Kutak za ljubitelje matematike
- Svicko
#1926 Re: Kutak za ljubitelje matematike
hoće da kaže lik da ugao vrha planine mora biti 90 stepeni ili manje kako uže ne bi klizilo.
Eto rješenja.
Eto rješenja.
- sadmire
#1927 Re: Kutak za ljubitelje matematike
a mozes mislit koliku bi povrsinu zauzimala planina sa tako malim ili nikakvim nagibom!?
- nellington
#1928 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Planina je oblika kupe, ne zaravnjene kupe 

- kukuruz_kokicar
#1929 Re: Kutak za ljubitelje matematike
A to uze ne klize nikako? Ako je tako, onda je ugao nebitan - ono nece klizati i da je na ravnom.
- atko
#1930 Re: Kutak za ljubitelje matematike
pa haj zamisli kupu sa uglom vrha od 179 stepeni ako je ugao nebitankukuruz_kokicar wrote:A to uze ne klize nikako? Ako je tako, onda je ugao nebitan - ono nece klizati i da je na ravnom.
zasto pogadjati rjesenje kad je zgodnije baciti na papir par vektora i uglova
- nellington
#1931 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Greška u mom tekstu - uže kliže, ali čvor ne klizi. Znači, umjesto nekližućeg užeta sam trebao reći užeta sa nekližućom (fiksnom) omčom.kukuruz_kokicar wrote:A to uze ne klize nikako? Ako je tako, onda je ugao nebitan - ono nece klizati i da je na ravnom.
- kukuruz_kokicar
#1932 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ugao (izmedju h i l) mora biti manji od 45 stepeni. OK?
- nellington
#1933 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Moj račun kaže da ne mora.kukuruz_kokicar wrote:Ugao (izmedju h i l) mora biti manji od 45 stepeni. OK?
- Melanholik
#1934 Re: Kutak za ljubitelje matematike
ma je li ovdje uopšte stvar u vrhu?nellington wrote:Moj račun kaže da ne mora.kukuruz_kokicar wrote:Ugao (izmedju h i l) mora biti manji od 45 stepeni. OK?
- nellington
#1935 Re: Kutak za ljubitelje matematike
U čemu će drugom biti?Melanholik wrote:ma je li ovdje uopšte stvar u vrhu?nellington wrote:Moj račun kaže da ne mora.kukuruz_kokicar wrote:Ugao (izmedju h i l) mora biti manji od 45 stepeni. OK?
- kukuruz_kokicar
#1936 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Sada sam ja pogrijesio, ugao izmedju h i l treba biti manji ili jednak 45 da uze ne sklizne, u suprotnom klize prema gore i ... spada.
- nellington
#1937 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ne bih te na tu sitnicu lovio, ne brinikukuruz_kokicar wrote:Sada sam ja pogrijesio, ugao izmedju h i l treba biti manji ili jednak 45 da uze ne sklizne, u suprotnom klize prema gore i ... spada.
- kukuruz_kokicar
#1938 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Daj, nemoj nas vise izazivati. molim te kazi koji ugao je u pitanju. Samo razmisljaj da ces to morati i prakticno da dokazes. Ja sam spreman rizikovati sa svojih 45 stepeni. 
- nellington
#1939 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Po mom računu, minimalni nagib je 30°. Koliko je atko dobio? 
- nellington
#1940 Re: Kutak za ljubitelje matematike
I da, imam jedno svoje i jedno tuđe rješenje
Tuđe je pametnije, moje školskije
Pa birajte 
- Melanholik
#1941 Re: Kutak za ljubitelje matematike
što bi birali kad neće škoditi oba? 
- kukuruz_kokicar
#1942 Re: Kutak za ljubitelje matematike
E sada mi fakat nista nije jasno. Kako 30 vece od 45.nellington wrote:Ne bih te na tu sitnicu lovio, ne brinikukuruz_kokicar wrote:Sada sam ja pogrijesio, ugao izmedju h i l treba biti manji ili jednak 45 da uze ne sklizne, u suprotnom klize prema gore i ... spada.Ugao može biti i veći, značajno veći.
EDIT.
Do mene je - ocito je ovaj h/l ugao kod tebe 60. Ti pominjes nagib...
Last edited by kukuruz_kokicar on 02/02/2012 12:39, edited 1 time in total.
- nellington
#1943 Re: Kutak za ljubitelje matematike
I to što kažeš
Evo tuđeg, pa ga žvačite dok ja kucam svoje 
David Hmelnicki wrote:The answer: The critical angle A between the generatrix of the cone and the vertical (see Fig.(a) below) is 30o.
The solution:
The solution is given by a simple lemma, consisting in the following: Consider a rope on a convex surface with two equal weights at its ends. It is obvious that the length must be the shortest possible, otherwise the potential energy of the weights would not be minimum. So, according to the lemma, a rope on a convex surface lies along a geodesic line, i.e. the shortest curve between two points lying wholly on the surface.
Now, if we cut our cone along the generatrix, passing through the knot of the loop (green line on Fig.(a) below), and then roll it out on the plane, we will get a sector, which will look either like Fig.(b) or Fig.(c) below depending on the angle A. Green lines on the resulting sectors are just the line along which the cone was cut. Here the thick lines are the projections of the loop on the plane. A geodesic on a plane is a straight line. So, the straight line is exactly what we need. Moreover, we can see that the loop does not slip off the top of the mountain only if the angle B at the top of the sector does not exceed 180o as depicted on Fig.(b). Otherwise (see Fig.(c)), the line lies outside the sector and the loop has no equilibrium on the cone.
To find the critical angle A of the cone, we note that if L is the generatrix of the cone, then the length of the arc, which subtends the angle B, equals the circumference of the base of the cone 2{pi}r, where r is the radius of the base: B L = 2 {pi} r. As r = L sin(A) and the critical angle B = {pi}, sin(A) = 0.5, and therefore A= 30o.
- nellington
#1944 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ja govorim o nagibu, ti govoriš o uglu između h i l. Totalno suprotne stvari, kod mene taj ugao može ići do 60°.kukuruz_kokicar wrote:E sada mi fakat nista nije jasno. Kako 30 vece od 45.nellington wrote:Ne bih te na tu sitnicu lovio, ne brinikukuruz_kokicar wrote:Sada sam ja pogrijesio, ugao izmedju h i l treba biti manji ili jednak 45 da uze ne sklizne, u suprotnom klize prema gore i ... spada.Ugao može biti i veći, značajno veći.
EDIT: Sad vidim tvoj edit, sve ok
- nellington
#1945 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ovdje je bilo pogrešno rješenje 
Last edited by nellington on 02/02/2012 16:53, edited 2 times in total.
- Melanholik
#1946 Re: Kutak za ljubitelje matematike
na ovo sam mislila kada sam pitala je li stvar u vrhu.nellington wrote:David Hmelnicki wrote:Green lines on the resulting sectors are just the line along which the cone was cut. Here the thick lines are the projections of the loop on the plane. A geodesic on a plane is a straight line. So, the straight line is exactly what we need.
ali svejedno i da sam išla ovim putem, zalutala bih. ipak je to Geometrija.
- kukuruz_kokicar
#1947 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nista nije OK, dok ja ne kazem da je oknellington wrote: Ja govorim o nagibu, ti govoriš o uglu između h i l. Totalno suprotne stvari, kod mene taj ugao može ići do 60°.
EDIT: Sad vidim tvoj edit, sve ok
Sala mala, no u rjesenju koje si prikazao - kriticni ugao A nije nagib vec isto sto i ugao l/h i on je 30 - dakle je to manje od 45 stepeni. To vec ima smisla. Za rjesenje koje tvrdi da je moguc ugao veci od 45 bi bio spreman rizikovati i zivot ... tvoj.
- nellington
#1948 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Sad i ja vidim - ja radim jedno, ti i David drugokukuruz_kokicar wrote:Nista nije OK, dok ja ne kazem da je oknellington wrote: Ja govorim o nagibu, ti govoriš o uglu između h i l. Totalno suprotne stvari, kod mene taj ugao može ići do 60°.
EDIT: Sad vidim tvoj edit, sve ok.
Sala mala, no u rjesenju koje si prikazao - kriticni ugao A nije nagib vec isto sto i ugao l/h i on je 30 - dakle je to manje od 45 stepeni. To vec ima smisla. Za rjesenje koje tvrdi da je moguc ugao veci od 45 bi bio spreman rizikovati i zivot ... tvoj.
- atko
#1949 Re: Kutak za ljubitelje matematike
toliko moRe u matematiKi ... u masinstvu je rezultat drugaciji moze i malo vise i malo manjenellington wrote:Po mom računu, minimalni nagib je 30°. Koliko je atko dobio?
- nellington
#1950 Re: Kutak za ljubitelje matematike
U nedostatku više podataka u zadatku, ja kažem 0atko wrote:toliko moRe u matematiKi ... u masinstvu je rezultat drugaciji moze i malo vise i malo manjenellington wrote:Po mom računu, minimalni nagib je 30°. Koliko je atko dobio?jer zavisi od trenja i/ili velicine ugla izmedju uzeta i kose ravni kupe ... sto je kod tebe nula predpostavljam
...
Editovao sam zbrku u oznakama u svom rješenju