Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
zonna

#1926 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by zonna »

i mi nabavismo mace! :D
sinoc je doselio i u principu nemamo nekih problema. nisam pitala zenu koja nam ga je dala koliko mu je ali nije malo mace nego je u onom periodu kada je "ruzan", zgoljav :-)
kontala sam pitacu veterinara medjutim veterinarka kojoj smo ga odnijela nije znala odrediti ni pol (?!) kao rano je jos...
kaze rano je za vakcinu i za sredstvo protiv buha...
da peremo obavezno ruke, da ga ne ljubimo i da pazimo da nas ne ogrebe.... :x ovo mi je prva macka u zivotu ali fakat ne kontam kako cemo stalno prati ruke ako nam je u stanu... a ostalo da ne pominjem.
ja sam ga sinoc okupala po upustvima koje sam ovdje nasla. nigdje nisam nasla sampon za mace pa sam kanula "zeru" sampona za bebe... :( ali sam dobro isprala...
nocas je spavao na meni :cry: :-)
zanima me kome da ga odvedem a da mi ne prica dodatne nebuloze. preporucili smo mi nekog veterinara harisa kod galije. sta mislite?
ja bih odmah poslije vakcine sterilisala mace ako je ikako moguce...
i kako da znam ima li buha?
hrastov žižak

#1927 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hrastov žižak »

Mislim da se mačke ne sterilišu/kastriraju dok spolno ne sazriju. Ma ne moraju se prati stalno ruke, pogotovo ako je popilo one tablete protiv parazita. Što se tiče spola: ako je ružno u faci onda je muško :lol: Ako želiš saznati ima li buha, priberi mu dlaku prstima, trebali bi ih primjetit. ;-)
luna09

#1928 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

zonna wrote:i mi nabavismo mace! :D
sinoc je doselio i u principu nemamo nekih problema. nisam pitala zenu koja nam ga je dala koliko mu je ali nije malo mace nego je u onom periodu kada je "ruzan", zgoljav :-)
kontala sam pitacu veterinara medjutim veterinarka kojoj smo ga odnijela nije znala odrediti ni pol (?!) kao rano je jos...
da peremo obavezno ruke, da ga ne ljubimo i da pazimo da nas ne ogrebe.... :x ovo mi je prva macka u zivotu ali fakat ne kontam kako cemo stalno prati ruke ako nam je u stanu... a ostalo da ne pominjem.
ja sam ga sinoc okupala po upustvima koje sam ovdje nasla. nigdje nisam nasla sampon za mace pa sam kanula "zeru" sampona za bebe... :( ali sam dobro isprala...
zanima me kome da ga odvedem a da mi ne prica dodatne nebuloze. preporucili smo mi nekog veterinara harisa kod galije. sta mislite?
Vjerovatno je rano za vakcinu ako je tako maleno kako kažeš. Ako ste je od nekog uzeli znači nije bila negdje na smeću pa da se ruke stalno peru a i da jeste mama maca liže svoje bebe stalno.Ako bi i bila koja buhica ništa strašno neće one na ljude. Ja imam jednu macu u kući i jednu koja dođe na obrok i zna i prenoćiti pa nekad i na mom jastuku ako sam zaboravila vrata zatvoriti i niko nije dobio bajkice. Mace sem onih za izložbe i onih baš dugodlakih ne treba kupati,dovoljno je četkom za mace očetkati je i to je to. Puno više o svim mačijim potrebama možeš ovdje pročitati al :-) :-) :-) mora se čitati. Veterinar Haris je zbilja dobar veterinar i hirurg, (br.tel.061/191-131) a imate i jako dobrog veterinara pa recimo i dijagnostičara Amar Popović (br.tel. 061/397-178) .Većina mojih prijatelja i ja koristimo Amarove usluge i zadovoljni smo, mada sam čula za Harisa takođe samo riječi hvale. Sretno i javite šta ste dobili, curicu ili dečka :-D
luna09

#1929 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

hrastov zizak wrote:Zdravo. Zanima me da li neko zna sisaju li mačići majku i kada ona nema mlijeka ili popuste vime kada ne uspiju ništa usisat? Moja mačka slabo jede, a opet redovno doji mačiće, pa me zanima da li je moguće da oni sisaju sušna vimena?
Ako mačići napreduju onda mama-maca ima mlijeka, mada znaju oni i iz zabave sisati. Jer kako objasniti da mače koje je mama odbacila sisa macu koja je sterilna i nikad nije imala okot. Ona ga je prihvatila i pazi ga kao mama i još k tomu dozvoljava mu da doji ??????
Ernolina

#1930 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Ernolina »

zonna wrote:i mi nabavismo mace! :D
I ja sam nova u svijetu macaka, pa sam istrazivala pravo puno kada smo moj dragi i ja nasli macu pred zgradom. Pa eto mogu ti dati par savjeta.

Sto se tice samog pola to je vrlo jednostavno za odrediti. Ukoliko je zenka odmah pored rektuma (nesto mi crnjak pisati cmar ili supak, ali hajd moze u zagradi :D) bi se trebala nalaziti crtica, dok je kod muzjaka polni organ vise udaljen i podsjeca na krug. Pored toga kod muzjaka nisu odmah vidiljivi testisi, no s vremenom narastu.

Sampon bi trebala moci naci u svakom vecem trznom centru, mislim da su najjeftiniji Vitakraft samponi (vidjela sam ovaj u Hošetu - AS), dok ove malo kvalitetnije mozes naci u pet shopovima. Ne preporucuje se kupanje macke ljudskim samponima iz razloga sto im se moze isusiti koza, sto uzrokuje nastanak peruti i sl. Iako si je okupala i ja bih ti savjetovala da sto cesce perete ruke. Ja sam imala nezgodno iskustvo s mojom macom. Sedam dana nakon sto smo je unijeli primjetila sam da na vratu imam crveni krug. Uskoro se isti poceo i ljustiti. Bilo mi je to jako cudno. Dan poslije se isto pojavilo i na mom momku. Skontali smo da nam je to od mace, jer je s pocetka cesto spavala na nama i najdraze mjesto joj je bio upravo vrat. Otisli smo veterinaru, gdje smo saznali da nam je maca prenijela gljivicu mikrosporu. Zbog toga ja mislim da odredjeni vremenski period, dok se maca ne adaptira na zivot u stanu a i vi na nju da treba jako voditi racuna o licnoj i higijeni stana. Prati da li ces uociti bilo kakve promjene na njoj.

Sto se tice buhica, mace se uglavnom cesu veoma cesto, no cesanje ne mora biti simptom buha. Uzrok cestog cesanja moze biti blaga alegrija na kucnu prasinu. S obzirom da je moja maca imala manje od 2 mjeseca kad smo je nasli i da je imala buhice mi smo prvo pokusali rijesiti taj problem cesljem za buhe. S obzirom da to ne pomaze 100%, djevojka u svijetu ljubimaca mi je preporucila ampulu protiv buha koja se rastvara u 1l vode. S njom poprsces macu i stan i problem buha je rijesen, bez obzira koliko maca bila stara. Samo treba paziti da ona ne lize to sredstvo.

Sto se tice same sterilizacije, saznala sam da veterinari u Sarajevu ne steriliziraju mace prije 5-6 mjeseci starosti. Vakcinacija bi se svakako trebala odraditi prije sterilizacije/kastracije cak mjesec dana prije, jer se mora primiti i revakcinacija (ispravite me ako grijesim).

Eto ako te bilo sta drugo zanima samo pitaj. Nadam se da sam ti barem malo pomogla. :)
hrastov žižak

#1931 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by hrastov žižak »

luna09 wrote:
hrastov zizak wrote:Zdravo. Zanima me da li neko zna sisaju li mačići majku i kada ona nema mlijeka ili popuste vime kada ne uspiju ništa usisat? Moja mačka slabo jede, a opet redovno doji mačiće, pa me zanima da li je moguće da oni sisaju sušna vimena?
Ako mačići napreduju onda mama-maca ima mlijeka, mada znaju oni i iz zabave sisati. Jer kako objasniti da mače koje je mama odbacila sisa macu koja je sterilna i nikad nije imala okot. Ona ga je prihvatila i pazi ga kao mama i još k tomu dozvoljava mu da doji ??????
Hvala, u međuvremenu sam dobio nešto složeniji odgovor od veterinara :)
Masha.sa

#1932 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

Nadjeno bolesno mace danas... ima strasnu infekciju ociju, jedno oko je skroz zatvoreno, drugo kao i otvori, ali se to oko i ne vidi unutra, kakvo je... na vrhovima usiju nema dlake i vidljive male crvene krastice (jel' to suga, neko gljivicno oboljenje, ili sta?)
Kontaktirala Amara, na godisnjem je... objasnila u poruci sta je s ocima - napisao sms da joj ispiram okice sa acidi borici i da joj uzmem Maxitrol kapi, 3x1 kap, 10 dana.
Donijeta je kuci, okupana (imala sleper buha)... nahranjena - jela je halapljivo, sto je dobar znak, jel' da? Ociscene okice s ac. bor. kapi stavljenje, kasnije cemo opet.

Zna li neko sta bi moglo biti ovo s usima, ne mogu da smaram Amara, covjek nije u drzavi... I da, ne trebam ni napominjati da je u kuci ratno stanje... pa, ako neko bude zelio usvojiti malenu Zetu, neka me kontaktira na pp.
U svakom slucaju, ne ide na ulicu i nigdje dok ne ozdravi.

VELIKO P.S. samo se nadam da nije slijepa... :?

rucam
Image

za par min jos par slika.
minjonja

#1934 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by minjonja »

nemoj cekati da se amar vrati sa godisnjeg nego otidji harisu, ili krasnom, ili na veterinu i vidi sta ce reci.
Masha.sa

#1935 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

minjonji objasnih na chatu... trenutno NIKAKO nisam u mogucnosti da je vodim vetu.
po svemu proguglanom, (slike, opis simptoma, koje ima sve do jednog) mace ima šugarac... i zbog njega je infekcija zahvatila oci. ujutro cu pokusati da joj nabavim rastvor kojim se tretira suga i stronghold ampule, koje se stavljaju u usi.
sad sam je ponovo okupala u toploj vodi, u koju sam stavila sodu bikarbonu, kontam ne moze stetiti nikako... crvenilo koze uha poprilicno je manje, cak su i krastice otpale. ponovo je malo jela... dala joj kapi, stavila obloge...
ako ko zna kakav pametan savjet - dobro je dosao u svakom slucaju...
Masha.sa

#1936 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

Ovo se nekako uvijek ovako namjesti, kad si najveci kokuz, da naletis na stvorenje kojem treba pomoc - koja se placa.
Zvala veterinu, uputili me na dr. Filipovic... rekla da dodjem s macom, ucinit ce sta moze i bez novca.
Mace je zivahno, jelo je i jutros... igra se i djeluje mnogo bolje nego juce... samo sto mislim da njene okice nemaju funkciju :sad: :sad: :sad: :sad:

javim sta je bilo na veterini... drzite fige ovoj maloj
wildflower

#1937 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by wildflower »

Ne znam hoce li biti od pomoci, ali ja sam kod dvije macke uspjela sanirati slican problem na usima uz pomoc propolisa. Usi su bile crvenkaste, bez dlake na vrhovima, perutale se i bolne na dodir, ja sam onako instinktivno nakapala propolisa po povrsini uha (njime u posljednje vrijeme lijecim sve:)) i primjetila da je pomoglo, nakon 3-4 dana uhice ko nove...
Masha.sa

#1938 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

dr. Filipovic na vet. faksu jutros nas primi... pogleda mace (al' doslovno samo ocima), konstatova da ona tu ne moze nista... kad smo stigli na veterinu, maca je otvorila ono zatvoreno oko i njega definitivno nema - unutra je samo roskasta rupa... pitam dr. sta je s ovim drugim okom, jel' ono u funkciji? dobih odgovor da ona to ne zna i da joj nastavim davati kapi i stavljati obloge, kao i dosad. pitah bar da joj daju tableticu protiv unutarnjih parazita, rece mi zena da NEMAJU! :-x (to je zato sto sam ja na tel rekla da nemam cime platiti veterinara).

nakon njih, odnesem mace u veterinarsku stanicu Stup... nije bilo doktorice... primi me sestra (koja je btw moja skolska).. dala joj je antibiotik injekciju (dovoljna za 4 dana, znaci podmirena do ponedjeljka) i antiparazitik... po njenom ovo nije sugarac, ali ja sam ipak nabavila stronghold i tretirala je... bio ne - ne bio, nek' je bar stiti od buha i krpelja.
maca definitivno ne vidi ni na jedno oko... maloprije sam je testirala prstom i malo smo se igrale. oslanja se na njuh i sluh, ali ne vidi nista. :sad:

u petak cemo kod Amara... da vidimo sta nam je raditi dalje...
elle_

#1939 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by elle_ »

Ima li vaša mačka uzašan zadah iz usta ?
Ja sam svog mačka počela zvati "smrdljivko"...još kad mi počne zijevati pored nosa...užas :shock:
Ima li ikakvo sredstvo da se to ublaži ili neka "mačko-žvakaća guma" :-D
mica šigla

#1940 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by mica šigla »

Koji su simptomi displazije kukova kod mačaka? Kada dolazi do toga? Kod starijih mačaka ili se može desiti i kod mlađih? Nadam se da ima neko da mi odgovori.
Dr.Mr.Fr.

#1941 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Dr.Mr.Fr. »

elle_ wrote:Ima li vaša mačka uzašan zadah iz usta ?
Ja sam svog mačka počela zvati "smrdljivko"...još kad mi počne zijevati pored nosa...užas :shock:
Ima li ikakvo sredstvo da se to ublaži ili neka "mačko-žvakaća guma" :-D

Mom "tigru" se to dešavalo, nedugo nakon toga smo primjetili da mu je jedan zub pokvaren pa je morao na vadjenje, pregledaj mu zube zato za svaki slucaj...

a sada nešto ne vjerujem da ima neki maciji mouthwash, možda ima neka hrana za higijenu zuba, kažem možda...ili oni neki dentalbars za zube kao za pse
Masha.sa

#1942 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

bili danas kod Amara... mace je totalno slijepo :sad: :sad:
nastavljamo s kapima... dobili i kremu za usi. klamidioza je uzrok ovih rana na usima, a jaka infekcija herpesom je unistila oke. :sad:
moja maca ludi otkako je ova mala dosla... pisti, sikce, frkce... slabo jede... ljuta je i potistena. :-? nisu se ni priblizile jedna drugoj, vidja je samo iz daljine. (nisam ih smjela sastavljati da mala ne prenese njoj sta).

ima li ko kakav pametan savjet? jel' ima neko slijepu macu? kako ovu staru privici na novu? :?

https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 3230_n.jpg
Mantis

#1943 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Poz, zna li neko gdje se kod nas u Sarajevu imaju kupiti kapi za ušne grinje kod mačaka ili neka krema, imaju mi mačići ušne grinje.
Mantis

#1944 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Mantis »

Poz, zna li neko gdje se kod nas u Sarajevu imaju kupiti kapi za ušne grinje kod mačaka ili neka krema, imaju mi mačići ušne grinje.
proljece101

#1945 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by proljece101 »

pozdrav ljubiteljima slatkih maca

Javljam se u nadi da cu dobiti savjet vezano za jednu malu mackicu..ima oko 5 mjeseci, vesela je, jede, aktivna, ne kunja, ali..javio se problem oko kaslja, ili bolje reci maca pravo hropti povremeno, kao da ima šlajma u plucima i ne moze da ga se rijesi, narocito se to cuje kada pocne da prede, predenje se pretvori u hroptanje i onda se jako zakaslje..ne iskasljava nista, ali to traje vec nekih sedam dana i ne prestaje..pravo se brinem,..hoce li to prestati od sebe i sta bi otprilke moglo biti? napominjem da maca ne izlazi nikud i nije imala gdje da se necim zarazi ili nesto...hvala vam unaprijed mnogo

evo i das e oduzim bar malo..jako koristan lin sa korisnim uputama o odgoju malih macica..

http://www.netbre.info/animals/asc/ishranamacica.html
Dr.Mr.Fr.

#1946 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Dr.Mr.Fr. »

proljece101 wrote:pozdrav ljubiteljima slatkih maca

Javljam se u nadi da cu dobiti savjet vezano za jednu malu mackicu..ima oko 5 mjeseci, vesela je, jede, aktivna, ne kunja, ali..javio se problem oko kaslja, ili bolje reci maca pravo hropti povremeno, kao da ima šlajma u plucima i ne moze da ga se rijesi, narocito se to cuje kada pocne da prede, predenje se pretvori u hroptanje i onda se jako zakaslje..ne iskasljava nista, ali to traje vec nekih sedam dana i ne prestaje..pravo se brinem,..hoce li to prestati od sebe i sta bi otprilke moglo biti? napominjem da maca ne izlazi nikud i nije imala gdje da se necim zarazi ili nesto...hvala vam unaprijed mnogo

evo i das e oduzim bar malo..jako koristan lin sa korisnim uputama o odgoju malih macica..

http://www.netbre.info/animals/asc/ishranamacica.html

Probaj joj dati trave, obicne zelene...možda su joj se nakupile dlake u jednjaku pa ce joj trava pomoci da to izbaci...5-6 vlati trave bi trebalo to riješiti, vidjeti ces jede travu kao luda ;-)
Dr.Mr.Fr.

#1947 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Dr.Mr.Fr. »

Masha.sa wrote:bili danas kod Amara... mace je totalno slijepo :sad: :sad:
nastavljamo s kapima... dobili i kremu za usi. klamidioza je uzrok ovih rana na usima, a jaka infekcija herpesom je unistila oke. :sad:
moja maca ludi otkako je ova mala dosla... pisti, sikce, frkce... slabo jede... ljuta je i potistena. :-? nisu se ni priblizile jedna drugoj, vidja je samo iz daljine. (nisam ih smjela sastavljati da mala ne prenese njoj sta).

ima li ko kakav pametan savjet? jel' ima neko slijepu macu? kako ovu staru privici na novu? :?

Teško Masho, macke kod drugih macki kada vide hendikepe jako su agresivne...jednostavno ne podnose slabosti, jedina mogucnost ti je da ih pokušavaš zbliziti tako da ih ostavljas same ispred neke transparentne barijere (stako neko) i da ih hraniš skupa mada iskreno ne vjerujem da ce se privici tako brzo...
globosa

#1948 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Da bi veterinar potvrdio dijagnozu klamidioze i herpesa mora imati pozitivan rezultat nalaza uzročnika iz mikrobiloškog uzorka, inače je klinička dijagnoza (od oka) gotovo negomuća.

Što se tiče dvije mačke u kući, moje iskustvo:
Svom mačku starom tri godine, koji od svog drugog mjeseca života nikada nije vidio mačku, prije pola godine dovela sam ženku, nađenu po najvećem snijegu, prebijenu, strahovito mršavu i iscrpljenu, izbačenu iz kuće.
Ukratko, mačak je spavao u WC-u iza šolje, krio se, slabo jeo, ugrizao sve što je stigao, počeo da mokri po tepihu.
Nikada ga nismo kažnjavali, nego pokušali i njemu pokloniti dovoljno pažnje.
Maca ženka je čitavo vrijeme teško disala, kašljala, slabo jela, brojni veterinari u SA su, i nakon RTG snimka, utvrdili da ima ''upalu pluća, hronični bronhitis, maligni proces .....'' sve dok prof. Hrvoje, radiolog sa Vet. f. nije postavio dg. puknuća dijafragme, opne koja dijeli grudnu od trbušne duplje, te su tanko i debelo crijevo i jetra prešli između pluća, što joj je stvaralo pritisak na ista i uzokovalo simptome.
Maca je uspješno operisana u Zagrebu, jer ovakve zahvate u SA niko ne izvodi. Izvodi, ali eksperimentalno, sa smrtnim ishodom.
Ovo pišem radi postavljanja dijagnoze i liječenja naših veterinara.
Danas dvije mace žive zadovoljno.
Ne ližu se i ne jedu iz iste posude, ali spavaju na istom kauču, igraju se ganjanja i TRAŽE jedna dugu.

Moje ranije postove i slike može naći na ovom forumu.

Sretno sa malom macom!
Masha.sa

#1949 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Masha.sa »

Dr.Mr.Fr. wrote:

Teško Masho, macke kod drugih macki kada vide hendikepe jako su agresivne...jednostavno ne podnose slabosti, jedina mogucnost ti je da ih pokušavaš zbliziti tako da ih ostavljas same ispred neke transparentne barijere (stako neko) i da ih hraniš skupa mada iskreno ne vjerujem da ce se privici tako brzo...
da, agresivna je, jako. iskreno, kad pocne da puse na malu i da kezi zube, mene prodje jeza. to stvarno zastrasujuce zvuci i izgleda. malu drzim u transporteru i kada joj velika pridje, imam osjecaj da bi je rastrgala kada bi je mogla dohvatiti... :sad:
stalno guglam i pokusavam primjeniti sve savjete spajanja dvije macke... ali jednostavno NE SMIJEM da ih sastavim, na recimo zajednickom obroku ili sl. :-?
pokusavam svojoj staroj maci davati jednaku paznju kao i prije, da skonta kako joj ova nije ugrozila njeno mjesto... ima perioda kad i na mene pocne da puse i da me grize. (ugl nakon sto je skontala ili vidjela da sam dirala malu - davala joj kapi, vadila je na pijesak itd.) trudim se ne maziti malu da ova vidi i napominjem da nemaju zajednicki wc.
Post Reply