Masha.sa wrote:bili danas kod Amara... mace je totalno slijepo
nastavljamo s kapima... dobili i kremu za usi. klamidioza je uzrok ovih rana na usima, a jaka infekcija herpesom je unistila oke.
moja maca ludi otkako je ova mala dosla... pisti, sikce, frkce... slabo jede... ljuta je i potistena.

nisu se ni priblizile jedna drugoj, vidja je samo iz daljine. (nisam ih smjela sastavljati da mala ne prenese njoj sta).
ima li ko kakav pametan savjet? jel' ima neko slijepu macu? kako ovu staru privici na novu?
https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/ ... 3230_n.jpg
Da bi veterinar potvrdio dijagnozu klamidioze i herpesa mora imati pozitivan rezultat nalaza uzročnika iz mikrobiloškog uzorka, inače je klinička dijagnoza (od oka) gotovo negomuća.
Što se tiče dvije mačke u kući, moje iskustvo:
Svom mačku starom tri godine, koji od svog drugog mjeseca života nikada nije vidio mačku, prije pola godine dovela sam ženku, nađenu po najvećem snijegu, prebijenu, strahovito mršavu i iscrpljenu, izbačenu iz kuće.
Ukratko, mačak je spavao u WC-u iza šolje, krio se, slabo jeo, ugrizao sve što je stigao, počeo da mokri po tepihu.
Nikada ga nismo kažnjavali, nego pokušali i njemu pokloniti dovoljno pažnje.
Maca ženka je čitavo vrijeme teško disala, kašljala, slabo jela, brojni veterinari u SA su, i nakon RTG snimka, utvrdili da ima ''upalu pluća, hronični bronhitis, maligni proces .....'' sve dok prof. Hrvoje, radiolog sa Vet. f. nije postavio dg. puknuća dijafragme, opne koja dijeli grudnu od trbušne duplje, te su tanko i debelo crijevo i jetra prešli između pluća, što joj je stvaralo pritisak na ista i uzokovalo simptome.
Maca je uspješno operisana u Zagrebu, jer ovakve zahvate u SA niko ne izvodi. Izvodi, ali eksperimentalno, sa smrtnim ishodom.
Ovo pišem radi postavljanja dijagnoze i liječenja naših veterinara.
Danas dvije mace žive zadovoljno.
Ne ližu se i ne jedu iz iste posude, ali spavaju na istom kauču, igraju se ganjanja i TRAŽE jedna dugu.
Moje ranije postove i slike može naći na ovom forumu.
Sretno sa malom macom!