Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)
Moderator: anex
- Lafo Sarajka
#1926 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
.
Last edited by Lafo Sarajka on 27/02/2011 18:38, edited 1 time in total.
- otherside
#1927 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Koji je ovo desert? izgleda mljac.
-
d2
#1928 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dokazni materijal je zavrsio u stomaku, radilo se o pilecim filetima sa tabasko sosom, nije lose ispalo ko voli ljuto
-
Richard Peti
-
bila u halila
#1930 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Super izgledaju. Jesu li sa bijelim lukom ili...?Indigo-X wrote:
I ako da, kako i kada se to dodaje ?
Hvala
- Sheikha
#1931 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo kod mene banana-snite
bujrum

bujrum

- x0z0y0
#1932 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
veeeelika molba ..receptdina_qa wrote:evo kod mene banana-snite![]()
bujrum
- Sheikha
#1933 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
200 g puteraCompos_Sui wrote:dina_qa wrote:evo kod mene banana-snite![]()
bujrum
veeeelika molba ..recept
200 g secera
umutiti skupa
dodati pola kile sitno narezanih banana
pa to umutiti ponovo dok se banane ne pretvore u kashu
zatim dodati
200 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
sve ponovo dobro umutiti
(mozda ce trebati kasika , jer je pregusto da se muti mikserom)
izliti smjesu u kalup (ja sam recimo to stavila u tepsiju koja je dublja i za pravljenje je hljeba, uska je i dugacka)
to staviti u frizider da se dobro ohladi, najbolje je da prenoci
poslije rezati u snite, posuti cokoladom i listicima badema (kako sam je uradila)
prijatno
p.s. ako zelis veci kolac, smjese mozes uduplati.. vidjeces prije nego stavis u kalup jel ti dovoljno
- x0z0y0
#1934 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
dina_qa wrote:200 g puteraCompos_Sui wrote:dina_qa wrote:evo kod mene banana-snite![]()
bujrum
veeeelika molba ..recept
200 g secera
umutiti skupa
dodati pola kile sitno narezanih banana
pa to umutiti ponovo dok se banane ne pretvore u kashu
zatim dodati
200 g mljevenih oraha
200 g mljevenog keksa
sve ponovo dobro umutiti
(mozda ce trebati kasika , jer je pregusto da se muti mikserom)
izliti smjesu u kalup (ja sam recimo to stavila u tepsiju koja je dublja i za pravljenje je hljeba, uska je i dugacka)
to staviti u frizider da se dobro ohladi, najbolje je da prenoci
poslije rezati u snite, posuti cokoladom i listicima badema (kako sam je uradila)
prijatno![]()
p.s. ako zelis veci kolac, smjese mozes uduplati.. vidjeces prije nego stavis u kalup jel ti dovoljno
veliko HVALA
-
bila u halila
#1935 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Nista vise, super hvalaIndigo-X wrote:bila u halila wrote:Super izgledaju. Jesu li sa bijelim lukom ili...?Indigo-X wrote:
I ako da, kako i kada se to dodaje ?
Hvala
Jesu sa bijelim lukom,ja ga stavljam u pavlaku.
Ako imas jos pitanja rado cu ti odgovoriti.
dobra ideja za sljedeci rucak
prijatno!
- Amela
#1936 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Da li ima negdje recept za ove klepe? Thx!
- Bumbar
#1937 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
napraviladina_qa wrote:evo kod mene banana-snite![]()
bujrum
- anais_nin
#1938 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
ovo bas mljac izgledaIndigo-X wrote:
i na kraju dasert
- dacina_curica
#1939 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
samo da pozelim dobrodoslicu Indigo-x i njenim predobrim kulinarskim sposobnostima
Dina_qa veceras pravim ovaj tvoj kolacic sa bananama
......Bumbi veli da ga je pravila i brzo i kvalitetno smazala
....Kako si ti?
Kako bebach?
Lumpuje li u stomaku?

Dina_qa veceras pravim ovaj tvoj kolacic sa bananama
- dalmatinka
#1940 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Ajme, ja se spremam godinama napraviti je ali nikako. Toga pojedeš komadić i slijedeća dva dana ništa ne moraš jesti.Indigo-X wrote:Hvala curice na dobrodoslici....Evo se pripremam u subotu ili nedelju da pravim Prekmursku gibanicu ,malo je komplikovano pa mi treba vise vremena.Kad napravim odmah postavljam slikedacina_curica wrote:samo da pozelim dobrodoslicu Indigo-x i njenim predobrim kulinarskim sposobnostima![]()
Dina_qa veceras pravim ovaj tvoj kolacic sa bananama......Bumbi veli da ga je pravila i brzo i kvalitetno smazala
....Kako si ti?
Kako bebach?
Lumpuje li u stomaku?
![]()
![]()
- Sheikha
#1941 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
evo ja sam ga opet pravila... dragom se svidjadacina_curica wrote:samo da pozelim dobrodoslicu Indigo-x i njenim predobrim kulinarskim sposobnostima![]()
Dina_qa veceras pravim ovaj tvoj kolacic sa bananama......Bumbi veli da ga je pravila i brzo i kvalitetno smazala
....Kako si ti?
Kako bebach?
Lumpuje li u stomaku?
![]()
a beba.. hehe... lumpuje , hoce van prije vremena izgleda
bila sam pretjerala u udovoljavanju joj, pa sam prestala sa kolacima, jer bi me ubrzo napravila tenkom
izgleda opet sam pocela
- Amela
#1942 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Hvala Indigo! Planiram ih praviti preko vikenda, javim kako je bilo, a i slikam ako bude cemu.Indigo-X wrote:Ima evo kod meneAmela wrote:Da li ima negdje recept za ove klepe? Thx!![]()
Pokusat cu ti objasniti na naj jednostavniji nacin, izgleda komplikovano ali vjeruj vrlo je jednostavno
Za 4 osobe potrebno je,
za tjesto: 1/2 kg brasna,1 jaje,mlaka voda ,malo soli,zamjesiti kao za pitu
za fil: 300g. mljevenog mesa,1 glavica crvenog luka, 1 kasika vegete,malo biber,malo ulja Izrezati luk imalo proprziti zatim dodati meso,vegetu i biberi i kratko sve prziti oli ti ga pirjati cca 10 min.
Potrebno jos: 100g putera,1kasika mljevene paprike,200ml pavlake 2 cehna bjelog luka.
Postupak je sljedeci,tjesto razvaljati malo deblje nego za pitu.Ustvari tjesto se samo valja sa oklagijom ne razvlaci se.
Izrezu se kvadratici promjera 5x5 i stavja se meso(Vidi sliku gore)presaviju se kvadratici i rubovi se pritisnu viljuskom.
Stavis u veliku serpu vodu da prokljuca i naravno posoli je,zatim ubaci klepe i kuhaj 9 min.
Kad procjedis stavi klepe u zdjelu u kojoj ces servirati,raztopi puter i stavi u njega 1 kasiku paprike i preli po klepama.
Lagano promjesaj s kasikom tako da se klepe ne zalijepe.
Kad serviras klepe u tanjur na vrh stavi pavlaku u koju si dodala bjeli luk.
I to je to![]()
![]()
Prijatno
Javi kako su uspjele i jesu li bile apetitli
Pitala sam mamu da li ona zna za klepe, i ona kaze da veze nema (dobro ja jos nesto i skuham kakva mi je mama 'nekuharica'
- dacina_curica
#1943 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
nemoj bona mamu ruzitiAmela wrote:Hvala Indigo! Planiram ih praviti preko vikenda, javim kako je bilo, a i slikam ako bude cemu.
Pitala sam mamu da li ona zna za klepe, i ona kaze da veze nema (dobro ja jos nesto i skuham kakva mi je mama 'nekuharica'), ali se sjetila kada sam joj opisala da iz kraja iz koga je ona ovo zovu 'kulaci'. Misli da je jedina razlika sto se kod kulaka ne stavlja jaje u tijesto, nego se zamijesi kao za pitu, a i meso se ne przi, nego u biti kao za bureka se pripremi. E jedino sto ovo ona "misli", blage nema, naravno.
- Amela
#1944 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kad malo bolje razmislim, ne znam koje je ime gore, da li klepe ili kulaci... da prostite nekako mi prosto zvuci.
A znajuci kakva sam ja kuharica, vec vidim da ce kod mene biti sve prazni kulaci i skuhano meso.
Ma ne ruzim mamu, ona je fantasticna - prije nego dodjem obavezno me pita sta hocu da jedem kada dodjem, i ja uvijek kazem par jela kontam vidi mame hoce da mi udovolji pa i ona odlucila da kuha - kad ono ----- ja dodjem a na vrata jedna tetka sa serpama, druga s zdjelama, tepsijama.... sta da vam pricam... Tako nemojte da se ibretite kada ja ovako svasta pocnem da pitam.
A znajuci kakva sam ja kuharica, vec vidim da ce kod mene biti sve prazni kulaci i skuhano meso.
Ma ne ruzim mamu, ona je fantasticna - prije nego dodjem obavezno me pita sta hocu da jedem kada dodjem, i ja uvijek kazem par jela kontam vidi mame hoce da mi udovolji pa i ona odlucila da kuha - kad ono ----- ja dodjem a na vrata jedna tetka sa serpama, druga s zdjelama, tepsijama.... sta da vam pricam... Tako nemojte da se ibretite kada ja ovako svasta pocnem da pitam.
- Bumbar
#1945 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
kako ste se raspisali o klepama
moram ih probati

- dalmatinka
#1946 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
@Indigo-X, što mi to radiš? To mi je definitivno kolač nad kolačima. Pošalji komadić 
-
palestinka
#1947 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Molim, mljac, recept za ovu sjajnu prekmursku gibanicu. Ako moze pjeske objasnjenje, nista sto se podrazunmijeva
.
- dalmatinka
#1948 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
http://www.corner.hr/gastro/deserti.asp?id=284palestinka wrote:Molim, mljac, recept za ovu sjajnu prekmursku gibanicu. Ako moze pjeske objasnjenje, nista sto se podrazunmijeva.
Evo ti jedna varijanta. Od recepta do recepta ti postoje male varijacije. Ovdje se spominje skuta, ali se obično stavlja svježi sir, a po nekim receptima se i ne stavlja prhko tijesto nego samo ovo tanko za savijače.
- Op3r4t0r
#1949 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Iskren da budem juce sam po prvi put cuo za ovaj kolac gibanicu na ovoj temi iako sam veliki ljubitelj slatkog, ali se zato moram pohvaliti da sam je danas vec jeo
fenomenalan kolac, izvanredan 
Sjedio ja juce kod roditelja od djevojke i pricam o tom kolacu, pricao kako ga vi nahvaliste da je nesto posebno itd itd, danas odem na veceru kod njih na koju su me pozvali i na moje veliko iznenadjenje doceka me i gibanica, extra kolac, hvala buducoj punici
Sjedio ja juce kod roditelja od djevojke i pricam o tom kolacu, pricao kako ga vi nahvaliste da je nesto posebno itd itd, danas odem na veceru kod njih na koju su me pozvali i na moje veliko iznenadjenje doceka me i gibanica, extra kolac, hvala buducoj punici
- dalmatinka
#1950 Re: Sta ste danas, vi licno, kuhali (s fotografijama)?
Kao što sam već napomenula postoje male razlike u pripremi ovog kolača. S ove strane Mure se zove Međimurska gibanica, skenirala sam recept iz knjige, nadam se da ćete ga uspjeti pročitati. Ovo je lakši način pripreme pogotovo ako se kupe gotove kore.