Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bellica

#1926 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Nisam ja rekla da ne mogu, samo bi bilo posteno potraziti ga i pitati sta namjerava. Sto se i ti EV nisu sjetili ranije nego sada kad je voda procurila da traze PEV. U svakom slucaju, vjerujem da i u ovom ulazu ima neki gospodin u penziji koji bi bio adekvatan PEV. Gdje je sada onaj covjek s Dobrinje koji kaze da nemaju PEV i upravitelja, neka posavjetuje zenu kako da popravi situaciju s vodom.
Innovation

#1927 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Alica.K kaze da vec jako dugo nemaju kontakta, da je mozda i van BiH,pa sam joj napisala kako moze doci do njegovih podataka ili ako ne onda da biraju novog.
sarajevo63

#1928 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Innovation wrote:Potpuno ste u pravu, tako da oni mogu izabrati novog PEV-a bez njegovog prisustva. Nije mi samo jasno, kako uzima naknadu koja mu pripada, ako toliko dugo nemaju kontakt sa istim. :?
Ne mora biti ni da uzima naknadu. Al' isto tako ako je njegovo ime zabilježeno kao ime PEV-a onda je to malo veći problem za EV-e. Pogotovo ako ga nema.
Bellica wrote:Nisam ja rekla da ne mogu, samo bi bilo posteno potraziti ga i pitati sta namjerava. Sto se i ti EV nisu sjetili ranije nego sada kad je voda procurila da traze PEV. U svakom slucaju, vjerujem da i u ovom ulazu ima neki gospodin u penziji koji bi bio adekvatan PEV. Gdje je sada onaj covjek s Dobrinje koji kaze da nemaju PEV i upravitelja, neka posavjetuje zenu kako da popravi situaciju s vodom.
Izvini, da li zaista misliš da je neki gospodin u penziji adekvatan PEV? Ne da imam nešto protiv penzionera nego malo ih je koji imaju snage da se bakću sa Upraviteljima.

Bellica wrote:alica.k

Ja bih na tvom mjestu do sada sama sanirala to curenje. Predlazem kad je situacija takva kakva jeste da sama popravis to curenje radi sebe i stete koja moze nastati u stanu, pa neka ti se sredstva refundiraju kad dodjete do PEV. Ne mislim da ti je sada stalo da ides od stana do stana i skupljas potpise, za promjenu PEV treba najmanje mjesec dana, jer covjek koje je PEV je ziv, morate imati neki motiv, uzeti zapisnik birati novog PEV pa dok on preuzme (znam jer sam sve prosla, ja sam inace prvi radni nalog otvorila u decembru, a PEV postala u avgustu jer je sve bilo nesredjeno). Uostalom, promijeniti PEV bez znanja ovog prethodnog je ruzno, sacekajte da covjek dodje pa se lijepo dogovorite. I neka majstor bude PDV obveznik da mozes naplatiti. Ako nisi zadovoljna upraviteljima izaberi s komsijama nekog novog. Ja isto mislim da nije posteno ako vec uredno placas da cekas tako dugo, jer steta moze biti velika. Mislim da je moj prijedlog najbezbolniji pa ti sama odluci. Uz to, ako im date otkaz, odnosno odlucite promijeniti, kad jedan od razloga navedite i ovo nepostivanje i bezobrazluk koji ti je priredjen. Mislim da ces imati podrsku komsija, ali prvo zavrsi svoj posao u stanu pa onda. I da, da bi promijenili upravitelja prvo trebate PEV jer neko mora da vas zastupa inace svi trebate provesti taj postupak.
Ja ne bih sama sanirala prije nego što bih "crno na bijelo" pozvala upravitelja da popravi to, dala im rok od 3 dana. Ako ne dođu sama saniraj. Sredstva ti se neće refundirati kad dođe PEV. Samo se ti "naoružaj" računom koji će ti biti ispostavljen i koji ćeš sa novim dopisom Upravitelju (kopirati račun) dostaviti. Lijepo se ogradiš od plaćanja u visini sume koju si platila za saniranje onog što je upravitelj trebao.
I da, na kraju: po novom zakonu nema promjene upravitelja ako nisu izmirena sva dugovanja.... (član 46) tako da dug je to proces. Da plaćaš dok nemaš PEV-a na raspolaganju.
sarajevo63

#1929 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

sarajevo63 wrote:
Innovation wrote:Potpuno ste u pravu, tako da oni mogu izabrati novog PEV-a bez njegovog prisustva. Nije mi samo jasno, kako uzima naknadu koja mu pripada, ako toliko dugo nemaju kontakt sa istim. :?
Ne mora biti ni da uzima naknadu. Al' isto tako ako je njegovo ime zabilježeno kao ime PEV-a onda je to malo veći problem za EV-e.
Bellica wrote:Nisam ja rekla da ne mogu, samo bi bilo posteno potraziti ga i pitati sta namjerava. Sto se i ti EV nisu sjetili ranije nego sada kad je voda procurila da traze PEV. U svakom slucaju, vjerujem da i u ovom ulazu ima neki gospodin u penziji koji bi bio adekvatan PEV. Gdje je sada onaj covjek s Dobrinje koji kaze da nemaju PEV i upravitelja, neka posavjetuje zenu kako da popravi situaciju s vodom.
Izvini, da li zaista misliš da je neki gospodin u penziji adekvatan PEV? Ne da imam nešto protiv penzionera nego malo ih je koji imaju snage da se bakću sa Upraviteljima.

Bellica wrote:alica.k

Ja bih na tvom mjestu do sada sama sanirala to curenje. Predlazem kad je situacija takva kakva jeste da sama popravis to curenje radi sebe i stete koja moze nastati u stanu, pa neka ti se sredstva refundiraju kad dodjete do PEV. Ne mislim da ti je sada stalo da ides od stana do stana i skupljas potpise, za promjenu PEV treba najmanje mjesec dana, jer covjek koje je PEV je ziv, morate imati neki motiv, uzeti zapisnik birati novog PEV pa dok on preuzme (znam jer sam sve prosla, ja sam inace prvi radni nalog otvorila u decembru, a PEV postala u avgustu jer je sve bilo nesredjeno). Uostalom, promijeniti PEV bez znanja ovog prethodnog je ruzno, sacekajte da covjek dodje pa se lijepo dogovorite. I neka majstor bude PDV obveznik da mozes naplatiti. Ako nisi zadovoljna upraviteljima izaberi s komsijama nekog novog. Ja isto mislim da nije posteno ako vec uredno placas da cekas tako dugo, jer steta moze biti velika. Mislim da je moj prijedlog najbezbolniji pa ti sama odluci. Uz to, ako im date otkaz, odnosno odlucite promijeniti, kad jedan od razloga navedite i ovo nepostivanje i bezobrazluk koji ti je priredjen. Mislim da ces imati podrsku komsija, ali prvo zavrsi svoj posao u stanu pa onda. I da, da bi promijenili upravitelja prvo trebate PEV jer neko mora da vas zastupa inace svi trebate provesti taj postupak.
Ja ne bih sama sanirala prije nego što bih "crno na bijelo" pozvala upravitelja da popravi to, dala im rok od 3 dana. Ako ne dođu sama saniraj. Sredstva ti se neće refundirati kad dođe PEV. Samo se ti "naoružaj" računom koji će ti biti ispostavljen i koji ćeš sa novim dopisom Upravitelju (kopirati račun) dostaviti. Lijepo se ogradiš od plaćanja u visini sume koju si platila za saniranje onog što je upravitelj trebao.
I da, na kraju: po novom zakonu nema promjene upravitelja ako nisu izmirena sva dugovanja.... (član 46) tako da dug je to proces. Da plaćaš dok nemaš PEV-a na raspolaganju.
Innovation

#1930 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Innovation »

Sarajevo 63, cl.46 pod a. da su EV izmirili sva dugovanja prema Upravitelju izuzev duga po osnovu naknade iz cl.10 ovog Zakona, za koji postoji obaveza Upravitelja za utuzivanje. Tako da nema problema sa promjenom Upravitelja.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1931 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by PipiDugaDevetka »

HALO.BA wrote: Kršiti zakon je takodjer ružno, u novom zakonu
Član 65. stav 5. kaže
(Obaveze predstavnika etažnih vlasnika)
l.) u slučaju planiranog odsustva dužeg od pet dana određuje
svog zamjenika, o čemu obavještava etažne vlasnike
putem oglasne ploče u zgradi, a najduže na period od 15
dana.
Zašto Ministarstvo ne pojednostavi pomoć građanima-EV?

Ako čovjeka nema više od 15 dana i ako nije odredio zamjenika za vrijeme odsustvovanja, dovoljna je jedna prijava jednog EV inspektoru, pa da EV-ci krenu u proceduru izbora novog PEV-a. Ako taj inspektor kod EV @AliceK. ustanovi da OKI neopravdano neće da izvrši hitnu popravku, EV odmah krenu u proceduru zamjene OKI-ja.

Zašto Ministarstvo ne POMOGNE GRAĐANIMA, a ne parazitima(Čast izuzecima)?

Ako ne pomognete građanima, ostaćete bez posla. Da, ostaćete bez posla. Biće ukinuto Ministarstvo kada građani izađu na ulice da ruše sve,...
HALO.BA

#1932 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by HALO.BA »

PipiDugaDevetka wrote:
HALO.BA wrote: Kršiti zakon je takodjer ružno, u novom zakonu
Član 65. stav 5. kaže
(Obaveze predstavnika etažnih vlasnika)
l.) u slučaju planiranog odsustva dužeg od pet dana određuje
svog zamjenika, o čemu obavještava etažne vlasnike
putem oglasne ploče u zgradi, a najduže na period od 15
dana.
Zašto Ministarstvo ne pojednostavi pomoć građanima-EV?

Ako čovjeka nema više od 15 dana i ako nije odredio zamjenika za vrijeme odsustvovanja, dovoljna je jedna prijava jednog EV inspektoru, pa da EV-ci krenu u proceduru izbora novog PEV-a. Ako taj inspektor kod EV @AliceK. ustanovi da OKI neopravdano neće da izvrši hitnu popravku, EV odmah krenu u proceduru zamjene OKI-ja.

Zašto Ministarstvo ne POMOGNE GRAĐANIMA, a ne parazitima(Čast izuzecima)?

Ako ne pomognete građanima, ostaćete bez posla. Da, ostaćete bez posla. Biće ukinuto Ministarstvo kada građani izađu na ulice da ruše sve,...
Nemoj tako radikalno po ministarstvu jer po menu u ovom slucaju su EV malo vise krivi jer su dopstili da duze vrijeme ne znaju gdje im je PEV tj. ko dobija lovu sa njihovog racuna, kao i to da ih bas briga jel ih upravitelj uzima lopatom. Samo me interesuje kome je upravitelj predao godisnji izvjestaj i godisnji plan na usvajanje? :mrgreen:
sarajevo63

#1933 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

@ Innovation: ako ti nije problem da li bi mi napisala šta znači član 10 (ja nisam pravnik), možda sam pogrešno protumačila i shvatila član 46, pod a; hvala
Lucazode

#1934 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Lucazode »

Q: Čuo sam da upravitelji dobijaju određenu vrstu mjesečne naknade od Sarajevostana, pa me interesuje visina iste?

Lijep pozdrav
sarajevo63

#1935 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Lucazode wrote:Q: Čuo sam da upravitelji dobijaju određenu vrstu mjesečne naknade od Sarajevostana, pa me interesuje visina iste?

Lijep pozdrav
za šta?
Lucazode

#1936 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Lucazode »

sarajevo63 wrote:
Lucazode wrote:Q: Čuo sam da upravitelji dobijaju određenu vrstu mjesečne naknade od Sarajevostana, pa me interesuje visina iste?

Lijep pozdrav
za šta?
Za brigu o zgradi, to je onaj tzv predsjecnik stanara (kućnog savjeta). Ovaj naš je bolestan pa kontam da preuzmem na sebe taj zadatak :D

p.s.- Koliko sam čuo imaju neka primanja, sad me interesuju koja..
sarajevo63

#1937 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Lucazode wrote:
sarajevo63 wrote:

Lijep pozdrav
za šta?
Za brigu o zgradi, to je onaj tzv predsjecnik stanara (kućnog savjeta). Ovaj naš je bolestan pa kontam da preuzmem na sebe taj zadatak :D

p.s.- Koliko sam čuo imaju neka primanja, sad me interesuju koja..
Znači govoriš o famoznom PEV-u ja li ti predstavniku etažnih vlasnika.
(član 20 Zakona): ...naknada je do 12,5%, bez pripadajućih poreza i doprinosa, cijene naknade utvrđene na način propisan u čl. 10 stv 3 Zakona, a naplaćuju se proporcionalno uplati sredstava naknade u toku jednog mjeseca od strane etažnih vlasnika

Naknadu daju i drugi upravitelji, ne samo Sarajevostan (naraFno ukoliko su ljudi upućeni :) u tajne Zakona.
Bellica

#1938 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

sarajevo63,

Ja mislim da bi, zasto da ne? To su ljudi koji redovno idu u MZ na sastanke, koji prate desavanja, dok negdje imas mladjeg PEV koji ima zenu/muza i djecu, posao, nema vremena ni za sebe, a pogotovo za ulaz. Znam mnogo ulaza gdje su penzioneri PEV i gdje sve dobro funkcionise. Svakako ima i onih losih, ali ne u tako velikom broju. Mi imamo gospodina Sakiba koji ima preko 70 godina i PEV je u mnogim ulazima i dobro mu ide. Inace, mislim da bi PEV trebao biti neko ko ima jako puno slobodnog vremena da se moze posvetiti poslu maksimalno.
Lucazode

#1939 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Lucazode »

Bellica wrote:sarajevo63,

Ja mislim da bi, zasto da ne? To su ljudi koji redovno idu u MZ na sastanke, koji prate desavanja, dok negdje imas mladjeg PEV koji ima zenu/muza i djecu, posao, nema vremena ni za sebe, a pogotovo za ulaz. Znam mnogo ulaza gdje su penzioneri PEV i gdje sve dobro funkcionise. Svakako ima i onih losih, ali ne u tako velikom broju. Mi imamo gospodina Sakiba koji ima preko 70 godina i PEV je u mnogim ulazima i dobro mu ide. Inace, mislim da bi PEV trebao biti neko ko ima jako puno slobodnog vremena da se moze posvetiti poslu maksimalno.

Znaš li koliko zarađuje?
Bellica

#1940 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

Lucazode wrote:

Znaš li koliko zarađuje?
10-12% od ukupnih mjesecnih uplata EV za svaki ulaz posebno.
sarajevo63

#1941 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Lucazode wrote:

Znaš li koliko zarađuje?
Sitno za ono što uradi (ako radi kako treba).
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1942 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Bravo za g. Sakiba!

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 38&t=91163
Na temu se javili samo oni koji su već PEV-ovi....dvoje - troje.
A g. Sakib pored penzije zaradi vjerovatno još 5 penzija i to pošteno.
sarajevo63

#1943 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by sarajevo63 »

Bravo za g Sakiba
mobutu

#1944 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

Pročitajte u Jergovićevoj Historijskoj čitanki priču "Hauzmajstor". Nažalost, da danas takvi postoje, MSP bi ih optužilo za ko zna što.
PipiDugaDevetka

#1945 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

mobutu wrote:Pročitajte u Jergovićevoj Historijskoj čitanki priču "Hauzmajstor". Nažalost, da danas takvi postoje, MSP bi ih optužilo za ko zna što.
Ako ima kakav link za tu Jergovićevu priču ''Hauzmajstor'' bilo bi dobro?

http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... CW4twRCuZs
09:57

Od 9'57'' počinje priča o prvoj ZKS (Zgradi kolektivnog stanovanja) u Sarajevu. Prvi upravitelj je bio Sijavuš-paša, pa poslušajte i pogledajte tu priču.
mobutu

#1946 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by mobutu »

http://www.bhdani.com/arhiva/105/citanka05.htm

Evo linka za priču o hauzmajstoru. Tako je bilo nekada u stara dobra vremena, kada nije bilo ovakvih upravitelja i njihovih zaštitnika kao nesretni jagmujan. Svi smo mi u ta stara dobra vremena imali svog Šulca, koji se u mom slučaju zvao Hakan.
alica.k

#1947 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by alica.k »

znaci epilog price.
dosli smo do predstavnika, covjek je vani, bila sam u pravu.

on cak i nema stan u ovoj zgradi! to mi je bas ono, prodao ga je prije par godina, ali ostao PEV? nebitno ajde, samo ocu da mi se popravi ovo. on je rekao da ce zvati i "uraditi sta god moze", ali evo, jos nisu dosli. to je bilo prekjucer.

zvala sam evo maloprije, "nalog je otvoren". sta im to znaci, ja ne znam. ali sam i PEVu (koji nema pravo da bude predstavnik stanara u zgradi u kojoj ne zivi, jel?) i OKIju rekla da cu ih mijenjati ako se ovo ne rijesi do sljedece srijede (7 dana). vjerovatno ce najveci problem biti sa drugim haustorom, a bgm ni u mom ulazu nisu nesto spremni na saradnju svi... al pola mogu dobiti.

ja imam osjecaj da oni i cekaju da mi to sami saniramo, pa da oni dodju na gotov posao i da im ja samo potpisem onaj nalog i samo zato necu to da uradim. jednom sam to vec uradila, navukli su me...tek sam kasnije skontala da oni ustvari nista nisu uradili a uz moj potpis mogu skinuti pare sa racuna kao da jesu!

znaci, u srijedu se javljam sa novim izvjestajem.

eh, da, i kazem ja komsinici, covjek je predstavnik, dobija pare za to, a ni ne zivi u ovom haustoru nit je njegov stan u tom haustoru, a ona meni kaze "ma pusti, ko ce se s tim peglati"...sta je reci?

covjek nam je inace ofarbao haustor u drecavo zutu boju, to epilepticki napad dobijes kad je vidis, a sve u dogovoru sa OKIjem, nas koji zivimo tu niko nista nije pitao.
Bellica

#1948 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

alica.k

Covjek ne mora zivjeti u zgradi niti imati stan u istoj da bi bio PEV. Ja sam isto PEV u zgradi gdje nemam stan niti tu stanujem, ali sam odgovorna, sve je na vrijeme i navece kad me ljudi EV zovnu odem i pomognem im u dogovoru s upraviteljima. Ako niste zadovoljni s istim mozete ih lijepo promijeniti, koliko sam shvatila iz post-a, nezadovoljstvo traje jako dugo, od tog proslog puta kad nisu uradili a ti si potpisala. Razgovaraj s komsijama i rijesite taj problem jer po meni je stubiste jako bitno. Ja i kad stanove gledam za kupovinu npr. prvo gledam stubiste pa analiticku karticu. Moja prijateljica je stan od 50 m2 prodala za 49.000KM jer je ulaz bio "budi Bog s nama". Prema tome, taj problem se tice svih vas EV, a ako trebas neki savjet slobodno mi se javi. I jos nesto, ono tvoje da ces prestati da placas upraviteljima ama bas nista ne znaci. To je nazovi ucjena, ali slaba je, jer njima tvoja uplata vise ili manje ne znaci puno. Ne samo OKI-ju nego inace svim upraviteljima/
alica.k

#1949 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by alica.k »

znaci on moze biti PEV iako nema apsolutno nikakve veze sa nasom zgradom?

znam da nista ne znaci moja prijetnja da necu placat, nit bih stvarno prestala placati jer onda zakidam i druge komsije tim, vjerovatno zato i nisu reagovali na to.
Bellica

#1950 Re: Ko su upravitelji u vasoj zgradi???

Post by Bellica »

alica.k wrote:znaci epilog price.
dosli smo do predstavnika, covjek je vani, bila sam u pravu.

on cak i nema stan u ovoj zgradi! to mi je bas ono, prodao ga je prije par godina, ali ostao PEV? nebitno ajde, samo ocu da mi se popravi ovo. on je rekao da ce zvati i "uraditi sta god moze", ali evo, jos nisu dosli. to je bilo prekjucer.

zvala sam evo maloprije, "nalog je otvoren". sta im to znaci, ja ne znam. ali sam i PEVu (koji nema pravo da bude predstavnik stanara u zgradi u kojoj ne zivi, jel?) i OKIju rekla da cu ih mijenjati ako se ovo ne rijesi do sljedece srijede (7 dana). vjerovatno ce najveci problem biti sa drugim haustorom, a bgm ni u mom ulazu nisu nesto spremni na saradnju svi... al pola mogu dobiti.

ja imam osjecaj da oni i cekaju da mi to sami saniramo, pa da oni dodju na gotov posao i da im ja samo potpisem onaj nalog i samo zato necu to da uradim. jednom sam to vec uradila, navukli su me...tek sam kasnije skontala da oni ustvari nista nisu uradili a uz moj potpis mogu skinuti pare sa racuna kao da jesu!

znaci, u srijedu se javljam sa novim izvjestajem.

eh, da, i kazem ja komsinici, covjek je predstavnik, dobija pare za to, a ni ne zivi u ovom haustoru nit je njegov stan u tom haustoru, a ona meni kaze "ma pusti, ko ce se s tim peglati"...sta je reci?

covjek nam je inace ofarbao haustor u drecavo zutu boju, to epilepticki napad dobijes kad je vidis, a sve u dogovoru sa OKIjem, nas koji zivimo tu niko nista nije pitao.
Ako je nalog otvoren to samo znaci da je vas PEV (ma kakav bio) ipak pozvao i zamolio ih da dodju, oni sad imaju termin u kojem ce majstora poslati.

Za promjenu upravitelja treba 51% potpisa EV. Ako je zgrada jedna cjelina s vise ulaza onda potpisi mogu biti iz vise ulaza, a ako je ulaz zaseban, onda 51% EV iz samo tog jednog ulaza.

Nalog se potpisuje tek po zavrsenom poslu, kad je sve zavrseno, pregledano i ustanovljeno da je dobro napravljeno.

Mogli ste sve te probleme da prijavite inspekciji MSP pa da vam rijese probleme i sa upraviteljima i sa PEV. Niti jedan veci posao (krecenje, zamjena krova, plocica, podesta, stolarije i sl.) nije dozvoljena bez saglasnoti 51% EV. U mom jednom ulazu smo to uradili tako sto smo odredili neku "finansijsku granicu" sto znaci da svi radovi preko 300KM trebaju biti prihvaceni od strane EV i to 51% njih. Ispod 300KM mogu i sama da odlucim, ali nikada mi ne bi palo na pamet da okrecim stubiste bez necijeg znanja, jer ako ja volim zelenu i rozu :-D ne vole sve komsije. Kod mene je to hvala Bogu dobro uredjeno i isrkristalisano, a vi cete morati da se potrudite i iz temelja izgradite odnos s PEV i upraviteljima, trenutnim ili novim.
Post Reply