Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Grof

#1926 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Grof »

Chuckie wrote:
Grof wrote:Pitanje za ove malo iskusnije s ebay-a:

Mogu li kupovati nešto na aukcijama, plaćati svojim paypal-om ali da mi se šalje na neku adresu u Njemačkoj (prijatelji, rodbina)?

Hvala! :sax:
Mozes ako prodavac nije naglasio da salje samo na Paypal verified adrese. Dodaj novu adresu u okviru eBay accounta i pri checkoutu odaberi tu adresu. Veoma jednostavno. Moje zadnje 2 narudzbe su otisle u Njemacku i Austriju.

Chuckie, pomagaj! :mrgreen:

Pokušao sam dodati novu adresu na Paypal-u ali mi u novoj adresi već stoji država Bosnia & Herzegovina i to ne mogu nikako promijeniti, tj. nema te opcije. Kako da dodam novu adresu u inostranstvu?
Last edited by Grof on 30/10/2012 22:01, edited 1 time in total.
quarterback

#1927 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

budi oprezan sa satovima, nerijetko puno bolje izgledaju na ebayu nego sto su stvarno

ja sam kupio 4 sata od kojih je jedan tesko smece iako tako nije izgledao online
Melami

#1928 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

KvaziExpert wrote:Šta mislite za ovu ponudu, sekunda mi fali da kliknem :D

http://www.ebay.com/itm/SWISS-LEGEND-Wa ... 5256387036
Ne budali.
Sat naravno nije original.
Otvori njegov feedback i pogledaj negativne i vidjeces na jednom da je neko rekao da ray-ban suncanice nisu bile original, iako je tako navedeno na listingu, takodjer ima jos komentara oko satova, da nisu original, los kvalitet itd.
motorola01

#1929 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Pazite ovo sta sam dobio od ebay-a danas :shock: :

Your eBay buying privileges have been restricted

To keep eBay a trustworthy place for all members, we routinely review buying and selling activity. In reviewing your account, we found:

-- An unusually high rate of claims and a pattern of filing claims on higher value items with evidence of intent to keep the item.
-- An unusually high number of refunds received that are outside the sellers' return policy.

Because of this behavior, we've:
--Restricted your ability to buy items or place bids for the next 14 days.
--Removed from related seller profiles any neutral or negative Feedback and low detailed seller ratings you have left within the past year.

This restriction only affects buying, and will be automatically lifted after 14 days have passed. You'll still be able to sell on eBay and complete transactions for items you've already won.

Please be aware that if this activity continues, you may be subject to a range of other actions, including suspension of your eBay account.

In the future, if you have a problem with an item, be sure to contact the seller and try to work things out. You can do this by clicking the "Ask a question" link in the listing.

Ovo sam dobio kao kupac jer sam sam sebe stitio u okviru mojih prava na ebay-u i sto sam bio posten pa vracao novac prodavcima kad bih dobio naruceni artikal nakon 45-55 dana. :shock: :-)

Naime, svaki put kad ne bih dobio nesto sto sam porucio do 44. ili 45. dana, ja bih po preporuci ebay-a i naravno zbog sebe, otvorio ebay-case. To mi se desilo sigurno desetak puta, mozda i koji put vise. Od toga, na adresu bi mi doslo nekih 5-6 narucenh stvari, ali nakon 5-10 dana od pokretanja case-a. Onda bih se ja javio ebay prodavcu i zatrazio njegov mail da mu vratim pare. Covjek mi posalje svoj mail i ja mu vratim novac. I sad zbog toga sto sam stitio svoje interese i svoj novac, dobio sam zabranu za kupovinu bilo cega u narednih 14 dana :-) . Eto i sta da covjek kaze na sve ovo :?: :run: I kazu onda budi posten :roll:
quarterback

#1930 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

pajavi se ebayu i objasni, ja sam par puta dobio personalizirane pohvale od njih kao castan kupac i da su sretni sto sam tu...

ps
uglavnom radi tih placanja nakon sto prodju svi rokovi, a item ipak stigne
motorola01

#1931 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

quarterback wrote:pajavi se ebayu i objasni, ja sam par puta dobio personalizirane pohvale od njih kao castan kupac i da su sretni sto sam tu...

ps
Evo sad sam im napisao poduzi post. Ne mogu da vjerujem da su mi ovo poslali, a ja ama bas svaki put odradim re- refund prema prodavcu ukoliko mi stigne ta stvar( a ogromna vecina tih stvari su one kineske stvarcice od par dolara-narucim ih djevojci pa ih ona dalje proslijedi ko joj zatrazi odredjenu stvar). Rekao sam im da mi proslijede spisak(ako ima spisak,a vjerovatno je par transakcija) tih ljudi koji su se zalili(ako su se zalili) jer nisu ispali fer. Dok sam kucao mail tek tad mi je naumpalo da sam sve te re-refund transakcije vrsio preko paypal-a, a ne preko ebay-a. Znaci prodavac bi mi poslao svoj mail u poruke(paypal racun) i onda bih ja otisao na svoj paypal racun i izvrsio uplatu na taj njihov mail i vjerovatno me je neko od njih prijavio kad bih ja njemu javio da sam dobio artikal, a ovamo mu ja uplatio preko paypala na drugi racun(uvijek sam se pitao kako sad drugi mail mi salju za uplatu :-) ).
quarterback

#1932 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ne mogu se bas zakleti ali mislim da je ebay vlasnik paypala pa mozda imaju uvid u transakcije, u svakom slucaju mozda im mozes poslati paypal listing...
motorola01

#1933 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

quarterback wrote:ne mogu se bas zakleti ali mislim da je ebay vlasnik paypala pa mozda imaju uvid u transakcije, u svakom slucaju mozda im mozes poslati paypal listing...
To je jos bolje ako su vlasnici. Sad cekam sta ce mi odgovoriti, pa da vidim sta dalje. U sljedecem mail-u cu im reci neka provjere sve moje poruke na mom ebay racunu i njihove datume i datume transakcija refunda odredjenog artikla i re-refunda na mom paypal racunu(ako su vlasnici). Sve posteno radis i onda se ovo desi :roll: i ispadnes lopov jbt.

A klasicna ona kineska prica kad otvoris case, eto nisi trebao otvoriti case, sto mi nisi posalo mail i ja bih ti ili ponovo poslao artikal(pa da opet cekam dva mjeseca) ili bih ti uradio refund :x
holowey

#1934 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by holowey »

motorola01 wrote:
quarterback wrote:pajavi se ebayu i objasni, ja sam par puta dobio personalizirane pohvale od njih kao castan kupac i da su sretni sto sam tu...

ps
Evo sad sam im napisao poduzi post. Ne mogu da vjerujem da su mi ovo poslali, a ja ama bas svaki put odradim re- refund prema prodavcu ukoliko mi stigne ta stvar( a ogromna vecina tih stvari su one kineske stvarcice od par dolara-narucim ih djevojci pa ih ona dalje proslijedi ko joj zatrazi odredjenu stvar). Rekao sam im da mi proslijede spisak(ako ima spisak,a vjerovatno je par transakcija) tih ljudi koji su se zalili(ako su se zalili) jer nisu ispali fer. Dok sam kucao mail tek tad mi je naumpalo da sam sve te re-refund transakcije vrsio preko paypal-a, a ne preko ebay-a. Znaci prodavac bi mi poslao svoj mail u poruke(paypal racun) i onda bih ja otisao na svoj paypal racun i izvrsio uplatu na taj njihov mail i vjerovatno me je neko od njih prijavio kad bih ja njemu javio da sam dobio artikal, a ovamo mu ja uplatio preko paypala na drugi racun(uvijek sam se pitao kako sad drugi mail mi salju za uplatu :-) ).
u tom slucaju si trebao paralelno sa refundom da trazis i da ti posalju zahtjev za reviziju feedbacka... prevelik procenat negativnih i neutralnih feedbacka pali crveno svjetlo...
quarterback

#1935 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

motorola01 wrote: A klasicna ona kineska prica kad otvoris case, eto nisi trebao otvoriti case, sto mi nisi posalo mail i ja bih ti ili ponovo poslao artikal(pa da opet cekam dva mjeseca) ili bih ti uradio refund :x
Da, to se meni desilo nedavno sa itemom, item dosao pokvaren, napisem im mail i zamolim da ili refundiraju ili posalju novi jer bi mene slanje nazad doslo vise nego sto item vrijedi, oni kazu da su poslali novi medjutim meni je 45 dana bilo pri isteku. Kontam ako vrijeme istekne a ovi su slagali da su poslali - u problemu sam. Otvorim case za svaki slucaj kako bih produzio vrijeme za zalbu kad javljaju se Kinezi kao zar nam ne vjerujes da smo poslali...

:-?
motorola01

#1936 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

holowey wrote:
motorola01 wrote:

ps
u tom slucaju si trebao paralelno sa refundom da trazis i da ti posalju zahtjev za reviziju feedbacka... prevelik procenat negativnih i neutralnih feedbacka pali crveno svjetlo...
Ovo ne razumijem?! I oni spominju negativne i neutralne feedback-ove, ja ih niti ostavljam prodavcima od kojih nisma dobio naruceni artikal niti ih ja imam. Ja imam 100% pozitivan feedback(54 i imam plavu zvjezdicu), a drugima ostavljam samo pozitivne feedbackove jer ili dobijem refund ili uradim re-refund. NIkad nisam ni dobio nesto pokvareno ili razbijeno. Ili dodje na adresu ili ne i na osnovu toga dobijem refund ili ja vratim novac ako to stigne nakon desetak dana. Nakon toga ili ostavim pozitivan feedback ili nista ne ostavim.

edit:evo bas sad gledam, nedavno sam bio otvorio case i nakon 2-3 dana mi stigne naruceni artikal i zatvorim slucaj dok jos nisam dobio refund i onda mi dodje ovako nesto. Tacno su mi tlak digli, pogotovo sa ovim:
-- An unusually high rate of claims and a pattern of filing claims on higher value items with evidence of intent to keep the item.

Ja nista ne kupujem na ebayu da je skuplje od 6 dolara(sve neke kineske stvarcice)i nije mi ovo uopste jasno. Jedino sto sam kupio dvoje patike nekad davno iz US ,ali sve je regularno stiglo i na vrijeme(u okviru 45 dana i nisu slucajevi ni otvoreni). I ovo cuj imaju dokaze da sam ja htio to zadrzati, a svaki put sam vratio novac kad god je nesto doslo nakon 45 dana.

edit 2: nasao sam na svom racunu da sam dobio 69 pozitivnih feedback-ova(nijedan neutralan ni negativan), a da sam ja ostavio 64 pozitivna i samo jedan negativan prije nekih 14-15 mjeseci(nije radila baterija artikla koji sam kupio) i zato mi nije jasno ovo oko feedbackova sto oni spominju :shock: .
quarterback

#1937 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

jesu li ti ista javili ?
tetreb

#1938 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by tetreb »

Interesuje me,ako je neko upoznat s tim, da li bi bilo problema na carini oko posiljke iz Kine,tacnije 5-10 pakovanja istog proizvoda,primer suplementi i vitamini,ukupne vrednosti 100-150 km.Mislim,kako ce tretirati ovu posiljku,zbog veceg broja pakovanja istog proizvoda,da li ce biti dodatnih troskova osim carine?Hvala
motorola01

#1939 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Nisu jos nista odgovorili, evo upravo sam provjeravao. Kad sam pisao mail tamo je pisalo da ce odgovoriti u roku ili tri ili pet dana. Kada sam dobio ovaj mail od njih, u tom trenutku sam imao otvoren jedan slucaj. I kad god otvorim slucaj, uvijek u mailu prodavcu navedem da sam spreman cekati jos 7 dana i ako do tada mi ne stigne naruceni artikal, da mi tek tad vrati novac. Jednostavno ne mogu da vjerujem da sam dobio onakav mail i sve kontam da su pogrijesili jer nikad nikoga nisam prevario nizasta. Ako slucajno znas gdje mogu provjeriti koliko sam slucajeva otvorio, reci pa da provjerim. Do jucer nisam znao ni koliko sam ostavio feedbackova i kakvih(pozitivnih, negativnih, neutralnih). To ti je kad te muka natjera :) odmah sve nadjes. Pretpostavljam da im je ovaj mail za sve isti, pa se ti nadji gdje si pogrijesio jer dosta toga ne stima u ovom mailu. Pogotovo ovo oko vrijednosti stvari jer od ovih recimo 70 transakcija sto sam napravio u zadnjih 2-3 godine, 65 otpada na kupovinu u vrijednosti od 1-10 dolara( 50 ih je sigurno u vrijednosti do 5 dolara).
motorola01

#1940 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Jedva sam nasao resolution centar :-) . Ovako pise, u zadnjih 30 dana sam imao dva otvorena slucaja, od toga jedan je jos uvijek otvoren. U zadnjih godinu dana sam imao 24 otvorena slucaja, a u zadnjih 18 mjeseci 26 otvorenih slucajeva. Eto to je to. Eh sad, sta mislite je li to puno? Upravo mislio naruciti neki ainol tablet jednom prijatelju i posto je i tablet iz Kine, hajd sad stisni pa naruci :-)
Last edited by motorola01 on 02/11/2012 12:16, edited 1 time in total.
quarterback

#1941 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

pa malo ti je stvarno velik taj broj, ja sam imao mozda tako narudzbi kao i ti ali svega 5/6 slucajeva od pocetka, koliko se mogu sjetiti
Melami

#1942 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Melami »

motorola01 wrote:Jedva sam nasao resolution centar :-) . Ovako pise, u zadnjih 30 dana sam imao dva otvorena slucaja, od toga jedan je jos uvijek otvoren. U zadnjih godinu dana sam imao 24 otvorena slucaja, a u zadnjih 18 mjeseci 26 otvorenih slucajeva. Eto to je to. Eh sad, sta mislite je li to puno? Upravo mislio naruciti neki ainol tablet jednom prijatelju i posto je i tablet iz Kine, hajd sad stisni pa naruci :-)
To je fakat previse i to je automatska poruka kad imas otvoren odredjen slucajeva, to je sad do njih koliki je taj broj.
motorola01

#1943 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

quarterback wrote:pa malo ti je stvarno velik taj broj, ja sam imao mozda tako narudzbi kao i ti ali svega 5/6 slucajeva od pocetka, koliko se mogu sjetiti
Ne znam stvarno, ali sta cu kad stvar ne dodje na vrijeme. Ne znam jel do postara, je li do nase carine ili je do njih(kineske poste). Ne zna covjek sta da radi. Izgleda najbolje ne narucivati nista iz Kine i gotovo. Ima jos par stranica, npr.klix, dealextream, ali me strah naruciti jer ne mogu onda vratiti pare(jer ne ide preko ebay-a). Evo bas sam prije tacno dva mjeseca naraucio neku sitnicu sa klix-a koja je kostala 4-5 dolara i ni ona nije dosla. Znaci danas ravno dva mjeseca i poslao sma im mail prije 5 dana i dobio sam odgovor da ce oni provjeriti sa postom sta je bilo. Od tada nema nikakvog odgovora i pitanje je hocu li uopste dobiti to sto sam kupio, a pare tesko da cu ikad. I sta da onda covjek radi?
quarterback

#1944 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by quarterback »

ja na dxu i buyincoins placam takodje preko paypala, samo na par provjerenih sajtova placam direktno karticom ali tu se radi o stock images a ne o itemima koji se salju postom
motorola01

#1945 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Religious Fantastic wrote: Hmmm...privatno, civilno sumLJivo lice :skoljka:
Ispade tako :skoljka: .Evo i ovaj slucaj sto je otvoren, javio sam prodavcu da cu cekati do 20.11. :-) posto se slucaj mora zavrsiti od 23. ili 24.11. Znaci ima skoro 2 i pol mjeseca da mi dodje naruceni artikal. Sto je previse, previse jer kad nije dosad dosao nece ni doci, ali hajde nije beg cicija :D
Last edited by motorola01 on 02/11/2012 23:26, edited 1 time in total.
HUGE ResPecT

#1946 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by HUGE ResPecT »

Od 47 dosadašnjih transakcija mogu reci da sam zadovoljan. Pažnju obratiti na feedback prodavca.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
skafiskafsnjak

#1947 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

HUGE ResPecT wrote:Od 47 dosadašnjih transakcija mogu reci da sam zadovoljan. Pažnju obratiti na feedback prodavca.

Sent from my GT-N7000 using Tapatalk 2
ma samo to ... ja uvijek kupujem od onih sto imaju minimalno 99.8 % pozitivan feedback. Nisam se zeznuo nijednom...
starii

#1948 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by starii »

Image

prije sedam dana narucio ovaj wifi mini AP, doslo danas, radi perfektno :)
nino90

#1949 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by nino90 »

starii wrote:Image

kako se tacno zove
skafiskafsnjak

#1950 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by skafiskafsnjak »

reni-90 wrote:
starii wrote:Image

kako se tacno zove
na kojem principu ovo radi ?
Post Reply