ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#1926 Re: ZOBS

Post by supercali »

friskyoreo wrote:Ako upalim maglenke tokom dana, tj koristim ih kao dnevno svjetlo (na farovima upaljena samo pozicija, sto se i ne primijeti skoro), da li mi policajac moze napisati kaznu?
Moze
supercali

#1927 Re: ZOBS

Post by supercali »

friskyoreo wrote:
seoBIH wrote:Naravno da ima pravo, a i treba. Zna se kada se pale maglenke. Stvarno ne znam zasto pitanje?
Zato sto bih koristio maglenke kao dnevna svjetla, stavio bih slabije sijalice. Pozadi bih povadio one sijalice od maglenki. Zasto to radim - ekonomski i ekoloski razlozi. Ne zato da izgleda auto opasnije, ne zbog cunerstva, jer auto je potpuno stock look i niti sam ja zainteresovan za to tuniranje, niti je auto bas u tom fazonu.
Kakvi ba ekonomski i ekoloski razlozi?
530i

#1928 Re: ZOBS

Post by 530i »

Ekonomski i ekološki razlozi postoje svakako, ali to je prekršaj jer još zakonom nije regulisano pitanje dnevnih svjetala.
supercali

#1929 Re: ZOBS

Post by supercali »

postoje ali koliki su?
pa vise zagadi sto ne mjenja redovno filtere i slicno a ekonomski zato jer ga ne odrzava redovno
goran16v

#1930 Re: ZOBS

Post by goran16v »

friskyoreo wrote:
seoBIH wrote:Naravno da ima pravo, a i treba. Zna se kada se pale maglenke. Stvarno ne znam zasto pitanje?
Zato sto bih koristio maglenke kao dnevna svjetla, stavio bih slabije sijalice. Pozadi bih povadio one sijalice od maglenki. Zasto to radim - ekonomski i ekoloski razlozi. Ne zato da izgleda auto opasnije, ne zbog cunerstva, jer auto je potpuno stock look i niti sam ja zainteresovan za to tuniranje, niti je auto bas u tom fazonu.
Ne ide to bas tako kao si zamislio... Prvo, ne postoje slabije sijalice jer ide odredjeni tip sijalice niti zbog lezista mozes staviti drugi tip sijalice. Sve i kad bi to rijesio nekim pilanjem i lijepljenjem lezista za sijalicu od 21W ostaje drugi problem... Ako ciljas na fol kao kod Octavie onda ostaje problem zasjenjenja, ako pogledas unutar fara vidjeces da je dio tijela maglenke oko sijalice za dnevno svjetlo posebno zasjenjen, tako da nema nista ni od atestacije maglenke kao dnevnog svjetla.
mrsamras

#1931 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

friskyoreo wrote:Ako upalim maglenke tokom dana, tj koristim ih kao dnevno svjetlo (na farovima upaljena samo pozicija, sto se i ne primijeti skoro), da li mi policajac moze napisati kaznu?
Nije sustina samo imati upaljena svjetla, nego i nacin na koji se svjetlost rasipa :-)
Sve ima svoje zasto i zato.
Npr da se se svjetla mogla koristiti i kao dnevna svjetla moraju biti na minimalno 40cm visine od puta.
Svasta nesto postoji u privilniku, nije samo okaci i idemo :-D
friskyoreo

#1932 Re: ZOBS

Post by friskyoreo »

Summa summarum-nije izvodljivo. Hvala onima koji su pomogli. :)
Razlog zbog kojeg sam pitao za maglenke je zato sto nisam htio da kacam na auto one led trake i pravim cirkus od auta.
BTW, kad je zakon ovako striktan, ne razumijem kako onda voze oni sto ugrade one pijacarske xenone u farove bez lece i zasljepljuju vozace iz suprotnog smjera dobrih 15-20 sekundi. To je definitivno van svakog standarda.

Sto se tice ekonomske strane, naravno da postoji. Negdje procitah da samo onaj grijac na staklu na 500 km potrosi oko pola litre - litar goriva. Svjetla sigurno puno vise. Tako da iako cifra nije velika, opet nije zanemariva. Za godinu dana, nabere su to, radije volim taj novac potrositi negdje drugo.

Znam da je nevjerovatno, ali i u BiH ima ljudi koji su ekoloski osvijesteni, a nisu hipsteri. Koji odvajaju smece za reciklazu, i ne bacaju kese sa smecem kroz prozor iz auta. Samo jednom se provozajte do gradske deponije, i vidjet cete sav taj horor. Imamo tako lijepu zemlju, a unistavamo je k'o da nam je od najgoreg neprijatelja.
shandrprcSA

#1933 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

friskyoreo wrote:Summa summarum-nije izvodljivo. Hvala onima koji su pomogli. :)
Razlog zbog kojeg sam pitao za maglenke je zato sto nisam htio da kacam na auto one led trake i pravim cirkus od auta.
BTW, kad je zakon ovako striktan, ne razumijem kako onda voze oni sto ugrade one pijacarske xenone u farove bez lece i zasljepljuju vozace iz suprotnog smjera dobrih 15-20 sekundi. To je definitivno van svakog standarda.
kako @Bakir1 jedmnom rece, ta izmjena i dopuna ZooBS-a je u proceduri i sve sto je aftermark ( pijacarski xenoni, let trake i slicna sranja) ce morati imati atest
goran16v

#1934 Re: ZOBS

Post by goran16v »

friskyoreo wrote:Summa summarum-nije izvodljivo. Hvala onima koji su pomogli. :)

Sto se tice ekonomske strane, naravno da postoji. Negdje procitah da samo onaj grijac na staklu na 500 km potrosi oko pola litre - litar goriva. Svjetla sigurno puno vise. Tako da iako cifra nije velika, opet nije zanemariva. Za godinu dana, nabere su to, radije volim taj novac potrositi negdje drugo.

Znam da je nevjerovatno, ali i u BiH ima ljudi koji su ekoloski osvijesteni, a nisu hipsteri. Koji odvajaju smece za reciklazu, i ne bacaju kese sa smecem kroz prozor iz auta. Samo jednom se provozajte do gradske deponije, i vidjet cete sav taj horor. Imamo tako lijepu zemlju, a unistavamo je k'o da nam je od najgoreg neprijatelja.
Ako pratimo dosadadnje slucajeve u prilagodjavanju nasih zakona EU standardima mi za HR kasnimo u prosjeku nekih 5-6-7 god, sto znaci da se za nekoliko god moze ocekivati zakon po kojem ce sve sto nije tvornicki podlijegati atestu, a za to ce biti neophodno da svaki pojedinacni dio ima tipski atest proizvodjaca da je uskladjen prema standardima i zakonima, sto ce automatski staviti van snage teferich farove i stop lampe, divlje spojlere, nepropisno ugradjenje xenon sijalice (bez atestiranog fara, peraca, senzora za livelaciju) itd....
made_in_sarajevo

#1935 Re: ZOBS

Post by made_in_sarajevo »

frka trka na poslu mi i zaboravim na 6 mjesecni pregled kombija i pp aparat, istekli i zaustave me kod kruzno toka u vogosci i odma kazne,pisi,ne moze to tako i slicno. eh na kraju mi napisali 30KM meni kao vozacu da nisam upalio zmigavac ili tako nesto, policajac nepismen pa ne mogu da procitam sta je napisao nego gledao po clanu zakona,a govori za firmu ne znam hocemo li poslati. eh sad posto je pisao zmigavac,a ne te papire nece na firmu nista doci? jednom me radar 10km/h snimio preko ogranicenja i prosao da je meni pisao pojas samo i ako sam bio vezan ali nije na firmu nista doslo,pa kontam da nece ni sad ovako. papire cu rijesiti danas,sutra jebiga omaklo se,problema milion i zaboravio.

drugo pitanje ovih 30KM kako da platim sad, samo da napisem na uplatnici 15KM i uplatim u banci?
Stole45

#1936 Re: ZOBS

Post by Stole45 »

Dobio prekrsajni nalog zbog alkohola. Kazna 100-ja i oduzimanje vozacke na mjesec. Platicu kaznu (50 km u roku 8 dana) a sta sa vozackom kada je predajem i do kada je zadnji rok?
_Reds_

#1937 Re: ZOBS

Post by _Reds_ »

Stole45 wrote:Dobio prekrsajni nalog zbog alkohola. Kazna 100-ja i oduzimanje vozacke na mjesec. Platicu kaznu (50 km u roku 8 dana) a sta sa vozackom kada je predajem i do kada je zadnji rok?
Mozes je sam odnijeti, ili čekati da ti dođe da je predaš.
kakavdanakneiskustvu

#1938 Re: ZOBS

Post by kakavdanakneiskustvu »

Stole45 wrote:Dobio prekrsajni nalog zbog alkohola. Kazna 100-ja i oduzimanje vozacke na mjesec. Platicu kaznu (50 km u roku 8 dana) a sta sa vozackom kada je predajem i do kada je zadnji rok?

trebao bi ti doći poziv da je predas
Dzontra_Volta

#1939 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Prekršajni nalog je ujedno i poziv da predaš vozačku.
Otiđi sam u CIPS i predaj i odbrojaaj dane.
U potivnom, eto ti policije na vrata da je oduzme, a nije baš ugodno kad ti policija dolazi kući.
supercali

#1940 Re: ZOBS

Post by supercali »

Nije tacno da ce odmah doci policija
Dobit ce poziv da preda vozacku

I ne nosi je u cips nego u pu gdje zivi
Ovo bar vazi za novi grad za druge ne znam
kakavdanakneiskustvu

#1941 Re: ZOBS

supercali wrote:Nije tacno da ce odmah doci policija
Dobit ce poziv da preda vozacku

I ne nosi je u cips nego u pu gdje zivi
Ovo bar vazi za novi grad za druge ne znam

tacno
Dzontra_Volta

#1942 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

E pa taj "poziv" da preda vozacku su mom prijatelju donijela dva policajca na vrata. I on se nadao da će ga obavijestiti da preda. PU Centar
kakavdanakneiskustvu

#1943 Re: ZOBS

Dzontra_Volta wrote:E pa taj "poziv" da preda vozacku su mom prijatelju donijela dva policajca na vrata. I on se nadao da će ga obavijestiti da preda. PU Centar

policajci dođu na vrata kad ne predas dozvolu poslije dobijenog poziva,bar je u zenici tako
drsrle

#1945 Re: ZOBS

Post by drsrle »

Može jedno pitanje za one koji poznaju ovaj zakon.
Od kad su upaljena dnevna svjetla na autu prekršaj ?
Dzontra_Volta

#1946 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Šta su dnevna svjetla?
supercali

#1947 Re: ZOBS

Post by supercali »

drsrle wrote:Može jedno pitanje za one koji poznaju ovaj zakon.
mozda ako pod dnevna smatras maglenke oduvijek je prekrsaj
shandrprcSA

#1948 Re: ZOBS

Post by shandrprcSA »

drsrle wrote:Može jedno pitanje za one koji poznaju ovaj zakon.
kratka ili oborena svjetla moraju biti upaljena sve ostalo je prekrsaj
mayab

#1949 Re: ZOBS

Post by mayab »

Zar nisu u zakon unesena dnevna svjetla???
mrsamras

#1950 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

Jos nisu,ima dopuna zakona ali kod ide presporo.
Post Reply