plazma ili LCD

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Nani-HDPortal

#1926 Re: LG ili Samsung

Post by Nani-HDPortal »

dinozzoM6 wrote:Nani :)

Prije par godina sam sebi kupio Samsungov 32'' CCFL LCD 32C650 (Samsungov panel, moram naglasiti jer su dolazili i sa onim kineskim A panelima), i taj me televizor tačno umazio hahah, ja barem svojim očima nisam vidio ovakvu crnu na CCFL-u (naravno nakon jedno sat-dva kalibriranja i podešavanja za sve moguće prilike [sport, igrice, filmovi]), slika je očaravajuća...

Sad je došlo vrijeme da kupim novi TV, za drugu sobu (vjerovatno 42''), ovaj ostaje, razmišljao sam o LG-evoj Cinema3D seriji 669S ili 675S, zanima me da li 675S vrijedi dodatnih para na 669S samo zbog onog 800Hz vs 400Hz kad je sve to u suštini pozadinsko skeniranje, a pošto je u pitanju pasivni 3D, cross-talka nema?

I da li ću biti zadovoljan s kontrastom (naravno nakon podešavanja TV-a) nakon što sam navikao na ovaj Samsung?

Ili mi ipak preporučuješ neki sličan model iz Samsungovog line-upa u istom price-range. (Prednost sam dao LG-u zbog pasivnog 3D-a)

Hvala :)
Poštovani,

LG, Panasonic, Toshiba 3D modeli te Philips 4 i 6 serija koriste IPS panele koji daju manji kontrast od VA matrica koje možete vidjeti na Samsung, Sony te Philips 5, 7, 8 i 9 serijama.

Koliko Vamje važan 3D to samo Vi možete da odlučite ali iskreno govoreći TV bi se trebao kupovati isključivo radi 2D slike jer 3D će te gledati prvih par dana i dosadti će Vam.

Imate sjajne Samsung 40ES6100 ili Philips 40PFL5507 modele.

LP
Warashii wrote:Pozdrav ljudi.
Ne znam za vas, ali mene ovih 200Hz pravo nervira ( mislim da je to do tog ) na ovoj Toshibi a vidio sam i da ostali proizvodjaci rade isto.
Sve mi je ok slika, DLNA, ovo ono, za "tri de" cu da narucim naocale pa cu vidjet, al kad podjem film da gledam muka mi dodje.
Totalno upropastava onaj nacin gledanja filma na koji sam navikao, vidjao sam kod par prijatelja sa LCD-ovima istu stvar al nisam mislio da ce i mene da zadesi, kao da gledam dokumentarac sa snimanja filma nekako mi nema ono :D ne znam kako da kazem efekti su se pogubili sa tim ubrzanim pokretima il ubacivanjem slika. Bude pravo smjesno kada gledam film, ko neka sklj produkcija :D, kazu da se naviknes al ja prosto ne kontam :s .
Da li iko da li to moze na Toshiba TL838G da se iskljuci ( daj Boze da ima )?
Taj efekt se zove soap effect ili efekat sapunice. Svi LCD modeli imaju tranzistore koji se zakrecu kako bi blokirali ili propustali pozadinsku svjetlost prema potrebi. Za to je potrebno vrijeme. To vrijeme se kupuje umetanjem dodatnih frame-ova izmedju 2 postojeca koje kontrolisu dejjuder i deblur algoritmi u samom procesoru.

Svi proizvodjaci na entry level modelima integriraju pod jednu sintrukciju dejudder i deblur algoritam i cim se interpolacija (veći broj Hz) upali tipa Motion Flow kod Sony-a, IFC kod Panasonica, Natural Motion kod Philipsa itd dolazi do efekta sapunice.

On se može izbjeći ili gašenjem interpolacije kroz menu ili ako tv posjeduje odvojene algoritme dejudder i deblur kontrola tako sto se dejjuder komponenta svede na minimum ili potpuno ugasi.

LP
dinozzoM6

#1927 Re: plazma ili LCD

Post by dinozzoM6 »

Hvala puno :)
samoTEgledam

#1928 Re: plazma ili LCD

Post by samoTEgledam »

Chuckie wrote:Pa saznaj. :D
Saznao :D
Chuckie

#1929 Re: plazma ili LCD

Post by Chuckie »

Pa šta čekaš, pucaj.
samoTEgledam

#1930 Re: plazma ili LCD

Post by samoTEgledam »

Čehinja
Chuckie

#1931 Re: plazma ili LCD

Post by Chuckie »

Kool. Dostavljaju li po državi?

Edit: Vidim jesu.
samoTEgledam

#1932 Re: plazma ili LCD

Post by samoTEgledam »

Po vascijeloj i to džabole.
Distortion

#1933 Re: plazma ili LCD

Post by Distortion »

Gledam cijena u ovom Imelu i imaju dobre cijene, bar ovog modela što sam ja gledao u Tehnomagu UE32EH5300, na snizenju 810 KM :shock: pravo dobro sniženje...

Jel ko kupovao kod njijh, kakva iskustva ima?
irac300

#1934 Re: plazma ili LCD

Post by irac300 »

Oni i next su mislim u nekoj kooperaciji, tako da su im cijene skoro identične i posluju na isti način. Ovo ti pišem jer sam ja kupovao u next-u i imam stvarno pozitivna iskustva. Tako da mislim da i s Imel-om ne bi trebao imati problema. Uglavnom modeli televizora su im jeftiniji u odnosu na konkurenciju od 50 do 150 km (ovisi od firme). Isplati se.
rida1976

#1935 Re: plazma ili LCD

Post by rida1976 »

Na next.ba je skuplji 40 KM, 850 kosta
lopovjack

#1936 Re: plazma ili LCD

Post by lopovjack »

Ja bi sacekao drugu polovinu decembra, uvijek budu neke akcije pred kraj godine...
Nani-HDPortal

#1937 Nagradna igra: Osvojite Samsung 40" LED i 55" Panasonic PDP

Post by Nani-HDPortal »

Nagradna igra :: Osvojite Samsung 100cm 3D LED i 140cm Panasonic THX 3D plazmu!

Image

HD portal (www.hdportal.eu) u cilju promocije AV scene na cijelom ex-yu prostoru, te širenja kruga čitatelja i stalnih posjetitelja organizira dvostruku nagradnu igru! Što treba napraviti? Samo lajkati!

Nagrada prvog kruga je LED TV Samsung UE-40ES6100 (čiju recenziju možete pročitati na ovom HD portal linku), a dobitnik će se odabrati slučajnim odabirom nakon što se na HD Portal fun pageu skupi 3000 obožavatelja, dakle samo morate biti jedan od njih da biste sudjelovali u izvlačenju.

U drugom krugu se izvlači nekoliko puta atraktivnija nagrada - ponajbolji svjetski televizor Panasonic TX-P55VT30E, 3D THX Neoplasma dijagonale 140cm u premium dizajnu sa 2 komada 3D naočala i Wi-Fi adapterom (recenziju ove serije pročitajte na ovom linku HD portala). Izvlačenje dobitnika izvršit će se kad se na Facebook fun page-u HD Portala i Ronisa skupi 20.000 obožavatelja, i opet je dovoljno samo da ste jedan od njih da biste sudjelovali - pazite, Vaš lajk mora biti na oba fun page-a. Like-ajte nas na sljedećim linkovima;

Ronis HR Facebook Fun Page

i

HD Portal Facebook Fun Page

Troškove dostave i carine snosi organizator HD portal. Dakle što Vam je činiti? Lajkati Ronis i HD portal na fejsu i čekati nagradu!

Vaš HD Portal Team
dinozzoM6

#1938 Re: plazma ili LCD

Post by dinozzoM6 »

Liked, Ronis već odavno, sad evo i HD portal :)

Sretno svima :D
lopovjack

#1939 Re: plazma ili LCD

Post by lopovjack »

Pozdrav,
namjeravam uskoro da kupim LED TV 40". Bio sam se skoro odlucio za ovaj Sony40EX650,ali sam na odredjenim stranicama vidio da su pojedini ljudi imali problem sa subtitlovima na ovom TV-u. Sad sam ponovo u dilemi jer mi je to bitna stavka jer gledam dosta filmove,a ne przi mi se i dalje na dvd-ove ili sl. Ne znam da li ovaj Philips 40PFL5007 ima isti problem jer on mi je takodjer u opticaju. Ukoliko imate neki model koji bi mi savjetovali bio bi vam zahvalan, znači zanima me LEDTV 40",bez 3D,sa Wireless-om,do 1300KM...
laik1981

#1940 Re: plazma ili LCD

Post by laik1981 »

Pozdrav svima..

Precesljao sam sve ali nisam uspio dobiti konkretan odgovor.. Trazio sam i ovdje i unaprijed se izvinjavam ako sam fulio odgovor..

Kupio sam Philips lcd koji ima digitalni audio izlaz (koaksialni).. Interesuje me najeftiniji nacin na koji taj izlaz mogu iskoristiti a da dobijem 5.1 ac3 zvuk kada gledam filmove sa usb-a koji imaju kodiran 6-o kanalni zvuk.. Znam da su mi mogucnosti neki 5.1 zvucnici sa digitalnim ulazom, a/v receiver koji ima te dekodere ili neki konverter iz digitalnog u analogo poput ovih http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=5 ... 922wt_1139..

Jeli neko od vas imao iskustva sa ovim dekoderima i ako mi mozete reci koja je najpovoljnija opcija kada su u pitanju ovi receiveri ili 5.1 zvucnici.. Mogu i polovni.. Gdje se to u Sarajevu moze pogledati..

Hvala..
irac300

#1941 Re: plazma ili LCD

Post by irac300 »

lopovjack wrote:Pozdrav,
namjeravam uskoro da kupim LED TV 40". Bio sam se skoro odlucio za ovaj Sony40EX650,ali sam na odredjenim stranicama vidio da su pojedini ljudi imali problem sa subtitlovima na ovom TV-u. Sad sam ponovo u dilemi jer mi je to bitna stavka jer gledam dosta filmove,a ne przi mi se i dalje na dvd-ove ili sl. Ne znam da li ovaj Philips 40PFL5007 ima isti problem jer on mi je takodjer u opticaju. Ukoliko imate neki model koji bi mi savjetovali bio bi vam zahvalan, znači zanima me LEDTV 40",bez 3D,sa Wireless-om,do 1300KM...
Ako ti je bitna multimedia, onda definitivno na prvo mjesto stavi Samsung televizore, a odmah iza njih LG. Znači govorim o multimediji. Imaju odličnu podršku i čitaju skoro sve fajlove.
Cossack

#1942 Re: plazma ili LCD

Post by Cossack »

Moja preporuka ti je da, ako mozes, kupis HDMI kabal i rijesis se tih problema. Ja imam EX550 i imao sam problem u smislu da mi TV nije ucitavao neke filmove sa sticka.

5 metara ti je oko 16 KM :thumbup:
lopovjack

#1943 Re: plazma ili LCD

Post by lopovjack »

@irac300: Svakako ću pogledati još šta Samsung nudi do ove cijene.Prema LG-u imam neku averziju zbog servisa jer sam čuo razna iskustva, da ne ulazim u detalje...U Mobil Mediji su mi isto rekli da je Samsung najbolji što se multimedije tiče.

@Cossack: Imao sam zelju da se upravo sa Wireless-om riješim kablova jer sam mislio da TV stavim na zid i da sa laptopa bezžično prebacujem filmove na TV, ali izgleda da ću se na kraju vratiti na tvoju varijantu :) .

Hvala na odgovorima,pozdrav!
bambina78

#1944 Re: plazma ili LCD

Post by bambina78 »

Bavili se ko zamjenom staro za novo kao sto rade auto kuce? :mrgreen:
direstraits0078

#1945 Re: plazma ili LCD

Post by direstraits0078 »

Samsung ucitava sve zivo i mrtvo s USB-a, nebitno koji je format. I k tomu jos da prostis, radi super preko WLAN-a.
irac300

#1946 Re: plazma ili LCD

Post by irac300 »

@lopovjack

Samo sam ti naveo koje su trenutno marke najbolje ''potkovane'' s multimediom. Tako da, ako imaš animozitet prema LG-u, okreni se slobodno Samsungu jer je definitivno s multimediom najjači. Ja imam jedan od jeftinijih modela, ali nema šta mi nije učitao. Svaki sam titl pokrenuo.
respo

#1947 Re: plazma ili LCD

Post by respo »

sony je sto se tice formata koje podrzava najgori
da to poboljsaju niko im ne bi bio ravan
naravno tu se ubrajaju i ove zezancije sa titlovima
Nani-HDPortal

#1948 Re: plazma ili LCD

Post by Nani-HDPortal »

Ne postoji bolji TV od Philipsa 5007 za te novce. Sretno s kupovinom!
laik1981 wrote:Pozdrav svima..

Precesljao sam sve ali nisam uspio dobiti konkretan odgovor.. Trazio sam i ovdje i unaprijed se izvinjavam ako sam fulio odgovor..

Kupio sam Philips lcd koji ima digitalni audio izlaz (koaksialni).. Interesuje me najeftiniji nacin na koji taj izlaz mogu iskoristiti a da dobijem 5.1 ac3 zvuk kada gledam filmove sa usb-a koji imaju kodiran 6-o kanalni zvuk.. Znam da su mi mogucnosti neki 5.1 zvucnici sa digitalnim ulazom, a/v receiver koji ima te dekodere ili neki konverter iz digitalnog u analogo poput ovih http://www.ebay.com/sch/sis.html?_nkw=5 ... 922wt_1139..

Jeli neko od vas imao iskustva sa ovim dekoderima i ako mi mozete reci koja je najpovoljnija opcija kada su u pitanju ovi receiveri ili 5.1 zvucnici.. Mogu i polovni.. Gdje se to u Sarajevu moze pogledati..

Hvala..
5.1 digitalni izlazi su povezani samo s tunerima televizora. Ne s USB portom/Media playerom kao niti s HDMI ulazima. Dakle, Vama treba media player prikljucen na neke 5.1 zvucnike ili AV receiver SPDIF ili HDMI kablom.

LP
Nani-HDPortal

#1949 Re: plazma ili LCD

Post by Nani-HDPortal »

Recenzija: Philips 42PFL6007

Image
3D pasivni modeli su postali hit jer daju po relativno povoljnim cijenama 3D tehnologiju koja je pristupačna. Predstavnici 3D pasivnih modela su sljedeći modeli; LG 42LM670 (kompletna serija 6), Panasonic 42ET5 serija, Toshiba 42VL963G te Philips serija 6 imena 42PFL6007. Danas na testu imamo model koji pripada početnoj srednjoj klasi oznake PFL6007 u 42" varijanti. Za razliku od Philips serije 5 koja posjeduje Sharp UV2 i /ili Samsung S-PVA matrice koje dolaze u 40" dijagonalama, serija 6 uslijed korištenja pasivne 3D tehnologije koju Philips još naziva i 3D Easy dolazi u 42" varijanti s implementiranim LG IPS panelom kao i svi gore pomenuti 3D pasivni modeli. Da to ne bude sve Philips je opremio ovaj model s 400Hz-nim procesiranjem u vidu Sigma Designs (NXP)PNX85500 procesora koji radi na 560MHz, ista elektronika kao kod nedavno testirane Philips serije 5. Trebate 3D model uz Ambilight tehnologiju? Pročitajte što nudi serija 6!
Link: http://hdportal.eu/recenzije/review/philips-42pfl6007/
Kolt12

#1950 Re: plazma ili LCD

Post by Kolt12 »

Nani-HDPortal wrote:
Ne postoji bolji TV od Philipsa 5007 za te novce. Sretno s kupovinom!
Ne postoji sporiji TV od Philipsa, bilo koji model, bilo koja velicina. Tacnije prilikom promjene kanala i inace prilikom operacija promjene kanala ili promijene neke funkcije na samom TV-u, Philips je izrazito spor.
respo wrote:sony je sto se tice formata koje podrzava najgori
da to poboljsaju niko im ne bi bio ravan
naravno tu se ubrajaju i ove zezancije sa titlovima
Soniju svakako niko i nije ravan. Kakvih formata? Kakve zezancije sa titlovima? Sony Bravia sto se tice tehnickog aspekta, king in the house. Kod njih kao i kod svakog, koliko para toliko muzike. Zavisi koji model, medjutim u asortimanu imaju za svakog po nesto. Hoces jeftin TV, ima, hoces tehnicki napredniji TV od konkurencije, ima i to, samo ces da platis.

Ima li boljeg od ovog?

Sony Bravia KD-84X9005 - 4K

214cm / 84", 4K resolution (3,840 x 2,160 px) 3D TV with X-Reality PRO, Wi-Fi and virtual 5.1 surround sound
Experience image quality 4x clearer than Full HD

Post Reply