ladyblue18 wrote:Ne bih kreditnu, debitna mi vise odgovara iz gore navedenih razloga
Hvala vam momci, nadam se da me nece zahebati

Ja sam u banci u kojoj vec imam debitnu karticu izvadio joj jednu za placanje internetom. Razlog je da u trenutku placanja bilo direktno na web siteu sa kojeg kupujem bilo preko paypala moj osnovni racun ne bude dostupan nikome. Ono, odem u banku i sa osnovnog racuna prebacim samo onliko novca koliko treba da nesto platim (ili prebacim malo novca da stoji za impulsno kupovanje jeftinih sitnica ako mi dodje) na drugu karticu koja sluzi samo za placanje internetom i time stitim osnovni racun.
A ima tu jos jedna prednost. Naime, na primjer rezervisete hotel. Uplatite hotel i sve je u redu, medjutim prilikom cekiranja u hotel traze od vas broj kartice "za svaki slucaj". E, pa, ako i pored predhodne uplate trazis broj kartice, mislis da cu ti dati broj kartice na kojoj mi je novac? Nema sanse, i za to dobro dodje druga kartica na kojoj je malo novca. Ako ista kazu, zao mi je to je jedina kartica koju imam. Ionako ti je hotel vec placen. On da mi vrslja po racunu
Ili razbojnici vas natjeraju da podignene novac sa racuna. I za to korisitite tu drugu karticu, "otprati" vas razbojnik do bankomata, ubacite karticu u bankomat, sam razbojnik vidi da je tu malo novca, i sta ce? Nema vise, potrosio sve a plate jos nema.
Ova druga kartica za razliku od prve ne dozvoljava limit, tako da nema odlaska u crveno. I to joj je prednost.
Osnovna debitna kartica na koju vam lijeze plata obicno ima limit u visini jedne do tri plate, zavisi od banke.
I da, ta mjesecna naknada za vodjenje racuna. Po mom misljenju 2 KM mjesecno da bih zastitio osnovni racun sa novcem nije puno.