalija da stopira revoluciju. Ali Mubarak to nasilno stanje nije mogao prolongirati, zato sto sami vojnici nisu bili voljni, da idu u konflikt sa sopstvenim narodom. Isto i u Tunisu.
Sta se tice Libije i Sirije, ocito je, da je ovo stanje zakuhato iz vana. Sta ne znaci, da sam ja bio npr. na strani Asadovih ljudi, kad su vojska i milicija tukli narod, dok su prije ovog konflikta izlazili na proteste i organizirali neke skupove.
Samo sam misljenja, a sto duze ovaj konflikt traje, sve vise mi sluzi kao potvrda, da vecinski Sirijski narod ipak ne zeli ovaj rebel-haos.
"Free Syrian papci", "rebel-placenici", "rebel-govnarija"? Dosta si rekao. Ja sam mislio da smo svi u Bosni prezivjeli dovoljno da znamo raspoznati zlo, a ne mrljaviti o zaracenim stranama i slicno. Ne zelim se uopste dalje raspravljati sa tobom.
Neka, aferim.
- jeza u ledja
#1943 Re: Sirija
"Klasicni imperijalisticki pohod."? Wtf?MuaDib wrote:Ovdje niko ne shvata, da se u Siriji dešava klasični imperijalistički pohod.
Mi zrtva slicnog pohoda? Kojeg bolan pohoda? Srbije? Amerike? Koga? Jedina slicnost nas sa Sirijom je sto na jednoj strani imas dobro opremljenu armiju koja ima podrsku manjine, a na drugoj vecinu opremljenu mnogo slabijim naoruzanjem.MuaDib wrote: I da mi kao zemlja koja je žrtva sličnog pohoda, ni u kom slučaju ne bi smjeli podržavati takve akcije.
Damask je blize Libanu nego Homs, i blize Libanu nego Alepo Turskoj.MuaDib wrote:Rasprava da li je u Siriji vlast demokratska ili ne, jako je upitna zbog referenduma o Ustavnoj reformi koji je velikom većinom podržana u Siriji. Jel se iko od vas zapitao, odakle pobunjenici u Homsu koji je prepišaj hoda od libanonske granice, odnosno Alepu koji je vrlo blizu turske granice.
Odakle cisti Arapi u redovima bosanske armije?MuaDib wrote: Da li ste pogledali malo članke koji govore o centrima za obuku terorista u Turskoj, Saudijskoj Arabiji ili Kataru. Da li se iko zapitao odakle čisti Evropljani među redovima pobunjenika.
Padom diktatorskih rezima u arapskom svijetu Izrael SLABI.Ovdje fakat treba mnogima pojasniti i da slom Sirije direktno jača Izrael, a imali smo priliku vidjeti kako je Libanon završio poslije odlaska sirijske vojske prije koju godinu i šta se od tada dešava u području Gaze. Ako padne Sirija slijedeći na listi je Jordan i eto vam sutra Arapskog halifata, na čelu s debilnom Al-Saud dinastijom. Koja glumi muslimane, a prisustvuje svim obredima svjetske masonerije koja je njima namjenila ulogu vladara Arapskog svijeta. Ali vi ne vidite stvari, koje treba vidjeti. A ovo sve je jedna smišljena akcija Zapada i prodanih arapskih duša. Koje su islam izobličile u vrlo agresivnu ideološku formu vehabizma, koja u Bahreinu ubija šiite, u Iraku ubija šiite, u Pakistanu i Afganistanu sunite jer ne misle kao oni, pa i kod nas su htejli Ajvatovicu dići u zrak, nakon Bugojna, a suta će povesti rat protiv svih koji niasu kao oni, što se već dešava u Libiji, drma Egipat i u Alžiru uzrokuje dugogodišnji građanski rat. A to sutra znači rat u kome će se muslimani od sutra do ko zna kada između sebe ubijati zbog ideologije.
-
nekavalaitrebatako
#1944 Re: Sirija
Padom diktatorskih rezima u arapskom svijetu Izrael SLABI.
Padom diktatorskih režima nesretni arapluk se vraća u kolonijalno doba. Jednostavno, diktatorski režimi su se za zapadni svijet pokazali preskupim za održavanje i nepredvidivim za daljinsko upravljanje. Ovi što dolaze su dokazano bezopasni i pasivni, sve dok im ne gledaš u žene i puštaš ih da kamenuju koga im volja. Osim toga, ako se kad i uzjogune, biće ih lako zasuti bombama. Jer ko će mariti za tamo neke kojima ne smiješ gledati u žene i koji kamenuju koga im volja. Idealna situacija, idealna.
Ali, ti si s jedne strane u pravu: ljudima treba dati priliku da sami izaberu svoj put. I onda im ne dati da s njega skrenu.
- Challenger__
#1945 Re: Sirija
Briljantan osvrt, Muadibe.MuaDib wrote:Ovdje niko ne shvata, da se u Siriji dešava klasični imperijalistički pohod. I da mi kao zemlja koja je žrtva sličnog pohoda, ni u kom slučaju ne bi smjeli podržavati takve akcije. Rasprava da li je u Siriji vlast demokratska ili ne, jako je upitna zbog referenduma o Ustavnoj reformi koji je velikom većinom podržana u Siriji. Jel se iko od vas zapitao, odakle pobunjenici u Homsu koji je prepišaj hoda od libanonske granice, odnosno Alepu koji je vrlo blizu turske granice. Da li ste pogledali malo članke koji govore o centrima za obuku terorista u Turskoj, Saudijskoj Arabiji ili Kataru. Da li se iko zapitao odakle čisti Evropljani među redovima pobunjenika. Jel iko razmislio odakle ista ikonografija pobunjenika u Siriji i prošlopgodišnjih pobunjenika u Libiji. Ne, Ali svi smatrate da mi trebamo ljubiti dupe Amerikancima i Zapadu, koji nas je iznevjerio bezbroj puta i na kraju doveo da mira, u kom smo dobili daleko manje od onoga, što su kao garantovali.
- AliceInChains
#1946 Re: Sirija
jeza u ledja wrote:
Padom diktatorskih rezima u arapskom svijetu Izrael SLABI.
Jedina drzava, koja se od Izraela odbranila i Izrael oslabila je Liban, saveznicka drzava Irana i Sirije. Al' dobro, samo ti lupetaj dalje. I ovo je moja zadnja rasprava sa tobom.
-
sarajevoxxxx
#1947 Re: Sirija
Da i Assad vodi odbrambeni rat. Sa tenkovima i avionima kojeg je decenijama sirijski narod kupovao ravna zgrade i kuće svojih sugrađana. Jako odmbrambeno i pravedno.Sarajevo=ni 400 000 stanovnika pa se branilo 4 god. to je pravedan odbrambeni rat, a Alepo pet puta vise stanovnika i biva j...za mjesec dana...al eto im jos jedan mjesec hendikepa....
Izgleda da nesto n štima kod ovih pobunjenika...
Bas me interesuje sta
-
sarajevoxxxx
#1948 Re: Sirija
Iranska hiljadugodišnja mudrost i sva vanjska politika stala u dvije riječi: ''mrzim Izrael''.AliceInChains wrote:jeza u ledja wrote:
Padom diktatorskih rezima u arapskom svijetu Izrael SLABI.Koja to drzava konkretno nakon arapskog proljeca i promjene vlasti pravi jacu prijetnju Izraelu?
Jedina drzava, koja se od Izraela odbranila i Izrael oslabila je Liban, saveznicka drzava Irana i Sirije. Al' dobro, samo ti lupetaj dalje. I ovo je moja zadnja rasprava sa tobom.
Sve im se vrti oko patološke mržnje prema Izraelu i sunitima.
- jeza u ledja
#1949 Re: Sirija
AliceInChains wrote:Liban, saveznicka drzava Irana i Sirije.
Prajsles.AliceInChains wrote:Al' dobro, samo ti lupetaj dalje.
- AliceInChains
#1950 Re: Sirija
E jes ti jaka argumentacija. Moze li, molim vas, jos neko ponoviti ovu situaciju u Siriji sa Bosnom?sarajevoxxxx wrote:Da i Assad vodi odbrambeni rat. Sa tenkovima i avionima kojeg je decenijama sirijski narod kupovao ravna zgrade i kuće svojih sugrađana. Jako odmbrambeno i pravedno.Sarajevo=ni 400 000 stanovnika pa se branilo 4 god. to je pravedan odbrambeni rat, a Alepo pet puta vise stanovnika i biva j...za mjesec dana...al eto im jos jedan mjesec hendikepa....
Izgleda da nesto n štima kod ovih pobunjenika...
Bas me interesuje sta
Ali evo, da se igram sa emocijama i spustim na tvoj nivo: Rebelsi-Gebelsi su, prije nego sto su tenkovi i Avioni srusili te zgrade, upotrijebili to stanovnostvo kao zivi zid. Juce su majstori izbrusili radnike elektrane, zato sto su bradatim radikalcima prijetili elokvencijom