Cijenis da ima i takvih medju HrvatimaJohnnyS wrote:Šteta što ovi borci za palestinsku stvar straše i ono malo Židova što je u Mostaru ostalo...
Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- Havatar
#1926 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
- JohnnyS
#1927 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Havatar wrote:Cijenis da ima i takvih medju HrvatimaJohnnyS wrote:Šteta što ovi borci za palestinsku stvar straše i ono malo Židova što je u Mostaru ostalo...
Vjerojatno ima.
-
Hafis
#1928 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Sreća u nesreći je to što židovsko groblje nije na desnoj obali. A da jeste kojim slučajem, gorila bi tema od postova: klero-naci-faši-šovi-ekstre-UZP-Herceg-Bosna i ostali dihtunzi.JohnnyS wrote:Šteta što ovi borci za palestinsku stvar straše i ono malo Židova što je u Mostaru ostalo...
A ovako, ćorak. Pojeo vuk magare. Neodgovorni pojedinci.
- JohnnyS
#1929 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Hafis wrote:Sreća u nesreći je to što židovsko groblje nije na desnoj obali. A da jeste kojim slučajem, gorila bi tema od postova: klero-naci-faši-šovi-ekstre-UZP-Herceg-Bosna i ostali dihtunzi.JohnnyS wrote:Šteta što ovi borci za palestinsku stvar straše i ono malo Židova što je u Mostaru ostalo...
Jamačno će se početi ipak pričati o nekim komandosima koji su upali na teritoriju slobodarskih 74%...
- mO k3
#1930 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Vidi se gdje je problem , uglavnom nije u Bošnjacima ....Stjui wrote:nakon što su raznijeli spomenik poginulim pripadnicima arbih ,danas napad na jevrejsku zajednicu(šta su im oni sad skrivili?izgleda ne trpe drugačije pa hajd):
Fašističke poruke u Mostaru: "Jevreji napolje" i kukasti križ na parceli za sinagogu
Na ulaznim vratima parcele na kojoj je postavljen temeljac za izgradnju sinagoge u Mostaru jutros je, naime, osvanuo pogrdni grafit "Juden raus" (Jevreji napolje) te je iscrtan kukasti križ.
Operativni centar MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona obaviješten je u 11:30 sati. Prijavu su policiji uputili iz Jevrejske općine Mostar, nakon čega je na mjesto događaja upućena uviđajna ekipa koja je sačinila zapisnik
![]()
-
Hafis
#1931 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Gluho bilo. Normalno da ne postoje problemi vezani za bilo koji narod.
Ovdje se radi vjerojatno o nabrijanim maloljetnicima iz obližnjih kuća.
Jednoga dana kada se uspostavi nezavisna palestinska država, vjerojatno će i nestati potreba za dodatnim paraobrazovanjem mlađih potomaka.
Ovdje se radi vjerojatno o nabrijanim maloljetnicima iz obližnjih kuća.
Jednoga dana kada se uspostavi nezavisna palestinska država, vjerojatno će i nestati potreba za dodatnim paraobrazovanjem mlađih potomaka.
- Mister Yes
#1932 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kako puše vjetar u Mostaru evo me glava boli cijeli dan. A i ceste su vam katastrofa. Ali vam je zato McDonalds bolji, blizu vam more, Neretva >>>> Miljacka i naravno imate šampione BiH u nogometu.
Čestitke
Čestitke
- Stjui
#1933 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
bugojno nije na desnoj obali pa su tamo lijepili ime one vaše krepale zajednice(republike). false flag u pokušaju,pa haj...Hafis wrote: Sreća u nesreći je to što židovsko groblje nije na desnoj obali. A da jeste kojim slučajem, gorila bi tema od postova: klero-naci-faši-šovi-ekstre-UZP-Herceg-Bosna i ostali dihtunzi.
-
Hafis
#1934 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Eh Bugojno. Pa Bugojno je za Hrvate mali Vatikan u o dnosu na Zalik (gdje se nalazi židovsko groblje).
Ja ti opet rekoh - džaba si postavljao onu vijest...ćorak, nisu ''naši'', provjereno
Ja ti opet rekoh - džaba si postavljao onu vijest...ćorak, nisu ''naši'', provjereno
-
Djuro11
#1935 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Moderno zidovsko groblje za novopecenog ''Mostarca'' Hafisa bilo je tamo gdje je danas park Zrinjevac.Zidovi su bili daleko od Bjelusina kao i Brankovca,i vecina zidova je ''premjesteno'' za vrijeme Austrije.Sta mislis gdje?Cik,pogodi?
-
Hafis
#1936 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ako gramatički posložiš rečenicu, možda je sko0ntam pa ti i odgovorim.Djuro11 wrote:Moderno zidovsko groblje za novopecenog ''Mostarca'' Hafisa bilo je tamo gdje je danas park Zrinjevac.Zidovi su bili daleko od Bjelusina kao i Brankovca,i vecina zidova je ''premjesteno'' za vrijeme Austrije.Sta mislis gdje?Cik,pogodi?
Inače, stvarno, koliko znam o starom parku (današnjem Zrinjevcu) ne sjećam se da je bilo spomena da je tu ikada bilo kakvo groblje. inače bi dobio nadimak ''grobarski'', kao i onaj kvart Šantićeve kod bazena. Doduše, dobro se sjećam čuvara parka legendarnog skakača, voajera i današnjeg pjesnika Tahira Taše Delića, Ilijazovog brata
Mislim da je groblje uvijek bilo gdje se i danas nalazi, sudeći po starosti nekih grobnica a obzirom na činjenicu da je većina židovskih obitelji stigla u Mostar tek u 19. stoljeću.
Uostalom, pitat ću Zorana Mandlbauma ili starog komšiju iz Liska ulice Bobu Kona, pa ti javim.
-
silm
#1937 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Hafise,
zahmetli da ti ne bude, priupitaj starije znaju li sta (pricu sam cuo je u Sarajevu), za dogadjaj gdje je Jevrej Mosa Pijade primio delegaciju mostarskih muslimana u Beogradu poslije onog rata.
Helem, dosli oni u Beograd da traze dozvolu da poruse djamije u Mostaru,
da raskrste sa primitivizmom i zaostaloscu jer je primitivizam teret na putu u svjetlu buducnost.
Mudri Mosa Pijade im veli razmotrice se i otpravi ih nazad.
Da ih je primio Aleksandar Rankovic pretpostaviti je da bi odmah dobili dozvolu i djamije u Mostaru bile porusene.
zahmetli da ti ne bude, priupitaj starije znaju li sta (pricu sam cuo je u Sarajevu), za dogadjaj gdje je Jevrej Mosa Pijade primio delegaciju mostarskih muslimana u Beogradu poslije onog rata.
Helem, dosli oni u Beograd da traze dozvolu da poruse djamije u Mostaru,
da raskrste sa primitivizmom i zaostaloscu jer je primitivizam teret na putu u svjetlu buducnost.
Mudri Mosa Pijade im veli razmotrice se i otpravi ih nazad.
Da ih je primio Aleksandar Rankovic pretpostaviti je da bi odmah dobili dozvolu i djamije u Mostaru bile porusene.
-
Hafis
#1938 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Evo mene s haberom.
@Djuro, Židova je bilo u Brankovcu, i to ono baš što kažu ''starinom''. Hajoni (bilo ih je i na Carini, imali su u vlasništvu čuveni ''Ceral'' preko puta Razvitka, a da... sjećaš li se doktorice Hajon, stare pedijatrice?) Konovi (Filip Kon- nekadašnji sudac i prevoditelj njemačkog, imao ured odmah do Jagnjeta - otac gorespomenutog Bobe, Levi (krojači) i Danoni - njih je bilo dosta, a ako si išao u gimnaziju...ma nebitno. uglavnom bilo ih je u Brankovcu.
Židovsko groblje je uvijek bilo gdje je i sada.
Sinagoga, hvala bogu znaš i sam - židovska općina se ''odrekla'' objekta 1952. i ''ustupila'' ga gradu koji je u nju smjestio lutkarsko pozorište, u kojem se i sad nalazi (na glavnoj ulici).
@silm - stvarno prvi put čujem za tako nešto.
Ovdje se inače u nas u Mostaru njeguje nekakva čudna tradicija: naime postoji bezbroj priča kako je neka delegacija mostaraca, nebitno koje vjere, išle u razne posjete ili Carigradu, Beču, Rimu, Sarajevu, a posebno Beogradu u razdoblju nakon 1945.
Pa ima takvih anegdota i posjeta mostarcu Isidoru Papi, a tek s Džemom Bijedićem.
@Djuro, Židova je bilo u Brankovcu, i to ono baš što kažu ''starinom''. Hajoni (bilo ih je i na Carini, imali su u vlasništvu čuveni ''Ceral'' preko puta Razvitka, a da... sjećaš li se doktorice Hajon, stare pedijatrice?) Konovi (Filip Kon- nekadašnji sudac i prevoditelj njemačkog, imao ured odmah do Jagnjeta - otac gorespomenutog Bobe, Levi (krojači) i Danoni - njih je bilo dosta, a ako si išao u gimnaziju...ma nebitno. uglavnom bilo ih je u Brankovcu.
Židovsko groblje je uvijek bilo gdje je i sada.
Sinagoga, hvala bogu znaš i sam - židovska općina se ''odrekla'' objekta 1952. i ''ustupila'' ga gradu koji je u nju smjestio lutkarsko pozorište, u kojem se i sad nalazi (na glavnoj ulici).
@silm - stvarno prvi put čujem za tako nešto.
Ovdje se inače u nas u Mostaru njeguje nekakva čudna tradicija: naime postoji bezbroj priča kako je neka delegacija mostaraca, nebitno koje vjere, išle u razne posjete ili Carigradu, Beču, Rimu, Sarajevu, a posebno Beogradu u razdoblju nakon 1945.
Pa ima takvih anegdota i posjeta mostarcu Isidoru Papi, a tek s Džemom Bijedićem.
-
crysis
- Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.
#1939 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
hafise , lutkarsko pozoriste je u sred brankovca ( čišića ulica ) a ne na glavnoj , na glavnoj je narodno.
-
Hafis
#1940 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
A hebat ga. Ako ćemo baš mjeriti zračnom crtom, onda nije ni 100 metara od glavne ulice. I bliže je glavnoj ulici nego Konaku ili vladičinoj kući.crysis wrote:hafise , lutkarsko pozoriste je u sred brankovca ( čišića ulica ) a ne na glavnoj , na glavnoj je narodno.
Uostalom, ja sam ga u svojoj moždanoj kartografiji smjestio u glavnu ulicu i gotovo.
Što se tiče Narodnog pozorišta Mostar, hvala bogu da znam gdje je. Vodilo me k'o maksuma na predstave još kad su glumile Dana Kurbalija, Mekrema Vukotić, Saletova majka Hadžija....on meni došao gdje je NPM
- Gojeni H
#1941 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Ne dajte se ometati. Ni blizu Mostara nisam, ali je za mene bio najljepsi grad u SFRJ a i danas je prelijep.
Samo da primijetim da znate i normalno razgovarati, samo kad zastanete sa siljenjem chune.
Samo da primijetim da znate i normalno razgovarati, samo kad zastanete sa siljenjem chune.
-
Djuro11
#1942 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Prvi Hrvati dolaze u Mostar 1841 godine
Tek.Dotad ne postoje.Nema ih.Seljacko podvodjenje ''nepismenosti'' i gramatickih gresaka samo moze seljacina da kaze i to nepismena,jer ako ne znas historiju Mostara a ne znas je.
Cijeli potez od danasnjeg Hotela Mostara do Mujage Komadine mezara.Bilo je novo naselje.Ricina.I danas se zove.Na tom potezu.Zidovi i Bosnjaci su se sahranjivali znaci na potezu od hotela Mostar. Bio je veliko Musllimansko mezarje koja je Austrija poravnala.Da bi naseljavala svoje kolonizatore koji su kasnije postali neki ''Hrvati''
Kako to da jedan ''upucen'' i skolovan skutorcic to nije znao.Hehe
Nemoj mi o knjigama i pismenosti svega ti.Nisi zanimljiv

Tek.Dotad ne postoje.Nema ih.Seljacko podvodjenje ''nepismenosti'' i gramatickih gresaka samo moze seljacina da kaze i to nepismena,jer ako ne znas historiju Mostara a ne znas je.
Cijeli potez od danasnjeg Hotela Mostara do Mujage Komadine mezara.Bilo je novo naselje.Ricina.I danas se zove.Na tom potezu.Zidovi i Bosnjaci su se sahranjivali znaci na potezu od hotela Mostar. Bio je veliko Musllimansko mezarje koja je Austrija poravnala.Da bi naseljavala svoje kolonizatore koji su kasnije postali neki ''Hrvati''
-
Hafis
#1943 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Djuro, pretpostavljama da misliš na Lakišića harem koji je uklonjen radi izgradnje ondašnje željezničke stanice (valjda znaš Ibricu, Seju i Mirsu Lakišića?)Djuro11 wrote:Prvi Hrvati dolaze u Mostar 1841 godine
Hebat ga Djuro, Ausriji je trebala pruga da iznosi iz BiH rudna bogatstva i šumu i što je za njih predstavljao jedan harem.
Da ne bi Austrije i dan-danas bi se u Mostaru ćućalo na Musali i hodalo besposleno preko mosta, gore - dole.
Inače, u pravu si. Moji su stvarno došli u Mostar za vrijeme A-U uprave, i to baš kao ''kolonizatori'', ali ipak u državnoj službi (da vidiš samo koje stare fotose Mostara imam u vlasništvu)...domaći puk je ipak bio dobrano zaglupio od stoljetnog ćućanja i zatucanosti koja je bila posljedica turske vlasti, i trebalo je pokrenuti grad.
I nemoj tako Djuro. Tada je gotovo sve što vrijedi u Mostaru i napravljeno, doslovce sve, osim starog mosta...od privrednih objekata, rudnika, hotela, mostova, ulica, pa do drvoreda na šetalištu i Rondoa.
Nego, vidim da te poprilično indisponira moja etnička pripadnost, ali i intelektualna superiornost (morao sam
Stoga, da se ti ne bi meni priviše patio, a i jazuk je, ja ću te ipak staviti laganini na ignore. Šta te briga, jel' tako?
A da...smail
(to je valjda neki novi pozdrav u ''vas mostarčana'' od Buska)
- BHCluster
#1944 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Dobar. Samo sta im znaci on T na brdu? A da nepricam za "najvecu munaru" u Hercegovini...Djuro11 wrote:Prvi Hrvati dolaze u Mostar 1841 godine
- BHCluster
#1945 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Kada si vec kod pozdrava, kod skutora (barem u Mostaru) je to lingvisticki fenomen osim mobitala sto kace okovrata kao sto se to radi govedima skutorski pozdrav zvuci ovako: "Ho" a odgovor "Ho, Ho". Kazem vam lingvisticki fenomen.Hafis wrote: A da...smail![]()
(to je valjda neki novi pozdrav u ''vas mostarčana'' od Buska)
-
Itakoto
#1946 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Jako smijesno. Grohotom se smijem!
I cuj ovoga "pacijenta" iznad sa prvim Hrvatima u Mostaru oko 1841...
Internet stvarno dosta toga mora da trpi.
A ti Hafise se spustas na nevjerovatno nizak nivo i povrh svega generaliziras o "tamo onima", "Mostarcinama", "cucanju", "Turcima"... Samo pokazujes da naposlijetku nisi nimalo bolji, mozda malo skolovani i elokventniji ali uglavnom slicno "upakovan" sa istim pausalizacijama i predrasudama.
I cuj ovoga "pacijenta" iznad sa prvim Hrvatima u Mostaru oko 1841...
A ti Hafise se spustas na nevjerovatno nizak nivo i povrh svega generaliziras o "tamo onima", "Mostarcinama", "cucanju", "Turcima"... Samo pokazujes da naposlijetku nisi nimalo bolji, mozda malo skolovani i elokventniji ali uglavnom slicno "upakovan" sa istim pausalizacijama i predrasudama.
-
Hafis
#1947 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Eh. A jesam li se ikada tebi tako obratio?Itakoto wrote:Jako smijesno. Grohotom se smijem!
I cuj ovoga "pacijenta" iznad sa prvim Hrvatima u Mostaru oko 1841...Internet stvarno dosta toga mora da trpi.
![]()
Pa vidiš li likova koje se javljaju na temi? Jedva naučilo da se nos ne briše rukavom a ujedalo bi k'o sukerina.
Uostalom, slažeš li se ti da je doba A-U bilo najplodnije vrijeme u Mostaru. A to se najbolje vidi upravo kada se usporede turski i austrijski zeman. U većini stvari kao da porediš današnji Jemen sa Švicarskom
Hoćeš reći da bi se Aleksa Šantić ili Svetozar Ćorović mogli baviti književnošću da je ostala turska uprava, sve do recimo prvog svjetskog rata? Prije svega na čemu bi, gdje bi, kome bi pisali peziju, a da ne govorim gdje bi je to tiskali, i postavlja se krucijalno pitanje - tko bi to znao čitati?
- Havatar
#1948 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Naravno da bi mogli da se bave knjizevnoscu i tiskali bi tamo gdje su se i prije Austrije tiskale knjige isto kao sto bi imao ko to i da cita posto su ljudi u gradovima uglavnom bili pismeni tako da se ostavi te faisticke propagande o katolickoj superiornosti koje vam prosipaju. Mostar i uopste svi veci gradovi u Bosni su bii kulturni centri ne samo na Balkanu nego i u Osmanskoj imperiji .Hafis wrote:Eh. A jesam li se ikada tebi tako obratio?Itakoto wrote:Jako smijesno. Grohotom se smijem!
I cuj ovoga "pacijenta" iznad sa prvim Hrvatima u Mostaru oko 1841...Internet stvarno dosta toga mora da trpi.
![]()
Pa vidiš li likova koje se javljaju na temi? Jedva naučilo da se nos ne briše rukavom a ujedalo bi k'o sukerina.
Uostalom, slažeš li se ti da je doba A-U bilo najplodnije vrijeme u Mostaru. A to se najbolje vidi upravo kada se usporede turski i austrijski zeman. U većini stvari kao da porediš današnji Jemen sa Švicarskom
Hoćeš reći da bi se Aleksa Šantić ili Svetozar Ćorović mogli baviti književnošću da je ostala turska uprava, sve do recimo prvog svjetskog rata? Prije svega na čemu bi, gdje bi, kome bi pisali peziju, a da ne govorim gdje bi je to tiskali, i postavlja se krucijalno pitanje - tko bi to znao čitati?
-
Hafis
#1949 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
A gdje su se to tiskale knjige prije Austrijskog doba?Havatar wrote:Naravno da bi mogli da se bave knjizevnoscu i tiskali bi tamo gdje su se i prije Austrije tiskale knjige isto kao sto bi imao ko to i da cita posto su ljudi u gradovima uglavnom bili pismeni tako da se ostavi te faisticke propagande o katolickoj superiornosti koje vam prosipaju. Mostar i uopste svi veci gradovi u Bosni su bii kulturni centri ne samo na Balkanu nego i u Osmanskoj imperiji .Hafis wrote:Eh. A jesam li se ikada tebi tako obratio?Itakoto wrote:Jako smijesno. Grohotom se smijem!
![]()
što se tiče škola, nabroj mi te silne škole i gimnazije iz turskog vakta?
Koliko znam Mostar nije imao niti jedne (osim par mejtefa). Doduše nije imao ni bolnice,. pa ne znam što bi im i trebala škola.
Dosta je bilo kadija, jedan most, par bogomolja, mračna hapsana i bog te veselio. Fina vremena, što kažeš.
Nego, da i ja tebi damt besplatan savjet kao i ti meni: ostavi se ti te fašističke propagande o turskoj superiornosti koju vam prosipaju.
- Havatar
#1950 Re: Mostar - propao eksperiment, mrtav grad, građani spavaju
Hoces da kazes da nije nijedna knjiga izdata prije Austrijanaca
Sto se tice skola nisu imale gimnazije nego su imale medrese a inace postoji veliki broj knjzevnika koji su u tursko vrijeme bili poznati sirom carstva a koji su pisali na arabicom ili arapskim pismom , vecinom su pisali na turskom jeziku ali je postojao i jedan broj djela koja su pisana na bosanskom . Mnoga od tih djela se danas uce u turskoj bilo kao lektira bilo kasnije kao djela o kojima se govori na fakultetima.