Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
SarajVox

#1926 Re: Cijene stanova All about

Post by SarajVox »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
madner wrote:Ja tebi drzim fige da posteno zaradis na tom stanu. Nije peglanje, samo ima ovdje puno ljudi koji rade za razne agencije pa pokusavaju predstaviti stvari kako bi njima odgovaralo.
Evo jedan podatak u vezi sa zaradom agencija: na oglasima agencija smo našli da se jedna kuća prodaje sa cijenom većom od 320 000 KM. Uspjeli smo ostvariti kontakt sa vlasnikom koji bi prodao i za 260 000. ;-)
ma joooook to su sve dobri i fini ljudi. nemoj ih tako :)
Novi_Nick

#1927 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

SarajVox wrote:
madner wrote:Ja tebi drzim fige da posteno zaradis na tom stanu. Nije peglanje, samo ima ovdje puno ljudi koji rade za razne agencije pa pokusavaju predstaviti stvari kako bi njima odgovaralo.
Evo jedan podatak u vezi sa zaradom agencija: na oglasima agencija smo našli da se jedna kuća prodaje sa cijenom većom od 320 000 KM. Uspjeli smo ostvariti kontakt sa vlasnikom koji bi prodao i za 260 000. ;-)
ma joooook to su sve dobri i fini ljudi. nemoj ih tako :)
Imam u inostranstvu jednog prijatelja koji radi u jednoj od posrednickih agencija i dobro sam upoznat sa kakvim se poslovima posrednicke agencije bave, sa kakvim se sve problemima susrecu i sta se sve desava pri prodajama i kupovinama raznih objekata.

Sve agencije i njihovi zaposleni se ne mogu generalizovati i reci da su sve agencije profesionalne ili da su sve agencije prevaranti. Prvo ko kontrolise i kaze da su tvoje informacije tacne i nisu izmisljene. Trebas s necim dokazati da su te informacije tacne i da to nije carsiska prica rekla-kazala ili da te nije informisao pogresno prodavac objekta (da izbjegne placanje sa agencijom dogovorene provizije) ili pak kupac. Jer u tvom se konkretnom slucaju prodavac sigurno dogovorio sa posrednickom agencijom u vezi prodajne cijene. Drugo posrednicke agencije i njihovi posrednici/agenti i treba da zarade, nece raditi besplatno. Trece agencije imaju i dosta troskova oko prodaje objekata/nekretnina (trebaju platiti troskove zaposlenih, poreze, kirije za lokale, reklamiranje objekata i jos dosta drugih poznatih i nepoznatih troskova).

Posrednicke/konsultantske agencije su velika korist i prodavcima i kupcima i rade u korist kupaca, prodavaca i naravno svoju korist. Agencije zive od svog posrednickog posla, moraju biti profesionalne i korektne jer od toga zavisi njihov posao i posao njihovih zaposlenih. Agencije prodaju svoje usluge u vidu mnogih bitnih znanja kao sto su: konsultacije sa klijentima, informisanje prodavaca i kupaca o bitnim stvarima u vezi prodaje/kupovine, kompetentne procjene objekata u kakvom su stanju u svim segmentima, analiza objekata da li su cisti za prodaju ili ne (papirologija i sve ostalo), analiza kupaca, tacno upucivanje kupaca na ono sto traze a ne da salju pogresne kupce na pogresne objekte i slicno, agencije vrse i selekciju kupaca procjenjivanjem u startu koji su to ozbiljni kupci a koji to nisu, ko ozbiljno kupuje ako se samo zeza, agencije vrse razgovore sa opstinom, bankama i slicno u vezi potrebnih preduslova za kupoprodaju, agencije vrse prezentacije objekata kupcima i drugim, reklamiranja objekata, pokazivanje objekata kupcima, vrse formiranje prodajne cijene sa kojom ce svi partneri na kraju biti zadovoljni, agencije vrse pravljenje kupoprodajnih ugovora, siguran transfer novca izmedju prodavca i kupca i jos dosta drugih bitnih stvari u prodaji.

Naravno da sami kupci i prodavci objekata/firmi/nekretnina nebi trebali i smjeli zbog svoje licne sigurnosti i svog licnog dobra sami prodavati/kupovati objekte ili nekretnine jer nisu skolovani niti imaju iskustva sa stvarima sa kojim pokusavaju da rade da bi kao usparali jedan dio kostanja. Na taj nacin postoje velike mogucnosti da pogrijese ili prevare jedni druge a to onda kosta mnogo, mnogo vise nego jedna provizija koja se placa posrednickim agencijama za njihove usluge i sigurnost kupoprodaje.

Naravno da se u svim poslovima i djelatnostima gdje se okrece novac pored profesionalnih, postenih i sposobnih agencija i njihovih posrednika ponekad pojavljaju i neke ne kompetentne licnosti i agencije koje mozda varaju klijente. Ali sami prodavci i kupci prije davanja nekretnina u ruke neke agencije i nihovom posrednickom personalu trebaju da provjere koje su to agencije regularno registrovane i imaju visokoskolovani posrednicki personal (znanja iz ekonomije, prava, tehnike, znanja oko pregovora, znanja reklamiranja objekata, znanja iz trgovine i prodaje, socijalnu kompetenciju i slicno) agencije koje su poznate, korektne u poslu na zadovoljstvo svih umjesanih strana.
jyqan

#1928 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

Novi_Nick wrote: Naravno da sami kupci i prodavci objekata/firmi/nekretnina nebi trebali i smjeli zbog svoje licne sigurnosti i svog licnog dobra sami prodavati/kupovati objekte ili nekretnine jer nisu skolovani niti imaju iskustva sa stvarima sa kojim pokusavaju da rade da bi kao usparali jedan dio kostanja.
jel ovo iz misije i vizije agencije ;-)

započeo sam maksuz post oko agencija, sad mi pomrsko tražit

ima i jednog i drugog, kupci bi po pravilu da izlevate agencije nakon što im ovi nađu stan, a agencije... kucao sam na toj temi svoja iskustva.

zanima me je li i dalje provizija 3% ili ide i više, čuo sam i do 6%? Zna li iko kolika je provizija na iznajmljivanje?
Novi_Nick

#1929 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

jyqan wrote:
Novi_Nick wrote: Naravno da sami kupci i prodavci objekata/firmi/nekretnina nebi trebali i smjeli zbog svoje licne sigurnosti i svog licnog dobra sami prodavati/kupovati objekte ili nekretnine jer nisu skolovani niti imaju iskustva sa stvarima sa kojim pokusavaju da rade da bi kao usparali jedan dio kostanja.

ima i jednog i drugog, kupci bi po pravilu da izlevate agencije nakon što im ovi nađu stan, a agencije... kucao sam na toj temi svoja iskustva.

zanima me je li i dalje provizija 3% ili ide i više, čuo sam i do 6%? Zna li iko kolika je provizija na iznajmljivanje?
Jest ovo je iz misije i vizije agencije :) (ponavljam, ne mogu se sve agencije generalizovati)

Velicina provizije moze biti sa fiksnim procentom ali u vecini slucajeva se velicina procenta % provizije formira individulano od objekta do objekta. Jer nijedan objekat nije isti pa tako ne moze imati ni isti procenat provizije. Neki je objekat manji neki veci, negdje je objekat u boljem a negdje u losijem stanju, negdje su papiri cisti a negdje ne, negdje je tehnicki prijem objekta zavrsen a negdje ne. Neki objekti imaju bolju lokaciju a neki losiju. Naprimjer za jedan atraktivan objekat na atraktivnoj lokaciji se uzima manji procenat % ili manja provizija posto je taj objekat lakse i brze prodati, uzima manje vremena i kostanja, normalno pod uslovom da je prodajna cijena objekta neprecjenjena odnosno da je prilagodjena momentalnoj trzisnoj vrijednosti. Za losiji objekat na losijoj lokaciji se obicno uzima veci procenat % ili veca provizija jer taj objekat nije atraktivan te zahtjeva duzu vremensku prodaju i kostanja. Ima jos jako mnogo drugih bitnih faktora kada posrednicka agencija i njihovi agenti formiraju individualno od objekta do objekta procenat ili velicinu svoje provizije. Ali najbitnije je da su na kraju svi zadovoljni kupoprodajom i prodavac i kupac i agencija i zaposlenik agencije koji je realizovao posrednistvo objekta jer su svi od tog zajednickog rada i saradnje profitirali.
ahuseino

#1930 Re: Cijene stanova All about

Post by ahuseino »

Novi_Nick wrote:
jyqan wrote:

Jest ovo je iz misije i vizije agencije :) (ponavljam, ne mogu se sve agencije generalizovati)

Velicina provizije moze biti sa fiksnim procentom ali u vecini slucajeva se velicina procenta % provizije formira individulano od objekta do objekta. Jer nijedan objekat nije isti pa tako ne moze imati ni isti procenat provizije. Neki je objekat manji neki veci, negdje je objekat u boljem a negdje u losijem stanju, negdje su papiri cisti a negdje ne, negdje je tehnicki prijem objekta zavrsen a negdje ne. Neki objekti imaju bolju lokaciju a neki losiju. Naprimjer za jedan atraktivan objekat na atraktivnoj lokaciji se uzima manji procenat % ili manja provizija posto je taj objekat lakse i brze prodati, uzima manje vremena i kostanja, normalno pod uslovom da je prodajna cijena objekta neprecjenjena odnosno da je prilagodjena momentalnoj trzisnoj vrijednosti. Za losiji objekat na losijoj lokaciji se obicno uzima veci procenat % ili veca provizija jer taj objekat nije atraktivan te zahtjeva duzu vremensku prodaju i kostanja. Ima jos jako mnogo drugih bitnih faktora kada posrednicka agencija i njihovi agenti formiraju individualno od objekta do objekta procenat ili velicinu svoje provizije. Ali najbitnije je da su na kraju svi zadovoljni kupoprodajom i prodavac i kupac i agencija i zaposlenik agencije koji je realizovao posrednistvo objekta jer su svi od tog zajednickog rada i saradnje profitirali.

Haj ti si vjerovatno jedan od postenijih, ali ovo podebljano gore sto pricas stvarno veze nema. Sve, ama bas sve sto si naveo je nesto sto je odrazeno u CIJENI objekta ne u vasoj proviziji.

Par razloga da vasa provizija moze varirati od objekta do objekta moze samo biti razlicita kolicina posla koji bi VI trebali uraditi (recimo sminka, vise reklame, moozda papirologija - mada bi ovo trebao biti posao odvjetnika).

Sve ostalo je standardizovano, ili bi trebalo biti u normalnom drustvu, a sve razlike u proviziji bi trebale biti dio kompetitivnog marketa i odraz kvalitete usluge odnosno sposobnosti agenta da proda objekat.
Innovation

#1931 Re: Cijene stanova All about

Post by Innovation »

Otvorite stranicu agencije za nekretnine Prostor,pa cete vidjeti cijene. :-)
kriticarka_nikova

#1932 Re: Cijene stanova All about

Post by kriticarka_nikova »

Ne znam da li sam do sad postavljala pitanje za stanove u Zenici? Kakve su cijene? Lokacija je manje vise bitna.
Comrad

#1933 Re: Cijene stanova All about

Post by Comrad »

Taj isti sto je dao agenciji na prodaju tu kucu, sigurno im je rekao izmuzite sto vise mozete, jer i njemu je u cilju, a i agenciji. Ali isto tako razmisli, da li je agenciji u cilju da nabije cijenu koju niko nece prihvatiti ili da ima normalnu cijenu za koju ce se svi interesovati. Mislim da ce na brzi nacin doci do provizije ovim drugim putem. Nije niko budala pa da daje 60+ hiljada viska, da ne znam ti kako ne poznaje trziste. Ima tu i do vlasnika, tipa dat cu agenciji oni imaju kontakte pa nek je tusnu nekom strancu po sto visoj cijeni, a ja cu ici drugim putem... pa sta bude.

Meni je to jedno te isto. I vlasnik i agencija rade zajedno, dogovaraju se. I ako su vec se dogovorili i postavili oglas, sad je eto ko vlasnik dobricina, pa ce ti dat po nizoj cijeni...aha bas jest.
zonbirile

#1934 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Haris.ba wrote:
mpodrug wrote: hm...bio danas u sudu....kaze treba nekakav elaborat na osnovu onoga sto je napravljeno pa da to uvede u etaznu knjigu.... ..sad mi fakat nije nista jasno...na napravio sam nadogranju prije 10 godina.....svasta......
Hm, nezakonito si napravio sprat, i sada belaj što neki tamo traže neki elaborat. Pravac u općinu, najbolje imovinsko-pravna služba, a kasnije i katastar. I vidi šta ti treba za dopunu građevinske dozvole. Bez 5 milja u đepu, i ne razmišljaj o pokretanju postupka.
----------------------------------
obaška je dozvola,stvar je kvadrata,a to se riješava etažiranjem.
Jasko.B

#1935 Re: Cijene stanova All about

Post by Jasko.B »

http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... 8763899a91

ako jos neko smatra da cijene nekretnina nece padati neka procita clanak.
zonbirile

#1936 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Jasko.B wrote:http://bljesak.info/web/article.aspx?a= ... 8763899a91

ako jos neko smatra da cijene nekretnina nece padati neka procita clanak.
----------------------------------------
pitanje je koliko je od toga stanova i gdje se nalaze,u kojim gradovima,sem ostalog gdje su te rasprodaje hipotekarnih objekata.Najveće što sam vidio u Avazu su farme,kuće sa zemljištem,radionice i to Bugojno,vakuf,Stolac. :D
drndalo

#1937 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Tesko je odluciti sta je realna cijena... Znam da i ti to znas... A svaka cijena se moze korigovati onoliko koliko je prodavcu zaista stalo da je proda u tom momentu... A cijena koju ljudi traze u oglasima je pocetna cijena za cjenkanje... Pa ko koga ............... :wink:

Udaljenost od grada nije mala, ali nije ni velika, to je prilicno relativna stvar, i podlozna navikama... Zgrade su dosta kvalitetnije radjene od vecine drugih predratnih...
sabanss

#1938 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

HenryKinasky wrote:Interesuje me kolika je realna cijena kvadrata stana na Mojmilu obzirom na udaljenost Mojmila od centra grada? Po oglasima cijena je (ono sta vlasnici traze) izmedju 1700 i 1800KM po metru kvadratnom. Mene interesuje je li to realna cijena ili se moze jos spustiti. :)
Zavisno od kvadrature. U svakom slucaju ja ne bih da preko 1600 sa obzirom da se na V. Polju moze uzeti super stanova po toj cijeni, naselje je ipak novije i blize tramvaju.
zaluzinna

#1939 Re: Cijene stanova All about

Post by zaluzinna »

Innovation wrote:Otvorite stranicu agencije za nekretnine Prostor,pa cete vidjeti cijene. :-)
to su nevideni manipulatori, da ne kazem lopovi!
prodavcu koji ih kontaktira, obore cijenu u bescijenje. ili vas oni kontaktiraju, jer prate oglase koji se daju i zovu.

recimo, stan realno vrijedi cca 150.000KM. dolazi njihov "agent-strucnjak", uzima dimenzije, slika, napravi k'o fol procjenu. potom se javlja, kontaktira kupca i iznosi novu "realniju" cijenu nekretnine. a, ona iznosi cca 85- 90.000KM.
u meduvremenu, pronadu kupca ili ga vec imaju (neko ih kontaktira i kaze da trazi nekretninu na toj i toj lokaciji) i sa njim dogovore da taj stan, nije 150.000KM, nego je za njega 110.-120.000KM! znaci, u startu su dobri cca 30.000KM, plus procenat od prodaje!

iz iskustva, to su lopovi nevideni!
Last edited by zaluzinna on 01/09/2011 11:28, edited 1 time in total.
zonbirile

#1940 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

zaluzinna wrote:
Innovation wrote:Otvorite stranicu agencije za nekretnine Prostor,pa cete vidjeti cijene. :-)
prodavcu koji ih kontaktira, obore cijenu u bescijenje. ili vas oni kontaktiraju, jer prate oglase koji se daju i zovu.

recimo, stan realno vrijedi cca 150.000KM. dolazi njihov "agent-strucnjak", uzima dimenzije, slika, napravi k'o fol procjenu. potom se javlja, kontaktira kupca i iznosi novu "realniju" cijenu nekretnine. a, ona iznosi cca 85- 90.000KM.
u meduvremenu, pronadu kupca ili ga vec imaju (neko ih kontaktira i kaze da trazi nekretninu na toj i toj lokaciji) i sa njim dogovore da taj stan, nije 150.000KM, nego je za njega 110.-120.000KM! znaci, u startu su dobri cca 30.000KM, plus procenat od prodaje!

-------------------------------------------------
griješiš to su trgovci nekretninama,a svi koji mogu prodaju/kupuju bez njihovog angažmana.
sabanss

#1941 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

zaluzinna wrote:

Hajde mi ovo elaboriraj molim te? Kupac i prodavac se srecu i kontaktiraju jedan drugoga tako da ne vidim nacin da prevare bilo prodavca bilo kupca...
convict

#1942 Re: Cijene stanova All about

Post by convict »

kriticarka_nikova wrote:Ne znam da li sam do sad postavljala pitanje za stanove u Zenici? Kakve su cijene? Lokacija je manje vise bitna.
Mene također interesuje koje su sada realne cijene kuća u Zenici, ali u centru, ne mislim na Lukovo polje, Klopče i sl.
anonimus03

#1943 Re: Cijene stanova All about

Post by anonimus03 »

Evo kud svi Turci, tu i mali Mujo :-D
Dakle, stan na Pofalicima, uz glavnu cestu (Zmaja od Bosne), neadaptiran... Moze li proci za 2000KM po kvadratu? Ipak je to lokacija, lijep stan (treba se okrecit i promjenit podove u jednoj sobi), prelijep balkon, nema zurenja komsiji u stan kroz prozor.... :)
Novi_Nick

#1944 Re: Cijene stanova All about

Post by Novi_Nick »

zaluzinna wrote:

Budi malo ozbiljniji kad iznosis neke argumente. Procitaj dobro sta si napisao, prica ti se uopste neslaze? kazes Prodavac trazi 150.000 KM za nekretninu, Agencija prodavcu procjenjuje vrijednost nekretnine na 90.000 KM a onda agencija prodaje nekretninu kupcu za 120.000 KM plus proviziju pa onda zakljucujes da je agencija zaradila 30.000 KM plus proviziju. Agencija nije mogla sakriti prodavcu 30.000 KM nego je agencija procjenila objekat nize da bi ga lakse prodali a onda su se u toku prodaje i pregovora potrudili da dobiju vecu odnosno sto realniju cijenu i u tom slucaju su dobili 120.000 KM koje su dali prodavcu a oni zaradili proviziju na tih 120.000 KM. Neka je provizija bila 3% agencija je zaradila 120.000 KM x 3% = 3.600 KM. Znaci agencija je zaradila bruto 3600 KM a ne 30.000 KM plus proviziju kao sto ti kazes.
zonbirile

#1945 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

tufahija18 wrote:Evo kud svi Turci, tu i mali Mujo :-D
Dakle, stan na Pofalicima, uz glavnu cestu (Zmaja od Bosne), neadaptiran... Moze li proci za 2000KM po kvadratu? Ipak je to lokacija, lijep stan (treba se okrecit i promjenit podove u jednoj sobi), prelijep balkon, nema zurenja komsiji u stan kroz prozor.... :)
---------------------
ako nađeš bilmeza,može i za 3KKM
jyqan

#1946 Re: Cijene stanova All about

Post by jyqan »

ne kontam čemu prodavati preko agencije kad imaš oglase, pik, market... ja sam imao situaciju da tražim stan, i nijedna agencija mi nije pomogla više nego što bihj mogao i sam direktno sa vlasnikom.. u famozni prostor otišao i momak mi počeo surfati po njihovoj stranici, ko da ja to ne mogu sam. ostavio podatke i do danas, nisam dobio ni mail od njih.

agencije bih angažovao jedino ako sam u inostranstvu, ili ako izdajem strancima, vjerovatno se i oni fokusiraju najviše na to.

iz iskustva - višestruko bolji odziv sam imao na oglas dat u novinama nego na internetu, valjda penetracija, šta li :-D
zonbirile

#1947 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

jyqan wrote:ne kontam čemu prodavati preko agencije kad imaš oglase, pik, market... ja sam imao situaciju da tražim stan, i nijedna agencija mi nije pomogla više nego što bihj mogao i sam direktno sa vlasnikom.. u famozni prostor otišao i momak mi počeo surfati po njihovoj stranici, ko da ja to ne mogu sam. ostavio podatke i do danas, nisam dobio ni mail od njih.

agencije bih angažovao jedino ako sam u inostranstvu, ili ako izdajem strancima, vjerovatno se i oni fokusiraju najviše na to.

iz iskustva - višestruko bolji odziv sam imao na oglas dat u novinama nego na internetu, valjda penetracija, šta li :-D
----------------------------
penetracija mi je u sexu draža kao pojam, inače ovde se radi o informatičkoj nepismenosti.
zaluzinna

#1948 Re: Cijene stanova All about

Post by zaluzinna »

Novi_Nick wrote:
zaluzinna wrote:

Budi malo ozbiljniji kad iznosis neke argumente. Procitaj dobro sta si napisao, prica ti se uopste neslaze? kazes Prodavac trazi 150.000 KM za nekretninu, Agencija prodavcu procjenjuje vrijednost nekretnine na 90.000 KM a onda agencija prodaje nekretninu kupcu za 120.000 KM plus proviziju pa onda zakljucujes da je agencija zaradila 30.000 KM plus proviziju. Agencija nije mogla sakriti prodavcu 30.000 KM nego je agencija procjenila objekat nize da bi ga lakse prodali a onda su se u toku prodaje i pregovora potrudili da dobiju vecu odnosno sto realniju cijenu i u tom slucaju su dobili 120.000 KM koje su dali prodavcu a oni zaradili proviziju na tih 120.000 KM. Neka je provizija bila 3% agencija je zaradila 120.000 KM x 3% = 3.600 KM. Znaci agencija je zaradila bruto 3600 KM a ne 30.000 KM plus proviziju kao sto ti kazes.
vrlo sam ozbiljNA.
sve ovo tvoje napisano stoji. ali...
mene su tako pokusali obrlatiti. kako sam saznala? jednostavno, ispostavilo se da je kupac prijatelj moga brata.
sjeli i covjek isprica. na kraju je Prostor otisao u neku stvar, nisu dobili ni feninga, a stan je postao vlasnistvo ovog covjeka.
sarajev_o

#1949 Re: Cijene stanova All about

Post by sarajev_o »

zlatno pravilo je ovako kredit po mogucnosti od 10-15 godina sto manje bolje,sa 20 % pologa i da rate ne iznosi vise od 25% primanja.
Dendrlix

#1950 Re: Cijene stanova All about

Post by Dendrlix »

Jeste, al' zlatno pravilo moze slijediti 2,5% stanovnistva BiH. Ako i toliko.
Post Reply