Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
LaCici
#1926 Re: Trudnjače i porodilje online
Da, evo par stranica prije je niko_niko_kao_ja pisala da joj je carski rez radila dr Aida u Vojnoj.
- Felidae
#1927 Re: Trudnjače i porodilje online
ja nisam upoznata sa tim da te briju, mene vala niko nije...
nije da se zalim, boze sacuvaj, ja sam dosla sredjena
to jutro sam provela dobrih sat vremena u wc sa ogledalom, sva se slomila i smrzla....ali sve je bolje nego da te neko drugi brije
- mery83
#1928 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam tokom trudnoće sve živo iščitavala po internetu i tako sam saznala da te oni briju, pa sam se zato sama pripremila.Felidae wrote:ja nisam upoznata sa tim da te briju, mene vala niko nije...nije da se zalim, boze sacuvaj, ja sam dosla sredjena
to jutro sam provela dobrih sat vremena u wc sa ogledalom, sva se slomila i smrzla....ali sve je bolje nego da te neko drugi brije
A što se tiče MRSE moj bebač je imao crveno oko pupka i kad sam ga odvela pedijatrici dala mi da izvadim bris i pokazalo MRSU,pa smo to tretirali nekakvim kapima za oči. Uglavnom brzo je prošlo hvala Bogu.
-
nova_korisnica
#1929 Re: Trudnjače i porodilje online
Lacici i irish hvala vam na podrsci...trenutno se osjecam totalno bljak
juce sam povracala cijeli dan...ne mogu da se kutarisem mucnine i jedva cekam da to prodje
gladna sam, ne mogu da jedem...sve mi se gadi, smrdi...svi me tjese da to traje koju sedmicu, ali ako budem srece ko moja mama koja je povracala cak ina dan poroda, bice sve osim veselo
i da, zaspim prije pola 10
muz mi crce od smijeha, ujutro me obavzeno pita kako mi se svidio kraj filma ili utakmice, sto sam ja prespavala...
- Irish
#1930 Re: Trudnjače i porodilje online
joojnova_korisnica wrote:Lacici i irish hvala vam na podrsci...trenutno se osjecam totalno bljakjuce sam povracala cijeli dan...ne mogu da se kutarisem mucnine i jedva cekam da to prodje
gladna sam, ne mogu da jedem...sve mi se gadi, smrdi...svi me tjese da to traje koju sedmicu, ali ako budem srece ko moja mama koja je povracala cak ina dan poroda, bice sve osim veselo
muz mi crce od smijeha, ujutro me obavzeno pita kako mi se svidio kraj filma ili utakmice, sto sam ja prespavala...
Nadam se iskreno da se neces dugo muciti. Nisam imala pretjerane mucnine, ali jeste moja prijateljica, pa pokusavam bar zamisliti kako ti je
I ona je govorila da joj je najgore sto je gladna, pregladna i sve joj smrdi
To sa ranim odlaskom u krpe je naajnormalnije..Ti si jos super, ja sam oko sedam vec znala biti u bandaku
-
nova_korisnica
#1931 Re: Trudnjače i porodilje online
Heheh, nisam jos u autu zaspala, ali kao da gledam i to ce se desitiIrish wrote:joojnova_korisnica wrote:Lacici i irish hvala vam na podrsci...trenutno se osjecam totalno bljakjuce sam povracala cijeli dan...ne mogu da se kutarisem mucnine i jedva cekam da to prodje
![]()
Nadam se iskreno da se neces dugo muciti. Nisam imala pretjerane mucnine, ali jeste moja prijateljica, pa pokusavam bar zamisliti kako ti je![]()
I ona je govorila da joj je najgore sto je gladna, pregladna i sve joj smrdi![]()
To sa ranim odlaskom u krpe je naajnormalnije..Ti si jos super, ja sam oko sedam vec znala biti u bandakuDa ti ne govorim kako nisam birala ni vrijeme ni mjesto gdje su zakunjati, a u auto cim sjednem-gotova. Muz me znao ostaviti u autu ispod ulicne svjetiljke, ode u nabavku dok ja spavam snom pravednika i nimalo me nije zanimalo sto me ljudi u prolazu gledaju
Samo da mi je da ove mucnine prodju i bicu rahat
- Felidae
#1932 Re: Trudnjače i porodilje online
meni su pomagali kojekakvi krekeri, uglavnom te suhe gluposti,valjda kupe kiselinu.i stara mi je pokazala trik kad sam zgrcena lezala na krevetu, muka mi,gladna i preosjetljiva na mirise, cak i onih kojih nema
dala mi je limun da drzim u ruci i da ga mrljavim kako bi opustao svoj miris...taj miris mi je pomagao, glupo, znam...
-
nova_korisnica
#1933 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala felidae! Nije nista glupo, vjeruj mi...i to cu probati...i ja mogu samo suho jesti...recimo jutros sam sebi prepekla jednu krisku hljeba i to pojela....ne mogu nista smislitiFelidae wrote:meni su pomagali kojekakvi krekeri, uglavnom te suhe gluposti,valjda kupe kiselinu.i stara mi je pokazala trik kad sam zgrcena lezala na krevetu, muka mi,gladna i preosjetljiva na mirise, cak i onih kojih nemadala mi je limun da drzim u ruci i da ga mrljavim kako bi opustao svoj miris...taj miris mi je pomagao, glupo, znam...
Odoh limun da gnjavim
- max07
#1934 Re: Trudnjače i porodilje online
Meni je kod jakih mucnina pomagao caj od djumbira. Jednostavno kljucalom vodom prelijes isitnjeni djumbir i ostavis da odstoji petnaestak minuta.nova_korisnica wrote:Hvala felidae! Nije nista glupo, vjeruj mi...i to cu probati...i ja mogu samo suho jesti...recimo jutros sam sebi prepekla jednu krisku hljeba i to pojela....ne mogu nista smislitiFelidae wrote:meni su pomagali kojekakvi krekeri, uglavnom te suhe gluposti,valjda kupe kiselinu.i stara mi je pokazala trik kad sam zgrcena lezala na krevetu, muka mi,gladna i preosjetljiva na mirise, cak i onih kojih nemadala mi je limun da drzim u ruci i da ga mrljavim kako bi opustao svoj miris...taj miris mi je pomagao, glupo, znam...
bojim se jedino da na taj nacin necu unijeti potrebne vitamine, calcium i sl...inace sam imala jako raznovrsnu ishranu i krvna slika mi je uvijek bila odlicna (barem zadnjih 10 godina)...ali vidjecemo, valjda ce uskoro prestati ili umanjiti...
Odoh limun da gnjavim
Trebalo bi pomoci, a i ukus i miris su ugodni
- beautyfool
#1935 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam imala mucnine negdje do 4tog mjeseca, non stop sam povracala, najgore mi je bilo kad hocu da povratim a nemam vise sta
mirisi su mi uzasno smetali i gledala sam da jedem hranu koja nema nikakvog mirisa.
-
duboka_misao
#1936 Re: Trudnjače i porodilje online
odvratne mucnine sve do njegovog rodjenja
muzu sam sakrivala one after shave po stanu jer su me mirisli izludjivali.....misli cigare fuj...znala sam je namirisati na kilometar i samo povratiti u zbunje ,kuhanje mi zacudo nije smetalo...
- beautyfool
#1937 Re: Trudnjače i porodilje online
Ni kod mene se u kuci tad nije smjelo koristiti nikakvi parfemi, after shavi i slicno 
-
LaCici
#1938 Re: Trudnjače i porodilje online
Ja sam onda super prosla kada cujem kako vas te mucnine muce. Imala sam ih ja ali navece do 4. mjeseca ali nisam ni jednom povratila. A sada kako sam usla u 8. imam uzasnu zgaravicu, beba nogicama direktno u zeludac udara a i ima dosta kosice pa kazu da i od toga zna biti.
- yellow cat
#1939 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam imala užasne mučnine u poslijepodnevnim satima, ali bez povraćanja.. smrdila mi kuhinja, piletinu nisam mogla smisliti.. ma bljak. Još su bile one najveće vrućine.. prošle su ulaskom u 12-u sedmicu i onda sam uživala u trudnoći. 
- Alhemicarkaa
#1940 Re: Trudnjače i porodilje online
I meni su u trudnoći bile najgore mućnine. Jao kad se sjetim, meni ništa nije pomagalo, a hrana koja mi se tad zgadila i sad nerado jedem (što je najgore, zgadile su mi se neke stvari koje sam naprosto obožavala jesti, tipa tikvice
). Nisam mogla ni gledati hranu, na reklami kad je vidim okrenem glavu. Nisam jednom na ulici povratila, napravim deset koraka pa opet, ko cuko kad obilježava teritoriju. Ta dva mjeseca ja nisam ušla u svoju kuhinju, kad se tad nisu nakotili miševi, neće nikad
. Moj jadni muž se hranio u Chipasu, zamrzio piletinu. Ja nisam dala ništa da se kuha, niti da se jede preda mnom. I isto sam se jako zdravo prije trudnoće hranila, a tad sam počela jesti svu nezdravu hranu, koju nisam podnosila (burek iz najsmrdljivije pekare, viršle u tijestu, ma fuj hranu).
nova_korisnice, nemaoj se sikirati da beba nema dovoljna, ona uzme sve sebi, a tebi šta ostane. Ja sam se isto jako plašila, a na svim kontrolama beba iznad prosjeka po težini. Meni je prijao kuhani krompir i kokice, jao šta sam kokica slistila u tom periodu. To je jedino što smo muž i ja zajedno jeli u to vrijeme.
Ali i to prođe, znam da se čini kao neće nikad, nećeš izdržati, ali jedno jutro se probudiš i shvatiš da ti hrana ne smrdi, e tad sam ja nabacila malo više kila nego što sam smjela
nova_korisnice, nemaoj se sikirati da beba nema dovoljna, ona uzme sve sebi, a tebi šta ostane. Ja sam se isto jako plašila, a na svim kontrolama beba iznad prosjeka po težini. Meni je prijao kuhani krompir i kokice, jao šta sam kokica slistila u tom periodu. To je jedino što smo muž i ja zajedno jeli u to vrijeme.
Ali i to prođe, znam da se čini kao neće nikad, nećeš izdržati, ali jedno jutro se probudiš i shvatiš da ti hrana ne smrdi, e tad sam ja nabacila malo više kila nego što sam smjela
-
nova_korisnica
#1941 Re: Trudnjače i porodilje online
pila sam sok od djumbira...tacnije ginger ale i godio mi je...probacu i taj caj napraviti...inace volim djumbir pravo 
evo od jutros grickam slane stapice...kao sto kazete ne moze covjek smisliti nista drugo...
bila mi je svekrva ovdje nekoliko dana i zena napravila sirnice i bureka...inace joj je pita da tepsiju sjednes i pojedes za manje od 2 minute, ali meni se sad to toliko ogadilo da miris ne mogu smisliti
vidjecemo sta ce se moci jesti narednih dana...danas je malo bolje nego juce...alhemicarka, neka sve isrcpi sto mu/njoj treba samo da sta ne zafali
lijepo je nekome se izjadati ko te razumije
a sigurna sam da cu i ja brzo nabaciti koje kilo
ioko vec ima malo viska 
evo od jutros grickam slane stapice...kao sto kazete ne moze covjek smisliti nista drugo...
bila mi je svekrva ovdje nekoliko dana i zena napravila sirnice i bureka...inace joj je pita da tepsiju sjednes i pojedes za manje od 2 minute, ali meni se sad to toliko ogadilo da miris ne mogu smisliti
lijepo je nekome se izjadati ko te razumije
- max07
#1942 Re: Trudnjače i porodilje online
uvijek se nadje neki lijek, a covjek to stvarno zacas zaboravi
inace, citala sam da jos uvijek nije pronadjeno potpuno objasnjenje zasto dolazi do mucnina, ali da se zna da one na neki nacin sprijecavaju spontani pobacaj. tako je u prosjeku manji broj spontanih pobacaja kod zena koje su imale jake mucnine.
kod mene ih je sve manje (sad sam u 12.sedmici), ali su jedno vrijeme bile jako gadne. iako mi je bilo uzasno muka ni jednom nisam mogla povratiti. cesto sam prizeljkivala da povratim misleci da ce mi tako biti lakse
u to vrijeme sam jela najvise mlijecne proizvode i to mi je odgovaralo...
inace, citala sam da jos uvijek nije pronadjeno potpuno objasnjenje zasto dolazi do mucnina, ali da se zna da one na neki nacin sprijecavaju spontani pobacaj. tako je u prosjeku manji broj spontanih pobacaja kod zena koje su imale jake mucnine.
kod mene ih je sve manje (sad sam u 12.sedmici), ali su jedno vrijeme bile jako gadne. iako mi je bilo uzasno muka ni jednom nisam mogla povratiti. cesto sam prizeljkivala da povratim misleci da ce mi tako biti lakse
u to vrijeme sam jela najvise mlijecne proizvode i to mi je odgovaralo...
- beautyfool
#1943 Re: Trudnjače i porodilje online
Ma mlijecni proizvodi su super, cini mi se da je to meni uz hljeb bio glavni obrok u prva 4 mjeseca trudnoce.
Ja sam dobila jako puno kg nakon sto sam prestala povracati, iako sam jela sasvim normalno ali valjda organizam poceo da stvara zalihe u slucaju da opet pocnem povracati
Ja sam dobila jako puno kg nakon sto sam prestala povracati, iako sam jela sasvim normalno ali valjda organizam poceo da stvara zalihe u slucaju da opet pocnem povracati
- yellow cat
#1944 Re: Trudnjače i porodilje online
moram da vam ovo velim.. počela sam trudnoću sa 70 kg, izašla iz bolnice sa 66. Pojelo me dijete. Ali ruku na srce, pazila sam šta jedem.
- turquoise
#1945 Re: Trudnjače i porodilje online
pozdrav svima,
iako ne ucestvujem previse na forumu, pomno pratim ovu temu i voljela bih da vas zamolim za savijet sada pred moj porod (termin mi je sljedeci cetvrtak 29.03.). molim vas, da li neko zna sa kim i kako se trebamo dogovoriti oko prisutstva muza tokom poroda na Jezeru? moj muz je strasno strasno zainteresiran da i on "ucestvuje" u porodu kako on kaze :-)i samo o tome prica, a i sama bih voljela da bude sa mnom, ali od nekoliko parova smo culi da oni nisu to mogli izvesti, pa bih voljela da mi kazete ako znate kako to funkcionise??
hvala!!!
takodjer, zelim da podijelim svoje iskustvo da tzv. zgaravicom. hvalaBogu u trudnoci nisam imala skoro nikakvih tegoba do ove zadnje 3-4 sedmice kada mi je odjednom "ispao" stomak
, pocele oticati i trniti ruke i dobila sam tu veselu zgaravicu koja je bila apsolutno nesnosljiva. dok sam jos bila u 20-tim sedmicama jedna kolegica mi je rekla da su kokice super pomoc za zgaravicu, sto je meni bilo smijesno i nelogicno, jer sam ja uvijek dozivljavala kokice kao nesto slano i masno i nesto ih nikad i nisam jela, tako da sam to samo izignorisala.
prije nekoliko dana, mm je napravio sebi kokice i nudio me i nudio, a ja odbijala ne zeleci da jedem kasno jer sam citala da ne treba jesti par sati prije spavanja, jer bi to moglo pomoci da se smanji zgaravica. uglavnom, nakon sto me ponudio 100 puta uzela sam samo jednu jedinu saku kokica i od toga mi je apsolutno nestao svaki trag zgaravice, prvi put sam mogla normalno da zaspim nakon jako dugo vremena i sada na svaki i najmanji znak zgaravice odmah napravim kokice i apsolutno svaki put pomazu.
iako ne ucestvujem previse na forumu, pomno pratim ovu temu i voljela bih da vas zamolim za savijet sada pred moj porod (termin mi je sljedeci cetvrtak 29.03.). molim vas, da li neko zna sa kim i kako se trebamo dogovoriti oko prisutstva muza tokom poroda na Jezeru? moj muz je strasno strasno zainteresiran da i on "ucestvuje" u porodu kako on kaze :-)i samo o tome prica, a i sama bih voljela da bude sa mnom, ali od nekoliko parova smo culi da oni nisu to mogli izvesti, pa bih voljela da mi kazete ako znate kako to funkcionise??
hvala!!!
takodjer, zelim da podijelim svoje iskustvo da tzv. zgaravicom. hvalaBogu u trudnoci nisam imala skoro nikakvih tegoba do ove zadnje 3-4 sedmice kada mi je odjednom "ispao" stomak
prije nekoliko dana, mm je napravio sebi kokice i nudio me i nudio, a ja odbijala ne zeleci da jedem kasno jer sam citala da ne treba jesti par sati prije spavanja, jer bi to moglo pomoci da se smanji zgaravica. uglavnom, nakon sto me ponudio 100 puta uzela sam samo jednu jedinu saku kokica i od toga mi je apsolutno nestao svaki trag zgaravice, prvi put sam mogla normalno da zaspim nakon jako dugo vremena i sada na svaki i najmanji znak zgaravice odmah napravim kokice i apsolutno svaki put pomazu.
- beautyfool
#1946 Re: Trudnjače i porodilje online
Mi smo rekli i dezurnom doktoru i onim babicama da hocu da muz prisustvuje porodu i nije bio nikakav problem, prisustvovao je
Sto se zgaravice tice i ja sam cula za kokice, ali ja nisam imala tih problema.
Sto se zgaravice tice i ja sam cula za kokice, ali ja nisam imala tih problema.
- yellow cat
#1947 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam čitavu trudnoću jela kokice, uopće nisu masne, možeš ih napraviti domaće sa kap ulja.. a dobre su i za probavu zbog vlakana.. samo, ne smiju se puno soliti zbog vode i oticanja, pa trudnice, samo pripazite na to. Uglavnom, bolje grickati kockice nego čips.
-
EliasVeskot
#1948 Re: Trudnjače i porodilje online
Kokiceyellow cat wrote:ja sam čitavu trudnoću jela kokice, uopće nisu masne, možeš ih napraviti domaće sa kap ulja.. a dobre su i za probavu zbog vlakana.. samo, ne smiju se puno soliti zbog vode i oticanja, pa trudnice, samo pripazite na to. Uglavnom, bolje grickati kockice nego čips.
Sad imam žgaravicu, ali sam primjetila da je manje ako pijem čaj od đumbira, ili zeleni ili crni čaj uz jelo. Samo ne znam koliko je dobro piti crni čaj, ali meni godi jako onaj turski
- Irish
#1949 Re: Trudnjače i porodilje online
Sto se tice muzevog prisustva porodu, ja sam svom dr. naglasila nekoliko sedmica ranije i odmah mi je rekao da je to uredu i neka samo bude tu na vrijeme
Kada je doslo do toga a primio me drugi dr. mislila sam da ce biti problema jer nije bio upoznat s time, ali nista. MOg su muza vracali dva puta, jer kao ne moze uci do saaamog poroda, poslali ga kuci pa ga je cak dr. nazvao sa svog privatnog broja kada je krenulo
Tako da mislim da nema nikakve posebne procedure osim da se pojavi. A ti doktoru najavi nesto ranije za svaki slucaj..
- Cholina_Lokica
#1950 Re: Trudnjače i porodilje online
Za zgaravicu su inace jako dobri bademi, pa ako smijete ih jesti, bas pomazu... Poslije par pojedenih se smiruje