Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1926 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Privatna poruka »

DanteX wrote:
Privatna poruka wrote:
DanteX wrote:Imam jedno pitanje :)

Mene interesuje šta je bilo na ovogodišnjem prijemnom ispitu za odsjek bosanski jezik i književnost?

Hvala unaprijed :D
Jel te zanima prijemni za bosanski ili knjizevnost? Razlicite stvari razliciti prijemni.
Moja greška :lol:

Samo za bosanski jezik :)
Pravopisni dio, nista lakse, odradi: navodnike, afrikate (č,ć,đ,dž), sastavljeno rastavljeno, veliko slovo..i jos ponesto sto nadjes u plavom prirucniku za srednje skole Senahida Halilovica

Gramaticki dio: taj test ti je dosta zahtjevniji i ima od 40-50 pitanja (nisam siguran), najbolji nacin pripreme je sakupi Nase jezika 1-4 i lagano krenes sa radom lekciju po lekciju: glasovne promjene, padezi....itd. Nije tesko ali treba se pripremati...

Ovo sto sam ti napisao i predlozio knjige, tako sam se ja pripremao i bio upisan. Ako ti neko predlozi nesto drugo ne mora znaciti da nije tako.
Privatna poruka
Location: Papci, sjetite se tu je nekad bila Olimpijada prije tebe i tvog stada!

#1927 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

dupli
DanteX

#1928 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by DanteX »

Hvala ti na odgovoru :thumbup:
lady_from_past

#1929 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by lady_from_past »

Interesuje me da li je moguce nakon zavrsenog prvog ciklusa Ekonomskog fakulteta (3. godine) , upisati postidplomski na psihologiji? Ako da, sta se sve treba poloziti prije upisa( predpostavljam da ce biti neka razlika predmeta da se polaze) i koje jos uvjete moram ispuniti ? :zzzz: . Ako neko ima vise informacija bila bih zahvalna na odgovoru :D
Gde si sad cica maco

#1930 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by Gde si sad cica maco »

lady_from_past wrote:Interesuje me da li je moguce nakon zavrsenog prvog ciklusa Ekonomskog fakulteta (3. godine) , upisati postidplomski na psihologiji? Ako da, sta se sve treba poloziti prije upisa( predpostavljam da ce biti neka razlika predmeta da se polaze) i koje jos uvjete moram ispuniti ? :zzzz: . Ako neko ima vise informacija bila bih zahvalna na odgovoru :D
U prvi ciklus se sigurno možeš upisati. :mrgreen:
zikshe

#1931 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

eeej zdravo, ja bi samo da zamolim ako ima neko sa historije umjetnosti ili bibliotekarstva sa redovnog studija da mi javi ako imaju raspred predavanja za redovne, ja sam vanredan i radim ali bih pokusala stici na bar neka predavanja ako mogu, ali nisam mogla doci do faksa i do rasporeda pa ako neko ima bilo bi super da proslijedi, hvala punooo unaprijeed:D
alica.k

#1932 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

zikshe wrote:eeej zdravo, ja bi samo da zamolim ako ima neko sa historije umjetnosti ili bibliotekarstva sa redovnog studija da mi javi ako imaju raspred predavanja za redovne, ja sam vanredan i radim ali bih pokusala stici na bar neka predavanja ako mogu, ali nisam mogla doci do faksa i do rasporeda pa ako neko ima bilo bi super da proslijedi, hvala punooo unaprijeed:D
evo ti za historiju umjetnosti
evo za komp. knjiz. i bibliotekarstvo pa protabiri sta tebi treba od toga

ljudi, vecina stvari vam ima na stranici sto vam treba...
zikshe

#1933 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

eee hvala puno, ja to nisam uspjela naci:S hvala hvala hvala:D
zikshe

#1934 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by zikshe »

ako zna neko, jos to da pitam, meni je bibliotekarstvo drugi predmet, ali samo bibliotekarstvo, ne komparativna, a u rasporedu su predmeti od oba smjera, kako cu znati koji su za bibliotekarstvo a koji meni ne trebaju? ili su svi predmeti isti:S
Gde si sad cica maco

#1935 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

zikshe wrote:ako zna neko, jos to da pitam, meni je bibliotekarstvo drugi predmet, ali samo bibliotekarstvo, ne komparativna, a u rasporedu su predmeti od oba smjera, kako cu znati koji su za bibliotekarstvo a koji meni ne trebaju? ili su svi predmeti isti:S
Pa možeš "namirisati" koji su za Bibliotekarstvo i ići na njih. Opća povijest književnosti I, Uvod u proučavanje književnosti I, Teorija kulture i komunikacije (ili neki drugi) su oni koji nisu tvoji. Ti ganjaj one koji imaju informacije, kataloge i ta čuda.
alica.k

#1936 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

zikshe wrote:ako zna neko, jos to da pitam, meni je bibliotekarstvo drugi predmet, ali samo bibliotekarstvo, ne komparativna, a u rasporedu su predmeti od oba smjera, kako cu znati koji su za bibliotekarstvo a koji meni ne trebaju? ili su svi predmeti isti:S
1. semestar
Osnove informacionih znanosti i bibliotekarstva 1
Opsta historija informacijske kulture
Bosanski, hrvatski, srpski jezik 1 (opci predmet)
Strani jezik 1

to su tvoji predmeti, imas tu na stranici broj 18. (ponovo na sajtu faksa)
Privatna poruka

#1937 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

@alica

Sta bi sa molbom?
Last edited by Privatna poruka on 28/09/2010 00:20, edited 1 time in total.
Gde si sad cica maco

#1938 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

alica.k, da li ovo ima i za ostale odsjeke? Ne mogu namirisati na stranici.
thinkexist

Post by thinkexist »

Ima li iko na ovom forumu da je upisao Historiju umjetnosti i Komparativnu knjizevnost (kao kombinaciju) i da je uspio preci u II godinu? Javite se, molim vas i ubijedite me da je moguce! :?
alica.k

#1940 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

Gde si sad cica maco wrote:alica.k, da li ovo ima i za ostale odsjeke? Ne mogu namirisati na stranici.
ima :D za svaki odsjek su postavili "plan i program" pa onaj sa tehnickim ispravkama (bitno da pdf ima u nazivu NPP10_11) i onda tu imas i sve sta je na svakom odsjeku od predmeta, IIII SVAKI PREDMET pojedinacno objasnjen o cemu se radi ispod dole.

privatna poruka, nisam jos pisala molbu, a mislim i da necu, asistentica i profesor mi oboje kazu da mi je bolje da ne uzimam nista na koliziju jer cu se spetljat - imam sve predmete s engleskog 2. godine, i taj jedan s arapskog sto mi je ostao, pa kao bolje da rjesavam taj engleski i usput ovaj jedan sto mi je ostao...sta ja znam. da bezveze ne placam (kako sam skontala to je 100KM po predmetu!)

vidjecu jos hocu li je pisati.
Ambrozija

#1941 Re:

Post by Ambrozija »

thinkexist wrote:Ima li iko na ovom forumu da je upisao Historiju umjetnosti i Komparativnu knjizevnost (kao kombinaciju) i da je uspio preci u II godinu? Javite se, molim vas i ubijedite me da je moguce! :?
Moje tri jako dobre prijateljice su upisale ovu kombinaciju, dvije od te tri su druga godina, i to bez ikakvih problema, trecoj prijateljici takodjer je islo jako dobro, imala je jako visoke ocjene, no odustala je (od Historije Umjetnosti) radi nedostatka vremena...No, naravno da se moze kad se hoce...Inace, nemoj se iznenaditi ukoliko sa katedre za Historiju Umjetnosti u sljedecih par mjeseci odustane veliki broj studenata...prosle godine je upisalo 20 studenata, a do dana danasnjeg ostalo je samo njih 6...Prvi semestar je jako lijepo organizovan, no vec tada cete poceti primjecivati neke nedostatke u odnosu na drugi odsjek koji studirate, drugi semestar je dosta tezi, iako ima jedan predmet manje u odnosu na prvi...Inace vecina profesora koji predaju na Historiji Umjetnosti, nazalost nisu iz sarajeva, to nisu redovni profesori Filozofskog Fakulteta, pa ce se cesto desavati da neka predavanja necete imati sedmicama...opet ponavljam ovo vise vazi za II i III semestar, dok je u prvom sasvim drugacije...Nazalost, zbog tog razloga i mnogih drugih, Historija Umjetnosti i dalje je samo katedra, i jos uvijek nema naznaka da ce preci u odsjek...Ovo ti svakako nisam rekla da te uplasim ili nesto slicno, nego jednostavno da se pripremis...tako je barem bilo prosle godine, mozda su se ove popravili....Uglavnom, samo naprijed, sve se moze kad se hoce, kombinacija je prelijepa, jeste da se mora mnogo i mnogo citati i uciti ali to ce se na kraju svakako isplatiti...
saramica

#1942 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

Mislite li da se isplati studirati turski jezik ??
alica.k

#1943 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

naravno da se isplati.
saramica

#1944 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

alica.k wrote:naravno da se isplati.
A znas li mozda da li je puno tesko ako se nikad prije nisi ucio turski..i moze li se za tih 5 godina nauciti ??
alica.k

#1945 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by alica.k »

hm, pa vako. profesori na orijentalnoj su uzasno zahtjevni. ali ja nisam vidjela da iko ima problema na turskom, mislim, tezak jeste jezik, al moze se nauciti.

a to da li ces nauciti za tih 5 godina je samo do tebe. djabe ti je ako te oni drilaju tamo kad ti ne sjednes kuci s rjecnikom i predjes barem po 15tak rijeci dnevno, naravno razlicitih od onih koje radite na vjezbama i predavanjima. to je barem moja metoda na arapskom, nisam ga nikad prije ucila i slab mi je vokabular, ostale predmete je lako rijesiti, ali ove gdje ti moras koristiti vokabular...jako tesko ako ne radis.
saramica

#1946 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by saramica »

alica.k wrote:hm, pa vako. profesori na orijentalnoj su uzasno zahtjevni. ali ja nisam vidjela da iko ima problema na turskom, mislim, tezak jeste jezik, al moze se nauciti.

a to da li ces nauciti za tih 5 godina je samo do tebe. djabe ti je ako te oni drilaju tamo kad ti ne sjednes kuci s rjecnikom i predjes barem po 15tak rijeci dnevno, naravno razlicitih od onih koje radite na vjezbama i predavanjima. to je barem moja metoda na arapskom, nisam ga nikad prije ucila i slab mi je vokabular, ostale predmete je lako rijesiti, ali ove gdje ti moras koristiti vokabular...jako tesko ako ne radis.
hvala puno :D
panonije85

#1947 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by panonije85 »

imama nekoliko pitanja:
ako sam dobro shvatio u federaciji je službeni bošnjački jezik. koji je službeni naziv, bosanski ili bošnjački? on je dakle propisan ustavom? jel bošnjački u lingvistici i službeno priznat kao jedan od južnoslavenskih standarda?

imate li na filozofskim fakultetima odvojene odsjeke za srpski, bošnjački i hrvatski? ili su, kao u hrvatskoj srpski i bošnjački, srpski i hrvatski izborni ili u sklopu južnoslavistike?

što se tiče bošnjačke književnosti, na šta se ona sve odnosi? šta se smatra njenim počecima? pripadaju li joj npr. glagoljski i dr. staroslavenski spomenici iz bosne ili bosanski franjevci,kao što se npr. u hrvatsku književnost (opravdano ili ne, ne bih u to ulazio) svrstavaju neki pisci bošnjačkog porijekla (npr. muhamed hevaji uskufi - v. "5 stoljeća hrvatske književnosti")? drugim riječima, jel važniji geografsko-politički ili nacionalno-kulturni kriterij?
black

#1948 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by black »

panonije85 wrote:imama nekoliko pitanja:
ako sam dobro shvatio u federaciji je službeni bošnjački jezik. koji je službeni naziv, bosanski ili bošnjački? on je dakle propisan ustavom? jel bošnjački u lingvistici i službeno priznat kao jedan od južnoslavenskih standarda?

imate li na filozofskim fakultetima odvojene odsjeke za srpski, bošnjački i hrvatski? ili su, kao u hrvatskoj srpski i bošnjački, srpski i hrvatski izborni ili u sklopu južnoslavistike?

što se tiče bošnjačke književnosti, na šta se ona sve odnosi? šta se smatra njenim počecima? pripadaju li joj npr. glagoljski i dr. staroslavenski spomenici iz bosne ili bosanski franjevci,kao što se npr. u hrvatsku književnost (opravdano ili ne, ne bih u to ulazio) svrstavaju neki pisci bošnjačkog porijekla (npr. muhamed hevaji uskufi - v. "5 stoljeća hrvatske književnosti")? drugim riječima, jel važniji geografsko-politički ili nacionalno-kulturni kriterij?
odsjek se zove
Bosanski, hrvatski, srpski jezik i književnosti naroda Bosne i Hercegovine;
Privatna poruka

#1949 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Nisi dobro shvatio bosnjacki jezik ne postoji - postoji bosanski jezik.
Bosanski jezik je dakle u lingvistici priznat kao jedan od 4 juznoslavenska standarda. Naravno, kao i sve ostalo problem je pojedinca sta ce priznati ili ne. U svakom slucaju zavisi ti od lingviste do lingviste i njegovog proucavanja i nacina rada.

Kada je rijec o knjizevnosti, tu se moze pricati o nacionalnim knjizevnostima zbog situacije u XIX stoljecu u BiH. Postojale su 3 konfesione skole pa su se razvijale i tri tradicije u stvaralastvu. Orijentalno islamska, rimokatolicka i bizantijsko-pravoslavna tradicija.
Bosanski franjevci jesu bosansko-hercegovacka knjizevnost, cak je to bila i najjaca knjizevnost na narodnom jeziku ( u to doba). Cak je jedan od franjevaca, mislim da se prezivao Jukic bio u velikom sukobu sa Vukovim pristalicama oko "svi su stokavci Srbi" i osnovao casopis "Bosanski prijatelj". Inace jedini pravi cuvari narodnog jezika tog doba pisali bosanskom cirilicom i bosancicom, jer su Bosnjaci Muslimani bili okrenuti arapskom jeziku (vecinom), Bosnjaci Pravoslavci pisu crkveno-slavenskom cirilicom (bastinjenom u Srbiji). (ostalo se nadam da ce ti odgovoriti kolege sa druge godine jer su upuceniji)

Sto se tice Uskufija pa i njegovih kolega iz XVII stoljeca pa do kraja XVIII, oni su sve to posmatrali kao stokavsko narjecje i kao takvo ga proucavali, tako da i knjizevnosti koje su proucavali nisu bile tako izrazene da bi iste svrstavale u jedne druge pete desete, osim sto su proucavali knjizevnost jednog geografskog podneblja. Kasnije se standardizacijom dogadjaju neke druge stvari (kraj XVIII i pocetak XIX stoljeca). (moje misljenje)

Ovo geografsko-nacionalno-ovakav-onakav kriterij, veze nemam sta pitas tako da - :run:
panonije85

#1950 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu

Post by panonije85 »

Privatna poruka wrote:

Nisi dobro shvatio bosnjacki jezik ne postoji - postoji bosanski jezik.
Bosanski jezik je dakle u lingvistici priznat kao jedan od 4 juznoslavenska standarda. Naravno, kao i sve ostalo problem je pojedinca sta ce priznati ili ne. U svakom slucaju zavisi ti od lingviste do lingviste i njegovog proucavanja i nacina rada.

Kada je rijec o knjizevnosti, tu se moze pricati o nacionalnim knjizevnostima zbog situacije u XIX stoljecu u BiH. Postojale su 3 konfesione skole pa su se razvijale i tri tradicije u stvaralastvu. Orijentalno islamska, rimokatolicka i bizantijsko-pravoslavna tradicija.
Bosanski franjevci jesu bosansko-hercegovacka knjizevnost, cak je to bila i najjaca knjizevnost na narodnom jeziku ( u to doba). Cak je jedan od franjevaca, mislim da se prezivao Jukic bio u velikom sukobu sa Vukovim pristalicama oko "svi su stokavci Srbi" i osnovao casopis "Bosanski prijatelj". Inace jedini pravi cuvari narodnog jezika tog doba pisali bosanskom cirilicom i bosancicom, jer su Bosnjaci Muslimani bili okrenuti arapskom jeziku (vecinom), Bosnjaci Pravoslavci pisu crkveno-slavenskom cirilicom (bastinjenom u Srbiji). (ostalo se nadam da ce ti odgovoriti kolege sa druge godine jer su upuceniji)

Sto se tice Uskufija pa i njegovih kolega iz XVII stoljeca pa do kraja XVIII, oni su sve to posmatrali kao stokavsko narjecje i kao takvo ga proucavali, tako da i knjizevnosti koje su proucavali nisu bile tako izrazene da bi iste svrstavale u jedne druge pete desete, osim sto su proucavali knjizevnost jednog geografskog podneblja. Kasnije se standardizacijom dogadjaju neke druge stvari (kraj XVIII i pocetak XIX stoljeca). (moje misljenje)

Ovo geografsko-nacionalno-ovakav-onakav kriterij, veze nemam sta pitas tako da - :run:
ok, znači bosanski. mali ispravak, jedan od 4 štokavska južnoslavenska standarda (tu su još bugarski, slovenski i makedonski).

da pojasnim: kiterij je očito geografsko-politički (to nije nikakav stručni termin, da se razumijemo) jer proučavate književnost jednog geografsko-političkog prostora (bosne) i, logično, svih njenih naroda, a ne književnost samo jedne nacije/kulture (bošnjaka). mislim da je to dobar princip jer se ideja nacionalnih književnosti, uspostavljena u svjetskoj književnosti još u XIX.st., ionako često pokazala nepreciznom i uvjetnom.

taj jukić kog spominješ je ovaj (imaš ga na jednoj novčnici KM ako se ne varam): http://hr.wikipedia.org/wiki/Ivan_Franjo_Juki%C4%87

pozdrav!
Post Reply