Poštovani,dinozzoM6 wrote:Nani
Prije par godina sam sebi kupio Samsungov 32'' CCFL LCD 32C650 (Samsungov panel, moram naglasiti jer su dolazili i sa onim kineskim A panelima), i taj me televizor tačno umazio hahah, ja barem svojim očima nisam vidio ovakvu crnu na CCFL-u (naravno nakon jedno sat-dva kalibriranja i podešavanja za sve moguće prilike [sport, igrice, filmovi]), slika je očaravajuća...
Sad je došlo vrijeme da kupim novi TV, za drugu sobu (vjerovatno 42''), ovaj ostaje, razmišljao sam o LG-evoj Cinema3D seriji 669S ili 675S, zanima me da li 675S vrijedi dodatnih para na 669S samo zbog onog 800Hz vs 400Hz kad je sve to u suštini pozadinsko skeniranje, a pošto je u pitanju pasivni 3D, cross-talka nema?
I da li ću biti zadovoljan s kontrastom (naravno nakon podešavanja TV-a) nakon što sam navikao na ovaj Samsung?
Ili mi ipak preporučuješ neki sličan model iz Samsungovog line-upa u istom price-range. (Prednost sam dao LG-u zbog pasivnog 3D-a)
Hvala
LG, Panasonic, Toshiba 3D modeli te Philips 4 i 6 serija koriste IPS panele koji daju manji kontrast od VA matrica koje možete vidjeti na Samsung, Sony te Philips 5, 7, 8 i 9 serijama.
Koliko Vamje važan 3D to samo Vi možete da odlučite ali iskreno govoreći TV bi se trebao kupovati isključivo radi 2D slike jer 3D će te gledati prvih par dana i dosadti će Vam.
Imate sjajne Samsung 40ES6100 ili Philips 40PFL5507 modele.
LP
Taj efekt se zove soap effect ili efekat sapunice. Svi LCD modeli imaju tranzistore koji se zakrecu kako bi blokirali ili propustali pozadinsku svjetlost prema potrebi. Za to je potrebno vrijeme. To vrijeme se kupuje umetanjem dodatnih frame-ova izmedju 2 postojeca koje kontrolisu dejjuder i deblur algoritmi u samom procesoru.Warashii wrote:Pozdrav ljudi.
Ne znam za vas, ali mene ovih 200Hz pravo nervira ( mislim da je to do tog ) na ovoj Toshibi a vidio sam i da ostali proizvodjaci rade isto.
Sve mi je ok slika, DLNA, ovo ono, za "tri de" cu da narucim naocale pa cu vidjet, al kad podjem film da gledam muka mi dodje.
Totalno upropastava onaj nacin gledanja filma na koji sam navikao, vidjao sam kod par prijatelja sa LCD-ovima istu stvar al nisam mislio da ce i mene da zadesi, kao da gledam dokumentarac sa snimanja filma nekako mi nema onone znam kako da kazem efekti su se pogubili sa tim ubrzanim pokretima il ubacivanjem slika. Bude pravo smjesno kada gledam film, ko neka sklj produkcija
, kazu da se naviknes al ja prosto ne kontam :s .
Da li iko da li to moze na Toshiba TL838G da se iskljuci ( daj Boze da ima )?
Svi proizvodjaci na entry level modelima integriraju pod jednu sintrukciju dejudder i deblur algoritam i cim se interpolacija (veći broj Hz) upali tipa Motion Flow kod Sony-a, IFC kod Panasonica, Natural Motion kod Philipsa itd dolazi do efekta sapunice.
On se može izbjeći ili gašenjem interpolacije kroz menu ili ako tv posjeduje odvojene algoritme dejudder i deblur kontrola tako sto se dejjuder komponenta svede na minimum ili potpuno ugasi.
LP