nesretna kombinacija da se govori o GRAS-u, mozda je bolje govoriti o prevozniku kao nekom ko pruza uslugu i putniku koji je duzan platiti tu uslugu a ne neplacati, jer je to cisto varanje. (izuzetci uvijek postoje, ali isto tako postoje i oni koji sa namjerom ne placaju kartu, znaci svjeno varaju)vade_mecum wrote:sanaman wrote: Ovdje sam iznio svoje misljenje zasto bi trebalo da bude krivicno djelo i zato nebi bio problem da sluzbenici GRAS-a tj. kontrolori kada negih uhvate bez vazece karte traze licnu na uvid ili neki drugi identifikacioni dokument.![]()
dzizs krajst, cuj neplacanje karte krivicno djelo. mozda bi trebalo uvesti opciju da ako nemas para za kartu da ides robijati lol
mislim da bi gras trebao u red dovesti svoje poslovanje, malo poraditi na tarifnom sistemu pa tek se onda igrati zandara.
GRAS - karte
-
sanaman
#1926 Re: GRAS - karte
-
The Realist
#1927 Re: GRAS - karte
Razumijem šta hoćeš reći, ali je pogrešno vrijeme za pisati o tome.sanaman wrote:vade_mecum wrote:
nesretna kombinacija da se govori o GRAS-u, mozda je bolje govoriti o prevozniku kao nekom ko pruza uslugu i putniku koji je duzan platiti tu uslugu a ne neplacati, jer je to cisto varanje. (izuzetci uvijek postoje, ali isto tako postoje i oni koji sa namjerom ne placaju kartu, znaci svjeno varaju)
Oni kasne, izbjegavaju vožnje i sve ostalo i NE PODLEŽU nikakvim kaznama, niti meni moraju platiti nastalu štetu. Onda ni oni nemaju nikakvo pravo da to traže od nas. Kako trenutno sve funkcioniše, sve je dobra volja, tj. da li će oni doći, a kada dođu, da li ću "ja" platiti.
Ali ima još nešto, kada te drugi prevoznik uhvati bez karte, samo te izbace iz autobusa, ili kojeg već prevoznog sredstva, samo je problem što tada budeš u nekoj nedođiji.
- kokuz_sa
#1928 Re: GRAS - karte
u ustavu pise da covjek ima pravo na slobodu kretanja(to se podrazumjeva i voznja grasom)sanaman wrote:Nema ovo veze sa ustavom. Ti kada kupis kartu/tj. udjes u tramvaj prihvatas usluge i uvjete koristenja prevoznika. Znaci duzan si ponistis kartu, cuvati do kraja voznje i pokazati ovlastenom licu/kontroloru (ovdde ocigledno nastaje problem, pravna praznina, ko je kontrolor i ko smije, itd.) Isto tako se prihvatas uvjete (da ukoliko nemas kartu, das svoje podakte radi naknadne naplate) znaci ti si pristao na to da ces dobrovoljno dati te podatke a i ovdje nastaje problem jer ocigleno nije dovljno u detalje regulisano.kokuz_sa wrote:tesko da ce ovo ikad dobiti zakonsku normu: krivicno djelo..
ipak ovo je prekrsaj cisti i ne bi trebalo da ulazi pod KD..
a ustavom BIh ili bilo kojim drugim je regulisano da obicna osoba(cak bio kontrolor grasa) nema pravo traziti licnu kartu..
jer onda bi svak te mogao zaustaviti na ulici i traziti malo dokumente na uvid..
gras treba da podnese neki amandman na zakone kojim bi bilo zakonski regulisanje naplacivanje karata i kazene od osoba koje nemaju regularnu kartu..a sada ovo sto gras radi je cisto reketarenje i spada pod KD.
Naravno da treba da bude krivicno djelo...to sto je steta 1,80 KM po voznji ali kada uzmes koliko ljudi to uradi i tako iz dana u dan, ne zelim znati koliko je steta.
sad ne znam tacno ali pise da ima pravo na svoju privatnost( znaci d ane daje dokumene kome ne treba)
a sto kazes za KD da je to ako ne platis 1.80KM..
neko ako ukrade robu u npr merkatoru do 499KM to se ne smatra KD nego prekrsajem..tako je zakonski regulisano
-
sanaman
#1929 Re: GRAS - karte
mijesas jabuke i kruske, tebi GRAS ne ogranicava slobodu kretanja...idi pjesice, biciklom, autom, avionom...kako hoces, samo traze da im se plati usluga.kokuz_sa wrote:u ustavu pise da covjek ima pravo na slobodu kretanja(to se podrazumjeva i voznja grasom)sanaman wrote:Nema ovo veze sa ustavom. Ti kada kupis kartu/tj. udjes u tramvaj prihvatas usluge i uvjete koristenja prevoznika. Znaci duzan si ponistis kartu, cuvati do kraja voznje i pokazati ovlastenom licu/kontroloru (ovdde ocigledno nastaje problem, pravna praznina, ko je kontrolor i ko smije, itd.) Isto tako se prihvatas uvjete (da ukoliko nemas kartu, das svoje podakte radi naknadne naplate) znaci ti si pristao na to da ces dobrovoljno dati te podatke a i ovdje nastaje problem jer ocigleno nije dovljno u detalje regulisano.kokuz_sa wrote:tesko da ce ovo ikad dobiti zakonsku normu: krivicno djelo..
ipak ovo je prekrsaj cisti i ne bi trebalo da ulazi pod KD..
a ustavom BIh ili bilo kojim drugim je regulisano da obicna osoba(cak bio kontrolor grasa) nema pravo traziti licnu kartu..
jer onda bi svak te mogao zaustaviti na ulici i traziti malo dokumente na uvid..
gras treba da podnese neki amandman na zakone kojim bi bilo zakonski regulisanje naplacivanje karata i kazene od osoba koje nemaju regularnu kartu..a sada ovo sto gras radi je cisto reketarenje i spada pod KD.
Naravno da treba da bude krivicno djelo...to sto je steta 1,80 KM po voznji ali kada uzmes koliko ljudi to uradi i tako iz dana u dan, ne zelim znati koliko je steta.
sad ne znam tacno ali pise da ima pravo na svoju privatnost( znaci d ane daje dokumene kome ne treba)
a sto kazes za KD da je to ako ne platis 1.80KM..
neko ako ukrade robu u npr merkatoru do 499KM to se ne smatra KD nego prekrsajem..tako je zakonski regulisano
privatnost je nesto sasvim trece u ovom slucaju, niko ti ne ulazi u kucu niti te pretresa ili slicno.
ukrasti nesto za 499 i biti prekrsaj moze samo u nasoj cirkus drzavi i nigdje vise. a iskreno mi nije jasno kako mozes nesto ukrasti a da bude prekrsaj, pa cak i mi imamo KD kradja....
- kokuz_sa
#1930 Re: GRAS - karte
Član 2 Sloboda kretanja
1. Svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.
2. Svako je slobodan da napusti bilo koju zemlju, uključujući i vlastitu.
3. Nikakva ograničenja ne mogu se postaviti u odnosu na ostvarivanje ovih prava osim onih koja su u skladu sa zakonom i koja su nužna u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti ili javne sigurnosti, radi očuvanja javnog poretka, za sprječavanje kriminala, za zaštitu morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.
4. Prava iz stava 1. mogu se također, u posebnim oblastima ograničiti u skladu sa zakonom i opravdati javnim interesom u demokratskom društvu.
evropska konvencija o ljudskim pravima eto clan dva stav 3..mi garantuje voznju grasovim vozilima bez placanja karze jer
"ogranicenja voznje grasom nisu zakonski regulisana da moram imati placenu kartu"
a vidis ovo

na poledjini iskaznice pise ovo

kad takvu iskaznicu budu imali revizori ja cu im drage volje dati licnu da me zapisu..
a do tada cu se pridrzavati ovoga da me samo policajac moze legtimisati i da nema zakonske ovlasti da moje ime i prezime preda revizoru.
clan 13-16
http://www.podaci.net/_ZAKON_BiH/propis ... v1043.html
reva jedino sto moze je da te istjera iz vozila..zadrzati te nesmije jer je krivicno djelo protupravno zadrzavanje lica i osoba..
1. Svako ko se zakonito nalazi na teritoriji jedne države ima, na toj teritoriji, pravo na slobodu kretanja i slobodu izbora boravišta.
2. Svako je slobodan da napusti bilo koju zemlju, uključujući i vlastitu.
3. Nikakva ograničenja ne mogu se postaviti u odnosu na ostvarivanje ovih prava osim onih koja su u skladu sa zakonom i koja su nužna u demokratskom društvu u interesu nacionalne sigurnosti ili javne sigurnosti, radi očuvanja javnog poretka, za sprječavanje kriminala, za zaštitu morala ili radi zaštite prava i sloboda drugih.
4. Prava iz stava 1. mogu se također, u posebnim oblastima ograničiti u skladu sa zakonom i opravdati javnim interesom u demokratskom društvu.
evropska konvencija o ljudskim pravima eto clan dva stav 3..mi garantuje voznju grasovim vozilima bez placanja karze jer
"ogranicenja voznje grasom nisu zakonski regulisana da moram imati placenu kartu"
a vidis ovo

na poledjini iskaznice pise ovo

kad takvu iskaznicu budu imali revizori ja cu im drage volje dati licnu da me zapisu..
a do tada cu se pridrzavati ovoga da me samo policajac moze legtimisati i da nema zakonske ovlasti da moje ime i prezime preda revizoru.
clan 13-16
http://www.podaci.net/_ZAKON_BiH/propis ... v1043.html
reva jedino sto moze je da te istjera iz vozila..zadrzati te nesmije jer je krivicno djelo protupravno zadrzavanje lica i osoba..
-
sanaman
#1931 Re: GRAS - karte
kao prvo niko nije pricao da te smiju zadrzati, a mislio sam da smo se slozili da je ova oblast totalno neregulisana. ja sa samo htio dati svoje misljenje kako vidim taj problem. a on se za mene svodi na ugovor izmedju prevoznika i putnika, u koje obje stranke imaju prava i obveze. stvar jasna i prosta eh sada sto mi ne znamo to da pretocimo u zakone to je druga stvar.
p.s i ovo sto citiras osnovna prava kretanje itd. vjeruj da ta materija nema veze sa ovim, al da ne ulazim u detalje...ne brani tebi GRAS nikakvo kretanje. pogresno postavljas problem, ti hoces nesto od GRAS-a a to je prevoz i nece da platis (ovo je primjer) i tu nastaje problem. mogao si i pjesice ili biciklom ici niko te nebi ogranicio.
p.s i ovo sto citiras osnovna prava kretanje itd. vjeruj da ta materija nema veze sa ovim, al da ne ulazim u detalje...ne brani tebi GRAS nikakvo kretanje. pogresno postavljas problem, ti hoces nesto od GRAS-a a to je prevoz i nece da platis (ovo je primjer) i tu nastaje problem. mogao si i pjesice ili biciklom ici niko te nebi ogranicio.
Last edited by sanaman on 29/11/2011 21:21, edited 1 time in total.
- kokuz_sa
#1932 Re: GRAS - karte
i ko je tu kriv?sanaman wrote:kao prvo niko nije pricao da te smiju zadrzati, a mislio sam da smo se slozili da je ova oblast totalno neregulisana. ja sa samo htio dati svoje misljenje kako vidim taj problem. a on se za mene svodi na ugovor izmedju prevoznika i putnika, u koje obje stranke imaju prava i obveze. stvar jasna i prosta eh sada sto mi ne znamo to da pretocimo u zakone to je druga stvar.
prevoznik jer nije podnio regulativu za zakonsko regulisanje ili putnik kojem je ostavljena mogucnost besplatnog prevza?
-
sanaman
#1933 Re: GRAS - karte
Pa iskreno, ovo naj je najmanji problem u drzavikokuz_sa wrote:i ko je tu kriv?sanaman wrote:kao prvo niko nije pricao da te smiju zadrzati, a mislio sam da smo se slozili da je ova oblast totalno neregulisana. ja sa samo htio dati svoje misljenje kako vidim taj problem. a on se za mene svodi na ugovor izmedju prevoznika i putnika, u koje obje stranke imaju prava i obveze. stvar jasna i prosta eh sada sto mi ne znamo to da pretocimo u zakone to je druga stvar.
prevoznik jer nije podnio regulativu za zakonsko regulisanje ili putnik kojem je ostavljena mogucnost besplatnog prevza?
Ovo je ipak samo forum
-
StupskaBitanga
#1934 Re: GRAS - karte
kakav je ovo sada cirkus
Sada opština Stari grad kupuje minubuse a kako sam čuo Fahrudin Radončić je htio kupiti trolejbuski saobraćaj al mu nisu dali i da će sada na relaciji Grad/Kanton doći do razdvajanja gradskog saobraćaja
Sada opština Stari grad kupuje minubuse a kako sam čuo Fahrudin Radončić je htio kupiti trolejbuski saobraćaj al mu nisu dali i da će sada na relaciji Grad/Kanton doći do razdvajanja gradskog saobraćaja
-
The Realist
#1935 Re: GRAS - karte
Pa možda to rade, jer GRAS uglavnom linije sa autobusima i minibusevima ne ispoštuje i vjrovatno ljudima dojadilo, pa ce imati svoju liniju.
-
Baudelaire
#1936 Re: GRAS - karte
Ja sam čuo i priču da Elektroprivreda hoće da preuzme travmajski saobraćaj.
- fidoremilienko
#1937 Re: GRAS - karte
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/ ... /111202068
Da ne bude kao na Ilidži, automatska naplata karata, a reve stoje pored
i klikću

Da ne bude kao na Ilidži, automatska naplata karata, a reve stoje pored
- bordo gandalf
- Grijem se na: Gree Hansol 12
#1938 Re: GRAS - karte
Pa ono namjerno nece da klikne kao nesto nije uredu sa kuponom, daj da vidim

- fidoremilienko
#1939 Re: GRAS - karte
Kad su uveli te "automatske stanice", svi su se pitali što će im evizori, jer su kazali da sada reve neće trebati i da su te stanice u funkciji smanjenja broja ljudstva
Pitam ja onog jednog, izvini, zakaj vi stojite ovdje ako su ovo "automatske stanice".Kaže on: "ma to mi sada u ovoj testnoj fazi dok se raja ne navikne, jer ljudi ne znaju kako ovo funkcioniše...." I eto, testna faza još i danas traje, a prođe godina (možda i više...)
-
Walter76
#1940 Re: GRAS - karte
Moze li mi neko pomoci, valja za par dana u neke Rosulje prije Vogosce, one nove plave zgrade sto se prave, da li je to Nova Vogosca= Rosulje? Koju liniju da uzmem? Jel to mogu cekati na stanici na Ciglanama odmah prije podvoznjaka, kod one Pijace? Koji bus da uzmem, Vogosca i Ilijas mogu oboje ili sta? 
- kokuz_sa
#1941 Re: GRAS - karte
najbolje na polaznoj kod II gimnazije pitas vozaca jel to taj bus i relacija i eto odes..Walter76 wrote:Moze li mi neko pomoci, valja za par dana u neke Rosulje prije Vogosce, one nove plave zgrade sto se prave, da li je to Nova Vogosca= Rosulje? Koju liniju da uzmem? Jel to mogu cekati na stanici na Ciglanama odmah prije podvoznjaka, kod one Pijace? Koji bus da uzmem, Vogosca i Ilijas mogu oboje ili sta?
- dharma
#1942 Re: GRAS - karte
Vogosca, bus 21 i mozes izaci na pretposljednjoj stanici, kada vec prodjes te zgrade pa se malo vratis. Mozes i u Ilijaski 22, ali ti je on rjedji. Kad udjes zamoli nekoga da ti kaze kad da izadjes, mozes i vozaca, i mozes izaci i stanicu prije te pretposljednje da se ne vracas.kokuz_sa wrote:najbolje na polaznoj kod II gimnazije pitas vozaca jel to taj bus i relacija i eto odes..Walter76 wrote:Moze li mi neko pomoci, valja za par dana u neke Rosulje prije Vogosce, one nove plave zgrade sto se prave, da li je to Nova Vogosca= Rosulje? Koju liniju da uzmem? Jel to mogu cekati na stanici na Ciglanama odmah prije podvoznjaka, kod one Pijace? Koji bus da uzmem, Vogosca i Ilijas mogu oboje ili sta?
-
Mr. Brightside
#1943 Re: GRAS - karte
bus 21 iz sutjeske, izađes na stanici prije plavih zgrada predpredposljednja... (ako primjetis industrijsku zonu sa desne strane, ako ne, onda pitaj nekog...), bus polijeće svakih 15 minuta

- Reglan
#1945 Re: GRAS - karte
Izadjes kod stanice VW Sarajevo,to ti je par metara prije EP pumpe.Walter76 wrote:Hvala puno!
Ma najgore je to kad se vozis autom znas, ali hajd sad skontaj gdje i koja stanica kad ides busem. Uglavnom kada se vozim prema Vogosci znam da mi sa desne dodje "Ame Benzinska Pumpa" , pa desno opet poslije njega ima "VW Sarajevo", e onda na lijevu stranu ima "Energo Petrol Pumpa" i odmah poslije nje su "Plave Zgrade" ili ti ga Nova Vogosca.
Ono sto mene zanima jos, da li moram proci sve ovo ukljucujuci Plave zgrade, pa izaci na stanici(predposljednjoj) i onda se vratiti pjeske do Plavih Zgrada. Jer one su mi orijentir, kad njih prodjem, prva stanica na kojoj stane bus ja izlazim
Inace sta je ovo danas,pola buseva ne radi kazu nestalo im benzina
-
Crvena.Papricica
#1946 Re: GRAS - karte
Neki dan uđem u tramvaj, platim uredno kartu, ko kreten kakav jesam i na socijalnom stane tramvaj, sviju nas izbaci vozač i zaboli njega dupe gdje si ti pošao, gdje trebaš biti, jesi kupio kartu ili nisi.
Isto tako je u 70% slučajeva, iz ovog ili onog razloga moguće da umjesto prema Čaršiji, skrenu vozila na Željezničku.
Prešla sam onda na komercijalu. Čekam komercijalu prošle sedmice i nakon propuštene DVIJE VOŽNJE, šta ću hajde na tramvaj opet, pa dokle stigneš.
Usluga na nivou.
Isto tako je u 70% slučajeva, iz ovog ili onog razloga moguće da umjesto prema Čaršiji, skrenu vozila na Željezničku.
Prešla sam onda na komercijalu. Čekam komercijalu prošle sedmice i nakon propuštene DVIJE VOŽNJE, šta ću hajde na tramvaj opet, pa dokle stigneš.
Usluga na nivou.
-
a.dis
#1947 Re: GRAS - karte
i danas su tramvaji oko 16h išli prema željezničkoj umjesto prema čaršiji, a nigdje nisam pročitao vijest da je bio neki sudar ili slično. nek su oni poslali po 7 revizora na stanice pored kampusa, ne bi li nekome naplatili kaznu.
- Memica_93
#1948 Re: GRAS - karte
A da li imaju karte za npr. 5 voznji tramvajem? Koliko kostaju?
- kokuz_sa
#1949 Re: GRAS - karte
kostaju cijelih NULA maraka..to ne postoji u SarajevuMemica_93 wrote:A da li imaju karte za npr. 5 voznji tramvajem? Koliko kostaju?
imas npr dnevnu kartu ..sedmicnu ovako nesto al po br voznji toga nema
- JoeyTribbiani
#1950 Re: GRAS - karte
Trebalo bi se moći kupit karta koja se može poništit 10 puta. Košta negdje oko 12KM. Ja sam kupio ljetos na tramvajskoj kod Katedrale.
Hoće li možda GRAS da im mi kupujemo gorivo pored karata? Danas sam pročit'o da su od vlade dobili i više para nego što su trebali. Jebi ga, garant su opet morali farbat svoja auta u krugu firme i slično pa se potrošilo materijala...
Hoće li možda GRAS da im mi kupujemo gorivo pored karata? Danas sam pročit'o da su od vlade dobili i više para nego što su trebali. Jebi ga, garant su opet morali farbat svoja auta u krugu firme i slično pa se potrošilo materijala...